Powerpuff Girls 2016 – Avagy a polkorrekt Mary Sue eljövetele

Anno a Sailor Moon Crystal kapcsán már szót ejtettem arról, hogy milyen érzékenyen is tudja érinteni az embert (hozzáteszem, teljes joggal) mikor valakik hosszú-hosszú évek, akár évtizedek múltán, hozzápiszkálnak a gyerekkorunkhoz, egy olyan címhez, ami számunkra kedves, amin felnőttünk, és amit mai napig szeretünk. Pláne, mikor ezt tiszteletlenül, kontár kezekkel teszik, kizárólag haszonlesés céljából.

Annakidején, az eredeti Powerpuff Girls, azért tudott annyira sikeres lenni, és a csatorna egyik legnépszerűbb rajzfilmjévé válni, mert egy tehetséges és kreatív, ambiciózus rajzfilm készítőkből álló brigád állt mögötte, akik tudták és értették, hogy mire van szüksége az új generációnak. Mi lesz az, ami majd előre viszi az ipart, ami maradandó lesz, amivel új trendeket lehet teremteni, és amire célközönségnek igénye van.

Az eredeti Powerpuff Girls, egy egyszerű, de nagyszerű keveréke volt a könnyed humornak, a sokszor eltúlzott akciónak, és az egészséges mennyiségű cukiskodásnak. A sorozatnak volt egyénisége, sármja, stílusa, és nem hiányzott belőle a merészség sem. Az új sorozat ellenben, mindezeknek a tulajdonságoknak híján van, és kizárólag a lélektelen marketing gépezet egy újabb próbálkozása arra, hogy egy egykoron a saját jogán sikeres rajzfilmet, annak külsőségeit nagy vonalakban megőrizve, de annak eszenciájától megfosztva, újracsomagolva eladjanak, és így tegyenek szert profitra.

Az új Powerpuff Girls, több sebből is vérzik. Kezdve például azzal, hogy még az eredetiben óvodás kislányok voltak, akik színekről, és formákról tanultak, és ennek megfelelően is viselkedtek, de egyben szuperhősök is, akik nem bosszúból, vagy kötelességtudatból, hanem egyszerűen csak azért rúgják szét a rossz fiúk hátsóját, és dugják őket börtönbe, mert szeretik ezt csinálni. Addig az új sorozatban már iskolába járnak, tőlük külsőre jóval érettebb gyerekek közé, és leginkább ostoba hastag tinédzserek módjára viselkednek, okos telefonos, közösségi médiás poénokkal, elcsépelt, 2010 előtti internetes mémekkel, na és persze némi twerkeléssel megspékelve.

De ugyanígy megváltoztatták például a lányok szupererejét is, ami Superman helyett, inkább a Green Lanternre hajaz. Ráadásul tették mindezt pusztán anyagi megfontolásból, ugyanis ehhez gyártottak mercheket.

Az egész rajzfilm inkább egyfajta slice of life, mintsem egy szuperhős komédia vonalán mozog, ahol a rossz karakterek is, inkább hóbortos szomszédokként funkcionálnak, mintsem a világot uralni akaró gonoszként. Persze a slice of life vonulat akár még működhetne is, ha nem lenne az egész, rettenetesen korrekt politikailag. A politikai korrektség ugyanis, érezhetően rányomja a bélyegét az egész sorozatra. Az egyes epizódok tanulsága, sokszor összefoglalható annyiban, hogy járj iskolába, viselkedj jól, írd meg a házi feladatod, tanulj a dolgozatra, és a többi. De ezért vették ki például Miss Bellumot, és ugyanezért radírozták le Miss Keane melleit is, nehogy valakinek az érzékenységét sértsék.

A mostani legújabb húzásukkal azonban a CN marketingesei, sikeresen megkoronázták a már eddig is szép nagyra pakolt trágya rakást, amit PPG rebootnak csúfolnak. Ugyanis kitalálták, hogy ideje fanficet írni, és beleerőltetni egy, már a dizájnjától, eredettörténetétől kezdve mary sue karaktert, aki a polkorrektségtől is alaposan bűzlik, és ez lett Bliss, a negyedik (vagyis története szerint az első) Powerpuff Girl.

Jómagam speciel eddig se követtem rendszeresen a rebootot, de hogy ezek után végleg elvették attól a kedvem, hogy én ennek valaha is rendesen nekiüljek, hát az is garantált.

26 hozzászólás to “Powerpuff Girls 2016 – Avagy a polkorrekt Mary Sue eljövetele”

 1. Áhh, pedig pont gondolkodtam rajta, hogy belenézek a sorozatba. 🙂 Amúgy képeket láttam már erről az új kariról. Meg is állapítottam, hogy pont kellett bele egy kreol/fekete bőrű ppg (szarkasztikusan értve). Mondjuk lassan már nagyítóval kell keresni a sok reboot között azokat, amelyek még működnek. Eddig talán a DuckTales az egyetlen, ami nálam működött.

  Persze, az új/újított cuccok hívei mondhatják, hogy a nosztalgia rózsaszín szemüvegén keresztül nézzük a régi, eredeti alkotásokat. Sajnos ezek a népek már belenőttek, beleszülettek ebbe a pc-fertőbe, így számukra ez a természetes, ami valahol a teletabi-borzalommal indult szerintem.

  • Már eleve az se épp egy jó ötlet, hogy új karaktert tesznek bele utólag a canon brigádba. (Pláne, hogy láthatóan a meglévőkkel se nagyon tudnak mit kezdeni. Mert Blossom például, egyáltalán nem érződik vezetőnek.) Na de még akkor erre rájön pluszba az is, hogy fekete legyen, ciánkék hajjal, meg még kapott egy ilyen félig-meddig tinédzser dizájnt is, vagyis van csípője, meg valamivel magasabb, mint a többiek, de kb. ennyi.

   Persze gondolom azért nem merték olyan stílusban megrajzolni, ha már tinédzser, mint ahogy a lányokat megrajzolták anno az eredeti sorozatban, mert akkor még a végén “túl szexi” lenne. =D

 2. “A politikai korrektség ugyanis, érezhetően rányomja a bélyegét az egész sorozatra.”

  Ez ebben az esetben azért különösen szomorú, mert az eredeti sorozatban többek között olyan epizód is volt, ahol pontosan ennek az ész nélküli polkorrektségnek mutattak fricskát. Szóval ja, bár én sokat nem néztem egyik szériából sem, de tényleg sikeresen kiherélhették ezt az újat, pláne, hogy a neten is mindenki szidja jobbra-balra, amerre csak járok. Ja, meg azt akartam még kérdezni, hogy ez már nem a második reboot próbálkozás? Csak azért, mert úgy 3-4 éve én már láttam egy ilyen “új PPG-t”, de az még grafikailag is ritka ótvar volt, kb. úgy képzeld el, mintha a South Park sajátos dizájnját és animációját próbálták volna lekoppintani, majd még jóval igénytelenebb formában a nézők elé tárni. Szal ez az második reboot próbálkozás legalább dizájnra a régit idézi, csak éppen olyan, amilyen… 🙂

  Ja és bár nem PPG, de ha már a témánál vagyunk. 😀 Mi a fene, az amcsik töke is kezd tele lenni már ezzel az egésszel, hogy most már szombat reggeli rajzfilmekben parodizálják a túlzott polkorrektséget? XDDD

  • Az a köztes PPG tudtommal még a réginek a kifutása volt, hasonlóan, mint a Dexter laboratóriumánál, ahol szintén rontottak a grafikán és minden egyéb minőségen, miután Tartakovsky kiszállt belőle.

   Nem annyira új darab ez a Gumball, viszont sose követtem, mivel ez már bőven azután indult, hogy levették volna nálunk a CN-t a hálózatról. Persze valahogy a vizuális megjelenése sem igazán nyert meg. Mondjuk az valóban poén, hogy pont a CN csinál ilyet, amikor már jó ideje a píszí egyik fő sajtóorgánuma.

  • Az a rész inkább az elfuserált természetvédőket figurázta ki, de amúgy igen, pont az ilyen fricskák hiányoznak az új sorozatból. Ma már elképzelhetetlen lenne egy olyan rész az új PPG-ben, mint pl. az Equal Fights, amikor a feminista csajt dugják az egyenlőség jegyében dutyiba. =)

   Amire te gondolsz, az egy 2014-es speciál volt, amiből szerencsére végül nem lett sorozat. Részben pont azért, mert az embereknek nem tetszett az új, kamu 3D behatású CGI.

   Ezt a Gumball jelenetet még nem láttam, de ütős volt. =D Nekem múltkor egy deszkásokat kifigurázó jelenethez volt szerencsém, azon is jót röhögtem.

  • Nem, de ez kurva jó. =D

   Ez arra emlékeztet, mikor valami japán fószer csinált doujin mangát a PPG csajokról, de nem ám az animés, hanem az eredeti verzióról, az eredeti grafikával, és mit ad Isten, ő is pont Blossomot szemelte ki az anonjának. Mondjuk az a fickó legalább volt annyira tökös, hogy úgy a harmadik képkockán a lényegre tért, nem úgy mint ez. =)

   Ja, és emlékszem, Zoli kurvára kiakadt rajta, pedig csak a borítóját mutattam meg neki. =D

  • Ó anyám… XDDDD

 3. A PC-lovagok és a feministák ezért rosszabbak, mint a tradik. Mert míg a tradik az undergroundból trollkodnak, addig a PC-lovagok és a femcsik már a mainstreamból szólnak bele a társadalomba és a kultúrába. Jó példa erre, amit most a képregények és könyvek, filmek és sorozatok, rajzfilmek és game-k körül tesznek. Szinte mindent polkorrektre írnak, hogy megfeleljen a saját safe place-üknek.

  Én mostanában gondolkodtam el azon, hogy magyar fantasy-t egyáltalán kezembe vegyek-e a közeljövőben. Ugyanis a magyar fantasy könyvkiadást monopolizáló (a Cherubiont felvásárló, a Tuan-t perekkel partvonalra szorító) Delta Vision egyik vezetője Kleinheincz Csilla úgy nyilatkozott még a nyáron, hogy több női írót fognak ki foglalkoztatni, mint férfit. Ugyanis az a helyzet a nemzetközi piacon, hogy a férfi írók elnyomják a női írókat. (Ugyebár, nem a piac szelektál, hanem az aljas Férfiuralom, jajaj!) De most más lesz a helyzet az USA-ban is, Európában is, Magyarországon is. Egyik üdvöskéjük Gaura Ágnes, aki vámpír-, tündér- és boszorkányregényeket ír, ami nem túl eredeti tematika, mert az angolszász irodalomban rajta kívül még rengeteg női író ír ugyanezen lényekről. Így kitalálta azt, hogy a vámpírok, tündérek és boszorkányok világát vegyíti a politikával, és így kapunk majd politizáló vámpírokat, tündéreket, boszorkányokat. Fogalmam sincs, milyen a minősége. A hölgyre nagy hatást tett a Gender Studies, a férfiak többségét utálja, nekem ezek az infók meg elegendők ahhoz, hogy messziről elkerüljem a könyveit.

  Vagyis ami a Powerpuff Girls-sel történik, csak egy sztori a sok közül. A baj az, hogy sok ilyen van. A tragédia pedig, hogy egyre több lesz.

  Állítólag az új Star Trek sorozatban a legénység tagjai között lesz egy transznemű is. 😛

  • A CN-nek már van egy polkorrekt, gender pozitív, SJW zászlóshajója, úgy hívják Steven Universe. =)

   Erre a rajzfilmre, konkrétan rátelepedett az összes olyan SJW, feminista, meg egyéb félszerzet, akiket más fandomokból kiebrudaltak a baromságaik miatt. Méghozzá nem is véletlenül, hisz kvázi hívták őket, maguk a sorozat készítői. Aztán meg jól rábasztak, mikor rájöttek, hogy ezzel a társasággal, nem lehet értelmesen beszélni. Hogy mást ne mondjak, két fant konkrétan a halálba szekáltak, mert azok nekik nem tetsző fanartokat rajzoltak.

   Még volt is egy kép a neten, most pont nem találom, amin Steven és barátai, legyilkolták a többi fandom népszerű karaktereit (Finn, Sonic, Twilight, stb.) és rá volt írva, hogy: “This sexism ends here! Now is time for the social justice gems, and the gender gestapo!”

   Na most oké, hogy ez egy eltúlzott vicc akart lenni, csak sajnos SU esetében ennek van azért nem kevés valóság alapja.

   • Lavirintos Says:

    Azért a Steven Universe attól még egy erős felső közepes rajzfilm… a polkorrektség nem a legnagyobb hibája, hanem a fandom

   • Azt is valamikor meg kéne néznem már 🙂

   • “Azért a Steven Universe attól még egy erős felső közepes rajzfilm… a polkorrektség nem a legnagyobb hibája, hanem a fandom”

    Péter sem mondta egy szóval sem, hogy az SU szar lenne, csak hogy “a CN polkorrekt, gender pozitív, SJW zászlóshajója”, illetve, hogy “Erre a rajzfilmre, konkrétan rátelepedett az összes olyan SJW, feminista, meg egyéb félszerzet, akiket más fandomokból kiebrudaltak a baromságaik miatt.” 🙂 Ezek tények, ettől még szerintem sem egy rossz cucc maga a sorozat, viszont az is igaz, hogy valóban olyan “kultusz alapműve” lett az SJW-knek, mint teszem azt, a hippiknek a Hair. 😀 Szal azért az sokat elmond arról, hogy mennyire elfajult az egész SU fandom, hogy konkrétan már tumblerinából láttam több olyat is, akik már ezért akarnak elfordulni az egésztől, vagy ennél a Péter által említett fanartos balhénál is még közülük védték be többen az illetőket, mert úgy voltak vele, hogy ez már nekik is sok. Szal érted, máshol pont ők szokták az SJW dumát nyomni, de itt konkrétan az történt, hogy még az SJW-k is két táborra szakadtak, az értelmesebbjének már egyszerűen bebaszott az, amit a hardcore rétegük művelt. A készítőknek amúgy nyilván nem ez volt a szándéka, igazából ez ilyen hasonló “love & tolerate” üzenetű cucc akarna lenni, mint teszem azt, a Póni, csak itt a fandom válaszreakciója “enyhén” túltoltra sikerült, avagy ahogy Péter mondta: “Aztán meg jól rábasztak, mikor rájöttek, hogy ezzel a társasággal, nem lehet értelmesen beszélni.” XD Megjegyzem, igazából ennek (a már említett emberek halálba szekálásán túl) az lett a legnagyobb kára, hogy sokan már pont a fandom miatt nem merik elkezdeni a sorozatot. Szal ha csak az SU fandomból ítéli meg valaki, hogy vajon milyen a sorozat, még azelőtt, hogy belekezdene, tényleg úgy jöhet le, hogy ez minimum valami genderfasiszta propagandacucc, vagy ilyesmi, pedig azért annyira nem durva, csak ja, a fandomja mostanra csinált neki egy jó adag negatív reklámot. (Nem is értettem soha, hogy Rontom, meg akiket még irritál az ilyesmi, miért a Pónitól voltak mindig annyira kibukva, mondván, hogy “csak nézd meg, mit művelt 20-on felüli, felnőtt emberekkel!”, amikor erre az SU fandom kapásból jobb “esettanulmány”. :D)

    “Még volt is egy kép a neten, most pont nem találom, amin Steven és barátai, legyilkolták a többi fandom népszerű karaktereit (Finn, Sonic, Twilight, stb.) és rá volt írva, hogy: “This sexism ends here! Now is time for the social justice gems, and the gender gestapo!””

    XDDDDDDDDDDDD Jó, ezt most elképzeltem. XD Azért ha meglenne, légyszi linkeld be. XDDD

   • Mondjuk engem nem a fandom tart távol, hanem valahogy nem bírom rávenni magam, hogy nekikezdjek. Amúgy ennyire valahol egy szörnyű kortünet ez a fandom a világról. Az SJW-k, bármennyire tagadják, nagyon keresik a saját Mein Kampf-jukat. Mondjuk érdekes, hogy a póniban nem találták meg a számításaikat, igaz az azért nem fedi az ideológiai elképzeléseiket mindenkor. Most a 7. évad elején is Dash tett egy megjegyzést, hogy a griffek nem kedvelik egymást, mire valamelyik YT idióta azt találta mondani, hogy ez rasszizmus.

    Viszont, ha már így elkanyarodtunk az eredeti témától, még bedobok a közösbe egy filmkritikát, amit index-en találtam, és jót röhögtem rajta:
    http://index.hu/kultur/cinematrix/2017/09/25/isten_hozott_nemetorszagban_nemet_film_kritika/

    Igazából az a legnagyobb poén, hogy a kritika írója azt hitte, a németeknek van humora.

   • Foma: Jaj, ez a menekültügy! Lassan hányingerem van tőle. 😦 Aki a manchesteri gyermekgyilkosságok után is képes amellett kampányolni, hogy engedjük be az iszlámhítű migránsokat Európa szívébe, az ostoba vagy rosszindulatú.

    Amúgy jellemző, hogy a manchesteri gyermekgyilkosságok után miként reagált Wahorn András és Babgulyás Márton. Íme (nem szó szerint):
    WAHORN: A keresztények is követnek el terrormerényleteket, Breivik.
    BABGULYÁS: Keresztény kötelessége Magyarországnak befogadnia a menekülteket.
    Óh, csodás elvetelenség!

    Persze nem csodálkozom azon, hogy a migránstéma, azon belül is annak egyoldalú liberális értelmezése is felkerül a filmvászonra. A múltkor néztem meg Neill Blomkamp két migrációpárti sci-fi akciófilmjét, a District 9-t és az Elysium-ot. Mindkettőben a “bevándorlók” voltak a jók, akik meg harcoltak ellenük, a rosszak! De kedves! 😛

   • Igazából nem kell ezt ennyire túlreagálni. Az a tény, hogy a németek ennyire nem tudnak még egy vígjátékot sem csinálni a témából, már önmagában röhej. A többin meg felesleges rágódni.

   • Félre ne értsd, Foma! Nem rád vagyok kiakadva. Csak fáraszt, hogy a filmgyártás is ennyire befekszik a PC-ideológiának. Mintha csak megint a szovjet filmgyártás időszakában lennénk. 😛

   • Pedig a szovjet filmgyártásnak vannak remek darabjai is. 🙂 Nézd meg Leonyid Gajdaj filmjeit, remek szatírák.

   • A rajzfilm úgy alapból valóban nem rossz, viszont az SJW toxin ettől még áthatja rendesen, mind a rajzfilmet, mind azok készítőinek, mind a fandomnak egy jó részét.

    Lásd a sorozat eredeti írója, Matt Burnett, miket írogatott a neten. Vagy hogy milyen fogadtatásban részesültek az Equestria Daily készítői, mikor felajánlották, hogy ingyen segítenének nekik, egy hasonló hír oldalt készíteni. Ja és akkor már ki ne maradjon a “Keep us brony free!” mozgalom se.

   • “Lásd a sorozat eredeti írója, Matt Burnett, miket írogatott a neten. Vagy hogy milyen fogadtatásban részesültek az Equestria Daily készítői, mikor felajánlották, hogy ingyen segítenének nekik, egy hasonló hír oldalt készíteni. Ja és akkor már ki ne maradjon a “Keep us brony free!” mozgalom se.”

    Én ennyire nem néztem utánuk, de azért ez így tényleg “nem rossz”, mit mondjak… (Btw, az utolsó link azóta lehet törölve lett, valami más jön be rajta.)

   • Nekem működik, de akkor itt van hozzá egy másik link.

   • “Nekem működik, de akkor itt van hozzá egy másik link.”

    Nem semmi… “I would rather Steven Universe go off the air for bronies to get their filthy fucking hands on it.” Erősen feszülhet benne a gyűlölet, ha inkább cancelelné a kedvenc rajzfilmjét (amibe láthatóan fülig szerelmes 😀 ), mint hogy brónik is nézni kezdjék. 😀 Mondjuk van két rossz hírem is: 1. Tuti vannak bróni fanjai is a cuccnak ennek ellenére. 2. Pornó is van belőle és szerintem nem mindet brónik rajzolták… 😀

   • Na igen, ez a gyerek is csak azt felejtette el, hogy a SU fandom nagy része (vele ellentétben) nem kizárólag a SU-ért rajong. Illetve nem ez az első fandomuk, hanem előtte, mellette, sanszosan más fandomokban is benne vannak/voltak.

    A pornó meg ja, mondhatjuk azt, hogy egyidős a fandommal. Az ilyesmit nem lehet megúszni sehol se, de aki egy fandomnál többet megjárt már, annak ez se újdonság. =)

    Mindenesetre vicces azt látni, hogy ezek az SJW-k, attól féltették az általuk hibátlannak vélt fandomukat, hogy majd jönnek a gonosz bronyk, és jól szétcseszik azt. =D Ennél még azoknak a weeabooknak a dühe is érthetőbb volt, akik azért voltak berágva a bronykra, mert az MLP épp akkor kezdett feljönni, mikor az anime fanság kezdet kifutni. Ők meg nem nagyon bírták feldolgozni azt, hogy bizony egy nyugati, unikornisos mesére épp nagyobb az érdeklődés, mint a felsőbbrendű, japán művészetre. =)

 4. Ha már reboot-ok és remake-ek, most látom, hogy a Varázslatos iskolabusz újrázása is kijött időközben a netflix-re, kimcartoon-on meg már 13 epizódja fent van. Néztem pár képet róla, egyelőre nem győzött meg látvány alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: