History Channel és a hitelesség

Általában nem szokásom youtube csatornákat reklámozni, promotálni, a napokban azonban rábukkantam egy olyanra, mely többek között az említett TV adó, és a hozzá hasonló “ismeretterjesztő” csatornák műsorait veszi szemügyre, elsősorban történelemhűség, és a valósághoz való viszony szempontjából.

Reklámok

22 hozzászólás to “History Channel és a hitelesség”

 1. Ezeket a műsorokat nézve elsőre fel se tűnnek ezek az ordas baromságok, de így kiemelve valóban röhej az egész. Mondjuk alapból ez a szenzációhajhász gondolkodás, hogy hasonlítsuk össze a katanát az európai hosszú karddal… Végül is teljesen eltérő környezetben használták őket. Csávónak viszont a stílusa tetszett. 🙂

  • Azért azon a “bőrpáncélon” eléggé látszott hogy kb. köze sincs egy valódihoz, de a fém mellvért is csak max első ránézésre tűnik hitelesnek. Mindenesetre azon én is felröhögtem, mikor elkezdte a hosszú karddal szúrni(!) a “páncél” közepét. =D

   Az íj, számíj “tesztjükről” készült videót is érdemes megnézni, az is hasonló faszságokkal van tele. Na de az abszolút favoritom, az a láncinges volt, aminek a végén kb. az volt a konklúzió, hogy semmiféle effektív védelmet nem biztosított, és ezért használtak pajzsot. Ezen a ponton, már a fickó is teljesen kiakadt.

   Visszatérve a katana vs hosszú kard témára, a kettőt összehasonlítani, illetve egymással versenyeztetni, valóban kb. akkora hülyeség, mint a Konzol vs PC, vagy a Superman vs Son Goku párbaj. Egy hatásvadász, értelmetlen szekértábor harcba fulladó baromság. Lásd ennél is, hiába nem a két kardról, mint magának a bemutatónak a kritikájáról szólt a videó, máris feltűnt egy rakás weaaboo, akik “japánabbak a japánoknál”, és egyből előadták, hogy márpedig akkor is a katana a világ legjobb kardja, csak mert.

   Egyébként ha már itt tartunk, a Discovery műsorai is megérnének egy misét. =)

   • Na igen, a kard téma, meg a páncél téma alapból annyira összetett, hogy egy ilyen minőségű műsor nem lehet képes azt rendesen körbejárni. Ha csak az európai kardot nézzük, akkor is számos alváltozat, vívási stílus, harci helyzet elemzése lenne szükséges, annak bemutatására, miként is használták azt. Másrészt az sem utolsó szempont, hogy a középkori harcok elsősorban nem arról szóltak, hogy megöljék az ellenfelet, hanem arról, hogy kifárasszák és megadásra kényszerítsék, mivel jobban megérte fogságba ejteni, mint megölni. Ami a láncivértezetet illeti, elég érdekes konklúzió az, hogy kb semmire sem jó, mivel akkor nem használták volna évezredeken át, főleg annak fényében, hogy időigényesebb elkészíteni, mint egy lamella vagy lemez vértet.
    Ami azt a lemezvértet illeti, amit ott szúrkáltak, az amúgy szerintem egy 19. századi lovassági vért replikája lehet inkább, mintsem középkori. Azok pedig jóval könnyebbre voltak készítve, épp ezért a védelmi képességük is csekélyebb volt. Mondjuk azon jót derültem, amikor a katanát döfésre használták. Tudtommal ez nem volt elsődleges szerepköre.
    Ami a Discoveryt illeti, az valóban megérne egy misét. Vannak még rajta érdekes műsorok, de ma már annyira futószalag, egymást klónozó darabokkal van tele, hogy alig találni a kínálatban érdekeset. Az pl. rohadtul nem tud érdekelni, hogy néhány kalandor aranyat ás Alaszkában, vagy rákot halász a Csendes-óceán legvadabb vidékein. Tudom, az Autókereskedőket sem kedveled, de az nekem pl. tetszik. A sok faszság mellett elhangzik benne pár érdekes információ is, meg legalább láttam a műsor révén több olyan járművet, aminek a létezéséről korábban nem is tudtam. A legviccesebb mondjuk a lengyel Syrena volt. 😀

   • Még az hogy csinálnak egy ilyen showműsort, hogy az átlag paraszt hagy szórakozzon az oké, csak az a baj, hogy ők ezt történelem hűnek próbálják beállítani, mindezt egy olyan csatornán, ami elvileg a történelmi ismeretterjesztésről szólna.

    A katana valóban vágásra lett kitalálva, direkt az volt a célja az egésznek, hogy lehetőleg egyetlen gyors, de határozott vágással megöljék az ellenfelet. Ugyanígy a páncélzatnál, az európai páncélok egyre inkább a felé fejlődtek, hogy egyre keményebbek, és feltörhetetlenebbek legyenek. Ellenben a japánoknál a páncélzat inkább a pszichológiai hadviselés része volt, mintsem áthatolhatatlan védelemként szolgált. Eleve úgy készültek, abban a felfogásban, hogy lehetőleg minél kevésbé akadályozzák a viselőjét a mozgásban.

    Discoveryn még valóban az autó kereskedős műsorok voltak talán a legnormálisabbak. A halász, rákász, favágós, kamionos, aranyásós műsorokban engem főleg az zavart, hogy ezeket a valóban embert próbáló, nehéz, veszélyes, ugyanakkor koszos, és egy ponton túl unalmas munkákat, egyrészt megpróbálták dicsőíteni, hogy ezek aztán az “igazi férfiak”. Másrészt mindben ott volt az a sok kínos, megrendezett drámázás, meg akció sorozatokra emlékeztető cliffhangerözés.

    A kedvencem viszont az a műbalhézással feldobott klisés ármánykodás, ami a chopperes műsor óta amolyan védjegy lett. Ugye ott is kb. mindig az ment, hogy az elején bejött valami megrendelés egy egyedi motorra, aztán a motor megépülése mellett, illetve sokszor az helyett, azt kellett nézni, hogy a dagadt motorosok, egymással üvöltöznek, hogy nem készülnek el időre, de aztán mégis elkészülnek. =)

    Szintén bírtam ilyen téren a Mythbusterst, ahol minden rész arra ment ki, hogy valaminek, függetlenül attól, hogy igaz volt e, vagy hamis a mítosz, fel kellett robbannia, le kellett égnie, össze kellett törnie, jó látványosan, többször, több kameraszögből is visszanézve, meg még lassítva is, mert “úgyis azt élvezi a paraszt”. Ha pedig ez magától nem ment, akkor addig variálták, amíg jól szét nem cseszték. =)

    Na de a “legjobb” az volt, amikor felhúztak egy műsort azokra a Sea Shepherdsös sötétzöld majmokra, akik még csak nem is rendes öko terroristák, akik tényleg elsüllyesztik a bálna, delfin vadász hajókat. Hanem ilyen szerencsétlen bohócok, akik naiv természetszerető emberek pénzeiből ott héderelnek egy hajón, aztán időnként méregdrága motorcsónakokban száguldozva összedobálták a japánok hajóit festék, meg füst bombákkal.

 2. A videó alatti komment szekció fergeteg, a sok fasz azon vitatkozik, hogy melyik a jobb, mintha háborúra készülnének és kéne választani egy fegyvert.
  Egyébként nálam a katana tetszik a kialakítása miatt.

  • Igen, épp erről írtam Fomának is, hogy hiába próbálta a fickó legjobb tudása szerint, történelem hűségre törekedve megkritizálni a szóban forgó videót. Naná, hogy jött egy csomó weeaboo ebből a “Megnéztem 50 résznyi Narutot, és most már mindent vágok vazze!” fajtából és egyből előadták, hogy márpedig akikor is a katana a jobb, mert a “Japanese Master Racet nem lehet felülmúlni”, és ők különben is jobban tudják. Nem baj, hogy a fickó, velük ellentétben, éveket töltött japánban, kezébe is fogta ezeket a fegyvereket, átnyálazott több száz oldalnyi dokumentumot a témában, és perfektül beszéli a nyelvet. =)

   Egyébként ez a kard dolog is olyan, hogy ahogy egy másik videóban is fejtegette több ismerőse társaságában, a kard sem a lovagok, sem a szamurájoknak nem volt elsődleges fegyver. Azt közelharcban, önvédelemre használták, és ha tehették inkább használtak lándzsákat, alabárdokat, illetve a szamurájuk íjat és nyilat. Sőt, később muskétákat, amit a hiedelmekkel ellentétben nem vetettek meg, olyannyira nem, hogy a japán hadurak kifejezetten szerették, és igyekeztek minél többet szerezni belőle.

   • Mondjuk a tűzfegyverek használata azért ennél faramucibb dolog. Eleve a lovag és a szamuráj fő foglalkozásban lovas harcos. Lóról pedig tűzfegyverrel nem igazán lehet jól lőni, pláne nem sokszor. Mikor Japánban megismerték a muskétákat, akkor már Európában javában a sorgyalogsági alkalmazása zajlott. És tudtommal a japánok is elsősorban a gyalogosoknak adták a kezébe ezt a fegyvert. Persze ugyanúgy harcolhatott lóról szállva egy lovag vagy egy szamuráj is. Mondjuk utóbbi többre tartotta a lehetséges harctéri előnyt nyújtó megoldásokat, mint előbbi, amely azért ha látszólag is, de igyekezett egyfajta illem-kódex szerint működni a csatatéren. Nem azt mondom, hogy ódzkodtak a túlélés/győzelem érdekében az aljas módszerektől, de voltak dolgok, amelyeket annyira lenéztek, hogy derogált volna nekik a kezükbe venni. A lovagoknak a közelharc, illetve a félig közelharc sokkal fontosabb volt, mert a személyes hősiesség mellett vagyonszerzési lehetőség is volt egy másik lovag legyőzése. Mondjuk ezen a téren nagyon sok hasonlóság van a középkori Európa és Japán között, mert a szamuráj és lovagi normák nagyon sok tekintetben összecsengtek. Csak míg egy szamuráj lelkiismeret furdalás nélkül használt tűzfegyvert, addig egy európai nemes már azon is kiakadt néha, ha az ellene felvonulók egyszerű parasztok voltak. Agencourt-nál részben ebbe buktak bele a franciák.

   • Persze, csak ugye sokakban él ez a mítosz, hogy a szamurájok, nem használtak lőfegyvert, mert az ellentmondott a becsület kódnak, a bushidonak, ami valami nagyon merev dolog volt. Valójában azonban pont nem, plusz a bushido kód az eleve sokkal rugalmasabb volt, és többször is változott az évszázadok során, alkalmazkodva az új igényekhez.

   • Ha nekem kardom lenne ezt választanám,
    vagy az egyiket ezek közül. Jó, jó igazi harcban talán nem túl hatásosak, de így is agyon tudod ütni a betörőket velük.

   • Egy Daedric kardot, azt én is szívesen elfogadnék. Vagy Lo Wang fogazott katanáját. =)

    Nemsokára jön majd a folytatás, ahogy elnézem, kicsit mintha Dying Lightosra vették volna a figurát ezzel az ugrálós, mászós mechanizmussal, nyílt világgal, de egyelőre nagyon élvezetesnek tűnik. =) Kérdés persze, mennyire lesz rá időm, mert jelenleg még a Doomnak se tudtam nekiülni rendesen a meló miatt.

 3. Amúgy, ha már régi fegyverek, sok érdekes darab készült a történelem során. Viszont ezek a műsorok nagyon nem veszik figyelembe, hogy a praktikusságot a készítők mindig figyelembe vették. Érdekes ilyen téren pl. a szablya, amit már vagy egy évszázada vizsgálnak, hogy hogyan is alakult olyanná, amilyen, vagy egyes részei miért is jöttek létre? Egyik legvitatottabb eleme a fokél. Sokáig azt feltételezték, hogy az ellenfél kezének visszakézből való megvágására, vagy a lószerszám elvágására lett kitalálva. Mostanában inkább azt sejtik, hogy a döfő képességét segítette. Ugyebár a szablya eredetileg inkább vágó, sújtó fegyver volt, mint szúró. Ennek egy alternatív változata a katana is, ami mellesleg Koreából került Japánba (sőt, a katanához nagyon hasonlítottak a kései avar kori szablyák is). A végleges változata a honfoglaló magyarok időszakában jelent meg, amit már nem tudtak tovább fejleszteni. Viszont a 10-11. század fordulóján, amikor a nyugati típusú fegyverzet kezdett megjelenni nálunk, megpróbálták ötvözni a kard és a szablya tulajdonságait. Készült néhány ilyen hibrid fegyver, de nem bizonyult hatékonynak, mert hamar eltűntek. Maga a szablya pedig pár évszázadra csipkerózsika-álomba merült, hogy a 15. században újra divatba jöjjön, amikor a török-háborúk újra előtérbe hozták a könnyűlovas harcmodort (persze teljesen nem tűnt el). Nagyon sokat vizsgálták ezt a fegyvert, és még mai napig is próbálgatják, hogyan is használták pontosan (ami azért is fura, mert lényegében az 1. világháború során került ki végleg a használatból, viszont ennyi idő elég volt, hogy teljesen elfelejtsék a mikéntjét). Amúgy a könnyű lovasság használhatott normál kardot is (főleg német és francia szervezésű, nem huszár hagyományokra épített könnyűlovas csapattesteknél).

 4. Talán ide elfér. A National Geographic is beállt a Nemek Forradalma mögé.
  http://www.hetek.hu/hatter/201701/kisgyerekekkel_illusztraljak_a_transznemu_kampanyt

  Sajnos a hír nem kamu. 😦 Belelapoztam a múlthéten az újságba, és sajnos igaz. És igen, kicsi, kiskamasz és kamasz gyerekekkel illusztrálják azt, hogy igenis a nemiség változtatható. Például egy 7 éves kisfiú kitalálta, hogy ő valójában kislány, s ennek örül az egész környezete, beleértve a szülőket is.

  • Találkoztam már ezzel a témával. Idehaza mindenki le van sokkolódva emiatt. Valahogy ez a szint már totál beteg számomra. Fokozatosan tényleg eljutunk arra az alja szintre, hogy nem lesz jogi és elvi alapja tiltani a pedofíliát, mert már egyre elkorcsosultabb dolgoknak enged teret az emberiség.

  • Ennek láttam már a reklámját. Anyáztam is egy sort, mert épp ettem, és erre ezek elvették az étvágyam. (Pedig az én gyomrom aztán edzett.) Egy dolognak örülök csak, ha máshol nem is, a neten legalább megvan ennek a debil társaságnak a kritikája.

   Ajánlom ezt az összeállítás sorozatot. Bár arra figyelmeztetek mindenkit, hogy közben semmiképp se egyen. (Komolyan ne, én szóltam.)

  • Egyszer hátha eléri az emberiség azt a mélységet, ahonnan már csak felfelé visz az út. Persze lehet, az már nem a mi életünkben lesz.

   • Mondjuk amilyen “komolyan vehető” műsorokat képesek ezek az “ismeretterjesztő” csatornák a műsorukra tűzni, annyira azért ez se lóg ki a képből.

    Aztán kitudja, mit hoznak ki ennek a “különleges fajnak” a tanulmányozásból? Persze nem mondom, én is örülnék, ha már csak fosszíliák formájában léteznének. =)

   • Mondjuk leginkább az a borzasztó, hogy ezeknek a gyerekeknek a szülei milyen lelkivilággal rendelkeznek, hogy bátorítják őket már ilyen korán.

   • Egyébként ebbe az a legrosszabb, hogy amikor ezek arról beszélnek, egy kisgyerek hadd döntse el szabadon, mi az ő nemi hovatartozása (identitása), hogy fiú vagy lány, akkor igazából a szexualitáshoz engedik őket közel. Lassan tényleg odáig jutunk, hogy a szélsőliberális szubkultúra azért fog lobbizni, miszerint egy kisgyerek szabadon dönthessen a teste felett, magyarán akár azt is maga dönthesse el, hogy akar-e szexuális életet folytatni, és ha igen, kivel. Avagy eljutunk a pedofília legalizálásáig.

 5. Ha értelmes történelmi témájú videót keres valaki, akkor tudom ajánlani a Metatront. Egész élvezetesen adja elő (bár néha kicsit túlzásba viszi a gesztikulációt, de ezt tudjuk be az olasz temperamentumnak).
  Legutóbbi videói közül ez különösen érdekes lett, és olyan dolgokat mond, ami még bennem sem merült fel:

 6. Remélem a link megtekinthető facebook profil nélkül is, mert szerintem érdemes a megnézésre. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: