Slim Shady Show

Az elmúlt hetekben, valamiért kedvet kaptam ahhoz, hogy ismét valami elképesztően kínos gagyival kínozzam meg magam, és bizony most se kellett sokáig keresnem, hogy pár igazán jó jelöltre bukkanjak. =)

Gondolom nem sokan tudják, hogy Hulk Hogannek is volt anno egy nagyon saját rajzfilm sorozata, amit maga a WWE (ugyan ki mások?) szponzorált. Vagy hogy létezik egy Nutshack névre hallgató “remekmű”, kvázi a Boondocks elfeledett, retardált tesója, amiben dekára (vagy inkább centre) ki van mérve a gangstaság. Végül azonban, sikerült valami ezektől is rosszabbat találnom, merthogy Eminem saját Slim Shady brandje is eljutott oda, hogy valami nagyon leszázalékolt fércműt dobjanak ki erre hivatkozva, amiben még maga a rapper is részt vett.

Eminemet azt hiszem, keveseknek kell bemutatnom a 2000 előtti generációból. A szókimondó, társadalmi, szociális problémákat botrányos őszinteséggel az arcunkba vágó srác, aki fehérként tudott egy fekete műfajban kiemelkedni, és nagyra törni, egy egész generációra volt hatással a zenéjével. 13-14 éves koromban, mielőtt még a zenei ízlésem a rock, és a metál felé fordult volna, a Marshall Mathers LP-t, és az Eminem Show-t bizony én is, rongyosra hallgattam. Utóbbi volt az első zenei CD, amit megvettem, és ami a mai napig itt figyel a polcomon.

Érthető hát, hogy mikor megtudtam, létezik egy Eminem rajzfilm, tudtam hogy na ennek bizony utána kell járjak. A felfedezés azonban, fogalmazzunk úgy, nem épp kellemes meglepetést okozott.


Suttyó Park

Hogy miről is szól ez a rajzfilm? Nos, úgy nagyjából a semmiről. Az egész lényege ugyanis kimerül a végtelenül öncélú arcoskodásban. Eminem és a nagydumás, éles nyelvű, tirpák haverjai, valamilyen indokkal elindulnak valamiért, valahová. Leginkább csak úgy baszakodni egyet. A balhé pedig, mindig megtalálja őket. Útjuk során, belebotlanak mindenféle korabeli hírességbe, akiket előbb jól szénné oltanak a penge szövegükkel, majd alaposan ellátják a bajukat, csakhogy tiszteletet tanuljanak. Közben kiruccannak South Parkba, meg más helyszínekre, hogy ott is alaposan szétcsesszenek mindent, majd dolguk végeztével, hazatérnek a lepukkant kéglijükbe.

A sorozat humora valami elképesztően lapos, ötlettelen, önismétlő, és mélységesen prosztó. Még paródiának is nehezen nevezhető, hisz nem kiforgatni kívánja az adott művek jellegzetességeit, kliséit, hanem csak felhasználja azok díszletét, a saját önös céljaira. A karakterek, és a köztük lévő párbeszédek, nagyjából egy Halálos Iramban film szintjén vannak. Azaz arról szólnak, hogy az elképesztő önfétisben létező arcok, egymásnak teszik a fejüket, miközben mindenki mást, izomból lenéznek. Az úgynevezett “látványról” pedig, még ennyi jót se lehet elmondani. Mivel a tartalomhoz, most is tökéletesen illeszkedik a forma. Vagyis amilyen ostoba ez a rajzfilm, olyan retekül is néz ki. Annak ellenére, hogy flashel készült, a végeredmény inkább emlékeztet a korai South Park, erősen leszázalékolt verziójára.

Az egyetlen amiről pozitívan tudok nyilatkozni, az a szinkron, de az is csak azért üt meg egy szintet, mert a karakterek hangját, az eredeti emberkék adják, akikről mintázták őket.

Persze adja magát a kérdés, hogy mégis mit várunk egy olyan rajzfilmtől, ami cirka 6 perces műsoridővel operál per epizód? A helyzet azonban az, hogy ez még ilyen adagokban fogyasztva is élvezhetetlen. Leginkább olyan élményt nyújt, mintha egy olyan Eminem rajongó rittyentette volna össze, aki épp elkezdett flash animációt tanulni, és jobb híján a South Parkból merített volna ihletet, aminek a társadalom kritikus részét nem, csakis a tapló felét értette meg.

A rajzfilm sikerét egyébként jól fémjelzi a tény, miszerint 3 év leforgása alatt, összesen 11 rész készült el belőle. Amikből a 2000-ben készült első 7 rész került csak a nagyközönség elé. Az azt követő további 3 rész, kizárólag az egy évvel későbbi DVD kiadásra került fel. A legutolsó pedig a két évvel későbbi limitált, gyűjtői kiadásra. (Merthogy igen, ilyen is volt.)

Bár alig egy óra alatt bedarálható az egész, túlzás nélkül mondhatom, kevés ennél fárasztóbb, ostobább egy órához volt szerencsém, pedig láttam már pár ritka rossz rajzfilmet. Azt egyetlen, ami megmenthetné a rajzfilmet, ha legalább a bűnös élvezet kategóriába be tudnám sorolni, de ez még ahhoz is kevés. 3/10

Azt senkinek se ajánlom, hogy a nyomdokaiba lépjen, és az egészet bedarálja. Egy epizódot azonban érdemes belőle megnézni, csak hogy tudjuk, volt ilyen is. =)

14 hozzászólás to “Slim Shady Show”

 1. Mindig sikerül valami meglepővel előállnod. 🙂

  Mondjuk sose voltam rap rajongó, de azért Eminem személye hozzám is eljutott. A csóka legnagyobb különlegessége és érdeme igazából annyi, hogy fehérként egy fekete-only műfajban lett nagy. Persze a fekete közösség azóta se bocsátotta meg neki ezt a tényt, ami nettó rasszizmus, csak ugye manapság kizárólag fehérek lehetnek rasszisták valamiért.

  Politikán túlmenően, az is érdekes, hogy akkoriban nagyon sok zenész hitte azt magáról, hogy van keresnivalója a filmes világban. Eminemnek ott a 8 mérföld című filmje, amit ugyan nem láttam, de tudtommal eléggé lagymatagra sikerült. Ezek után azon sem lepődöm meg, hogy rajzfilmet is kapott.

  Mondjuk a híres emberek és a rajzfilm is egy érdekes dolog, mert meglepő módon nagyon sok ismert színész, zenész kapott önálló rajzfilmsorozatot, melyek többsége természetesen csúfos kudarc lett. Nem csak Hulk Hogan-nek van rajzfilmje, de Chuck Norrisnak, Mike Tysonnak, de még Michael Jacksonnak is (jó, utóbbi posztumusz, és inkább az emlékének meggyalázása). Mondjuk a Chuck Norris rajzfilm annyiban külön vicces, hogy anno még merch-játékokat is kiadtak hozzá, ami önállóan is képes volt nagyot hasalni a közönségnél.

  De így ránézve a képi anyagra, ez az Eminem rajzfilm engem arra emlékeztet, hogy anno az MTV-nek elég sok próbálkozása volt híres embereket, zömében zenészeket, valamilyen tv-produkcióba bevonni, aminek része volt néhány rajzfilm is. Valahogy ez is úgy néz ki, mintha ennek a próbálkozásnak lenne a torzszülött gyermeke.

  • A 8 Mérföld kvázi Eminem életrajzi filmje, szóval eleve azoknak lesz érdekes, akiket érdekel az ő élete. Én akkor láttam, amikor kijött, és akkor nekem tetszett. Egy decens film, és szerintem jobb, hogy nem annyira direkt, mint pl. Schwarci gyúrós filmje volt.

 2. Még anno az MTV-n láttam egy előzetest erről, és akkor eldobtam az agyam (akkoriban nagy Eminem rajongó voltam), hogy ÚRISTEN THIS IS THE BEST SHIT EVER, de aztán végül sose néztem meg egy részt se. Meg már nem is vagyok Eminem rajongó. 😀 Gondolom ez még akkoriban volt, amikor megpróbáltak flash-animációkat rajzfilmekként eladni.

  • Ha tényleg csak annyi lett volna, hogy megmarad valami flash webtoonnak, akkor nem is lenne vele különösebb baj. Csak tényleg az, hogy ezt képesek voltak kiadni DVD-n, kétszer is, úgy hogy a második kiadás, gyakorlatilag egyetlen plusz epizóddal tartalmazott többet, mint az előző.

   Mintha lenne egy 25 részes animu, amiből lenyomnak 20 részt, aztán vedd meg DVD-n, ha látni akarod a maradékot. Na de itt jön ám a csavar, ugyanis a zárás egy dupla részre van kihegyezve, a DVD-n viszont csak az első fele van fenn. Szóval vedd meg a limitált új kiadást is, ha látni akarod az egészet. Bár most hogy belegondolok, inkább nem adok tippeket, mert vannak stúdiók (khmm… Shaft) akikből még ezt is kinézném. =)

   Mondjuk az egy dolog, hogy nézett ki, de még a humora is olyan volt, mint egy random flash animációnak, 3-4 évvel korábbról.

   • “Na de itt jön ám a csavar, ugyanis a zárás egy dupla részre van kihegyezve, a DVD-n viszont csak az első fele van fenn. Szóval vedd meg a limitált új kiadást is, ha látni akarod az egészet.”

    Baaaaazdmeeeeg. Amikor az EA átmegy filmkiadóba. 😀

 3. Ha már így linkelted, én két kemény részt végig bírtam nézni belőle, ez már achievement? XDDD Amúgy egyetértek, valami ritka suttyó az egész, de nem olyan vicces, direktbe kifigurázós módon, mint pl. a Redneck Rampage, hanem csak szimplán tirpák. Amúgy furcsállom, hogy ehhez még az eredeti emberek is adták a hangjukat, meg minden, mert szerintem kb. felér egy önlejáratással, szóval érted, mit látunk a részekben? Van egy rakás szerencsétlen narkós valami egyszobás házban, aztán mivel szar az életük és nem lehet 24 órában narkózni, mert egyszer még a fű is elfogy, ezért napi egyszer felkerekednek és maguknál jobb/sikeresebb embereket vernek meg/teszik tönkre a szórakozásukat. 😀 Jó, értem én, hogy ez így nagyon “laza”, meg “gangsta”, de még így is inkább szánalmas. XD Ezen túl a “történet” is “király”, ahogy olyan szolidan kötik át az egyes jeleneteket (a második rész elején kinéznek az ablakon, “hé, ott van Leo és Matt Damon, verjük meg őket!”, aham nagyon valószerű :D), de ami az egészet viszi, az valóban a grafika, állítom, hogy az Egy Akatsukis Élete fazon Paint-ben jobb látványvilágot hozott össze… XDDD Igazából a két epizód alatt talán az egyetlen meglepő fordulat a South Parkosok feltűnése volt, szóval nem tudom, ilyenkor nincs per, vagy még annak a készítőit is sikerült belerángatniuk ebbe a hülyeségbe? 😀 Btw, ezt az egész “feka-gangsta” feelinget még mindig a Boondocks parodizálta a legjobban, nem mellesleg az a sorozat ugye nézett is ki valahogy… 🙂

  • Ez tipikus esete annak, hogy nem ért mindenki, mindenhez. Szóval az Eminem & Co lehet értettek a raphez, de ahhoz már annál kevésbé, mitől lesz egy elvileg felnőtteknek szóló rajzfilm jó. A májerkedés, arcozás, na meg a káromkodás persze benne van, csakhogy az önmagában kevés. Ugyan próbál parodizálni, kritizálni a rajzfilm, és helyenként akad azért benne 1-2 poén, csak az egész valami elképesztően vérszegény. Na de nem is ez vele a legnagyobb baj, hanem tényleg az, hogy ez pont azt az attitűdöt próbálja menőnek beállítani, amit pl. a Boondocksban kifiguráznak. Az önpusztító ostobaságot, amikor valakik szórakozásból baszakodnak, mert imádnak tönkretenni dolgokat.

   Az Akatsukistól mondjuk ez azért jobb, mert ez legalább hozza a 90-es évek vége felé készült flash animációk színvonalát. Az Akatsukis viszont, inkább az az előtti időszakot, a lamer demók korát idézi meg.

   South Parkék meg gondolom azért nem foglalkoztak ezzel, mert kb. akkora sikere, híre volt ennek a rajzfilmnek, hogy kemény 7 rész után, abba is hagyták. A többi már csak DVD-n jött ki.

 4. Ha már trash, akkor jelentem, megnéztem az emoji filmet. Szerintem sikerült alulmúlnia Eminem halhatatlanját.

  • Azért ne túlozzunk. Az Emoji film egy leszázalékolt Wreck-It Ralph, tele erőltetett poénokkal, és 2010 előtti mémekkel, ami témáját és megvalósítását tekintve is világos, hogy egyetlen korosztályt célzott meg, az ostoba hastag tinédzsereket, akik 5 percet nem tudnak a seggükön ülni, a telefonjuk birizgálása nélkül. Viszont ettől még nem trash, max gyenge, átlagos.

 5. Na közben gondoltam, ha már téma lett Eminem, visszahallgatom néhány számát, amiket anno rongyosra hallgattam. (The Way I Am, Purple Pills, Sing For The Moment, stb.) Persze hogy nem kellett sokáig várnom, mire az ajánlottak között kidobta ezt. =D

  Amúgy ezért is bírom ezt a fandomot. Szinte bármi jut eszembe, azt 99% hogy valaki már megcsinálta, és fasza minőségben. =)

 6. Péter te honnét szeded ezeket? 😀 Van valami lista amiből válogatsz? H na most ezt veszem elő aztán azt? 😀 Komolyan érdekelne… 🙂
  Elkezdtem nézni de 10 másodpercnél nem bírtam tovább. Nem bírom ha valami kínos.

  • Nálam a kínos, az nem itt kezdődik. 🙂 Én a Watamotéval voltam úgy, hogy pár rész után feladtam, mert túl kínos volt.

  • Nem, nincs. =) Általában úgy akadok ezekre, hogy kutakodok a neten valami után, és közben szembe jönnek ilyenek is.

   Amúgy ilyen exéről futó flash rajzfilmnek, mint amik anno népszerűek voltak az ezredforduló környékén, még elment volna. Na de ezért pénzt kérni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: