Valami, valami, valami pörgettyű…

Az elmúlt pár évben, párszor előfordult már velem, így a harmadik X felé közeledve pedig egyre inkább, hogy úgy érzem, mintha két szék közé zuhantam volna, a generációmmal együtt. Nem találom a hangot, se a tőlem idősebbekkel, se a tőlem fiatalabbakkal. Előbbi persze nem annyira meglepő, hisz kb. 13 éves korom óta rendre problémát okozott, hogy megértessem magam, akárcsak a szüleimmel. Például, hogy miért űzök egy-egy hobbit még mindig. Utóbbi azonban új, eddig ugyanis valahol meg tudtam érteni minden fiatalos dili alapját, annak okait, ebbe azonban, még nekem is beletört a bicskám.

Az utóbbi hetekben, egyre többször láttam, főleg a 15 év alattiaknál valami furcsa, filléres, műanyag vackot, amiben az a pláne, hogy a két ujjad közé fogva lehet pörgetni, és ez azért jó mert… pontosan miért is jó? Ez a fidget spinner névre hallgató, eredetileg 30-as, tehát az én generációmnak kitalált, irodai stresszoldó játék ugyanis, ami a klasszikus stresszoldó labdát hivatott leváltani, valami olyan elképesztő divattá nőtte ki magát a mai 15 év alatti gyerekek körében, mint annak idején a yoyo, az ördögbot, vagy a heki labda. Annyi különbséggel, hogy még azokban legalább ott volt a potenciál, és némi ügyességet, kreativitást is igényeltek, addig ez kb. tényleg annyit tud, hogy lehet pörgetni. (Igaz, legalább olcsó, cserébe nem valami strapabíró…)

Anno a kora 2000-res években, a deszkás mánia aranykorában, az adrenalin gatya, a globe cipő, és az ecko pulcsik világában, talán a fingerboard volt még ehhez hasonló, az én tinédzser koromból, csak az még drága is volt. Egy komolyabb szett árából, már vehettél egy rendes gördeszkát, amivel akár meg is tanulhattál deszkázni. Az okosabbak meg szimplán hajtogattak maguknak egyet, üres, westeles feltöltőkártyából, és a South Park matricákkal teleragasztgatott fém tolltartóikon deszkáztak vele. =)

Ha valami miatt meglepő ez az egész, talán azért, mert az okos telefonok korában, a Pokemon GO, és egyéb ökörségek után, én már nem hittem volna, hogy egy szimpla mechanikus játék, még így meg tudja majd bolondítani a mai gyerekeket. (Igaz, a Minecraft legót is veszik valakik…) Sanszosan persze ez is csak egy buborék, ami hamarabb ki fog pukkanni, mint azt hinnénk. Mindenesetre, miután már pornó is van ebből, én már várom a hírt, hogy X-Y “fidgeter” (merthogy ez a nevük azoknak, akik ezzel játszanak) hogy hagyta ott a fogát, vagy verte ki majdnem a saját szemét, miközben valami eszméletlen okos trükköt próbált kivitelezni. (Ja, hogy már volt is ilyen… Na erre se kellett sokat várni.)

40 hozzászólás to “Valami, valami, valami pörgettyű…”

 1. Nem gondoltam volna, hogy ezt a témát előveszed. 🙂 Kb annyi ideig se fog élni ez a hóbort, minta P:Go. Itt a nyári szünet, mindenki szétszéled, szeptemberre meg már a kutya se fog emlékezni rá. 🙂
  Amúgy ez a generáció-különbség dolog lefelé egy érdekes jelenség. Én olyan 27-28 éves koromban kezdtem azt érezni, hogy már nem értem meg azokat, akik épp elhagyták a gimnáziumot. Ez a jelenség olyan dolog, hogy nem feltétlenül az aktuális dilik gagyiságával magyarázható, hanem inkább azzal, hogy egy idő után már az embert egyre kevesebb dolog képes meglepni, lázba hozni. Ez a fidget spinning is kábé annyira kreatív dili, mint a lépcsőmászó rugó, a tazoo, vagy a színváltós pelenkájú műanyag babák voltak a 90-es évek elején.

  Amúgy vannak, akik nem képesek elfogadni azt, hogy bizony, egy idő után már nem lehet megérteni a fiatalokat. Egyik ismerősöm 32 évesen is még mindig 18-20 évesekkel próbál összejönni (és nem alkalmi partnert keres), aztán rendre panaszkodik, hogy ezekkel nem lehet közös témát találni, meg hogy mennyire ostobák.

  Mondjuk ez az első baleset se semmi, milyen hamar összejött. Szerintem már rekordot csinált. Bár Amerikában már év eleje óta divat ez a játék, míg nálunk csak tavasz közepe táján robbant be.

  Ja, és tessék a Genji Fidget Spinner.

  • Kell a fiatal punci, no,, akkor meg fogadja el a tulaját is. 😀

  • Persze, ez is csak egy múló szeszély, ami hosszútávon nem fog fennmaradni, de most épp akkorára van dagadva, hogy már nem lehet mellette szó nélkül elmenni. =)

   Az hogy valaki fiatal puncikat akar dugni még oké. Mondjuk hosszútávra, tényleg ne akarjon tervezni velük. Ami engem inkább zavar, az kritikátlan múltba révedés. Van egy srác, alig múlt 31, egy autókereskedésben végez ülő munkát, fél nap netezik, otthon lakik, a fizetését teljes egészében magára költheti, nem kell aggódnia, törődni se a számlákkal, se a házimunkával. Van PS-e, asztali PC-je, legújabb okos telefon, stb. Erre még mindig azon lamentál, hogy “De jó lenne visszautazni az időben, mikor még a Dragon Ball ment a TV-ben…”. Érted, mindezt úgy, hogy közben ha akarja, akár már az ágyából is nézheti a DBZ részeket online a telefonjáról, akkor, amikor akarja.

 2. Minden generáció kitermeli magából az értelmetlen faszságok sokaságát.

  • Valóban, bár én a saját tinédzser koromból, tényleg csak a fingerboardot tudtam felidézni, amit már akkor is teljesen értelmetlennek tartottak sokan.

   Szóval itt a Foma által is említett tazooval például, még lehetett legalább játszani, tornyot építeni belőle, meg mit tudom én. Igaz, ha már valaki annyira Pokemonozni akart, arra meg ott voltak a kártyák.

   • Mondjuk azért a 90-es években jó sok olyan dolog jött ki, amin ma már vakarom a fejem, hogy ezt miért is szerette a generációm, részben én is (bár nem minddel tudtam már akkor se mit kezdeni). Ilyenek közé sorolnám az előbb említett rugót, de ott voltak a Troll babák, a tamagochi, a különféle gyűjtögetős kártyák (ezek csimborasszója volt a telefonkártya gyűjtés: nekem is volt néhány). Ott volt az a műanyag cumi, amit főleg lányok nagyon szerettek nyakba akasztva hordani, vagy táskára akasztani. Szintén náluk volt divat ez a műanyag, színes nyakpánt. Volt valami színes, gumi-szálakból összerakott labda is. Bár így utólag belegondolva, a fröccsöntött játék katonák is ma már furának tűnnek, pedig azokkal mekkorákat tudtunk játszani. Még a nagy RTS korszak előtt ebben a formában lehetett valakiből fotel-tábornok. 🙂 Ami fölött nem igazán tudtam napirendre térni, az a süti-babák voltak.
    De például nagy divat volt a tetris, a színváltós kisautók, vagy ezek lányoknak szóló megfelelője, a színváltós pelusú műanyag babák (illetve volt ennek sellő változata).
    A babzsák-labda (nem tudom, mi volt a divatneve) már gimnáziumi éveim alatt volt népszerű, nagyjából egy időben a Péter által említett finger board-al. Egyikkel sem tudtam mit kezdeni. Akkoriban már inkább érdekeltek a videójátékok.
    Érdekes pl. hogy a 90-es években erőlködött a Mattel a levágható hajú Barbieval. Nem tudom, mennyire lett sikeres, de számomra érthetetlen volt, hogy egy játékfigurának miért kell levágni a haját? Az nem nő vissza, mint az emberi haj.

 3. Chris92 Says:

  Hogy rövid és tömör legyek: Olcsó játék hülyegyerekeknek.
  Mondjuk felröhögtem mikor azt olvastam, hogy egyes amerikai iskolákban már be is tiltották, mert a gyerekek már az órák alatt is ezzel szórakoztak.

  • Amikor a tamagochi volt a sláger, akkor is ment a sírás, hogy a gyerekek órán is a digitális állatukat etetik. Aztán ment a sírás, mikor a tanár elvette, aztán óra végéig megdöglött a jószág.

  • Igen, kb. de legalább tényleg olcsó. Szóval nem az van, hogy 4-5k-t kell kiperkálni, valami teljesen értelmetlen dologért.

   A be/kitiltással kapcsolatban meg. Anno már írtam is erről egy komplett bejegyzést, hogy ennek kb. semmi értelme sincs, mert a gyerekek úgyis be fogják vinni, ki fogják játszani a tanárokat.

   Anno nálunk is kitiltották a patronos pisztolyokat, miután az egyik hülye gyerek, beledugta azt a másik fülébe, meghúzta, majd a gyereknek, beszakadt a bobhártyája. Ettől függetlenül, mi ugyanúgy ott durrogtattuk a patronokat, a suli mögött. =)

   • Ó, a jó öreg patronos pisztolyok. De szerettem azokat. Meg ott volt még az Ördög patron. Na, azt tavaly néhányan újra felfedezték. Egész nyáron durrogott az utcánkban az ördögpatron.

  • “Mondjuk felröhögtem mikor azt olvastam, hogy egyes amerikai iskolákban már be is tiltották, mert a gyerekek már az órák alatt is ezzel szórakoztak.”

   A dabbinget is be akarták tiltani, vagy betiltották egy csomó állami suliban.

 4. Nekem annyi maradt meg ebből a szarságból, hogy láttam már YouTube videót ilyen “Fidget Spinner – 24 hours spinning!” címmel. Őszinte leszek: annyira sem érdekelt, hogy tényleg elkezdjem végignézni, hogy ez most valóban 24 óráig non-stop pörgette? 😀

  • Én direkt arra kerestem rá, hogy lehet e ezzel valami trükköt csinálni. Megnéztem egy “pro fidgeter” videót, de igazából abban se láttam semmi extrát.

 5. Lavirintos Says:

  Minden kornak meglesznek/vannak a hasonló hülyeségei..dehát ha jól érzik magukat és nem okoz kárt akkor nincs baj. (akik képesek ezzel fogat kiverni annak egy villát se adnék a kezébe..nem épp a háték hibája volt)
  A generációk közti kölümbség pedig mindig jelen lesz..a vicces az hogy én már most érzem azt az alattam csak 4 évvel fiatalabbakkal. Pedig még a 20-at se értem el 😀
  Egyébként vicces, megfigyeltem hoy míg így világszerte a fidget spinner terjedt el addig az én most már volt gimimben/általánosomban a deszkázás jött vissza, csak hogy főleg a lányok körében! 😀

  • Na, erre a deszkázásra én is felfigyeltem. Környékünkön van egy általános iskola, így elég sok gyerek közlekedik felénk, és én is megfigyeltem, hogy de sok deszkás lány lett hirtelen. A deszkázás fénykorában inkább fiúk csinálták, lányok pedig csak mutatóban akadtak (azok többsége is inkább amolyan tomboy típus), erre most meg szinte csak lányokat látni deszkával. De ők meg trükkök helyett inkább közlekedési eszközként használják.

   • Szabó Zoltán Says:

    A mi környékünkön meg valamiért a roller és a görkori jött vissza a divatba, ráadásul korosztályra és nemre való tekintet nélkül. Meg melléjük befigyelnek a különféle elektromos, giroszkópikus egykerekű/kétkerekű ketyerék, amikkel faszán el lehet taknyolni a kevésbé karbantartott járdákon/macskakövön :P.

   • Az azért túlzás, hogy csinálták, inkább csak a stílust vették magukra, mert trendi volt. Felvették a globe cipőt, meg az adrenalin gatyát, de deszka az csak minden 20. lába alá került.

   • Nem tudom, emlékeztek-e még a kerekes talpú cipőkre? Az is mekkora divat volt egy időben. Na meg az ezredforduló környékén a holdjárónak csúfolt extra magas talpú cipők. Akkoriban a 70-es évek iránti retrózás volt a népszerű.

   • A holdjáróra igen, anno 96-97 körül nagyon ment. A kerekes cipő helyett bennem inkább a világítós talpú sportcipő maradt meg. Akkoriban az is, nagyon menő volt.

   • Jaj, a villogós/világítós cipőről meg is feledkeztem. Pedig olyanom nekem is volt. Tartott kb két hétig a lámpája.

  • Én inkább rollerest látok sokat, abból is egyre több most már az elektromos fajta. Nálunk is itt száguldozott múltkor az utcában valami 8 éves kis pöcs a forgalommal szembe, akkora tablettel, ami nagyobb volt, mint a feje.

   De láttam már olyat is, hogy a régi pedálos moszkvicsnak a modern BMW változata, ami már elektromos hajtású.

   Ami nagy visszatérő divat még most, az a szaggatott női farmer, ami alá neccharisnyát vesznek a tini, és egyes ízléstelenebb, idősebb lányok.

   • Jaj, a szaggatott farmer. Látom épp elégszer. Katasztrófa, hogy ez újra előjött, ráadásul már nem elég, hogy kicsit meg van tépve, vagy koptatva, de lassan több rajta a lyuk, mint az anyag. Láttam olyan változatot, amin lényegében már csak a derékrész volt egybe, amúgy a lába nagy része kilátszott a viselőjének.

   • Lavirintos Says:

    Meg a szaggatott férfi farmer, amennyire én érzékeltem ez betudható annak (is) hogy a koreai popkultúra kezd már Magyarországon is mainstreambe átmenni, és ott meg tucatszámra hordanak szakadt farmert.

    Btw Péter mit gondolsz a kpop szubkultúráról, életképesebb éesz-e mint az anime…mert abból amit én eddig láttam ez nagyon is úgy tűnik, aminek én spec örülök 🙂

   • A kpop sokkal marginálisabb, mint az anime, ebből fakadóan, kisebb teret is kapnak a hülyék ott. Amennyiben nem tör ki a mainstreambe, úgy valószínűleg nagyobb esélye marad, hogy értelmes társaság legyen hosszabb távon is. De ahhoz, hogy ne csak egy fellángolás legyen, kell az is, hogy valami olyan kaliberű dolgot mutasson fel, ami van legalább annyira tartós, mint az anime. Azért a kulturális-azonosulás kérdése is fontos. Japán, a történelme során önálló maradt, és csak egyetlen komolyabb vereséget könyvelhet el, míg Korea egy elég hosszú időn keresztül gyarmata volt a japánoknak, amiből fakadóan kevesebb is a mozgástere, hogy a kultúrájával azonosulni tudjanak más országokban. Emellett azt is vegyük figyelembe, hogy sokak szemében amolyan mini-japán státuszban mozog a megítélése, és az egyetlen dolog, amiben valóban nagyot alkottak eddig, az az e-sport. Itt meg jön az a visszásság, hogy túlnyerték magukat a témában, ami rajongás helyett inkább ellenérzést válthat ki.

   • Lavirintos Says:

    Amerikai barátainkat elnézve..bőven vannak ebben a szubkultúrában is idióták (koreaboo).

    Lehet hogy a koreai kultúra kevésbé markánsabb mint a japán, viszont ahogy én láttam, korea, japánnal ellentétben meglátta a piaci lehetőségeket a nyugatban…és elkezdte támogatni terjedést…mert míg egy anime-conon ha a Cranchyrollról emberek mennek ki akkor már jónak számít, addig egy kcon egy igazi koncert. Idehaza pedig a koreai kultúrális központot sokkal aktívabbnak látom mint a japánt..filmhét/táncoktatás/kalligráfia Kpop world festival. Sőt, idén nem egy, hanem 2 kpop banda is volt a mi országunkban…azért valljuk be, Magyarországon a Volt és Sziget kivételével nem nagyon szoktak külföldi(pláne ázsai) zenészek fellépni.

   • Orosz együttesekből se sok lép fel Magyarországon, pedig annak potenciálisan több rajongója lehet, mit Koreának. Nem mellesleg élvezhetőbb zenéket produkálnak, mint az ázsiai együttesek.

   • Az a helyzet, hogy a Kpop, vagy úgy ámblokk a koreai cuccok, sokkal kevésbé népszerűek, vonzók, mint a japán cuccok. Speciel én nem igazán vettem azt észre, hogy ezeknek lenne önálló, életképes szubkultúrája. Inkább azt, hogy ezeket a cuccokat, legalábbis azok minőségi, népszerű darabjait, előszeretettel emeli be magába az animés, jpopkultúra.

   • Lavirintost megszólítva…

    Ha jól tudom, úgy a 90-es évektől indult meg egyfajta Ázsia-rajongás a magyar társadalmon belül. Kína, Japán, Korea, meg egy picit Thaiföld. Mondjuk a rajongás rám nem jellemző, echte úgy állok hozzá, hogy nem nézem az adott alkotás nemzetiségét, felőlem jöhet Albániából is, ha jó és szórakoztató. Inkább úgy fogalmaznék: a fogyasztási kultúrámban megjelentek az ázsiai produktumok. Amit én fogyasztok, azok japán rajzfilmek (animek), meg kínai és thai akciófilmek.

    Észrevételem, hogy sokan azért fordulnak az ázsiai alkotások felé, mert az amerikai cuccok kezdenek kiüresedni. Én is tapasztalom ezt magamon. Például az akciófilmek terén egyre kevésbé találok olyat, ami amerikai és tetszik. Mintha akciófilmek terén elfáradtak volna az amcsik. Mindenesetre több kínai és thai akciófilmet nézek, mint amerikait. (Kínai akciófilmnél nézek újat és régit is.) Személyes kedvenceim a Shaolin templom (Jet Lie első filmszerepe), A halál keze (John Woo első akciófilmje), Rajtaütés 1-2, Ip Man 1-2, Chocolate. Néha előveszek egy-két régi Jackie Chan-filmet is.

    Ázsiai popzene (Jpop – japán pop, Kpop – koreai pop, a kínai popzenének mi a rövidítése?) – nem élek vele. Nekem, amit a kínaiak, a japánok és a koreaiak csinálnak popzene alatt, az a nyugati zenei trendek másolata. Megmondom őszintén, nekem az egyik fele hallgathatatlan, a másik fele meg hallgatható, de semmi rendkívüli. Szeretem az EBM (Electronic Body Music) műfajt, meghallgattam két japán együttest, de semmi extra.

    A kínai kaját néha megeszem, de nem a kedvencem.

    Az anime… Elvagyok velük, bár egyre kevesebbet fogyasztok belőle. A japánok mintha fáradnának ebben a tekintetben. Holnap fogok kísérletet tenni a Zero kara Hajimeru Mahou no Sho cíművel. Érdekes a tartalma alapján, bár sajnos MOE-dízájn. (Mi más lenne? 😦 ) Persze, van, amikor kifejezetten üt – a Space Dandy nálam elhozta a katarzist, eddig háromszor megnéztem, lehet, hogy negyedszer is végignyomom. Ritkán hoz elő belőlem egy anime rajongást – ennek a Watanabe-alkotásnak sikerült.

    Vagyis, jó hogy van egy kis Ázsia Magyarországon. Persze, nem árt mértékkel fogyasztani.

 6. Lehet nekem is kéne egy ilyen, mert az eddigi irodai stresszoldó egy fal volt, amit be lehetett baszkodni. De múltkor átépítették az emeletünket és elbontották, úgyhogy most hiány van, más falat meg nem akarunk ementálivá alakítani. 😀

  • Nekem munkatársam, azt a rúgós kézerősítőt nyomja, én meg inkább firkálgatok. =)

   Fal lezúzásról jut eszembe egy story. Haveromékat anno 13.ban, felrakták a díszterembe heti egy órában, erre ők első nap lezúzták a falat. Mire büntetésből, az év hátralévő részében, azt az órát, az info teremben kellett tölteniük, ahol rendre ment a CS, meg az UT. =D

   • Jajaja, az is kurvajó.
    Szombaton voltam legjobb haveromnál bandázni egyet és az öccsének is van egy ilyen fidget spinnere. Odaadta, 10 percre lekötött, de utána már nem nagyon. 😀 Pesten csak a kínaiak árulják kizárólag, viszont csak egy ezres.

   • Szerintem játék boltban is lehet kapni. Folyamatosan arról cikkeztek pár hete, hogy a játékboltokban mekkora forgalmat generál ez az új divat.

 7. Na ha már felmerült itt fentebb a deszkázás, meg a deszkás csajok, pont tegnap láttam egyet. =) Épp jöttünk haza párommal, mikor a pláza előtti füves részen kint állt egy, kezében a deszkájával.

  Na most az még hagyján, hogy Monster Highos deszka volt, de ami feltűnt, mivel háttal állt nekem, és láttam a deszka alját, hogy sanszosan ez is az a fajta divat majom, aki csak egyfajta kiegészítőként viszi magával a deszkát, de érdemben sose csinál vele semmit. Aki ugyanis deszkázott már valaha, az tudja, hogy az olyan alap trükkök, mint a slide, vagy az ollie, idővel karcolás, kopás nyomokat fognak hagyni a lap alján. Ez viszont úgy nézett ki, mint amit most hoztak ki épp a boltból. Persze gondolhatnánk, hogy lehet, tényleg most vette épp, csakhogy a deszka kerekei meg porosak voltak. Szóval sanszosan kb. tényleg annyira használja, hogy néha megy vele, amúgy meg csak magával cipeli, mert ettől érzi magát menőnek.

  • Ahogy megfigyeltem, egy egészen más szemlélet vezérli őket, ami valahol hasonlít is arra, amit leírtál. Ezek a lányok a rollerhez hasonlóan, közlekedési eszközként használják a deszkát, de a trükközés nem érdekli őket. Szóval nem feltétlen divatkellékként tekintenek rá, de nem is úgy, mint egy vérbeli deszkás. Valahol a kettő közötti átmenet. Egyszerű, de a rollernél praktikusabb, könnyebben elrakható közlekedési eszköz, ami még divatkellékként is használható.

 8. Nem témába vág, de jobb híján ide írom. Az előző bejegyzést átolvastam ma reggel, és sajnos nem épp úgy sikerült megfogalmaznom a mondandómat, ahogy szerettem volna. Úgyhogy inkább jobbnak láttam törölni.

  • Ment is a lecsóba Titkos remek kis kommentje. 😦

   • Sajnos még mindig nincs lehetőség a kommentek áthelyezésére WP-n, pedig a youtubeos bejegyzésbe elfértek volna. Viszont ha lemaradtál róla, leírhatom, nagyjából miről volt benne szó.

    Amúgy tényleg sorry mindenkitől, ezt most én basztam el. Helyette viszont ígérem, pótolom egy régi elmaradásomat. =)

   • Nekem amúgy annyira nem gond (inkább azon lepődtem meg, hogy ilyen hamar úgymond “meggondolta magát” Péter, ilyen “na, ilyen sem volt itt még :D”-reakciót váltott ki belőlem a gyors törlés XD), az egyetlen, amit sajnálok, hogy így eltűnt az a “felhívásom” is, amiben az MMO-ba belehülyült hülyegyerek iránt érdeklődtem, mert abból nekem tényleg kellene a teljes videó. 😀 De mivel írja Péter, hogy a YouTube-os bejegyzése alá nyugodtan mehetett volna az egész, szerintem csak ezt a felhívásos részt újra begépelem, hátha mégis ismeri valaki a srácot. 🙂

   • Megnéztem amúgy, Titkos, FreddyD új videóját. Jól szórakoztam; még mindig üt. 😀 Állítólag a Mortyr 2-3-4 kritikája lesz a következő adag. Kíváncsian várom. 🙂

   • “Állítólag a Mortyr 2-3-4 kritikája lesz a következő adag. Kíváncsian várom. 🙂”

    Én azt szimplán ilyen “stáblistás poénkodásnak” fogtam fel, mint mondjuk a Dumb & Dumber 2 végén a Gilette nevű visszatérő kamionost, aki elkezdte őket üldözni, de igazából tudjuk, hogy abból nem lesz semmi, csak őt is belerakták, mert az első filmben sokak kedvence volt a karakter. 🙂 Freddynél is hasonlót éreztem, hogy ha már a videó eleje Mesterlövész utalásokkal volt tele, akkor a végére meg legyen egy Mortyr, mert ezek anno nagy közönségkedvenc címek voltak nála. 🙂 Persze neked legyen igazad, csak akkor furcsállnám, hogy miért mondja ő is azt még a videó elején, hogy “ez most csak egy egyszeri visszatérés lesz, mert anno megígértem és ezzel még lógok nektek”, ha jövő hónapban megint újabb videóval jön?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: