Sci-fi Podcast

Egy “kis” csúszás után, megérkezett hát ez is. =) Hogy hasonló lesz e a jövőben, vagy fogok e még esetleg önálló videókkal próbálkozni, magam se tudom, de ha igény lesz rá, elgondolkodom rajta.

 

Reklámok

90 hozzászólás to “Sci-fi Podcast”

 1. Csak eljutottunk idáig. 🙂

  • Ja, bár nekem valamiért, ha rányomok a playre, nem az elejéről kezdi a lejátszást. =/ Nem tudom ezt mi okozhatja.

   • Ez egy klasszikus YT bug, ami a linkeléssel kapcsolatban lép fel. Én is számos alkalommal tapasztaltam már ilyet. Ha úgy linkeled, hogy a felső sávból copy-paste-eled, és közben ment valamennyit a videó, akkor ez a jelenség a kész linknél előfordulhat. Másik lehetőség, hogy mivel több, mint egy órás videó, és ha be vagy jelentkezve a YT fiókod valamelyikébe, akkor, ha megállítod, ellépsz más oldalra, majd visszatérsz, akkor ugyanott fogja folytatni a lejátszást, ahol abbahagytad. Vsz ez az eleme a YT-nak bezavar a linkelési rendszerbe.

   • Érdekes, én ezt eddig nem tapasztaltam, de valszeg akkor az utóbbi lehetett az ok. Mostanra viszont, szerencsére megszűnt, már nem csinálja.

 2. Tudtam, hogy borzalmas a hangom, de azért ennyire rosszra nem számítottam. 😀

 3. Letöltöttem, mondván hajnalban legyen mit hallgatnom befelé utazáskor.

 4. Igen, a saját hangod visszahallása… Nem vagyok benne biztos, hogy él olyan ember ezen a bolygón, akit nem traumatizált a saját hangja visszahallása :D…

 5. No, annyi meglátásom van, hogy kell egy második felvonás, és kicsit változtatunk a technikai megoldásokon. A Discord egész jól veszi a hangot, és sokkal könnyebb beszintezni. Mert ami bajt érzek, hogy nálam hallatszik a csutkára feltolt mikrofon, Fománál és Zolinál olyan 75%, míg nálad Péter olyan 25-50% között mozog.
  Egy után nem húznám le a rolót rögtön, 2-3 próbálkozás kell, ami eldönti, hogy kiforr a végén, vagy “könnyes” lesz a búcsú.

  • Pár hete kíváncsiságból kipróbáltam a discord-ot. Lehet, hogy jó program, de nekem nem áll kézre, és a beállítási lehetőségek sem jók.

  • Alapból a TS se rossz, annyi, hogy arra kell odafigyelni, hogy mindenkinek ugyanaz legyen beállítva, na meg persze egy normális mikrofon, headset sem árt. =) Viszont mivel egyre több oldal áll át Discordra, felőlem tehetünk egy próbát azzal is. Bár különösebb tapasztalatom, nekem sincs még vele.

   Podcast felőlem mehet, csak akkor a témában, felállásban kéne megállapodni, hogy most akkor legyen egy sci-fi podcast 2, vagy valami más témában, pl. a fantasyban nyilatkozzunk? (Az még ezzel a felállással, jó is lenne.) Csak mert ha folytatjuk, lennének más témák is, pl. anime, MLP, stb., ahhoz viszont más felállás kéne.

   • Részemről annyi biztos, hogy technikai fejlesztésekbe nem tudok fogni, úgyhogy a mikrofon marad az eddigi. Amúgy ezt a sci-fi vonalat talán egy későbbi podcast-nél lehetne újra elővenni, inkább egy másik témával érdemes folytatni. A fantasy talán jól is passzolna ide.

   • Ha már a fantasy-t hoztuk fel a végén, akkor talán tartsuk a szavunkat, és legyen az.

    Foma: Mondjuk nem kell nagy fejlesztés, előtte veszünk fel egy rövid kísérletet, és belőjük a hangszintet. Bár nálad pont nem kell babrálni, az jó volt, néha picit halk, de nem vészes. Zolié szintén, Péterén emelni. Az enyémből vissza kell venni, az tuti.

   • Csak nálam egy 300 forintos acme asztali mikrofon van összesen. Játékra tökéletesen megfelel, de nem tudom, hosszútávon nincs-e negatív hatása hangfelvételek minőségére. Pénzem meg nincs komolyabbra. Főleg, hogy most egy komplett új számítógépre kéne gyűjteni, csak előbb még munkát is kéne találni.

 6. Már így is 4-5 podcastet hallgatok, de erre tuti szánni fogok időt valami grindolós fostenger játszása közben, mert érdekesnek hangzik! 😀
  Mi is most kezdünk bele egybe, szintén Discordon, máshol nem is nagyon lehet, mert a Skype úgy meghalt mint az Italo disco.

  • Az a baj,hogy a teamspeak is kezd kihalni. Eleve a discord ingyenesebben használható, meg állítólag felhasználóbarátabb. Én ez utóbbit nem vettem észre.

   • Én a TS-t konkrétan soha nem használtam, közös játékra mindig ott volt vagy a Skype, vagy OW esetében a beépített Battle.net-es kliens. 😀 A Discordod szeretem, mert egész jól be lehet állítani, sok mindent tud, kevés erőforrást igényel, sötöbö. De tény, hogy elsőre nagyon fura lehet megszokni a kezelőfelületet és a legtöbb beállítás csak nagyon körülményesen érhető el, valami eldugott helyen. De mint felhasználó szeretem, mert tényleg pikapakk beléphetek egy csatornára, onnét ki, etc. Nekem jobban kézre állt, amióta van Discordom, fel se néztem Skype-ra.

  • Tényleg, gamer témában, rád is számítanék ám. =)

   Amúgy ha jól rémlik, beszéltünk mi TS-en párszor, mikor OW-ban közösen szakaszoztunk.

   • Téényleg, bocsánat, akkor használtam először TS-t, de azóta viszont egyszer sem. 😀 Jaja, egyszer nyomtunk egy óra OW-t köbö. az király volt. Engem sajnos/nem sajnos nagyon beszippantott a játék, meg most még Tekken 7 is pörög. Tisztára olyan, mintha gamer lennék, vagy nem is tudom. 😀

   • Én inkább WoTozok, mert ott a modulok, skillezés, küldetések, jutalmak, egyszerűen jobban motiválnak. Az a baj az OW-val, hogy léped ugyan szinteket, jönnek a lootboxok, de néhány epic és legendary skinen kívül, nincs igazán miért hajtani.

 7. Közben kiraktam a linkjét az oldalamra is :D. Lesz amúgy ennek folytatása?
  https://www.facebook.com/Forlornuniverse/?ref=aymt_homepage_panel

 8. Ha már így szó volt a fantasy-ról, Puzsér legutóbbi Gyűrűk Ura fikázását láttátok már YT-on? Fura azért, hogy a Trónok harcára fanboykodik, miközben a teljes fantasy műfajt rühelli, élén a GyU-val.

  • Puszér már több ízben elővette a “GyU szar, Trónok Harca jó” dumáját, és mindig ugyanakkora faszság volt. A GyU egy klasszikus high fantasy. Még a Trónok Harca, nem is igazán nevezhető valódi fantasynak, hanem inkább egy fantasy elemeket is tartalmazó drámának, amiben az ármánykodáson, a ki-kivel van, ki-kit árul el, és miért vonalon van a fő hangsúly. (Na meg Daenerys csöcsein, úgy mellékesen. =D)

   • Ő imádja ezt, hogy újra és újra szarráfikáz valamit, mintha úgy lenne vele, hogy “ha elégszer mondom el, hogy szerintem szar, hátha majd mások is megutálják”. A legújabb GyU-osztása nekem most kimaradt, ellenben tegnap épp a Sznobjektív “A 10 legalávalóbb magyar zenekar” című részét néztem, ahol természetesen az IHM került nála az első helyre, de körülbelül annyi konkrétumot tudott róla mondani, hogy szerinte miért szar, mint amikor Szirmai a Pónikat próbálta ismertetni. (Sőt, utóbbi “legalább” a fandom sötét oldaláról tudott példákat hozni, de Puzsér még onnan sem.) Gyakorlatilag elmondta, hogy szerinte az utóbbi ezer év legnagyobb kulturális környezetszennyezése ez az együttes (de konkrétabban nem ment bele, hogy miért), illetve, hogy szerinte mennyire lejáratják a vidéki embert a számaikkal (lol, miért, mert van 1-2 daluk, ami tényleg azokat parodizálja, meg mellette kismillió másik, ami meg másokat?). Ez főleg azért is volt feltűnően semmilyen, mert az előző 9 együttesről azért mondott konkrétumokat, elemezgette a klipjeiket, dalaikat, az előadókat, stb., míg ez itt nem igazán jött át, de cserébe legalább megtudhattuk, hogy ő nem szimplán a dalaikat/stílusukat utálja, hanem maguktól a zenekar tagjaitól civilben is rosszul van, legalábbis előadta, hogy ha ő a nyolcból akármelyiknek bárhol meglátja a fejét, görcsbe rándul a gyomra, dühöt kezd el érezni, meg ilyenek… Hátööö, oké. 😀

   • ““ha elégszer mondom el, hogy szerintem szar, hátha majd mások is megutálják””

    Inkább, ha elégszer mondom el, akkor igazzá válik szindróma. 🙂

    Amúgy ez a GyU utálata valami hihetetlen. Képes volt egy négy perces videót szentelni annak, hogy mekkora balfaszság, hogy a szereplők elmennek A-ból B-be, hogy teljesítsenek egy küldetést. Mintha nem láttunk volna még ilyen koncepciójú filmet, nem olvastunk volna ilyen könyvet, egyet sem. Mondjuk, megint ott tartunk, hogy ha kicsit is vette volna a fáradtságot, és mondjuk elolvassa a könyvet, meg hozzá a Hobbitot, akkor nem hordana össze ennyi baromságot. Persze, így is kiferdítené a saját igényei szerint a tartalmát. Iszonyatosan bulvár szinten nyomja már.

    A legutóbbi Sznobjektívet én is láttam. Mondjuk a listán jót mosolyogtam, és biztos voltam benne, hogy az IHM előkelő helyen fog végezni nála, mert arról is tudom, hogy utálja. Mondjuk a Padödö-n meglepődtem, főleg, hogy ők igazából a 80-as, 90-es években még így is az igényesebb pop zenét nyomatták. Viszont azt egyszer tényleg ki kéne fejtenie, hogy mi is a konkrét baja az IHM-el, mert amit itt felsorolt, az lényegében nem volt érvelés, csak ordítozás. Amúgy kb. bennem is hasonló érzés volt, mint anno a Szirmai pónis videója kapcsán, annyi különbséggel, hogy akkor még nem láttam egyetlen pónis epizódot sem, míg Puzsér esetében legalább az IHM-et ismerem valamennyire.

    ” illetve, hogy szerinte mennyire lejáratják a vidéki embert a számaikkal”

    Azt hiszem itt egészen másként értetted, mint én. Az én olvasatomban Puzsér azt mondta, hogy az IHM a vidék kulturális ízlését züllesztette le. Mondjuk azt nehéz rájuk fogni, hogy lennének számaik, mivel mind meglévő slágerek parodizációi, de ez már csak szőrszálhasogatás.

    Személyes megítélésem az IHM-el kapcsolatban az, hogy már rég abba kellett volna hagyniuk, mivel már tíz éve kifáradtak. Egy tagjuk volt, aki levonta a konzekvenciát, és visszavonult, eddig (mondjuk neki közrejátszott a közlekedési balesete is). Kezdetben még viccesek voltak, hogy beöltöztek, meg kiforgatták a dalszövegeket, gyakran szarkazmusba csomagolták a társadalmat is. Az utóbbi tíz évben lényegében teljesen kifújt az egész, és öncélú hakni-bandává süllyedtek. Már nem tud érdekelni a műsoruk, nem vagyok kíváncsi a legújabb zene-paródiáikra, mert mind ugyanolyan. És azt hiszem most bővebb véleményt adtam róluk, mint Puzsér tíz perces ordítozása. 🙂

    Sajnos eljutott arra a szintre, hogy nem az esztétikum, kulturális nívó szerint ítéli már meg a dolgokat, hanem egy kialakult preferencia rendszer szerint, és ami valamiért nem illik bele, azt ki is veti, mindenféle teketória nélkül. Még akkor is, ha esetleg annak van értéke is, mert arról tudomást sem akar venni.

    Röhej volt, amikor a FAM-al most nyomják ezt az Apu-t, és előjön valami történelemmel kapcsolatos téma, majd töri tanári végzettségét kihangsúlyozva, oltári baromságokat, a történelem iránti totális dilettanciáját bizonyítva, ordítozza a maga igazát. Ugye itt most épp a nosztalgia, retrózás téma volt. Erre jön azzal a prekoncepcióval, hogy a prosperáló periódusokban nincsen retrózás, nosztalgiázás, mert akkor a jövőbe tekintett az ember szeme. Csakhogy erre FAM felhozta, hogy pont a dinamikusan fejlődő 1880-90-es években élte virágkorát a historizmus divatja is. Na erre úgy elvesztette a fonalat, hogy inkább kiment mosdóba.

   • Szirmai ha jól rémlik, ugyanúgy nem mondott semmi konkrétat, vagy érvényeset a brony fandom sötét oldaláról se. Pusztán elmondta amolyan Captain Obvious módra, hogy a bronyk nem buzik, amit a hatereken kívül, nem is állított soha senki. Illetve előszedte a pornót, amire jól rácsodálkozott, hogy ilyen amúgy van. Valamint odakavarta a pedofíliát, amivel megint csak azt bizonyította, hogy mennyire nem figyelt oda a sorozatra.

   • Puzsérről csak három dolgot a részemről:

    1, Azért, tegyük hozzá, a Trónok Harca-sorozat sem mentes a hibáktól, amiket Puzsér, mint fan, kegyesen elnéz neki. Lehetne ecsetelni a sorozat problémáit, legfőképpen az utolsó évadokat. Azt a szemtelen feminista propagandát, ami árad az utolsó évadokból. (Mert ugyebár, miről kellene szólni a fantasy-nak, mint a politikáról? 😛 ). Ayria, a 13 éves bérgyilkosnő (!!!) – igen, ez egy nagyon komoly fantasy! 😛

    2, Puzsérnak már rég abba kellene hagynia, egyrészt a politizálást, másrészt a médiaszereplést. Látszik, hogy kifáradt.

    3, Puzsér, mint Gender-ellenes értelmiségi, arra buzdítja az embereket, hogy szavazzanak a Gender-párt LMP-re. Sőt, szerinte Szél Bernadett lenne az ideális miniszterelnök. Szegény, nem tudja eldönteni, most lázadjon a Gender-kurzus ellen, vagy kiszolgálja a Gender-kurzust.

    Egyre kevesebb Puzsért fogyasztok. Felejtős. Egy következetlen, buta és felszínes ripacs, aki egyre inkább elveszíti a méltóságát. Ami a legrosszabb, hogy vannak fanjai, követői, rengetegen, akik szentírásként kezelik minden egyes véleményét, és követik akár a szakadékba is.

   • Mondjuk a Trónok harca sorozatot pont nem nézem. Egyszer, talán úgy tíz év múlva, amikor már lecsengett a divatja, lehet, bepótolom, de nekem valahogy túl töménynek tűnik. Amúgy nem sok olyan mű van, ami hiba nélküli lenne, belekötni meg bármibe lehet. Az, hogy gender szarral van lassan minden megtömve, megint csak egyre kevésbé meglepő. 🙂

    Azzal egyet értek, hogy Puzsérnak a politikával már rég fel kellett volna hagynia, de sztem a kultúr téma még maradhatna, hisz ott azért még mindig látszik, hogy konyít valamit hozzá. Amúgy én nem azt látom, hogy kifáradt, hanem inkább azt, hogy egyre jobban szétesik ez az ember. Szétesik, mert különféle elvárásainak akar megfelelni, de azért is szétesőben van, mert mentálisan nem stabil személy, és egyre jobban belelovalta, beleélte már magát a Puzsérságába, ami kezd átcsapni egyfajta messianizmusba. Az sajnos tény, hogy vannak hívei, akik szentírásként nyalják be a kijelentéseit, de ilyen emberek mindig voltak és lesznek, más esetekre vonatkozóan is. Szirmai esetében is találkoztam már olyannal, aki kijelentette, hogy Szirmai minden szava megcáfolhatatlan világaxióma.

 9. Hát igen az ember mindig úgy van vele, hogy inkább szívesebben hallja más hangját felvételről, mint a sajátját. Emlékszem, amikor én meghallottam magam egy felvételen azon gondolkodtam, miért olyan a hangszínem mint egy retardált gumikacsának?
  Amúgy még csak fél órát hallottam belőle, de edddig érdekes a téma és a kivesézés is.

 10. Végighallgattam. Egész jó volt. Mondjuk a gamer témában nem vagyok otthon, de a könyveket és filmeket be tudtam lőni. Kíváncsian várom a fantasy podcast-ot. 🙂 Remélem, lesz anime podcast is. 🙂

  • A fantasy podcastra én is kíváncsi leszek, hogy még idén elkészül-e. Az anime témáról tudtommal Péter tervez szintén ilyet csinálni, szóval elvileg lehet rá számítani.

   Amúgy a gaming témában én sem voltam nagyon otthon, főleg, hogy videójátékok terén inkább történelmi témájúakkal toltam mindig is. Így aztán igyekeztem a könyvekre, filmekre összpontosítani. Remélem nem vittem túlzásba.

 11. Nem tudom, passzol-e ide témailag, de most jöttem haza a moziból, megnéztem a Szárnyas fejvadász 2049-et. Rettentő hosszú volt. Amúgy nem találtam rossznak, viszont gyanítom, hogy nem lesz belőle olyan szintű kultfilm, mint az első részből lett. Kevesebb a filozófiai gondolat benne, viszont kilométer hosszú semmibe bámulásokkal van tele. Mindettől függetlenül, szerintem érdemes megnézni, mert a képi világa zseniális. Jared Leto is érdekes volt, viszont Ryan Goslinggal kapcsolatban nem tudom eldönteni, hogy alakított-e egyáltalán, mert végig olyan fapofával játszott, mint egy szobor (egy jelenetet leszámítva).

   • Az első filmhez képest több van, viszont igazából a játékidejéhez képest nem mondanám. Az elején van egy ütős akció jelenet, menet közben van kb. kettő, majd a végén van még egy.

  • Most, így a Szárnyas fejvadász kapcsán keresgéltem kritikákat a filmről, és belebotlottam Dancsó honlapjába. Meg is lepett, hogy ez a gyerek még mindig zseniális tud lenni, ha akar. Minden esetre az írásai méltóbbak a régi Dancsóhoz, mint a videói.

   • Azt speciel nem láttam még tőle, de igen, igazából az ő története azért szomorú, mert nem arról van szó, hogy kiégett volna, aztán az lenne, hogy “na, ha már ötletem nincs, hát átvedlek konzumidiótába…”. Hanem a régi, original “kritikus Dancsó” még mindig ott él benne, csak a nézettség kedvéért ezt rendesen eltemette jó mélyre és max így szökőévente egyszer hozza elő. Én amúgy pár napja épp a Magyar luxusfeleségek (vagy mi annak a szarnak a címe XD) paródiáját néztem, ott még a témától nem is volt idegen ez a csicsás trendi plázastílus, amit egyébként is felvett és a címe is találó volt, valami “Gold-diggerek akcióban”. XDDD

    Ja, amúgy meg hülye vagyok, második olvasásra esett le, hogy te az írott kritikáiról beszélsz. XD Na, azokról speciel azt sem tudtam, hogy léteznek. Volt egy honlapja még az elején, Fakultatív Csoport néven, de ott nem volt semmilyen írása, csak ugyanúgy feltöltötte oda is a videót, ahogy a YouTube-ra, sőt, asszem onnan indult. Van azóta valami új, vagy ezt bővítette ki?

   • Lényegében vezet egy Videómánia blogot, ahova írásos kritikákat is megfogalmaz. Gondolom ezek egy része más sajtóba szánt kritikák, amelyeket összegyűjtött ide (lévén, nem minden orgánum közli le a kritikus nevét, vagy nickjét).

  • Ahogy elnézem, Puzsér és krétaköre nem szerette a filmet. 🙂 Mondjuk igazából szerintem nem fogták fel sem az első filmet, sem a másodikat, mert csak az ekézésig jutottak.

 12. Baromi nehéz inteligens műsort találni a youfoson, de ez tartalmilag felüdítően vállalható. Én kíváncsi vagyok a folytatásra.

 13. Jelentem, megnéztem mindkét STAR WARS-filmet: az Ébredő erő-t és a Zsivány Egyest. Most jutottam el odáig, hogy megnézzem őket. Mindkét film nálam egy középszerű sci-fi akciófilm; a Zsivány Egyes jobb film, mint az Ébredő erő; ugyanakkor egyik film sem éri el az eredeti trilógia szintjét. Az Ébredő erő sajnos rá lett húzva egy Mary Sue-karakterre, ami negatívan kihatott az egész filmre. (Retroshock és Deansdale készített az Ébredő erő-ről egy-egy kritikát, kérésre linkelhetem őket. Jól elmondja mindkettő a film hibáit.) A Zsivány Egyes jobban összerakott fim, mint az Ébredő erő; karakterekben is erősebb; az Új remény előzményfilmjének tökéletes. Elmondom, mi az én problémám a két Disney-filmmel. A Csillagok háborúja egy olyan sci-fi akciófilm volt, ami több volt, mint egy jó sci-fi akciófilm. Az Ébredő erő és a Zsivány egyes egy középszerű sci-fi akciófilm, ami még csak nem is több, mint egy sci-fi akciófilm. A két Disney-filmben nincs meg az a többlet, ami az eredeti trilógiában megvolt. Amúgy én azt vettem észre, hogy a starwarsos szubkultban a Zsivány Egyes népszerűbb film lett, mint az Ébredő erő. Ami az érdekes, az indoklás, miért jó STAR WARS-film a Zsivány Egyes: LÁTVÁNYOS ŰRCSATA! A Zsivány Egyes azért jó STAR WARS-film, mert LÁTVÁNYOS ŰRCSATA! Tény, hogy tényleg látványos lett a végén nem csupán az űrcsata, de a szárazföldi összecsapás is – de az eredeti trilógia nem csupán azért volt jó film, mert jól megkonstruálták benne az űrcsatákat, a szárazföldi ütközeteket és a yedi párviadalokat. Hogy miért jó film az eredeti trilógia, sorolni lehet, míg a Zsivány Egyes azért, mert LÁTVÁNYOS CSATAJELENETEK! Nekem, aki szereti a STAR WARS világát, ez kevés. Édes kevés.

  • Dean kritikáját olvastam anno, amikor ment a csörte a blogja kapcsán. Ezt most hagyjuk is. A Retroshock kritikáját még aktuálisan láttam. Érdekes dolgokat mondott, tetszett is a kritikája, de a Zsivány Egyes kapcsán nem tudok egyet érteni a negatív felhanggal. Ami az Ébredő Erőt illeti, az valóban középszerű lett. Amikor kijöttem a moziból anno, akkor még úgy voltam vele, hogy oké, ez egy Ep4 remake, de azért remek élmény volt. Aztán ahogy elbeszélgettem másokkal, meg én is elgondolkodtam rajta, rá kellett jöjjek, hogy mennyire középszerű, főleg, hogy a Mary Sue Rey szerintem is jogos kritikai megfigyelés.

   Zsivány Egyes: erről viszont azt vallom, hogy messze jobb film, mint a Baljós árnyak és a Klónok támadása, és nagyjából egy szinten mozog a Sithek bosszújával, bár bizonyos pontokon képes túlmutatni az őstrilógián is. Az elég gyenge érv a fanoktól, hogy látványosak a csatajelenetek benne, és csak ez volna az érdeme. Kétségtelen, hogy látványosak. Ezen a téren bebizonyította, hogy az Ébredő Erőnél is minimum ezt kellett volna csinálnia a Disney-nek. Viszont azért vannak egyéb erényei is. Ott van például Cassian Andor, aki személyében megismerhetjük a Lázadás árnyoldalát is (az pl. zseniális volt, ahogy kinyírja az informátorát). Végre behoztak egy szerethető comic releaf karaktert is K2 személyében. Emellett szerintem nagyon jól működött a CGI Tarkin, és azért Vader jelenete a film végén szerintem közel áll a filmtörténet írás kategóriához.

  • Nos, ha a kettő közül kell választani, akkor kétségtelenül a Zsivány Egyes. Az Ébredő Erőre, sajnos nagyon rányomta a bélyegét a PC, az újrahasznosítás, és a mary sue jelenség. Csakhogy a teljesség igénye nélkül, a legzavaróbb dolgokat említsem.

   Ugyanakkor volt ami engem a Zsivány Egyesben is rohadtul zavart. Pl. hogy már megint egy maréknyi lázadó vesz hülyére, egy rahedli rohamosztagost, akiknek ha bármi logika, következetesség lenne a filmben, igazából szarrá kéne lőniük őket még azelőtt, hogy a tornyot elérnék.

   A két csillagromboló lebénítása, és egymásba tolása, hogy majd azok pont az alatta lévő kapura zuhanjanak, valami olyan ordító kreténség volt, hogy rendesen az arcom martam a moziban, mikor megláttam. De legalább ilyen röhejes volt az is, hogy az a nyomorult droid, egymaga, egy nyamvadt sugárpisztollyal tartotta meg az ajtót, miközben sorra egy lövésezte a rohamosztagosokat, akik voltak olyan balfékek, hogy egyesével mentek ki elé, és már egy kisebb hullahegy volt ott az ajtó előtt a végére, mire sikerült kiszedni.

   Na és persze akkor már nem hagyhatom ki a vak senseit se, aki úgy dönt, feláldozza magát, mert a gombot senki se tudja elérni, és erre nem az, hogy bevet valami spéci erő gyorsaságot, vagy valami, és úgy éri el, hanem előkerül ez a rohadt nyálas klisé, amikor lassan trappol előre a bölcs, szeretett öreg, és hiába lövik, nem érik el a golyók, csak már az utolsó pillanatban.

   Hiába no, a rohamosztagosok, csak akkor képesek kompetens, jól képzett katonák módjára harcolni, ha droidokat kell szétlőni a köztársaság oldalán. Ám amint fordul a kocka, fél méterről se találnak el semmit, különösen a lázadókat nem.

   • Azért vicces, hogy sokszor mennyire eltér az értékítéletünk filmekről. 🙂 Nekem kimondottan tetszett a Zsivány, és azok az elemei, amiket hibáinak felsoroltál, nálam zömmel egyáltalán nem problémásak. Jó, a vak erőhasználó csóka szerintem is erőltetett volt, de a többivel nem volt bajom.

    Jut eszembe, a Deadpool 2 legújabb trailerét láttad már? Ez a Wet on wet című teaser. Elég fura paródia.

   • Ha nem is okvetlenül hibák, de jól mutatják, mennyire belterjes az SW fő vonulata, és mennyire képtelen elszakadni, a saját kliséitől, még akkor is, amikor elvileg újítani szeretne.

    Az az egész csata nem volt más, mint a már milliószor ellőtt nagy partraszállásos jelenet, SW köntösbe bújtatott feldolgozása, ahol a maréknyi kommandó, meggyengíti annyira a védelmet, hogy a fő csapásmérő erő célt érhessen, még ha keserédes kimenetelű is a story.

    Egyszerűen idegesítő azt látni, mennyire hülyének kell lennie a birodalomnak ahhoz, újra és újra, hogy a lázadók újra és újra nyerhessenek. Érdekes, hogy a köztársasági rohamosztagosok, még tudták, mire való a rádió, a fedezék, és az EMP gránát, de itt már ilyesmik nincsenek, itt libasorban trappolnak be, ignorálva azt a tényt, hány elesett bajtársuk fekszik már ott rakáson.

    Ugyanez még fájdalmasabb volt a hajóknál. A köztársaság ócska, kiselejtezett hajói, képesek lebénítani a jóval fejlettebb, mind védelem, mind tűzerő szempontjából messze jobb hajókat, amiket aztán egy kis pöcökkel, egymásba tolnak. Miközben a fejlettebb, és számbeli fölényben lévő vadászok, bombázók, ez ellen semmit se tudnak tenni.

    Aztán oké, hogy ez egy kitalált story, de attól hogy valami kitalált, még nem kéne inkonzisztens baromságokkal tele lennie.

   • A Disney Az utolsó yedik mellett két alkotást készül piacra dobni az elkövetkező filmekben:
    – Han Solo-mozifilmet, ahol a fiatal Han Solo egyik kalandját meséli el a film. Ha abszolút befutó, lehetnek folytatások is.
    – Egy sorozat, mely Palpatine intrikáit dolgozza fel: hogyan lesz lassacskán császár a nagy befolyású szenátor?

    Úgy látom, a Disney dolgozik!!!

 14. Megnéztem a Star Wars 8-at.

  Azt hiszem, szőröstül-bőröstül visszasírom a Baljós árnyakat. Nem gondoltam volna, hogy lesz film, amihez képest az vállalhatónak lesz nevezhető. Az Utolsó Jedik lényegében kiherélte a teljes franchise-t.

  • Húha! Rá merjek kérdezni, vagy legyen meglepetés? Gondolom, nem akarsz spoilerezni!

  • Most lehet nagyképűnek fog ez hangzani, de na ugye, én megmondtam. =)

   Ettől függetlenül meg fogom majd nézni, csak hogy lássam a saját szememmel is, mit művelt ezúttal a Disney. Na nem a moziban, csak itthon. =)

   • “Most lehet nagyképűnek fog ez hangzani, de na ugye, én megmondtam.”

    “mit művelt ezúttal a Disney.”

    Amikor Retroshock hogy reménykedett benne, hogy a Disney kibővíti a STAR WARS univerzumát. 😛

   • Ami azt illeti, a Zsivány egyes felébresztette bennem a lelkesedést, és a reményt, hogy a Disney képes jó SW filmet csinálni. Ezek után viszont amit művelt a 8. résszel, az szerintem árulás volt. És itt nem csak a történet univerzumával kapcsolatos wtf elemek okoztak problémát, hanem néha már alap dramaturgiai gondok is voltak vele. Pl. a kaszinó város egy totál felesleges, a történetet csak toporgásra késztető elem volt, semmivel nem vitte előre a filmet, szóval úgy ahogy van azt a jó fél órát ki is lehetne vágni a filmből, mert fel se tűnne a hiánya. És ez csak egy elem.

   • “a kaszinó város egy totál felesleges, a történetet csak toporgásra késztető elem volt, semmivel nem vitte előre a filmet, szóval úgy ahogy van azt a jó fél órát ki is lehetne vágni a filmből, mert fel se tűnne a hiánya. És ez csak egy elem.”

    KASZÍNÓVÁROS. Felírtam magamnak. Kösz, Foma, hogy lelőtted az egyik poént! Spoiler. Ez már nem okoz majd meglepetést. 😀

    “Ami azt illeti, a Zsivány egyes felébresztette bennem a lelkesedést, és a reményt, hogy a Disney képes jó SW filmet csinálni.”

    Én két dolgot nem értek.

    1, Miért egy Disney-nek adta el a jogot Lucas? Előre borítékolható volt, hogy a Disney szánalmasan családbaráttá teszi az egészet (elég csak megnézni az SW-s animációs sorozatait). Még jó, hogy nem Uwe Boll-nak adta el a megfilmesítési jogokat! Pfúj!!!

    2, Miért nem lehetett a klasszikus kánont feldolgozni? Mondjuk annak az elejét. Mire is gondolok? Kathy Tyers – The Truce at Bakura, Michael Stackpole és Aaron Allston – X-wing series, Dave Wolverton – The Courtship of Princess Leia, Timothy Zahn – The Thrawn Trilogy. És ez még csak az eleje! Simán ki lehetett volna hozni mindebből egy tucatnyi mozifilmet – vagy ha megmerik kockáztatni, egy sorozatot!

    Oké, a Disney újraírja a kánont. Piacbaráttá és polkorrekté teszi az egészet. Maga alá nyomja és megerőszakolja. Picit kiheréli. A lényeg a profit maximalizálása – ha ehhez egy egész univerzumot kell meggyalázni, miért is ne? A STAR WARS ma már semmi más, mint üzlet.

    Röviden:
    SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT, HOGY A DISNEY FORMÁLJA ÉS ALAKÍTJA A STAR WARS UNIVERZUMÁT.

    Ettől függetlenül valamikor megnézem az Utolsó Yediket. Valamikor.

   • “Felírtam magamnak. Kösz, Foma, hogy lelőtted az egyik poént! Spoiler. Ez már nem okoz majd meglepetést.”

    Kibukott belőlem az indulat. Viszont szerintem ez még messze nem spoiler. A Kaszinóváros szerepel a trailer-ben is, ráadásul ezeket a jeleneteket forgatták le legelőször. Volt is nagy sajtóvisszhangja, hogy Dubrovnikot ellepték a SW stáb tagjai. Amúgy, hogy őszinte legyek, ez egyáltalán nem lett volna nagy megfejtés, mert annyira felesleges körökkel lett telepakolva a film, hogy kb. az lepett volna meg, ha nem próbálnak erőlködni a klisék elkerülésén.

    “Miért egy Disney-nek adta el a jogot Lucas?”

    Lucasnak a 90-es évek óta nem volt egyetlen logikus, vagy legalábbis felhasználóbarát döntése sem. Sőt, talán már az Ewok macikkal elkezdte ezt a folyamatot (amikkel amúgy nekem messze nincs annyira bajom, mint a többségnek). Az, hogy a Disneynek adta el pont annyira logikus, mint az, hogy a Fox-ot is nekik adták el. Ők kínálták a legtöbb pénzt. Kíváncsi vagyok, hogy az amerikai versenyhivatal mikor veszi észre, hogy a Disney fokozatosan felfalja a teljes amerikai filmipart, ezzel pedig olyan monopol helyzetbe kerül, ami már sérti az amcsik üzleti verseny mániáját. Szóval Lucas szerintem simán úgy gondolta, hogy a Disney jobban úgyse tudja már rombolni a brand renoméját, mint amennyire ő tette azt az előzmény trilógiával, meg a pereskedésekkel. Nos, tévedett. Kb. emiatt is fakadt ki az Ébredő erő kapcsán. Aztán eltelt két év, és szerintem ráébredt, hogy tovább kell lépnie. Egyszerűen puszta jóindulatból kijelentette, hogy neki tetszik a 8. rész, és közben magában már azt mantrázza, hogy “te hagytad el az asszonyt, élj együtt a szégyennel”.

    “Miért nem lehetett a klasszikus kánont feldolgozni?”

    Nagyon nehéz lenne úgy új filmeket készíteni, hogy köti a készítők kezét egy már lefektetett alap. Így logikus volt a kánon átírása. A gond csak az, hogy válogatás nélkül mindent töröltek, kivéve a mozifilmeket, meg a Filoni-féle sorozatokat. Így viszont ennek az univerzumnak a múltját is sztornóztak, ami meg nettó baromság volt. A Jedi visszatér utáni események, még ami a Lucas-érában készült, eléggé megosztóak voltak. A Thrawn trilógiát tekintik egyedül jónak, a többi vagy szódával, vagy a nép nagy része nem szereti. Ha ezt nem törli a Disney, akkor most jó eséllyel a Yuuzhan Vongok ellen harcolna Luke és a Birodalom karöltve. A törlés részben logikus, és emészthető döntés volt.

    Viszont, ahogy a Disney kezeli az egész SW univerzumot, az valóban eléggé visszás. Nekem sem tetszik, hogy erőltetik ezt a gyerekbarát cukiskodást, meg, hogy elég sok píszí propagandát nyomnak az egészbe. Ennek fényében, mikor meghallottam, hogy az EA ellen petíciót adtak át a rajongók a Disneynek, enyhe röhögőgörcs fogott el. Főleg, miután elolvastam a petíció szövegét (ne kérd, hogy linkeljem, már nem találnám meg). Az egész szövegből sütött az a naivitás, ami tipikusan ilyen 14-15 éves tinikre jellemző, olyanokat rónak fel az EA-nek bűnül, ami igazából ugyanúgy jellemző a Disney-re is. Igazából ebben az EA-Disney üzleti kooperációban csak az a meglepő, hogy a Disney látszólag nem számolt azzal, hogy az EA-nek mennyire sikerült lerontania a renoméját a gamer közösségek körében. Így aztán meg is lepődtek mindketten, hogy az EA a második Battlefront kapcsán beleszaladt a pofonba (amit úgy tűnik csak a gamerek sejtettek előre).

   • “Kíváncsi vagyok, hogy az amerikai versenyhivatal mikor veszi észre”

    Ha az amerikai versenyhivatal korrupt, akkor “soha”. (A “soha” azért van idézőjelbe, mert értelemszerű, ha nem korrupt egy ilyen szervezet, akkor nem csupán észreveszi, de tesz is az ilyen versenyellenes folyamatok ellen. Talán ha majd nem a kenőpénzek diktálnak…)

    “ezzel pedig olyan monopol helyzetbe kerül, ami már sérti az amcsik üzleti verseny mániáját”

    Érdekes, hogy a trösztösödés, monopolizálódás, lobbizás probléma még Trump elnöksége alatt sem szűnt meg. Mikor volt egy ilyen választási ígéret, hogy ennek innentől vége – úgy látszik, nem tartották be. Ahogy az lenni szokott.

    “A Jedi visszatér utáni események, még ami a Lucas-érában készült, eléggé megosztóak voltak. A Thrawn trilógiát tekintik egyedül jónak, a többi vagy szódával, vagy a nép nagy része nem szereti.”

    Ami szerintem nagyon gáz a régi kánonban, az a Kevin J. Anderson féle regények. Persze, azzal egyetértek, hogy a régi kánon sem messzemenően igényes – ettől függetlenül az X-wing series és a The Trawn Trilogy megérdemelt volna egy esélyt.

    Ha már az EA és a Disney szóba jött, akkor említsük meg ezek mellett a Google-t, a Facebook-ot és a Microsoftot is. Azért elgondolkodtató, hogy az összes óriáscég belefut valami botrányba, jönnek ki a csontvázak a szekrényből, kiderül sok-sok turpisság, előkerül rengeteg mocsok. Valahogy nem igazán akar működni ez a “szabad versenyes” kapitalizmus – és ez nem az államok vagy a “kommunisták” hibája. Valahogy visszaüt az, hogy hagyták ennyire óriásira duzzadni a cégeket. A mamutcégek a globális kapitalizmusban most kiskirályok. Kiskirályok? – hah, nem is annyira kicsik, nagyobb hatalmuk van, mint bármelyik államnak! 😛

  • Én ugyan még nem láttam az új SW-t (majd úgy január első 1-2 hetében beugrom, ha még játsszák a mozik, addigra a legtöbb ember pénze elfogy, vagy már megnézte a filmet, így én “saját moziteremben” nyomhatom le… XDDD), de az a “vicces”, hogy Az ébredő erőnél mondtam azt, hogy “oké, ez az eddigi leggyengébb SW film, ennél a Baljós árnyak is jobb” és ezt full komolyan gondoltam. Na most Foma asszem azon még ki sem borult annyira, ellenben erre a mostanira már ő is azt mondja, hogy visszasírja a Baljóst, szóval ja, csupa “jóra” számítok a filmtől, látom, méltó módon folytatták Az ébredő erővel elkezdett Star Wars hagyományt… XDDD Btw Foma, azért annyi spoiler érdekelne, hogy ez a mostani film is egy teljes korábbi SW film szolgai másolata volt (ahogyan Az ébredő erő volt “Egy új remény v2”), vagy ezúttal eredeti(en szar) ötletekkel álltak elő? 😀

   Nem baj, majd maximum az SW univerzum is úgy végzi nálam, mint ahogyan a DC filmek állnak: most az Igazság Ligája után mondtam azt, hogy “oké, még egy dobásuk van, hátha Snydermentesen most már képesek lesznek igazán jó szuperhősfilmeket csinálni a jövőben”, ellenben ha a következőt is el fogják kúrni, akkor marad nekem is az itthoni letöltögetés, ahogy Péter is írta, mert a DC is eljutott most már arra a szintre, hogy egyrészt meguntam a baromságait, másrészt rendszeresen úgy jövök ki a moziból utánuk, hogy “hát…egynek elment, de azért a jegy árát ez sem érte meg…”

   “Amikor Retroshock hogy reménykedett benne, hogy a Disney kibővíti a STAR WARS univerzumát. 😛”

   Teljes joggal, tekintve pl., hogy a Marvel filmek csak jobbak lettek azóta (de legalábbis nem romlott a minőségük), mióta a Disney viszi azokat is, vagy említhetném a TV-s rajzfilmsorozataikat, amik majdhogynem reneszánszukat élik jelenleg. Az évszázad rejtélye, hogy az SW brandet felfuttatás és még jobbá varázsolás helyett miért elbarmolásra használják inkább.

   “Az, hogy a Disneynek adta el pont annyira logikus, mint az, hogy a Fox-ot is nekik adták el.”

   Lucas esetét én értem, gyakorlatilag az addigi hat epizóddal ő kvázi befejezettnek tekintette az egész SW univerzumot, új ötletei már nem nagyon voltak a témában, vagy egyáltalán bármilyen motivációja arra nézve, hogy bármi újat mutasson a franchise-ban és miután úgy érezte, hogy már pénzügyileg is kifacsart belőle az utolsó cseppig mindent, logikus lépés volt, hogy eladja az egészet az érte legtöbbet kínálónak, aztán ezzel az utolsó “pénzlökettel” szépen nyugdíjba is vonul. XD A Foxos témát már jóval kevésbé értem, szóval itt egy (tudtommal) jól futó filmstúdióról beszélünk, egy ilyet meg (ha az enyém lenne) én akkor sem adnék oda senkinek, ha mondjuk annyi pénzt kínál érte, mint az éves kiadott filmjeim teljes bevétele összesen, mert az a pénz egyszer elfogy, míg a folyamatosan gyártott filmjeimből meg “örökké élhetnék”. (Jó, nem azt mondom, hogy most akik eladták a Disneynek a Foxot, azok holnaptól munkanélküliek lesznek, mert nyilván nem, csak nekem ez fura, hogy az egyik sikeres, jól menő brand miért adja el magát egy másiknak. Értitek, a Burger King sem “teszi le a fegyvert” a Meki előtt, függetlenül attól, hogy a Meki hatalmasabb és népszerűbb. :D)

   • Pash: Alapvetően a Google, Micro, stb. botrányokkal most azért nem akarok foglalkozni, mert azoknak semmi közük a SW-hoz. Az EA is most kizárólag a SW miatt érdekes nálam.

    Ami az amerikai versenyhivatal dolgát illeti, nem vagyok naiv, tisztában vagyok vele, hogy jó eséllyel szimpla korrupció van a háttérben, csak azért van egy pont, amin túl már ők sem húnyhatnak szemet az egész felett. Én arra lennék kíváncsi, mikor éri el a Disney ezt a szintet.

    Titkos:
    “Foma, azért annyi spoiler érdekelne, hogy ez a mostani film is egy teljes korábbi SW film szolgai másolata volt (ahogyan Az ébredő erő volt “Egy új remény v2”), vagy ezúttal eredeti(en szar) ötletekkel álltak elő?”

    Az a poén, hogy sem egyik, sem másik. Lényegében van egy csipetnyi Jedi visszatér, egy nagyobb csipetnyi Birodalom visszavág benne, meg egy nagy adag, görcsös, izzadságszagú erőlködés, hogy azt láttassák, ők mennyire mást akartak csinálni, mint remake-elni az őstrilógia második-harmadik részét. Szóval a szarságok teljesen “eredetiek”. Lehet, kevésbé feszíteném keresztre a filmet, ha szimplán újrahasznosították volna a Birodalmat, de az már vállalhatatlan lett volna még a Disneynek is, hogy ezt meglépjék, mivel azért nekik sem mindegy, hogy megússzák egy kasszarobbantással, és aztán kaszálhatják a brandet, vagy hosszabb távra gondolva esetleg próbáljanak eredetit alkotni. Amúgy, ha már kritika, kivételesen otherworld Zolyval az utolsó szóig egyet tudok érteni a filmmel kapcsolatban.

    Amúgy azon én is csodálkozom, hogy míg a Marvel filmeknél képesek egy konstans szintet tartani, amit helyén kezelve még élvezhetőnek is nevezhetünk (személy szerint a többségüket szerethetőnek tartom), vagy épp a sorozataik tényleg reneszánszukat élik (új Kacsamesék, Aranyhaj sorozat, stb.), sőt, a moziba szánt animációs filmjeik is elég jó színvonalat képviselnek, addig az SW brandet meg kiherélik. Pedig a Zsivánnyal bizonyították, hogy tudnának jót csinálni belőle, ha akarnak.

    Fox felvásárlása: ez is olyan dolog, hogy már egy ideje lógott a levegőben a Fox eladásának lehetősége. Csak az volt a kérdés, kinek a pénzét fogják elfogadni. Sokáig a Disney volt az első számú befutó, ami végül be is érett, viszont kb. egy héttel ezelőttig még bizonytalan volt, hogy tényleg nekik adják el. A Disneynek meg persze fontos volt, hogy megszerezzék a Foxot, hisz több Marveles cím volt a stúdió birtokában. Az, hogy végül az ő ajánlatukat fogadták el, meg nem mutat mást, mint totális pénz beszél kutya ugat elvtelenséget. Amúgy a Fox tulajai úgy adták el, hogy résztulajdonosok maradtak, és felkerültek a Disney fejesei közé, szóval igazából nekik megérte a dolog. Amúgy, ha vissza is vonulnának a filmipartól, akkor sem gondolom, hogy pusztán felélnék a pénzt, hanem befektetnék azt.

   • Azért a Disney által beharangozott Han Solo-filmre kíváncsi leszek: “Solo: A Star Wars Story”. Han Solo egy ütős karakter volt anno. Vajon meggyalázzák a karaktert, vagy azért hozzátesznek valamit? Előre félek tőle.

    Ha már Solo, kis érdekesség fanoknak:
    http://monty.blog.hu/2011/09/28/konyv_star_wars_han_solo_regenyek_daley_avery_fisher_crispin

 15. Na közben bevágtam én is a filmet. Hát mit mondjak, tényleg az eddigi legrosszabb film, ami készült. Valszeg írok majd róla külön, mert postban most hosszú lenne. =)

 16. A 444-nek ezúttal sikerült egy fergeteges baromságot összehoznia a PC-bullshit gyűjtemény 8. rész védelme érdekében:
  https://geekz.444.hu/2017/12/23/az-uj-star-wars-mindent-tonkretett

  • Szentinel Says:

   Á, ez csak Rusznyák. Ne foglalkozz vele.

  • A 444! nyíltan felvállalja, hogy a Soros Alapítványtól kap pénzeket önmaga fenntartására. Ezen pénzeket meg kell szolgálniuk: azzal, hogy védelmükbe veszik és népszerűsítik a PC-gondolatkört, és annak termékeit. Asszem, az Index ugyanezt megtette az új Szellemirtókkal: dádázgatta azokat, akiknek nem tetszett.

   Ami ebben undorító, az a szándékos félreértés. Ugyanis többségében nem a politizáló emberek dühöngenek, hogy már megint PC-propaganda lett egy legendás brand. Hanem a politikával mit sem törődő STAR WARS-fanok, akiknek egyre inkább elegük van abból, hogy egyre lejjebb viszik szeretetük és rajongásuk tárgyát. És akkor ez a seggfej 444! beletörli ezekbe a lábát, mert fel merik emelni a hangjukat.

   Én mostanában nem lennék SW-fan. Ez a folyamatos gyalázási sorozat, amit elkövetnek ellenük: a Lucas-féle előzménytrilógia, a Disney készítette dedós rajzfilmsorozatok*, a régi kánon nem túl elegáns áthúzása, most pedig ezek a Disney mozifilmek – komolyan, ez egy SW-fannak kínzás.

   Kíváncsi vagyok, Retroshock, aki nagy SW-fan, mennyire elégedett a 8. filmmel.

   *Bocs, Foma, tudom, hogy a Rebel-t kedveled, de hát mondjuk ki: ezek az animációs SW-sorozatok kifejezetten a tizenéves korosztálynak készültek. 😦

   • A Clone Wars-t kedvelem, a Rebels-el csak elvagyok.

    Amúgy azért nem ennyire katasztrofális a helyzet, mert ahogy olvasom a hozzászólásodat, az alapján az őstrilógián kívül minden szar volt, ami SW címmel megjelent, pedig ez nem igaz, és a rajongók sem így vélekednek. A CW sorozatot kimondottan jónak tartja a többség (főleg a második felét), a Rebels-t is sokan kedvelik (én kevésbé), míg az előzménytrilógiából azért a Sithek bosszúja korrekt darab lett, sőt, a Disney érából a Zsivány szintén remek film.

    Ami a 444-et illeti, én csak azon röhögök, hogy mennyire erőtlen, szánalmas vinnyogásra futotta nekik ezzel.

    Amúgy Retroshock már kiadta a véleményét, és eléggé lesújtó volt. 🙂

   • “A CW sorozatot kimondottan jónak tartja a többség (főleg a második felét), a Rebels-t is sokan kedvelik (én kevésbé), míg az előzménytrilógiából azért a Sithek bosszúja korrekt darab lett, sőt, a Disney érából a Zsivány szintén remek film.”

    Én a saját véleményemre adok, nem a hazai SW szubkultéra. Amúgy is eléggé lejjebb lett szállítva az SW szubkult igényszintje. Amúgy megmondom őszintén, ha nem az őstrilógiához mérem, az előzménytrilógia viszonylag élvezhető darab – még a hibái ellenére is. Igen, tele van hibákkal, rengeteg gagyisztikával, de azért a magam részéről többször is képes voltam leülni eléjük. Az Ébredő Erő és a Zsivány Egyes középszerű akciófilmek – ebből talán a Zsivány Egyes az, amit egyszer talán még megnézek másodszorra. Az Utolsó Yedik-et még nem láttam, és általában a saját tapasztalatom a döntő, de ha három olyan jó ízlésű embernél kiverte a biztosítékot, mint Foma, Péter és Retroshock, akkor vannak félelmeim. A rajzfilmsorozatokat utálom; mint 30 éves felnőtt valahogy képtelen vagyok élvezetet találni egy középiskolásoknak szánt, gyenge animációjú sorozatban. Amúgy ha maradandót akarok találni a SW-ben, akkor a régi kánon könyvei és PC-játékai…

    Amúgy vessük össze a Star Trek-et és a Star Wars-t – és ebből is csak a mozifilmeket és a sorozatokat. Nálam az ST ilyen téren sokkal jobban teljesít, mint az SW.

   • Most idő hiányában csak annyit, hogy ST filmeket nem nagyon nézek. Anno a sorozatokat szerettem, de a mozifilmekhez nem igazán éreztem késztetést. Főleg annak tükrében, hogy úgy az ezredforduló óta rendre alternatív idősíkokkal jöttek elő a készítők, ezzel minden egyes új mozi csak meggyalázta az alapművet. A legutóbbi reboot-ot pont láttam, és idegbajt kaptam tőle. A faszért nem lehet egy önálló új történetet kitalálni, ahelyett, hogy a már meglévőt írjuk át? Szerencsére Leonard Nemoyt már nem tudják többet visszarángatni (igaz, ma már CGI-al meg lehet gyalázni az emlékét).

   • Megnéztem Retroshock kritikáját… Phú, nagyon kiakadt a csávó!

 17. Még mindig nem pótoltam be a STAR WARS 8-at.

  Ellenben megnéztem az Aliens: Covenant-ot. Hát, ez olyan semmilyen volt. A Prometheus-nál jobb volt, de amúgy teljesen középszerű sci-fi horror- és akciófilm. Érződik rajta, hogy egyfajta átvezetés az 1. és a 3. rész között. Megdöbbentő, hogy a spórás örökségen kívül szinte semmi újat nem tudott felmutatni. Intrikus robot, aki el akarja veszejteni az emberiséget. Miért? Csak.

  Az új Terminátor-, STAR WARS-, STAR TREK- és Aliens-filmek meg sem közelítik a régieket, a klasszikusokat. Ez valami törvényszerűség? Ennyire balfasz Hollywood, vagy mi van?

  • Szentinel Says:

   A régi nagy alkotók közül már kevesen tudnak újat hozni, úgy, hogy az működjön. Lucas és Scott erre jó példák. Sokan vizsgálják az okokat, és a legtöbben abban értenek egyet, hogy minél nagyobb név valaki, annál kevésbé hallgat az építő jellegű megjegyzésekre. Lucasnak például sokat kellett segíteni az első Star Warsnál, hogy az legyen belőle, ami. Ha nincs az őt támogató stáb, nem bírta volna megcsinálni. Az előzménytrilógia pedig már végig az ő rendezése, és mindent ő irányított már. Aztán megsértődött, mikor a rajongók közölték vele a véleményüket. Scott pedig a kiégésre jó példa.

   Hollywood pedig épp megpróbál a balfasz másik végpontja lenni, ami ugyanakkora balfaszság. Ugyanis túlságosan biztonságra játszik. Ezért látod minden interjúban azt, hogy mindenki megpróbálja a legszimpatikusabb arcát mutatni, mindenhol. Gyakorlatilag eljutottunk oda, hogy már nem csak a filmvásznon zajlik a színjáték, hanem mindenhol Hollywoodban. Ez pedig a művészetre is rányomja a bélyegét.

   • “Lucasnak például sokat kellett segíteni az első Star Warsnál, hogy az legyen belőle, ami. Ha nincs az őt támogató stáb, nem bírta volna megcsinálni.”

    Mondjuk a Disney képes elbalfaszkodni a SW-t Lucas nélkül is.

   • “Scott pedig a kiégésre jó példa.”

    Meg az elhülyülésre. Az Aliens-nek nem áll jól a filozófia. A Prometheus és a Covenant valami nagyon intellektuális akar lenni két hentelés között, de valójában fájdítóan ostoba. Többnek akar látszani, ahelyett, hogy inkább az lenne, ami eleinte is volt: egy kellően komor és kemény sci-fi!

   • Szentinel Says:

    Foma

    A Disney marketingesei fejében valami nagyon nem tiszta. És ez igazolja, hogy ők le akarják erőszakolni a torkodon az ideológiájukat. Ugyanis nem csak a Star Warsba raktak oda nem illő dolgokat, hanem a Marvel képregényeket is telenyomták velük. Mi lett az eredménye? A képregények fogyása zuhant, a nép pedig követelte vissza a már megkedvelt szereplőket és stílust. A Star Wars esetében ugyanez lesz, mert már most látható, hogy hibáztak. A Disney valamiért úgy gondolja, hogy a rajongók csak perifériára szorítható kisemberek. De ez nem meglepő, hiszen szeretnék a sajátjukra formálni a franchise-t. Ők ugyanis az új nemzedéket, a még fiatalabbakat szeretnék megszólítani. Viszont van egy gond: a legfiatalabbakra épp az a nemzedék gyakorolja a legnagyobb hatást, amelyikre ők tesznek magasról. És nem veszik figyelembe azt sem, hogy a rajongók az első hullám. Ha őket hülyének nézik, akkor bizony lesz dislike ezerrel. A Star Wars pedig épp az a modern mítosz, amelyet a rajongók fejlesztettek tovább, más médiumokban. Szerintem napjaink Hollywoodja már alkalmatlan rá, hogy továbbvigye ezt az örökséget, mert túlságosan is áthatja a politika.

    Pashcutter

    Az utolsó Scott-film, amit én kellően annak is éreztem, a Mennyei királyság volt. Az utána forgatott filmjei már nem vonzottak.

   • “hanem a Marvel képregényeket is telenyomták velük.”

    Mondjuk azt sose figyeltem, hogy a képregény eladások hogy alakulnak, mert az valahogy annyira nem izgatott. Ami a Marvel filmeket illeti, még nem találkoztam hasonló kiakadással ezzel kapcsolatban, szemben a SW esetével. Sokkal inkább az irányú negatív felhangot tapasztaltam, hogy túltelítették a piacot, kifárasztották a brandet. Marvel kapcsán a legtöbb botrány inkább a Fox által készített címekkel fordult elő, de ott is inkább a gagyizás miatt.

    “A Disney valamiért úgy gondolja, hogy a rajongók csak perifériára szorítható kisemberek.”

    Ez sem annyira új jelenség, mert a játékiparban hamarabb megnyilvánult, ráadásul pont a sokat emlegetett EA az egyik vezérlúd ebben. Aztán előbb-utóbb majd a filmiparnál is eljön az a pont, hogy a közönségnek elege lesz ebből. Persze az megint más kérdés, hogy fog-e változni bármi is. Az EA botrányt megelőzte a No Man’s Sky botrány, majd az Activision-féle CoD botrány, és az EA látszólag nem tanult belőle (sem a saját kárukon, hisz a SW Battlefront 1, sem a ME Andromeda esete nem kongatta meg a vészharangokat a fejükben).

    “Viszont van egy gond: a legfiatalabbakra épp az a nemzedék gyakorolja a legnagyobb hatást, amelyikre ők tesznek magasról.”

    Na igen. 🙂 Persze itt is jelen van az a probléma, hogy nem teljesen állja meg az elmélet a valóság próbáját. Ha ez igaz lenne, akkor nem lennének olyanok, akik szeretik a SW esetében az előzmény trilógiát. Viszont az valahol elszomorító, hogy a Disney (de már korábban Lucas is) mennyire minden energiájával csak arra törekszik, hogy újakat toborozzon a rajongó táborba, miközben a meglévőket láthatóan nem törekszik megtartani.

   • Szentinel Says:

    “Mondjuk azt sose figyeltem, hogy a képregény eladások hogy alakulnak, mert az valahogy annyira nem izgatott”

    Női Thor, feka Amerika kapitány, feka tinédzsercsaj Vasember, azt hiszem, volt mexikói Pókember is… Eléggé nyomatták a SJ-t. Egészen addig, amíg a képregény eladások el nem kezdtek zuhanni.

    “ráadásul pont a sokat emlegetett EA az egyik vezérlúd ebben.”

    Az EA vezetőségében valami nagyon nem tiszta. Ők tipikusan az a cég, aki képes a fejlesztőket hibáztatni a saját hibáikért. Ha nem alakul jól egy játék fogadtatása, akkor előbb számolják fel a stúdióikat, minthogy végiggondolnák a helyzetet. Amúgy pedig nem lepnek meg a játékaik fogadtatásai. Olyan SW játék, ami engem érdekelne, nem is jelent meg mostanában. A multiplayerre összpontosító lövöldék nem jönnek be. Szívesebben játszanék valami történet-orientáltabb single player játékkal, vagy bármivel, amiben erőhasználókat irányíthatunk a főszerepben.

    “Aztán előbb-utóbb majd a filmiparnál is eljön az a pont, hogy a közönségnek elege lesz ebből.”

    Szerintem ez már nincs messze. A legtöbb nyári blockbusterfilm, melyeket az egekig hypeoltak, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

    “Ha ez igaz lenne, akkor nem lennének olyanok, akik szeretik a SW esetében az előzmény trilógiát.”

    Az előzmény trilógia szerintem alaposan fel fog értékelődni a közeljövőben. =) Amúgy nekem nincs vele sok gondom. Nem a Baljós árnyak megtekintése után lettem SW rajongó, de azért nem is utálom habzó szájjal.

 18. “Női Thor, feka Amerika kapitány, feka tinédzsercsaj Vasember, azt hiszem, volt mexikói Pókember is…”

  Basszus, ezt jó tudni. 🙂 Amúgy nem új keletű a dolog, mivel már a 70-80-as években is voltak ilyenek, legalábbis hallomás alapján.

  “Olyan SW játék, ami engem érdekelne, nem is jelent meg mostanában.”

  SW játékok terén az utóbbi hetekben totálisan revideálnom kellett az álláspontomat. Egyrészt belegondoltam, hogy mikor jelent meg utoljára valóban sikeres SW játék, valamint összesen mennyi SW cím jelent meg, és be kellett látnom, hogy az SW a videójáték piacon meglehetősen elátkozott cím. Szóval az, hogy az EA beleszaladt a szarba, nem csak az ő saruk (nagyrészt az ő hibájuk, de ez a tényező is szerepet kap), persze itt most pusztán egy rosszul időzített üzleti döntés okozta a balhét, és nem magának a játéknak a minősége. Másrészt, ha megnézzünk az általános gamer tendenciákat, úgy azt kell észrevennünk, hogy egyre inkább kiveszőben van a Single játékok csoportja, mivel nem éri meg a fejlesztőknek, kiadóknak ilyeneket csinálni. Szóval arra sanszosan sokáig kell várni, hogy egy jó SW single játék megjelenjen (ugye a Visceral csinált volna ilyet). A lövöldékkel önmagukban nincs baj, csak ez egy zsáner, ami mellett kellenének mások is. RPG-t sajnos hiába várunk, mert ma már kizárólag MMO-RPG kategóriában gondolkodnak a kiadók, viszont arról is letettek az utóbbi években (ugye ott a SWTOR, ami olyan, amilyen), azóta megjelent egy Wildstar nevű MMO-RPG, és kb. a zsáner le is húzta a rolót, mert minden kiadó belátta, hogy nincs értelme a Blizzarddal versenyezni, illetve a maradék tortaszeleten már épp elegen marakodnak. Ehelyett az E-sport felé mozdult el a játékipar.

  “Szerintem ez már nincs messze.”

  Vagy messze van. Azért a mozi világa jóval több casual, koca fogyasztót szolgál ki, mint a gamer ipar. Egy nagyobb brandnél könnyebb is a stúdiók dolga, mert elég széles közönséget szólíthatnak meg ahhoz, hogy bevállalják a rajongók haragját. Ezzel szemben a szóló filmek már nem feltétlen engedhetik meg a bukást, így éves szinten kihoznak a stúdiók valami jobban sikerült filmet is, amivel elhitetik az átlag mozinézővel, hogy van még kraft Hollywoodban.

  “Az előzmény trilógia szerintem alaposan fel fog értékelődni a közeljövőben.”

  Ebben tökéletesen igazad van. Mikor megnéztem az Utolsó Jediket, én is kb. úgy reagáltam le, hogy visszasírom a Baljós árnyakat, mert abban legalább volt kreativitás, világépítési szándék. Amúgy, ahogy elnézem, az előzménytrilógia megítélése eléggé vegyes. Vannak, akik csont nélkül oda vannak érte (hallottam már olyan véleményt is, ahol jobbnak tartják, mint az őstrilógiát), vannak, akik végletekig gyűlölik, míg egy csendes réteg (aminek egy nagyon szűk köre ad csak hangot a véleményének) úgy van vele, hogy vannak pozitívumai. Mondjuk a Baljós árnyakat nem tartom jó filmnek, de messze nem utálom, mert bőven van benne annyi kreativitás, ami érdekessé tudta tenni. Viszont nem is venném a védelmembe.

  • Szentinel Says:

   “Vagy messze van. Azért a mozi világa jóval több casual, koca fogyasztót szolgál ki, mint a gamer ipar.”

   Az a vicces(en szomorú), hogy én is ezt tapasztalom. Sőt, én azt látom, hogy a mozinéző az a fajta fogyasztó, amelyik mintha büszke lenne saját hülyeségére. Büszkén kiabálja bele az internetbe, hogy ez meg az a film unalmas szar volt. Mikor lehet, hogy az a film épp hogy nem szórakoztató szándékkal készült, hanem elgondolkodtató szándékkal. Mintha a film tehetne róla, hogy a néző hülye.

   • “Azért a mozi világa jóval több casual, koca fogyasztót szolgál ki, mint a gamer ipar.”

    Erre jó példa az a számos ember, akik a különféle fórumokon és kommentmezőkben bizonygatják, miszerint igenis jó film a Prometheus, a Covenant, a The Last Jedi. És ezt nem egyszer megtoldják konteókkal meg teóriákkal. Én már azon is elcsodálkoztam pl., hogy akkoriban egy Terminátor 3-at le lehetett tolni a közvélemény torkán.

    Hozzáteszem, itt összevitáztam Péterékkel a Mad Max 4-en. Minden fenntartásom ellenére, abban igazat adok nekik (már akik a film védelmére keltek), hogy egy korrekt akciófilmet hoztak össze. Ami viszonylag még az én akcióéhségemet is kielégítette. A Mad Max 4 jobb film lett, mint az utolsó két új STAR WARS-film és Aliens-film. Vagyis amíg még Hollywood bátran nekiállhat egy Mad Max 5-nek, addig az új STAR WARS és Aliens mára egy veszélyes ingovánnyá vált a rendezők számára.

    Bizonyos szinten egy kicsit Szentinelnek is igazat kell adjak: igen, időnként visszanyal Hollywood-nak a fagyi! A Covenant kevesebb bevételt hozott, mint a Prometheus. És ez még Ridley Scott-ot is elgondolkoztatta.

    “Abban, hogy ez lesz Ridley Scott utolsó filmje az általa kitalált Alien-univerzumban, valószínűleg annak is szerepe van, hogy a 97 millió dollárból leforgatott Covenant mindössze 240,7 milliót kaszált a mozikban – ez pedig lényegesen kevesebb, mint a 2012-es Prometheus 403,3 milliós bevétele. Az idei Alien-film ráadásul sokkal rosszabb kritikákat kapott, mint a Prometheus, úgyhogy nem lennénk meglepve, ha a Fox valószínűleg más franchise-okat kíván felfuttatni a következő néhány évben.” (via Movieweb)

    Egyébként nem lennék ennyire kemény a Prometheus-szal, ha nem úgy lengette volna be magát, mint egy 2001: Űrodüsszeia. Ami egy Aliens-filmtől elég bizarr. 😛 Ami az egészben szomorú, hogy az Aliens vs. Predators-filmek és Scott Aliens-filmjei, lehet, hogy örökre kinyírták az Aliens-franchise-t. (Talán csak egy sorozattal lehetne megmenteni, de lehet, hogy már azzal sem.)

    “így éves szinten kihoznak a stúdiók valami jobban sikerült filmet is, amivel elhitetik az átlag mozinézővel, hogy van még kraft Hollywoodban.”

    Szerintem van erő Hollywood-ban. Ha nem is sok, de egy picike, egy kevés igen. Én tegnap néztem meg Scorsese egyik új filmjét, a Némaság-ot. Nálam 10/8-as film. Magyarán: JÓ FILM! Na persze Scorsese a nagy öregek egyike, nem egy ifjú titán! De azért ne essünk abba a hibába, mint amibe a hardcore animések. Igen, Hollywood fárad, mind a filmek, mind a rajzfilmek terén, de azért időnként igenis kitermel magából jó filmeket és rajzfilmeket is.

    “Mondjuk a Baljós árnyakat nem tartom jó filmnek, de messze nem utálom, mert bőven van benne annyi kreativitás, ami érdekessé tudta tenni. Viszont nem is venném a védelmembe.”

    Valahogy így vagyok vele én is. Őszintén szólva: én többször is képes voltam megnézni az előzmény-trilógiát. Miközben tudom magamról, hogy az Ébredő Erő-t másodszor már nem fogom végigszenvedni.

   • “Ami az egészben szomorú, hogy az Aliens vs. Predators-filmek és Scott Aliens-filmjei, lehet, hogy örökre kinyírták az Aliens-franchise-t. (Talán csak egy sorozattal lehetne megmenteni, de lehet, hogy már azzal sem.)”

    Pont a Terminator a példa arra, hogy még egy sorozat sem képes rá, ha ott is lelketlenül valósítják meg.

    “Igen, Hollywood fárad, mind a filmek, mind a rajzfilmek terén, de azért időnként igenis kitermel magából jó filmeket és rajzfilmeket is.”

    Azt nem is mondtam, hogy nem képes jót produkálni, sőt. Inkább csak az az érzésem, hogy gumicsontként dobja a jó filmeket a retkek mellé, mondván: “nesze néző, tudunk, ha akarunk, de nem akarunk.”

    “Valahogy így vagyok vele én is. Őszintén szólva: én többször is képes voltam megnézni az előzmény-trilógiát. Miközben tudom magamról, hogy az Ébredő Erő-t másodszor már nem fogom végigszenvedni.”

    Én megnéztem netről az Ébredő erőt, hogy lássam eredeti nyelven is. Viszont tényleg messze nem többször nézős darab. Még az Utolsó jedivel is hasonlóan állok, hogy valamikor megnézem még eredeti nyelven, de ennél tovább nem leszek rá kíváncsi, mert semmi plusz nincs benne, ami újra fogyaszthatóvá tenné. Ezzel szemben a Zsiványt alkalmasnak tartom arra, hogy többször újranézzem. Kíváncsi leszek arra, hogy ugyan mit hoznak ki a Han Solo filmből ezek után. Gyaníthatóan a Disney kiakadása, hogy bukást várnak a filmtől, leginkább arról szól, hogy annyira sok gond van a filmmel, hogy egy pánikszerű újraforgatás sem segít rajta (ugye a Zsiványnál voltak utóforgatások, amelyek sokat dobtak a végeredményen).

   • A Han Solo-filmet meg fogom nézni, de csak azért, mert Solo az egyik kedvenc SW-karakterem. Retroshock eleve elutasítja a Han Solo-filmnek még a koncepcióját is, mert szerinte nosztalgiafaktor, és inkább új fajok, új imperiumok, új karakterek, új rendek, új univerzumok köré kellene építeni az új SW-sztorikat (lásd a 10 tippjét az SW univerzum fejlesztésére). Részben igaza van, de szerintem Han Solo egy olyan karakter, aki köré simán lehetne építeni jó filmeket és jó sorozatokat. Megfelelő kreativitással, igényességgel és fantáziával. De nincsenek illúzióim: a Disney nem az a fajta zseni, akinek ez menne.

   • Roppant veszélyes egy olyan karakterre építeni filmet, akit a rajongók jelentős része kedvel, mert nehéz úgy kielégíteni az igényeket, hogy közben értékeset is felmutasson a film. Pont emiatt vagyok szkeptikus a Han Solo filmmel kapcsolatban, és pont emiatt érzem úgy, hogy a Retroshocknak annyiban igaza van, hogy eladható SW történetet csak úgy lehetne jól csinálni, ha végre elszakadnánk a fő Skywalker vonaltól, és önálló történeteket mesélne el a Disney (a Zsivány már egyfajta puhatolózás volt ebbe az irányba). Azt viszont nem mondanám, hogy nincs tehetség a Disneynél, inkább akarat nincs rá. Mindenki biztonsági játékot játszik manapság, és a kötelező alapokon túl senki nem mer mozdulni, nehogy bukta legyen az alkotás. Aztán sok esetben pont ez az alibizés okozza a buktát.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: