My Little Pony: FiM S5-S7 – A nagy összefoglaló post

Több mint két éve is van már annak, hogy utoljára egy nagyobb, összefoglaló bejegyzést írtam erről a sorozatról. Ezért hát úgy döntöttem, némi csúszással ugyan, a mozifilm, és három évad után, ideje ismét számot adnom arról, milyen változások mentek végbe úgy a sorozaton, mint a fandomon belül.

Az előzmények…

Mielőtt azonban belevágnék az újabb szezonok ismertetésébe, úgy gondolom érdemes kicsit távolabbról kezdeni, mert az összkép szempontjából fontos lesz.

Történt ugyebár, hogy a G4 2010-es elstartolását követően, mindössze két évad, és alig másfél év leforgása alatt, a franchise és annak fandoma, egy hatalmas átalakuláson esett át. Köszönhetően annak, hogy egy tapasztalt, és kreatív brigád állt a rajzfilm mögött, egy igen masszív, javarészt huszonéves férfiakból álló nerd réteg szabadult rá erre a franchisera, akik rekord gyorsasággal bekebelezték azt. Ezzel gyakorlatilag teljesen átformálva nem csak a fandomot, de az arról kialakult képet is. Az MLP, ami egy korábban marginális rajongótáborral rendelkező periféria hobbi volt csupán, a 2010-es évek egyik legnépszerűbb, és legdinamikusabb szubkultúrájává vált, mely kikövetelte a neki járó teret, elismerést, és figyelmet, úgy virtuális, mint a való életben.

Látszólag minden szép és jó volt, nem sokkal később azonban, olyan események és döntések jöttek egymás után, viszonylag rövid időn belül, amik után a fanok egy része, valahol joggal tartott attól, hogy kedvencüket el fogják szúrni. Kezdődött az egész azzal, hogy a második évad után, a sorozat mögött álló Lauren Faust, bejelentette a távozását, hogy valami teljesen másba vághassa a fejszéjét. (Hogy milyen sikerrel, az már egy másik történet…) Sok rajongó pedig, jellemzően azok, akik (tévesen) neki kreditálták, kvázi az egész sorozatot, már ezt is egy hatalmas csapásként élte meg. Erre pedig csak rátett a Hasbro hülyesége, ami után sokan tényleg beigazolódni látták az “Elment Faust, oda az MLP!” típusú károgást.

A Hasbro vezetősége ugyanis észrevette, hogy a rivális Mattel cég Monster High című sorozata egyre népszerűbb lesz, és bár ez rájuk nem jelentett semmifajta veszélyt, pláne nem hosszútávon, hisz a Transformer filmekből, és az új MLP-ből, szépen profitáltak. Ők mégis amolyan presztízs kérdést csináltak az egészből, és úgy döntöttek, ők ezt bizony nem hagyhatják szó nélkül. Nekik is elő kell állni valami hasonlóval, méghozzá most, de lehetőleg ne kerüljön sokba.

Valószínűleg ekkor pattanhatott ki az ötlet valamelyik marketinges fejéből, hogy: “Hé, hát mi van ezzel a My Little Ponyval? A rajongói, már évek óta rajzolgatják a humanizált artokat. Miért nem csináljuk ezt meg? Ez jóval olcsóbb lenne, mint felhozni nulláról, valami önálló IP-t.” A fejesek pedig rá bólintottak. Az egyetlen probléma az volt, hogy Hasbroék büszkeségénél, csak a kapzsiságuk volt nagyobb. Nem érdekelte őket, hogy a dolgozóik épp a 3. évadon munkálkodtak ezerrel, ki lett nekik adva az új munka, méghozzá szoros határidővel.

Ennek eredménye aztán az lett, hogy ahhoz hogy az Equestria Girlsnek keresztelt humanizált mozifilm kijöhessen időben, a fő sorozatból kellett elvenni, méghozzá annak a felét. Így kaptunk egy félbevágott 3. évadot, ahol nem is a részekkel, mint inkább a zárással volt a probléma. Gyakorlatilag egy átlagos, szezonközi epizód utolsó 5 percében, bedobták nekünk ezt az alikornis, Princess Twilight dolgot, aminek egy katartikus élménynek kellett volna lennie. Ehelyett azonban inkább csak elsietett, és összecsapott volt.

Nagy volt hát a teher, az eljövendő negyedik évad vállain. Hisz nem csak egy jó évadnak kellett lennie, ami méltó módon viszi tovább a korábbi szezonok örökségét, de ki kellett küszöbölnie azt a csorbát is, amit a megkurtított 3. évad hagyott maga után. Vagyis bizonyítania kellett a rajongók felé, hogy ez még mindig egy minőségi sorozat, aminek bizalmat lehet szavazni, mert van még benne potenciál. Ezt a feladatát pedig, nagyszerűen ellátta.

(DBZ much?)

A negyedik évad talán legnagyobb érdeme az volt, hogy a készítők felismerték azt, hogy a sorozat alapkoncepciója, mostanra eléggé megfáradt, elhasználódott, és lényegében fogták ezt az egész levélírogatós, harmónia elemeis formulát, és lecserélték egy újra.  A naplós megoldás nekem kifejezetten tetszett, már csak azért is, mert így jobban átjött, és önállóbbnak érződött a karakterfejlődés. A harmónia elemei helyére belépő ládika kezdetben érdekes volt, ám menet közben mintha megfeledkeztek volna róla, és már inkább csak a végére jutott ismét szerephez. Összességében azonban egy marha jó, sőt merem állítani, a legjobb évadot kaptuk meg a 4. képében. Érdekes nyitás, jó pár emlékezetes szezonközi epizód, és a végére egy olyan zárás, ami egyszerre volt izgalmas, látványos, és monumentális. Benne volt az a katarzis, ami a korábbi évad végéről hiányzott, egyben akár tökéletes zárása is lehetett volna a generációnak. Szerencsére azonban, itt még nem ért véget a történet…


Season 5 – Szuper nosztalgia barátok

Az ötödik évad, főleg utólag nézve, meglehetősen vegyes élményt nyújtott számomra. A nyitó dupla epizód még tetszett, Glimmer karaktere kifejezetten érdekesnek tűnt, és vártam a vele való későbbi konfrontálódást, ám az utána következő 4-5 részt, kissé vérszegénynek éreztem.

Hol az volt, hogy az adott rész alapkoncepciója még érdekelt is volna, de egyszerűen hiányoztak belőle az ütősebb poénok. Mint a rodeós epizódnál. Vagy épp ennek az ellenkezője történt, azaz voltak ugyan jobb poénok benne, de az alapkonfliktus nem tudott érdekelni. Mint a Tree Huggerös, vagy a teknősös résznél. Előbbi nálam simán amolyan “Worst Gala Ever” volt, még utóbbi egyértelműen a leggyengébb Rainbow Dash fókuszú epizód, amit eddig láttam. Pedig még érdekelt is volna egy újabb Fall Weather Season, ha nem az egész egy roppant fárasztó értetlenkedés köré kulminálódott volna.

(Azért a South Park utalás poén volt…)

Érdekes módon, nekem pont a sokakat megosztó Gildás rész volt az, amivel elkezdett beindulni az 5. évad. Aztán innentől kezdve, az elkövetkezendő 8 részt szinte egyhuzamban maratonoztam, mert egyik jobban sikerült a másiknál. =) A teljesség igénye nélkül, a “Princess Spike” talán a legjobb Spikeos különkiadás volt amit láttam. A Moondancerös rész nagyszerűen felelevenítette, tovább vitte a pilot epizódban látottakat. Egy korábban jelentéktelennek vélt jelenetből, egy érdekes történetet kerekítettek ki. A két Raritys rész talán a legjobb volt, amit eddig láttam azok közül, amik rá koncentráltak. A “Slice of Life” bár tömény fanservice volt, mégis érdekes volt látni az eseményeket mások szemszögéből. Pinkie Pie és Applejack közös családi epizódja pedig nálam az évad legjobbja lett.

(Country Strike – Amishes vs Rednecks)

Az 5. évad összképe, igazából elég kétélűre sikerült. A készítők, az elvárásoknak megfelelően folytatták, illetve próbálták befejezni azt az újítás hullámot, amit a 4. évaddal elkezdtek. A Mane 6 például, átlényegült egyfajta Kerekasztal Póniai, Barátság Liga felállásba, akik hol a kastélyban ülnek össze megvitatni az ügyes-bajos dolgokat. Hol az újdonsült plotdevice, a Cutie Map küldi ki őket küldetésekre, ami érdekes módon, nem csak azt képes megmutatni, hol van probléma, de azt is, hogy kik kellenek a megoldásához. Hozzájuk hasonlóan, a Cutie Mark Crusader csipetcsapata is, a cutie markjaik megszerzésével, szintén átlényegültek egyfajta probléma megoldókká, akik immár másokon segítenek.

Más téma, hogy még utóbbi esetében, nagyrészt sikerült következetesen tartaniuk magukat az új felálláshoz. Addig előbbinél, valószínűleg szándékosan nem erőltették a dolgot, és már ebben az évadban is hajlamosak voltak eltérni ettől, az utána következőkben, pedig egyre többször. Ám van itt valami sokkal fontosabb ettől.

Viszonylag hamar, már a kastélyos résztől kezdve feltűnt, hogy a készítők tudatosan rámentek a nosztalgiázásra. Gyakorlatilag az összes olyan fontos és kevésbé fontos, de valamiért emlékezetes eseményt, karaktert felidézték nekünk, amik vagy akik korábban lehet, akár egyetlen epizódban szerepeltek csak. Megint volt rodeó, gála, Fall Weather Season, Hearth’s Warming Eve, Nightmare Night. Megint visszatértünk Manehattanbe, Canterlotba, Twilight egykori lakhelyére. Feltűnt szinte az összes fontosabb, korábban epizód specifikus mellék karakter is, mint Cherry Jubilee, Cranky Doodle, Coco Pommel, a vízi kígyó a pilot epizódból, vagy a fanok által csak Vanillaként emlegetett Proto-Trixie. Na és akkor még nem is beszéltünk a zárásról, ahol időutazással egybekötve, visszahozták az eddig lenyomott összes korábbi főellenfelet.

Ezzel persze nem azt mondom, hogy ez okvetlenül hiba, vagy hogy emiatt az évad rossz, esetleg gyenge lett volna. Hisz korántsem az. Illetve ennyi év, évad után, valahol adja magát, hogy a sorozat vissza-vissza utalgasson korábbi dolgokra, felelevenítse, esetleg tovább vigye az ott történteket. Éppenséggel csak érezhetően nagyobb fókuszt helyeztek a nosztalgiázás, mint az újításra.


Season 6 – The Glim & Trix Show

Nem tagadom, sohase szerettem a bajkeverő babás részeket, semmilyen rajzfilmben se, de amikor a trailert látva kiderült, hogy nem csak simán babás, de mindjárt alikornis bébis dupla résszel fog indulni ez az évad, nos fogalmazhatunk úgy, nem voltam valami lelkes. Ugyan érdekelt, hogyan alkalmazkodik Twilight a nagynéni szerephez, de végül Glimmer integrálása a cselekménybe, és kapcsolatának felmelegítése Sunburstel volt az, ami elvitte nálam ezt a részt.

A nyitás tehát, finoman szólva se volt épp a legizgalmasabb számomra. (Igaz, végül nem is volt annyira rossz.) A folytatást viszont annál inkább vártam, leginkább azért, mert már korábban kiszivárgott infók alapján, be lett ígérve Trixie harmadik visszatérése, akit innentől kezdve, amolyan alkalmi visszatérő karakternek szántak. Utólag pedig azt kell mondjam, megérte rá várni.

A készítők jól megérezték, hogy a hosszabb távra szánt karakterek, általában nem egyedül, hanem inkább duókban járnak, így kiegészítve egymást. Majd egy okos, és praktikus döntéssel, két legyet ütöttek egy csapásra, és nem csak azt oldották meg, hogy Glimmernek legyen egy hozzá illő barátja (így nem kellett 0-ról felhozni mellé egy új karaktert) de Trixie mostani, és későbbi visszahozásának oka, illetve szerepe is szépen a történetbe lett illesztve. Ezzel kvázi meghozták az utóbbi 3 évad egyik legjobb döntését. Végül ugyan nem ez lett a kedvenc epizódom ebből az évadból, hisz a 15. epizódtól, szépen rákapcsolt a sorozat, és egészen a zárásig, sorban jöttek a jobbnál-jobb részek. Ám mindenképp az évad legemlékezetesebb részei közé sorolnám. Választék pedig volt bőven, már ami az emlékezetes részeket illeti. =)

(“Cookies! We need cookies!”)

Ismét csak a teljesség igénye nélkül, a “zombis” részt úgy nagyjából S1 óta várta már a fandom. (Még akkortájt tett róla említést Spike.) A D&D-s epizód talán a legjobb sidekickes különkiadás volt. A Glimmer féle “oldjunk meg minden problémát egyszerre” epizód pedig tarolt. Emellett külön tetszettek a korábbi évadban Pinkie Pie családjával megkezdett háttérépítős epizódok, amikből itt is kijutott pár, mint Applejack múltja, vagy Fluttershy kókler testvére.

Valahol egyébként ekkortájt tűnt fel, hogy a páros évadok, ennél a sorozatnál jobban szoktak sikerülni a páratlanoknál. Egyszerűen több emlékezetes epizódot kapnak, és jellemzően a zárásuk is jobb. Nekem legalábbis bejött az itteni zárás, olyannyira, hogy még a top 3-ba is sikerült bekerülnie.


Season 7 – Celestial Adventures

Bármilyen furcsán is hangzik, de az a helyzet, hogy a 7. évad megítélésével vagyok talán a legnehezebb helyzetben. Az évad nyitása érdekes volt, már csak azért is, mert ez volt az első olyan évad, ami nem a szokásos dupla epizódos felállással indult, ami valami fontos, komolyabb lépést tesz előre a storyban. Helyette kvázi a korábbi évad utáni eseményeket vitték tovább, amiben a legérdekesebb talán Celestia volt, illetve hogy általa betekinthettünk kicsit, a pilot epizód előtti eseményekbe.

A szezonközi epizódok, szokás szerint hozták a tőlük várhatót, viszont a korábbi évadokkal ellentétben, itt jobban elszórtnak éreztem az érdekes, és a kevésbé érdekes részeket. Itt nem volt meg az az összefüggő 8-10 rész, amíg nagyot domborít az adott évad, két középszerű között, hanem inkább egymást váltották ezek az epizódok. Illetve még a korábbi évadban, a legjobb részek, jellemzően a sorozat második felében helyezkedtek el, addig itt inkább az első felében.

A teás csészés Trixie és Glimmer rész talán a duó eddigi legjobb közös epizódja volt. A pités rész Pinkie Pieal, kiváló kis nosztalgia csemege volt, egy érdekes fúziója az első évados “Party of One”, és a későbbi “MMMystery on the Friendship Express” epizódoknak. Nagy kedvencem volt még a Celestiás, Lunás szerepcsere rész, főleg azért, mert ennyi évad után, épp ideje volt, hogy végre előbbi is a fókuszba kerüljön, és megtudjunk róla ezt-azt. Ám az évadot mégis inkább a Raritys, és Applejackes részek dominálták, amik bebizonyították, hogy még ennyi évad után is lehet újat mutatni, régi karakterekkel. Na és persze nem maradhat ki az évad szerintem legjobb epizódja, a “Fame and Misfortune”, ami igazi hiánypótló alkotás lett.

Már a korábbi évad “Stranger Than Fan Fiction” epizódjából is ki lehetett olvasni egy kritikát a fanok felé. Az ott szereplő Quibble Pants, gyakorlatilag pont azt a fan archetípust testesíti meg, és olyan indokokat hoz fel, amivel a régi vonalas, hardcore fanok szoktak dobálózni a sorozat újabb évadaival szemben. Ez az epizód viszont, sokkal direktebb módon csinálja ezt, és egy hatalmas görbe tükröt állít a fanok elé.

A zárás, nos érdekes volt. Összességében tetszett, plusz Tirek óta nem kaptunk új főbosst, de kis rosszindulattal mondhatnám, hogy ezt igazából már láttuk korábban. Az egész, kezdettől fogva valahogy túl ismerős volt, nem véletlenül, hisz nem volt más, mint Nightmare Moon, és King Sombra egyfajta fúziója, hasonló tulajdonságokkal, okokkal, és megoldással. Persze nem tagadom, jó volt újra a Mane 6-et akcióban látni együtt, mint csapatot, amire utoljára Tirek ellen volt példa. Ahogy jó volt újra egy valóban fenyegető, félelmetes, új, és hatalmas főellenséggel vívott harcot látni. Viszont az egyetlen érdemi többletet, igazából a korábban bemutatott, elveszett, legendás alakok behozása jelentette, akik egyfajta “Ancient Mane 6”-ként funkcionálnak, és részben ez is okozza a problémát, hogy egyszerűen túl sok karaktert akartak egyszerre képernyőre vinni, és ott is tartani.


Progresszió

Tagadhatatlan tény, hogy az elmúlt évek, évadok, különösen az elmúlt 3 szezon alatt, rengeteget változott úgy a sorozat, mint a fandom. Ám én úgy gondolom, a sorozat hosszútávú túlélésének érdekében, ezekre a változásokra szükség volt, még ha nem is feltétlen értek egyet mindegyiknek az irányával. A készítők persze megtehették volna, hogy amolyan XX. századi epizodikus mintára építik fel a sorozatot, ahol a karaktereknek van ugyan személyiségük, álmaik, vágyaik, de azokat elérni sohasem képesek, mert nincs érdemi karakterfejlődés, épp ezért képtelenek kitörni, a saját kereteik közül. Avagy itteni példával élve, akár Twilight is maradhatott volna örökre Celestia unikornis tanítványa, aki hetente írogatja a leveleket arról, mit tanult a barátságról. Aztán minden évad elején, végén, lenyomtak volna valami random főbosst a harmónia elemeivel. Csak így valószínűleg, legkésőbb a 4. évad környékére, ki is fulladt volna az egész.

Bár a változások, ha szigorúan nézzük, igazából már a 3. évad végétől elkezdődtek, nem véletlen, hogy sokan mégis az 5. évadot élték meg egyfajta nagy vízválasztóként. Ahogy korábban a 3. évad a 3, úgy az 5. évad az 5 éves lélektani határt lépte át, ami egy igen fontos fordulópont. Általában itt dől el nem csak az, melyik cím lesz képes hosszútávon fennmaradni, érdemben fejlődni, de az is, hogy a fandom képes e ehhez alkalmazkodni, ezzel együtt frissülni. 5 év alatt ugyanis, sok minden megváltozik, és tekintve hogy az átlag Brony, már a kezdetekkor a kora huszonéves korosztályba tartozott, nem meglepő, hogy sok régi fan ekkor hagyta ott ezt a fandomot. Nem feltétlen azért, mert ráuntak, vagy megutálták, hanem mert 5 év alatt eljutottak oda, hogy időközben családot alapítottak, lakáshitelt vettek fel, vállalkozásba fogtak, vagy szimplán egy olyan beosztásba kerültek, ami mellett már nem tudták ezt a hobbijukat olyan lelkesedéssel űzni, mint annak előtte. Ergo, a brony fandom is eljutott oda, hogy megindult itt is egy generáció váltás, olyan fanokkal, akik már eleve 3., 4. évad körül csatlakoztak be ebbe a fandomba.

Lehet azon vitatkozni, hogyan ítéljük meg akár az újabb szezonokat, akár a friss, új vonalas fanokat. Én továbbra is azt mondom, hogy nem sok rajzfilm mondhatja azt el magáról, hogy lassan 8 év, és 8 évad után, még mindig van benne potenciál, képes tartani, egy átlaghoz képest magasabb minőséget, tud, és akar is hova fejlődni. Ha pedig valami, akkor ez mindenképp önmagáért beszél.

97 hozzászólás to “My Little Pony: FiM S5-S7 – A nagy összefoglaló post”

 1. Mondjuk a Monster High azért sem tudott volna méltó vetélytárs lenni, mivel a Mattel amúgy is csak kocog a Hasbro után ezen a fronton, plusz a MH megmaradt 9-12 éves korú lányoknál, mint célcsoport, sose tudott ennél komolyabb szintre lépni. Ez persze köszönhető annak is, hogy rettentő gyermeteg, néhol kimondottan hazug életideológiát sugalló maga a sorozat, míg a filmjei a béna balfaszkodástól a beteg hazugságon át a néha kimondottan jól sikerültig változatos képet mutatnak, nyakon öntve rém rossz CGI animációval, ami annak tükrében kimondottan vicces, hogy ezt a színvonalat inkább a B-listás animációs sorozatok képviselik (ld. Nyúl Péter CGI sorozat, Micimackó CGI sorozat, stb). Viszont a koncepció még nem volt teljesen lerágott csont az EQG megjelenésekor (ugye még nem csengett le teljesen a Highschool Musical láza, vagy épp a Hannah Montana divat, de közben begyűrűztek a Disney élőszereplős sorozatok is). Az már más kérdés, hogy kellett-e az EQG, főleg a season 3 rovására? 🙂

  Az amúgy vicces, hogy sok epizód tekintetében pont ellentétesen vélekedek veled élvezhetőség témában. Összességében mind az 5. mind a 6. évadot nagyjából egyformán tudtam élvezni, míg a 7. szezonnal kapcsolatban én is hasonlóan vélekedek, hogy ellőtték az összes puskaport az elején, aztán a végére meg ilyen alibizésbe fulladt az egész, ami megidézte a 4. évad alapkoncepcióját. Írtad, hogy nem tudtál mit kezdeni RD teknősös részével, az nekem pl. kimondottan tetszett, persze nem egy kimagasló darab, de szerintem RD-nek simán vannak bénább epizódjai. A Rarity-túltengést viszont nem tudom megbocsátani a Hasbronak. Vannak jó epizódjai, főleg az utóbbi két szezonban, de engem az a karakter irritál a legjobban az összes közül (nem lenne vele bajom, ha nem kapna ennyire figyelem fókuszt). Az Apple-Pie családi találkozót ezzel szemben kimondottan untam, és azon epizódok közé tartozik, amelyeket végig se néztem, csak részletekben, bele-bele tekerve.

  Az 5. évad zárása viszont továbbra is fura számomra, mennyire megosztó. Szerintem, a maga szintjén, kimondottan jól sikerült beemelnie a sorozatnak, az időutazás témát, és nem is erőltették túl. Mind az a sok idősík végül egy alternatív dimenzió maradt, a nosztalgia-faktor is jól összeállt, miközben a végére kaptunk egy érdekes, bár kissé fura karakterdrámát. Bármennyire logikátlan is, de nekem tetszett, és kb. itt vált a kedvenc karakteremmé Glimmer.

  A 6. évadban főleg a Starlight-os részeket szerettem, kicsit sajnáltam is, hogy viszonylag kevés szerepet kapott. A Trixie-vel való összebarátkozása mondjuk elsőre nem tetszett, de második megnézésre belopta magát a szívembe. 🙂 AJ hazudozós epizódja ezzel szemben megint arra a sorsra jutott, mint a korábban említett családi találkozó.

  7. évad kapcsán én még kiemelném AJ szüleinek történetét, ami szerintem a szezon legjobb része, valamint az általad is említett teáscsészés epizódot is nagyon bírtam (jó, Trixie mintha macskát nyelt volna, eléggé nyávogósra lett véve a hangja a végén, de ezen még át tudtam lendülni). Most így hirtelen ennyi jutott eszembe.

  • “Az már más kérdés, hogy kellett-e az EQG, főleg a season 3 rovására?” -> Nos, igazából nem lettek volna rászorulva erre, csak mint írtam, baromi kapzsik. Önmagában nem lett volna baj az EQG-val, mert mint spin-off, simán megfér a fő sorozat mellett. A baj azzal volt, hogy Hasbroéknak most és azonnal kellett, és még azt sem voltak hajlandók megvárni, amíg a 3. évad, rendesen véget ér. Ez nem tett jót a sorozatnak, de az EQG-nek se, mert eléggé érezni lehetett rajta, hogy a kreatívoknak nem nagyon volt idejük normálisan megírni, mert rohamtempóban kellett az egészet összerakni.

   Utólag nézve, én azon csodálkozok amúgy, hogy ez az EQG vonulat, tényleg csak ennyiben maradt, és sohase vált sorozattá. Pedig anno számítottam rá, hogy a mozik csak megalapoznak majd a későbbi sorozatnak, ami úgy tűnik, mégse jött el, és ennyi idő után, sanszosan már nem is fog a Hasbro megpróbálkozni ezzel.

   “a 7. szezonnal kapcsolatban én is hasonlóan vélekedek, hogy ellőtték az összes puskaport az elején, aztán a végére meg ilyen alibizésbe fulladt az egész” -> Én úgy fogalmaznék inkább, hogy több volt az ütősebb rész az évad elején, mint a vége felé. Viszont azt nem mondanám, hogy az eleje egyértelműen jobb volt, mint a vége, mert ahogy írtam is, én eléggé váltakozónak éreztem az érdekesebb, kevésbé érdekesebb részek sorrendjét. Például a Pinkie Pieos, pités rész, az pont a szezon vége felé helyezkedik el, ahogy a punker Raritys is, nekem meg azok nagyon bejöttek. =)

   “RD teknősös részével, az nekem pl. kimondottan tetszett” -> A teknősös rész engem kimondottam fárasztott. =) Egyszerűen idegesített RD makacssággal ötvözött fafejűsége, hogy képtelen felfogni azt, hogy a teknőse téli álmot fog aludni. Magamban már azon puffogtam, hogy: “Basszus, hagyjad már azt a hülye békát, hagy ássa el magát!” =D

   “szerintem RD-nek simán vannak bénább epizódjai” -> Most kíváncsivá tettél, melyikre gondolsz? Csak mert egyik haver pl. azzal védte a teknősös részt, hogy őt az a rész, amikor bekerül végül a Wonderboltshoz, vagy mikor a túlbuzgó szülei debütálnak, jobban irritálta. Én viszont azokkal voltam úgy, hogy nem zavartak. Sőt, a Wonderboltsos résznél még tetszett is, hogy kicsit letörik az egoját. Meg az mikor a többiek jellemét próbálja leutánozni, hogy hátha akkor majd könnyebben megy a beilleszkedés, ami persze pont fordítva sül el. =D

   “A Rarity-túltengést viszont nem tudom megbocsátani a Hasbronak.” -> Mondjuk ez nem a Hasbro, hanem a rajzfilmen dolgozó kreatívok sara. Normál körülmények között amúgy egyetértenék veled, de az a helyzet, hogy nálam az ő karaktere fejlődött, változott a legtöbbet, méghozzá az előnyére, a fő hatosból. Olyannyira, hogy most már az utolsóból, az előkelő harmadik helyre jött fel nálam. =) Ez pedig pont annak köszönhető, hogy az elmúlt 3 évadban, baromi jó részeket kapott. A két butikos rész, a hajós rész, a divattervezős, zsűrizős epizód, mikor az ’50-es évek noir filmjeit idéző hangulatban nyomoz, vagy mikor Pinkie szétcseszi a haját, azokon én remekül szórakoztam. Még az is megmaradt, mikor a Nightmare Nightos résznél, a sellő jelmezzel, minden fordulásnál lekevert egyet Fluttershynak. =D

   “Az Apple-Pie családi találkozót ezzel szemben kimondottan untam, és azon epizódok közé tartozik, amelyeket végig se néztem” -> Valszeg ebben az lehet, hogy nekem eleve a két kedvenc karakterem szerepelt benne. Ráadásul még hozta mellé ezt az amishek kontra redneckek felállást, amit tovább fűszereztek azzal, hogy kiderült, Pinkie egyik testvére se komplett. (Na és ahogy alszanak… =D) Szóval érted, mekkora már, hogy az ultra konzervatív, szigorú elvek alapján nevelő, vallásos szülők mindegyik lánya, valami érzelmi szélsőséget testesít meg. =D

   Nekem alapból bejönnek az ilyen vidéki, “parasztos” részek. Például sokan a hegyi emberes (“The Hooffields and McColts”) részt se szerették, és az évad legunalmasabb epizódjának tartották. Szerintem meg az egyik legjobb rész volt, már csak amiatt is, mert az önpusztító hülyeségről szólt. Hogy milyen az, mikor két szomszéd, generációkra visszamenő háborút vív egymással, aminek a valódi okaira, már nem is emlékeznek, egyszerűen csak családi hagyomány lett a másik utálata, és a velük való állandó torzsalkodás. Amivel végül nem csak magukat, de a közvetlen környezetüket is tönkreteszik. Pedig ha összefognának, sokra vihetnék.

   “Az 5. évad zárása viszont továbbra is fura számomra, mennyire megosztó.” -> Igazából itt ugyanaz van, mint a 3. évadnál, hogy sokan azért is fújnak rá, mert lezárult vele egy éra. A 3. évaddal ugye véget ért a “Faust éra” az unikornis Twilightal, a harmónia elemeivel, meg a levélírogatással. Az 5. évaddal meg a “Hub Channel” éra ért véget. Ugye ez után lényegült át a Hub, Discovery Familyvé, itt kapott a sorozat új logót, itt jött be a képbe Glimmer, mint tanítvány, Flurry Heart, mint alikornis bébi, stb.

   Maga a zárás, összességében tényleg nem volt rossz. Az időutazás ugyan nem a kedvenc témám, de itt tényleg elég jól megoldották. Ha más nem, már azért megérte, mert láthattuk azt, milyen lenne a jövő, ha valamelyik főboss sikerrel járt volna. Sokaknak viszont inkább az nem tetszett, hogy itt Twilight a többiek nélkül, Spikeal együtt harcol. (Amire már volt példa, lásd a Sombrás részt.) Illetve hogy nem erővel, hanem a meggyőzés erejével győzi le végül Glimmert.

   “a Starlight-os részeket szerettem, kicsit sajnáltam is, hogy viszonylag kevés szerepet kapott. A Trixie-vel való összebarátkozása mondjuk elsőre nem tetszett, de második megnézésre belopta magát a szívembe.” ->Pedig sokan, főleg a nagy Twilight fanok, épp azt rótták fel, hogy Glimmer túl sok részben szerepel, túl OP, és ellopja a showt Twilight elől. =D

   Trixievel kapcsolatban az a helyzet, hogy én őt már a feltűnése óta bírom, és vártam is, hogy újra visszatérjen. Én épp Glimmerel voltam úgy, hogy oké, szimpatikus volt már korábban is, de itt kezdtem igazán megkedvelni. Más téma, hogy voltak olyan hardcore Trixie fanok, akik ezen a részen kiakadtak, mert ők egy Magic Duel 2.0-át vártak volna, de legalábbis azt, hogy Trixie végre legyőzze Twilightot. Aminek semmi értelme nem lett volna, pláne az előzmények fényében. (Úgy tűnik elfelejtették, hogyan ért anno véget a Magic Duel…) Szóval igen, ez tipikusan az a helyzet, amikor valaki a hosszú évek alatt, annyira beleszerelmesedik egy fanficbe, hogy már szinte canonnak tekinti azt, és mikor nem azt kapja, balhézik.

   “AJ hazudozós epizódja ezzel szemben megint arra a sorsra jutott, mint a korábban említett családi találkozó.” -> Pedig azon is mennyit vigyorogtam, főleg a kórházas résztől kezdve. =) Amikor már ott tartanak, hogy Smith nagyi, mindjárt amputál a diákok előtt, mire AJ végül megtörik. =D Nekem ez a rész is azért jött be amúgy, már a poénokon túl, mert kiderült, AJ miért utálja a hazugságot.

   “AJ szüleinek történetét, ami szerintem a szezon legjobb része” -> Az nekem is tetszett, bár elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy Rómeó és Julia story reciklálása, csak majdnem happy endel. Plusz volt még benne némi Lady and the Tramp is.

   • “Utólag nézve, én azon csodálkozok amúgy, hogy ez az EQG vonulat, tényleg csak ennyiben maradt, és sohase vált sorozattá.”

    Igazából inkább mondhatjuk azt, hogy nem hamarabb vált azzá. Tavaly kezdték beindítani igazán az EQG-t. Kijött a három speciál, a két minisorozat, meg a Forgotten Friendship (amit akár önálló epizódnak is tekinthetünk). Szóval mostanra jutott el odáig a Hasbro, hogy valamit kezdjen vele, és hogy őszinte legyek, a jelenlegi iránya nekem még tetszik is, mivel ilyen slice of life formulát követnek, ami pont passzol hozzá.

    “Például a Pinkie Pieos, pités rész, az pont a szezon vége felé helyezkedik el, ahogy a punker Raritys is, nekem meg azok nagyon bejöttek.”

    Nekem a 7. évad második fele eléggé laposra sikeredett, amikor elkezdték másolni a 4. évad koncepcióját (bár ez csak a szezon végén derült ki), és összességében én is úgy látom, hogy több volt az érdekes rész az elején, mint a második felében. Amiket említettél, a Pinkie-s rész nekem is bejött, viszont a Rarity-s részre már nem is emlékeztem, annyira nem hagyott bennem nyomot, pedig valóban nem volt rossz rész. Összességében, Rarity karakteréhez talán ebben az évadban hozták ki a legjobb részeket (nálam legalábbis ebben a szezonban bejöttek Rarity epizódjai, szemben a korábbi 6 évaddal, amikor rendre azon bosszankodtam, hogy már megint egy Rarity fókuszú epizód). De nekem legjobban a 7. évad Rarity-s részei közül a divattervező-verseny tetszett, amikor AJ volt az egyik zsűri.

    “Most kíváncsivá tettél, melyikre gondolsz?”

    Nos, a Mare Do Well-es epizód például ilyen. Nem azt mondom, hogy nem szerettem, de a sorozat azon epizódjai közé tartozik, amiket másodjára már inkább átugrottam, mert unalmas volt valamiért. Szintén problémásnak találtam a Rainbow Falls-t, amivel a legnagyobb bajom a koncepcióval volt. Ezt a formulát, hogy a szereplő kvázi “két helyen akar egyszerre randizni” annyiszor láttam már (most mindegy, hogy itt sportról van szó), hogy egyszerűen kiköpi a szervezetem a 6001-ik iterációját. Végül ott a Newbie Dash, amit te is említettél, hogy haverod nem szerette, na nálam az a legutáltabb epizódok egyike. Totál logikátlannak találtam az egész részt. Oké, hogy újonc, meg lehet kicsit szívatni, de arra ott lett volna a kiképzés, hogy letörjék a szarvait, ezzel szemben felvesznek a tagjaik közé egy olyan pónit, akit évek óta ismernek, aki évek óta többször megmentette a világot, és őket magukat is, és erre úgy bánnak vele, mintha egy tehetséges, de noname újonc lenne. Az ilyen munkahelyi környezet nálam instant felmondást eredményezne.

    “Valszeg ebben az lehet, hogy nekem eleve a két kedvenc karakterem szerepelt benne.”

    Pinkie nálam az egyik kedvenc karakter, és AJ-t is bírom, viszont ez nem jelenti azt, hogy minden hozzájuk kapcsolódó részt automatikusan jónak tartanék. Mindkettejüknek vannak kevésbé szimpatikus részei. Most hirtelen nem tudok példákat mondani, majd valamikor keresek ilyeneket, bár AJ-nél már említettem korábban az hazudozós részt.

    “Például sokan a hegyi emberes (“The Hooffields and McColts”) részt se szerették”

    Hú, az nagyon jó rész, még elnézegettem volna kicsit. 🙂 Az egyik legjobb epizód azok közül, amelyekben Fluttershy szerepel.

    “Az időutazás ugyan nem a kedvenc témám, de itt tényleg elég jól megoldották.”

    Az időutazás nálam is ilyen vörös posztó szokott lenni, mivel könnyű belebonyolódni, és logikátlanná válni, viszont itt szerintem pont jól oldották meg azzal, hogy nem bonyolították túl. Meg valahogy a logikai problémákat sem tudtam neki felróni hibául, pedig voltak ilyenek (gondolok itt arra, hogy ha nem valósul meg a Rainboom, akkor hogyhogy a mane6 tagjai mégis ugyanazokat a cutie markokat kapják, mint normál esetben?).

    “Pedig sokan, főleg a nagy Twilight fanok, épp azt rótták fel, hogy Glimmer túl sok részben szerepel, túl OP, és ellopja a showt Twilight elől.”

    Összeszámoltam még tavaly, ha jól emlékszem Glimmer összesen 3 vagy 4 epizódban szerepel (ha a dupla epizódokat egynek számoljuk, és nem vesszük figyelembe, amikor háttérkarakterként bukkan fel), szóval nem értem, mit problémáznak azon, hogy túl sokszor szerepel? Főleg annak tükrében, hogy gyakorlatilag egy év alatt abszolválta mindazt, amit Twilightnak három évad alatt sikerült (ennyiben lehet OP-nak nevezni, de nálam inkább a kapkodás, és a fókusz hiánya a magyarázat). Ráadásul szerintem Trixie-nek pont jót tett, hogy összeboronálták Glimmerrel, mert így logikusan lehetett beépíteni a fő mellék karakterek közé, és nem volt szüksége nagy pálfordulásra sem, a karaktere így nyugodtan formálódhatott át fokozatosabban. Mellesleg az 5. évad végével Glimmer nálam első helyre lépett a kedvenc karakterek sorában. 🙂

    “Az nekem is tetszett, bár elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy Rómeó és Julia story reciklálása, csak majdnem happy endel. Plusz volt még benne némi Lady and the Tramp is.”

    Jó, ez nyilvánvaló volt számomra is. Mondjuk a legtöbb Rómeó és Júlia koncepción látszik, hogy nem tudják elrejteni a nyilvánvaló forrást, így inkább a körítésen és a történet megcsavarásain múlik, hogy mennyire sikerül. Nos, itt szerintem tökéletes eredménnyel jött össze a koncepció. Csak azt sajnálom, hogy nem kaptunk információt arról, utána mi lett AJ szüleivel, így még mindig ők a legrejtélyesebb felmenők a főszereplők körében (jó, még Scootaloo szülei is kérdésesek).

    Jó hosszúra sikerült már megint a kommentem, pedig eredetileg csak pár pontra akartam szorítkozni. 🙂 Nagyon el voltam havazva mostanában, így eléggé elmaradt az írogatási kedvem.

   • “Igazából inkább mondhatjuk azt, hogy nem hamarabb vált azzá.” -> Én itt rendes TV sorozatra gondoltam, nem webtoonra, mert a kettő azért eléggé más kategória. Bár valószínűleg az lehet ennek az oka, hogy ha a fő sorozat mellett, egy EQG sorozatot is kéne csinálniuk, akkor ahhoz egy külön csapatot kéne foglalkoztatnia a Hasbronak, annyit meg nem akarnak erre áldozni.

    Egyébként valszeg már nem is lesz belőle rendes TV sorozat, mivel ha minden igaz, 2020-ra jön a G5 előzmény mozija, és a G5 S1. Azaz S9-el véget fog érni a G4, legalábbis ezt rebesgetik. Hozzáteszem, a G5 már egy ideje a levegőben van, már S4 alatt is pletykálták, hogy nem lesz S5, hanem a G5 fog jönni helyette 3D-ben. Na most ha minden igaz, a G5 nem lesz 3D-s, hanem a moziban bemutatott stílus, erősen módosított változatát fogja használni. A karaktereket, és a storyt resetelik, majd az egészet újraírják.

    “nekem legjobban a 7. évad Rarity-s részei közül a divattervező-verseny tetszett, amikor AJ volt az egyik zsűri.” -> Mondjuk az a rész pont olyan volt, hogy hiába Raritys rész volt, a fókusz mégse annyira rajta volt. Szóval ott AJ legalább annyira kivette a részét a cselekményből, plusz ugye a többi zsűritag, és a versenyzők is hozzátették a magukét.

    Ott volt például az a Lilly Lace, aki olyan volt, mint Fluttershy felső-középosztályos, kissé kattant kiadása, aki valahányszor kiadta azt az “ugh!” hangot, mindig bevágott hozzá egy olyan fejet, mint akinek épp torkán akadt a keserű pirula. (Vagy akit épp megleptek hátulról…) Na én azon, amikor először megláttam, meg kellett állítanom a részt, mert úgy röhögtem. =D

    “Nos, a Mare Do Well-es epizód például ilyen. Szintén problémásnak találtam a Rainbow Falls-t” -> Előbbi az nekem tetszett, már csak azért is, mert egyrészt totál megidézte a ’90-es Batmant, ami szerintem máig a legjobb Batman. Másrészt poén volt, hogy RD totál kiakad azon, hogy valaki jobb lehet nála, és mindenáron megpróbálja elkapni. Utóbbi bennem se hagyott mély nyomokat, de legalább nem idegelt benne RD, ellentétben a teknősös résszel. =)

    “Totál logikátlannak találtam az egész részt. Oké, hogy újonc, meg lehet kicsit szívatni, de arra ott lett volna a kiképzés, hogy letörjék a szarvait, ezzel szemben felvesznek a tagjaik közé egy olyan pónit, akit évek óta ismernek, aki évek óta többször megmentette a világot, és őket magukat is, és erre úgy bánnak vele, mintha egy tehetséges, de noname újonc lenne.” -> Azért tegyük hozzá, hogy RD ott elsősorban magának csinálta a bajt, és azért égett be rendre, mert megint az volt, hogy elkezdte produkálni magát, hogy ő mennyire menő, ő mindent tud, neki nem kell gyakorolni, sőt majd ő mutat itt új trükköket. Holott szólóban érvényesülni, nem ugyanaz, mint egy új helyen, csapatként, másokkal összedolgozni, ahol mindenki más is hasonló képességekkel rendelkezik, mint te, és ahol szabályok, koncepciók, formációk vannak.

    ” ez nem jelenti azt, hogy minden hozzájuk kapcsolódó részt automatikusan jónak tartanék.” -> Én se, de ennek a résznek nekem bejött a koncepciója. Plusz itt végre Pinkie családját, testvéreit is kicsit jobban megismerhettük. Utóbbi kettőt ugye már S1 alatt is láthattuk Pinkie visszaemlékezéseiben, de utána fullra nem foglalkoztak velük.

    Jut eszembe, emlékszem te BigMac becsajozós részére voltál kiakadva. Na én azzal a résszel voltam úgy, hogy az alap koncepcióval, nem lett volna bajom, hogy a csendes, félénk, vidéki srác, verseng a Justin Bieber kinézetű bájgúnárral, a helyi szép nőért, aki okos is. Ahol persze rendre BigMac húzza a rövidebbet, és kínos helyzetbe hozza magát, miközben a másik egyre közelebb kerül a csajhoz. Engem sokkal inkább az zavart ebben a részben, hogy ezt az egész szerelmet, totál a semmiből dobták be, mindenfajta előzmény nélkül. Szóval akkor már inkább jött volna össze Marble Pieal, mert még ott is volt némi felvezetés, közeledés egymás felé. Nem az, mint itt, hogy egyből bumm, ő a szerelme, kész.

    ” Meg valahogy a logikai problémákat sem tudtam neki felróni hibául, pedig voltak ilyenek (gondolok itt arra, hogy ha nem valósul meg a Rainboom, akkor hogyhogy a mane6 tagjai mégis ugyanazokat a cutie markokat kapják, mint normál esetben?). “ -> Na erre majd inkább külön reagálok, mert hosszú lesz. A cutie markok amúgy fixek, ezért van az, hogy akkor jelenik meg, amikor az illető megtalálja, miben tehetséges. A Rainboom nem azért volt fontos, mert különben nem kapták volna meg a markjaikat, vagy más markokat kaptak volna. Hanem mert az volt az a pont, ami közvetve ugyan, de életük első közös élménye volt, és összekötötte őket.

    “Összeszámoltam még tavaly, ha jól emlékszem Glimmer összesen 3 vagy 4 epizódban szerepel” -> Ennél azért egy picit több részt kapott. =) Még ha tényleg egynek vesszük a dupla részeket, és csak azokat nézzük, amikor rajta van a fókusz, az elmúlt 3 évadból:
    – The Cutie Map
    – The Cutie Re-Mark
    – No Second Prances
    – A Hearth’s Warming Tail
    – Every Little Thing She Does
    – To Where and Back Again
    – All Bottled Up
    – A Royal Problem
    – To Change a Changeling
    – Uncommon Bond

    Szóval inkább 10 az a 3-4. =) Mondjuk engem nem zavar, mert én is bírom, meg a státusza, mint Twilight tanítványa, indokolja is, hogy gyakrabban szerepeljen. Az meg hogy OP e, nos igen, lehet hogy erős a mágiában, tud sok spellt, csak épp azok használatának következményeit nem tudja sokszor felmérni. Általában ezért is kerül bajba, mert használja a mágiát, gyakran akkor is, amikor nem kéne.

    Apropó, ha már tanítvány, nem úgy volt hogy elvileg Sunset is Twilight tanítványa lenne? =) Ehhez képest a sorozatban, erről mintha nagyvonalúan megfeledkeztek volna. Sőt, Glimmer úgy van bemutatva, mint Twilight első, és egyetlen tanítványa, akit Twilight tényleg tanít is. Ott van vele, felkéri hogy segítsen neki ebben-abban, közös gyakorlataik vannak, leckéket ad neki, figyeli hogyan fejlődik, tanácsokkal látja el, aggódik érte, hagyja hogy tanuljon a saját hibáiból, stb. Sunset meg ehhez képest ott ragadt egy naplóval, amibe írogat, és úgy kb. ennyi. Ráadásul, mintha ez a megfeledkezés oda-vissza hatna, mert Sunset azóta önerőből mester lett, és épp ő istápolja a helyi Twilightot, barátság tanból. =D

    Ja, és mi a helyzet Bradel? Rá emlékszik még valaki? =) Nem úgy volt, hogy a közte és Twilight között kibontakozó romantikus szál, valahogy a póni világba is át fog majd kerülni? Csak mert ez is el lett felejtve, és azon kívül, hogy S4-ben kapott pár jelenetet, többre nem nagyon jutottak. Szóval van egy olyan érzésem, hogy igaza volt havernak, és ezt a karaktert tényleg kinyírta a fandom, mert annyian irtóztak a gondolattól, hogy Twilightnak pasija legyen, hogy később inkább megfeledkeztek róla. Mondjuk azon nagyot röhögnék, ha tényleg az S9 lenne az utolsó évad, és annak a végére bedobnának egy ilyen “na két rész alatt eljutunk oda, hogy Brad és Twi összeházasodnak” storyt. Szerintem ez lenne, az évtized legnagyobb trollkodása, amit elkövettek sorozat zárás címen. =D

    Amúgy ez is egy marha érdekes téma, hogy a fandom mi alapján fanol fel, vagy ignorál totálisan karaktereket. Anno biztosra vettem, a Coloraturás rész után, hogy na ezt tuti fel fogják kapni, hisz full extrás, különleges dizájnnal megáldott karakter, ráadásul pop díva is. Aztán ehhez képest elég csekély népszerűségre tett szert. Bár ez valszeg annak tudható be, hogy S2 óta, minden évadnak van egy szezonális “fandom darling”-ja, aki amolyan “egy waifu mind felett” alapon, visz mindent. Az S5-nek ez volt Sassy Saddle, aki alapból ugyanazt a hosszúlábú, vékony, az átlagtól magasabb, hosszú szarvú dizájnt kapta, mint Fleur de Lis. Amihez hozzácsaptak egy ilyen huncutkodó jellemet. Plusz még miniszoknyát is kapott, hogy a fanok megtalálhassák azt az egy képkockát, amin pont hátulról mutatják, az up skirt fétisesek legnagyobb örömére. =D

    “Trixie-nek pont jót tett, hogy összeboronálták Glimmerrel” -> Ezzel én is így vagyok, csak kicsit szerepelhetnének többet együtt. =) Jó persze, Trixie egy vándor mutatványos, szóval ez valahol indokolja, miért nem teheti meg azt, hogy ott hédereljen ő is Ponyvilleben.

    “Csak azt sajnálom, hogy nem kaptunk információt arról, utána mi lett AJ szüleivel” -> Szerintem erre még később visszatérnek.

 2. Akkor ahogy ígértem, kicsit jobban belemegyek ebbe az S5 zárás dologba… =)

  Ha jól emlékszem, még talán Titkos mesélte, hogy valamelyik haverja annyira berágott anno az S5 zárásán, pontosabban azon, hogy Glimmert nem erővel, hanem a meggyőzés erejével győzik le, hogy dobta az egészet. Na nálunk is volt egy srác, aki ugyan nem dobta a sorozatot, de mily érdekes, nála is az S5 volt a nagy vízválasztó, különösen annak a zárása.

  A srácról azt kell tudni, hogy már korábban is szeretett panaszkodni, minden egyes változtatásnál (hol jogosan, hol kevésbé, aztán mindet kialudta), de itt majdnem egy órán keresztül magyarázta, mi nem tetszett neki benne. Kapásból kezdte azzal, hogy ez az időutazásos, előszedjük az eddig lenyomott főellenségeket koncepció, mennyire olcsó és fantáziátlan. Hogy a főellenségek, nem időrendi sorrendben jönnek, és ha Twilight szerint, minden egyes jövő rosszabb a másiknál, akkor hogy van az, hogy a Sombrás jövőtől, rosszabb a Chrysalisos, amitől rosszabb Nightmare Moon, Discrod, stb? Hogy minek tették bele a Flim-Flam duót, amikor azok nem is főellenség? Meg hogy Celestia, Luna, mégis mit csináltak ezen idő alatt? Hogy ez is azt bizonyítja, hogy nincs semmi hasznuk.

  Aztán folytatta azzal, hogy attól, mert nem jött össze a Rainboom, még ugyanúgy barátok lehetnének, mert az alternatív jövőbeni énjeiken is ott vannak a markok. Tehát azt jelenti, hogy a tehetségüket felfedezték így is, csak máshogy.

  Majd végül jött Glimmer, hogy ő már igazából megint nem több, mint egy újabb Trixie, csak OP-ra húzva. Aki annyira hülye és önző, hogy azért, mert neki anno félresiklott a barátsága Sunburstel, képes lenne egész Equestriát romba dönteni. Holott semmi más dolga nem lett volna, mint utánamenni, és beszélni vele.

  Na most ezek egy részében, tényleg van némi igazság, jogos észrevétel, a többinél viszont szimplán arról van szó, hogy ő nem figyelt eléggé, vagy szimplán csak nem jött be neki. Az alapkoncepció ugye kapásból ilyen, de ezt már megbeszéltük.

  Az engem is meglepett, hogy a főellenségek, tényleg nem időrendi sorrendben jönnek, de különösebb jelentősége nem volt ennek. Ahogy annak se nagyon, melyik jövő a rosszabb, mert igazából mindegyik, ugyanolyan rossz, csak máshogy. Első ránézésre persze nyilván a Tirek féle földi pokol tűnik a legrosszabbnak, de nem mintha a többi, túl sok jóval kecsegtetne. Sombra kvázi elhozza az első világháborút Equestriába, egy folyamatos állóháborúban tengődő hadtáp társadalmat látunk, ami lassan kiszipolyozza
  a környezetet, és annak lakóit is. A Chrysalisos jövőben, két választásod van, vagy az energia vámpír bogarak rabszolgája leszel, vagy a dzsungelben bujkáló ellenálláshoz csatlakozol. Nightmare Moon alatt az örök éjszakában élhetsz. Discord királyságában meg egy olyan világ vár, ahol minden folyton, kaotikusan változik, semminek sincs értelme, semmi se következik semmiből, és ahol az egyik pillanatban még piték esnek az égből, a következőben viszont már meteorok.

  A Flim-Flam duó oké, tényleg nem voltak főellenségek, de még náluk is érdekes volt egy olyan indusztriális jövőt látni, ami olyan, mintha az ipari forradalom, oda torkollott volna, hogy egy hatalmas mamut vállalat uralja a világot. Plusz ez bennem felvetette a gondolatot, hogy ezek szerint, ha a kis gonoszok is eljuthatnak ilyen szintre, akkor lehetséges pl. a sárkányos jövő, ahol Garble lesz az új sárkány király, majd elfoglalnak mindent. Vagy lehetséges az a jövő, ahol Trixie uralkodik az amulettel.

  A Celestia, Luna dologhoz annyit (ezt egyébként a mozi után is újra elmondtuk neki, mert ott is felrótta) hogy sajnos ez “a hős útja” típusú történeteknek az egyik velejárója, kliséje, hogy a mentornak, még akkor is, ha kvázi élő istenségről van szó, valahogy el kell buknia ahhoz, hogy a hős és a barátai, érvényesülni tudjanak. Akár úgy, hogy meghalnak, bebörtönzik őket, vagy mint itt is, hogy szimplán csak a háttérbe szorulnak. Persze jogos a felvetés, hogy Celestia és Luna, több ezer éven keresztül védték a birodalmukat, mindenféle veszéllyel szemben. Legyőzték Tireket, Sombrát, Discordot, majd Celestia egymaga lenyomta Nightmare Moont. A jelenben viszont, ugyanerre már nem képesek, ami igen, logikátlannak hangzik. Csak mint mondtam, ennek muszáj így lennie, ellenkező esetben, ha Celestia minden ellenséget, egyetlen csapásra elsöpörne, akkor nem lenne szükség Twilightékra. Egyébként a Day Breakeres részben azért elég jól látszott, hogy Celestia, ha arról van szó, elég erős ahhoz, hogy akár önmaga, és a testvére gonosz kivetüléseit is, egyszerre legyőzze.

  A Rainboomnál meg szimplán az van, amit Zecora is mondott, vagyis hogy az idő, olyan mint egy folyó. Ha egy ponton eltereled, onnantól teljesen más irányba fog tovább folyni. Ergo, nem a cutie markok megléte, vagy meg nem léte volt fontos, hanem a közös pillanat megléte, akkor és ott.

  Glimerrel kapcsolatban igen, végül is mondhatjuk, hogy a Trixie formulát használták fel nála is. Azaz adott egy nagyarcú, bajkeverő csaj, aki jól kicsesz a Mane 6-el, de pórul jár, bosszút esküszik, majd lelép. Aztán később visszatér valami nagy erejű varázstárggyal (ami Trixienél volt az amulett, az Glimmernél a tekercs) aminek hála közvetlen harcban, már nem lehet legyőzni, ezért más megoldást kell találni. Viszont ettől még belevittek azért annyi egyediséget a karakterbe, hogy ne érződjön copycatnek.

  Plusz Glimmernek amúgy fogalma se volt róla, hogy a tettével, mit idéz elő. Ő csak Twilightal akart kicseszni, tönkretenni a barátságukat. Azzal már nem számolt, hogy ez mivel járhat, úgyhogy az alternatív jövőkben, sanszosan ő is, ugyanúgy szívott. Ezt az is bizonyítja, hogy végül, mikor a sok időutazással, abszolút szétcseszik a jövőt, Twilight magával rántja, hogy a saját szemével lássa azt a jövőt, ahol Equestria, már nem is létezik, hanem az egész egy felperzselt, kietlen senki földje. Glimmer ott rökönyödik meg azon, mit tett azzal, hogy az idővel babrált.

 3. “Én itt rendes TV sorozatra gondoltam, nem webtoonra, mert a kettő azért eléggé más kategória.”

  Az a helyzet, hogy az utóbbi években egyre inkább ez a tendencia erősödik mindenütt. 3-5 perces webtoon epizódokat csinálnak, amelyeket fél évente, egy évente megerősítenek valami hosszabb nagy filmmel. Ezen a szinten nyugodtan tekinthetjük sorozatnak az EQG miniszériákat.

  “Egyébként valszeg már nem is lesz belőle rendes TV sorozat”

  Mondjuk ez valószínűleg már így lesz, ahogy mondod.

  G5:

  Ami azt illeti, kicsit sajnálom, hogy elhagyjuk a G4-et, de ugye semmi sem tarthat örökké. Viszont, míg a G1-től eljutottak a G4-ig, ezalatt bevállalhatták minden alkalommal a revitalizálást, addig a G5 esetében erős a gyanúm, hogy már kicsit árnyaltabb helyzet elé áll a Hasbro. Egy olyan referencia példát állított a G4, amihez nehéz lesz felnőni egy G5-nek, szóval a következő lehetőségeket tudom elképzelni:

  1. A Hasbro bevállalja, hogy elveszítheti a felnőtt rajongókat, vagy azok nagy részét, és tényleg rebootol, teljes átalakítással.

  2. Bevállalják a rebootot, de igyekeznek még ütősebbre csinálni, hogy a felnőtt rajongókat is megtartsák.

  3. Kicsi rá az esély, de megtartják a G4 által elérteket, és csak dizájnban, képi minőségben lépnek előre.

  4. Megtartják a G4 által elérteket, de új karakterek köré építenek fel egy új sorozatot, míg a G4 szereplői háttérbe szorulnak, vagy teljesen félre lesznek állítva. Utóbbit tartom a legjobb alternatívának, de erre is kicsi esélyt látok.

  Biztos volna még további opció, de most hirtelen ezek jutottak eszembe.

  “Mondjuk az a rész pont olyan volt, hogy hiába Raritys rész volt, a fókusz mégse annyira rajta volt. Szóval ott AJ legalább annyira kivette a részét a cselekményből, plusz ugye a többi zsűritag, és a versenyzők is hozzátették a magukét.”

  Na igen, de én így szeretem Rarityt, ha megosztja másokkal a rivaldafényt, mert szólóban egyáltalán nem érzem élvezetesnek. Mondjuk még tetszett, amikor Sweetie Bell-el próbált egy ilyen tesós napot tartani, de kiderült, hogy már nem ismeri a saját húgát.

  “Előbbi az nekem tetszett, már csak azért is, mert egyrészt totál megidézte a ’90-es Batmant, ami szerintem máig a legjobb Batman.”

  Alapvetően én sem tartom szarnak, csak nálam ilyen egyszer nézős volt, mert amúgy valami nem klappolt az epizóddal, ami miatt azóta sem éreztem azt, hogy különösebben újra kellene nézni (láttam már még vagy kétszer, de inkább csak azért néztem meg, hogy az évadot teljes terjedelmében lássam újra).

  “Azért tegyük hozzá, hogy RD ott elsősorban magának csinálta a bajt, és azért égett be rendre, mert megint az volt, hogy elkezdte produkálni magát, hogy ő mennyire menő, ő mindent tud, neki nem kell gyakorolni, sőt majd ő mutat itt új trükköket.”

  Azért ebben súlyos tényező, hogy elkezdték ilyen általános iskolás szinten zrikálni is, amitől RD-nek igencsak fejébe szökött a vér. Nem, ezt az epizódot nekem nem lehet kimagyarázni, számomra a sorozat legrosszabb részei között van, és az egyik legnagyobb csalódás is volt, mert egy RD epizódtól valami vicceset, vagy ütőset vártam, és nem kínos feszengést.

  “Jut eszembe, emlékszem te BigMac becsajozós részére voltál kiakadva.”

  Na igen, ez is azon részek közé tartozik, amelyeknek a puszta létezését sem értem. A legnagyobb az egészben, hogy CMC epizódként indult, erre BigMac epizód lett belőle. Amúgy mi az már, hogy valaki általános iskolás kislányoktól kér szerelmi/udvarlási tanácsokat? Bakker, ennél már az is vállalhatóbb lett volna, ha Starlight-ot viszi magával. De sebaj, a 8. évadban kapunk folytatást ehhez az ótvarhoz.

  “Szóval akkor már inkább jött volna össze Marble Pieal, mert még ott is volt némi felvezetés, közeledés egymás felé. Nem az, mint itt, hogy egyből bumm, ő a szerelme, kész.”

  Bevallom, engem úgy alle-zusammen hidegen hagy BigMac szerelmi élete, meg valahogy a karakter annyira semmilyen számomra, hogy nem nagyon tudom megérteni, hogy lehet rá egész epizódokat felépíteni? Amúgy itt is volt felépítés: közölte az epizód, hogy már egy ideje járogat oda BigMac, és egyre inkább azért, hogy lássa szíve szottyát.

  “A cutie markok amúgy fixek, ezért van az, hogy akkor jelenik meg, amikor az illető megtalálja, miben tehetséges.”

  Jó, ezen amúgy nem akadtam fenn, csak mint furcsaság tűnt fel, hogy mégis miért van ez így. Amúgy, mint mondtam, nekem simán bejött ez az évadzáró, és még úgy is, hogy időutazásos, ami nálam alapból hendikeppel indul, mint téma.

  “Ennél azért egy picit több részt kapott. =) Még ha tényleg egynek vesszük a dupla részeket, és csak azokat nézzük, amikor rajta van a fókusz, az elmúlt 3 évadból:”

  Itt az a baj, hogy elbeszéltünk egymás mellett. Én a 6. évadról beszéltem, kizárólagosan. És ennek tükrében már jóval kevesebb epizód jut Glimmerre, ami különösen azért szembetűnő, mert egy évad alatt eljut a tanonc státuszból graduált státuszba (noha ez csak a 7. évad elején derül ki, de amit véghezvitt a 6. végén, kétség sem fért ahhoz, hogy már túl van a tanulás alapjain).

  “Az meg hogy OP e, nos igen, lehet hogy erős a mágiában, tud sok spellt, csak épp azok használatának következményeit nem tudja sokszor felmérni. Általában ezért is kerül bajba, mert használja a mágiát, gyakran akkor is, amikor nem kéne.”

  Azért még azt is tegyük hozzá, hogy (főleg a 6. évadban) ott van benne az önbizalomhiány, és a bizonyítási vágy, amelyek szintén arra mozgatják, hogy ne a jó megoldást, hanem a könnyűnek tűnőt válassza. 🙂

  “Apropó, ha már tanítvány, nem úgy volt hogy elvileg Sunset is Twilight tanítványa lenne?”

  Én az EQG-ből azt szűrtem le, hogy Twilight-nak amolyan levelező tagozatos tanítványa, akit Twilight az embervilág-beli barátaira hagyott, hogy legyenek ők a tanárai barátság tárgyból (mondjuk ehhez képest elég hamar a fejükre nőtt).

  Vele szemben Glimmert tényleg tanítja, szóval hamarabb tudom elképzelni tényleges tanítványnak, mint Sunsetet. Az persze vicces, amikor Sunset és Glimmer találkoznak. 🙂

  “Ja, és mi a helyzet Bradel? Rá emlékszik még valaki?”

  Ami azt illeti, engem totál hidegen hagyott Twilight szerelmi élete. Amúgy az EQG-ben újra elkezdtek közeledni Sunsettel.

  “Amúgy ez is egy marha érdekes téma, hogy a fandom mi alapján fanol fel, vagy ignorál totálisan karaktereket.”

  Igazából ez olyan dolog, hogy bármelyik másik sokszereplős produktumot nézzük, simán vannak indokolatlanul felfanolt, vagy épp hanyagolt karakterek. Jó példa erre a SW, ahol pl. Boba Fett, akinek az egész őstrilógiában ha 3 perc játékidő jutott, mekkora népszerűségre tett szert. A legújabb trilógiában mindenki oda volt Phasma kapitányért már a promó szakasz hatására, közben meg lényegében csak dísznek volt ott a filmben.

  Méltatlanul hanyagolt karakterre most hirtelen nem tudok példát mondani, de biztos akad ilyen is.

  “Anno biztosra vettem, a Coloraturás rész után, hogy na ezt tuti fel fogják kapni, hisz full extrás, különleges dizájnnal megáldott karakter, ráadásul pop díva is.”

  Mondjuk nem követem a fandomot, de ez valóban meglepő. Coloratura valóban érdekes mellékkarakter. Mondjuk eddig összesen egyszer szerepelt, ráadásul nem sokkal később jött a film, és ott lenyomta a Sia által alakított új énekes karakter, ami bizonyos szinten hasonló figura (valamivel nagyobb figyelmet is kapott).

  Sassy Saddle:

  Ezt sem értem, egy totál semmilyen karakter. 🙂 Mondjuk a debütálása még a jobb Raritys részek közé tartozik.

  “Jó persze, Trixie egy vándor mutatványos, szóval ez valahol indokolja, miért nem teheti meg azt, hogy ott hédereljen ő is Ponyvilleben.”

  Mondjuk a filmben volt egy közös jelenetük. 🙂 Csak második megnézésre vettem észre őket. Kb. másfél másodpercet kaptak.

  ” Glimmert nem erővel, hanem a meggyőzés erejével győzik le”

  Igazából nem is értem, ezen miért kellett kiakadni. 🙂 Glimmer annyira erős, hogy még Twilight sem képes sarokba szorítani, meg amúgy is, én végig azt vártam, hogy Twilight megmutatja neki, mit okoz a cselekedete a jelennel, illetve, hogy erre hogy reagál. Szóval szerintem pont jó lett, hogy nem erővel, hanem meggyőzéssel győzték le. Főleg, hogy eddig minden alkalommal, ha erővel győztek le egy boss-t, ahhoz a teljes mane6 kellett.

  “Az engem is meglepett, hogy a főellenségek, tényleg nem időrendi sorrendben jönnek, de különösebb jelentősége nem volt ennek. Ahogy annak se nagyon, melyik jövő a rosszabb, mert igazából mindegyik, ugyanolyan rossz, csak máshogy.”

  Ezzel én is hasonlóan vagyok. Mondjuk szerintem Twilight kijelentése inkább szimbolikusan értendő, mint az egymás utáni következés fokozatain. Twilight számára mindegyik lehetőség ugyanúgy elfogadhatatlan és szörnyű volt, de azt nem mondhatta, hogy mindegyik jelen-variáció borzalmas, mert annak a meggyőző ereje nem feltétlenül olyan fokú, mintha azt mondja, hogy egyik rosszabb, mint a másik.

  “A Flim-Flam duó oké, tényleg nem voltak főellenségek, de még náluk is érdekes volt egy olyan indusztriális jövőt látni, ami olyan, mintha az ipari forradalom, oda torkollott volna, hogy egy hatalmas mamut vállalat uralja a világot.”

  Ebben is pont így láttam én is, hogy itt nem azon van a lényeg, hogy mennyire főellenségek, vagy erős unikornisok, mert első pillantásra tényleg elég WTF-nek tűnhet, hogy Tirek, Discord, stb után felbukkannak, mint világrontók, viszont a szimbolika, hogy az indusztrialitás is lehet ugyanolyan értékű világpusztító hatással, mint egy túlméretezett bikornis-kentaur, már más megvilágításba helyezi az egészet.

  “Persze jogos a felvetés, hogy Celestia és Luna, több ezer éven keresztül védték a birodalmukat, mindenféle veszéllyel szemben.”

  Harry Potteres példa: Dumbledore szerepe. Ugyanez pepitában. Ott a nagyhatalmú, nagy tudású igazgató, aki mindig mindenről tud, mégis hagyja, hogy Harry maga nézzen szembe azokkal az életveszélyes kalandokkal, sőt a végén még inkább bevállalja az idő előtti halált is, mert a hős útja ezt megkívánja.

  “Glimmer ott rökönyödik meg azon, mit tett azzal, hogy az idővel babrált.”

  Mondjuk eleinte el se akarja hinni, hogy az a felperzselt pusztaság a valóság egy lehetséges változata. Kezdetben Twilightot vádolja azzal, hogy manipulálta a jelent. 🙂

  • “Az a helyzet, hogy az utóbbi években egyre inkább ez a tendencia erősödik mindenütt.” -> Persze, mert jóval olcsóbb, és jóval kisebb kockázattal jár. Ha esetleg bebukik, akkor se buknak rajta nagyot. Más téma, hogy kockázat nélkül, nem is lehet nagyot nyerni. Most képzeld el, ha a G4 ilyen 5-10 perces webtoonként kezdte volna. Sanszosan a büdös életbe nem jutott volna el oda, ahová a TV sorozat el tudott jutni.

   “2. Bevállalják a rebootot, de igyekeznek még ütősebbre csinálni, hogy a felnőtt rajongókat is megtartsák.” -> Egyértelműen ez a céljuk. Hülyék lennének elengedni a húszon-harminc éves rajongókat, hisz belőlük élnek. =)

   Amit biztosan tudni, hogy a Hasbro meg fogja tartani a Faust féle Mane6-et, csak resetelik őket, és itt-ott változtatnak rajtuk. Vagyis az eddigi személyiség fejlődésük, karrier építésük, stb, az mind negálva lesz. Fluttershy unikornis lesz, Pinkie Pie pedig pegazus. (Őt eredetileg Faust is annak szánta.) Rarity, Fluttershy, és Pinkie személyiségén nem terveznek különösebben változtatni, a többiekén is csak részben. Twilight például kevésbé lesz könyvmoly, és inkább a mágia gyakorlati használata fogja érdekelni. Rainbow Dash kevésbé lesz egoista, és inkább amolyan lázadó, a többiekkel rivalizáló irányba akarják elvinni. Még Applejacknél háttérbe akarják szorítani ezt a déli farmer csaj stílust, és inkább amolyan belevaló kemény csajt akarnak belőle csinálni.

   Emellett a Hasbro, ha minden igaz, sokkal inkább rá akar arra erősíteni, hogy ez egy fantasy világ, amit áthat a mágia. Vagyis kevésbé lesz normál városias Ponyville. Persze ezek még mind csak tervek.

   “Nem, ezt az epizódot nekem nem lehet kimagyarázni, számomra a sorozat legrosszabb részei között van” -> Hehe, na akkor már érted, én mit érzek a teknősös résszel kapcsolatban. =)

   “De sebaj, a 8. évadban kapunk folytatást ehhez az ótvarhoz.” -> Mondjuk én ezzel úgy vagyok, hogy ha már normálisan felvezetve nem volt, hátha utólag kihoznak ebből a párosból valamit.

   Szóval inkább ezt tapsolják vissza, minthogy kapjunk egy harmadik Fluttershy és Discord teáznak epizódot, mert én meg azokkal vagyok úgy, hogy nem tudom, hogy ilyenek minek készülnek? =)

   “Bevallom, engem úgy alle-zusammen hidegen hagy BigMac szerelmi élete” -> Jó, hát én is el tudok képzelni sokkal érdekesebb alaptémát, de érted, ha már ez a téma, akkor legyen normálisan felépítve, bevezetve. Amúgy “közölte az epizód”, hát épp ez az, hogy csak úgy közölte, de be nem mutatta, fel nem építette.

   Ezért hoztam fel a Marble Pieos részt, mert ott az epizód alatt, ez szépen lett adagolva, hogy az elején még csak távolról stírölték egymást, nem mertek egymás szemébe nézni, aztán egyre közelebb merészkedtek egymáshoz, majd a végére már szorosan együtt mentek mindenfelé.

   “Twilight az embervilág-beli barátaira hagyott, hogy legyenek ők a tanárai barátság tárgyból (mondjuk ehhez képest elég hamar a fejükre nőtt)” -> A poén az, hogy én pont Glimmer fejlődését látva jöttem rá arra, hogy sanszosan Sunsetet is, eredetileg valami hasonlónak tervezték. Azaz ő lett volna a tanítvány Twilight mellett, amolyan állandó szereplőként az EQG-ben. Csak ugye mivel sebtében kellett ezt az egészet összedobni, ezért nem volt idő normálisan megírni, aztán úgy voltak vele, hogy oké, akkor inkább tegyük meg őt a főszereplővé. Akár azon az áron is, hogy az ember Twilightnak később totál más személyiséget adunk.

   “Ami azt illeti, engem totál hidegen hagyott Twilight szerelmi élete.” -> Igazából én ezzel is úgy vagyok, hogy nekem mindegy, lesz e pasija, vagy nem. Viszont ha már lesz, akkor legyen értelmesen felépítve a szerelmük. Na meg csináljon már az a pasi valamit, legyen haszna az ottlétének.

   Amúgy egyesek Sunburstre is fújtak, hogy na, már megint az van, hogy a talpraesett, tehetséges csaj, egy világ lúzerét kap pasinak, aki olyan, mint Széltoló a Korongvilágban. Na most ehhez annyit, hogy igen, kicsit tényleg olyan, mint Széltoló, de ez nálam mondjuk nem negatívum, hanem épp emiatt szórakoztató a figurája. Másrészt, lehet hogy béna a varázslásban, de cserébe baromi nagy lexikális tudása van, amivel nem egyszer vált hasznára a többieknek. Plusz így szépen kiegészítik egymást Glimerrel, mert Glimmer lehet jó a varázslásban, de abban már annál kevésbé, hogy felmérje, mivel járhat az egyes spellek használata.

   “Méltatlanul hanyagolt karakterre most hirtelen nem tudok példát mondani, de biztos akad ilyen is.” -> Az MLP-ben ilyen például Lightning Dust.

   “Sassy Saddle: Ezt sem értem, egy totál semmilyen karakter.” -> Én mondjuk bírtam, részben azért, mert azt csinálta Rarityvel, amit ő szokott másokkal, hogy folyamatosan szövegel, átvariál mindent a saját elképzelései szerint, miközben észre sem veszi, hogy a másiknak ez tetszik e, vagy sem. Plusz van egy stílusa. Szóval nála még értettem, mit látott benne sok fan. =)

   Ellentétben azzal, amikor olyanokat kapnak fel, mint például Pacific Glow. Na most az még hagyján, hogy ez a karakter, már első ránézésre is egy újrahasznosított Pinkie Pie (rózsaszín, kék szemű, és imád bulizni) annyi különbséggel, hogy még Pinkie bulit szervezni szeret, addig ő bulira járni. Csakhogy ez a karakter, konkrétan nem csinál semmit abban az epizódban, már azt leszámítva, hogy a háttérben táncol.

   “Glimmer annyira erős, hogy még Twilight sem képes sarokba szorítani” -> Valszeg ha tényleges 1v1-be kerülnek, hosszútávon legyőzte volna, ha nehezen is, csak valahányszor forró lett a talaj, Glimmer mindig a tekercsről nyúlt varázslatot használta, hogy megszabaduljon tőle.

   “Én a 6. évadról beszéltem” -> Ha csak azt nézzük, valóban. Bár ez egy olyan dolog, hogy aki nem szereti, annak még az is sok. =) Emlékszem, anno a Hearth’s Warming Tail körül ment a lamentálás, hogy: “Na, már megint egy Glimmer epizód… Nem igaz, hogy még az újabb Hearth’s Warming Eve-t is köré kell felépíteni…”

   Amúgy ha már 6. évad, jut eszembe az elmúlt 3 évad legnagyobb kihagyott ziccere, a “The Cart Before the Ponies”. Pedig hogy vártam ezt a részt, hogy na végre, kapunk itt is egy fakocsi futamos részt. Tuti lesz majd benne Wacky Races, meg Speed Racer utalás, hisz ezek annyira adják magukat. Aztán ehhez képest, az egész epizód legérdekesebb része, a pom-pom lány Cheerilee volt. =/

   Már korábban is volt ilyen a Flutterbatnél, hogy baromi jó kis vámpíros részt lehetett volna kihozni belőle, aztán mégse az lett. Azt viszont még ennek ellenére is tudtam élvezni, ezt viszont konkrétan untam.

   Ennél az epizódnál éreztem azt, hogy hát igen, nem minden változtatás ment azért maradéktalanul végbe. Mert oké, hogy a Diamond Tiara, Silver Spoon duó mostanra megjavult, de lehetett volna ezt úgy csinálni, mint ahogy tették azt Gildánál, vagy Trixienél, hogy már nem ellenségek ugyan, de azért a szurkálódás, finom rivalizálás, még mindig megy. Ehelyett ők a megváltásuk óta, egyszerűen a háttérbe szorultak, és többé nem mondanak vagy csinálnak, semmi érdekeset.

   Pedig meg lehetett volna ezt úgy oldani, hogy a CMC és a többiek, felépítik a kocsijaikat. Ellentétben a Tiara, Silver Spoon duóval, mert ők nem ereszkednek le olyan szintre, hogy fizikai munkával, bemocskolják a kezüket, inkább vesznek egyet. Aztán a verseny alatt, amolyan Dastardly és Muttley mintára próbálják szabotálni a többieket. =)

   • “Emellett a Hasbro, ha minden igaz, sokkal inkább rá akar arra erősíteni, hogy ez egy fantasy világ, amit áthat a mágia. Vagyis kevésbé lesz normál városias Ponyville. Persze ezek még mind csak tervek.”

    Mondjuk nem is feltétlenül Ponyville, inkább Equestria egésze, számomra legalábbis kicsit tudathasadásosnak hat ez a meghatározhatatlan korszakbeli egyveleg. Az egyik helyen még full középkor, másutt 19-20. század fordulója, megint másutt meg ilyen steampunk jelleg üti fel a fejét, de akad, ahol kimondottan modern a világábrázolás. Ezt valóban lehetne kicsit egységesebbé tenni.

    “Mondjuk én ezzel úgy vagyok, hogy ha már normálisan felvezetve nem volt, hátha utólag kihoznak ebből a párosból valamit.”

    Gyanítom, hogy nem fognak semmi érdemlegeset kihozni belőlük, de valahogy nem is vagyok rájuk kíváncsi. Eleve BigMac esetében talán egyetlen olyan rész volt eddig, amiben előtérben volt, és kicsit is érdekesnek találtam, míg a többiben inkább kínosan feszengős volt a köré épített epizód. Épp ezért, erre a karakterre semmilyen formában nem tudok kíváncsi lenni.

    “Amúgy egyesek Sunburstre is fújtak, hogy na, már megint az van, hogy a talpraesett, tehetséges csaj, egy világ lúzerét kap pasinak, aki olyan, mint Széltoló a Korongvilágban.”

    Korongvilágot, meg Széltolót nem ismerem. Viszont nekem nincs bajom Sunburst-el, mert azért ott van benne a potenciál. Őt nem a mágia gyakorlati része érdekli, hanem az elmélet, míg Starlightot az alkalmazás, így jól kiegészítik egymást. Amúgy most a 8. évadban kaptak is közös epizódot. 😀 Hasbro csak nagyon szerényen kezdte benne pedzegetni, hogy akár több is lehetne közöttük, mint barátság.

    “Az MLP-ben ilyen például Lightning Dust.”

    Jó, csak MLP-n kívüli példákat akartam felhozni. 🙂

    “Én mondjuk bírtam, részben azért, mert azt csinálta Rarityvel, amit ő szokott másokkal, hogy folyamatosan szövegel, átvariál mindent a saját elképzelései szerint, miközben észre sem veszi, hogy a másiknak ez tetszik e, vagy sem. Plusz van egy stílusa. Szóval nála még értettem, mit látott benne sok fan.”

    Igazából számomra totál semleges volt ez a Sassy. Eleve a legtöbb karakter, akik közvetlenül Rarityhez kapcsolódnak, valahogy nem tudnak megmozgatni (kivéve Sweetie Bell, de ő elég önálló karakterré vált mára). Nem mondom, hogy utáltam volna, inkább csak egynek elment kategória. Csak amikor néztem az epizódot, akkor asszem ez már zsinórban a harmadik Raritys epizód volt egymás után a szezonban, és akkor már a tapétát kapartam, hogy minek már megint Rarity?

    “Emlékszem, anno a Hearth’s Warming Tail körül ment a lamentálás, hogy: “Na, már megint egy Glimmer epizód… Nem igaz, hogy még az újabb Hearth’s Warming Eve-t is köré kell felépíteni…””

    Na, mondjuk azt az epizódot én sem nagyon értettem, mi a létjogosultsága. 🙂 Jó volt, elszórakoztam rajta, de igazából inkább egy felolvasott mese volt, mint Glimmer jellemfejlődésének egy újabb állomása. Kb. annyira éreztem üresjáratnak, mint Songoku és Piccolo autóvezetés tanulását.

    “Amúgy ha már 6. évad, jut eszembe az elmúlt 3 évad legnagyobb kihagyott ziccere, a “The Cart Before the Ponies”. ”

    Fúú, azon az epizódon konkrétan felcsesztem az agyam. Hogy lehet ennyire félrevinni egy jó alapkoncepciót? Szintén egy olyan rész, amit nem néztem végig teljes terjedelmében, inkább csak ugrásokkal (de ennek legalább láttam a végét 🙂 ).

    Amúgy a Flutterbat-es rész nekem tetszett. Jó, nem volt a szezonja legjobbja, de elszórakoztam rajta. Mondjuk ahogy elnézem, később is mintha vissza-visszaköszönne Fluttershy-nál az egykori denevérfertőzöttsége.

   • “Mondjuk nem is feltétlenül Ponyville, inkább Equestria egésze, számomra legalábbis kicsit tudathasadásosnak hat ez a meghatározhatatlan korszakbeli egyveleg.” -> Általában én se vagyok oda az ilyen össze-visszaságért, de van ahol működik. Például a Samurai Jack is hasonló vegyes felvágott volt, csak ott még markánsabbak voltak a különbségek, az egyes területek között.

    “Korongvilágot, meg Széltolót nem ismerem. “ -> Pedig alapmű, tessék pótolni. =)

    “Hasbro csak nagyon szerényen kezdte benne pedzegetni, hogy akár több is lehetne közöttük, mint barátság” -> Azért figyelembe véve, hogy Glimmer miatta cseszte szét a jövőt, meg utána is hányszor követett el mindent, hogy újra összejöjjenek, mint régen, elég egyértelmű, hogy ezek valahol egymásnak lettek szánva. =) Aztán majd meglátjuk, kihoznak e ebből valami komolyabbat a jövőben, vagy sem. Mindenesetre a fandom, már kvázi nem hivatalos férj és feleségnek kezeli őket, igaz ők ennél jóval kevesebbért is összehoztak már karaktereket. =)

    “Csak amikor néztem az epizódot, akkor asszem ez már zsinórban a harmadik Raritys epizód volt egymás után a szezonban, és akkor már a tapétát kapartam, hogy minek már megint Rarity?” -> Igazából fordítva, mert ez volt az első. =) A Sassys résszel kezdődött a “Rarity trilógia”, aztán jött a noir nyomozós, majd végül a park színházas. Én inkább utóbbival voltam úgy, hogy kicsit untam, de ebben az is közrejátszott, hogy az előző két rész viszont nagyon tetszett, főleg a nyomozós. Egyébként így utólag nézve valóban furcsa, hogy egymás után raktak 3 Rarity fókuszú részt, cserébe viszont se előtte, se utána nem kapott több epizódot.

    “Na, mondjuk azt az epizódot én sem nagyon értettem, mi a létjogosultsága.” -> Leginkább annyi, hogy a Karácsonyi éneknek lenyomták a pónis verzióját. =)

    “Fúú, azon az epizódon konkrétan felcsesztem az agyam. Hogy lehet ennyire félrevinni egy jó alapkoncepciót?” -> Pont így éreztem én is. Pedig az elején nagyban rákészültem, hogy na, ez tuti az évad egyik legjobb része lesz, várom a poénokat, erre semmi. =(

    Mondjuk a 6. évad ilyen téren érdekesen alakult nálunk, mert ellentétben a korábbiakkal, vagy később a 7. évaddal, itt nem volt egy vagy két olyan rész, amivel nagyjából mindenki egyetértett, hogy ez az évad leggyengébb epizódja. Hanem mindenki másra tette a voksát.

    Volt akit Maud ajándékozós része fárasztott le. Volt akit Applejack szabadnapja. Volt akit az indiai éttermes rész. Volt akit pedig a hajókirándulás.

    “később is mintha vissza-visszaköszönne Fluttershy-nál az egykori denevérfertőzöttsége” -> Persze, mert felkapott lett a fandomon belül, és igény lett rá, hogy valamilyen formában visszahozzák. Ha jól emlékszem eddig kétszer utaltak rá vissza. Egyszer a Lunás részben, az álomvilágban. Majd később az újabb Nightmare Nightos részben.

    Amúgy nekem se volt vele különösebb bajom, csak jobban rámehettek volna erre a vámpíros dologra.

 4. Sziasztok!
  Tudnátok abban segíteni, honnét tölthetném le a sorozat részeit jó minőségben?

  • Ebben gyanítom, Péter tud csak segíteni, mert én streamer oldalakról nézem. 🙂

  • Üdv! Torrenten sajnos elég kesze-kusza csomagokat találtam, ezért amit ajánlani tudnék, az a Yay Ponies. A 720p-s iTunes Raw a legjobb választás, ha az eredeti látványra vágysz. A fanmade Color Corrected érdekes, de nekem nem jöttek be ezek a túlkontrasztos színek. A Remastered x264, vagy a Definitive HEVC 1080p felújított verziókat szedd le akkor, ha az elérhető legjobb minőségre vágysz. Utóbbi színezése nekem jobban tetszett, közelebb áll az eredetihez.

   Ha mazochista hajlamaid vannak, és szinkronosan akarod nézni, akkor ott a Fluxus.

   • “A fanmade Color Corrected érdekes, de nekem nem jöttek be ezek a túlkontrasztos színek.”

    Apropó, nektek is feltűnt, hogy (legalábbis amikor utoljára vadásztam Póni torrenteket úgy S1-S3 környékén XD) kismillió színárnyalatú változat van a sorozatból? Komolyan, ilyet még nem láttam, hogy a tök fakótól a szinte bántóan élénk színű változatokig mindenféle megtalálható, attól függően, hogy az ember épp X vagy Y torrentet szedi le belőle. (Nem arcozás, vagy ilyesmi, csak mondom, hogy a Péter által is említett “kesze-kusza”, macerás torrenteken túl ez a “színeltolódás” volt a másik oka, hogy végül inkább elkezdtem berendelni Amcsiból az eredeti DVD-ket, mivel kis túlzással majdnem csak az a verzió passzolt színben a TV-ben leadott változathoz.) Szal akkor ez azért van, mert a fanok belenyúlkálnak és módosítgatják? És ennek mi az értelme, mit kell ezen “színkorrektálni”, szerintük az eredeti szarul néz ki? 😀

   • Igen, sajnos a legtöbb torrent csomag az úgy állt össze, hogy a fanokat nem az egységesség elve vezérelte, hanem az, hogy minél előbb fenn legyen a komplett szezon, vagy akár több szezon egyben. Vagyis jellemzően azt osztották meg, amit ők összeszedtek, akár különböző forrásokból. Aztán ebbe persze belejátszottak a személyes preferenciák is, hogy kinek-mi tetszett. Szóval akinek a Remastered bejött, az nyilván azt igyekezett megosztani, csak még a Remastered verzió mondjuk S3-ig volt kész, addig az S4-ből a szín korrekciós verzió volt elérhető, az S5-ből meg még csak a normál raw-ok.

    Csináltam amúgy egy összeállítást erről gyorsan. A legfelső az eredeti, amilyen anno a TV verzió is volt, a többi fanmade felújítás, leginkább személyes preferenciák alapján.

   • “Csináltam amúgy egy összeállítást erről gyorsan. A legfelső az eredeti, amilyen anno a TV verzió is volt, a többi fanmade felújítás, leginkább személyes preferenciák alapján.”

    Köszi, erre gondoltam! 🙂 Szal ja, emlékszem, pl. hogy örültem, amikor haver megszólalt (kb. akkortájt, amikor még szinte csak YT-n voltak fenn részek XD), hogy neki sikerült egy egységes, S1-S3 torrentet találnia, ami ráadásul asszem még full HD is volt (ami azért volt nagy szám, mert hivatalosan csak a mozifilmekből létezik full HD változat, a többi sima HD, vagy csak DVD, ha jól tudom)….egészen addig, amíg ki nem derült, hogy ez bizony sajnos mind a color corrected verzió, ami számomra talán a legrosszabb volt az összes közül, mert egyrészt szemre is láttam egyből, hogy ezek nem egészen azok a színek, amik a TV változatban voltak, másrészt meg itt az összehasonlító képen Twilighton még annyira nem is zavaró, de a rikítóbb színű póniknál (pl. AJ-nél, CMC-nél, stb.) szinte bántották nézés közben a szememet az ennyire harsány színek. Persze fandom szempontból dicséretes, hogy gyakorlatilag a TV mellé még háromféle különböző, ilyen “fél-saját” verziót is gyártottak a rajongók. 🙂

   • Na igen, ezt a régi motoros haver is mesélte, hogy anno bizony közel sem voltak úgy elkényeztetve a fanok, mint már most, hogy 4-5 féle verzió, felbontások, letöltési módok között válogathatsz kedvedre. =)

    Ha nem is olyan hosszú ideig, mint mondjuk az animéknél, de itt is volt egy olyan időszak, amikor még “meg kellett dolgozni” azért, hogy a részeket beszerezd. Főleg az S1 elején, mikor a bronyk még sehol se voltak, a G4 részeit beszerezni olyan volt, mintha most kijönne a Winx Club legújabb évada, amiről rajtad kívül tud úgy 15 ember, aztán annak a részeit próbálnád beszerezni.

    Nekem ilyen szempontból szerencsém volt, mert mikor én végül becsatlakoztam ebbe az egészbe, 2014 nyarán, akkor már voltak olyan torrent csomagok, amikben benne volt az addig kijött 4 évad, normál, HD minőségben. Utána viszont az 5. évaddal, már én is úgy jártam, hogy mikor véget ért, direkt vártam egy kicsit, hogy kijöjjön valami normálisabb csomagban a komplett évad. Ám csak olyat találtam, amiben a 26 részből 6 TV rip volt. Igaz, itt legalább a feltöltő, volt annyira korrekt, hogy jelezte is, mik azok a részek. Aztán oké, hogy nem ezen múlik, mert a lényeg a cselekmény, de csak nem olyan jó, mikor megszokik a szemed egy minőséget, aztán bumm, jön a quality drop, TV logóval, bekúszó reklámokkal, stb.

    Amúgy puszta kíváncsiságból, gondoltam megkínzom kicsit magam, és belehallgattam ismét a magyar szinkronba. Elkezdtem nézni az első részt, de nem bírtam tovább 5 percnél. A szinkront nemhogy megszépítette volna az idő, de talán még rosszabbnak érződik ennyi év után, mint anno. Mintha a szinkronrendezőnek egyetlen utasítása lett volna a színészek felé: “Ez egy kislányoknak készült rajzfilm, tehát mindenki vegye elő a legcukibb hangját, és kezdjen úgy vinnyogni, ahogy csak tud!”

    Aztán gondoltam, viszonyításképpen belenézek a 7. évad első részébe, hátha változott valami azóta. Illetve mert érdekelt, Glimmer hangja milyen lett magyarban. Hát, nem kellet csalódnom. A szinkron ugyanolyan csapnivaló, Glimmer hangja meg talán rosszabb lett, mint a többieké.

 5. Köszönöm a segítséget!

 6. “Általában én se vagyok oda az ilyen össze-visszaságért, de van ahol működik.”

  Nem arra akartam kilyukadni, hogy az MLP-ben feltétlenül baj lenne minden esetben, csak furcsa volt már kezdetektől számomra, hogy míg Ponyville egy része totál középkor, másik része ilyen 19. század végi, addig mondjuk Manehattan ilyen 20. század eleji iparosodott város, vagy épp Las Pegasus, ami meg már csúcsmodern hely. De mindez akkor kezdett feltűnni, amikor először mentek Manehattan-be. Addig még viszonylag koherensnek hatott az egész. Persze mindezzel együtt is működik a dolog. Igaz, a Samurai Jack-nél legalább van némi utalásszerű magyarázat arra, miért is vannak ezek a nagy eltérések a helyszínek fejlettségi szintje között.

  “Pedig alapmű, tessék pótolni.”

  Sok már pótolni valóm is van, úgyhogy inkább passzolom ezt. 🙂 Amúgy utánanéztem, túl sok regény, legfeljebb a filmeket fogom egyszer megnézni. De az komoly, hogy lényegében ebből merítik a muníciójukat a lapos-Föld hívők.

  “Azért figyelembe véve, hogy Glimmer miatta cseszte szét a jövőt…”

  Mondjuk én ezt még nem éreztem feltétlen szerelemnek a kezdetben. Főleg, hogy csak az 5. évad végén derül ki, Glimmer miért is csinálta mindazt, amit tett, és később is csak a 6. évad nyitányában kaptak közös jeleneteket. Aztán már nem látjuk a kontaktot közöttük lényegében egész mostanáig (leszámítva a 6. évad zárását, amikor Thorax-ot elküldi Ponyville-be, de ez közvetett kapcsolatfelvétel). Vagyis én egy kicsit kibontatlannak érzem a két karakter közötti kapcsolatot. Ennek ellenére működőképeseknek tűnnek, főleg, hogy Sunburst most a 8. évadban azért megmutatta, hogy nem olyan tesze-tosza figura, mint elsőre tűnt.

  “A Sassys résszel kezdődött a “Rarity trilógia””

  Na, erre rosszul emlékeztem. 😀 Viszont így visszagondolva, akkor is a trilógiából ez tetszett a legkevésbé, még úgy is, hogy a harmadiknál már kapartam a falat, hogy már megint Rarity. Abban egyet értek, hogy a nyomozós volt a legjobb, de nekem a park színházasat még mentette AJ jelenléte.

  “Leginkább annyi, hogy a Karácsonyi éneknek lenyomták a pónis verzióját.”

  Jó, ez számomra is nyilvánvaló volt. Csak nem éreztem teljes értékű Starlight epizódnak. 🙂

  “Volt akit Maud ajándékozós része fárasztott le. Volt akit Applejack szabadnapja. Volt akit az indiai éttermes rész. Volt akit pedig a hajókirándulás.”

  Ezek közül mondjuk engem a Maud-os rész fárasztott, de az is inkább azért, mert Pinkie egyik legbénább szereplése volt addig (számomra legalábbis), és ahol Pinkie nem viszi a hátán a show-t, ott a többi karakternek kell valamit virítania, na már most a többi karakter ebben szintén nem jeleskedett, Maud eleve nem könnyű ilyen téren, mivel egy szófukar karakterre nehéz úgy epizódot építeni, hogy kizárólagos szereplő legyen. Ekkor én nagyon megutáltam Maud karakterét, és kellett a Ponyville-be költözéses rész, hogy megtanuljam értékelni. Viszont messze nem bosszantott annyira, mint a fakocsis rész. A többi felsoroltat viszont szerettem.

  “Csináltam amúgy egy összeállítást erről gyorsan. A legfelső az eredeti, amilyen anno a TV verzió is volt, a többi fanmade felújítás, leginkább személyes preferenciák alapján.”

  Végignézve a képeket (jó, elég rossz a szemem), nem nagyon láttam különbségeket, talán csak a második színeltérését érzékeltem. Lehet, harsányabb színű pónival jobban láttam volna. 🙂

  “Na igen, ezt a régi motoros haver is mesélte, hogy anno bizony közel sem voltak úgy elkényeztetve a fanok, mint már most, hogy 4-5 féle verzió, felbontások, letöltési módok között válogathatsz kedvedre.”

  Mondjuk továbbra sem értem, miért is kell különböző színárnyalatú változatokat csinálni? Csak azért, hogy legyen, vagy van valami egyéb indok is rá? Valaki a negatív színezésre izgul, mások meg a túlkontúrzottakra? Szerintem bőven elég a gyári színezés.

  “Amúgy puszta kíváncsiságból, gondoltam megkínzom kicsit magam, és belehallgattam ismét a magyar szinkronba.”

  Kínozd kicsit tovább magad, nézz végig egy egész epizódot. 🙂 Amúgy hihetetlen, hogy még mindig él ez az idióta hozzáállás hazánkban, hogy gyerekeknek készülő produktum szinkronizálásánál vinnyogni kell. Anno Pogány Judit kitalálta a Kacsameséknél ezt a magasított hangon szinkronizálást a három kis kacsa részére, azóta meg mindenki rákapott, hogy akkor minden mesefigurát így kell szinkronizálni. Ez egy részt nagyon torzító, másrészt élvezhetetlenné teszi érettebb fejjel, pedig egyik-másik még akár felnőtteknek is tudna üzenetet közvetíteni, ráadásul kizárja, hogy a gyermek együtt nézze a szüleivel a rajzfilmet, mivel ez a vinnyigás kiűzi az embert a tv elől. Mondjuk Starlight magyar hangját még nem hallottam. 🙂

  • “De az komoly, hogy lényegében ebből merítik a muníciójukat a lapos-Föld hívők.” -> Ami azért is poén, mert ez egy fantasy szatíra. =)

   “Ezek közül mondjuk engem a Maud-os rész fárasztott” -> Igazából az a baj vele is, hogy túl népszerű karakter lett, és az írok többször tapsolták vissza, mint amennyit a karakter, potenciállal elbírt volna. Anno, mikor feltűnt, az még egy oké rész volt, de minél többször hozták vissza, annál fárasztóbb lett. Spec én inkább örülnék, ha inkább a másik két testvére kapna némi szerepet újra. Eleve ők már akkor képernyőre kerültek, még S1 körül, amikor Maud a kanyarba se volt.

   “A többi felsoroltat viszont szerettem.” -> Azokat én is. Bár a szabadnapos részben furcsálltam, hogy az Aloe nevű spa pony, francia akcentust kapott. A hajókirándulásos rész, kifejezetten tetszett, főleg mikor AJ-t egy ilyen kattant hajóskapitánynak ábrázolták. Rarityt pedig úgy, mint valami ultrasznob luxus jacht tulajdonost. =D Az ebédlős rész meg jó kis utalás volt a Michelin csillag mániákus imádatára, meg az ilyen Gordon Ramsay féle celeb szakácsokra. =)

   “Végignézve a képeket (jó, elég rossz a szemem), nem nagyon láttam különbségeket” -> Nagyíts bele teljes méretre, és úgy vesd össze mindig a felsőt, az alsóval. Mindegyik verzió, teljesen más árnyalatokkal operál.

   “Mondjuk továbbra sem értem, miért is kell különböző színárnyalatú változatokat csinálni?” -> Mert vannak akiknek az eredeti verziók, főleg még a korai szezonok fakósága nem tetszik. Ők a mélyebb, kontrasztosabb színeket kedvelik.

   “Kínozd kicsit tovább magad, nézz végig egy egész epizódot.” -> Anno rávitt a lélek, ma már nem. =) Amúgy a szinkronhangok alapból nem lennének rosszak, de az erőltetett, rémes nyekergés, és a fordítási hibák hada, egyszerűen tönkre vágja az egészet. Nem is beszélve a dalokról, amik valami fülsértően hamisak.

   Közben találtam pár újabb infot a G5-ről. Ha minden igaz, ilyen lesz az új szereplőgárda. A változtatások többségéről már tudtam, az viszont új, hogy ezek szerint úgy döntöttek, meg akarják őrizni a 2-es felállást, ami anno a G4-ben is megvolt. Vagyis két földi póni, két unikornis, és két pegazus. Viszont mivel Fluttershy unikornis lett, Pinkie pedig pegazus, így Twilight lett földi póni. Ami viszont azt jelenti, hogy Twilightot, sanszosan elvágják a mágiától. Ez viszont finoman szólva is nagy változás lesz. =/

   A környezettel kapcsolatban viszont úgy tűnik, tartani fogják magukat az ígéretekhez, és tényleg varázslatosabb lesz a táj. A városok szintúgy. Bár ezek még mindig csak korai koncepciók, 2020-ig pedig még sok idő van. =)

   • “Közben találtam pár újabb infot a G5-ről. Ha minden igaz, ilyen lesz az új szereplőgárda. A változtatások többségéről már tudtam, az viszont új, hogy ezek szerint úgy döntöttek, meg akarják őrizni a 2-es felállást, ami anno a G4-ben is megvolt. Vagyis két földi póni, két unikornis, és két pegazus. Viszont mivel Fluttershy unikornis lett, Pinkie pedig pegazus, így Twilight lett földi póni. Ami viszont azt jelenti, hogy Twilightot, sanszosan elvágják a mágiától. Ez viszont finoman szólva is nagy változás lesz. =/

    A környezettel kapcsolatban viszont úgy tűnik, tartani fogják magukat az ígéretekhez, és tényleg varázslatosabb lesz a táj. A városok szintúgy. Bár ezek még mindig csak korai koncepciók, 2020-ig pedig még sok idő van. =)”

    Hát nem tudom, csak szerintem gáz, hogy ez az egész G5 úgy néz ki, mintha kb. a G4-hez kiadtak volna valami “reskin patch”-et? (Csak hogy gamer példával éljek. :D) Szal most függetlenül attól, hogy mennyire voltak jók/rosszak a G4 előtti generációk, eddig elmondható volt róluk, hogy leszámítva azt, hogy “beszélő pónik szerepelnek bennük”, szinte minden más meg volt változtatva: más főszereplők, más világ, más dizájn, stb-stb. Kis túlzással olyanok voltak ezek a Póni-generációk, mint Doctor Who-ban a Doktorok, vagy JoJo-ban a Joestarok: volt pár azonos elem, de kb. a dolgok 90%-a meg volt változtatva a korábbi arcokhoz képest, pont ettől maradt mindig friss és újszerű a sorozat.

    Na most ebből a G5-nél egyenlőre semmi nem látszik, gyakorlatilag ezek még mindig Twilighték és a jól ismert “Mane Six”, csak némileg “patchelték” őket, pl. Pinkie Pie most már pegazus (ha jól emlékszem, eredetileg is az lett volna, vagy legalábbis Faust mesélte, hogy valami Surprise nevű, hiperaktív pegazus-póni volt az inspiráció, csak aztán ezen is változtatni kellett, mint ahogy Rainbow Dash sem lehetett Firefly a jogi problémák miatt), Fluttershy meg ha nem is földi póni, de legalább unikornis lett, ezzel elvéve tőle a repülés képességét, mert szintén vagy Faust, vagy valamelyik készítő mondta asszem anno, hogy neki meg a G1-es Posey nevű földi póni volt az inspirációja, aztán a fene sem tudja már, miért lett mégis pegazus, de nehéz is volt ezután megmagyarázni, hogy ha ezek nagy része Cloudsdale-ben él, meg ilyesmi, akkor Flutter miért ilyen “földhözragadt”, stb. (Jó, az első szezon “hogyan kaptuk meg a cutie markjainkat?” részében legalább próbáltak valami “eredettörténetet” kreálni ehhez. XD)

    A helyszínek dettó ugyanazok, Everfree Forest, Equestria, stb. (Ugye ezek eddig ilyen “G4 only” helyszínek voltak, ha jól tudom, a korábbi generációkban ha volt is varázserdő, falu, akármi, akkor az más néven futott és némileg másmilyen is volt.)

    Szóval olyan az egész, mintha gyakorlatilag “újraforgatták” volna a G4-et, csak kapott egy grafikai “feljavítást” az új patchben, meg néhány “karakter reworkot” és úgy ennyi… 😀 Persze lehetett sejteni, hogy mivel a Hasbro a brónik révén valószínűleg a G4-el többet keresett eddig, mint az előző három generációval összesen, ezért nem nagyon mernek majd eltávolodni az általa kitalált világtól/karakterektől, de ez így nagyon lustaság, meg biztonsági játék nekem egyenlőre. Ehhez képest még az új Kacsamesék is jobban különbözik a régitől, pedig az nem “generáció váltás”, hanem bevallottan a régi sorozat remake-je, de amúgy ugyanazokkal a karikkal, meg minden. Ez meg hiába lenne elvileg egy “új generáció” , kvázi egy újabb “alternatív univerzum” (“póniverzum” :D), mégis inkább hajaz valami G4 remake/reboot-ra, mint egy valódi G5-re. Ezzel amúgy szerintem pont az ellenkező hatást fogják elérni: ugye a jól bevált cuccon, amivel dögre keresték magukat, nem nagyon mernek változtatni, ezért kb. a várostól az erdőn át minden ugyanaz lesz, egészen a karakterekig. Csak mivel nyilvánvalóan VALAMENNYI változtatás csak lesz velük kapcsolatban, ezért a régi fanok majd minden ilyenen húzni fogják a szájukat, hogy “nem tudom, ez a Twilight most miért csinálta ezt meg azt, a régi sokkal jobb volt, mert az meg amazt csinálta volna!”, ergo mivel mind dizájnra, mind névre/jellemre közel ugyanazok a lesznek a karik, ezért önkénytelenül is a fanok mindig a G4-hez fogják hasonlítani a sorozatot, ami meg hát elég magasra tette ugye a mércét… Ez az egész elkerülhető lett volna, ha tényleg teljesen újradizájnolt, más jellemmel/személyiséggel rendelkező vadonatúj karikat hoztak volna be, viszont mivel láthatóan nem erre gyúrnak, hanem a nosztalgiára és a biztonsági játékra, ezért szerintem ezzel csináltak egy frankó kis csapdát saját maguknak. Arról már nem is beszélve, hogy ha már mindenképpen Twilighték sztoriját akarják mesélni a továbbiakban is, akkor egyáltalán miért kell G5? Folytassák tovább a G4-et, az szól róluk. Azt hittem, pont az lesz a pláne, hogy 1-2 szezonon belül véget ér a G4 és ezzel Twilighték története is, hiszen kvázi “a tanítványból mester lett” azzal, hogy most már nem ők tanulják a barátság varázslatát, hanem ők oktatják saját suliban, vagy mi, szóval ez pont jól keretbe ágyazná az egész eddigi sztorit. Oké, értem, hogy a G5-ösök ilyen “Mane Six, de nem AZ a Mane Six”, viszont így van csak igazán izzadtság- és fejőstehén-szaga az egésznek. Kb. mintha Toriyama vagy Tolkien kitalálta volna, hogy csinál egy új Dragonballt/Gyűrűk Urát, amiben részben “resetelik” a sztorit, mert teljesen újraindítják, részben viszont nem, hiszen itt is egy Goku/Frodó lesz a főszereplő és az ő megszokott barátaik/ismerősek, csak ezt meg azt megváltoztattak bennük… Szerintem valami fanlázadás törne ki… 😀 (Btw, ugye a DB-vel Toriyama meg is csinálta ezt, csak nem reboot, hanem folytatás címen, ez lett a DB Super, amiről tudjuk, hogy minden lett, csak az nem, ami a címe szerint lenne… XD) Vagy animék terén a Tenchi Muyo volt még ilyen, ahol ugyanazokkal a karikkal játszottak el kb. 2-3 különböző történetet, de ott is kb. csak az OVA első két szezonja, meg a Universe TV sorozat működött, a többi inkarnációt nyugodtan lehúzhatták volna a klotyón ahelyett, hogy adásba kerültek. Szóval mondom, én a DW/JoJo duón kívül nem nagyon láttam még olyan cuccot, ahol működött volna ez az “egyszerre folytatás és alternatív sztori” történetmesélés és persze ezekben sem tökéletes a dolog, de legalább úgy nagyjából rendben van. A többi hasonló próbálkozás általában vagy bűnrossz, vagy minimum erősen izzadtságszagú. Aztán persze lehet, hogy pont a Pony G5 lesz a nagy kivétel, de egyenlőre maradok szkeptikus, lévén a G4 esetében is eleinte Faust, később meg kismillió fan-ráhatás kellett ahhoz, hogy ne baszarintsák el a dolgokat. 😀 Ergo kissé félek, hogy másodjára már nem lesz ennyi eszük/szerencséjük.

    Az meg már az egyéni szoc problémám, hogy a városos/tájképes concept artok valóban gyönyörűek, a Mane Six új dizájnja viszont szvsz szintén gagyibb lett, mint elődeik. Még Twilight/Flutter kb. rendben vannak (leszámítva, hogy ugye “fajt cseréltek”), de a többiek… XD Rarity most már egy chibi-Celestia, vagy Fleur de Lis gyerek-kiadásban… XD Pinkienél már túltolták ezt az egész “cukormázba oltott pszichót”, kb. mintha Harley Queen “pónifikált” változata lenne kis túlzással. XD Rainbow még gayebb/punkabb, mint korábban bármikor (de amúgy a teljes új Mane Six dizájnnak van egy ilyen “most jöttünk a Winx Club-ból” beütése, kb. mint a G4-es, Tirek ellen felvett “SSJ” formájuk, de az legalább csak egy “szuperharcos” forma volt, nem pedig a non-stop kinézetük… XD), AJ meg most már a hivatalos, offical paraszt/tehén, úgy néz ki ezzel a fehér-barna színváltozattal, mint a Boci csokin lévő “Riska”… 😀 (Mit mondjak, eléggé messze kerültünk a G4-es “szexi, szőke, “Daisy Duke”, cowgirl” imidzstől.. XDDD)

    Szóval na, nem akarok itt vészmadárkodni, meg tényleg úgyis majd akkor derül ki, hogy ez az egész milyen összehatás tekintetében, ha legalább az első rész kijön a G5-ből, de ez most így kijött belőlem, mert a fentiek alapján eddig számomra eléggé WTF-élmény a dolog, pedig tényleg kíváncsian vártam, hogy a G4 tapasztalatai alapján vajon hová fog fejlődni a cucc. (Amúgy mibe, hogy nem csak a Mane Six lesz az egyetlen “újrahasznosított” G4-es bagázs és majd Trixie-től kezdve az összes nagyobb fankedvenc karit szépen átszabják “G5 változatra”?)

   • A G4-et azért nem akarják tovább vinni, mert érzik ők maguk is, hogy már nem nagyon van hová előre menni. Egyre nehezebb újat mutatni, egyre több az újrahasznosított elem, esemény, visszatérő karakter. Egyre többször és több szerepet kapnak az egyes háttérkarakterek, stb. Nem véletlenül, mivel egy eredetileg két szezonosra tervezett sorozatot húztak ki immár lassan 8 évad hosszúságúra, plusz mozi. Aztán oké, hogy ennek ellenére a sorozat, még mindig tart egy viszonylag magas minőséget, de közben az is érződik, hogy fárad.

    Na most két lehetőségük volt, az egyik, hogy addig húzzák a G4-et, még a következő Simpsons, Family Guy lesz belőle, amik már csak önmaguk egykori, kiszipolyozott árnyékai. Vagy abbahagyják akkor, amikor a sorozat még képes tartani egy színvonalat, és inkább kezdenek tiszta, vagy majdnem tiszta lappal. Spec én örülök neki, hogy inkább utóbbi mellett döntöttek.

    Abban igazad van, hogy ez nem is igazán G5 lesz, mint inkább egy G4 reboot, egy G4.5. Ebben valóban van “némi” biztonsági játék, hogy nem írnak teljesen újra mindent, hanem csak resetelik a G4-et, majd azt szablyák némiképp át. Viszont az is tény, hogy a G4 előtti generációknál, valószínűleg azért nem jártak el ugyanígy, mert azok finoman szólva se lettek olyan sikeresek, mint a G4. A G2 ugye sose kapott rajzfilmet, a G3-at pedig olcsón akarták megúszni. Lényegében átvették a Disneytől ezt a direkt to video formátumot, a munkát meg kiadták neve nincs emberkéknek, és a végeredmény, olyan is lett. AG3.5 pedig csak rontott rajta.

    A G4-nek viszont, adott egy elég népes rajongó tábora, akik igazából nem akarnak megválni a kedvencüktől. Nem akarják elengedni a megismert, megszeretett karaktereket, világot. Így meg azért elég nehéz, hogy van egy hatalmas fan bázis, akik egyfelől elvárják a változást, a fejlődést, de úgy hogy közben nem akarnak túl nagy változást, mert ragaszkodnak az eredetihez. Valszeg ezért döntöttek úgy, hogy oké, akkor csinálunk egy rebootot, ami más lesz, mint az eredeti, de közben “kapaszkodóként” azért ott lesznek az ismert dolgok is.

    A fanokkal az a helyzet, hogy mindig is voltak, vannak olyan rétegeik, akik rinyáltak valami miatt, aztán hogy-hogy nem, a sorozat valahogy mindig rájuk cáfolt. =) Először voltak azok, akik még anno undergroundban nyomták ezt a póni dolgot, na nekik kvázi az egész G4, a bronyak, meg minden amit azok hoztak magukkal, amolyan “sorscsapás” volt, mert “Mi az, hogy ezek idejönnek, és tönkreteszik a mi kis különleges, egyedi hobbinkat?”. Aztán, mikor jött az alikornis Twilight, EQG, stb, akkor jöttek a Faustinák, akik azon lamentáltak, hogy “Elment Faust, oda az MLP!”, és mindent, ami az “aranykor”, vagyis az S2 után jött ki, azt eretnekségnek tartottak. Majd jöttek a Hub channelesek, akik az S3-S5-ig tartó “új testamentumot” még beemelték a panteonba (valszeg azért, mert ők ekkor csatlakoztak be), de az S5 utáni évadokat, már szentségtörésnek tartották, Glimmer, Flurry Heart, a megreformált Changelingek, egyebek miatt. Most pedig épp a G5 van terítéken, ami még el se kezdődött, de érdekes módon, ugyanazokat az “OMG! MLP is doomed!” mantrákat hallom vissza. =)

    Mindenesetre, én bízom benne, hogy ha eddig nem cseszték el a DHX-es srácok, akkor nem pont a generáció váltásnál hagynak fel ezzel a jó szokásukkal. =)

    Szerk: Múltkor már nem volt arra időm (munkába kellett menni), hogy a dizájnra kitérjek, de akkor röviden. Nekem Twilight, Fluttershy, és Rainbow dizájnja tetszik. Utóbbi valóban “punkerosabbra” lett véve, de engem az nem zavar, sőt, tetszik, hogy a szárnyain, a tollai is ugyanolyan szivárványmintásak, mint a sörénye. Rarity igen, eléggé Fleur de Lis-es lett, bár nekem ami inkább szemet szúrt, az a Sailor Moon-os tiara. =) Applejack, és Pinkie foltos dizájnját viszont erősen szokni kell majd. (Bár a valóságban is vannak ilyen foltos lovak.) Amúgy azért is lettek ennyire eltérőek, mert a Hasbro külön kérte a DHX-es srácokat, hogy a G5-re, szeretnék ha egyedibb dizájnja lenne a karaktereknek.

 7. Megnéztem a 8. évad 10. részét, BigMac újabb szerelmi kalandját. Igazából simán nézhető, de közben full semleges is. Igazából a legfurább az egészben az volt, hogy Lira és Bon Bon randiztak egymással. Ja, meg Discord megpróbálta BigMac-et összehozni egy rajzolt csajjal. 🙂

  • Mondtam én, hogy várd ki a végét, mert lehet egy decens epizód fog kisülni belőle. =)

   A “randizás” mondjuk túlzás, ha jól tudom annyi volt, hogy ajándékot vettek egymásnak. Aztán oké, hogy ez egy ilyen kvázi valentin nap lenne, ahol annak veszel ajándékot, aki “a szívednek fontos”, de egy barátot is szerethetsz annyira, hogy emlékeztesd rá valami csecsebecsével. =) Plusz haver említette, hogy hogy az ebédlős résznél is nem egy barát, munkatárs páros ült ott, például az a 3 póni, akik virágkötőként dolgoznak.

   Mondjuk a fandom, ahogy a többi hasonló duót, triót, már rég összeboronálta őket egymással, meg kb. mindenki mással is, mert ahhoz ugye nem kell indok, bármilyen furán is jön esetleg ki. =) Láttam már Lyra x Minuettet, de talán ennél is furcsább volt a Vynil Scratch x Trixie. Ami kb. full random, mert még Lyra és Minuette legalább ismerték egymást, találkoztak, beszéltek egymással, addig Trixie és Vynil, soha. Mondjuk így se ez volt a legelborultabb amit láttam, hanem a Silver Spoon x Rarity, ami tényleg nem értem, hogy jött össze? (Vagyis de, valszeg úgy, hogy ez a két karakter volt a rajzoló kedvence, aztán gondolta, összerakja őket egybe.) Szóval érted, a Diamond Tiara x Silver Spoont értem, mert együtt kavarnak. Azt is értem, mikor valamelyik CMC taggal, mondjuk Sweetie Bellel hozzák össze, mert azokkal meg rivalizáltak. Na de Rarity? Az mégis hogy? =D

 8. Hehe, na megint mit találtam. =) Úgy tűnik, ez a “bronyk = terrorozmus”, valamiféle jobber mém lehet. Még anno a Fox egyik beszélgetős műsorában jött ez föl. Aztán a Wallmarti lövöldözőn át, a templomban fekákat agyonlövő fickóig, próbálták ezt nem egy ámokfutóra ráhúzni, amit a New York Times, és hasonló lapok, kész tényként közöltek le. (Utólag persze kiderült, mind kamu volt.) Szóval nem meglepő, hogy amikor valami texasi karikaturista, 2015-ben észrevette, hogy itt vannak ezek a bronyk, egyből megszállta őt az ihlet, és ez lett a vége. =D

 9. Titkos:

  “Hát nem tudom, csak szerintem gáz, hogy ez az egész G5 úgy néz ki, mintha kb. a G4-hez kiadtak volna valami “reskin patch”-et?”

  Igazából összességében nekem tetszik a grafika. Viszont nekem is erős aggályaim vannak a G5 kapcsán. Erről mondjuk Péterrel már TS-en dumáltunk. Én is azon a meglátáson vagyok, hogy eddig ugye totál nulláról indították a generációkat, viszont ez egyrészt biztonsági játék ízű, másrészt pont azokon a pontokon változtatnak, amelyek sanszosan ki fogják csapni a biztosítékot a rajongók körében. Nekem leginkább az nem tetszik, hogy Twilight-tól elvették az unikornis szarvat. Amúgy meg azon a véleményen vagyok, hogy akkor vagy csináljanak egy totál új valamit, vagy maradjanak a G4 által lefektetett alapoknál, csak új grafikával (ami ugye meg lesz), meg a régi gárda helyett egy új gárdát előtérbe helyezve. Sokkal szerencsésebb forgatókönyv koncepció lenne szerintem, ha fognának x számú új pónit, akik mondjuk frissen graduáltak Twilight iskolájában, és az ő kalandjaikat követhetjük végig, míg a régi szereplők legfeljebb háttérszereplőkként kapnának némi fanservice-szerepet.

  “Jó, az első szezon “hogyan kaptuk meg a cutie markjainkat?” részében legalább próbáltak valami “eredettörténetet” kreálni ehhez.”

  Mondjuk Fluttershy esetében nekem ez a magyarázat pont elég volt. Nem egy Shakespeare drámát nézünk, hogy ennél komolyabb háttértörténet kelljen annak indoklására, hogy miért nem él a felhők között. 🙂 Amúgy vannak rajta kívül még pegazusok talajszinten. Eleve ott van a CMC-ből Scootaloo, jó az ő esetében azt tudjuk, hogy nem tud repülni a fejletlen szárnyai miatt.

  “A helyszínek dettó ugyanazok, Everfree Forest, Equestria, stb.”

  Mondjuk a koncept artok alapján tágabbnak tűnik a világuk. Nem minden eddigi helyszín szerepel közöttük, és van több új is.

  “Ehhez képest még az új Kacsamesék is jobban különbözik a régitől, pedig az nem “generáció váltás”, hanem bevallottan a régi sorozat remake-je, de amúgy ugyanazokkal a karikkal, meg minden.”

  Az új Kacsamesék valami zseniális lett. Szerintem az Aranyhaj mellett a Disney legjobb találata a tavalyi felhozatalból. Mondjuk inkább mondanám rebootnak, mint remake-nek, mivel a grafikán kívül több ponton is eltér a régi sorozattól. Értem ez alatt azt, hogy míg a régi sorozatban totálisan epizodikus volt az egész, addig itt van egy háttérben futó főbb történet szál (jelesül a három kiskacsa anyjának keresése), másrészt a karakterek jelleme is itt-ott át lett alakítva: Buckley például amolyan nyugdíjas kommandós lett, Webby kimondottan tomboy lett, és a jó irányban, mert előre tudja vinni a történéseket (a régiben zömmel csak bajba keveredni tudott), ráadásul Dagobert is módosult annyira, hogy kicsit emberibb a személyisége. A környezetet is modernebbé tették, ami szintén jól áll a sorozatnak.

  “Arról már nem is beszélve, hogy ha már mindenképpen Twilighték sztoriját akarják mesélni a továbbiakban is, akkor egyáltalán miért kell G5?”

  Lényegében ez teljesen jogos felvetés. Én inkább spin-off-nak, vagy sequel-nek tudnám elképzelni a G5-öt, ha már ragaszkodik a Hasbro a G4 által lefektetett alapokhoz. Maradjon meg a régi Mane6, csak váljanak háttér karakterekké, és lépjen elő egy új generácis póni gárda. Jó, most önmagamat ismétlem. De nem jobban hangzana ez a variáció? Ott van most a 8. évadban az a 6-os csapat, akik Twilight iskolájának kihangsúlyozott tanulói, na azokkal el tudnék képzelni egy önálló szériát.

  “Mane Six új dizájnja viszont szvsz szintén gagyibb lett, mint elődeik. Még Twilight/Flutter kb. rendben vannak (leszámítva, hogy ugye “fajt cseréltek”), de a többiek… XD Rarity most már egy chibi-Celestia, vagy Fleur de Lis gyerek-kiadásban… XD Pinkienél már túltolták ezt az egész “cukormázba oltott pszichót”, kb. mintha Harley Queen “pónifikált” változata lenne kis túlzással. XD Rainbow még gayebb/punkabb, mint korábban bármikor (de amúgy a teljes új Mane Six dizájnnak van egy ilyen “most jöttünk a Winx Club-ból” beütése, kb. mint a G4-es, Tirek ellen felvett “SSJ” formájuk, de az legalább csak egy “szuperharcos” forma volt, nem pedig a non-stop kinézetük… XD), AJ meg most már a hivatalos, offical paraszt/tehén, úgy néz ki ezzel a fehér-barna színváltozattal, mint a Boci csokin lévő “Riska”… (Mit mondjak, eléggé messze kerültünk a G4-es “szexi, szőke, “Daisy Duke”, cowgirl” imidzstől.. XDDD)”

  Nekem amúgy tetszik nagyjából ez a dizájn, amennyiben épp elvonatkoztatok attól a ténytől, hogy miből lettek ezek a figurák. Tényleg jobb lenne ezzel a stílussal tök új főszereplőket behozni. Főleg Pinkie esetében dobtam hátast, mert ez a bohóc-szerű arcfestést imitáló minta már erősen felidézte bennem a Trópusi vihar ikonikus beszólását. Amúgy Harley Quinn-t akartál írni szerintem. Rainbow figurája nekem nem annyira zavaró, bár valahogy inkább tűnik egy klimaxos 50-es nőnek, mint lázadó punk csajnak. AJ dizájnja viszont kifejezetten tetszik. Mindig is ezt a foltos, nem tökéletes szépség típusú kinézetet társítottam hozzá magamban. Az ő esetében a földhöz ragadtság mindig is érződött számomra, már azzal is, hogy már a G4-ben is az ő színösszeállítása közelít a legjobban a valós lószínekhez. Ezt csak még realistábbá tették a G5 terv-dizájnnal. A foltos ló meg amúgy is amerikai specialitás.

  Péter:

  “Na most két lehetőségük volt, az egyik, hogy addig húzzák a G4-et, még a következő Simpsons, Family Guy lesz belőle, amik már csak önmaguk egykori, kiszipolyozott árnyékai.”

  Egy részről ez is igaz, más részt viszont szerintem simán lehetne tartani még a G4-et, csak be kellene vállalni, hogy a mane6 helyett előtérbe hozzanak új karaktereket. Ha már szóba hoztad a Simpsons-t, most hallottam, hogy a készítője egy új sorozaton dolgozik, valami alkoholista hercegnőről fog szólni.

  *Nem akarok grammarnáciskodni, de most ez kikívánkozik belőlem: a szablya egy fegyver.*

  “A fanokkal az a helyzet, hogy mindig is voltak, vannak olyan rétegeik, akik rinyáltak valami miatt,”

  Mondjuk ez szinte minden zsáner rajongóira jellemző, ahol egy adott termék körül zajlik a csoportosulás, és nem egy tágabb valamihez kötődik. Persze ez inkább a videójáték iparra jellemző mentalitás (ld. vanilla szerver követelése egyre több régóta futó online játéknál). Másrészt azért ott van az is, hogy ha valamiben drasztikusnak tűnik a változás, azt kritikusabb szemmel nézik azok, akik rajonganak az adott dologért. Jó példa erre a fekete Hermione esete.

  “Bár a valóságban is vannak ilyen foltos lovak.”

  Igen, a appaloosa fajta. 😀 Vajon honnan ismerős ez a név? 😛

  “Hehe, na megint mit találtam. =) Úgy tűnik, ez a “bronyk = terrorozmus”, valamiféle jobber mém lehet.”

  Mielőtt rákattintottam, reménykedtem benne, hogy iskolai lövöldözőként fogják ábrázolni a bronykat, mert az lenne aztán az igazi karakteridegen dolog. 😀

  Off: Ma láttam, hogy jövőre érkezik a mozikba új Addams Family film. Meg is lepett a hír, ráadásul külön meglepett, hogy Oscar Isaac fogja játszani Gomezt. Nem tudom, hogy Poe Damerontól sikerül-e elvonatkoztatni. A másik meg, hogy vajon ebben a mai vagináci fénykorban egy Addams Familynek mennyire van létjogosultsága? Vagy átbarmolják?

 10. “Arról már nem is beszélve, hogy ha már mindenképpen Twilighték sztoriját akarják mesélni a továbbiakban is, akkor egyáltalán miért kell G5?”

  “Lényegében ez teljesen jogos felvetés. Én inkább spin-off-nak, vagy sequel-nek tudnám elképzelni a G5-öt, ha már ragaszkodik a Hasbro a G4 által lefektetett alapokhoz.”

  Az a helyzet, hogy a G4 és a G5 között, nem lesz semmifajta folytatólagosság. Úgy képzeljétek ezt el, mint egy multiverzumot, ahol a G4 az egyik, a G5 a másik világ, amik sokban hasonlítanak egymásra, de mégis mások. A G5-ben kvázi azt fogjuk látni, ahogy az ottani Twilight, összebarátkozik az ottani Mane 6-el, és aztán elkezdődnek az ottani kalandjaik. Ami a G4 világában történt, az ebben a világban irreleváns.

 11. 11. epizód, Spike megint megkapta a saját szereplését. 🙂 Viszont érdekes lett a vége. 🙂

 12. Nagyon vártam a Mean Six epizódot, erre eléggé csalódás lett. Valahogy teljesen felesleges körnek éreztem. Persze lehet lesz még értelme később, de önmagában inkább öncélú volt, mint érdekes. Jó, a klónok viccesek voltak.

 13. Már akartam írni múltkor is, de légyszi, ne spoilerezd már el a részeket előre. Tudod, hogy én úgyis egyben fogom megnézni, addig nem tudok ezekhez mit hozzáfűzni. =)

 14. Ironpony Says:

  Remélem vagy még 10 évad készül és nem hagyják abba! 🙂

  • Annyi már biztos nem lesz. =)

   Fentebbi kommentekben esett róla szó, hogy hivatalos információk szerint a G4, jövőre véget fog érni a 9. szezonnal, és 2020-tól, jönni fog a G5.

   Persze erről még elég kevés konkrétumot lehet tudni, hisz erősen a tervezés fázisában van. Annyit tudni, hogy a Mane6, vagyis a főszereplő gárda maradni fog, csak resetelik, és átszabják őket. Csakúgy, mint tették azt korábban is. A jelenlegi elképzelések szerint, így fognak kinézni.

 15. Ironpony Says:

  Nem örülök neki hogy abba fogják hagyni, annyira hozzám nőtt a 4. gen. Az lenne a legjobb ha az új generáció a régi mellett futna. Vagy akár aztis megtehetnék ha már mindenképp be akarják fejezni, hogy a G5 akkor a G4 után jatszódna 20 évvel. Hajnal és többiek gyerekei lennének a főszereplők, és a szüleik tanítják őket a barátságról.

  • Erről már elmélkedtünk itt a komment szekszióban, ajánlom figyelmedbe annak elolvasását is. 🙂 Amúgy mindez, amit írtál, bennem is hasonló érzések vannak, viszont azt még el tudom fogadni, hogy előbb-utóbb a G4-nek véget kell érnie. Csak az zavar, hogy a G5 reseteli az egészet, ahelyett, hogy inkább a G4 által lefektetett alapokra építve, egy új szereplőgárdával indulna.

   Amúgy, nem kötekedésből, de a honosított neveik helyett, lehetne az eredeti angol nevüket használni? El kellett gondolkodnom, hogy ki is az a Hajnal.

  • Részben meg tudom érteni, mert ha az ember ismer, szeret valamit, akkor nehezen engedi el, és nyilván szeretne belőle, minél többet látni. Viszont azt is látni kell, hogy a G4 egy lassan 10 éve futó széria, ami mostanra, kezdi a fáradás jeleit mutatni. Persze közel sincs szó akkora minőségbeli romlásról, mint néhány másik sorozat esetében. Azonban érezhetően, egyre nehezebb dolga van az íróknak, hogy új, érdekes ötletekkel álljanak elő.

   Szóval én amondó vagyok, hogy még ha keserű is lesz a válás, inkább érjen véget akkor, amikor még képes tartani egy színvonalat, minthogy a következő Simpsons, Family Guy legyen belőle.

   A Hasbro sohasem szokott két generációt, párhuzamosan vinni. Szóval ilyen tuti nem lesz, meg értelme se nagyon lenne. Hisz a generáció váltásnak, pont az a lényege, hogy valami új, a régi helyébe lép.

   Ez az “X évvel később a főszereplők porontyai” meg az egyik legrosszabb írói, forgatókönyv húzás. Én spec rühellem, mikor egy film, vagy sorozat, így ér végét. Vagyis hogy nem ér ott véget, hogy véget ér, hanem még utólag odaerőltetik, ezt az abszolút felesleges toldalékot. A főszereplőket, egyik pillanatról a másikra, jól megöregítjük, aztán a semmiből, bedobjuk a gyerekeiket, akiknek szinte sosincs önálló személyiségük. (Hisz honnét is lehetne ugyebár?) Helyette, gyakorlatilag nem többek, mint a főszereplők “kicsi én” verziói, akik pontosan olyanok, mint amilyenek anno a felmenőik voltak. Max a külsőségeikben vannak eltérések.

   Amúgy érdekes ez is. Mikor anno Faust, nekikezdte a saját elképzelései alapján, kvázi remakelni a G1 ponykat, az rendben volt. Mikor a Hasbro beleszólt, és rávették, hogy inkább a G3 ponykat reameklje, az is rendben volt. Na de most, mikor a Fausti pónikhoz akarnak hozzányúlni, akkor máris szentségtörést követnek el.

   “a honosított neveik helyett, lehetne az eredeti angol nevüket használni” -> Az még hagyján, de már megint ez a zseniális, magyar fordítás. =D Szóval tényleg érdekelne, hogyan lett a Twilight Sparkle-ből, ami kb. Alkony Szikrát jelent, Hajnal Csillám? Miközben a hajnal, az épp az alkonyat ellentéte, és az angolul Dawn. A csillámra meg tudtommal, a Glam szót használják.

  • “A Hasbro sohasem szokott két generációt, párhuzamosan vinni.”

   Főleg, hogy az elszívná az energiáikat. Eleve, amikor az EQG először készült, akkor a sorozattól vonták el a kapacitást.

   “Ez az “X évvel később a főszereplők porontyai” meg az egyik legrosszabb írói, forgatókönyv húzás.”

   Szerintem biztos akad pozitív példa is, de ez a Dumas-effektus (ugye ott a Húsz év múlva) valóban elég gyakran válik kérdésessé. Persze nekem annyira nem szokott gondot okozni.

   “Amúgy érdekes ez is. Mikor anno Faust, nekikezdte a saját elképzelései alapján, kvázi remakelni a G1 ponykat, az rendben volt. Mikor a Hasbro beleszólt, és rávették, hogy inkább a G3 ponykat reameklje, az is rendben volt. Na de most, mikor a Fausti pónikhoz akarnak hozzányúlni, akkor máris szentségtörést követnek el.”

   Azért azt érdemes figyelembe venni, hogy mikor Faust hozzálátott a G4-hez, elég marginális volt a pónik felnőtt rajongó-tábora, akik számára lényeges lenne egy generáció-váltás kérdése, míg a célközönség, amint kinő belőle, jó eséllyel nem fog foglalkozni a későbbi generációkkal. Nos, ez borult a G4-el, mivel hirtelen érettebb közönség kezdett iránta rajongani, akiknél meg eleve nagyobb az érzékenység a változások iránt (ugyanígy a SW rajongók is).

   Jah, ha már rajongók, rám talált most egy újabb Katicabogaras. 😀

   “Az még hagyján, de már megint ez a zseniális, magyar fordítás. =D Szóval tényleg érdekelne, hogyan lett a Twilight Sparkle-ből, ami kb. Alkony Szikrát jelent, Hajnal Csillám? Miközben a hajnal, az épp az alkonyat ellentéte, és az angolul Dawn. A csillámra meg tudtommal, a Glam szót használják.”

   A magyarítások sokszor elég furára sikerülnek, legyen bármiről szó. Nagyon szeretem, amikor honosítani akarnak fantázia-neveket (ld. Harry Potter esete, ahol mondjuk még kimondottan jók a magyarított nevek), csak aztán akadnak ezek a béna félrefordítások/átértelmezések, amelyek inkább kínosaknak hatnak, főleg hangosan kimondva (aka Sailor Moon magyarított nevei, vagy épp a címe).

  • Igen, erre gondoltam én is, hogy se anyagilag, se kapacitással nem bírnák. Eleve a G5 fejlesztése, elvisz önmagában akkora összeget, amiből egy egész szezont lehetne kihozni a G4-ben.

   A fandomnak meg mindig volt egy része, akik nem tudták elviselni, mikor valami megváltozott, aztán emiatt nyavalyogtak. Hogy mást ne mondjak, ott volt pl. a Tirek elleni harc, a 4. évad végén. Na arra most úgy emlékszik vissza a bronyk 80%-a, hogy a legjobb zárás volt. Mikor kijött, akkor viszont ment a rinya, hogy hát mi ez az “action packed nonsense”? Mik ezek a DBZ harcok, meg átalakulások? Mikor az MLP, nem erről szólt, hanem a barátság erejéről, a csapamunkáról, stb. Na és persze azt se könnyedén emésztették meg, hogy a könyvtár elpusztult, és egy “ronda, giccses” kastély lépett a helyébe.

   • ” Mikor kijött, akkor viszont ment a rinya, hogy hát mi ez az “action packed nonsense”? Mik ezek a DBZ harcok, meg átalakulások?”

    Mondjuk, mikor először láttam, nekem kimondottan tetszett, csak az átdizájnolt, SSJ formája a mane6-nek volt szemöldökráncoló számomra. Inkább azt sajnáltam, hogy azóta sem csináltak hasonlót, még a mozifilmnél sem merték ennyire bevállalni.

    A könyvtár pusztulását én is sajnáltam, és elsőre meglepett a kastély dizájnja, de szerintem simán elfogadható. Mondjuk az poén volt 7. évadban, amikor Amber (remélem jól írtam) elkezdte felkajálni a falakat. 😀

   • Biztos elő fog még kerülni. A Lunás részben mondjuk visszaköszönt, igaz, az ugye az álomvilágban történt, nem a valódiban.

    Az 5. évad végénél érthető volt, miért nem jött elő, hisz ott Twilight és Glimmer között ment a harc, 1v1-ben. A 6. évad végén pedig fogságba estek, és a mellék karaktereknek kellett megmenteni őket. A 7. évad végén meg inkább a Pillarsokon volt a hangsúly, és nyilván azért nem szedték elő, hogy ne lopják el előlük a showt.

    Amúgy én speciel örülök, hogy nem állandósították. Előtte a harmónia elemeivel, pont az volt a gond, hogy nagyon kiszámíthatóvá tette a harcokat. Előre lehetett tudni, hogy úgyis az lesz a vége, hogy Twilight és a többiek, elsütik a “barátság lézert”, és nyert ügyük van.

    A kastélynál engem inkább az lepett meg, hogy nem az elpusztult könyvtár helyére nőtt ki. Úgy jobban átjött volna ez a “halálból, új élet fakad” szimbolika, de így se volt rossz. Meg eleve logikus is volt, hogy egy hercegnő, ne egy közönséges könyvtárban lakjon már. =) Pont ezért volt Twilight Kingdom az epizód címe, mert ezzel is jelezték, hogy valami örökre meg fog változni. A főszereplő, új szintre lép, a királysághoz pedig ugye dukál egy kastély. =)

    Amúgy majdnem jól írtad. Ember, ami parazsat jelent.

   • Sejtettem, hogy vagy A-val, vagy E-vel van írva. Végül pont rosszat választottam. 😀

    Akkor nem vagyok egyedül azzal, hogy én is a könyvtár-fa helyén tartottam volna méltónak a kastély kinövését. Persze Ponyville közepén kicsit szűkös lett volna a hely neki. A Twilight Kingdom címtől én is valami nagy durranást vártam, de nem pont erre számítottam, így aztán kellemes meglepetés is volt.

    Az meg oké, hogy nem lehet minden évadra ellőni ezt, de azért már igazán kijöhetne még egy világmegmentés a mane6-től. 🙂

   • Szerintem ha a mostani évadban nem is, a 9. záró évadban, mindenképp előkerül. Erről amúgy kérdezték is a készítőket, még a 6. évad körül, hogy tervezik e még elővenni, és azt mondták, mindenképp.

    Haverok közül is többen felvetették legutóbb, hogy jó lenne visszahozni, nem csak az “SSJ” formákat, hanem magát azt, hogy ismét a fő 6-os menti meg a napot. Bár a korábbi szezon végén azért ők is ott voltak, párban a Pillar megfelelőjükkel.

    Amúgy, ha már úgyis túl vagyunk a félidőn, témába jött az is, ki-hogy viszonyul a mostani évadhoz. Nagyrészt mindenki azon az állásponton volt, hogy több szempontból is hasonló, mint korábban a 7. volt. A nyitás nem volt valami eget rengető, a köztes részek pedig, eddig eléggé változó színvonalúak, a kifejezetten élvezetestől, a totál felejthetőig.

 16. Így visszagondolva a 8. évad első felére, bennem valahogy nem hagyott mély nyomot. Erősen agyalnom kellett, hogy mégis mire emlékszem belőle. A szezon nyitó alapján, ha tartják magukat a keretes szerkezethez, akkor megint nem a mane6-é lesz a főszerep, bár lehet aktívabb szerepük még.

  Amúgy én is azt éreztem, hogy eléggé váltakozó volt eddig az évad. Többségében az elment egynek kategória, néhány kiemelkedő epizóddal, mint a Maud Couple; viszont eddig csak egy csalódás epizód jutott.

 17. A nyári szünet úgy tűnik véget ért, elkezdték adni a második felét a sorozatnak. Mindenféle spoilerezéstől mentesen, eddig elég gyenge epizódok jöttek ki. Remélem az évad végére már összeszedi magát a sorozat.

  • Lassan majd elkezdem már én is pótolni. =)

   Azt mondjuk szomorúan vettem észre, hogy a sea ponykon kívül, nagyon mást nem hoztak vissza a moziból. Pedig arra lettem volna a leginkább kíváncsi.

   • Időnként van utalás a Stormkingre, de így ennyi. Mondjuk annyira nem hiányolom, hogy a filmből mást nem vettek át, csak épp mintha mélyrepülésbe kezdett volna a sorozat színvonala.

   • Én leginkább Tempestet, és Cappert vártam volna vissza, hisz ők elég népszerűek lettek a mozi után. A sorozatnak meg eddig is voltak hullámvölgyei, pl. a 3. és az 5. évadban. Bár ez ugye elég szubjektív téma. Engem pl. az a teknősös rész fárasztot le, ami neked még tetszett is. Ugyanez fordítva, mikor Rainbow Dash, csatlakozott a Wonderboltshoz.

   • Csak arra se nagyon volt példa korábban, hogy egymás után 3-4 olyan epizód következzen évadon belül, amelyekre nagyon jó indulattal is csak az elmegy besorolást tudja az ember rásütni. Most konkrétan a 13-18. epizódok eléggé ilyenek. Bár talán még a 12. részt is ide lehet venni. Ami azért egy elég hosszú sor.

 18. Bocs, ha némileg talán “offnak” számít, de Pónihoz kötődő dolog és Fomáról tudom, hogy nézi is az új Kacsameséket. 😀 Szóval az érdekelne, hogy Foma, ez a kikacsintós epizód hogy tetszett? 😀

  • Nem akarom elspoilerezni magamnak, úgyhogy most nem kattintok a linkre, ugyanis mostanában elmaradtam a Kacsamesék nézésével. Kb. a 10. epizódig jutottam eddig. Majd, ha utolérem magam, reagálok rá. 🙂

   • Oksa. 🙂 Mondjuk ezt a videót még április elején töltötték fel, a cím szerint pedig egy 2017-es epizódból tartalmaz részleteket, szóval elvileg nem annyira új, hogy spoiler legyen, de megértem, én sem szeretem, ha lelövik a poént. 🙂

  • Elkezdtem már folytatni a Kacsameséket. Aztán a 12. résznél felmerült bennem a gyanú, hogy mire gondolhattál, és lám csodát, igazam lett. 😀

   Mondjuk jó poén volt, hogy MLP utalássá formálták a kelpie-ket, de ennél tovább nem mentek. Amúgy ajánlom figyelmedbe a rész megtekintését, mert nagyon jó lett. 😀 Főleg a kelpie poénok.

   • Meg nekem főleg azért is tetszett, mert maradtak a szinkronhangok. 😀 Írta is kommentekben valaki, hogy “még sosem hallottam Fluttershy-t ennyire gonosznak”. 😀 (Ami persze nem igaz, hiszen “Flutterbitchként” S2 elején simán szemetebb hangon beszélt, de ja, átjött a feeling… 😀 XD)

   • Mondjuk akkor tényleg elkezdhetnéd pótolni az MLP-t, mert van még lehetőséged gonosz Flutterrel találkozni. 😛

  • Végül is, kapcsolódik a témához. =)

   Amúgy úgy tűnik, lassan ideje lesz elkezdenem ezt a rajzfilmet is. Még ha spoiler is, engem pont az ilyenek tudnak meggyőzni arról, hogy érdemes valamibe belevágnom. =) Nálam anno az MLP elkezdésében is, sokat nyomtak a latba az olyan kikacsintások, minthogy a Mysterious Mare Do Well, lényegében a ’90-es Batmanen alapult. Vagy ott volt az “It’s About Time” című epizód, ami meg a Vissza a jövőbe, Terminator, Menekülés New Yorkból filmekből merített, nem is keveset.

   Amúgy ha már MLP utalások, legutóbb a Deadpool 2-ben is akadt jó pár. Illetve tavaly az Injustice 2-ben, mikor Mr Freeze és Harley Quinn megy egymás ellen. Ahogy az is nagy meglepetés volt, mikor a Watchdogsot pótoltam, és belebotlottam egy Trixie kulcstartóba. =D

   • Igazából manapság elég sok műben van MLP utalás. Persze a legtöbb esetben kimerül annyiban, hogy elsütik a Pinkie Promise-t. A Kacsamesékben viszont más utalások is nagyon jól működnek. Főleg, hogy vannak univerzumépítési jelek is benne (kapásból az első epizódban említik Cape Suzette-et). Van benne nem kevés Indiana Jones utalás, de kifigurázzák a hegymászókat, a szerencsejátékosokat, stb. De a kedvencem mind közül a Steve Jobs paródia.

   • Az új kacsamesékhez: amúgy én is mindenhonnan csak jókat hallok róla, a YT videók is nagyon meggyőzőek, amiket feldobál nekem a net belőle. 🙂 Foma, amúgy ők Baluval hivatalosan is egy univerzumban vannak most már, de nem spoilerezek, majd meglátod. XD MLP utalásokhoz meg még annyit, hogy múlt héten jelent meg az új HS kiegészítő és minden laphoz van ilyen vicces “flavour text”. Néztem, hogy jött most egy új legendás lap “Harbinger Celestia” néven, mondom: “Na ne… :D”, erre a flavour text: “She wanders realities, taking on many forms. One was a unicorn princess.” XDDDDD

   • Pont most láttam Kacsamesékben Cápa paródiát, na az is ütött. 😀

    Azt a HS lapot én is láttam, de különösebben nem tulajdonítottam neki jelentőséget. Főleg, hogy annyi lap van abban a játékban, hogy még az alapokat sem látom át, nem hogy foglalkozzam ilyen easter eggekkel.

    Azzal amúgy tisztában vagyok, hogy közös univerzumba rakták Baluval, lévén az első epizódban említik is Cape Suzette-et, hogy át akarnak oda ruccanni (ami végül nem valósult meg).

    Bakker, a Gumimacikat is beemelték az univerzumba. 🙂

   • Én úgy vettem észre, hogy inkább 2012-2015 között volt népszerű az MLP-re utalni, parodizálni. Persze előfordul még ma is, hogy előkerül, de akkoriban volt igazán népszerű elővenni ezt a témát.

    Ugyanezt tapasztaltam sok fannál is, akik gyártották a különféle paródia videókat, hogy ebben az időszakban voltak igazán aktívak. Sajnos azóta, többen abbahagyták. Ott volt pl. a “What I Learned This Time”, vagy a “Season X in Y Second” sorozat. Előbbi az 5., a másik a 6. évad után állt meg.

    Ez a Harbinger Celestia mondjuk jópofa, bár a dizájnja alapján, inkább Lunára hasonlít. =)

    Amúgy nem csodálom, hogy az új Kacsamesék, beemeli a Balu kapitány, Gumimacik, egyéb rajzfilmeket, a saját univerzumába, hisz mind Disney. =) Lefogadom, előbb-utóbb a Csipetcsapat, Gézengúz hiúz is be fog kerülni, vagy már benne is van.

   • Igazából már a Gumimacikon annyiban csodálkoztam, hogy ott ugye vannak emberek is. Pont ezért voltam szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a Csipetcsapatot be lehet-e emelni ebbe. Ezek után lényegében nem kivitelezhetetlen. Az persze nem volt titok számomra, hogy a Disney minél több népszerű címét próbálja majd meg egy univerzumba gyúrni, de azért nem ártott volna elkülöníteni azokat a világokat, amelyek antropomorf állatokkal operálnak, azoktól, amelyekben állatok és emberek egyaránt vannak.

   • Logikailag valóban ellentmondásos, de ez valszeg, abszolút nem érdekli őket. Nekik mindössze az utalás, cameóztatás a céljuk.

    Eredetileg ugye az MLP-ben is voltak emberek, még a G1-ben. Akik egy világban éltek a pónikkal. Aztán a Hasbro úgy döntött, a későbbi generációkból, inkább kihagyja az embereket. Egészen az EQG spin-offig, de még ott is úgy oldották ezt meg, hogy az egy párhuzamos világ, ahol a pónik megfelelői az emberek, és fordítva.

   • Persze, csak ugye az MLP generációk mind önálló sorozatok. Ezzel szemben a Disney erősen épít a nosztalgiázásra. Be lehet illeszteni a Gumimacikat is ebbe, meg akár a Csipet-csapatot is, csak azért utóbbi kettőnél fontos tényező volt az emberek jelenléte, tehát az ember kiiktatása a képletből, alapjaiban írja át az alapkoncepciójukat.

 19. Befejeződött a 8. évad. A vége nagyon tetszett, de azért vannak kérdéses elemei. 🙂

  • Épp ma esett róla szó, közös sörözés alkalmával. =) Ám mivel most nem csak én voltam lemaradva, hanem másik két haver se látta még a záró dupla részt, így nem nagyon mentünk bele a részletekbe. Jó, nekem mondjuk még majd az egész évad hátra van, de már elkezdtem legalább. =)

   Amúgy érdekes, mert a többiek akik már végig nézték, ők is azt mondták, hogy hasonlóan vegyes volt a felhozatal, mint korábban az S7-ben. Viszont a zárás szerintük jobb lett, mint ott volt. Na majd meglátom.

   • Az S7-nél mindenképp jobb a zárás, inkább csak apróbb logikai pontokon vannak problémák vele.

    Jó lenne már kibeszélni a sorozatot.

   • Türelem, majd elérek oda is, aztán írok ide egy verdiktet. Ígérem, ezt most nem fogom addig húzni, mint ezt az összefoglalót. =)

    Bár én még nem is húzom annyira, mint mások. Egyik haver pl. úgy képzeld el, hogy anno S2 körül elkezdte nézni a sorozatot. Majd miután beérte azt, szépen sorban nézte a részeket, mikor kijöttek, egészen S4 végégig. Az S5 elején viszont, megnézte a Glimmerös dupla részt, aztán félrerakta “Majd folytatom…” címen. Na most ebből a “majd folytatom”-ból az lett, hogy lement az 5. évad, a 6 évad, sőt, már a 7. is, de ő még mindig fandom only módban volt. Konkrétan a mozifilmet is úgy ült be megnézni, hogy volt 3. évad lemaradása. Aztán egyik-másik karakterről, azt se tudta kicsoda. =)

    Na utána megígérte, hogy a mozifilm után, pótolni fogja a lemaradást, de ebből, abban az évben, már nem lett semmi. Ezért neki konkrétan az lett az egyik újévi fogadalma, hogy idén pótolja a sorozatot, még S8 előtt. Aztán teltek a hetek, hónapok, de semmi. Végül márciusban elment beteg szabira, mert összeszedett valami vírusos szart. Akkor kezdte el pótolni a lemaradását. Igaz, mikor végre nekiült, akkor 7-8 részeket nyomott le egy nap. =)

   • Mondjuk Titkos példáján látom, hogy nem mindenki töri magát naprakésznek lenni a sorozat nézésében, szóval ez meg se lepett. 😀 Lehet, hogy annyira nem fogta meg az 5. évad nyitánya, hogy igazából tudat alatt el is ment tőle a kedve, hogy folytassa.

    Hasonló érzés velem is megtörtént, más sorozatok kapcsán, mint a Star vs. harmadik évada, vagy a Trollhunters második évada. Pedig mindkettőt be kéne pótolnom, mivel előbbinél inkább egy fárasztó epizódon kellene túlesnem, utóbbinál meg igazából a sztori miatt lenne lényeges, hogy lezárjam.

    Viszont MLP kritikát is kellene majd nekem is rittyentenem, de szerintem majd akkor, ha az S9 lezárul.

   • Igazából ő maga se tudott rá választ adni, miért nem folytatta. Hisz a fandomot azt közben ugyanolyan intenzitással fogyasztotta, mint addig. A story pedig még érdekelte is volna, mert ugye itt kaptuk meg az első olyan gonoszt, akit nem sikerült a dupla rész alatt legyőzni. Szóval volt egy ilyen “még visszatérek!” feelingje az egésznek, mint korábban Trixienél. Illetve aki nem valami, kvázi isteni erővel, vagy saját hadsereggel bíró lény volt, hanem egy sima póni.

 20. Azt hiszem ezt át hozom ide, mert jobban illik ennek a bejegyzésnek a témájához. Nemrég hivatalosan is bejelentették az S9 trailerét, ami most már biztos, hogy az utolsó, záró szezonja lesz a G4-nek. Vagyis 2020-tól, sanszosan tényleg jön a G5.

  Amúgy egész jól sikerült, aminek örülök, hogy Sombra vissza fog térni, minden bizonnyal a nyitó dupla részben. Már csak arra leszek kíváncsi, mit hoznak ki ebből? Ha jól emlékszem a képregényekben kifejtették az eredet történetét, illetve volt egy ilyen alternatív világos story, ahol volt jó verziója, és az romantikus érzéseket táplált Celestia iránt. Ugyan nem tartom valószínűnek, hogy ebből túl sokat átemelnek, de remélem azért nem csak egy sima visszajön, lenyomják/megtérítik aztán cső, sose látjuk viszont megoldás fog születni.

  Ja, és még valami, ha nem lesz legalább egy Tempest, Caper epizód ezúttal se, hát nagyon csalódott leszek. =)

  • “de remélem azért nem csak egy sima visszajön, lenyomják/megtérítik aztán cső”

   A 8. évad teljesítményét elnézve, pedig van rá esély, hogy így lesz.

   • Mondjuk itt most nem teljesen értem, mire gondolsz? A 8. évad szerintem semmivel se volt gyengébb, mint a korábbi évadok. Sőt a záró epizód még jobb is lett, mint ami a 7. évad végén volt. A Shadownál, Cozy sokkal jobb volt, plusz nála épphogy nem a szokásos megtérítős, megbocsátós formulát vették elő.

    Amúgy én se fogalmaztam pontosan, mert az persze nem kérdéses, hogy le fogják nyomni. Inkább arra gondoltam itt, hogy közben remélhetőleg Sombra storyján, karakterén is dolgoznak majd valamennyit. Lesz valami magyarázat, motiváció a karakter mögött, már a szimpla bosszún túl.

   • Nem a végével volt a bajom. Az nekem is tetszett. Én a menet közbeni epizódoktól akadtam ki. Főleg, amikor a mane6 totál karakteridegen módon viselkedett.

    Amúgy Sombrára én is kíváncsi vagyok. De remélem Chrisalist is értelmesebben használják még egyszer.

   • Mondjuk ezzel most túl sok konkrétumot nem mondtál, hogy mikre, mely részekre is gondolsz pontosan? Voltak részek persze, amik fárasztóak voltak, mint az újabb AJ vs Rainbow versengés, de ott pl nem igazán rajtuk, mint inkább a Young6-en volt a hangsúly. Az ő konfliktusok mellékes volt, a lényeg az volt, hogy vannak olyan élethelyzetek, mikor a felnőttek túl elfoglaltak a saját kicsinyes problémáikkal ahhoz, hogy tőlük elvárható érettséggel, józansággal kezeljenek helyzeteket. Aztán a gyerekeknek kell őket ráébreszteniük arra, hogy amit csinálnak, az gyerekes, és ostoba.

    A Chrysalisos résszel nekem spec nem volt különösebb bajom, már azt leszámítva, hogy nem zárták le. A gonosz klónok szerintem jól működtek, főleg mert ellentétben a népével, ők nem nyugodtak bele a szolga szerepbe, hanem saját ambícióik voltak. A végén meg ahogy elintézik őket, az elég meglepő volt, hogy ezt így be merték vállalni.

    Egyébként valószínűleg pontot fognak most már tenni annak a végére is, ha más nem a záró epizódban egészen biztos.

   • Nahát akkor konkretizáljuk.

    Fake it til you make it: rettenetes epizód volt, engem idegesített, hogy Fluttershyból ilyen figurát csináltak. Az oké, hogy talán a legneurotikusabb karakterek egyike, de ez a személyiségzavaros, gyakorlatilag a Széttörve című filmre emlékeztető figura már-már zsibbasztó volt.

    Horse Play: lehetett volna érdekes, ha nem totál karakteridegen módon viselkedett volna Twilight. És még így is okénak tartom az epizódot.

    Non-compete clause: ha karakteridegen viselkedés, akkor nagyjából itt indul be az egész. Mind AJ, mind Dash teljesen értelmetlenül újrakezdenek egy olyan versengést, amit egyszer már megállapodással lezártak. Ráadásul teszik ezt úgy, hogy pluszba még veszélyeztetik is a diákjaik testi épségét. Külön poén, hogy kettejük közül még így is AJ viselkedett felelőtlenebbül. Twilight helyében én azonnal kirúgtam volna őket, barátság ide, vagy oda.

    The mean 6: egy igazi kihagyott ziccer. Egyrészt lehetett volna érdekes egy Chrisalis bosszút áll típusú epizód, vagy akár dupla rész, de ehelyett csak elfecséreltek húsz percet a néző életéből. A negatív mane6 ötlete jó volt, csak épp kihasználatlan, és az egész átcsapott ilyen tévedések vígjátéka kaliberű kínlódásba. Na, az ilyenekkel engem ki lehet űzni a világból.

    Friendship university: az egy dolog, hogy már megint egy Flim-Flam epizód, de az, ahogy ezt reagálja Twilight, na az fárasztott. Ez a nem tudja türtőztetni magát, és ajtóstul ront a házba mindenféle releváns bizonyíték nélkül, meg meg sem adja az esélyt arra, hogy Flim és Flam ezúttal talán nem sántikál rosszban, teljesen karakteridegen. Rarity legalább hozza a szokásos szintet.

    The end in friend: oké, nyolc évadnak kellett eltelnie, hogy ezek ketten ráébredjenek, semmi közös nincs bennük? Dash és Rarity kb. összeveszése inkább volt fárasztó, mint érdekes, mert sokkal inkább azt bizonyítja, hogy ez a két karakter mennyire önző és én-központú, mintsem azt, hogy mennyire nem ismerik egymást.

    Yakity-sax: alapból nem utáltam annyira, mint mások (hallottam olyan véleményt, hogy az évad legrosszabb epizódja), de azért az enyhén szemöldök emelgető hatású volt, hogy Pinkie, akinek életcélja mások szórakoztatása, nem veszi észre, hogy az új hobbija lényegében mindenkit az őrületbe kerget Ponyville-ben. Aztán meg itt depizik, hogy nem csinálhatja.

    Road to friendship: egy jó rész lenne, ha nem baszták volna el a világ legrosszabb barátja díj jelöléssel. Azért az milyen barátság már, hogy Starlight elcseréli önhatalmúlag Trixie kocsiját? Csak azért, mert kényelmetlennek tartja a járművet páros utazásra.

    Father knows beast: még érdekes is lehetett volna, ha nem derül ki a végén, hogy az egész egy nagy hazugság (jó, igazából már kb. az első perctől nyilvánvaló volt). Pedig érdekelne, hogy is került Spike tojása a pónikhoz.

    Ja, kifelejtettem: A matter of principals epizódot. Discord sose volt még ennyire irritáló, de Starlightból is hülyét csináltak. Pedig egy sokkal érdekesebb részt is kihozhattak volna belőle, mondjuk azzal, hogy Starlight hogy birkózik meg a vezetés felelősségével, miután előtte évekig ódzkodott attól, hogy újra vezetője legyen bárminek is.

    Hirtelen ezek jutottak eszembe. Azt már nem is ragoznám túl, hogy Chancellor Neighsay is egy elpazarolt lehetőség volt. Bár a rasszizmusának logikai felépítését is annyira felületesre csinálták meg a készítők, hogy szinte el is felejtették, hogy létezett olyan, hogy Sombra, vagy épp Starlight cselekedetei is komolyan veszélyeztették Equestriát. De arra csak akkor ébred rá, hogy egy póni is lehet veszélyes, amikor Cozy Glow átveszi az uralmat.

   • Hogy Gazpachot idézzem: “Ahogy anyám szokta mondani, egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet.” =)

    Fake it til you make it: Ezt én se sorolnám épp a sorozat legérdekesebb részei közé. Szóval volt már ennél sokkal jobb, de sokkal gyengébb Fluttershy fókuszú epizód is. Az alapötlet jó volt, miszerint FS nagyon belelovalja magát a szerepjátszásba, és elragadtatja magát. Meg az is poén volt, hogy az eljátszott szerepeinél, a Honest Apple-ben látott divattervezők személyiségeit vette fel. (Szeretem az ilyen intelligensen használt visszautalásokat.) Viszont maga a rész ennek ellenére se volt túl érdekes, izgalmas. Olyan 6.5/10

    Horse Play: Nem volt ebben semmi karakteridegen. Twilight csak simán konfliktus kerülő volt, mint mindig. Nem akarta megsérteni Celestia érzéseit, hisz mégiscsak a mentoráról, na meg a királyság uralkodójáról van szó. Amúgy meg baromi szórakoztató epizód volt, jó volt Celestia emberibb oldalát is látni. Simán 8/10

    Non-compete clause: Ezt már leírtam. Amúgy valóban kb. a leggyengébb epizód az évadból, de láttam már rosszabbat. 5/10

    The mean 6: Ezt szintén leírtam. Én baromi jól szórakoztam ezen az epizódon. Tetszett a “gonosz terv visszafelé sül el” koncepció, ahogy Chrysails kieszeli a “mester tervet” aztán szembesül vele, hogy az részben túl jól, részben meg nem elég jól sikerült. Ha le is zárják, 8/10 így csak 7.5/10

    Friendship university: Ebben se volt semmi karakteridegen, Twilight egy párszor reagált már így, lásd Canterlot Wedding. Sőt, ezúttal még sokkal jogosabb, érthetőbb is volt a reakciója, elvégre Flim-Flam mitől viselkedne ezúttal másképp, mint ahogy szoktak? Körmönfont csalók, akik kvázi lenyúlták az ötletét, naná, hogy felcseszte magát rajta. Erre számítottak is Flim-Flamék, és nem is voltak restek kihasználni. Olyan 7/10 amúgy.

    The end in friend: Speciel én pont örültem neki, hogy ezt a felállást választottak, mert AJ-vel, vagy PP-vel már mindkettejüknek volt konfliktusa, nem is egyszer, ez meg még nem volt. Szóval adta magát, hogy ezúttal az úri lány és a tomboy barátsága legyen próbára téve. Pont azért, mert tényleg mindkettő baromi önző, és énközpontú tud lenni. Korábban emiatt, nem egyszer rá is fáztak már ugye. Egy kellemes 7/10.

    Yakity-sax: Jó hát ez megint olyan, hogy biztos volt már neked is olyan barátod, ismerősöd, vagy ha más nem osztálytársad, aki kiötlött magának valami rohadt idegesítő új hobbit, szokást. Nem vette észre, hogy csak ő élvezi, és mindenki másnak az agyára megy vele. Aztán mikor megpróbálták tőle eltiltani, minden baja volt, hogy nem csinálhatja. Csak mert nekem erről a részről, nem egy hasonló eset jutott eszembe. Pl. mikor egyik osztálytársam halálra idegelt mindenkit, főleg a tanárokat, a nagymamájáról kapott, zenélő, szirénázó szellemirtós kocsival. Aztán szabályosan szenvedni kezdett, mikor kivették belőle az elemet, és nem nyomkodhatta kedvére. =) Volt már ennél jobb PP rész is, de azért egy 7/10-et ez is megérdemel.

    Road to friendship: Szinte gondoltam, hogy ezen leszel fennakadva. =) Pedig szvsz totál érthető, Starlight miért csinálta ezt. Egyrészt akkor már napok óta elég stresszesek voltak, a sorozatos kellemetlenségek miatt. Másrészt, ő úgy tekintett arra a kocsira, mint egy nyűgre, amivel csak a baj van. Ezért úgy döntött, elcseréli azt valami jobbra. Nem tartva szem előtt azt a tényt, hogy Trixie érzelmileg is kötődött ahhoz a kocsihoz, és neki az úgy volt jó, ahogy volt. Amúgy meg az évad egyik legszórakoztatóbb epizódja volt szvsz. 8.5/10 nálam.

    Father knows beast: Kiszámítható volt igen, meg nem is túl izgalmas, de volt már ettől is sokkal rosszabb Spike fókuszú epizód. Olyan 6.5/10

    A matter of principals: Szerintem totál érthető volt, hogy egy hirtelen haragú karakter, mint Starlight, aki nem tűri jól ha szórakoznak vele, úgy reagált, ahogy. Discord meg persze, idegesítő volt, de ő mikor nem az? =) 3 esetből 2-ben tuti. Amúgy meg inkább ez ötször, mint egy újabb Fluttershyal tea partyzós baromság, mert én meg azt nem állhattam. Olyan 7/10 ez is.

  • Ez a Trónok Harcás intró kurva nagy volt, pláne, hogy abból is ugye az utolsó szezon jön majd, szóval aki teszem azt random odakapcsolt és hirtelen nem is tudta, hogy melyik csatornán van, tényleg hihette azt, hogy annak a trailere jön… 😀 XDDD

   Amúgy örülök, hogy vége lesz, egyrészt végre egy újabb motiváció, hogy folytassam, másrészt legalább nem fogják a végtelenségig nyújtani, azért így is elég hosszú lett, nem nagyon emlékszem arra, hogy melyik amcsi rajzfilm kapott kilenc szezont. (Jó, most az ilyen eleve felnőtteknek szóló, meg “nemzet kedvence” cuccoktól eltekintve, mint a Simpsons, vagy a South Park.) Plusz ahogy látom, meg hallom így a híreket, eléggé “körbeértek”, úgy értve, hogy az összes korábbi gonosz is “le lett rendezve”, most meg Sombra jön, szóval innen már tényleg nem nagyon lehetne tovább folytatni. (Tempest amúgy szerintem nemigen fog feltűnni, egyszerűen azért, mert “movie only” kari.) Sombráról valami háttérsztori tényleg nem ártana egyébként, ha jól tudom, őt S3 eleje óta nem láttuk viszont, akkoriban pedig igencsak ment a fanbasztatás arra, hogy micsoda egy sótlan, semmilyen gonosz volt, de valami olyan szinten, hogy pl. a szinkronhangjának a twitterjére ilyen bejegyzéseket írtak, mint: “Milyen érzés volt a történelem legszarabb gonoszának hangját adni?”, értitek, mint még a szinkronos is hibás lenne abban, hogy ilyenre írták meg. ^^” XD Illetve a fanok is nagyon próbálkoztak ficekben, meg mindenütt, hogy valami “értelmet adjanak” úgymond a karinak, pl. ez a videó egyik kifejezett kedvencem abból az időből, lehet már láttátok azóta. Mondjuk szerintem nem volt ő szar főgonosz, valaki írta is, hogy kb. ilyen Szauronosra csinálták, hogy nem aktívan szemétkedik annyira, hanem a jelenléte, a mindenütt jelen lévő hatása teszi félelmetessé, de ja, attól még valami minimális háttérsztori jó lett volna róla, már azon túl, hogy “volt ez a gonosz póni, aki rabszolgaságba taszította népét”, vagy valami ilyesmi rémlik. XD

   Btw, arra leszek még kíváncsi, hogy az EQG-nek lesz-e valamilyen “lezárása” a sorozat mellett, vagy azt az eddigi 3 filmmel, meg a kijött kis apróbb szösszenetekkel szintén lezártnak tekintik?

   • Páran írták is, hogy először azt hitték, rossz videót nyitottak meg. =D Amúgy egyszer volt is a sorozatban, még S5 körül egy Trónok Harca utalás.

    A sorozattal kapcsolatban igen, én is azt mondom, hogy bár az egyik szemem sírni fog, mert véget ér, hisz mindenki szeretne többet és többet látni a kedvencéből. A másik viszont nevetni, mert tényleg jobb hogy még időben abbahagyják, mielőtt ez is a Simpsons, vagy a Spongya Bob sorsára jutna. Azaz addig húznák, nyúznák, még végül abszolút kiveszne belőle a feeling. Így is jóval tovább futott, mint eredetileg tervezték, és bizony az utóbbi évadokon már érződött, hogy van ott még ugyan kreativitás, és alapvetően még mindig fun a sorozat, de már egyre többször hasznosítanak újra elemeket.

    Még az S5-nél volt az, hogy a részek majd fele, az igazából valami korábbi eseménynek, konfliktusnak az újrázása / folytatása volt. Amit részben úgy oldottak meg, hogy S6-tól elkezdtek egyre inkább loret írni.

    Talán az egyetlen ok, ami miatt mégis sajnálom, hogy nem tolták ki S10-ig, mert az eddigi észrevételeim alapján, a páros évadok, eddig mindig erősebbek voltak, mint az azt megelőző páratlan évadok.

    Sombráról nekem amúgy inkább Maul jutott eszembe, mármint olyan szempontból, hogy vele is az volt a gond, hogy itt egy cool, félelmet keltő, erős ellenfél, akiről gyakorlatilag nem tudunk meg semmit, nem is nagyon mond semmit. A vele való harc meg még azelőtt véget ért, mielőtt elkezdődött volna. Viszont ebben a Sauronos hasonlatban is van valami, mert ugye nála is az volt, hogy amint a kristály szív (kvázi a gyűrű) célt ért, ordított egyet, majd felrobbant. =)

    A basztatást igen, mesélte haver is, de igazából ez is olyan, hogy mindig voltak olyanok, akik valami miatt hőbörögtek. Szóval mielőtt még az S2 pl. a Faustinák kedvenc évadává vált volna, ahol még minden szép és jó volt, mikor futott, ott is az volt, hogy Cadencet pl. sokan basztatták. Mondván hogy egy mary sue, mert alikornis, és mert “nem volt rendesen felvezetve, a karaktere, románca Shining Armoral”‘. Sőt ha már itt tartunk, akkor azt se felejtsük el, hogy az S1 oldfagjei rühellték a Meghan McCarthy, és a Merriwether Williams féle epizódokat. Aztán ez tartott addig, míg nem jött az S3, és az Alikornis Twilight. Na akkor hirtelen valahogy mindenki elfelejtette minden korábbi búját-baját az S2-vel, és már az lett a legjobb évad. Ahogy Sombra, és az alikornis Twilight miatt is csak addig siránkoztak, amíg S4 végén meg nem kaptuk a kastélyt, mert utána az lett a legújabb fandom dráma tárgya. Az is csak addig, amíg nem jött Glimmer megtérítése, és a többi. Legutóbb pl. a Friendship School volt a köpködés céltáblája.

    A mozival kapcsolatban annyit, hogy az S8 az pl. az után veszi fel a fonalat, vagyis a moziban történt események, a fősodrat részének számítanak. A sea ponykat egy az egyben átemelték, ahogy a Storm King, Tempest is szóba kerültek, meg az a város, ahol Caperel találkoztak. Szóval ennyi erővel igazán rászánhatnának egy részt. Tempestet rengeteg fan várja vissza.

    EQG-ből szerintem egy mozi még biztosan lesz. Vagy az S9 szünetében, vagy utána. Szerintem megpróbálják majd valahogy átíveltetni a story zárását, vissza a póni világba, hasonlóan mint ahogy anno a kezdés is onnét eredt. Vagyis sanszosan az lesz, hogy Sunset befejezi az ember Twilight protezsálását, aztán visszatér a póni világba.

   • “Nemrég hivatalosan is bejelentették az S9 trailerét, ami most már biztos, hogy az utolsó, záró szezonja lesz a G4-nek.”

    Kicsit megkésve, de újra néztem már ezt a trailert. Konkrétan elfelejtettem, hogy már egyszer láttam. 🙂 Gondolom ebben az is közre játszik, hogy a Trónok harca egyáltalán nem mozgat meg, így a kettő összecsengése kevésbé tudott megfogni.

    Ha már így szóba került Sombra. Az érdekelne, hogy a Kristály Birodalomban miért nincs másik unikornis, illetve pegazus sincs.

    “egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet”

    Ja, kb. 🙂 Azt hiszem eltérő a témában az értékrendünk. Így ami nekem nem tetszett, az neked igen, és fordítva. 🙂

    “Ez a Trónok Harcás intró kurva nagy volt, pláne, hogy abból is ugye az utolsó szezon jön majd, szóval aki teszem azt random odakapcsolt és hirtelen nem is tudta, hogy melyik csatornán van, tényleg hihette azt, hogy annak a trailere jön”

    Bevallom, vagy háromszor kellett elolvasnom a kommentedet, mire felfogtam, hogy melyikről írsz. 🙂 Hiába, no, öregszem.

    Amúgy érdekes, hogy most már a sorozatoknak is van előzetese. Először ilyennel kb. a Star Wars Rebels kapcsán találkoztam. Jó, az se most volt, de nem is olyan túl régen. Magyarországon meg eleve inkább a tv-csatornák állítottak össze valami előzetes-félét, ha be akartak harangozni valami sorozatot, de ilyen központilag készített valamit, vagy épp rajongói változatot nem tapasztaltam mondjuk úgy 2015 előtt.

    “Amúgy örülök, hogy vége lesz, egyrészt végre egy újabb motiváció, hogy folytassam, másrészt legalább nem fogják a végtelenségig nyújtani”

    Ehhez képest is kicsit lassan tartod a tempót a sorozattal. 🙂 Amúgy szerintem sem kellene a végtelenségig húzni, de mondjuk eléggé fura, hogy vannak címek, amelyeket örökéletűre húznak a készítők (ld. Scooby Doo – jelenleg 26 évadnál jár), míg mások pont időben állnak meg.

    “azért így is elég hosszú lett, nem nagyon emlékszem arra, hogy melyik amcsi rajzfilm kapott kilenc szezont.”

    Konkrét kilenc szezonosat nem tudnék én se mondani, de említettem a Scooby Doo-t, ami elég hosszúra sikerült, a Flintstones-nak 6 évad jött össze, a Thomas a gőzösnek 22 évada van. Szóval nem annyira ritka ám, hogy egy gyerekeknek szóló cím jóval túlnőjön a várható élettartamán.

    ” eléggé “körbeértek”, úgy értve, hogy az összes korábbi gonosz is “le lett rendezve”, most meg Sombra jön, szóval innen már tényleg nem nagyon lehetne tovább folytatni.”

    Igazából a korábbi gonoszok közül még maradt Chrisalis, aki nincs egyáltalán lezárva, másrészt igazából ott volna a potenciál még Tirekben. De amúgy ja, Sombra jöhet leginkább szóba. Mondjuk egy epic évadzárót szívesen látnék, hasonlót, mint season 4 végén.

    “Sombráról valami háttérsztori tényleg nem ártana egyébként”

    Mint ahogy a pop-kultúra számos gonosz karakterének hiányzik egy valamire való háttérsztori. 🙂 Aztán, amikor megkapjuk, akkor meg ki vagyunk akadva, hogy de béna. Akkor inkább maradjon ilyen fan-made only módban Sombra háttere. A linkelt videó tetszett. 🙂

    “Mondjuk szerintem nem volt ő szar főgonosz, valaki írta is, hogy kb. ilyen Szauronosra csinálták, hogy nem aktívan szemétkedik annyira, hanem a jelenléte, a mindenütt jelen lévő hatása teszi félelmetessé”

    Kb. hasonlóan láttam én is. Mondjuk azért tényleg nem ártott volna egy-két elejtett utalás, hogy mégis miért, és hogyan hajtotta rabságba a Kristály Birodalmat.

    “Btw, arra leszek még kíváncsi, hogy az EQG-nek lesz-e valamilyen “lezárása” a sorozat mellett, vagy azt az eddigi 3 filmmel, meg a kijött kis apróbb szösszenetekkel szintén lezártnak tekintik?”

    Igazából 4, mert a Forgotten Friendship-et is nyugodtan tekinthetjük a hossza miatt nagy filmnek. Amúgy szerintem azt a Hasbro annyira elszabta már az elején, hogy tényleg le kellene zárniuk azt is. Pedig ott lett volna benne a potenciál, hogy ilyen slice of life minisorozatot csináljanak belőle némi szuperhősködéssel fűszerezve, de ez kb. akkorra jutott el a tudatukig, mikorra már kb. a kutyát sem érdekelte az EQG. Biztos vagyok benne, hogy speciál még lesz hozzá, de rendes lezárásra nem számítok.

    “Talán az egyetlen ok, ami miatt mégis sajnálom, hogy nem tolták ki S10-ig, mert az eddigi észrevételeim alapján, a páros évadok, eddig mindig erősebbek voltak, mint az azt megelőző páratlan évadok.”

    A Microsoft megoldotta ezt a problémát, itt is be lehetne vezetni. 😀

    “A mozival kapcsolatban annyit, hogy az S8 az pl. az után veszi fel a fonalat, vagyis a moziban történt események, a fősodrat részének számítanak. A sea ponykat egy az egyben átemelték, ahogy a Storm King, Tempest is szóba kerültek, meg az a város, ahol Caperel találkoztak. Szóval ennyi erővel igazán rászánhatnának egy részt. Tempestet rengeteg fan várja vissza.”

    Azt még tegyük hozzá, hogy a térkép is bővült a kastélyban, ami most már mutatja azokat a helyeket, ahova Twilight-ék eljutottak a moziban. Amúgy tartok tőle, hogy továbbra is csak utalás szintjén marad a mozi a sorozat hátralevő részében.

 21. “Ha már így szóba került Sombra. Az érdekelne, hogy a Kristály Birodalomban miért nincs másik unikornis, illetve pegazus sincs.” ->Vannak, csak az őrök között. =)

  Az MLP világában a társadalom nagy részét, a mezei földi pónik teszik ki. Régen ugye ők voltak kvázi a parasztság, munkásosztály, mikor még szegregált, kasztosodott társdalomban éltek. Utánuk jönnek a pegazusok, akik eredetileg őrző, védő, hadi feladatokat láttak el. Legkisebb számban pedig az unikorsok vannak, mint egykori nemesség.

  A kristály pónikkal kapcsolatban már érdekesebb a helyzet, mert ők külön alfajnak számítanak. Eredetileg azokból a pónikból lettek, akik a királyság alapítójának varázserejétől váltak azzá, amik ma. Akik ott tartózkodnak, és ki vannak téve a varászlat hatásának, átmenetileg azzá válhatnak, de végelegesen csak az lesz az, aki ott született, és átesik a beavatáson, mint ahogy azt láttuk a Flurry Heartos részben. Kvázi felfogható ez egyfajta “megkeresztelésnek”.

  A képregényekben egyébként Somba, és a kristály birodalom is kap egy eredet történetet. Remélhetőleg ez, még ha nem is egy az egyben, de nagy vonalakban belekerül majd a sorozatba.

  • Látszik, hogy egyrészt nem figyeltem kellőképp a sorozat közben, másrészt nem követem a képregényeket. 🙂

   • Jó hát a képregényekkel kapcsolatban, én sem vagyok épp naprakész. Amit tudok, azt is nagyrészt azért tudom, mert utánaolvastam, illetve olyan haverok mesélték, akik már olvasták. Én a képregényekkel úgy vagyok, hogy majd ha lement a sorozat, akkor a G4-G5 közötti szünetben bepótolom majd őket, az EQG fillerekkel együtt. Bár előbbi nyilván magasabb prioritást élvez, mint utóbbiak. =)

    Egyébként itt is az van, hogy sokszor nem csak maga a story, de a hozzá köthető egyéb események is érdekesek. Például Cadencenél volt az, hogy mint említettem, egyes fanok elkezdtek hőbörögni, mert kaptunk egy újabb alikornist, akinek nem volt felvezetve a storyja. Na most az még hagyján, hogy Celestiáéknak se volt pl. eredet története, csak annyi, amit a legelső epizód elején elmondtak nekünk, és utána nagyon sokáig, nem is tudtunk meg róluk semmit. Sőt, ha már itt tartunk, akkor Luna átalakulása is utólag lett csak megmagyarázva a képregényekben, az is ilyen tessék-lássék módon. Ezek érdekes módon, mégse zavarták a fanokat.

    Viszont ami ennél sokkal érdekesebb, hogy erről a dologról, utólag megkérdezték magát Faustot is, aki kvázi beállt a fanyalgók mellé. Mondván hogy ő nem is érti, hogy került ez így bele, mert ő eredetileg unikornisnak tervezte Cadencet, és ez különben is szembement azzal a világgal, amit ő megírt, mert az ő elképzelései szerint, csak két alikornis létezik, Celestia és Luna.

    Na és nagyjából itt válik a dolog komikussá, hisz Faustnak simán fel lehetett volna tenni a kérdést, hogy: “Babám, és te ezen idő alatt, mégis mit csináltál?” Csak mert ez így “rohadt jó” hogy Faustnak az után jut eszébe szívén viselni a sorozat sorsát, miután otthagyta azt, úgy, hogy előtte fél éve, már amúgy se nagyon foglalkozott vele. Az utolsó epizód, amihez ő mondjuk íróként, bármit is hozzátett, az a Luna Eclipsed volt. Ami egyébként még így 8 évad után is, az egyik leghülyébben megírt epizód. =)

   • “Sőt, ha már itt tartunk, akkor Luna átalakulása is utólag lett csak megmagyarázva a képregényekben, az is ilyen tessék-lássék módon. Ezek érdekes módon, mégse zavarták a fanokat.”

    Na, ez a képregény pl. érdekelne, mert nálam az eddig látott három évad + 1 EQG film legnagyobb logikai hibája talán ez az “átdizájnolt” Luna volt. Szal érted, S1 elején miután Nightmare-ből visszaváltozik, kb. kapunk egy ilyen “Jajj, nővérkém, bocsika, én nem akartam! T____T” “loli kistesót”, majd alig egy évaddal később már úgy tér vissza, hogy “ÉN_VAGYOK_AZ_ÉJSZAKA! Hajoljatok meg előttem, parasztok!” XD (A totális külső átdizájnolásról már nem is beszélve.) Na és számomra hihetetlen volt, hogy nem csak a sorozat, de még annyira a fanok sem szóltak erre semmit, sőt, még mondogatták is, hogy “milyen zseniális húzás volt, hogy Lunának végre személyiséget adtak, stb-stb.!”, ami mondjuk így utólag valóban jól sült el, de azért örültem volna, ha vagy a canonon belül kapunk erre valami magyarázatot, vagy legalább a készítők bevallják valami külső interjú keretein belül, hogy “Sorry srácok, ez van, azt a karaktert elbasztuk, mert S1 alatt még semmilyen szerepet nem szántunk neki a piloton túl, aztán utólag, amikor meg rájöttünk, hogy mégis csak kezdenünk kell valamit vele, kénytelenek voltál totálisan átírni, hogy be tudjuk illeszteni a világba.” vagy bármi, de semmit nem hallottam erről soha. 😀

    Sőt, apróság, meg lehet mondtam már, de ezt a “Nightmare” dolgot is kb. össze-vissza kezelték. Lehet, hogy erről azóta kiderültek dolgok, de nekem a sorozatban úgy tűnt (S1, illetve S4 eleje volt eddig, amit láttam ebből és ezzel foglalkozott), hogy ez kvázi csak annyi, hogy Luna úgymond “átállt a Sötét Oldalra”, szal neki ez a “Vader formája”. 😀 Ehhez képest Faust meg elvileg olyanokat nyilatkozott (mondjuk ezt nem nyomoztam ki személyesen, de akkoriban nagy bróni haver így mesélte), hogy ez a “Nightmare” kvázi valami önálló entitás, mint Marvelnél a Venom szimbióta, aki ha megfelelő gazdatestet talál, akkor rákapcsolódik, mert ő a negatív érzelmekből nyeri az erejét, illetve azokat tápolja még tovább, vagy valami hasonló wtf magyarázat, ami nekem mindig elég fura volt. XD (Aztán ez utóbbit kb. az egyik képregény is meglovagolta, amiben meg “Nightmare Rarity” szerepelt és az a sztori is elvileg valami olyasmi volt, hogy behülyítették azzal, hogy a barátai mind elárulták, mire akkora keserűségbe esett, hogy a depresszió-szintje már alkalmas volt arra, hogy őt is megszállja a “Nightmare szimbióta”. 😀 XD) Nem tudom, szerintem ez utóbbi magyarázat sokkal nyakatekertebb hülyeség, mint az, hogy egyszerűen Nightmare Moon Lunának az a formája, ami gonoszként így manifesztálódik, mint ahogy azóta már láttam, hogy Celestiának is volt valami gonosz “tüzes Nap” formája. 😀 Értitek, ez utóbbinál sem találták ki, hogy őt meg mondjuk a “Sunlight symbiote” szállta meg és azért néz ki így. 😀 XDDD

    “Na és nagyjából itt válik a dolog komikussá, hisz Faustnak simán fel lehetett volna tenni a kérdést, hogy: “Babám, és te ezen idő alatt, mégis mit csináltál?”

    Mondjuk nála számomra ennyi év után sem tiszta, hogy ő akkor most egyszerűen “ráunt” úgymond az egészre és saját szabad akaratából hagyta ott a sorozatot úgy S2 környékén, vagy pedig tényleg volt valami “egyet nem értés” közte és a Hasbro/egyéb írók között? Mert pl. az egyik ilyen korai (S3-S4 körül kijövő, ha jól emlékszem) brónis dokumentumfilmben is valami hasonlót nyilatkozott, hogy “Nagyon sajnálom, hogy azokat a karikat, akiket én találtam ki, nem kísérhetem el végig az úton, stb.”, viszont ugyanakkor meg tényleg úgy jött le nekem is nem egyszer, hogy amikor még ténylegesen ő dolgozott a cuccon, legalább annyi plothole-t, vagy fura húzást kitermelt ő is, mint amennyit kollégái, illetve hogy azért ANNYIRA nem ő írt MINDENT a sorozatban, mint ahogy a hardcore Faust-fanboyok tálalják, inkább csak a pilotot, meg a világ alapjait, ahonnan az S1 indult. Az más kérdés, hogy a canon, pár képregény, valamint a fanficek/fanartok mellett arra már végképp nem volt soha energiám, hogy még az összes ilyen Comic Conos, meg egyéb készítői interjút is végignyálazzam, szóval lehet, hogy kimaradt pár dolog. XD (De amúgy sem bírom ezt, amikor a tejes kép megértéséhez nem elég a sorozat, hanem mindenféle extra interjút, meg tökömtudja mit kell ahhoz a fanoknak elolvasnia, hogy egyáltalán azt meg tudják érteni, ami a canonban történik. Jó, az MLP-nél hálistennek ez pont kevésbé volt jellemző, de emlékszem, pl. a Tenchi Muyós fazon volt olyan, hogy behozta X, Y, meg Z karit, vagy történeti elemet, amikhez aztán az általa lenyilatkozott, franc tudja melyik magazinban megjelenő interjút, meg az általa külön kiadott XY című light novelt kellett volna elolvasni, hogy tökéletesen megértsük. XD Erre is azt mondtam, hogy “hát, akkor ez esetben inkább hülyén halok meg…” XD)

   • Sokra azért ne számíts, mert kb. annyival lett elintézve a dolog, hogy mikor Luna visszaváltozott jóvá, akkor egy átmeneti időre legyengült, vissza fiatalodott. Ezért nézett ki, viselkedett másképp, mint a “végső formája”. Ezt egyébkénk pont Faust ötlötte ki, magyarázat gyanánt.

    Más téma, hogy amúgy meg inkább arról van szó, hogy egyszerűen nem érezték elég ütősnek Luna dizájnját, Celestiához képest, ezért kapott egy nagy generált. Aztán úgy voltak vele, hogy ha már visszahozzák, akkor az ártatlan, cuki jellemét is lecserélik erre a távolságtartó, illemtudó, archaikusan beszélő nemes hölgyre. Akinek fel kell oldódnia a köznép köreiben.

    Persze ahogy mondod, tény hogy ez a feljavított Luna, hosszútávon sokkal jobban működött. Főleg hogy később a jellemét is tovább bővítették, fejtegették. Viszont valami minimális magyarázatot, nem ártott volna a sorozatba is beletenni, mert ez így sokkal furább volt, mint hogy Cadence nem kapott eredet storyt.

    A nightmarenél is szerintem ugyanez volt, hogy ahogy mondod, a Nighmare eredetileg nem volt több, mint kvázi a “sötét oldal” helyi megfelelője, aminek nem is volt konkrét neve. Vagyis szimplán csak arról van szó, hogy ha egy ilyen nagy hatalmú lényt, elragadnak a negatív érzelmei, akkor az a külsejében, jellemében is változásokat idéz elő. Utána viszont a képregényeknél annyira nem jutott semmi eszükbe, hogy kiötlötték ezt a Nightmare Rarityt, amihez ugye a “sötét oldal” addigi alap koncepciót is meg kellett változtatni. Így lett a “sötét oldalból” valóban egy ilyen symbiotra hajazó valami, nightmare néven.

    Viszont ez talán még ellentmondásosabb, mint Luna átalakulása, mert ott még próbáltak következetesek lenni sorozat, képregény ügyileg is. Hogy na ha már hozzányúltunk, akkor innentől kezdve legyen egységes. A “sötét oldal” esetében viszont nincs így, mert a Daybreakeres rész alapján, amit említettél, a sorozat még mindig a pilotos formulával dolgozik. Ugye Celestia gonosz formáját sem Nightmare Sun-nak, hanem Daybreakernek nevezték el. Plusz hogy még Star Warosabb legyen a helyzet, a két “sith” egymással is harcol, nem csak a jókkal, mert csak egy “mester” lehet. =)

    Amúgy ha már feljött ez az S1 Luna, az írók erre szándékosan vissza is utaltak, egy promóciós anyagban, még 2017-ben: https://www.youtube.com/watch?v=CNINwCzSms4

    Faustról annyit, hogy igazából az első 4-5 epizód volt az, ami az ő rendezése, vezetése alatt készült. Aztán a Trixies résztől kezdve, mikor is az ő koncepciója helyett, egy másik íróét választották, Faust már csak íróként vett részt a sorozat készítésében. Egészen az S2 elejéig, mert a Lunás rész után, már csak amolyan supervisor szerepet töltött be.

    Számtalan pletyka kering arról, miért is történt ez. Konfrontálódások a vezetőséggel, kollégákkal, stb, stb. Ami biztos, hogy voltak nála ott jóval tehetségesebb, kreatívabb, humorosabb emberek.

    A lényeg, hogy Faust, legkésőbb az S2 végére, de valószínűleg már sokkal előbb, nagyjából úgy volt ezzel, hogy nem igazán törődött vele. Fejben már rég nem itt volt. Hisz ő ekkor már az új projektjével volt elfoglalva. Meg volt róla győződve, hogy nemsokára mehet majd vissza a Cartoon Networkhöz, csinálni azt a DC szuperhős csajos sorozatot. Aztán pofára esett, mikor a csatorna később 5 epizód után kaszálta az egészet, mert nem hozta a várt nézettséget.

   • “Jó hát a képregényekkel kapcsolatban, én sem vagyok épp naprakész.”

    Így is jobban állsz, mint én. 🙂 Mondjuk én eleve nem szeretem, amikor ezerféle platformon, kismillió ide-oda utalásokkal tarkított információ morzsákból kell összerakni valamit, ami elvileg a szórakoztatásomra készült. Ha ilyet akarok csinálni, arra ott a tanult hivatásom. 🙂

    Jó, kicsit most elragadtattam magam, mert én meg általában téged kérdezlek, ha felmerül valami kételyem a témában. 🙂 De nehéz úgy fogalmazni, hogy közben 11 percen keresztül haver telefonon keresztül tolja a rizsát, hogy idióta barátnőjének használt biciklit kellett venni, ezért bejárták a fél várost, mindenféle kétes alakokhoz elmentek, és haver hiába mondta a csajnak, hogy jobban járna egy új kerékpárral.

    “Én a képregényekkel úgy vagyok, hogy majd ha lement a sorozat, akkor a G4-G5 közötti szünetben bepótolom majd őket, az EQG fillerekkel együtt.”

    Talán az EQG-ben vannak pótolni valóim nekem is. 🙂 Pedig viszonylag napra kész voltam vele egy darabig.

    “egyes fanok elkezdtek hőbörögni, mert kaptunk egy újabb alikornist, akinek nem volt felvezetve a storyja.”

    Ahogy így elnézem, bronyéknál valahogy semmivel nem lehet kielégíteni a népet. Mindenre fanyalognak, majd csak utólag fogadják be, amikor jön az újabb szájhúzogatásra való adagjuk. Kicsit unalmas lehet egy ilyen finnyás közönségnek bármit is készíteni, azzal a tudattal, hogy úgyis fikázni fogják.

    “vagy bármi, de semmit nem hallottam erről soha.”

    Mintha évekkel ezelőtt pont Péter mondott volna ezzel kapcsolatban valamit, de már nem emlékszem.

    “Ehhez képest Faust meg elvileg olyanokat nyilatkozott (mondjuk ezt nem nyomoztam ki személyesen, de akkoriban nagy bróni haver így mesélte), hogy ez a “Nightmare” kvázi valami önálló entitás, mint Marvelnél a Venom szimbióta”

    Ha megnézed a pilot részeket, lényegében tényleg olyan hatása van, mintha egy megszálló akarat irányítaná Lunát. De én ezen sose akadtam fenn. Változik a sorozat, változik a koncepció (bár a 8. évad karakteridegen viselkedéseivel akkor se tudok mit kezdeni), Faust is elment, szóval igazából ezen felesleges rágódni, főleg, hogy szerintem az eredeti célközönség se fog.

    “mint ahogy azóta már láttam, hogy Celestiának is volt valami gonosz “tüzes Nap” formája.”

    Daybreaker, vagy hogy hívják azt az alakját. 7. évad legjobb része volt szeritnem. De ott már egyértelműen a “darkside”-on volt a lényeg, és Luna esetében is, és az, hogy Faust eredetileg mit álmodott meg, akkorra már csak egy lábjegyzetnek számított az MLP történelemben.

    “Mondjuk nála számomra ennyi év után sem tiszta, hogy ő akkor most egyszerűen “ráunt” úgymond az egészre és saját szabad akaratából hagyta ott a sorozatot úgy S2 környékén, vagy pedig tényleg volt valami “egyet nem értés” közte és a Hasbro/egyéb írók között?”

    Mindenféle utánajárás nélkül, ahogy itt olvasgatom a kommenteket, az alapján szerintem a kettő egyszerre. Gyanítom, hogy a Hasbro rendre rámutatott, hogy azért vannak itt akkora plothole-ok a munkájában, amelyeket még a 8 éves kislányok is kiszúrnak, mire Faust sanszosan egy ponton túl ráunt a dologra, és kalap-kabát. Legalábbis én így tudom elképzelni a dolgot.

    “Az más kérdés, hogy a canon, pár képregény, valamint a fanficek/fanartok mellett arra már végképp nem volt soha energiám, hogy még az összes ilyen Comic Conos, meg egyéb készítői interjút is végignyálazzam, szóval lehet, hogy kimaradt pár dolog.”

    Most bocs, hogy ezt mondom, de inkább fordítottad volna az energiádat az alap kánon cuccra, és nézted volna meg a sorozatot. Azért az kicsit fura számomra, hogy minden szart összegyűjtesz a témában, csak épp az alapművet nem ismered. Ez olyan, mintha úgy próbálnánk teológiáról eszmét cserélni, hogy a Bibliát nem, csak az apokrifeket, értelmezéseket és eretnek tanokat olvasnánk.

   • Most látom, hogy jól beelőztél. 😀 Több dolgot is megválaszoltál, amire az enyém már értelmetlen is lett. 🙂

    “A “sötét oldal” esetében viszont nincs így, mert a Daybreakeres rész alapján, amit említettél, a sorozat még mindig a pilotos formulával dolgozik.”

    Jó, de azért ott eleve Starlight szemszögéből látunk mindent, szóval lehet, hogy ő a tanulmányai, prekoncepciói alapján értelmezte a dolgokat. És szerintem simán jól működik az a koncepció, hogy mindenkinek az árnyoldala legyen az eredeti jelleméhez hasonló, így Luna még sötétebb lett, míg Celestia meg az éltető melegség helyett a vad és kiszámíthatatlan, tomboló tűzzé vált. Vagyis a sötét oldal inkább az alap képesség aránytalan túltengését eredményezi, annak negatívumait kihangsúlyozva.

    “Aztán a Trixies résztől kezdve, mikor is az ő koncepciója helyett, egy másik íróét választották”

    Valahol szerintem itt is rejtőzhet a válasz: egyszerűen nem bírta elviselni, hogy vannak amúgy nála tehetségesebbek, esetleg nem mindig az ő döntését, véleményét fogadják el, még ha az amúgy jobb is lehet, mint amit Faust kitalált.

    “mehet majd vissza a Cartoon Networkhöz, csinálni azt a DC szuperhős csajos sorozatot. Aztán pofára esett, mikor a csatorna később 5 epizód után kaszálta az egészet, mert nem hozta a várt nézettséget.”

    Lett belőle ilyen websorozat helyette. Amúgy azt is ő jegyzi, szóval sanszosan maradt a projektnél, csak be kellett érnie kevesebbel. A végeredményből kiindulva meg talán lehet jobban is jártunk, hogy ott hagyta az MLP-t, mert ez a DC Szuperheroinák egy rettenetesen felszínes, az eredeti karaktereket kifacsaró, és erősen politikai üzenetes valami lett. Nem lepődnék meg, ha az MLP-t is el akarta volna mozdítani ebbe az irányba.

   • “Ahogy így elnézem, bronyéknál valahogy semmivel nem lehet kielégíteni a népet. Mindenre fanyalognak, majd csak utólag fogadják be, amikor jön az újabb szájhúzogatásra való adagjuk. Kicsit unalmas lehet egy ilyen finnyás közönségnek bármit is készíteni, azzal a tudattal, hogy úgyis fikázni fogják.” -> Egyfelől valóban elég idegesítőek, fárasztóak tudnak lenni. Másfelől azonban nem eszik ezt azért annyira forrón. Azt ugyanis érdemes szem előtt tartani, hogy ez egy nagyon marginális kis réteg a fandomon belül, akik még egymással is hadakoznak.

    Vannak az első vonalas oldfagek, más néven a Faustinák. Na ők azok, akik kizárólag az első két évadot tekintik az “igazi MLP-nek” és minden mást mereven elutasítanak, ami utána jön.

    Aztán jönnek a másodvonalasok, akik a harmadik és a negyedik évadot, valamint az első két EQG mozit, még a “panteon” részének tekintik, és S5-től utasítják el a folytatást.

    Illetve vannak a harmadvonalasok, akik már egy sokkal heterogénebb társaság. Egy részük S6-ig, más részük S7-ig tartja jónak a sorozatot.

    Egyébiránt jól megfigyelhető, hogy mindegyik jellemzően ahhoz az egy-két évadhoz ragaszkodik igazán, illetve az alapján definiálja a saját helyét a fandomban, amivel anno kezdett.

    Ugyanakkor ebben sincs igazából semmi új. Sajnos minden hosszú ideje futó, nagy fanbázissal rendelkező műnek ez a velejárója, hogy lesznek károgó oldfagjei, akik folyamatosan a régit vágyják vissza. Még ha valójában, nem is ez mozgatja őket, mint inkább az a tény, hogy mikor elkezdték, akkor még megvolt az újdonság varázsa. Ami mostanra elmúlt, ők pedig ráuntak. Ám ahelyett, hogy ezt elismernék, és keresnének maguknak valami újat, amiben örömüket lelhetik, inkább itt maradnak hőbörögni, mert ettől érzik magukat jobbnak, okosabbnak az átlag fannál.

    Lásd ott a WoW, vagy a WoT. Mindkettő esetében megfigyelhető ugyanez a jelenség, amit leírtam. Csak még a WoW-nál kiegészítőkhöz, addig a WoT-nál verziókhoz kötik ugyanezt. WoW-nál ott vannak ugye a vanilla játék fanjai. Majd jönnek azok, akik még az első két kiegészítőt szerették, és a harmadiktól datálják a WoW aranykorának leáldozását. Aztán jönnek azok, akik a Warlords/Legionhöz kötik ugyanezt.

    “Lett belőle ilyen websorozat helyette. Amúgy azt is ő jegyzi, szóval sanszosan maradt a projektnél” -> Azt nem ő jegyzi, hanem a Warner. Faust majd annak a rebootját fogja vinni, szóval ja, mondhatjuk, hogy Faust álma végül megvalósulni látszik (így laza 7 év késés után) kérdés persze, hogy milyen eredménnyel?

 22. Péter, erről hallottál már? Állítólag Faustnak is van hozzá köze:

  • Hallottam persze. Lényegében ez egy indie projekt volt, amit egy ingyenes fighter maker nevű program alatt kezdett el fejleszteni pár fan. Aztán a Hasbro lelőtte a projektet, jogi okok miatt. A srácok viszont nem akarták hagyni veszi a projektet, mert túl sok munkát öltek bele, ezért átmentek originalba, meg közben enginet is váltottak. Elvileg tavaly februárban jött ki egy early verzió, idén pedig ha minden igaz, jön majd a teljes játék.

   Faustnak igazából annyi köze volt csak hozzá, hogy az eset után, levelezett egy ideig a srácokkal, és segített nekik az új karakterek dizájnját megtervezni. Egyébként a karaktereken látszik a mai napig, hogy az átrajzolt spriteokat leszámítva, igazából ugyanazokat az asseteket használják, mint az eredeti póni karakterek.

   Mint sok fan, én is úgy vagyok vele, hogy még ha jó játék is lesz, a pónik nélkül, igazából nem sokat ér. Az eredetinek ugye épp az adta az erejét, hogy a rajzfilmből ismert karakterek, helyszínek voltak benne. Itt viszont csak ismeretlen, random állatok bunyóznak egymással, ami nem túl érdekes. Plusz ott van alternatívának a Mugen, ahol ez tovább él a mai napig. Ahhoz még én is csináltam ezt-azt. Pinkamena, Trixie, Alicorn Twilight, meg jó pár pálya.

   Amit inkább kipróbálnék majd egyszer, az a Legends of Equestria. Erről néztem is pár videót, hogy nagyjából hogyan működik.

 23. “Sokra azért ne számíts, mert kb. annyival lett elintézve a dolog, hogy mikor Luna visszaváltozott jóvá, akkor egy átmeneti időre legyengült, vissza fiatalodott. Ezért nézett ki, viselkedett másképp, mint a “végső formája”. Ezt egyébkénk pont Faust ötlötte ki, magyarázat gyanánt.”

  Még ez is jobb, mint az eddigi 0 magyarázat, amivel a sorozat szolgált (már ameddig láttam ugye). 🙂 Viszont ha már redisign, meg “visszafiatalodás”: a másik, amit mindig furcsálltam, hogy oké, hogy a húga, vagyis valóban ő a fiatalabb kettőjük közül, de miért tűnik annyira “lolinak”? XD Ha már S2-ben újradizájnolták és méretben egy Nightmare Moon/Celestia méretű dizájnt adtam volna neki, ehelyett kb. alig magasabb, mint a “normál pónik”. Jó, ez biztos apróság, de tökre fura volt nekem mindig, pláne, amikor Celestiával egymás mellett állnak bármilyen jelenetben. (Cadence és Twilight is kicsik alikornishoz képest, de a sztori szerint őket áltváltoztatták, míg a tesók ugye “gyárilag” ilyenek. :D) Hosszútávon amúgy bejött ez a második dizájn, jobban is néz ki így, kvázi ekkora kapott értékelhető jellemet, plusz a szintén “istennő trademark” csillámos hajdizájnt is ekkora adták rá, viszont mondom, még az “elméretezést” kissé sajnálom. XD

  “Amúgy ha már feljött ez az S1 Luna, az írók erre szándékosan vissza is utaltak, egy promóciós anyagban, még 2017-ben: https://www.youtube.com/watch?v=CNINwCzSms4

  És még ezt is most láttam először, pedig mekkora. 😀 Nem is annyira Luna miatt (bár az tényleg poén volt XD), hanem úgy az egész… 😀

  “Számtalan pletyka kering arról, miért is történt ez. Konfrontálódások a vezetőséggel, kollégákkal, stb, stb. Ami biztos, hogy voltak nála ott jóval tehetségesebb, kreatívabb, humorosabb emberek.”

  Egyébként az a vicc, hogy nézőként kb. nekem is ez jött le. Ugye most ha kivesszük a képből az ilyen részletes dolgokat, hogy melyik epizódot konkrétan ki írta, meg hasonlók, akkor a “nagy hivatalos duma” az volt, hogy az első szezont még végig Faust, a másodikban pedig már csak “executive producer”, vagy mi volt, tehát még úgy bele-beleszólt, de már jóval kisebb hatáskörrel. Na, ehhez képest nekem az tűnt fel, hogy a két szezon közül mintha messze a második lett volna a kreatívabb, viccesebb, stb. Oké, rá lehet persze fogni, hogy az elsőben még “kísérleteztek”, vagy hogy “még nem tudtak a brónikról, míg a második szezont már eleve nekik (is) készítették”, viszont ennek fényében végképp nem értettem a “Faustinákat”, akik úgy voltak vele akkoriban, hogy “csak az S1 az “egy igaz póni”, Faust után az egész sorozat meghalt”. XD (Jó, igen, olvastam, hogy ebben az is benne van, hogy mindenkinek az a szezon a kedvence, meg azt tartja a legjobbnak, amelyiknél épp bekapcsolódott a sorozatba, de itt inkább a szokásos “el kellett köszönnünk a fő agytröszttől, vége a sorozatnak!”-feeling került elő, miközben a tapasztalat meg azt mutatta, hogy az alapkoncepción, meg pár kezdeti részen kívül alig nyúlt ő hozzá a cucchoz és kb. onnantól sokkal jobb ötletek jöttek, amikor már mások írták. XD)

  “De nehéz úgy fogalmazni, hogy közben 11 percen keresztül haver telefonon keresztül tolja a rizsát, hogy idióta barátnőjének használt biciklit kellett venni, ezért bejárták a fél várost, mindenféle kétes alakokhoz elmentek, és haver hiába mondta a csajnak, hogy jobban járna egy új kerékpárral.”

  Nem rossz, bár nekem ilyen “haver barátnője és a bicikli” sztorikból még mindig az volt a kedvencem, amikor a csaj péntek délután vonatra szállt, de előtte a biciklijét odakötözte valami villanypóznához, az egyik kocsma előtt (ahol egyébként is hemzsegni szoktak a barna bőrű egyének), mondván, hogy majd jó lesz, ha két nap múlva jön visszafelé és ezzel hazamehet. Majd amikor a csaj vasárnap este megérkezett, a legnagyobb meglepetéssel konstatálta, hogy az a bicikli bizony már nincs a helyén és hát mégis ez vajon hogyan történhetett… 😀 (Lehet meséltem már. XD)

  “Most bocs, hogy ezt mondom, de inkább fordítottad volna az energiádat az alap kánon cuccra, és nézted volna meg a sorozatot. Azért az kicsit fura számomra, hogy minden szart összegyűjtesz a témában, csak épp az alapművet nem ismered. Ez olyan, mintha úgy próbálnánk teológiáról eszmét cserélni, hogy a Bibliát nem, csak az apokrifeket, értelmezéseket és eretnek tanokat olvasnánk.”

  Jogos egyébként, csak sajnos ilyen szembejövő fanartokat/fanficeket még mindig kevesebb idő lenyomnom, mint leülnöm a sorozat elé. XD Inkább az a “tragikus”, hogy ilyen She-Ra-k meg csak úgy szembejönnek és két nap alatt kivégzek belőlük egy szezont, szal annál pl. nekem is bevillant, hogy “ennyi erővel akkor inkább nézhettem volna mondjuk a Pónit”, de számomra is meglepő volt, hogy mennyire elkapott a feeling és milyen hamar bedaráltam. 😀 (Jó-jó, lassan írom arról is a postot, még 3-4 karakter a WoW-ban és kész vagyok… XD) Egyébként a YT néha tényleg olyan jól működik, mint aki szó szerint tudja, hogy mi kéne nekem. A Steven Universe-t pl. kvázi úgy “néztem végig”, hogy bár ténylegesen sosem ültem neki, azonban a YT valahogy mindig a kulcsfontosságú plot-pointokról szóló videókat dobálta fel nekem belőle, így előállt az az érdekes helyzet, hogy szinte teljesen up to date vagyok egy olyan sorozattal kapcsolatban, amit elvileg “nem láttam”. 😀 XDDD

  “WoW-nál ott vannak ugye a vanilla játék fanjai. Majd jönnek azok, akik még az első két kiegészítőt szerették, és a harmadiktól datálják a WoW aranykorának leáldozását. Aztán jönnek azok, akik a Warlords/Legionhöz kötik ugyanezt.”

  Jaja, Lich Kingig volt az igazi, onnantól az “aranykor” sajnos véget ért számomra is, bár voltak azért még jobb dobásaik kiegészítők szempontjából, pl. a Pandaria vagy a Legion. 😀 Más kérdés, hogy én azért azt sosem mondtam, hogy egy teljesen élvezhetetlen szarrá vált volna a játék, de ennyi kiegészítő, illetve 10 év után már tényleg baromira monoton. Speciel most csak pár szintet kell lépnem minden karival (egy nyári eventre húzom felfelé őket), de mivel régóta nem játszottam ennyire “komolyan” a WoW-al, illetve időközben ugye kipróbáltam más hasonló csapatjátékokat, pl. HotS, OW, iszonyúan feltűnt most, hogy mennyire körülményes, nehézkes és monoton tud lenni egyes szempontokból. Látszik a játék kora, hogy eredetileg ez még egy, a 2000-res évek közepén megjelent játék volt és azóta csak azt próbálják toldozgatni-foldozgatni több-kevesebb sikerrel. A másik meg az idő. Egy HotS-ban úgy fél perc, amíg összerak egy 5v5-ös bandát, tökmindegy, hogy milyen kasztú karakterrel indulsz. Míg itt ha mondjuk egy ötemberes instába keresel partyt, ha tank/healer vagy, akkor jópár percet várnod kell, ha meg DPS, akkor lehet az 10-15-20 perc is. Ezen pl. nem értem, miért nem tudtak semmit javítani a játék megjelenése óta. Ezt pedig az emberek úgy próbálják kompenzálni, hogy amikor végre bejutnak az instába, rohannak, mint az őrült. Hiába hozok tankot, mondván, hogy “na, majd akkor én húzom a mobokat magamra és olyan sebességgel toljuk az instát, ahogy nekem kényelmes”, mert rendre lesz valami hülyegyerek, akinek lassú a tempó és hiába DPS, vagy healer, hármassával húzza magára a mobokat. Ez egyébként hülyeség volt a Blizztől, hogy most már a “corpse run” is ki van véve a játékból, vagyis ha meghalsz és megnyomod, hogy rezzelnél, akkor csak simán visszateleportálsz az insta elejére. Kb. ezóta merik ezt csinálni az emberek, mert így már semmi tétje nincs a haláluknak, azt a 20-40 aranyas repair costot meg simán kifizetik, amikor túlzás nélkül soknak milliónyi aranya van már. Amíg úgy nézett ki a dolog, hogy tényleg vissza kell futnod az instába szellemként, meg nem tudtál magadra húzni mobokat, mert ha nem tankként csináltad, akkor 2-3 ütéstől meghaltál, addig sokkal óvatosabbak voltak. Meg persze a hétvége mindig cancer, most is megfigyelhető volt, hogy csütörtök még okés, péntek este már kezd “érdekessé válni” a játék, szombat reggel pedig már konkrétan így néztem: “O___O”, hogy micsoda faszságokat csinálnak ezek… (Mondjuk a hülye hunter jól rácseszett, kétszer megcsinálta ezt a “magamra húzok 3-6 mobot”, először a healer lépett le, majd én tankként még beírtam, hogy “jól csináltad hülyegyerek, most élvezd majd a 30 perces várakozási idődet az újabb instára, bye!” és én is léptem. XD Magával jobban kibaszott, nekem tankként azért úgy 5 percen belül bead egy újabb instát, neki nem… :D)

  “Amit inkább kipróbálnék majd egyszer, az a Legends of Equestria. Erről néztem is pár videót, hogy nagyjából hogyan működik.”

  Ja, ez az a “MLP-s MMO”? Vagy keverem valamivel? Mert valami hasonlót is ígértek már jópár éve.

  • “Ha már S2-ben újradizájnolták és méretben egy Nightmare Moon/Celestia méretű dizájnt adtam volna neki, ehelyett kb. alig magasabb, mint a “normál pónik”. Jó, ez biztos apróság, de tökre fura volt nekem mindig, pláne, amikor Celestiával egymás mellett állnak bármilyen jelenetben.” -> Szerintem ez azért lehet, mert így is érzékeltetni akarják azt, hogy kettejük közül Celestia bír nagyobb hatalommal. Ahogy a nap nagyobb a holdnál.

   Eredetileg amúgy Celestia nem is princess, hanem queen lett volna. Vagyis a húga rangban is alatta állt volna, csak ezt később elvetették. Részben azért, mert túl komolynak érezték ezt a megszólítást. Részben pedig mert jobb ötletnek tartották azt, hogy a két testvér közösen, egyenlő felekként uralkodik.

   Amúgy ha már itt tartunk, ami nekem feltűnt, hogy még Luna azért a “nagy generálja” óta, S3 és S6 között, kapott mindig legalább egy-két részt ami rá fókuszált. Addig Celestia az utóbbi 2-3 szezonban kapta csak meg a saját epizódjait.

   “És még ezt is most láttam először, pedig mekkora. Nem is annyira Luna miatt (bár az tényleg poén volt XD), hanem úgy az egész…” -> Na, ennyit arról, hogy mennyire van igaza a Hub Channeles oldfageknek, akik meg onnantól datálják a sorozat “lejtmenetét/bukását”, hogy átvette azt a Discovery Family, S5 után. =)

   “Egyébként az a vicc, hogy nézőként kb. nekem is ez jött le.” -> Mert így is van. Én anno S7 után, újráztam az egész sorozatot egyben, részben pont azért, mert 2014 nyara már régen volt. (Részben meg mert nem volt jobb dolgom.=D) Aztán elég hamar feltűnt, hogy egyrészt valóban, S2-től azért érezhetően másabb, mondhatnám akár azt is, hogy jobban a felnőtt fanoknak megfelelni akaró irányt vett a sorozat. Viszont igazából már az S1 második fele is másabb, mint az első fele. Faust kezéből pedig épp akkor került ki ugyebár a gyeplő.

   Szóval ha megnézed az ilyen korai részeket, amiket még tényleg Faust igazgatott, mint a The Ticket Master, Applebuck Season, stb. Aztán összeveted azokat a későbbiekkel, mint a Fall Weather Friends, Feeling Pinkie Keen, stb. Akkor azért érezhető, hogy ott már elkezdték bátrabban bontogatni a szárnyaikat. Kevésbé volt hangsúlyos a heti barátság lecke átadása, és több időt, energiát fordítottak a szórakoztatásra.

   “ennek fényében végképp nem értettem a “Faustinákat”, akik úgy voltak vele akkoriban, hogy “csak az S1 az “egy igaz póni”, Faust után az egész sorozat meghalt”.” -> Pedig vannak ilyen anomáliák, nem is egy. Pl. mikor valaki Faustina létére, hatalmas Trixie fan, miközben ha Fauston múlt volna, ez a karakter, ma nem is létezne. =)

   Vagy mikor, hogy csak egy későbbi példát mondjak, a Daybreakeres részre mondja azt egy Derpy fan, hogy “hát ez csak fanservice”, meg “hát itt a fanoknak akartak megfelelni”. Holott épp Derpy volt az első, egyben a legikonikusabb példája annak, mikor az írók, azért canonizáltak egy karaktert, mert annak sok fanja van. =)

   Egyébként az az érdekes, hogy úgy nagyjából S3 óta, Faustinák alatt az első két szezon hardcore fanjait értjük. Egyszerűen azért, mert nagy részük, az első két szezonnal azonosítja a “true MLP-t”. Miközben valóban, anno az S1 fanjai, mikor még futott / véget ért, hát nem voltak ennyire pozitívak az S2-vel kapcsolatban. Erre pedig pont az volt az egyik érvük, hogy Faust már csak asszisztált hozzá.

   Haverok is mesélték, hogy anno ezek a “hardcoreosok” utálták a Meghan McCarthy, Merriwether Williams féle epizódokat. Mondván hogy azokban “karakteridegen” meg “out of context” dolgok vannak. Na most ebbe a szórásba viszont így olyan részek esnek bele, mint a Lesson Zero, Hearth’s Warming Eve, Hearts and Hooves Day, Putting Your Hoof Down, Dragon Quest, szóval az S2 emlékezetes részeinek úgy lazán a fele. =D

   “Jaja, Lich Kingig volt az igazi, onnantól az “aranykor” sajnos véget ért számomra is, bár voltak azért még jobb dobásaik kiegészítők szempontjából, pl. a Pandaria vagy a Legion.” -> Mondjuk ez is érdekes, mert voltak akik pont a Pandáriás kiegen akadtak ki, mondván hogy “mi ez a kung-fu pandás bullshit?”. Aztán ennek hatására, elkezdték az addigi “fekete bárány” Cataclysmot felértékelni, hogy “hát jó, megvoltak a maga hibái, de legalább nem olyan volt, mint ez a pandás hülyeség”.

   A Legionnél meg azt hallottam vissza egyesektől hogy: “Hát a Warlordsnak még volt normális storyja, igényesen kidolgozott, hangulatos zónái. Ez meg csak egy fanservice, legendary itemek apropóján.”

   Amúgy tény, hogy a WoW mostanra megöregedett, de vannak akik pont emiatt ragaszkodnak hozzá, hogy “ez még igazi, vérbeli MMORPG, és nem ilyen MOBA, Battle Royale torzszülött” meg hogy “ebben a világban még el lehet veszni, van normálisan megírt loreja” stb.

   “Ja, ez az a “MLP-s MMO”?” -> Igen, az. Bár a kipróbálásától, máig visszatart az a tény hogy ez egy fanmade cucc, ami alapból nem lenne baj, csak online játékok esetében ez általában a termérdek gameplay, és teljesítmény probléma melegágya szokott lenni. Viszont ami mellette szól, hogy vannak azért érdekes húzásai. Például hogy bizonyos questeket, csak bizonyos életkorban, bizonyos fajokkal tudsz csak teljesíteni. Ami logikus is, hisz felnőttként nyilván nem fogod óvodás gyerekek elhagyott cuccait keresni az udvaron. Repülni csak pegazussal, varázsolni pedig csak unikornissal lehet.

 24. Na közben a teaser után, befutott a hivatalos trailer is.

  Érdekesnek tűnik. Szép, érzelmes nyitásnak ígérkezik. Viszont ezen a visszavonulásos dolgon azért néztem egyet. Mármint oké, következő logikus lépcső Twilight “karrierjében”. A “tanítvány, átveszi a mester helyét” alapon, és lehet hogy Celestia tényleg végig ebben gondolkodott. Na de Celestia és Luna esetében, mégiscsak kvázi istenségekről, vagy legalábbis élő szentekről beszélünk, akik egy magasabb létállapotban léteznek. Tehát nem öregednek, halnak meg természetes módon, még Twilight elvileg halandó maradt, és az “erő szintje” továbbra is alattuk van.

  • Később még írok egy hosszabb kommentet is, de ez felcsigázott. 🙂 Mondjuk számomra kb. az elejétől fogva ott motoszkált, hogy Celestia nem csupán tehetséges diákként karolta fel Twilightot, hanem ténylegesen utódjául szemelte ki.

  • Titkos:

   “Ha már S2-ben újradizájnolták és méretben egy Nightmare Moon/Celestia méretű dizájnt adtam volna neki, ehelyett kb. alig magasabb, mint a “normál pónik”. Jó, ez biztos apróság, de tökre fura volt nekem mindig, pláne, amikor Celestiával egymás mellett állnak bármilyen jelenetben.”

   Igazából szerintem felesleges szőrözés ezen rugózni. Luna a fiatalabb, ezt érzékeltetni kellett valahogy, és egyszerűbb karidizájnnal, mint folyamatosan azt hangsúlyozni, hogy ő a fiatalabb (azért, akinek van testvére, az tudja, hogy a fiatalabb sokszor sérelmezi is azt a tényt, hogy ő a fiatalabb, és aki ezt emlegeti is, azt nehezen viseli el).

   ” míg a tesók ugye “gyárilag” ilyenek.”

   Kérdés, hogy tényleg gyárilag ilyenek-e. Mert simán el tudom képzelni, hogy eredetileg ők is ki kellett érdemeljék valahogy az alikornis státuszt. Ez kicsit olyan mint DB-ben az SSJ, először csak egy volt, aztán már minden második Saian képes volt azzá válni.

   “Nem rossz, bár nekem ilyen “haver barátnője és a bicikli” sztorikból még mindig az volt a kedvencem, amikor a csaj péntek délután vonatra szállt, de előtte a biciklijét odakötözte valami villanypóznához, az egyik kocsma előtt”

   Na igen, az nagy felelőtlenség volt. 🙂 Egyszer én is csináltam olyat kényszerűségből, hogy a vasútállomáson hagytam két napra a bringát, mondjuk magamban el is könyveltem, hogy mire visszatérek, már nem lesz meg. Szerencsére nem vitte el senki. Azóta azért nem köszörülöm az ördög farkát. Mondjuk a haver és csajának bicikli története elég vicces. Bejárták a fél várost, vagy 50 bringát néztek meg kétesebbnél kétesebb alakoknál. Végül vettek egyet, de azt is már félhomályban nézték meg. Otthon aztán kiderült, hogy tiszta rozsda az alja. 25 ezer volt a canga, plusz még alsó hangon legalább ennyi, mire rendbe hozatják, szóval ott tartunk, hogy hülye csaj ahelyett, hogy inkább vett volna egy új járgányt, kb. ugyanannyit költ egy használtra. Mert neki olyan extra elvárásai voltak ám, hogy legyen kontra fékes, de legyen váltós is (nagyon ritka a kettő együtt).

   “ilyen She-Ra-k meg csak úgy szembejönnek és két nap alatt kivégzek belőlük egy szezont”

   Hááát, igazából azt tudom mondani, hogy azt az időt is szentelhetted volna az MLP-nek. 🙂 Mondjuk én is bedaráltam volna két nap alatt, ha nem kell közben melóba is menni. Így viszont csak napi 2-3 epizódos tempóban haladtam vele, mert közben még gémelés is, meg egyebek. Azért várom a véleményezésedet. 🙂

   “10 év után már tényleg baromira monoton.”

   Idővel bármelyik játékra rá lehet unni. Egy MMORPG meg ma már elavultnak számít játékélmény tekintetében. Amúgy nem véletlenül kezdett bele a Blizz a játék egyszerűsítésébe, mert a MOBÁk komoly kihívóvá váltak a WoW-nak.

   “Míg itt ha mondjuk egy ötemberes instába keresel partyt”

   Azért ebben szerintem már a játék kora is belejátszik, hisz érezhetően kevesebben is tolják a játékot, ergo nehezebb is az MM-nek megfelelő társakat találnia.

   “Meg persze a hétvége mindig cancer, most is megfigyelhető volt, hogy csütörtök még okés, péntek este már kezd “érdekessé válni” a játék, szombat reggel pedig már konkrétan így néztem: “O___O”, hogy micsoda faszságokat csinálnak ezek… ”

   Ez meg szinte minden online csapatjátékra jellemző. Plusz a nyári szünet még egyet tesz rá, meg a karácsonyi is. Ilyenkor megszaporodnak azok, akik csak hétvégén érnek rá, ebből adódóan kevésbé van tapasztalatuk, vagy csak simán beleszarnak abba, hogy amúgy mások is játszanának, ők már azt szórakoztatónak találják, hogy bemennek lemészároltatni magukat. Ilyen hülyékkel bármelyik játékban találkozhatsz, WoT-ban is tudnánk mutatni ilyeneket szép számmal.

   Péter:

   “Mondjuk ez is érdekes, mert voltak akik pont a Pandáriás kiegen akadtak ki”

   Ja, erre még én is felfigyeltem. 🙂 Mondjuk sose vonzott a WoW, így letudtam annyival, amit anno Shirin mondott Otherworld-ön a témában. De ez a Kung-fu-Pandás feeling tényleg furán jött ki. Mondjuk a Dreamworks rátett egy lapáttal erre, mert a Kung fu Panda 3 konkrétan visszacsatolásnak érződik a Pandaria kiegészítőre.

   S9 trailer:

   Korábban említetted, hogy sajnálod, hogy nem megy el S10-ig, mert a páratlan évadok nem annyira jók szerinted. Erről eszembe jutott, hogy megléphették volna azt is, amit a Microsoft a Windows-al. 🙂

   Tényleg a trailerre visszatérve, nekem tetszett az ötlet, és tényleg, nálam egyáltalán nem volt ez annyira meglepő, mert valahol mindig is azt éreztem, hogy erre akar kimenni a történet fő íve, hogy Celestia keresett egy utódot magának. Eleve, mikor átengedte Twilight-éknak a harmónia elemeit, most meg a trailer alapján úgy tűnik, hogy ők is tovább adják azt az új 6-osnak.

   De azért vannak elvárásaim is a sorozat iránt. Jó lenne, ha ezúttal végre elvarrnák már a maradék elvarratlan szálat. Köztük AJ szüleinek sorsát, illetve Spike tojásának származását. Emellett érdekes volna, ha az utolsó évad történet központúbb lenne.

   Viszont, ha a nyitó dupla epizód tartalmából vágtak össze ide, akkor kíváncsi leszek, hogy mégis mit hoznak ki a sorozat hátralevő részéből, ha már a nyitány ilyen ütős lesz? Illetve az évadzárás akkor mibe fog kifutni?

 25. Most nézem, hogy valaki összefoglalt pár cameo-t az MLP-ből. 😀 Ezen azért szerepelnek olyanok, amelyekre fel se figyeltem nézés közben. Persze így is csak 10 ilyet hordott össze.

  • Ilyenből volt már pár. Mondjuk én jobban szeretem azokat, amik nem ilyen ömlesztetten, csak a legközismertebbeket, legkedveltebbeket szedik össze, hanem mondjuk szezonosan gyűjtik listába, melyik részben hol-mire volt utalás.

   • Mivel nem mozgok olyan nagyon ebben, meg azért az MLP easter egg-jei nem mind jönnek át nálam, így nekem érdekes volt még ez is. Azért több olyan utalás is volt ebben a 10-es listában, amelyeket nem vettem volna észre, mert olyanra mutatott, amit nem ismertem, vagy legalábbis nem foglalkoztam vele. Mint ahogy a Zeldával sose foglalkoztam, így Link jól meglepett, hogy szerepel.

 26. Úgy nézem, a kínaiak nagyon nyomják fel netre a 9. évadot. Már 16 epizódnál tart a cucc. Lehet, nyár végéig megnézhetővé válik az egész szezon?

  • Ja, láttam én is torrenten.

   Amúgy nem csoda, mivel a Youku-n (ázsiai Youtube) van valami olyan lehetőség ha jól értettem, hogy kvázi előre lehet kérni részeket. (Gondolom nem ingyen.) Aztán innentől kezdve nem kell más, mint egy képfelvevő program.

   Mondjuk én inkább megvárom, még kijön minden epizód rendes minőségben, MKV-ban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: