Sailor Moon és a SoS brigád

Na nem az a SoS brigád… =)

Gondoltam, ha már amúgy is 20 éve volt annak, hogy nálunk is tiszteletét tette ez a sorozat, a Dragon Ball-al együtt. (Jézusom, hogy repül az idő…) Akkor az ilyenkor szokásos, nosztalgikus ömlengés helyett, inkább valami érdekesebb témáról írok, amiről idehaza nem sokan tudnak. =)

Nagy újdonságot nyilván nem árulok el azzal, hogy az eredeti Sailor Moon, egy nemzetközileg elismert, sikeres, és közismert rajzfilm sorozattá vált a ’90-es években. Ahogy máshol, úgy az USA-ban is. A helyzet azonban az, hogy nem mindig volt ez így…


America! We love you…

Ahogy egy korábbi cikkemben már említettem, a Sailor Moon pályafutása, nem épp hétköznapi módon indult el Amerikában. Annak idején két cég versengett a franchise jogaiért. Ám még az egyik cég, a Toon Makers, csak a címet szerette volna licenszelni, és a japán sorozat mintájára, egy saját készítésű félig rajzfilm, félig élőszereplős sorozattal akartak előrukkolni. Addig a másik cég, a DiC (ma DHX Media) az eredeti sorozatot akarta szinkronizálni. A két cég versenyéből aztán, végül a DiC került ki győztesen.

A szinkron persze hagyott maga után, nem kevés kívánnivalót. A töménytelen cenzúra, a saját szövegkönyv, és a történetben, egyes karakterek jellemében eszközölt változtatások, megtették a hatásukat. Az eredetihez viszonyítva, az amerikai verzió olyan volt, mintha egy teljesen más rajzfilmet nézett volna az ember. Egyben tökéletesen reprezentálta azt az időszakot, amikor az USA-ban, divat volt amerikanizálni, minden külföldi, főleg a japán sorozatokat.

Ami viszont, már inkább meglepő, hogy a Sailor Moon első debütálása, nos finoman szólva se volt épp sikeresnek nevezhető. A Sailor Moon-t először a UPN-en (United Paramount Network) kezdték el sugározni, még 1995 szeptemberében. Ám köszönhetően annak, hogy a sorozatot a hétköznap reggeli műsorsávba tették, amit gyakorlatilag senki se nézett. (Vagy legalábbis, nem a célközönség.) A sorozat egy hatalmas bukás volt, amit épp ezért, még az év decemberében, a második évad felénél elkaszáltak. Ezért van az, hogy az Amerikai szinkron egyik sajátossága, a Sailor Says szegmens, csak eddig látható.

Ekkor azonban, nem várt esemény következett be, és a sorozat elkaszálása után, részben az akkor ébredező anime fandom fanjaiból, részben a sorozattal frissen debütált fanokból, összeállt egy Save our Sailors nevű mozgalom. (Egyes helyeken Save our Soldiers, Save our Senshis néven is visszaköszönt.) Ami azért is volt akkoriban figyelemfelkeltő, mert ez volt az első olyan kampány, amit egy rajzfilm kapcsán indítottak el, és ami kifejezetten online szerveződött.

A S.o.S célja nem kevesebb volt, minthogy a sorozatot újra műsorra tűzessék. Leadják mindkét évadot, illetve elkészüljön, a további két évad szinkronja is, amikre eredetileg szintén szólt a licensz, ám a sorozat elkaszálása miatt, már nem készültek el. Utólag visszanézve persze, már erősen megoszlanak a vélemények a S.o.S megítélését illetően. Hogy mégis mennyire volt ez hasznos? Mennyire volt az ő tevékenységüknek, bármiféle érdemi haszna? Nem is beszélve ugye a visszásságokról, amikből szintén kijutott jó pár.

A kampány még 1996-ban indult, és egészen 2004-ig tartott, mire hivatalosan bezárta kapuit. Bár a fénykorát valójában 96 és 98 között élte. Miután az USA Network 1997-ben újra műsorra tűzte a korábban leadott 65 epizódot, ami ezúttal sem tudott nagyobb sikereket elérni. ’98-tól a Cartoon Networkhöz került a sorozat, akik ’98 és ’99 között leadták az első két évadot, ezúttal végig. 2000-től pedig a további két évadot is műsorra tűzték. Majd egészen 2001-ig ismételték azokat. Ergo, a S.o.S léte, legkésőbb az ezredfordulóra, okafogyottá vált.

A kampány közösségteremtő szerepe persze elvitathatatlan érdem. Egy rendkívül aktív kis közösség volt, akik szinte “minden fronton támadtak”. Hogy mást ne mondjak, még egy Doom mod is készült annak idején, kifejezetten ennek a mozgalomnak a népszerűsítése végett.

Ugyanakkor, mint említettem, itt se ment minden épp zökkenőmentesen. A S.o.S például, szeretett volna nem csak egy kampány oldal lenni, de egyben egy informatív tárház is. A probléma csak az volt, hogy S.o.S-ék gyakran nem néztek utána annak, mennyire is fedi az az információ, hír a valóságot, amit ők tényként leközöltek. Így nem egy ostoba pletyka, álhír terjesztéséből vették ki a részüket.

Ahogy nem egyszer fordult elő az is, hogy S.o.S-ék egy lépéssel az események mögött jártak. Így például akkor indították el egy Pop-Tarts promotálást, amivel a céljuk az volt, hogy a Kellogg’s-t megszerezzék, mint szponzort. Mikor a kanadai Irwin cég, már jóval korábban elvállalta a sorozat szponzorálását.

Szintén szerették úgy magukat feltüntetni, mint a Sailor Moon egyetlen reménysége, akik egyedül próbálják megmenteni a sorozatot attól, hogy a feledés homályába vesszen. Holott az érdemi munkát e téren, inkább a DiC és a többi érintett cég végezte, elvégre az ő nyakukon maradt egy olyan sorozat, amibe pénzt öltek, és ami megbukott. Csak hát egy bukott sorozattal házalni, sose volt hálás feladat.

Na és persze, közéjük is befurakodott pár olyan alak, akik inkább a saját hasznukra próbálták ezt a kampányt használni. Például úgy, hogy olcsó hamisítványokat sóztak naiv emberekre. (Honnét is ismerős ez? Áh, megvan…)

21 hozzászólás to “Sailor Moon és a SoS brigád”

 1. Hihetetlen, hogy már ez is 20 éve volt. Emlékszem, még általánosban kezdtük nézni a sorozatot, majd a 98-99-es tanévtől gimiben (6 osztályos gimnázium). Akkoriban főleg a DB volt sláger (lévén fiú iskola volt a gimnázium), de szinte mindenki nézte ezeket. Akik meg nem, azok meg értetlenkedtek, hogy minek nézzük. Aztán a hittan tanár az első témazáró végére oda rakott egy Son Goku rajzot, hogy azon demonstráljuk viszonyulásunkat a téma iránt (a la alsó tagozat…). Persze a SM nézése kapcsán azért nem nagyon volt megszokott nálunk, hogy fiúk bevallják, nézik a sorozatot.

  Viszont ez az S.o.S. mozgalom, számomra új volt. Ezek szerint nem csak magyar sajátosság rátelepedni valamire, és a kezdeti sikerek után átmenni valami erősen vitathatóba. Jó, mondjuk ez az időszak még Amerikában is az internetezés hajnala volt.

  Amúgy azt sem tudtam, hogy a CN-hez kerültek a jogok. Azt azért sajnálom, hogy a hazai változat azóta se került újra adásra, vagy újra szinkronizálásra.

  • Bizony, repül az idő. =) Én általános 4. osztályban ültem épp, mikor bejött a DB, SM láz. Persze inkább előbbi javára, mert utóbbiért inkább a lányok merték nyíltan rajongani. Nekem mondjuk szerencsém volt, mert az én osztályomban, senkit se csesztettek azért, ha fiú létére az SM-et is nézte. Igaz, ebben az is közrejátszott, hogy idővel az SM-ben is megjelentek olyan dolgok, mint a senshik halála, a koponyafejű varázsló, stb. Amiket korábban, nem nézett volna ki belőle senki.

   Persze még így is a DB dominált, főleg a Z, mikor már bejöttek Vegetáék, Frieza, stb. Na akkor az egész udvar Kámehámé-tól visszhangzott, meg üvöltéstől. A tanárok legnagyobb örömére, akik el nem tudták képzelni, mi lelt minket. =) Sose felejtem el, mikor az egyik tanár, odajött megkérdezni, Bence miért üvölt torkaszakadtából, és áll terpeszben, már percek óta? Mire mi a legnagyobb természetességgel vágtuk rá: “Ő épp szuper csillagharcossá változik.” =D

   A SoS-ról nem csoda, hogy nem hallottál, mivel ez egy kifejezetten amerikai jelenség volt. Az ottani SM történelem része. Nálunk erre, vagy ehhez hasonlóra, érthető okokból nem volt szükség. Hisz itt lement mind a 4 évad, amit a franciáktól kaptunk, ismétlésekkel együtt.

   A nevezzük úgy “elvkurvulás” pedig azért is lehetne nehezen magyar sajátosság, mert a magyar fandomok (is), alapvetően azt veszik át, másolják le, amit nyugaton, elsősorban Amerikában látni. Ehhez max hozzácsapnak olyan magyar sajátosságokat, minthogy az SM fandomban például, nem egy olyan tévinfó, álhír terjedt el, ami az amerikai fandomból jött, és vagy ott is kamu volt, vagy az ottani szinkronra volt csak igaz.

   Csakhogy a legismertebbet említsem, ott volt ez az 1000 éves baromság, miszerint a Holdbéli királyság 1000 éve létezett. Na ez kifejezetten egy olyan dolog, ami az Amerikai szinkronra igaz. Ám köszönhetően annak, hogy az elbaszott magyar Sailor Moon.hu-ra, ez az info került fel, több más hasonlóval egyetemben, sokan ezt vették át, és terjesztették tovább. Mivel az oldal tulajdonosa, a nettó kretén JackD, úgy hozott létre egy “hivatalos” információs oldalt, hogy a sorozatot nem nézte végig még egyszer, hogy képben legyen. Hanem egyszerűbbnek látna lefordítani az amerikai fanoldalakról összeszedett infókat. Épp csak azt nem vette figyelembe, hogy azok az ismertetők, az amerikai szinkronról szólnak, ami elég durván át lett írva.

   Persze nem ez volt az egyetlen ilyen eset, mert a magyar wikipédia is, éveken át olyan baromságokkal volt tele, minthogy az SM-et 98 és 2001 között adták. Ami megint az Amerikai szinkronra igaz, mert az ottani CN-en, valóban ekkor ment, de nem nálunk. (2001-ben, már Pokemon volt.) Vagy hogy a Starsot azért nem adták le, mert túlságosan cenzurázni kellett volna, ami szintén Amerikára igaz. A CN azért nem vette meg a Starsot soha, mert túl sokba került volna az utómunka.

   Az SM-et újra leadni meg csak pénz kérdése. Lásd DBZ, ott is az volt, hogy éveken át ment a hadoválás, hogy ezért, meg azért nem lehet leadni. Túl erőszakos, be van tiltva, nincs meg, lejártak a jogok, stb. Aztán egyszer csak megjelent a Viasat 6-on, ahol azóta rongyosra ismételték. =) Sőt, még a Supert is elkezdték adni.

 2. Azta de komoly az a cenzúra! XD
  Ha a Wonder Woman kivillantotta a dekoltázsát azzal nem volt baj.
  Ha egy anime karakter teszi ugyanezt akkor jön a cenzúra! 😀 Mert gyerekek jogai meg faszom tudja… Mekkora álszentség!

  • Azért azt érdemes szem előtt tartani, hogy WW mégis csak felnőtt karakter, míg Usagi 14 éves. Ettől függetlenül az az ál-prüdéria, ami az amerikaiakra jellemző, valóban szemforgató hatású.

  • Mondjuk attól is függ, melyik Wonder Woman? Mert a képregény hősök, jellemzően mindig az adott kor igényeihez, divatjaihoz alkalmazkodtak. Szóval még az ’50-es, meglehetősen visszafogott volt, úgy az öltözéke, mind a mellbősége, addig ’90-es évekre, őt is elérte a “Baywatch hatás”. =)

   Az animék meg egy teljesen más tészta. Amerikában mindig is divat volt cenzurázni, főleg azokat az animéket, amik TV-be kerültek. Amire a ’90-es években, csak rátett az amerikanizálás kényszere. Igaz, ezt kevés sorozat sínylette meg annyira látványosan, mint az SM.

   Idővel azért enyhültek, mert még az első szezonnál, szinte minden kifogásolható apróságot kivágtak, vagy átszerkesztettek. Addig a 4. évadra, már alig valamihez nyúltak hozzá. Mintha menet közben beleuntak volna. Nem úgy pl. Koreában, ahol meg épp ennek az ellenkezője történt. Ott az elején, az első évadoknál, még csak a japán kanjikat, nemzeti jelképeket vakarták le mindenhonnét. Ám mire eljutottak a 4. évadig, addigra náluk is mennie kellett mindennek a levesbe, ami túl szexi, vagy durva volt. Thaiföldön meg a rövid felsők, fürdőruhák lettek kihomályosítva. =D

   • ” Nem úgy pl. Koreában, ahol meg épp ennek az ellenkezője történt. Ott az elején, az első évadoknál, még csak a japán kanjikat, nemzeti jelképeket vakarták le mindenhonnét.”

    Ez mondjuk nem akkora prüdéria, tekintve a 90-es évek végéig bűncselekménynek számított a japán kulturális termékek bevitele (az utolsó évtizedben enyhült a szorítás), a saját animációs iparuk olyan állapotban volt, amilyenben, így amit lehetett, inkább átalakítottak. Gondold el, akkor milyen lenne, ha Észak-Koreában adták volna le (mármint, ha lenne ott olyan, aki nézne tévét a phenjaniakon kívül). Frankón megnézném azt a fajta tömény átszerkesztést, cenzúrát és ahogy Kim Jong-il, mint Comintern Sailor Senshi… 😀

   • Ezt mondjuk nem tudtam. Azt hittem, csak a klasszikus japánnal szembeni ellenérzés volt emögött, de úgy tűnik, a törvény is. Mondjuk érdekes, hogy ahogy az amcsik, ők is főleg az első 2 évadban mentek rá erre. Ahogy az is, hogy amíg a kanjik, japán jelképek levakarásával voltak elfoglalva, addig a vér, halál, bugyivillantás mind mehetett mellette. Na de amint előbbieket már nem kellett levakarni, egyből váltottak.

    Amúgy figyelembe véve, hányszor olvasták már ki az SM-ből (is) a nácizmus, sátánizmus mellett, a kommunizmust is. A rakétás kisgömböcnek se lenne sok gondja vele, hogy rendszer kompatibilissá tegye. =)

    Még a muszlimoknak se kéne sokat variálniuk rajta. Elvégre a sorozat logójában is ott a holdsarló, meg a csillag. =) Csak a matrózblúzt, és a miniszoknyát kell lecserélni burkára. =D

 3. A DooM modot még AJollyWanker csatornáján láttam a “So, I installed a few Doom mods” valamelyik videójában. Mondjuk kicsit vicces volt, hogy a mod azért annyira nem vette a fáradtságot és az elámot, hogy érdemien átszerkesszen dolgokat, így a duplacsövű sörétes puska megmaradt, mint “hagyományos és eredeti Sailor Moon-fegyver”.

  Mondjuk érdekes, hogy az amerikai mozgalom mintául szolgált a hazai DBZ fandomnak, ami a kész szinkronok kikerülését célzó indítványt illette. És igaz, az aztán annyiban is maradt, miután megkapták.

  • Én abból jó pár évvel ezelőtt a Skyrimosat láttam. Egyik haver linkelte be, hogy feltett valami modpacket, amiben kutyával lehetett játszani, olyan íjjal lövöldözni, ami mamutot lő ki. Meg a mod fele, tele volt brony kontenttel. =D

   Az SM Doom modról annyit, hogy azért tegyük hozzá, az a mod verzió, amit ő leszedett, az még a Doom 1-hez, és nem a 2-höz készült. Szóval jó, hogy a duplashoti például nem lett lecserélve, mikor az az 1-ben, még nem is szerepelt. Emellett a mod fejlesztése, valami 0.3-as verziónál állt meg. Nagyjából addig jutottak, hogy át skinelték a HUD-ot, a Doom1-es arzenált, meg egy-két textúrát.

   Egyébként ahonnét azt a modot leszedte, le lehet szedni más, jobb SM modokat is. Azokról sokat elmond, hogy eleve négyszer akkorák, mint az eredeti volt.

   • “az a mod verzió, amit ő leszedett, az még a Doom 1-hez, és nem a 2-höz készült.”

    Akkor ezért nem működött nálam. xD
    Amennyire minimális a különbség az eredeti Doom két része közt, talán nem meglepő a tévedés. Meg az maradt meg, hogy soci, de nálam az mindig összeforr a duplacsövű sörétes szépségekkel.

 4. Amúgy ha már feljött, érdekes, hogy ahogy a SoS, sok hülyét adott az ottani SM fandomnak, főleg az utolsó éviben. Akik aztán ilyen-olyan módon visszásságokat követtek el. Úgy a hazai SM fandom, az utolsó éveiben, az ébredező anime fandomnak adott ugyanilyen arcokat.

  Hogy mást ne mondjak, Mufurcos sama, és az ő eredeti haveri körének jó része, mind-mind nagy Sailor Moon fanok voltak. Itt kezdték a pályafutásukat. A nagy barátosnőjének, Makonak innét a neve. Uran, aki szintén nagy haverja volt, és aki kínai hamisítványokkal árasztotta el a conok bazársorait, megint csak innét jött. Ahogy az Usagi Offlineos Eisei, és az SM.hu-s JackD haverja is. Na és akkor még nem is beszéltünk Endyről, aki ugyan nem volt a brancs tagja, de a stílusa, skilljei alapján, simán beillett volna közéjük. =)

  Egyébként azt külön bírtam bennük, hogy az még egy dolog, hogy anno kurva idegesítők tudtak lenni, és nem egyszer keserítették meg a hülyeségükkel, az egyszeri fanok életét. Csakhogy ezek basszus, az elmúlt évtizedek alatt, nem változtak ám semmit.

  Ott volt pl. ez a JackD, aki fentebb szóba került. Szóval rá lehet mondani, hogy oké, a fiatal 20-as éveiben, az ezered forduló körül, összerakott egy SM oldalt, és akaratán kívül, legalább egy tucat hülyeség meghonosítójává vált. Na de legyünk vele elnézőek, mert ő csak jót akart, meg amúgy is régen volt már.

  Azt viszont már elég nehéz kimagyarázni, amikor ugyanez a fickó, valami 15 év néma kussolás után, egyszer csak gondolt egyet, feljött Aoi-ra, és mint valami 13 éves Naruretard, azonnal topicot nyitott az anime témában, Muffin elcseszett Blood Moon fanfic fordításának. Aztán mikor ezt nem kapta meg, úgy állította be a dolgokat, mintha a Muff féle fanfic, minimum valami Romhányi féle Flintstones lenne, amiből az eredeti, már nem is jó, csakis a “szinkronos”, mert az egyszeri, megismételhetetlen, és a kulturális örökség része. Sőt, még az eredetit is át kéne fordítani Muff stílusban, mert annyira jó. Ha pedig ezt így hagytuk elveszni, hát akkor innentől kezdve, nyugodtan mehetne az egész Aoi is a darálóba, mert minek van, ha még egy ilyen kultúr remeket se sikerült megőrizni az örökkévalóságnak. =)

  • “Azt viszont már elég nehéz kimagyarázni, amikor ugyanez a fickó, valami 15 év néma kussolás után, egyszer csak gondolt egyet, feljött Aoi-ra, és mint valami 13 éves Naruretard, azonnal topicot nyitott az anime témában, Muffin elcseszett Blood Moon fanfic fordításának. Aztán mikor ezt nem kapta meg, úgy állította be a dolgokat, mintha a Muff féle fanfic, minimum valami Romhányi féle Flintstones lenne, amiből az eredeti, már nem is jó, csakis a “szinkronos”, mert az egyszeri, megismételhetetlen, és a kulturális örökség része. Sőt, még az eredetit is át kéne fordítani Muff stílusban, mert annyira jó. Ha pedig ezt így hagytuk elveszni, hát akkor innentől kezdve, nyugodtan mehetne az egész Aoi is a darálóba, mert minek van, ha még egy ilyen kultúr remeket se sikerült megőrizni az örökkévalóságnak. =)”

   Egyébként ez félig ilyen saját elmélet lesz most a részemről, de szerintem ezeknek az is fájt valahol, hogy már nem ők a “falkavezérek”. Ugye pontosan a fenti dolgok miatt (illetve mert egymást is folyamatosan felszopkodták, egymásnak is alányaltak XD) teljesen úgy érezték az első 5-10 évben, hogy ők Magyarországon az anime atyaúristenei, mert hát X a No #1 fanficfordító, Y a legfőbb magyar SM oldal fejlesztője, Z a “mangakirály”, stb. Szóval kissé ilyen politikus-stílusban kialakult bennük ez a “mi terelgetjük a teljes magyar hazai fandomot, miközben egymással is bratyizunk és sokszor ez alapján döntjük el, hogy kiből lehet itt “valaki”, illetve kit kell kiutálni”. Ez eleinte működött is, részben már csak a korkülönbség miatt is (avagy könnyű mondjuk 22 évesen 15 éveseket szekálni, meg basáskodni fölöttük…), csak aztán pechükre felnőtt időközben egy olyan generáció is, akik ugyan bár szubkultúra szerint a “Muffin & Co.”-hoz tartoztak, gyakorlatilag semmi más szerint nem, így amikor ezen újdonsült arcoknak is elkezdték automatikusan tenni az arcukat, érthető módon egyre többen szóltak nekik vissza olyan stílusban, hogy “Már meg ne haragudj, de ti ki a faszom vagy, hogy így beszélsz velem?” XD Az a “nagy tudás”, amivel ők arcoztak (mert mondjuk akkor még csak ők tudtak angolul, vagy nekik volt olyan netjük, amivel ezen dolgokat meg lehetett szerezni), egyre több ember számára vált elérhető és így egyre inkább halványulni kezdett Muffinék “félisteni” mivoltja, mert azért ez az egész anime-manga nem valami “rocket science”, hogy évekig kelljen egyetemen tanulni, vagy ilyesmi, Muff és haverjainak “előnye” nagyrészt abból származott csupán, hogy idősebbek voltak, emiatt hamarabb kezdték ezt az egészet, így nyilván az olyan Dragonballt életében először látó, otthoni nettel nem rendelkező kölyköket, amilyen én is voltam, eleinte könnyű volt leugatniuk.

   Csak aztán az új fanok közül is egyre többen csináltak saját oldalakat (lásd Aoi), ahol bizony már nem Mufurc, vagy valamelyik “belsős haverja” volt az úr, emiatt nem is járt nekik automatikusan a megszokott seggnyalás, aztán ez eredményezte az olyan kirohanásokat, mint hogy “Muff fanficét vagy felrakjátok, vagy az egész oldalatok szart sem ér!”, mert hát ha az irányítás és fenyegetés csődöt mond, akkor csak a kínos beszólogatás marad. 😀 Nem is véletlen, hogy ezen fazonok nagyrészt maradtak az ilyen haveri oldalakon, vagy pedig szinte teljesen eltűntek a netről (ugye a régi oldalak egyre inkább elnéptelenedtek, lásd pl. Mangazin, egymás felszopkodása pedig csak egy darabig szórakoztató, ha nincsenek új fanok, akiknek tenné az agyát az ember, hamar ráun XD) és majd csak az Animax fórumnál kezdték újra ámokfutásukat, mivel ott voltak megint olyan kedvező feltételek számukra, hogy ők voltak a modok, plusz kaptak egy adagnyi “friss húst” a fanok közül, szóval már előre dörzsölték a tenyerüket, hogy most megint jól “beleolthatják” a fandom egy újabb generációjába, hogy ők az anime Magyarországi helytartói. Csak aztán egyrészt ez a fórum (meg úgy az egész Animax) nem élt tovább pár évnél, másrészt ez a “kinevelési kísérlet” így másodjára, tíz-tizenöt évvel később már nem igazán akart működni, mivel ezúttal nem a netnélküli, Retekklubos animén élő kölyköket kellett “okítaniuk”, hanem olyanokat, akik már simán letöltenek akármilyen animét az otthoni szélessávú netjükkel, olyanokat, akiknek nem kell a “mesternek” kiosztania, hogy “ezt nézd, mert ez rulez, azt a másikat meg ne, mert az gagyi!”, mert vagy magától is el tudja dönteni ismertetők elolvasása után, vagy úgyis valamelyik személyes haverjának fog inkább hinni, nem Muff félistenasszonynak, akiről semmit nem tud, csak azt látja, hogy “jön itt valami hülye és beszólogat/okoskodik/kioktat”.

   Úgyhogy ja, ez az egész animés “ősgeneráció” valahogy úgy járt, mint a komcsik a rendszerváltás után: egy részük sikeresen “átlényegült”, hogy az új rendszerben is megtalálja számításait, más részük viszont egyszerűen nem bírta felfogni, hogy ami az előző rendszerben alanyi jogon kijáró hatalom volt neki, az hirtelen semmivé foszlott és görcsösen próbálja ilyen-olyan formában megtartani azt, vagy esetleg kapásból azt hiszi, hogy ő még mindig számít ebből a szempontból. Az meg, hogy “ezek még most, 15 évvel az események után is teljesen olyanok, mint anno kamaszgyerekként”…hát ez van, ebből is látszik, hogy ez nem valami felvett szerep náluk, vagy ilyesmi, hanem egyszerűen ilyen a személyiségük, ezen változtatni nem tudnak, vagy nem is akarnak. Ugye meséltem én is, hogy amikor pár éve találkoztam személyesen is Mufurccal az egyik conon, egyből visszajött a régi “fórum feeling”, ahogy pl. szegény másik ottani csajnak már egyből kezdett volna “nekimenni” (na persze nem komolyan, csak amolyan Toradorás Taiga módon :D), amiért az annyit mert mondani, hogy neki nem tetszett az Utena, illetve ismét előadta, hogy a férfiaknak szóló ecchi az egy igénytelen szar, ellenben ő már tudja, hogy a nyári szezon tuti címe az a bishounen anime lesz, aminek valami olyan játék az eredetije, mint a Guitar Hero, csak éppen a pontos akkordfogások és hasonlók után ott egy szexi pasi dobálja le magáról a ruhákat. XD Hát…oké. XD

  • Valószínűleg ez lehetett benne. Hisz amint rápirítottunk, és kérdőre vontam JackD komát, hogy amúgy ő mire fel játssza most itt a kultúrfelelőst, aki jól kiosztja a fuckin’ plebst a “mulasztásért”? Miközben neki pl. annyira futotta 15 év alatt, hogy létrehozott egy olyan első számú rajongói oldalt, aminél csak arra nem vette a fáradtságot, hogy újranézze az animét, és hiteles információkat közöljön. Akkor JackD (is) egyből azzal jött, hogy “hát azokban a régi, vad időkben, még más szelek fújtak” meg hogy “te ne beszéljél ám nekem a magas lóról, mert nem voltál ott!”.

   Persze amikor megemlítettem neki, hogy érdekes módon pl. a Planet Vesta, mint az egyik legelső SM oldal is azokban a “vad időkben” kezdte, mint ők. (Sőt, előbb.) Mégis tudott hiteles információkat közölni, velük ellentétben. (Meg túl is élte őket.) Akkor arra már érdekes módon, nem reagált semmit. =)

   Szóval ahhoz képest, mekkora úttörőknek látták, hitték ők magukat. Akik nélkül sohase jöhetett volna itt létre semmi. Többségüknek csak a szája volt nagy, de érdemi munka, tartalom, már nem igazán volt mögötte. Max nosztalgiázás, önmaguk vélt jelentősége felé.

   Azért milyen érdekes, hogy 2005 környékén, mikor én becsatlakoztam ebbe az egész animés miliőbe, és nyilván nekem is az első utam a DB, SM felé vezetett. Valahogy nem a Muffin & co. jött velem szembe, meg az ő munkáik, amiket mindenkinek kötelezően látnia, ismernie kell, mert “alapművek”, “nagy szaktekintélyek” kezei közül, akiknek a szavára érdemes adni. Hanem ilyenek, mint Setike, Zodd, Tenshi, Mariko, Nojika, Kumiko, stb.

   Az említett brigádból, egyedül JackD volt az, akinek volt némi híre a fandomon belül, de neki is csak azért, mert a keresők, rendre az ő oldalát hozták ki az első találatok között, sok friss fan pedig nyilván oda ment először infoért. Más téma, hogy ha az illetőt, kicsit is komolyabban érdekelte ez a franchise, utána piszok gyorsan szembesülnie kellett vele, hogy amit ő ott olvasott, annak a fele úgy baromság, ahogy van.

   Esetleg még urant lehetne megemlíteni, de róla is kb. annyit lehetett tudni, hogy ő volt a Silver Millenium fórum adminja, aki szökő évente egyszer feljött, kitakarítani a spambotokat.

   Muff meg aztán tényleg annyi volt az SM fandomon belül, hogy valami régi SM oldalon, ott volt ez a csaj, aki összerakott pár cikket, meg csinált egy fanfic fordítást. (Egy amúgy nem túl színvonalas fanficről.) Más téma, hogy ha valaki elolvasta az ottani cikkeit, kommentárjait, már az alapján se tűnt épp egy szimpatikus figurának. Nekem legalábbis két dolog jött le róla elsőnek. Egyrészt, hogy piszok szar a humora. Másrészt, hogy egy nagyképű, arrogáns alak, aki egyáltalán nem tűri a kritikát.

   • Hihetetlen, hogy ilyen régi dolgokra ennyire pontosan emlékszel. 🙂 Én már azt is nehezen idézem fel, milyen óráim voltak 2005 körül egyetemen. 😛

   • A helyzet az, hogy nehéz lenne ezekre nem emlékezni. =) Alapból persze senkit se érdekelt volna, hogy a fentebbi két arc pl. milyen baromságokat hordott össze, vagy hogy tették egymásnak a fejüket. A baj az volt, hogy mint egyszer már említettem, ezeket az arcokat, nem lehetett megkerülni, ha abban a körben szerettél volna mozogni, ahol sajnos jelen voltak.

    JackD sem azért maradt meg, mert önmagában akkora megbocsáthatatlan vétek volt az, hogy az ő oldalán hülyeségek voltak leírva. Hisz máshol is voltak dögivel. Csakhogy 5 frissen avanzsált SM fanból, akik hozzánk hasonlóan, akkor kaptak lehetőséget arra, hogy a netnek hála, újra rajonghassanak régi kedvencükért, 3 egészen biztos, hogy elsőnek JackD oldalára talált rá, és ahogy kell, be is szopták azt a sok ökörséget, ami oda le volt írva. Magyarul káros volt, mert éveken át félrevezette az embereket.

    Mufurcnál meg egyszerűen az volt, hogy azt még el is lehetett volna neki nézni, hogy van egy ilyen nagypofájú csaj, aki nem tudja megállni, hogy csuklóból beszóljon mindennek, ami neki nem tetszik. Csakhogy, ő nem elégedett ám meg azzal, hogy megpróbálta az igazát bizonyítani. Hanem őt az is motiválta, hogy lehetőleg közben a vitapartnerét is próbálta, folyamatosan inzultálni, hiteltelenné, nevetségessé tenni. Egy folyamatos kényszert érzett arra, hogy minden egyes megnyilvánulásánál azt demonstrálja, ő mekkora szaktekintély, még a másik, egy mezei kontár.

    Ami neki tetszett, a mögött mindig, minden körülmények között, valami magasabb rendű üzenet bújt meg, amit te nem érthetsz, mert nincs meg a megfelelő tárgyi tudásod hozzá. Mindegy, hogy amúgy valami huszadrangú, bishounen, doujin szarról van szó. Ellenben ami neki nem tetszett, az lehetett amúgy akármilyen szimbolista, művészi, spirituális animu, akkor is csak egy összelopott fércmű, ami mögött nincs semmiféle mélyebb tartalom, csak fanservice, és amúgy is túl van értékelve.

    Aztán ez is akkor vált komikussá, mikor valaki olyan találta be, aki ezekkel szembesítette őt. Mert legyen akármilyen unszimpatikus is egy ember, ha sokat vagy vele egy közösségben, és figyelemmel kíséred a tevékenységét, törvényszerű, hogy előbb-utóbb kiismered. Megtanulod, mik azok a témák, stílusok, klisék, fanservice, amik vonzzák, és mik azok, amik taszítják. Ergo, az ilyen ember, mit fog az egekig magasztalni, és mit fog a sárba tiporni, nagy bakanccsal. Ez alól pedig ő sem volt kivétel, bármennyire is próbálta ezt elkendőzni.

    Muff viszont az a fajta ember volt, akit ha megfeszítenek se ismeri be, hogy ez így van. Helyette ilyenkor látványosan értetlenkedi kezdett, amolyan “hogy jön ez most ide?” stílusban, mintha nem is tudná, miről beszél az illető. Miközben azzal dobálózott, hogy te nyilván csak szándékosan provokálod, trollkodsz vele, mert nem tudsz mit kezdeni az érveivel. =)

  • Látszik, hogy egy ideje, már nem játszom OW-val. Van, amelyiket már fel se ismerem. =) Mondjuk ahogy nézem a karaktereket, van itt már minden, még G-Forceból szalajtott hörcsög is. =D

   MMO terén én eléggé le vagyok maradva, még a Forniteról is csak azért tudok, mert a játék indulása után pár nappal, már ebből is született ponys verzió. =D

   • Na, a pónisított Fortnite-ról lemaradtam eddig, de mondjuk az a játék is kb. annyira érdekel, hogy tudom, hogy létezik.

    Amúgy ez az SM-OW rajz még viszonylag felismerhető OW állománnyal operál. Ami meg a hörcsögöt illeti, azt még nem próbáltam ki én sem. De gyanítom, nem is fogom már.

   • Én eleve ezzel az artal találkoztam, aztán néztem csak utána, miből van. Hiába no, még mindig igaz haver azon mondása, hogy: “Manapság két dologban lehetsz biztos az interneten. Az egyik, hogy minden ami kicsit is népszerű, abból lesz pornó. A másik, hogy minden ami kicsit is népszerű, annak lesz pónis verziója.” =)

    Amúgy lehet kipróbálom majd, elvégre az Epic, PCF készíti, ők meg nem szoktak rossz játékokat kiadni.

   • Én is eljátszottam a gondolattal, de valahogy maga a zsáner nem vonz, vagyis hogy egymagad vagy X számú játékos ellen, és az a cél, hogy a szigeten te maradj utolsónak életben.

 5. Tudom, csak részben kapcsolódik ide, meg lehet, nem mondok újat, de találtam ezt a videót, és rögtön úgy éreztem, hogy ez kihagyhatatlan élmény. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: