JoJo tömören

Avagy ha nincs kedved/időd átrágni magad 3 évadon, de tudni akarod, miről szól. (Nagyjából…)

37 hozzászólás to “JoJo tömören”

 1. Azt hiszem, kb tényleg elég is volt ennyi nekem ebből a JoJo-ból. 😀 Tudom, Titkosnak nagy kedvence, de valahogy sose éreztem rá késztetést, hogy megnézzem. Amúgy közben eszembe jutott az alákevert nevetésről egy vicces dolog. De az itt nagyon off lenne. Majd valamikor elsütöm, bár nem tudom olyan jól előadni, ahogy haver tette.

  • Pedig amúgy tényleg egy decens, retro shounen fight, modern köntösben. A mai anime felhozatalban, a saját műfajában meg pláne hiánypótló alkotás. Más téma, hogy sajnos ez is azoknak a franchiseoknak az egyike, ami már rég túl van a csúcson, és jobbára azért fut mindmáig, mert a mangaka, lényegében ebből él. Szóval igazából ennek is ott van vége, hogy Diot legyőzik. Az utána következő arc még elmegy, jobbára azért, mert Kirának van egy stílusa, aztán onnantól kezdve jobb ezt is hanyagolni, akárcsak a Berserket a Golden Age arc után.

   Azt tudtam, hogy Titkos is látta, nézi, de hogy “nagy kedvence” lenne, azt nem. Viszont ha így van, az már csak azért is érdekes, mert a HnK-t pl. sose szerette, pedig nagyjából ugyanaz a stílus. Klasszikus izom shounen, mindenféle megalomán, sokszor már röhejes szuper erőkkel, száraz humorral.

 2. “Avagy ha nincs kedved/időd átrágni magad 3 évadon, de tudni akarod, miről szól. (Nagyjából…)”

  Négy évad volt ez a videóban, de ja, nagyon zanzásítva kb. ez történt… 😀

  “Azt tudtam, hogy Titkos is látta, nézi, de hogy “nagy kedvence” lenne, azt nem. Viszont ha így van, az már csak azért is érdekes, mert a HnK-t pl. sose szerette, pedig nagyjából ugyanaz a stílus. Klasszikus izom shounen, mindenféle megalomán, sokszor már röhejes szuper erőkkel, száraz humorral.”

  Az a lol, hogy igazából mivel korrekt akartam lenni, ezért pl. MAL-on meg Aoin “csak” egy 7/10-et adtam rá, ami ha úgy vesszük, valóban messze van az olyan óriási kedvenc daraboktól, mint mondjuk a (nálam) 10/10-es Gurren Lagann, ugyanakkor Fomának igaza van abban, hogy így is simán ott van a kedvenceim között és még csak nem is valami “alulról karcolja” kategóriában, hanem mondhatjuk, hogy a krémek között. 😀 Amúgy akarsz röhögni? 😀 Pont azért jött be, mert nekem az egész úgy hatott, mint valami kifordított/parodizált HnK. 😀 Elsőre tartottam tőle, hogy teljesen ugyanolyan lesz, aztán kb. azt tapasztaltam, hogy a karakterdizájnon túl szinte alig hasonlít rá, már amennyit én ugye láttam a HnK-ból. 🙂 Szal pl. hol volt a HnK-ban olyan szándékosan hülyére gyártott figura, mint mondjuk Speedwagon az első szezonban, vagy Joseph S2-ben, stb.? Még Dio is olyan túljátszós “hülyegyerek” a maga módján, hogy hiába főgonosz, meg amúgy nagy rohadék, csak röhögni lehet a marháskodásain. 😀 A “száraz humort” sem igazán értem, én pont hogy baromi jól szórakoztam a poénokon, szerencsére nem csak ilyen “menőcsávós” izmozásra futott ki a viccek nagy része. (Kivéve Jotaro “yare yare daze” dumáját, meg egész karakterét, őt pont ezért annyira nem is csípem, de a többi JoJo teljesen rendben van eddig. :D)

  Másfelől viszont ha már poénok, hangulat, meg stílus, az tény, hogy van a cuccnak egy eléggé elszállt hülye hangulata, amit még megtámogatnak egy ilyen sajátos színvilággal/látványvilággal (ugye hányszor van ilyen lilában úszó képernyő, meg hasonló fogások… XD), majd ezt megfejelik sokszor tök értelmetlen, hülye poénokkal, amiken viszont mégis lehet röhögni, ha elkapja az embert a “Jojo-feeling”. 😀 (Gondolok itt most olyasmikre, mint a már említett túljátszós Speedwagon, az S2-ből a náci tiszt kb, összes szereplése, vagy S3-ban Kakyoin cseresznyenyalogatós jelenete, stb… XD) Meg eleve ilyen hülye módon színpadiasra van véve az egész, mintha nem lehetne soha eldönteni, hogy most mennyire komoly vagy vicces 1-1 jelenet, de pont ettől jó. XD Ugye a Bakénél mondták sokan, hogy nekik az azért jött be, mert ott nem az a lényeg, ami történik, hanem a dumák, meg az egész “Shaft művészet”, ami körbeveszi. Na, én a JoJo-val voltam így hangulat, meg ábrázolás szempontjából, az “apró” különbség csak annyi, hogy itt közben történnek is dolgok, nem csak pofáznak 2-3 epizódon keresztül a nagy semmiről. 😀

  Az más kérdés, hogy ezt is folytatnom kéne, mert így part 3 elején leragadva kissé érdekes, hogy így fanboykodok róla, csak most az ott bejövő filleráradat eléggé legyűrt… XD (Meg 1-2 húzás nem volt ínyemre, amiket egyébként a fenti paródiavideóban is megemlítenek, az egyik, hogy az addig felépített Hamont teljesen dobják a Standek behozása miatt, a másik meg, hogy szerintem felesleges volt így 1-2 arckal utólag kitalálni, hogy “jajj, hát hozzuk már vissza Diót másodjára is!”, eleve az a karakter nekem csak Jonathannal együtt működött, kicsit olyanok voltak, mint a Gutts-Griffith páros, ha már Berserkes hasonlatokat hozunk, szóval elég hülyén fog kijönni, hogy most az ükunokája, vagy ki ellen harcol, azt meg méltatlannak is érzem valamilyen szinten, hogy SPOILER ha úgy vesszük a part 1 végi nagy hajós feláldozás nem járt sikerrel, mivel még a testébe is beleköltözött, pedig ugye anno úgy adták elő, hogy együtt égtek halálra/süllyedtek el, ami szerintem korrekt is lett volna mindkét karakter szempontjából, part 3-hoz meg jöhetett volna valami új boss, ahogy a part 4-ben is van Kira, na mindegy.) Persze lehet majd rám cáfol a cucc, aztán part 3 végére azt mondom, hogy jó volt ez így.

  • Azt még tegyük hozzá, hogy azért itt is többször említetted, hogy sokszor már-már hittérítést súroló szinten is promóztad a JoJo-t. Szóval én leginkább ebből szűrtem le, hogy az egyik kedvenced.

   Amúgy azért sem tervezem már bepótolni, mert mostanában az animék egyáltalán nem nagyon vonzanak, ha valami felkelti a figyelmemet, az is zömmel ilyen fél évados cucc, mint a Made in Abyss. Akkor jöttem ugyanis rá, hogy a hosszabb darabok már egyáltalán nem mozgatnak meg, amikor elkezdtem nézni a Nyomorultak animét (52 epizódos), és úgy az ötödik résznél feladtam, mert túlzottan elnyújtottnak éreztem. Jó, mondjuk ott szerepe volt ebben az anime minősége és az a tény, hogy a regény elolvasása, majd a musical megnézése után már a könyökömön jött ki a sztori.

   • “Azt még tegyük hozzá, hogy azért itt is többször említetted, hogy sokszor már-már hittérítést súroló szinten is promóztad a JoJo-t. Szóval én leginkább ebből szűrtem le, hogy az egyik kedvenced.”

    Azért ez nem mindenütt van, szerintem itt arra gondolhattam, hogy Aoin promózgattam (de akkor is leginkább még abban az időben, amikor rajtam kívül vagy senki nem nézte, vagy csak nem tudtam róluk, hogy nézik, mert azóta már kb. a negyedik emberről tudok, aki szintén követi… :D), illetve egyik havert “baszogatom” vele Facebookon időről-időre, de nála két dolog játszik bele:

    1. K-ON-tól kezdve Oreimón át minden, de tényleg minden szart megnéz anime témában (olyanokat is, amikhez képest ez a két cím még tényleg jónak számít), de a JoJo-ból az első évadot sem képes legalább elkezdeni, nem hogy végignézni.

    2. Ő rendszeresen basztat azzal, hogy “mé’ nem animézel???”, mert hogy ő ebben meg abban a sorozatban már itt meg ott jár, na erre válaszul tökéletes volt többek között az, hogy “én meg a JoJo-ban járok már a harmincvalahanyadik résznél, arról nem tehetek, hogy te meg pont azt nem nézed, amit én…” XDDD

    Illetve mind nála, mind az Aois dolognál belejátszott az is, hogy igazából a mai napig nem értem, hogy ez az anime itthon miért ilyen népszerűtlen. Külföldön, de legalábbis az angol nyelvű oldalakon simán akkora “kultanime” lett, mint mondjuk 10 éve volt a már említett Gurren Lagann, mindenféle hülye mém van róla, vagy pl. az “Is that a motherfucking JoJo reference???” mondat szinte szállóige lett egy csomó esetben (Dodgers mondta is, hogy az angol fanok már a másik véglet, ők már ott is JoJo utalást látnak, ahol egyáltalán nincs is XD), itthon meg olyan, mintha épp csak hallottak volna arról, hogy létezik egy ilyen anime és kb. ennyi. Most, hogy már az ötödik évada fut jelenleg, azért többen belekezdtek, vagy legalábbis felfigyeltek rá, de még mindig sehol nincs a népszerűsége a “világátlaghoz” képest, miközben az összes többi szezonos hype szart meg rendre felkapják idehaza is, szal a fene sem érti ezt. Pláne úgy nem, hogy még ha a fanboykodós nézeteimet ki is veszem a képből, akkor objektíven is elmegy, ahogy Péter is írta, mint “decens shounen cucc”, szóval még csak nem is arról van szó, hogy egy olyan animét próbálnék másokra tukmálni, amiről amúgy tudom, hogy “B-trash”, csak nekem pont bejött. XD (Pl. Killing Bites, oké, picit azt is szeretem promózgatni, mert én már csak ilyen vagyok, hogy ha valami tetszik, azt próbálom terjeszteni. XD)

    Mondjuk JoJo-ról volt Gyakori kérdéseken egy jó kis “elmélet”, amin jót vigyorogtam, még ha némileg ilyen “sznob, értelmiségi animés”-feelingje is van kicsit. 😀

    https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__filmek-sorozatok__9092072-jojos-bizarre-adventure-c-animerol-velemeny

    A díjnyertes komment: “Magyar fórumon nem fogsz sok embert találni, aki követte, még kevesebbet, aki olvasta is. A magyar nézőknél már ott elvágja magát, hogy nem egy középiskolában vagy tizenkettő-egy tucat fantasy világban idétlenkedik a tökegyforma 14 éves jellemtelen főhős legalább kettő, de inkább több nagycsöcsű lánnyal, akik szeretik, de mégse.”

    😀 Hát na, mond valamit a fazon. XDDDD Mondjuk ez nem is annyiból szomorú, hogy “ezért nem tetszik nekik a JoJo, mert az nem ilyen”, hanem inkább abból a szempontból, hogy az utóbbi 5-10 évben tényleg az animék 90%-a ebből a két fenti kategóriából került ki.

   • Na, megírok egy cikket, közben felhalmozódnak a megválaszolandó kommentek emitt. 😀

    “Azért ez nem mindenütt van, szerintem itt arra gondolhattam, hogy Aoin promózgattam”

    Jó, igazából nem volt rálátásom a dologra, csak arra emlékeztem, hogy te ezt szóba hoztad már, és ezek alapján következtettem le, hogy ha nem is a number 1, de a kedvenceid között lehet a JoJo.

    “Illetve mind nála, mind az Aois dolognál belejátszott az is, hogy igazából a mai napig nem értem, hogy ez az anime itthon miért ilyen népszerűtlen.”

    Máskor is előfordult már, hogy valami külföldön népszerű lett, nálunk meg alig páran vették észre, hogy létezik. Mondjuk szerintem azért az is elrettent sokakat, hogy azért nem rövid sorozat (jó, még így sem egy Trónok Harca), illetve, hogy x+1-edik fantasy-nak tűnik.

    Mivel nem nagyon követem az általános animés trendeket, illetve ezek hazai lecsapódását, így amúgy erre nem sok rálátásom van. Mondjuk nálam meg a Made in Abyss lett ilyen “oké, nem a legjobb darab, de a mai átlag felhozatalhoz képest egy kifejezetten decens alkotás” típusú dolog. Annak amúgy mekkora lett a hazai fogadtatása?

   • “Máskor is előfordult már, hogy valami külföldön népszerű lett, nálunk meg alig páran vették észre, hogy létezik. Mondjuk szerintem azért az is elrettent sokakat, hogy azért nem rövid sorozat (jó, még így sem egy Trónok Harca), illetve, hogy x+1-edik fantasy-nak tűnik.”

    Na jó, ezek nálad érthető érvek, viszont akik zsinórban nyomják le az ilyen 50+, vagy akár 100+ részes shouneneket, mint Naruto, Fairy Tail, Boku no hero academia, Attack on Titan, stb., azoknál pont a JoJo esetében kapcsolt be valami “na, ezt már azért nem!” gomb, vagy mi? 😀 Én leginkább ezért nem értem a népszerűtlenségét, az aktuális shounen hype-ot, ami épp Japánban vagy Amcsiban dúl, jellemzően az itthoni fandom is mindig lemásolja és követi, a JoJo-t viszont így kollektíven, nagy ívben leszarták.

    “Mondjuk nálam meg a Made in Abyss lett ilyen “oké, nem a legjobb darab, de a mai átlag felhozatalhoz képest egy kifejezetten decens alkotás” típusú dolog. Annak amúgy mekkora lett a hazai fogadtatása?”

    Aki látta, annak jellemzően tetszett, Aoin kifejezetten a szezon legjobbja volt sokak szerint, sőt, ha jól emlékszem, sokan az év animéjének is választották év végén. Csak ugye ettől még sajnos nem tudom, hogy úgy a fandom átlagát tekintve mennyire lett népszerű, mert mi ott 10-15 fővel nem reprezentáljuk azért az egész hazai fandomot, ahhoz pl. AnimeAddicts-ra kéne feljárnom, vagy ilyesmi. A JoJo leginkább azért tűnt fel, mert egyrészt akármerre mentem a neten vagy IRL animés helyeken, tapasztaltam, hogy legtöbben így hallottak róla maximum, de totálisan érdektelenek vele szemben, másrészt meg amit az előző bekezdésben is írtam, hogy azért szoktam tapasztalni, hogy az aktuális shounen cuccok körül mindig kialakul valamilyen kisebb-nagyobb fandom és ez itt most szinte teljesen elmaradt. (Szal mit tudom én, ilyen majdhogynem noname címeknek, mint pl. a Katekyo Hitman Reborn is volt itthon valamekkora fantábora, pedig ez pl. ma már sehol sincs és a shounenek között is inkább a kevésbé népszerűek táborába tartozott, ha mondjuk egy Naruto vagy Bleach hisztériával vetettem össze.)

  • “Négy évad volt ez a videóban” -> A vicc az, hogy én is így emlékeztem, de a wiki egybe veszi a Phantom Blood, Battle Tendency arcokat.

   “Az a lol, hogy igazából mivel korrekt akartam lenni, ezért pl. MAL-on meg Aoin “csak” egy 7/10-et adtam rá” -> Én azért simán rányomnám a 8-at, sőt a Stardust Crusaders megérdemli a 8.5-et is. =)

   “Pont azért jött be, mert nekem az egész úgy hatott, mint valami kifordított/parodizált HnK. Elsőre tartottam tőle, hogy teljesen ugyanolyan lesz, aztán kb. azt tapasztaltam, hogy a karakterdizájnon túl szinte alig hasonlít rá, már amennyit én ugye láttam a HnK-ból.” -> Pedig abban is van sok ilyen harc, karakter, amik már komikusan túl vannak tolva. Lásd mikor Kenshiro, a wannabe Freddy Mercuryval küzd. Na az a jelenet, amit a falnál leművelnek, azon én először úgy röhögtem, hogy meg kellett állítanom a lejátszót. =)

   Amúgy én anno pont azért figyeltem fel a JoJo-ra is, mert sokan úgy emlegették, hogy ez olyasmi, mint mondjuk a Yu Yu Hakusho a DBZ mellet. Szóval kvázi amolyan testvér, vagy legalábbis jó szomszéd franchise, amiben sok közös van. Mondjuk tegyük hozzá, ez nem is annyira meglepő, ha megnézzük hogy mindkettő, nagyjából ugyanabban az időszakban indult el. Hozzáteszem a régi, ’90-es ovák, amiket én már akkor láttam, mielőtt még az egész JoJo mánia reneszánszát kezdte volna élni nyugaton az új sorozatnak hála, másabb stílusúak voltak. A mostani TV sorozat újvonalas fanjai, nem is szokták szeretni, pedig szerintem ezek sem voltak rosszak, igazából volt ami ebben, volt ami abban tetszett jobban.

   “A “száraz humort” sem igazán értem” -> Itt pont Jotarora gondoltam, hogy hasonlóan reagál sokszor, mint Kenshiro.

   “szerintem felesleges volt így 1-2 arckal utólag kitalálni, hogy “jajj, hát hozzuk már vissza Diót másodjára is!”” -> Valóban nem épp a legeredetibb ötlet, de szerencsére jól lett megvalósítva. Nem véletlen, hogy ez a franchise talán legismertebb, sokak szerint legjobb része, illetve az itteni Dio az, amit sokan elő szoktak venni. Szóval ha eddig tetszett a cucc, sanszosan ebben sem fogsz csalódni. =)

   “igazából a mai napig nem értem, hogy ez az anime itthon miért ilyen népszerűtlen. Külföldön, de legalábbis az angol nyelvű oldalakon simán akkora “kultanime” lett, mint mondjuk 10 éve volt a már említett Gurren Lagann, mindenféle hülye mém van róla, vagy pl. az “Is that a motherfucking JoJo reference???” mondat szinte szállóige lett egy csomó esetben (Dodgers mondta is, hogy az angol fanok már a másik véglet, ők már ott is JoJo utalást látnak, ahol egyáltalán nincs is XD), itthon meg olyan, mintha épp csak hallottak volna arról, hogy létezik egy ilyen anime és kb. ennyi. Most, hogy már az ötödik évada fut jelenleg, azért többen belekezdtek, vagy legalábbis felfigyeltek rá, de még mindig sehol nincs a népszerűsége a “világátlaghoz” képest, miközben az összes többi szezonos hype szart meg rendre felkapják idehaza is, szal a fene sem érti ezt.” -> Sajnos van ilyen, lásd az MLP-re kb. ugyanez igaz a nyugati rajzfilmek vonalán. Ha megnézed a külföldi fandomot, és annak aktivitását összeveted a hazaiéval, hát elég szomorú eredményt fogsz kapni.

   • “A vicc az, hogy én is így emlékeztem, de a wiki egybe veszi a Phantom Blood, Battle Tendency arcokat.”

    Igen, mert animében egyben is volt, de így is-úgy is 4 rész jön ki igazából. 🙂 Ha az eredeti mangás partokat nézzük, akkor ugye:

    Part 1: Phantom Blood
    Part 2: Battle Tendency
    Part 3: Stardust Crusaders
    Part 4: Diamond is Unbreakable

    Animében meg:

    S1: PB + BT egy szezonban
    S2: SC első fele
    S3: SC második fele
    S4: DiU

    Szóval mindenképp négyre jövünk ki. 🙂

    “Én azért simán rányomnám a 8-at, sőt a Stardust Crusaders megérdemli a 8.5-et is. =)”

    Nálam annyira eddig még nem talált be, szal mit tudom én, ilyen “legjobb/legemlékezetesebb animés jelenetek” közé pl. nem nagyon tudnám berakni, valahogy hiányzik valami “plusz”, amivel igazán meg tudna fogni (talán pont azért, mert ennyire elpoénkodós, vagy nem tudom XD), viszont ettől még tény, hogy ott van a kedvenceim között, pont azért, mert összességében marha szórakoztató. 😀

    “Pedig abban is van sok ilyen harc, karakter, amik már komikusan túl vannak tolva. Lásd mikor Kenshiro, a wannabe Freddy Mercuryval küzd. Na az a jelenet, amit a falnál leművelnek, azon én először úgy röhögtem, hogy meg kellett állítanom a lejátszót. =)”

    Jó, ez így abból a szempontból tényleg poén volt, hogy mi tudjuk, ki az a Freddy Mercury, de ha megnézed, itt is mindenki vérkomoly, Kenshiro tolja a szokásos Steven Seagal arcmimikáját (vagyis fapofával néz), a többiek meg elemezgetik, hogy “fú, bazeg, milyen táp!”, meg “hát, ez a Raoh technikája, OMG!” Sehol egy Joseph, Speedwagon, Polnareff, stb. fazon, aki legalább ezt a vérkomolykodást oldaná a hülye poénjaival, vagy valami… 😀 Szóval na, valahogy hangulatra, stílusra, humorban nálam még mindig nem ugyanaz a két sorozat, inkább ilyen “rá lehet fogni, ha nagyon akarjuk, hogy hasonlítanak”. Ellenben hogy valami jót is mondjak, az aláfestő zene ennél a jelenetnél nagyon megdobta az egészet. 🙂

    “Amúgy én anno pont azért figyeltem fel a JoJo-ra is, mert sokan úgy emlegették, hogy ez olyasmi, mint mondjuk a Yu Yu Hakusho a DBZ mellet. Szóval kvázi amolyan testvér, vagy legalábbis jó szomszéd franchise, amiben sok közös van. Mondjuk tegyük hozzá, ez nem is annyira meglepő, ha megnézzük hogy mindkettő, nagyjából ugyanabban az időszakban indult el.”

    Igen, ezt én is tapasztaltam/hallottam így fanoktól, épp csak nálam az egyik betalált, a másik nem. Sőt, most nem tudom már, hogy pontosan melyik volt előbb, szal nem tudom, hogy ez igaz-e, vagy ilyen fanpletyka, de állítólag pl. Jotarót részben pont az akkor már népszerű Kenshiro mintájára alkotta meg a JoJo mangakája, csúnyán mondva némileg lekoppintotta. XD

    “Hozzáteszem a régi, ’90-es ovák, amiket én már akkor láttam, mielőtt még az egész JoJo mánia reneszánszát kezdte volna élni nyugaton az új sorozatnak hála, másabb stílusúak voltak. A mostani TV sorozat újvonalas fanjai, nem is szokták szeretni, pedig szerintem ezek sem voltak rosszak, igazából volt ami ebben, volt ami abban tetszett jobban.”

    Én még a régieket nem láttam, de amúgy nem kizárt, hogy nálam is ez lenne a végeredmény. Pedig ugye nekem semmi gondom a régebbi animékkel, sőt. Csak a JoJo-nál nem véletlenül hoztam itt az előbb a Bake-párhuzamot: ahogy annál is esküdözik a sok fan, hogy a maximumot a Shaft “művészieskedése” hozta ki belőle és hogy enélkül nem lenne ugyanolyan, úgy én a JoJo-nál is azt tapasztaltam, hogy valahogy számomra a “maximum JoJo feelinget” ez az új, David Production stúdió által csinált változat adja. A mangába pl. belenézegettem már csak így kíváncsiság szintjén is és hiába ugyanaz a sztori, a karakterek, stb., valahogy a feeling nekem nem jött úgy át, mint az animéből. Kell bele a zene, a túljátszós szinkron, a lilában, neonzöldben, stb. úszó képi világ… 😀 Pedig ugye ez sem jellemző rám, amikor egy animére ráfüggök és a manga mondjuk már három teljes arcal jár az anime előtt, simán nekiugrok az olvasásnak, hogy történt ez pl. az Attack on Titan-nél, vagy most a Killing Bites-nál, de a JoJo-nál inkább várok mindig a szezonokra, mert nekem itt csak így teljes az élmény. 🙂 (Ja és persze ebből is meg kell várni a BD verziót, csak hogy utaljak az Indás postjainkra, mert pl. a TV változatban ilyen hülyeségek voltak, hogy Jotaro bagózását is kicenzúrázták, de ilyen baromi igénytelen módon, kvázi húztak egy fekete csíkot a képernyő azon részére, ahol a szája van…)

    “Itt pont Jotarora gondoltam, hogy hasonlóan reagál sokszor, mint Kenshiro.”

    Ez igaz, na de ő szerencsére messze nem annyira a teljes széria központi figurája, mint Ken a másik cuccban, sőt, ha megnézed, hogy a többi JoJo-nak milyen a stílusa, még némileg ő a “fekete bárány”. 😀 Most amúgy nem Mufurc-hipszterkedni akarok, de én pont emiatt soha nem is értettem, hogy miért ő a nézők kedvence, miért a yare yare daze lett az egyik nagy szállóige, stb. Akkor már a fiatal Joseph fanboyait sokkal inkább megértem, azon a palin tényleg hülyére röhögte magát az ember, mind a kommentjei, mind a különböző megoldásai fényében. 😀 (Pl. amikor part 2 elején jön a vámpírfazon, tolná neki a szokásos főgonosz dumát a halhatatlanságról, meg az isteni erőről, ő meg megunja és elkezdi le minigunozni. 😀 XDDD Teszi ezt azelőtt, vagy azután, hogy gránátokat kötözött a ruhájára… XD Na most ezek után nekem még vérszegényen is hat ez az erőltetett coolos menőcsávózás, amit Jotaro képvisel, ez a “yare yare daze” is inkább olyan, mint valami vénasszony örökös nyafogása, mert amúgy valami “ó, istenem…” vagy mit jelent, ha lefordítjuk… :D) Mondjuk ha már itt tartunk, nekem Jonathan volt a kedvencem, talán nem a legemlékezetesebb JoJo, meg főleg az elején rohadtul naiv, de nekem be szoktak jönni az ilyen white knight-típusú karik, ha jól csinálják meg őket. 🙂

    “Valóban nem épp a legeredetibb ötlet, de szerencsére jól lett megvalósítva. Nem véletlen, hogy ez a franchise talán legismertebb, sokak szerint legjobb része, illetve az itteni Dio az, amit sokan elő szoktak venni. Szóval ha eddig tetszett a cucc, sanszosan ebben sem fogsz csalódni. =)”

    Reméljük. 🙂 Mondjuk arra érdekelne a magyarázat, hogy egyáltalán hogyan maradt életben, mert kb. két ellentétes verziót hallottam eddig. Ugye part 1 végén elvileg bennégett a tűzben, Irina azért élte túl az egészet, mert elvileg pont abba a koporsóba mászott be a gyerekkel, amiből Dio kijött és mutatják is, hogy abban evickél a tengeren, amíg hajósok fel nem szedik, vagy partot nem ér valahol. Majd a part 3 azzal indul, hogy felbukkan egy koporsó a víz alól és abból jön ki Dio. Na most erre két verziót hallottam:

    1. Volt ott egy másik koporsó is és Dio meg abba ment bele, miután Jonathanbe költözött és mielőtt még a hajó elsüllyedt volna. Ez mondjuk értelmetlen, mi a francért vitt volna kettőt, ha ő mindig csak magára gondolt és a hajóra is úgy ment a végén, hogy vagy ő nyer, vagy úgyis mindegy? 😀

    2. Amit Irina használt, az ilyen “kétrétegű” koporsó volt, tehát ő volt a felső részen, alatta meg egy “álbélés” alatt feküdt Dio. Ez meg szimplán értelmetlen/kivitelezhetetlen, Irina közvetlenül azután belemászott a koporsóba, miután Jonathan meghalt, Dio itt még nem vette át fölötte az irányítást, szal megint mi a fasz? XD

    Szal erre pl. te hallottál valami hihető indokot, hogy ezt hogyan hozta össze az író? Mert én eddig nem nagyon, szimplán újra szerepeltetni akarta Diót, de ő maga sem tudta megmagyarázni, hogy hogyan tér vissza, mert part 1 végén kissé túl jól elvarrt minden szálat. 😀 Mondjuk ez az összképen annyit azért nem ront, mert sosem a sztori volt ennek a sorozatnak az erőssége, csak egyrészt az ilyenek miatt van az többek között, hogy 7-nél fentebb nem nagyon tudom pontozni, a másik meg, hogy ennek fényében pl. kissé vicces így utólag, amikor anno Aoin Rage azzal oltogatta a Bleach fanokat, hogy történetileg mennyire egy összegányolt izé az egész és (idézem) “Aki pedig olyan mangát akar olvasni, amelyet olyan ember ír, aki 400 fejezettel korábban történt eseményekre is pontosan emlékszik és konzisztensen használja azokat fel, olvasson egy kis JoJo’s Bizarre Adventure-t”. Hát ööö, ja, csak már ha egy főgonoszt kell utólag visszahoznia, már azt nehezen tudja értelmesen előadni… 😀 Ettől még szeretem és összességében a JoJo egy Narutót vagy Bleachet természetesen röhögve hülyére ver “összélmény” szempontjából, csak na… 🙂

    “Sajnos van ilyen, lásd az MLP-re kb. ugyanez igaz a nyugati rajzfilmek vonalán. Ha megnézed a külföldi fandomot, és annak aktivitását összeveted a hazaiéval, hát elég szomorú eredményt fogsz kapni.”

    Ez egyébként tényleg egy találó példa, az MLP-nél van valóban hasonlóan durva kontraszt (ha nem durvább) a nyugati és hazai fandomban, csak ott letudtam azzal, hogy mit tudom én, az MLP azért mégsem anime, nyugati rajzfilmek körül nálunk eleve mintha ritkábban alakulna ki ilyen-olyan kultusz. (Lásd Avatar: The Last Airbender, Amcsiban majdhogynem “tiszteletbeli animévé” avatták a fanok, itthon meg….nézte pár ember. ^^” XD) Mondom, a JoJo-nál inkább csak azért lepett meg a dolog, mert ezeket az aktuális shounen hype szériákat rendre fel szokták kapni, sokszor minőségtől függetlenül, szal pl. az amúgy nekem szimpatikus Attack on Titan-t vagy Boku no hero academiát ugyanúgy hypolták, mint ahogy teszem azt a szutyok Sword Art Online-t, amiből már a harmadik vagy negyedik szezon fut, de még mindig van rá igény. (Amúgy épp azon röhögtem múltkor, hogy így blogok alapján azért némileg követem, jelenleg ott tartanak, hogy valami 3-4 epizód óta egy meztelen csaj az ellenfél és azt nem tudják leverni, na mondom, végre kendőzetlenül bevallja a széria, hogy mire is épül az egész: “A Punci Kiritóra gyakorolt hatásáról.” 😀 XDDDD) Ez egyfajta “örök igazság”, hogy ha shounen szériát csinálsz, azt tuti úgyis felkapják annyian, hogy megérje. És ez a JoJo-ra is igaz lett Japánban meg Amcsiban, csak valamiért nálunk nem. (Jó, a japán megítélését már fel sem hozom, mert az még az amcsit is elhalványítja, ott akkora kultsorozat, mint mondjuk az Urusei Yatsura és már azelőtt parodizálta jeleneteit kismillió anime, mielőtt egyáltalán elkezdték volna rendesen adaptálni az elejétől. 😀 )

   • “Szóval mindenképp négyre jövünk ki.” -> Hát a wiki mégsem így gondolja. =) Amúgy mondom, én is abban a tudatban voltam, hogy a DiU az már S4, utána láttam wikin, hogy szerintük mégse.

    “Sőt, most nem tudom már, hogy pontosan melyik volt előbb, szal nem tudom, hogy ez igaz-e, vagy ilyen fanpletyka, de állítólag pl. Jotarót részben pont az akkor már népszerű Kenshiro mintájára alkotta meg a JoJo mangakája” -> A HnK előbb volt, szóval mondhatjuk, hogy a Jojo vett kölcsön elemeket ebből, de igazából ezt így nehéz kijelenteni. Hisz a HnK-ra is hatással volt sok minden, pl. a korabeli nyugati akciófilmek. =)

    Inkább arról van itt szó, hogy ez egy népszerű karakter archetípus volt akkoriban, így mindenki igyekezett magának szerezni egy ilyet, a saját történetébe.

    “Igen, ezt én is tapasztaltam/hallottam így fanoktól, épp csak nálam az egyik betalált, a másik nem.” -> Nincs is ezzel semmi baj, nálam is van ilyen. Például nekem nem tetszett az Ergo Proxy, pedig azt is kvázi a GitS “testvér” sorozataként tartják számon. Ahogy abban se értek egyet sokakkal, hogy a Kill la Kill ugyanazt hozta, mint a TTGL. Szerintem közel sem.

    Viszont a másik TTGL “rokont”, a Needlest meg szerettem. Pedig itt is van egy ellentábor, akik a Needlest úgy tartják számon, hogy “TTGL, mínusz tartalom”.

    “a TV változatban ilyen hülyeségek voltak, hogy Jotaro bagózását is kicenzúrázták” -> Ne is mond, ilyenkor mindig arra gondolok, hogy a HnK, vagy akár a DBZ korában, még simán megmutattak mindent. A szétpukkanó fejű embereket, leszakadt végtagokat, Gokut a mellén egy vérző lyukkal, most meg fekete árnyékkal ki kell takarni mindent, mert úristen.

    “Ez igaz, na de ő szerencsére messze nem annyira a teljes széria központi figurája” -> Történetileg valóban nem, de ettől még kétségtelenül Jotaro a legismertebb, legközkedveltebb Jojo. Ahogy Dio meg a legismertebb, legnépszerűbb antagonista a franchhiseból. Szóval nem véletlen, hogy bármilyen Jojos, vagy ezt is tartalmazó cím készül, mint legutóbb a Jump Force, abban ha tehetik Jotaro fogja képviselni ezt a franchiset, de legalábbis az egyik fő karakter lesz. Még Joseph inkább csak asszisztál mellette, már ha jelen van.

    Amúgy én is jobban bírtam a fiatal, illetve később az öreg Josephet. =)

    “Mondjuk arra érdekelne a magyarázat, hogy egyáltalán hogyan maradt életben, mert kb. két ellentétes verziót hallottam eddig.” -> Igazából ez nem véletlenül ilyen zavaros, mert hogy a mangaka, eredetileg a Dio szálat ott le akarta zárni. Vagyis pont az történt, amit te is elképzeltél, hogy a haldokló Jonathan, ölében Dio fejével bennégtek.

    Csakhogy aztán a mangaka meggondolta magát, és úgy döntött, visszahozza a karaktert, leginkább azért, mert népszerű volt. Egyébként a második magyarázat a helyes, vagy legalábbis az elfogadott. Vagyis miután Erina, bemászott a koporsóba, Dio feje rátelepedett Jonathan testére, és bevonszolta magát az alsó rekeszbe.

    Aztán később, sanszosan mert rájöttek, hogy ez így elég hülyén jön ki, előálltak egy olyan magyarázattal is, miszerint Erina azt hitte, mind Jonathan, mind Dio halott, és maga tette őket az alsó rekeszbe, mert nem akarta, hogy elégjenek. Aztán feküdt be a felső rekeszbe. Csak azt nem tudta, hogy Dio feje nem halt meg, csak elvesztette az eszméletét, majd ösztönösen mászott rá Jonathan testére.

    “csak ott letudtam azzal, hogy mit tudom én, az MLP azért mégsem anime, nyugati rajzfilmek körül nálunk eleve mintha ritkábban alakulna ki ilyen-olyan kultusz.” -> Azért én az ilyeneknél, mint az Adventure Time, Gravity Falls, Rick and Morty, vagy akár az Avatar, láttam azt, hogy ha nem is hosszútávon, de mondjuk a hypejuk ideje alatt azért magyar viszonylatban is kialakult egy fandom, akik képviseltették is magukat. Ha visszaemlékszel, pl. a Szirmai kritika alatt is kis túlzással élve, minden harmadik komment arról szólt, hogy a fanok számon kérték Gergőt, miért az MLP-ről csinált kritikát, és miért nem ezekről, mert mióta ajánlgatják már neki, kérik tőle, hogy nézze meg, legyen róluk kritika.

    Az MLP-nél viszont tényleg annyi volt, hogy volt egy szem Hunbrony, akik próbáltak valamiféle egységet, közösséget létrehozni, de aztán elég gyorsan leépült az egész. Ha megnézed, a legtöbb magyar fanoldal olyan, hogy már abból is látszik, meddig voltak ezek aktívak, hogy szinte mindegyiknél még az unikornis Twilight virít kinn. Azaz S2-nél, nem nagyon jutottak tovább ezek a fanok. Illetve addig se nagyon csináltak semmit. Az átlag magyar brony részéről, a kontent az kimerült annyiban, hogy legyártott valami 12 egy tucat, gagyi alikornis OC-t, aztán csá.

    “Mondom, a JoJo-nál inkább csak azért lepett meg a dolog, mert ezeket az aktuális shounen hype szériákat rendre fel szokták kapni, sokszor minőségtől függetlenül, szal pl. az amúgy nekem szimpatikus Attack on Titan-t vagy Boku no hero academiát ugyanúgy hypolták, mint ahogy teszem azt a szutyok Sword Art Online-t, amiből már a harmadik vagy negyedik szezon fut, de még mindig van rá igény.” -> Lehet pont azért, mert bár modern csomagolásba van helyezve, mégis alapvetően egy retro címről van szó, ami nem azt a stílust, “színvonalat” hozza amin az átlag magyar animus “ki lett nevelve”. Szóval nem véletlen, hogy a Jojo magyar fanjai is zömmel azért a DBZ-s érából kerülnek ki, és nem azokból, akik már az Animaxos Narutóval kezdték. Még a SAO-ért meg idehaza, zömmel pont az a korosztály rajong.

   • “Hát a wiki mégsem így gondolja. =) Amúgy mondom, én is abban a tudatban voltam, hogy a DiU az már S4, utána láttam wikin, hogy szerintük mégse.”

    Szerintem akkor ez esetben a Wiki tudja rosszul, legalábbis korábban sehol nem láttam, hogy a Stardust második felét így különvennék “Battle of Egypt” néven. Oké, hogy ott valóban változik némileg a sztori, mivel az első felére jellemző “Stand of the week” filleresebb epizódokat felváltják a Dio és fő csatlósai elleni fightok, de ettől még nem nevezném külön arcnak vagy szezonnak (max úgy, hogy ahogy írtam, animében valóban két részletben ment le), mert akkor ennyi erővel a Phantom Blood-ot is fel lehetne darabolni mondjuk “Ember Dio”, meg “Vámpír Dio” arcokra, az is pont a felénél változik meg. 😀

    “Nincs is ezzel semmi baj, nálam is van ilyen. Például nekem nem tetszett az Ergo Proxy, pedig azt is kvázi a GitS “testvér” sorozataként tartják számon. Ahogy abban se értek egyet sokakkal, hogy a Kill la Kill ugyanazt hozta, mint a TTGL. Szerintem közel sem.

    Viszont a másik TTGL “rokont”, a Needlest meg szerettem. Pedig itt is van egy ellentábor, akik a Needlest úgy tartják számon, hogy “TTGL, mínusz tartalom”.”

    Nekem amúgy egyik sem jött be, mindkettőt gagyi TTGL koppintásnak éreztem, a Kill la Kill-nek volt minimálisan annyi mentsége a szememben, hogy az legalább bevallottan próbálta másolni, viszont igazából ugyanezért lett kínos is a végeredmény, mert valóban a nyomába sem ért. A Needlessnél meg amúgy az volt a vicces, hogy bár másik stúdió csinálta és ha jól rémlik, annak a mangája még hamarabb is volt kész, mint maga a TTGL, viszont ja, így is erősen érződött, hogy annak a farvízen próbál sikereket elérni. 😀 Meg ott a karakterek hasonlóságán haltam be leginkább, szóval nem tudom, hogy akkor pontosan ki lopott kitől, de ehhez azért már pofa kell… 😀 (A szöveggel is egyetértek, csak “epic crossover” helyett lehetne inkább “epic ripoff”. XDDD) Ja, meg ami még megmaradt abból, hogy volt valami háromfős “loli kommandó” a sorozatban, csak hogy még ellenszenvesebb legyen, aztán olyan “Rendezte: paTKany”-stílusú loliyuri endinget kapott, hogy azért ezen is erősen pislogtam. XD

    Ez a GitS-Ergo Proxy párhuzam érdekes amúgy, van benne logika, de így még nem hallottam őket emlegetni, mint “testvéranimék”, meg azért az EP tudtommal másoknak is inkább csalódás volt. Amit a GitS-el láttam még sok “párosításban”, az az Akira, mint világ, cyberpunk, mondanivaló, meg “animék, amik segítettek betörni a nyugati piacra” tematika alapján. Ja, meg ugye az NGE “mostohatestvére”, a RahXephon, emlékszem, ennél anno talán még Aoin/Mangazinon is mentek a nagy fanviták, hogy most akkor felér-e ez a sorozat az “egy igaz királyhoz”? 😀

    “Ne is mond, ilyenkor mindig arra gondolok, hogy a HnK, vagy akár a DBZ korában, még simán megmutattak mindent. A szétpukkanó fejű embereket, leszakadt végtagokat, Gokut a mellén egy vérző lyukkal, most meg fekete árnyékkal ki kell takarni mindent, mert úristen.”

    Amúgy ilyenkor mindig azon gondolkodom, hogy ez vajon annak a jele-e, hogy Japán is “elpuhult” mostanra ebből a szempontból, vagy igazából ha rajtuk múlna, a mai napig szétpukkannának a fejek, csak most már a nyugati piac eladásaival is számolnak és úgy vannak vele, hogy “figyelj már, ezt a prűd amcsiknak így megint nem fogjuk tudni eladni, vegyetek már vissza a vérből!”? 😀 De igen, az a DBZ “Goku hasa” cenzúra különösen emlékezetes volt, ahogy pl. nemrég meg olyat láttam, hogy valamelyik régi DBZ movienak jött ki egy ilyen BD remastered változata, aminél meg átrajzolták azt a jelenetet, ahol a gyerek Trunks bemutat az ellenfélnek. 😀 Szóval na, nem igénylem én, hogy minden animében fröcsögjön a vér, de igen, egy fighting cuccban elég hülyén néz ki, amikor látod, hogy valóban ott vér, meg mondjuk átlyukadt test lenne és ezeket mismásolják el, másrészt meg most már kezdenek átesni a cenzúra túlsó oldalára, amikor már egy “kabbefaszom!”-jel mutatása is túl erős… 😀 Az indoklás is érdekes amúgy:

    “Flipping people off is not originally an obscene gesture in Japan, but due to the American popular culture, loads of people know what it means. ”

    Utána meg:

    “Blu-ray release or not, since kids in Japan love Dragon Ball, there was probably a concern that children would copy the gesture or that it would also be difficult to broadcast these HD remasters on Japanese TV.”

    Oké, tehát eredetileg nincs obszcén jelentése a bemutatásnak Japánban, de azért a biztonság kedvéért minden egyes korábbi ilyen DB jelenetet inkább átrajzolnak, nehogy a gyerekek utánozni kezdjék…MI VAN? 😀 Amúgy érdekes, hogy:

    1. Bár “nincs Japánban obszcén jelentése”, ehhez képest PONTOSAN ugyanúgy használják a sorozatban, ahogy mi, nyugati emberek, tehát ha megnézzük ezeket a jeleneteket, rendszerint vagy negatív karakterek, vagy komolytalan kölykök használják a bemutatást.

    2. Érdekes, hogy pl. a 90-es években még pont leszarták, hogy hány japán gyerek fogja eltanulni ezt a tévéből, de úristen, ma már cenzúrázni kell…

    Mondjuk ha már itt tartunk, a JoJonál legalább a BD változat normális lett, nem fröcsög benne Elfen Lied módra a vér, nem is igényelném, de pont annyi brutalitás van benne, ami a sztorihoz kell.

    “Ahogy Dio meg a legismertebb, legnépszerűbb antagonista a franchhiseból.”

    Őt pl. én is bírom, mert bár sima kétdimenziós “azért élek, hogy pokollá tegyem a jófiú életét”-típusú gonosz, de ezt olyan színpadiassággal és egoizmussal teszi, hogy egyszerűen szórakoztató. 😀 Mintha mondjuk a Berserkes Griffithből kivennél szinte minden realitást és az egóját maxra húznád. 😀 Mondjuk ennyiből tényleg vicces a közte és a Jotaro közötti kontraszt, azon pl. én is röhögtem, hogy: “You dare to approach me? The mighty Dio?”, mire ő: “I can’t kick your ass from here….” XDDDD Viszont nálam még mindezzel együtt is csak második volt Dio a gonoszok között, a Pillar Men hármast én jobban bírtam. XD Egyrészt nekik van a legjobb theme songjuk (XDDD), másrészt ők maxra húzták a szteroidos pózolást, harmadrészt meg ha belegondolsz, ők kvázi ilyen “felturbózott Dio” voltak bizonyos szempontból. 😀 Ugye hollywoodi filmeknél is van ez az íratlan szabály, hogy a folytatásban még mindenre rá kell tenni egy lapáttal. Szal mint ahogy az Alien sorozatban pl. az első részben még csak egy dög volt, addig a másodikban már királynő + egy egész fészekalj. Na, itt kb. ugyanez volt, part 1-ben még csak Dio és egyetlen kőmaszk, majd part 2-ben már kvázi “három Dio”, csak ezek már maszk nélkül, alapjáraton halhatatlanok, meg ősi azték vagy milyen vámpíristenek, akiknek már csak a vörös kővel upgradelt maszk kell és akkor az evolúció csúcsa is lesznek. 😀 Szal ez azon kevés animék egyike, ahol működik ez a maxra húzás, legalábbis nálam, meg minél idiótább ötletek kerülnek elő, annál szórakoztatóbb számomra. XD És ha már Pillar Men, meg vicces JoJo videók: gondolom ezt már láttad, de ha mégsem… 😀 (Ja igen, Fomának is ajánlom, én ezen már akkor röhögtem, amikor még egy epizódnyi JoJot sem láttam, meg a másik fele MLP… XDDD)

    “Csakhogy aztán a mangaka meggondolta magát, és úgy döntött, visszahozza a karaktert, leginkább azért, mert népszerű volt. Egyébként a második magyarázat a helyes, vagy legalábbis az elfogadott. Vagyis miután Erina, bemászott a koporsóba, Dio feje rátelepedett Jonathan testére, és bevonszolta magát az alsó rekeszbe.”

    Ezt még így elhiszem, de akkor ennek a két külön rekesznek két külső, egymástól független “ajtó” is kellett, elvégre Erinának csak feltűnt volna, ha Dio feltépi a felső fedelet és rajta keresztül próbál bemászni az alsó részbe… 😀

    “Aztán később, sanszosan mert rájöttek, hogy ez így elég hülyén jön ki, előálltak egy olyan magyarázattal is, miszerint Erina azt hitte, mind Jonathan, mind Dio halott, és maga tette őket az alsó rekeszbe, mert nem akarta, hogy elégjenek. Aztán feküdt be a felső rekeszbe. Csak azt nem tudta, hogy Dio feje nem halt meg, csak elvesztette az eszméletét, majd ösztönösen mászott rá Jonathan testére.”

    Ez viszont így elég fura, mármint hihetőbb lenne, hogy így került Dio a koporsóba, csak éppen nem tudom elképzelni, hogy még ha a lángoló, süllyedő hajón lett is volna Erinának ideje így hullákkal szórakozni, akkor is miért tett volna ilyet? Diót Jonathanon kívül mindenki rühellte és ő sem volt valami nagy barátja, csak a közös múlt miatt mondta neki a végén, hogy olyan, mintha valami furcsa barátság kötné őket össze. Ergo Erina szerintem max Jonathant rakta volna be a koporsóba, Dio fejét tuti nem. Ez az “eszméletét vesztette” meg szintén ilyen erőltetett belemagyarázás utólag, hiszen Jonathan pont azért maradt ott és kvázi áldozta fel magát, mert egyrészt már Dio eléggé megsebesítette, másrészt kellett valaki, aki “lefogja a fejet”, amíg a hajó elsüllyed és mivel Jonathan white knight, ezért beáldozta magát, hogy Erina és George túlélhessenek.

    Szóval értem, akkor ez a hivatalos magyarázat, de érződik azért, hogy ez is sántít, mert utólag lett belemagyarázva. 😀

    Ja és még ezt így a végére, ahhoz képest, hogy mindkét sorozat mennyire a kedvencem, ez még csak ma jött velem szembe. 😀

   • “Nekem amúgy egyik sem jött be, mindkettőt gagyi TTGL koppintásnak éreztem” -> Mondjuk én őszintőn szólva egyiktől sem vártam azt, hogy TTGL legyen, így ezért is nem tudtam csalódni bennük.

    A Needlesst amolyan bűnös élvezetként néztem végig, és így tudtam is élvezni. A KLK-nál meg elég hamar világos lett, hogy attól mert Mr. Imaishi csinálja, ez még nem egy TTGL 2.0 lesz, hanem “csak” egy tipikus Imaishi anime. Ami egyébként nem is feltétlen baj, mert még ezzel együtt is messze jobb volt azért, mint a szezonos átlag, de ja, azért csinált már ő ettől jobb animukat is. Pl. nekem a PaSwG, sokkal jobban bejött, mint a KLK.

    Egyébként ha visszaemlékszel, ez a “KLK az új TTGL” is úgy indult, hogy pont a TTGL fanboyok legalja kezdte el ezt nyomni, már akkor, mikor az anime még el sem kezdődött. Aztán ezeknek egy része, még az anime végén is azt mondta, hogy “Na látjátok, megmondtuk mi, hogy olyan lesz ez mint a TTGL, és igazunk is lett, a mester ismét megcsinálta!” Na most az ilyenekkel mit kezdjél?

    “Ez a GitS-Ergo Proxy párhuzam érdekes amúgy, van benne logika, de így még nem hallottam őket emlegetni, mint “testvéranimék”, meg azért az EP tudtommal másoknak is inkább csalódás volt.” -> Mondjuk itt némileg pontosítanom kell, mert nem az alap GitS-hez, hanem a Stand Alone Complex-hez hasonlították. Az alap GitS-hez valóban jobb párosítás az Akira, vagy akár az Armitage III.

    “a RahXephon, emlékszem, ennél anno talán még Aoin/Mangazinon is mentek a nagy fanviták, hogy most akkor felér-e ez a sorozat az “egy igaz királyhoz”?” -> Röviden? Nem. =)

    “Amúgy ilyenkor mindig azon gondolkodom, hogy ez vajon annak a jele-e, hogy Japán is “elpuhult” mostanra ebből a szempontból” -> Meglehetősen. Ugye emlékszünk még a ban törvényre, mikor 50 évnyi csöcs, segg mutogatás után a japók hirtelen kitalálták, hogy na mostantól aztán semmit a szemnek. Aztán ezt meg is szívta nem egy olyan animu, amit lényegében csak ez miatt nézték. =) Mostanában meg a vérrel, goreal, és az egyéb “nem szép” dolgokkal játsszák el ugyanezt.

    Amúgy ha már cenzúra, még egyik haver mesélte, hogy egy gyerek épp amiatt panaszkodott valami animus csoportban, hogy leszedett valami solo cosplay pornót, talán a Fairy Tail-ből, vagy valami hasonlóból. Aztán úgy volt vele, jó lesz ez amolyan szombat esti super happy funtime-nak, aztán csalódnia kellett, mert nem arról volt szó, hogy simán kihomályosították, kikockázták a csaj muffját, ahogy szokták, hanem mint a redneck birth control képen, konkrétan az egész le volt ragasztva szigetelő szalaggal. Szóval lényegében nem volt ott semmi. =D

    “Őt pl. én is bírom, mert bár sima kétdimenziós “azért élek, hogy pokollá tegyem a jófiú életét”-típusú gonosz, de ezt olyan színpadiassággal és egoizmussal teszi, hogy egyszerűen szórakoztató.” -> Igen, van egy stílusa. Ugye az az egész úthengeres jelenet is olyan, hogy Dio azért lépte meg, mert annyira felkúrta Jotaro, annyira el akarta törölni, hogy már idáig elment.

    “És ha már Pillar Men, meg vicces JoJo videók: gondolom ezt már láttad” -> Persze, mondjuk én ezen bevallom, nem csak azért röhögtem, mert Jojo utalás, meg poén, hanem mert eszembe jutott, hogy amúgy tényleg létezik ez a “gyúrunk vazze?” fétis az MLP berkeiben is. Aztán itt most nem arra kell gondolni, hogy van mikor szálkásra, izmosra rajzolják mondjuk AJ-t, vagy RD-t, akikhez még ez illik is (mint pl ez), hanem amikor tényleg ilyen HNK módra, izomkolosszussá vannak felfújva a karakterek, még az olyanok is mint Pinkie vagy Twilight. Persze úgy, hogy a HnK-s izmokhoz, Queens Blade méretű csöcsök párosulnak, ami még rá tesz.

    Amúgy ebből az MLP x Jojo témából is begyűjtöttem pár dolgot, kedvencem volt talán az mikor elkezdték még a Phantom Bloodot amolyan MLPsre átszerkeszteni. Itt azért elég jól sikerültek a behelyettesítések. A Trixie Dio annyira adja, ebből még az EQG-s I Reject My Humanity is egész jó lett. =)

    “Szóval értem, akkor ez a hivatalos magyarázat, de érződik azért, hogy ez is sántít, mert utólag lett belemagyarázva” -> Igen, igazából ez az egész Dio dolog is egy olyan plothole, amit minél inkább próbált betömni a mangaka, annál ellentmondásosabb lett az egész. Mint amikor próbálsz kiradírozni egy tintafoltot, de minél tovább sikálod, annál maszatosabb lesz az egész papírlap.

    “Ja és még ezt így a végére, ahhoz képest, hogy mindkét sorozat mennyire a kedvencem, ez még csak ma jött velem szembe.” -> Jó hát ez mondjuk elég friss alkotás, szóval nem csodálom, hogy még csak most találkoztál vele. Amúgy valóban ütős lett, bár volt már korábban is pár jól sikerült crossover ebben a felállásban is, pl. Friendship is Gar.

   • “Meglehetősen. Ugye emlékszünk még a ban törvényre, mikor 50 évnyi csöcs, segg mutogatás után a japók hirtelen kitalálták, hogy na mostantól aztán semmit a szemnek. Aztán ezt meg is szívta nem egy olyan animu, amit lényegében csak ez miatt nézték. =) Mostanában meg a vérrel, goreal, és az egyéb “nem szép” dolgokkal játsszák el ugyanezt.”

    Várj, ez az, amit pár éve nyomatott Tokió kormányzója, vagy kicsoda, hogy minden olyan mangát soroljanak át a 18+-os pornócuccok mellé, amikben mondjuk dugás nincs is, csak csöcs/segg? Mert erről hallottam, az a csávó nyomatta is egy darabig, de egyrészt nem tudom, hogy végül mi lett a vége, másrészt már akkor sem értettem, hogy Tokió kormányzójaként hogy állna neked jogodban egy egész ország médiáját így alakítgatni. Max a saját városodon belül.

    “Amúgy ha már cenzúra, még egyik haver mesélte, hogy egy gyerek épp amiatt panaszkodott valami animus csoportban, hogy leszedett valami solo cosplay pornót, talán a Fairy Tail-ből, vagy valami hasonlóból. Aztán úgy volt vele, jó lesz ez amolyan szombat esti super happy funtime-nak, aztán csalódnia kellett, mert nem arról volt szó, hogy simán kihomályosították, kikockázták a csaj muffját, ahogy szokták, hanem mint a redneck birth control képen, konkrétan az egész le volt ragasztva szigetelő szalaggal. Szóval lényegében nem volt ott semmi. =D”

    LOL. XDDDDDDDD

    “Persze, mondjuk én ezen bevallom, nem csak azért röhögtem, mert Jojo utalás, meg poén, hanem mert eszembe jutott, hogy amúgy tényleg létezik ez a “gyúrunk vazze?” fétis az MLP berkeiben is. Aztán itt most nem arra kell gondolni, hogy van mikor szálkásra, izmosra rajzolják mondjuk AJ-t, vagy RD-t, akikhez még ez illik is (mint pl ez), hanem amikor tényleg ilyen HNK módra, izomkolosszussá vannak felfújva a karakterek, még az olyanok is mint Pinkie vagy Twilight. Persze úgy, hogy a HnK-s izmokhoz, Queens Blade méretű csöcsök párosulnak, ami még rá tesz.”

    Igen, ezek rémlenek amúgy, szerencsére relatíve kevésszer jöttek szembe eddig. XD

    “Amúgy ebből az MLP x Jojo témából is begyűjtöttem pár dolgot, kedvencem volt talán az mikor elkezdték még a Phantom Bloodot amolyan MLPsre átszerkeszteni. Itt azért elég jól sikerültek a behelyettesítések. A Trixie Dio annyira adja, ebből még az EQG-s I Reject My Humanity is egész jó lett. =)”

    Mondjuk itt most megint a fanboy fog beszélni belőlem némileg, de speciel ha már nem is az alapsorozatra, hanem kifejezetten az EQG-re kívánták ráhúzni a “JoJo skineket”, akkor szvsz sokkal logikusabb lett volna, hogy Sunset legyen Dio. 🙂 Ő volt az első filmben a nagy rivális, oké, hogy Trixie régebbi karakter, meg minden, de mennyit is szerepelt ő abban? Kb. a kekszautomatás jelenete ugrik be és ennyi. Ez a “reject my humanity” rész meg szvsz végképp Sunsetre illene rohadtul, akár rá is vághatnák a finálénál egy videóban Dio szövegét, amikor a fejére teszi a koronát, aztán “démon-succubussá” változik… 😀 (Pláne annak fényében, hogy Flash lett Erina… XD) A “…but it was me, Dio!” rész viszont szerintem is jobban passzol Trixie-re a “great and powerful” miatt. 😀

   • “Várj, ez az, amit pár éve nyomatott Tokió kormányzója, vagy kicsoda, hogy minden olyan mangát soroljanak át a 18+-os pornócuccok mellé, amikben mondjuk dugás nincs is, csak csöcs/segg?” -> Az az, viszont ha nem is hosszútávon, ez valamennyire érintette az akkor kidobott animukat is. Pl. az egyik legismertebb áldozata volt ennek a Rosario S2, amit úgy szét cenzuráltak, hogy a végére alig nézték, és meg is bukott. Ami ugye nem csoda, hisz már az S1-et is lényegében az adta el, hogy folyamatosan megtalálták az alkalmat a bugyik, dekoltázsok mutogatására. Aztán az S2-ben elkezdték ezeket lefedni a TV verzióban az idióta, dagadt denevérrel.

    “Mondjuk itt most megint a fanboy fog beszélni belőlem némileg, de speciel ha már nem is az alapsorozatra, hanem kifejezetten az EQG-re kívánták ráhúzni a “JoJo skineket”, akkor szvsz sokkal logikusabb lett volna, hogy Sunset legyen Dio. Ő volt az első filmben a nagy rivális, oké, hogy Trixie régebbi karakter, meg minden, de mennyit is szerepelt ő abban? Kb. a kekszautomatás jelenete ugrik be és ennyi. Ez a “reject my humanity” rész meg szvsz végképp Sunsetre illene rohadtul, akár rá is vághatnák a finálénál egy videóban Dio szövegét, amikor a fejére teszi a koronát, aztán “démon-succubussá” változik…” -> Ennek igazából az az oka, hogy a Phantom Blood ugye akörül kezdett népszerűvé válni, amikor az S2 véget ért, és az S3 futott. Akkor pedig még nem volt Sunset, így adta magát, kihez illik jobban ez a Dio szerepkör.

    Amúgy igen, ebben a Sunset felállásban is van valami, nem véletlen, hogy vannak olyan artok, ahol ő Dio, de megcsinálták már ezt másokkal is. Pl legutóbb Cozy Glow-al is eljátszották ezt.

    Amiért szerintem mégis inkább Trixiehez illik Dio szerepe, az egyrészt a személyisége. Ugye mindkettejük egója elég rendesen el van szállva, folyton arról beszélnek, hogy ők a legjobbak mindenben, élvezik ha másokkal kibasznak, és mindig színpadiasan adják elő magukat. Másrészt mert ahogy Dionak, úgy Trixienek is volt egy nagy visszatérése, immár új erővel, aminek hála kezdetben nem lehetett legyőzni. Aztán elkezdett módszeresen az uralma alá hajtani egy kisvárost, miközben a főszereplő meg elment edzeni, hogy aztán újult erővel, többedmagával visszatérjen, és pontot tegyen az ügy végére. Aztán ahogy Trixiet, úgy Diot is úgy győzték le másodjára, hogy túljártak az eszén, mert közvetlen harcban túl erős volt.

    Na most igen, Sunsetnél is megvolt ez az “én vagyok a number 1 bitchies!” hozzáállás, viszont az a színpadiasság, ami Trixiet jellemezte, már nem. Hasonlóan az amuletthez, ő ugye a koronával tett szert új erőre, viszont itt nem volt se visszatérés, se edzés, meg a küzdelem is nagyjából kimerült annyiban, hogy ott helyben, mielőtt még Sunset bármi komolyabb kárt okozott volna, jött a semmiből a deus ex machina, és leatomozták a barátság erejével.

    Plusz még Sunset azért a lenyomása után elég gyorsan Twilighték haverja lett, addig Trixienél máig meg van az, hogy még ha nem is akar már Twilightal nyíltan harcolni, az egója, színpadiassága megmaradt, és ha teheti, máig oda-oda szúr neki. Illetve azt se felejtsük el, hogy az “első fordulóban” ahogy Dio, úgy Trixie is csak addig tudta túlszárnyalni a riválisát, amíg az túl naiv, félénk volt ahhoz, hogy fel ne szabadítsa a benne rejlő valódi erőt.

    Én Sunsetet inkább Speedwagonként tudnám elképzelni. Egy olyan figura, aki eredetileg még ellenségként mutatkozott be, de aztán a főszereplő utat mutatott neki, és legjobb barátokká váltak. Van is erről egy kép, ott még az árus megfelelőjét is jól eltalálták. =)

    Ezt meg már csak a poén miatt… =)

   • De furcsa név ez a Speedwagon. 😀

   • Nos, nem véletlenül van a címben a bizarr szó, bár ez még úgy egyébiránt semmi. Különösebben nem akarok spoilerezni, de a valóban fura dolgok ott kezdődnek, hogy Stray Cat. =)

    Mondjuk párom odavolt érte. =)

   • “Nos, nem véletlenül van a címben a bizarr szó, bár ez még úgy egyébiránt semmi. Különösebben nem akarok spoilerezni, de a valóban fura dolgok ott kezdődnek, hogy Stray Cat.”

    Oké, lemaradtam valahol. Ez most mire is vonatkozik? 🙂 Annyit beszéltek már erről a JoJo-ról, hogy lehet, végül csak rászánom magam.

    Mondjuk viccesek ezek az MLP-s crossoverek is. De, ha már ezek is szóba kerültek, tudom eléggé off, de ez annyira megtetszett, bár kicsit abszurd is, hogy nem bírom megállni, hogy ne linkeljem:
    https://pikabu.ru/story/barmaley_4070484

   • Az első arc csak 9 rész, annyi idő alatt pedig el tudod dönteni, érdekel e a folytatás. Mondjuk zombik, vagy legalábbis ghoulok vannak benne, te meg azt nem szereted, szóval nem garantálom, hogy tetszeni is fog.

   • “De furcsa név ez a Speedwagon.”

    ->

    “Nos, nem véletlenül van a címben a bizarr szó, bár ez még úgy egyébiránt semmi. Különösebben nem akarok spoilerezni, de a valóban fura dolgok ott kezdődnek, hogy Stray Cat. =)”

    Szerintem az nem spoiler, ha leírjuk, hogy a mangaka imád rockzenekarok/rockzenészek után karaktereket elnevezni és ez is innen jön. 🙂 Bár én ezekben kevésbé vagyok járatos, szóval valszeg a Jojo “humor rétegének” ezen szintje nagyrészt elrepült a fejem fölött, de pl. amikor az egyik Pillar Man-t gyakorlatilag AC/DC-nek hívták, ott már én is kapcsoltam (ahogy utánakeresve kiderült, hogy a Wham és Cars is ugyanilyen nevek… XD) és ha jól tudom, a Speedwagon is innen jön. 🙂 Sőt, pl. Dio neve is elvileg egy olasz heavy metal zenészről, Ronnie James Dio-ból jött. 😀 Mondjuk én ez utóbbival kapcsolatban is “műveletlen” vagyok sajnos, úgy tudtam meg utólag, hogy amikor a 2000-res években elhunyt, Jack Black csinált róla ilyen tribute dalt, amit meg AMV Hell-ben rávágtak a JoJo-s Dióra, aztán ott már csak utánakerestem, mert kicsit fura lett volna, ha Jack az animekarakterről énekel ilyen szívhezszólóan… 😀 Amúgy anno nem egy hasonló anime/manga volt, pl. a Bastard ugrik be, ahol konkrétan ilyen Diamond Dogs, meg Bon Jovi utalások voltak, sőt, a királyság neve “Metallicana”, vagy mi volt… XDDD (Meg ugye Péter épp a múltkor linkelte, hogy a HnK-ban pl. benne van Freddy… XD)

    “Oké, lemaradtam valahol. Ez most mire is vonatkozik? 🙂 ”

    Arra, hogy írtad, hogy “de fura név ez a Speedwagon”. 🙂

    “Annyit beszéltek már erről a JoJo-ról, hogy lehet, végül csak rászánom magam.”

    Hehe, alig burkoltan ez is célom volt, ahogy itt dumálok róla közben, nem véletlenül írtam, hogy szeretem “terjeszteni az igét” olyan cuccok szempontjából, amiket kedvelek. XD Mondjuk ez ilyen hangulatanime, mint teszem azt a Cowboy Bebop, szóval vagy elkap a már emlegetett “bizarr stílus”, vagy jó eséllyel unod, fáraszt, stb., na de ez csak akkor derül majd ki, ha elkezded. 🙂

    “Az első arc csak 9 rész, annyi idő alatt pedig el tudod dönteni, érdekel e a folytatás. Mondjuk zombik, vagy legalábbis ghoulok vannak benne, te meg azt nem szereted, szóval nem garantálom, hogy tetszeni is fog.”

    Igen, hangulatra amúgy annyi valóban bőven elég, bár hozzátenném, hogy a part 1 még nem mindenkinek jött be, pl. Dodgers mesélte, hogy őt úgy part 2-től szippantotta be igazán a sorozat, ott érezhetően kap egy nagyobb “upgrade”-et az egész cucc.

    “Azért annál több jelenete volt EQG-ban. A Rainbow Rocks-ban egy egész rivális zenekar vezetője volt, a Forgotten Friendshipben meg kvázi segédje volt Sunsetnek. Emellett minden részben volt valami megnyilvánulása (talán a rövidebb speciálokat leszámítva).”

    Jó, itt lehet én voltam félreérthető, szigorúan az első filmbéli szerepléseire gondoltam. 🙂

   • “Sőt, pl. Dio neve is elvileg egy olasz heavy metal zenészről, Ronnie James Dio-ból jött.”

    Mondjuk az ő esetében kb. én is sejtettem. Amúgy Ronnie James Dio leginkább a Black Sabbath-beli szereplése miatt vált ismertté. Ő váltotta Ozzy-t, aztán aaz együttes rúgta ki egy félreértésből fakadó összeveszés miatt. A rajongók csak utólag kezdték a Dio-érát tévedésként aposztrofálni.

    Amúgy 2010-ben halt meg.

   • “Hehe, alig burkoltan ez is célom volt, ahogy itt dumálok róla közben, nem véletlenül írtam, hogy szeretem “terjeszteni az igét” olyan cuccok szempontjából, amiket kedvelek.” -> Hát na, én sem csak azért tettem ki, mert poén a videó, hanem egyben téma indítónak is szántam, mert ez tényleg egy olyan animu, amiről megéri beszélni. Meg ott van ugye az amit említettél, hogy idehaza ez nem nőtte ki magát ilyen SAO, HotD, Attack on Titan szerű “a fülünkön megy be, és a könyökünkön jön ki” kaliberú sláger animuvá. Na most ennek persze meg van az az előnye, hogy nem telepik rá minden hülye tizenéves, viszont annyiból mégsem ártana, ha ismertebb lenne, hogy van azért jó pár olyan emberke, akik amiatt panaszkodnak már évek óta, hogy nincs értelmes, minőségi shounen fight, holott a JoJo pont ilyen.

    Az együttesek neveit illetőn annyit, hogy ez olyan szempontból nem túl meglepő, hogy már előtte, illetve utána is, de akkoriban különösen népszerű volt az, hogy a japánokra rászakadt nyugati kultúrából, rengeteget merítették. Aztán ezt felhasználták, keverve a saját kultúrájukkal. Hisz ott a nyugati pop-kulturális termékek számítottak egzotikusnak, meg coolnak. A HNK pl. korabeli filmekből, színészekből, énekesekből merített sokat. Ezért látsz olyanokat, hogy a Mad Max világban Bruce Lee, az megküzd Mr. T-vel, a Terminatorral, meg G.I. Joe-val.

    Mondjuk a Jojo mangakája érdekesen használta ezeket, mert eredetileg valóban csak karakterek neveinél voltak ezek az utalások jelen. Mint az említett Dio, vagy Zeppeli, akit meg ugye a Led Zeppelin ihletett. Na aztán jöttek ugye a standek, amiket Araki először még Tarot kártyák alapján nevezett el. (Chariot, Tower, World, Star, stb.) Csak aztán azon kapta magát, hogy a Stardust Crusaders ark végére előtte mindet. Így a Diamond Is Unbreakable-től kezdve, már a standek neveit, meg azok támadásait kezdte együttesekről, számokról elnevezni.

    Lásd ugye Kira standje, a Killer Queen, aminek olyan támadásai vannak, mint a Sheer Heart Attack, Bites the Dust, stb.

    Mondjuk egyik haver, az zenei téren annyira műveletlen ilyen szempontból, hogy neki ezeket külön el kellett magyarázni, mert még az ennyire nyilvánvaló utalások sem tűntek fel neki. Igaz, ez jórészt annak tudható be, hogy az ő zenei ízlése az inkább a DJ Tiesto, és hasonlók felé tolódott el.

   • “Így a Diamond Is Unbreakable-től kezdve, már a standek neveit, meg azok támadásait kezdte együttesekről, számokról elnevezni.

    Lásd ugye Kira standje, a Killer Queen, aminek olyan támadásai vannak, mint a Sheer Heart Attack, Bites the Dust, stb.”

    Apropó, nem tudod véletlenül, mi ez a hülyeség Josuke standje körül, hogy bár még füllel is hallani, hogy a karakter Crazy Diamond-ot mond, ennek ellenére a feliratokban mindenhol Shining Diamondnak van írva? (Legalábbis az én verziómban, de mintha máshol is láttam volna, hogy ebből van valami vita, hogy mi lenne a pontos fordítás.) Ez nekem fura, mivel itt nem arról van szó, hogy egy japán szót hogyan lehet minél pontosabban angolul visszaadni (mint ahogy pl. volt, aki a One Piece-ben használt “nakama” szót nem volt hajlandó lefordítani, mert azzal érvelt, hogy az a “barát, társ, bajtárs” stb. szavaknak egy olyan sajátos összessége egyben, amit angolul szerinte lehetetlen visszaadni), hanem egy sima “engrish” szóról, amit még az is ért akár felirat nélkül is, aki amúgy nem tud japánul. 😀 (Amúgy vágom, hogy ez meg a Pink Floyd “Shine on you crazy diamond” című számára utal, de ha egyszer Josuke azt mondja, hogy “Crazy Diamond”, akkor mit kell ezen vitázni vagy gondolkodni, hogy “jajj, hogyan fordítsuk?” :D) Itt egy példa rá. (Igen, ez egy poénvideó, mert most ez volt kéznél, de a subot nem módosították, az alapból ilyen. XD) Amúgy valami olyasmit találtam most erről, hogy copyright miatt kellett a neveket a hivatalos fordításban megváltoztatni, de ezt nem értem, ha Japánban lemehetett az eredeti zenekarnevekkel, meg minden és senki nem perelt érte, akkor ugyanezt Amerikában már nem lehet? Nem tudtam, hogy egy copyright csak egy adott országra vonatkozik, pl. a Disney engem itt Magyarországon valószínűleg ugyanúgy megbaszatna az ügyvédeivel, ha elkezdenék képregényt rajzolni “Oroszlánkirály”, meg “Rontó Ralph” nevű szereplőkkel, mintha Amcsiban tenném ugyanezt. 😀

   • Sajnos nem csak ezt, nagyon sok mindent mást is át kellett nevezni copyright okok miatt. A Heaven’s Door-ból is Heaven’s Gate lett, ahogy a Made in Heaven-ből meg Maiden Heaven, a Bad Company-ból lett Worse Company, a Cheap Trick-ből pedig Cheap Trap. Viszont volt ahol ennél is durvább változtatásokat eszközöltek, és nem valami hasonlóra hangzásúra cserélték le, hanem teljesen másra. Például a J. Geil-ből lett Centerfold, a Devo-ból pedig Soul Sacrifice.

    Szerintem amúgy itt simán arról volt szó, hogy mikor Araki anno elkezdte ezt, akkor nyugatra ennek el se jutott a híre, hisz a ’80-as, ’90-es években a JoJo azért főleg hazai terepen hódított. Viszont ha még el is jutott volna, nagyjából úgy lettek volna vele, hogy kit érdekel, hisz ez csak valami ismeretlen, japán képregény, amit japánon kívül, nem is ismernek. A ’90-es években, nyugatra inkább csak a videojátékok jutottak el, meg a 2000-res években az ova. Ezek viszont még nem érték el azt a szintet, hogy felfigyeljenek rájuk. Viszont a Jojo TV sorozat, amit nyugaton is adtak a TV csatornákon, már más kategória, itt már szigorúbban kell venniük a dolgot.

 3. “Várj, ez az, amit pár éve nyomatott Tokió kormányzója, vagy kicsoda, hogy minden olyan mangát soroljanak át a 18+-os pornócuccok mellé, amikben mondjuk dugás nincs is, csak csöcs/segg? Mert erről hallottam, az a csávó nyomatta is egy darabig, de egyrészt nem tudom, hogy végül mi lett a vége, másrészt már akkor sem értettem, hogy Tokió kormányzójaként hogy állna neked jogodban egy egész ország médiáját így alakítgatni. Max a saját városodon belül.”

  Nos, ez pontosan olyan, mint ahogy bármelyik ország polgármestere elég gyakran belepofázik országos dolgokba. Amikor volt a Brexit, akkor London polgármestere osztotta meg “az ország nevében” álláspontját, de például Párizs polgármesterére is gyakran úgy tekintenek a franciák, mint amolyan állam az államban figurára. Szóval ez annyira nem meglepő, főleg, ha amúgy egy köztiszteletnek örvendő (legalábbis a politikai palettán) személyről van szó.

  “Kb. a kekszautomatás jelenete ugrik be és ennyi.”

  Azért annál több jelenete volt EQG-ban. A Rainbow Rocks-ban egy egész rivális zenekar vezetője volt, a Forgotten Friendshipben meg kvázi segédje volt Sunsetnek. Emellett minden részben volt valami megnyilvánulása (talán a rövidebb speciálokat leszámítva).

 4. Na, belenéztem. Egyelőre nem győzött meg, hogy én ezt végig akarom nézni. Jó felütéssel indult, de túlzottan direktbe ment már az elején az egész nekem.

  • Amúgy sokan, köztük párom is úgy járt ezzel, hogy mivel mindenfajta előismeret nélkül ültek le az animu elé, ezért elsőre a sorozat kvázi megvezette őket. Azt hitték, hogy itt majd valami viktoriánus krimi fog kibontakozni, aztán hamar rájöttek, hogy nem.

   • Pedig a viktoriánus felütés még nem is lenne rossz. Engem inkább az lepett meg, hogy mindenféle kertelés nélkül Dio azonnal nekiesik JoJo-nak. Nekem egy kicsit tömény volt, hogy egyetlen epizódban akarták felépíteni a teljes alapkonfliktust.

 5. Lavirintos Says:

  Azért valljuk be hogy a JoJo már egy kultusz szinten él japánban, minden második komédia anime csinál róla egy easter egg-t és a mangaka az egyik legelismertebb a szakmájában. nem feltétlenül a története vagy a nagy portfóliója miatt, de elég kevés mangaka van akinek a műveit kiállítottak a louvre-ban, együttműködött a gucci márkával

  • Egy ideje igen. Valószínűleg nyugaton is elterjedt volna már sokkal előbb, ha ebből is készül valami komolyabb anime feldolgozás, és nem csak az APPP féle ovák.

 6. Én követem a JoJo-t mai napig. A Part5-nél vagyok várom a 32. részt a héten. 😀 És nem rossz amúgy a Part 5 sem… Bár a Harmadik tetszett a legjobban, de ez is hasonló felépítésű. (wagner voltam) 😀

  • Néztem is először, hogy ki ez az új ember, aztán rájöttem, hogy te vagy, csak új bloggal. =) Látom vállalkozásba kezdtél, illetve kezdtetek azóta. Én még ott maradtam le, mikor mondtad, hogy ott akarod hagyni a gyári melót.

   JojJo-val én úgy vagyok, hogy szerintem a Stardust Crusaders arc a franchise legjobb része, főleg az ottani karakterek miatt. Nálam ott értek el a csúcsra, kicsit mint a DBZ-ben anno a Cell sagával.

   • Már majdnem két éve otthagytam. 🙂
    Ma érkezik meg az első mesekönyvünk mintapédánya az Underground Kiadó jóvoltából. Aztán akkor ha rábólintunk nemsokára kapható lesz.
    Ja új blog van, következő hónapba elő kell fizetnem prémiumra a saját domain miatt.

    JoJo-nál igen a Stardust a csúcs azt mondják. De igazából a későbbi Standek kreatívabbak. Nekem a Part 4 is tetszett, bár egy kicsit szétesett volt… De ott tetszett Rohan karaktere meg Koichi is. Meg jó volt látni Jotarót ismét. Josuke nem votl valami szimpatikus. Kira viszont brutál főgonosz volt. Ijesztő, hogy Araki mennyire belelát egy sorozatgyilkos fejébe. 😀

    Amúgy a Part 5-ben az tetszik, hogy hasonló a felépítése mint a 3-nak, hogy van egy kis csapat és akkor ők haladnak előre szép lassan.. De hát a karakterdizájn az itt már kicsit beteg lett, vagyis túl extrém, mondjuk ki gaaaay…. Végülis elég egyedi, nem?

   • Sok szerencsét hozzá.

    A DiU-ban igen, voltak jópofa standek, Bad Company, Cheap Trick, Super Fly, csak hogy pár kedvencemet említsem. Vagy ugye ott volt Kirának is a Sheer Heart Attack, az öngyilkos mini tank.

    Kirát én is bírtam, csak a végére valahogy, túl könnyen elintézték. Ezért is szerettem jobban pl. a Dio elleni harcokat, mert ott mind Jonathan a múltban, mind Jotaro és csapata elég rendesen meg lettek gyepálva, mire sikerült legyőzni.

    Ja meg a másik, hogy a régebbi arcokban azért a jók oldaláról is jobban haltak a karakterek.

   • Part5-ben mikor Abacchio meghalt ott kissé lesokkólodtam, valahogy nem számítottam rá.

 7. A part 1-ben azért enyhén lesokkolt az a mérhetetlenül középszerű megoldás-halom (sehová nem tartó plot/karakterek a lehető legcéltalanabb harcok oltára előtt beáldozva – rituálisan), amire csak enyhítő körülmény a szakasz szerintem legjobbra sikerült része, az expozíció (kár, hogy nem Dio “felfelé nyalok és simulok, lefelé meg taposok és átkozok” játéka vitte ki a teljes part 1-et, adalékként a rivalizálással Jonathannel), illetve a csata Dióval a legvégén.

  A part 2 már jóval konzisztensebb volt, ráadásul a világot is jobban megnyitották azzal, hogy nem csak egy random nemesi család problémája köré volt felhúzva az egész cselekmény, hanem konkrétan az egész világ sorsát meghatározó dilemma bontakozott ki a három gaybarból szalajtott pasassal, meg Joseph karaktere is jobban hozta a Jojo-feelinget, szal Jonathan önjelölt fehér herceg karaktere nekem kicsit sok volt.

  Egyelőre eddig jutottam, és bár annak ellenére, hogy évek óta kábé közöm nem volt shounen címekhez, erre azt mondom, egész vállalható, egy gyengusz 7/10-re kitudta hozni magát végül.

  • Nekem nem volt különösebb bajom az elejével se, bár ebbe nálam belejátszik több tényező is. Egyrészt, nekem megvolt az előismeret, mert a Capcom játékkal, és a régi ovákkal, már évekkel korábban kapcsolatba kerültem. Szóval nem volt számomra ismeretlen ez a franchise. Másrészt, hogy őszintén szólva elég régen volt már, mikor egy shounen fight anime, a lelkesedés, érdeklődés legkisebb jelét is képes volt belőlem kiváltani.

   Mondjuk most “páran” nagyon nyomják ezt a Boku no Hero Akademia-t, de én valahogy nem látom azt, mitől lenne ez akkora egyedi, zseniális, hogy nekem ezt most azonnal meg kéne néznem. Plusz Bones, meg ez is ebben a szuperhős fricskázós témában utazik, amit szerintem kimaxolt a One Punch Man első évada.

   Visszatérve a JoJo-ra, a part 1-en még tényleg érződik, hogy ez még nagyon az eleje, és a folyatás egyértelműen jobb lesz. Jojo a tipikus jófiú, vannak karakterek, akik nem is szerepelnek ahhoz eleget, hogy a haláluk bármiféle jelentőséggel bírjon. (Lásd az a fickó, akit Dio megfagyaszt, széttör, és csak a feje marad meg.) Illetve a történelmi téma berángatása se annyira kellett volna ide a két lovaggal. Viszont a karakterek azért így is elég jól elvitték a hátukon, a nem túl erős storyt. Főleg Dio persze. =)

  • “kár, hogy nem Dio “felfelé nyalok és simulok, lefelé meg taposok és átkozok” játéka vitte ki a teljes part 1-et”

   Igazából, ha ez működött volna az első epizódban, akkor lehet, végig is néztem volna a sorozatot. De nekem már az elejétől erőltetettnek hatott az egész.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: