A Piros kapszula rabjai

Megmondom őszintén, régóta terveztem már, hogy erről a témáról egyszer írni fogok egy hosszabb terjedelmű bejegyzést, lévén a téma máig nem vesztett aktualitásából, ám eddig valahogy mindig közbejött valami. Többször is nekikezdtem, de aztán mindig félbemaradt a dolog, utólag pedig már nem éreztem elég jónak a bejegyzést ahhoz, hogy folytassam. Illetve nem titkoltan, volt egy időszak amikor amúgy is sűrűbben kerültek elő hasonló, politikai töltetű témák errefelé, nagyobb mennyiségben mint szerettem volna. Ergo, érthető miért nem akartam egy olyan bejegyzést publikálni, amivel még inkább ilyen irányba viszem el beszélgetés fő vonalát. Mert persze, lehet erről is beszélni, de egy idő után marha fárasztó tud lenni, ha egy adott téma uralkodóvá válik, és elnyom minden mást.

Mivel azonban az április hónap, amúgy is elég üres volt, nem igazán jöttek ki olyan címek, amiknél azt éreztem, megérné róluk külön bejegyzést írni, ezért úgy döntöttem, végre sort kerítek erre, és ismét törlesztem egy régi adósságomat.

A Mátrix című filmet, azt hiszem egyik kedves olvasómnak se kell különösebben bemutatnom, lévén főleg az Y generáció számára, ez egy kultfilmmé vált az elmúlt évek, évtizedek során, és bár a folytatásairól (részben érthető okok miatt) közel sem szokás ennyire elismerően nyilatkozni, a maguk módján azok sem szerepeltek épp rosszul.

Természetesen, mivel a Mátrix is azon franchiseok közé tartozik, ami már az internet éra hajnalán élte fénykorát, a filmek jellegzetes, emlékezetes jeleneteiből, hamar mémek lettek. Ezek közül pedig vitathatatlanul a Morpheus-os piros, kék kapszulás jelenet vált a legismertebbé, amit aztán rengeteg módon felhasználtak, általában humoros formában.

Azonban (és itt kezd érdekessé válni az egész) ezt a szimbolikus jelenetet a 2000-res évek végére, következő évtized elejére, elég erőteljesen és látványosan kisajátította magának a szélsőjobb, és annak legkülönfélébb mozgalmai, szubkultúrái.

Önmagában ebben persze, főleg mai szemmel nézve, nincs semmi meglepő, hisz nem ez volt az első, se nem az utolsó hasonló eset, mikor politikai mozgalmak, szubkultúrák, az eredeti jelentésüktől teljesen megfosztva, a maguk szájíze szerint átértelmezve, felhasználtak egy jól beazonosítható, szimbolikus jelképet, a saját céljaikra. Csak hogy egy közeli példát mondjak, a baloldal például ugyanezt tette a V for Vendetta című filmből elhíresült Guy Fawkes maszkkal, amit az Anonymustól kezdve az Antifán át, előszeretettel aggattak magukra, főleg az akkor 20-30 éves fiatalok. Ám még ez utóbbi mostanra eléggé kikopott a köztudatból, addig a Mátrix piros kapszulájára, amolyan öndefinitív módon, máig divatos hivatkozni a jobbszélen.

A kérdés pedig valahol ezen a ponton adja magát, hogy vajon miért is történt mindez? Amire a rövid válasz az, hogy leginkább azért, mert ezek az emberek előszeretettel azonosítják magukat azzal, amit szerintük ez a jelenet képvisel, illetve az, ahogy ez elő van adva. Hisz önmagában a rendszer ellen harcoló, maréknyi lázadó élére álló kiválasztott, aki majd beteljesíti a próféciát című koncepcióban, nincs semmi új. Ezt használta például a Star Wars, vagy a Terminator is. Ám a Mátrix ezt egyrészt sokkal misztikusabb, intellektuálisabb formában teszi, ami így sokkal fogyaszthatóbb lesz a számukra. (Értsd: nem érzik kommersznek.) Másrészt ebből ki tudnak olvasni egy olyasfajta modernitás ellenességet, anti-feminizmust, és a többit, ami imponáló nekik. Magyarul hízelgő számukra az a vizionált kép, hogy ők is ilyen “felnyitott szemű lázadók” akik bevették a piros kapszulát, és látják és értik mindazt, amit a tudatlan, agymosott tömegemberek nem.

Nem szeretnék az általánosítás hibájába esni, eddigi tapasztalataim azonban mégis azt mondatják velem, hogy azok akik “piros kapszuláznak” azok nagy része igazából nem is nagyon emlékszik már semmire a filmből, illetve jelentős részük a folytatásokról például egyáltalán nem is beszél, holott a történet egésze szempontjából, igenis fontosak.

A Mátrix kétségkívül egy intelligens film, ami erősen épít a szimbólumokra, és a célja leginkább az, hogy elgondolkodtassa a nézőt. Na most kétségtelen, hogy a filmnek van egy olyasfajta, meglehetősen leegyszerűsített, fekete-fehér értelmezése, ahol a piros kapszulások a jók, a kék kapszulások pedig a rosszak. Én azonban inkább azon emberek csoportját erősítem, akik a folytatások fényében valami teljesen mást olvasnak ki a filmekből. Vagyis hogy a Mátrix az nem a jó-rossz, igazak-hamisak idealizált harcáról szól, hanem épp arról, mennyire értelmetlen szekértáborokra szakadni, és ciklikusan ismétlődő harcokat vívni.

A Mátrix franchiseban járatosabbak már nyilván rájöttek, hogy én itt bizony a multi-layer matrix azaz a több rétegű mátrix elméletéről beszélek. Eszerint az az úgynevezett valóság, amit ezek az úgynevezett lázadók, a valóságként élnek meg, az valójában egyáltalán nem a valóság, hanem pusztán egy rétege a Mátrixnak. Amit azért hoztak létre, mert az emberiség egy bizonyos százaléka, természeténél fogva mindig is lázadni fog a fennálló rendszer ellen. Így nekik meg lett alkotva ez a layer, ahol ők kedvükre lázadozhatnak, azt gondolva hogy szabadok, de valójában nem azok. Ergo teljesen mindegy, melyik kapszulát veszed be, tehát melyik szekértáborhoz csatlakozol, mert bármit is csinálsz a Mátrixból, a rendszerből nincs menekvés, mindig függni fogsz tőle és általa.

Ezzel persze nem azt mondom (ellentétben a piros kapszulásokkal) hogy ez a filmek egyetlen és helyes értelmezése, mindenesetre elgondolkodtató, és személy szerint úgy vélem, a való életre ez inkább vonatkoztatható. Elég ha csak abból indulunk ki, hogy hiába kapszulázik valaki orrvérzésig, attól még hétfő reggel ugyanúgy fel fog kelni, és be fog menni dolgozni, ami után adót fog fizetni. A kapott fizetését pedig termékekre, szolgáltatásokra fogra költeni, amik után szintén adózik majd. Ergo ugyanolyan hétköznapi, szürke kis ember marad, mint bárki más.

Tudom, a kelleténél hosszabbra sikerült nyújtanom ezt a bevezetőt, ám úgy voltam vele, hogy ha már ez a téma, érdemes kitérni erre is. Viszont akkor térjünk is rá a lényegre, a magukat büszkén “piros kapszulásoknak” nevező emberkékre.

Alapvetően egy igen jól körülhatárolható archetípusról beszélünk, nevezhetjük őket cinikus seggfejkedőknek, megkeseredett elégedetlenkedőknek, lehúzóknak, negatív punciknak, és a többi. Lényegében olyan emberekről van szó, akiknek valamilyen okból kifolyólag, meg van kergülve az egójuk, és meg vannak győződve arról, hogy ők jobbak, okosabbak az átlagnál. Előszeretettel hangoztatják, hogy ők igenis látnak és értenek olyan dolgokat, amiket mások nem. Született kerékkötők, akiknek van az a jó tulajdonsága, hogy bármi is sikeres és népszerű, ne adj isten esetleg divatot teremt, nekik muszáj folyton ellenzékben lenniük, különben nem éreznék magukat okosabbnak, jobbnak másoknál. Különösen igaz ez akkor, ha például egy olyan dologról van szó, ami a boldogsággal, szeretettel, és a kedvességgel kapcsolatos. Azt ugyanis még a szokásosnál is jobban megvetik.

A probléma az ilyen embereknél általában akkor kezdődik, mikor a gimnázium, vagy az egyetemi éveik alatt, után, egyszer csak ráeszmélnek arra, hogy annak ellenére, hogy ők a “jobbak”, valamiért az élet ezt nem akarja nekik visszaigazolni. Nem igazán akarnak nekik a dolgok összejönni, az emberek sem túlzottan szeretik a társaságukat, és ami talán a leginkább zavarja őket, hogy azt a tiszteletet, elismerést, ami nekik szerintük kijárna, azt nem kapják meg.

Na most az ilyen emberek, ilyenkor nem azt teszik, hogy tartanak egy komoly önvizsgálatot, feltesznek maguknak pár nagyon komoly és kellemetlen kérdést, aminek a végén esetleg rájöhetnének arra, hogy ha nem viselkednének ekkora seggfejként, valószínűleg jobbra fordulna a sorsuk, és az emberek se tartanák őket ennyire irritálóan idegesítőnek. Épp ellenkezőleg, mivel akkora bennük az önfétis, hogy eleve kizártnak tartják azt, hogy a hiba esetleg bennük van, rájönnek hát a nagy megfejtésre, miszerint az ő sikertelenségüknek, megaláztatottságuknak valamilyen külső oka kell hogy legyen. Egy olyan társaság kell hogy legyen a háttérben, ami árt az ilyen embereknek, megfosztja őket attól ami “jár nekik”, igazságtalanul kiközösíti és elnyomja őket.

Jellemzően ez az a pont ahol “hőseink” előbb-utóbb, ízléstől függően, rátalálnak valami “nagyon különc” és “nagyon lázadó” politikai, vallási szubkultúrára, ami rendszerint, meglehetősen radikális, és ami pont ezt a hitet erősíti fel bennük, a legritkábban észérvekre, mint inkább önmagukat mítizálva, és az érzelmekre bazírozva. Azaz ilyen “piros kapszulás felekezeteknél” jól megfigyelhető a szektás működés, és annak egyik legfőbb ismérve, a számító demagógia. Vagyis amikor a világot, és annak összes problémáját, egyetlen eszmével akarjuk megmagyarázni, ami az egyetlen igaz út, és aminek a végén valódi megváltásban lehet részed. Hisz ha egyetlen igazság létezik csak, akkor ők nyilván valami nagyon fontosat képviselnek, ám ha nem így van, akkor ők nem többek, mint egy bizonyos eszmeiségnek a követői, hirdetői.

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen szubkultúrák a legtöbbször egy negatív identitást képviselnek, azaz nem valami mellett állnak, és ezt szándékoznak megértetni az emberekkel. Hanem valami ellen vívnak szűnni nem akaró harcot. A konfliktus alapja pedig, rendszerint kimerül annyiban, hogy ezek az emberkék, maguknak kreditálják a civilizáció minden olyan vívmányát, amit ők értékesnek tartanak, miközben azt állítják, hogy a rajtuk kívül állóak, még ha nem is tudatosan, hanem valamiféle ördögi tudatmanipuláció hatására, de ezek lerombolásán ügyködnek, jobbára “csak mert”.

A gondok azonban ott kezdődnek, hogy egy fantommal hadakozni, egy láthatatlan ellenséggel, akinek az ügynökei, jelei ott vannak mindenhol, és sehol se, az azért nem elég jó indok ahhoz, hogy ezzel túl sok embert, hosszútávon be lehessen hülyíteni. Hisz ők is tudják pontosan, hogy az embereknek kell a kézzelfogható, kell a bűnbak, amire rá lehet mutatni, és azt lehet mondani, hogy “na ez az ellenség agymosó propagandája”. Tehát elkezdnek politikai, közéleti eseményeket, média termékeket, szórakoztatóipari termékeket, kulturális javakat átideologizálni, ami amolyan “megújuló energia forrásként” biztosítja számukra, hogy mindig legyen alap egy jó kis hőbörgésre.

Külső szemlélőként a normális ember (értsd: nem szélsőséges) azonban látja, hogy minden igyekezetük ellenére, ezek a “piros kapszulások” hiába is feszülnek meg, hogy komolyan vegyék őket, valójában végtelenül semmitmondók, belterjesek, és nem egyszer kifejezetten röhejesek. Látni azt, hogy a diskurzus az folyamatosan arról megy, hogy mindig valami mással van baj. Hogy a tagok egymásra ráerősítve, ellenvélemény nélkül vitatják meg mindig ugyanazt. Hogy elvárás az, hogy ellenvetés nélkül gondolt azt amit ők gondolnak, és mond azt amit ők mondanak, ha közéjük akarsz tartozni. Hogy az interneten okoskodáson, meg esetleg néhány végtelenül kínos performanszon kívül, igazából nem csinálnak semmit, és nem is győznek meg senkit semmiről.

Esetleg, hogy mégis milyen “piros kapszulás lázadás” már az, amikor a “lázadók” a “mátrixot” használják arra, hogy monetizálják a tartalmukat, és mercheket áruljanak?

Az értelmesebbje persze, ha más nem idővel, de csak rájön arra, hogy hiába a megváltás ígéret, az egész nem igazán halad sehova, és ő sem lett közben semmivel se boldogabb, se sikeresebb. Aztán otthagyja. Ugyanakkor az ilyen szubkultúráknak, pont a szektás működésből fakadóan, sajnos meg van az a veszélyük, hogy ha az ember nem tud belőlük időben kijönni, akkor rámehet az élete. Hisz egy olyan ember, aki az ilyesmit tényleg teljesen komolyan veszi, alárendeli neki az életét, és lemond nagyon sok mindenről azért, hogy ezt űzhesse, az még ha józanabb pillanataiban érzi is, de egyszerűen nem akar szembenézni azzal, hogy valami teljesen értelmetlen dologra pazarolt el hosszú-hosszú éveket az életéből.

Az ilyen embereknél jól megfigyelhető, hogy bár arról beszélnek hogy “kinyílt a szemük” valójában falakat kezdenek maguk köré emelni. Egyre kevésbé lesznek fogékonyak a kívülről jövő véleményekre, a legkisebb nézeteltérésre is indulatoktól fűtve reagálnak. Egyre kevésbé lesznek képesek nem mindig mindent komolyan venni, és átideologizálni. Miközben egyre inkább jellemző lesz rájuk, hogy lesz egy visszatérő témájuk, és minden beszélgetést, abba az irányba próbálnak terelni. Megszokják azt, hogy folyamatosan szerepet játszanak, és hogy kimondott szavaik mögött nem a valódi érzéseik vannak. Magyarul, becsapják önmagukat, mert egy adott mentalitás köré épülő társaságból kitörni, az azzal jár, hogy jó eséllyel egyedül maradsz, és egy idegen környezetben, egy új ismerősi kört kell kiépítened. Az pedig túl sok munkával, és kellemetlenséggel járna, úgyhogy inkább választják a szekta biztonságát, és szedik a piros kapszulát addig amíg már túl késő, mintsem hogy elveszítsék a kiválasztottság illúzióját.

34 hozzászólás to “A Piros kapszula rabjai”

 1. Gondolom ez a cikk előbb-utóbb vörös posztó lesz. 🙂 Kicsit hosszú lett a felvezetés, tényleg, de tetszett, hogy a Mátrix értelmezését is felvázoltad. Mondjuk én még mindig nem láttam a 2-3. részeket, szóval számomra a két kapszula értelmezése inkább arról szól, hogy hajlandóak vagyunk odafigyelni a világ bajaira, vagy sem?

  Van egy sejtésem, miért is vártál ilyen sokáig a cikk megírására. Ha már így az örökös lázadás szóba került, azt se felejtsük el, hogy eljutnak egy ponton túl oda, hogy már mindent megkérdőjeleznek, amire nincs semmilyen közvetlen hatásuk, így elkezdenek új-Savonarolává válni, és sokszor még a tudomány eredményeit is megtagadják. Főleg, ha az esetleg a világlátásukkal ellentétes (mondjuk ugyanezt csinálják baloldalon is, de az egy másik történet). Ja, ha már ez a zárójeles rész: az is jó, hogy miközben harcolnak a “kvóták” ellen, aközben, ha az ember kívülállóként ír egy ilyen jellegű írást, mint te most, akkor rögtön jön a támadás tőlük, hogy miért csak velük foglalkozik az ember, a baloldal túlkapásaival miért nem?

  Áhhh, rengeteg ilyen kis apró élmény gyűlt össze szerintem mindannyiunkban. Mondjuk a legjobbak az önellentmondásaik, amelyekre ha felhívjuk a figyelmüket, akkor vagy le se reagálják, vagy ellentámadásba mennek át. Esetleg elbagatellizálják. Épp a múltkor találkoztam olyan megnyilvánulással, amiben azt kommentálták, hogy a kínaiak bekamerázták az ujgurokat, erre kiszakadt belőlük egy jó adag muszlimellenesség. Érdekes, ilyenkor nem távolba szakadt rokonaink az ujgurok, hanem “mocskos muzulmánok”.

  • “szóval számomra a két kapszula értelmezése inkább arról szól, hogy hajlandóak vagyunk odafigyelni a világ bajaira, vagy sem?” -> Na de ehhez minek kéne piros kapszulásnak állni? Ahhoz hogy valaki érdeklődést mutasson a világ iránt amiben él, ahhoz egy bizonyos fokú intelligencián, nyitottságon, és betöltött életkoron kívül, nem nagyon kell más. Ezekkel a képességekkel pedig nagyon sok ember rendelkezik. A kocsmák népétől, vagy egy átlag tinédzserektől például, nyilván nem várhatjuk azt el, hogy ők ilyesmivel komolyan foglalkozzanak. A többi embernek viszont érdekes módon, ez megy kapszulázás nélkül is. Vagyis anélkül, hogy beállnának valamilyen radikális szubkultúra mögé, és annak a narratíváját ismételgetnék.

   A piros kapszulázás mögött egy egocentrikus érdek húzódik meg, annak a szándéka, hogy ők exkuzálni akarják magukat az átlag emberektől, többnek, jobbnak, fontosabbnak akarják magukat érezni.

   Azért vannak ők ennyire beleszerelmesedve abba a jelenetbe, mert azt látják benne, hogy itt a piros kapszulának hála, felemelkedett ez a maréknyi felsőbbrendű emberke, akik a fuckin’ plebs között járnak, és csak ők ismerik az igazságot, csak ők látják a világ valódi arcát, és úgy alapból ők a fasza gyerekek, mindenki más pedig körülöttük tök hülye, vagy ügynök.

   • “Na de ehhez minek kéne piros kapszulásnak állni?”

    Jó, ez jogos. Csakhogy igazából nem pont erre gondoltam, de valahogy nem tudom jobban megfogalmazni. Inkább arra akartam célozni, hogy vannak emberek, akik hiába érzékelik, hogy maguk is tehetnének valamit a világért, bármily kicsi is az, mégis inkább az ignoranciát választják (nevezzük őket kék kapszulásoknak), míg vannak, akik azért próbálnak nyitottak lenni. Egyik barátomnál vezetőség váltás volt a munkahelyén (addig állami vezetés alatt álltak, de kiszervezték “alvállalkozó keze alá”), és az új főnök személyes elbeszélgetésre rendelte be egyesével őket. Na most ő simán levágta azt a dumát barátomnak, hogy őt nem érdeklik az ilyen dolgok, mint környezettudatosság, meg felelősségünk a jövő nemzedékei iránt, ő a mában él, önmagának él, ha úgy tartja kedve, kidobja a műanyag poharat az autója ablakán. Na, valami ilyesmire próbáltam célozni.

    Mondjuk ez a beszélgetés is abból fakadt, hogy barátom könyvtárban az informatikai részlegen dolgozik, ahol elsősorban a hardware-ek karbantartásával foglalkozik, így meg is kapta az új főnöktől az ukázt, hogy nincs többé itt ilyen “barkácsolás” múlt századi Orion tévék szerelgetése, ami elromlik, azt kidobjuk, és veszünk újat. Az nem érdekli, hogy a könyvtár miből gazdálkodja ki az új eszköz árát (kapásból azzal indított, hogy a könyvtár gépparkján az operációs rendszert Linuxról Windows-ra kell lecserélni – kb. 300 gépről van szó). Jól elkalandoztam, de ez a történet annyira megdöbbentett, hogy kikívánkozott belőlem.

    “A piros kapszulázás mögött egy egocentrikus érdek húzódik meg, annak a szándéka, hogy ők exkuzálni akarják magukat az átlag emberektől, többnek, jobbnak, fontosabbnak akarják magukat érezni.”

    Jó, ez világos is. Az ő felfogásukat látom is, meg te is leírtad. Én inkább a saját értelmezésemet próbáltam megfogalmazni. Amúgy valahol vicc, hogy mennyire túlmisztifikálják ezt a piros kapszulát.

    “Azért vannak ők ennyire beleszerelmesedve abba a jelenetbe, mert azt látják benne, hogy itt a piros kapszulának hála, felemelkedett ez a maréknyi felsőbbrendű emberke, akik a fuckin’ plebs között járnak, és csak ők ismerik az igazságot, csak ők látják a világ valódi arcát, és úgy alapból ők a fasza gyerekek, mindenki más pedig körülöttük tök hülye, vagy ügynök”

    Ja, és közben a szereplők amúgy olyan embercsoportokat képviselnek, akiket amúgy a piros kapszulások megvetnek. Értsd: Morpheus fekete, és vezető, Trinity nő, és erős, független karakter, de van itt még több színes bőrű, meg talán ázsiai is. Jaj, de újra kellene néznem már a Mátrixot.

   • A sima ostobaságot, bunkóságot, nemtörődömséget én nem sorolnám a kék kapszulások közé. Ha már mindenáron meg kéne nevezni a kék kapszulásokat, akkor szerintem ide azok az emberek sorolhatók, akik bár tudják, és érzik, hogy valami nem helyes, nem jó, és zavarja is a lelkiismeretüket, mégsem szólalnak fel ellene, inkább beletörődnek amolyan “nem szól szám, nem fáj fejem” alapon, mert az egyszerűbb.

 2. Az ilyen nyomorékoknak lenne mit tanulniuk Petőfiéktől. Ők nem a facebookon, instán forradalmárkodtak, nehogy bajbakerüljenek hanem kimentek az utcára.
  És igen azis kurvajó milyen kibaszott pénzéhesesek, a patreon link az mindnél ott virít.

  • Patronossal még nem találkoztam. Igaz, nem is nézegetem az összes ilyen társaságot, zömmel face-en találkozom az agymenéseikkel, meg egy bizonyos blog kapcsán volt lehetőségem megismerni a világlátásukat. Ott meg nem volt pénz kunyerálás.

   • Mondjuk ez elég elterjedt lett mostanában, elsősorban a youtubenak hála, hogy mindenki pénzt akar keresni olyan tartalommal is, ami különben egy forintot nem ér. Szóval ebből a szempontból nézve annyira nem meglepő, hogy nem egy ilyen piros kapszulás társaság is beleállt ebbe. Más szempontból nézve viszont valóban elég hülyén jön az ki, mikor a lázadást kvázi megvásárolhatóvá tesszük, és azok akik itt elvileg valamiféle szellemi útmutatást akarnak tartani, a “mise” után, nekiállnak kufárkodni.

   • “Mondjuk ez elég elterjedt lett mostanában, elsősorban a youtubenak hála”

    Jó, ott mondjuk nem találkoztam velük, szerencsére. Face-en inkább csak egy-egy ember megnyilvánulását látom, blogot meg ugye csak egyet ismerek, ott meg nincs patronozás.

   • Pedig manapság elég sok ilyen társaság, áthelyezte a főhadiszállását a youtubera, de legalábbis csinált egy csatornát, ahol a nagyobb térítések, performanszok jelennek meg. Még a facebook, insta, vagy blog felület inkább csak a szűk, már meglévő híveknek szól.

    Ezt pedig pont azért csinálták, mert azóta ők is rájöttek, hogy ha valaki figyelemre pörög, toborozni akar a szektájába, és úgy mellékesen az se lenne baj, ha ebből némi pénzecskét látna, akkor arra ma a YT a legalkalmasabb felület.

   • Azért tudnál ajánlani legalább egyet? Kíváncsi lennék egy ilyen YT csatornára. 🙂

   • A Médiavadász vagy az Identitáriusok pl. jó példák erre, mindkettő blogként kezdte, aztán átmentek YT-re, és azzal egy időben jött a paypal, patreron fiók is.

    Utóbbiakra rá is néztem már kíváncsiságból, hová fejlődtek a Pokemon matrica tépkedés, Templom előtt fekvős akcióik óta, de sokkal jobb nem nagyon lett a helyzet. A legutóbbi videójukat elnézve, az még hagyján, hogy a “vezérüket”, már ránézésre is elég nehéz komolyan venni, de itt is mit csináltak? Kiment 3-4 ilyen szerencsétlen egy kocsma elé balhézni, tépkedtek kicsit, aztán elzavarták őket a faszba.

   • Ez tényleg vicces volt. 😀 Csodálom, hogy nem hívták ki rájuk a rendőrséget rongálásért. Amúgy a videó ajánlásokból látom, hogy már el is felejtettem, hogy Szegeden is csináltak parádét, amikor kifeszítették a zászlójukat a hídra.

   • “…az még hagyján, hogy a “vezérüket”, már ránézésre is elég nehéz komolyan venni…”

    Ők gamer-elemekből építkeznek, az emblémájuk ugye Overwatch, a főnökükről meg most derült ki, hogy nem más, mint maga Super Mario. 😀 (A vörös szín sem a kommunizmus miatt zavarja annyira, hanem mert kizárólag csak ő viselhetné, de ezek a szemetek “eltulajdonították”. 😀 )

    “Kiment 3-4 ilyen szerencsétlen egy kocsma elé balhézni, tépkedtek kicsit, aztán elzavarták őket a faszba.”

    Elkezdte lebontani a várfalat, de kijött elé Toad és közölte vele, hogy sajnos a hercegnője egy másik kastélyban van, ezért hát szomorúan hazament. 🙂

    Ja, meg kifelejtettem, hogy a “DEFEND EUROPE” pólója GTA-s kép-, illetve betűtípussal készült. 😀

   • Szerintem inkább Poirotra hajaz a bajsza. =) Mondjuk nem tudom, mi volt ezzel a célja, de ha az, hogy ettől majd komolyabban veszik, akkor nem nagyon jött össze.

    A GTA póló meg valóban, szóval tök jó hogy egy olyan bűnöző szimulátort sikerült kiválasztani, ami különben szabad kezet ad az öncélú ámokfutáshoz. Ez aztán tényleg “jó alap” az üzeneteik közvetítéséhez. Persze ebben nyilván az volt benne, hogy a GTA népszerű, jól felismerhető, de akkor miért nem mondjuk a CoD-ra esett a választás? Abban még a militáns “rendpártiság” is benne van, amit annyira szeretnek. =)

    Illetve az is fasza, hogy egyszer még arról beszélnek, hogy ők erőszakmentesek, békésen demonstrálnak, stb, aztán itt mit látunk? Lazán letépkedték mások zászlóit, meszet szórtak, beüvöltöztek egy szórakozóhely ajtaján, stb. Persze ha valaki az ő molinójukat oldotta volna el, akkor máris az lett volna a fő téma, hogy megtámadták őket a gonosz balosok.

  • Petőfiék? Te nem tudtad, hogy azok baloldali, lázító söpredék voltak, akik fellázadtak jogos uraik ellen? =) Haladnod kéne a korral, hisz ma már mindenki tudja, hogy az igazi lázadók, azok a Szent Szövetségben voltak. =)

   Amúgy ja, még azt hiszem talán Titkossal beszéltük ezt anno, hogy ahhoz képest, mennyire hangoztatják ezek a nagy forradalmárok, hogy náluk a megoldás kulcsa, a modern világ összes problémájára, és ők az egyetlenek, akik a valódi változásért tesznek, a gyakorlatban ez valahogy nem nagyon látszik. Szóval tényleg olyanok, mik azok a radikál animések, akik egy szűk kis körben, tök jól el vannak azzal, hogy ők üldözve vannak, hogy az ő különleges és egyedi hobbijukat senki sem érti, csak ők, és ennek az értelmezéséhez bizony ilyen meg olyan képességek kellenek, de a seggelésen, meg az idevágó címek fogyasztásán kívül, nem nagyon csinálnak mást.

   Bár lehet ez amúgy nem is akkora baj, mert amikor meg mégis arra adják a fejüket, hogy na most lemegyünk az utcára, és bekeményítünk, odapirítunk a gazoknak, akkor meg olyan szánalmas, kínos vergődésekre futja csak, mint amit pl. az “overwatchosok” csináltak. Összetrombitáltak 4-5 szerencsétlent, akik kimentek Pokemon matricákat tépkedni, meg kifeküdtek a templom tövébe, össze málnaszörpözött lepedőkben.

 3. Jaj Istenem, hát kezdődik megint. Azért tök jó, ha kivételesen nem Pash, akkor akad helyette valaki más, aki Deanéknek linkelget.

  Egy mondat nem hangzott el a bejegyzésben, még csak célzás szerűen se, hogy róluk lenne szó, mégis vannak akik már reflexből ezt látják benne. Igaz, ezen lehet nem kéne meglepődnöm, elvégre éveken át ment itt a feszültség generálás a két blog között, teljesen értelmetlenül, de azt hittem, ezen mostanra már túl vagyunk.

  Persze tudom, ők is nyomják ezt a piros kapszula dolgot, amiből egyesek kiolvashatták azt, hogy itt róluk van szó, de nem így van.
  A bejegyzés nem róluk szólt. Egyrészt vannak egy páran még rajtuk kívül, akik ezzel a piros kapszulás szöveggel nyomulnak, és finoman szólva is jobb alanyok. Másrészt személy szerint én nem is járok, jártam arra a blogra. Azon a pár bejegyzésen kívül, amit Pash ide belinkelt, mást nem is nagyon olvastam el. Egyszerűen mert nem érdekelt.

  Én itt egy bizonyos fajta mentalitásról írtam, ami nem csak irritáló, de káros is tud lenni. Ha valaki ebből azt olvassa ki, hogy én ballibvédő, femcsi, kultúrbalos, Soros ügynök, meg hasonló lettem, annak tudok ezúton is gratulálni. Igaz, ezen se kéne meglepődnöm, hogy ha a femcsik, gender, ballib szekta ökörségeit veszem górcső alá, akkor haver vagyok, de ha a másik oldal, legalább annyira mérgező baromságai ellen szólalok fel, akkor máris uszítok az “igazlátók” ellen.

  • “Jaj Istenem, hát kezdődik megint. Azért tök jó, ha kivételesen nem Pash, akkor akad helyette valaki más, aki Deanéknek linkelget.

   Egy mondat nem hangzott el a bejegyzésben, még csak célzás szerűen se, hogy róluk lenne szó, mégis vannak akik már reflexből ezt látják benne. Igaz, ezen lehet nem kéne meglepődnöm, elvégre éveken át ment itt a feszültség generálás a két blog között, teljesen értelmetlenül, de azt hittem, ezen mostanra már túl vagyunk.”

   Igazából én meg sem lepődtem ezen. 🙂 Mondjuk így is visszhang nélkül maradt a dolog, úgyhogy szerintem felesleges miattuk bosszankodni. Közben azért vicces, hogy pontosan úgy reagáltak, ahogy te leírtad a cikkben. De tudod, mindig azok vannak a legjobban felháborodva, akikre érvényes a kritika.

   “Igaz, ezen se kéne meglepődnöm, hogy ha a femcsik, gender, ballib szekta ökörségeit veszem górcső alá, akkor haver vagyok, de ha a másik oldal, legalább annyira mérgező baromságai ellen szólalok fel, akkor máris uszítok az “igazlátók” ellen.”

   Ezt én is próbáltam összefoglalni, mert nekem is feltűnt. Ha a jobboldal kerül szóba, akkor micsoda “sorosbérenc” az ember, meg jön ez a “de hát a másik nagyobb sátán” hozzáállás hangoztatása.

   • “Igazából én meg sem lepődtem ezen.” -> Pedig az a vicc, hogy én erre most tényleg nem számítottam. Illetve mondjuk úgy, hogy nem valaki mástól, Pahsen kívül, mert eddig az ottani közösségből, senkinek se volt ez szokása.

    “Közben azért vicces, hogy pontosan úgy reagáltak, ahogy te leírtad a cikkben.” -> Ezt viszont valóban előre lehetett sejteni, hogy ha már át lett ez oda linkelve, akkor kb. milyen reakciókat fogok kapni. Vagyis hogy a fő hangadók, amolyan klasszikus Elfen Lied fan stílusban, előveszik ezt a “Nem ért ez ehhez, Red Pill for Life!” szövegüket, végtelenül arrogáns fennhangon.

    Amúgy megmondom őszintén, én ezért se nagyon jártam oda soha, mert ott nem az volt mint a Médivadász, az Overwatchos trabisok, vagy amit múltkor beszéltünk, a Notredámi tűzeset “nagy megfejtőinél” akik a Nostredamus jóslatoktól kezdve, az ezoterikus Tarot kártyákon át, a valóságban nem is létező Norz könyvig mindent odakavartak, mert azokon legalább tudott az ember röhögni. Ők viszont, egy-két valóban elszállt kirohanást kivéve, mint amit pl Pash produkált legutóbb, alapvetően elég sótlan, és unalmas diskurzus folytatnak, amolyan “Na ülj le fiam, majd én elmagyarázom neked a világot!” stílusban.

  • “Jaj Istenem, hát kezdődik megint. Azért tök jó, ha kivételesen nem Pash, akkor akad helyette valaki más, aki Deanéknek linkelget.”

   Amúgy anno, amikor még itt kértük, hogy ne linkelgessen keresztbe, pont valami olyasmit írtam, hogy már csak azért sem kellene, mert ebből az lesz, hogy Deanéktől többen is “ideszoknak”, aztán ha kijön mondjuk egy ilyen post, mint ez a mostani tőled, akkor odaát beindul a “vénasszony sápítozás”. Ehhez ekkor már Pash sem fog kelleni, ő csak kikavarta a szart a háttérből, a gépezet meg onnantól már működik magától. Na, most pl. ez visszaigazolta ezen elméletemet, mert ugye az egyik ottani random fazon írta, hogy követ már egy ideje (gondolom még Pash aktívan keresztbe-linkelegetős korszakában ismert meg minket), meg hogy igazából jónak is találja az itteni írások többségét és szereti is olvasgatni Pétert (ez idáig még önmagában nem is lenne gond ugye), csak most pl. megdöbbent, hogy “hogy írhat ilyeneket”. Vagyis ahogy Péter írta:

   “Igaz, ezen se kéne meglepődnöm, hogy ha a femcsik, gender, ballib szekta ökörségeit veszem górcső alá, akkor haver vagyok, de ha a másik oldal, legalább annyira mérgező baromságai ellen szólalok fel, akkor máris uszítok az “igazlátók” ellen.” 😀

   A másik meg, hogy bár valóban most ezúttal Pash megállta, hogy legalább a “hírvivő” ne ő legyen, azért a reakciójában odatette magát, főleg ez a mondat tetszett:

   “Én a továbbiakban amondó vagyok, hanyagoljuk Pán Péteréket. Szart sem értenek az egészből – és a legrosszabb, hogy nem is akarják megérteni az egészet!”

   De “Fred”, hát minek is kéne ilyen mélyen belemásznom ebbe az egészbe, amikor te Shaggyvel (Dean), meg Scoobyval (Kálmán), valamint úgy a teljes Rejtély Rt.-vel olyan jól megoldotok minden ügyet? 😀 Igaz, a Daphne csak nem jön (de még egy Velma sem 😦 ), viszont ti így hárman is nagyon jól toljátok, mindenkitől jól lerángatjátok az epizód végén a maszkokat, kivéve saját magatokról. 😀 (Bocs, csak ha már itt Pán Pétereskedünk, meg egyéb mesefiguráknak hívjuk egymást, én is tudok ilyet… XD)

   De amúgy meg komolyra fordítva a szót: már én is, meg mások is leírták, hogy nem igazán arról van szó, hogy ne értenénk, épp csak nem akarunk ennyire belemászni ebbe az egészbe, meg 24 órán ezen pörögni, mert annak elég durva jellemformáló hatásai lehetnek és nem kifejezetten pozitív irányba. (De épp erről szól ez az egész fenti bejegyzés, amiből láthatóan neked, meg a haverjaidnak annyi jött le, hogy “értelmes fazon is lehetne ez a Péter, dehát sajnos a Sátán kezére játszik 😦 “.) Mire gondolok például? Arra, hogy nem szeretném azt a szintet elérni, mint ami pl. nálad van, hogy nézel egy Oreimót, aztán a főszereplőről reflexből Baukó Évára, meg ilyenekre asszociálsz.

   • “ugye az egyik ottani random fazon írta, hogy követ már egy ideje” -> Ehhez azért annyi adalékinfót hozzáfűznék, hogy én ezt a srácot anno még anime blogokon, például az Anime Manga Palotán láttam kommentelgetni. Párszor még hozzám is kommentelt anno, szóval sanszosan ő már jóval előbb ismerte a blogot, mielőtt még a Pash, elkezdte volna a keresztbe linkelgetést.

    Viszont ha már Pash, úgy látszik most se kellett benne csalódnom, mert hozta a formáját. =) Az még egy dolog, hogy a kommentjéből süt hogy ez a post úgy rendesen triggerelte, na de ahogy utána kvázi azt kezdi el magyarázni, pont ő, hogy “Ne foglalkozzatok velük, hülyék ezek…” hát az epic. =) Szerintem ha ez ügyben valakinek, hát pont neki nem kéne megszólalnia, mert pont ő volt az, aki mindkét fél többszöri kérése ellenére, éveken át kavarta a szart.

    Ebben a mostani Pán Péter mániájában is az a legjobb, hogy az még egy dolog, hogy mint írtam anno, Pash ezt a “tudását” is úgy lopta össze, mert látott egy nővel egy riportot, aki ilyen címen blogolt. Aztán ezt először ránk sütötte, majd később Deanékre, majd most megint ránk. Viszont megint az van, hogy egy olyan ember beszél itt gyerekességről, meg felnőni képtelenségről, akinek különben nem lehet a szavára adni, végtelenül szervilis, és kibaszott bipoláris. Illetve aki nem sokkal korábban még ilyen Kantai Collection szerű animékről folytatott eszmecserét, akkor hogy is van ez? Vagy az belefér, de az MLP, ami kapcsán többször előtört már belőle, ahogy te fogalmaztál, a “MGTOW Hulk” az megbocsáthatatlan? Mert akkor itt némi ellentmondást vélek felfedezni.

    “épp csak nem akarunk ennyire belemászni ebbe az egészbe, meg 24 órán ezen pörögni, mert annak elég durva jellemformáló hatásai lehetnek és nem kifejezetten pozitív irányba” -> Erről van szó. Nem az a gond, ha valaki foglalkozik ilyen témákkal, sőt szükséges is van rá, hogy főleg a kirívó és egyértelműen elítélhető, felháborító esetekben ezt megkritizáljuk, akár a PC szektát, akár a radikális femcsiket, akár a szélső liberálisokat, stb. Viszont lehet ezt úgy is, hogy közben nem ez az életünk, nem e körül forog minden, nem mindenben ezt keressük, és nem minden eszmecserét ebbe az irányba próbálunk terelni.

    Illetve a másik, hogy én például baromira nem szeretem, amikor meg akarják azt nekem mondani, hogy nekem mondjuk egy filmről, sorozatról, zenéről, akármiről, mit kell gondolnom, mert szerintük az ilyen, és ha közéjük akarok tartozni, akkor nekem is azt kell erről gondolni. Na most az ilyen szubkultúráknál meg ez elég gyakori jelenség, hogy nem igazán szeretik azt, ha te mindenről saját véleményt formálsz, és egyénileg bírálod el, ahelyett hogy osztanád te is az elvárt, közös narratívát.

   • “Ebben a mostani Pán Péter mániájában is az a legjobb, hogy az még egy dolog, hogy mint írtam anno, Pash ezt a “tudását” is úgy lopta össze, mert látott egy nővel egy riportot, aki ilyen címen blogolt. Aztán ezt először ránk sütötte, majd később Deanékre, majd most megint ránk. Viszont megint az van, hogy egy olyan ember beszél itt gyerekességről, meg felnőni képtelenségről, akinek különben nem lehet a szavára adni, végtelenül szervilis, és kibaszott bipoláris. Illetve aki nem sokkal korábban még ilyen Kantai Collection szerű animékről folytatott eszmecserét, akkor hogy is van ez? Vagy az belefér, de az MLP, ami kapcsán többször előtört már belőle, ahogy te fogalmaztál, a “MGTOW Hulk” az megbocsáthatatlan? Mert akkor itt némi ellentmondást vélek felfedezni.”

    Meg amúgy ez nem valami fúdenagy újdonság (max neki), én valami 7 éve (!) hallottam először (és nem néztem utána, szal lehet, hogy már ezelőtt is létezett), ahogy pszichológusok olyan 20-as, 30-as fazonokra használták ezt a kifejezést, akik úgymond “nem akarnak felnőni”. Szal ez most megint ugyanaz, hogy “Pash addigra ért oda a buliba, mire már annak rég vége lett, de azért még próbálná egymagában tovább nyomni”, vagy nem értem…:D (Mint amikor egy időben meg a Baaad Movies csapata volt nála a sláger, tőlük linkelgetett ide különböző videókat, mire asszem pont te reagáltál rá, amikor már meguntad, valahogy úgy, hogy “igen, én is bírom őket, tényleg jók, de léteznek már vagy jópár éve, nem akkora újdonságok számomra…” XD

   • Na meg ha már itt tartunk, akkor a Pán Péterség nem azt jelenti, hogy vannak az embernek olyan hobbijai, amik valaki más számára nem elég felnőttesek, férfiasak. Hanem azt jelenti, hogy valaki ilyen Molnár Krisztián módjára létezik, azaz életében egy percet sem dolgozott, a külvilággal semennyire sincs tisztában, és ha teheti, ki sem mozdul a szobája biztonságából. Vagyis nem hajlandó, és nem is képes felelősséget vállalni semmiért. Mi pedig nem ebbe a kategóriába tartozunk.

    Szóval még megérteném, ha arról lenne itt szó, hogy én egy ilyen fotelbe hízott neckbeard lennék, itthon basznám a rezet munka nélkül, és naponta osztanám meg az MLP-s postokat. A színvonal meg ilyen Usteam szinten lenne, azaz jórészt arról menne itt a diskurzus, hogy ki-milyen “jóféle clopper tartalmat” talált, de nem erről van itt szó.

    Volt itt 5 év alatt összesen mennyi, 7 post ami konkrétan erről szólt? Azért én ezt a mennyiséget, finoman szólva se nevezném soknak. Az meg hogy időnként reakció képként előkerültek, nos érdekes, hogy ez is valahogy csak ennél a címnél probléma. Ha teszem azt a Regular Show-ból teszek ki hasonló képet, az érdekes módon senkit sem zavar.

 4. “Petőfiék? Te nem tudtad, hogy azok baloldali, lázító söpredék voltak, akik fellázadtak jogos uraik ellen? =) Haladnod kéne a korral, hisz ma már mindenki tudja, hogy az igazi lázadók, azok a Szent Szövetségben voltak.”

  Mondjuk ebben a kérdésben is elég jelentős ellentmondás jelentkezik náluk. Vannak legitimisták, akik legalább tényleg meg tudják magyarázni ezt a kérlelhetetlen Habsburg-hűségükkel, viszont vannak azok, akik a Habsburgokat sem akarják, szóval ők aztán totális 22-es csapdájába esnek ilyenkor. Eleve a Habsburgok is “gaz elnyomók” a szemükben, akik németesíteni akartak, meg eltörölni a magyar nemzeti tudatot, nyelvet, stb., majd amikor ez nem ment, akkor “kitalálták a finnugor rokonság világösszeesküvést”. Ebben ugye a zsidók is részt vettek, szóval ilyenkor már a Habsburgok zsidó-bérencek is. Eközben meg Petőfiék meg le akarták rombolni a hagyományos értékeket, stb.

  “Pedig az a vicc, hogy én erre most tényleg nem számítottam. Illetve mondjuk úgy, hogy nem valaki mástól, Pahsen kívül, mert eddig az ottani közösségből, senkinek se volt ez szokása.”

  Lehet, hogy naiv vagyok, de én valahogy éreztem, hogy ezúttal nem Pash fogja elővenni a témát, így aztán mivel jó pár órája kint volt a cikked, és Pash nem linkelte, így megtette más. Szóval abban igaza lehet Titkosnak, hogy a mór megtette kötelességét.

  “Ezt viszont valóban előre lehetett sejteni, hogy ha már át lett ez oda linkelve, akkor kb. milyen reakciókat fogok kapni. Vagyis hogy a fő hangadók, amolyan klasszikus Elfen Lied fan stílusban, előveszik ezt a “Nem ért ez ehhez, Red Pill for Life!” szövegüket, végtelenül arrogáns fennhangon.”

  Tudom, azért írtam, hogy mégis vicces az, hogy pontosan úgy reagáltak, ahogy te azt leírtad. 🙂 Szóval érted, leírod, hogy így meg így reagálnak az ilyen jellegű dolgokra, és (valószínűleg elolvasták) pontosan így is tettek.

  “Amúgy megmondom őszintén, én ezért se nagyon jártam oda soha”

  Jó, kétségtelen, nem olyan humorosak, de azért néha akad ott is egy-két érdekes megnyilvánulás. Túl sűrűn én se nézek arra, az elején még érdekelt egyik-másik kommentelő, aztán idővel én is rájuk untam. Mostanra már csak egy-két naponta nézek arra, de azt is minek, végig sem olvasom már a kommentjeiket. Inkább csak bele-bele nézek, hátha találok valamiérdekeset. Lehet furcsán hangzik, de azért még mindig ott szunnyad bennem, hogy azért ha nagyon akarnak, még tudnának értelmeset is mondani.

  Ha meg egetverő kreténségekre vagyok kíváncsi, akkor azt összegyűjtik nekem a Chemtrail csoportban. 🙂

  Titkos:

  “Amúgy anno, amikor még itt kértük, hogy ne linkelgessen keresztbe, pont valami olyasmit írtam, hogy már csak azért sem kellene, mert ebből az lesz, hogy Deanéktől többen is “ideszoknak””

  Ja, valahogy már én is így látom. Mondjuk önmagában az, hogy olvassák, még nem lenne baj, de tényleg ez, hogy ha nem Pash, akkor más linkel, sajnos kiszámítható volt. Mondjuk Zriff se vette a fáradtságot, hogy kifejtse itt az álláspontját, helyette vitte Dean-ék elé a témát (nem tudom, most így a “pápai áldást” várta rá?). Szóval megint ott tartunk, hogy a két társaság kiértékeli egymást a maga felületén. Persze már megint mi fektetjük a több energiát, feleslegesen a dologba. 🙂

  “A másik meg, hogy bár valóban most ezúttal Pash megállta, hogy legalább a “hírvivő” ne ő legyen, azért a reakciójában odatette magát, főleg ez a mondat tetszett”

  Mondjuk ebben az esetben én úgy éreztem, hogy Pash ezúttal kibírta, hogy ne hozzon szóba minket odaát, főleg, hogy már elég sokszor megmondtuk neki, hogy ne tegye. Viszont a kommentje az nekem is tetszett. Amúgy érdekes, hogy megtanul egy jól hangzó kifejezést, és azt attól kezdve unos-untalan igyekszik elsütni. Most épp a pánpéterezés van terítéken.

  “De “Fred”, hát minek is kéne ilyen mélyen belemásznom ebbe az egészbe, amikor te Shaggyvel (Dean), meg Scoobyval (Kálmán), valamint úgy a teljes Rejtély Rt.-vel olyan jól megoldotok minden ügyet? 😀 Igaz, a Daphne csak nem jön (de még egy Velma sem 😦 ), viszont ti így hárman is nagyon jól toljátok, mindenkitől jól lerángatjátok az epizód végén a maszkokat, kivéve saját magatokról. 😀 (Bocs, csak ha már itt Pán Pétereskedünk, meg egyéb mesefiguráknak hívjuk egymást, én is tudok ilyet… XD)”

  XD Mondjuk felesleges lemenni ugyanarra a szintre, de találó volt.

  “De amúgy meg komolyra fordítva a szót: már én is, meg mások is leírták, hogy nem igazán arról van szó, hogy ne értenénk, épp csak nem akarunk ennyire belemászni ebbe az egészbe, meg 24 órán ezen pörögni, mert annak elég durva jellemformáló hatásai lehetnek és nem kifejezetten pozitív irányba.”

  Egészítsük ki azzal, hogy nem akarunk fake-news gyanús tartalmakkal sem foglalkozni. Azért valljuk be őszintén, a legtöbb cikk, kép, stb., amit felhoztak eddig érvnek, mindnél kilógott a lóláb valahol. Az a baj, hogy ezek a “baloldaliak bűncselekémnyeit” taglaló oldalak annyi shit-et termelnek, hogy kurva nehéz kiszűrni belőlük a valóban aggasztót.

  “Mire gondolok például? Arra, hogy nem szeretném azt a szintet elérni, mint ami pl. nálad van, hogy nézel egy Oreimót, aztán a főszereplőről reflexből Baukó Évára, meg ilyenekre asszociálsz.”

  Igen, ezt is bírom, hogy jöhet bármilyen téma, abba előbb-utóbb így is, úgy is belekerül valami ilyesmi. Mint ahogy gender propagandát kell belelátni a Star vs sorozatba, mert az egyik évad egyik epizódjának van egy kb. fél másodperces jelenete, amin homoszexuális csók csattan el, és amúgy az élő tv-adásban le se adták, kizárólag lemezre került fel, de azért mocskos genderisták. De, ha már azt mondom, hogy az amúgy egész jó sorozat Dragon Prince-ben megjelenő leszbikus pár már tényleg zavaró, arra totális kuss a válasz, vagy rosszabb esetben infantilis vagyok, hogy még mindig rajzfilmeket nézek (ez nem történt meg, jó talán nem is baj, hogy visszhang nélkül maradt a téma).

  Péter:

  “Erről van szó. Nem az a gond, ha valaki foglalkozik ilyen témákkal, sőt szükséges is van rá, hogy főleg a kirívó és egyértelműen elítélhető, felháborító esetekben ezt megkritizáljuk, akár a PC szektát, akár a radikális femcsiket, akár a szélső liberálisokat, stb. Viszont lehet ezt úgy is, hogy közben nem ez az életünk, nem e körül forog minden, nem mindenben ezt keressük, és nem minden eszmecserét ebbe az irányba próbálunk terelni.”

  Ja, erről jut eszembe, amikor a Víz világnapja plakátokon kifakadtam, akkor is mi volt? Nem az, hogy megtárgyaljuk a felmerült témát, hanem első kommenttel próbálták tovább görgetni a dolgot, hogy az ENSZ-nek milyen további “bűnei” vannak még. És ki voltak akadva, amikor én erre azt mondtam, hogy ez engem nem érdekel. Igaz, ebben Finn-ugar volt a kezdeményező, és az is igaz, hogy reagálhattam volna rá diplomatikusabban is, csak egy ponton túl már elfogy az ember türelme.

  “Illetve a másik, hogy én például baromira nem szeretem, amikor meg akarják azt nekem mondani, hogy nekem mondjuk egy filmről, sorozatról, zenéről, akármiről, mit kell gondolnom, mert szerintük az ilyen, és ha közéjük akarok tartozni, akkor nekem is azt kell erről gondolni. Na most az ilyen szubkultúráknál meg ez elég gyakori jelenség, hogy nem igazán szeretik azt, ha te mindenről saját véleményt formálsz, és egyénileg bírálod el, ahelyett hogy osztanád te is az elvárt, közös narratívát.”

  Ez meg a másik. 😀 Itt leginkább a Fekete Párduc szituáció árulkodó, ahol Pash előadta Dean-ék véleményét, hogy az a film a fehérek ellenében rasszista, miközben sütött az állásfoglalásából, hogy rosszabb esetben meg se nézte a filmet, jobb esetben is csak belenézett. Aztán mikor elmondtuk, hogy miért nem tartjuk annak, akkor még értetlenkedett, hogy miért nem tudjuk belátni, hogy az márpedig rasszista? Illetve, mikor legközelebb újra előjött a téma, akkor ugyanazokat mondta el, megint axiómaként fogalmazva, mindenféle érvelés nélkül, amiket már korábban megválaszoltunk neki.

  • “Szóval megint ott tartunk, hogy a két társaság kiértékeli egymást a maga felületén. Persze már megint mi fektetjük a több energiát, feleslegesen a dologba. 🙂”

   Amúgy igen. XD Bár hogy valami jót is írjak Deanékről, legalább sem ő, sem Kálmán nem szokták túlzottan “bekapni a csalit”, szóval legalább nem az van, hogy valamelyik elvbarátjuk belinkel innen valamit, aztán arra napokig megy a fikázás. (Mert azt láttuk már, hogy más témában simán képesek erre. XD) Az már más kérdés, hogy ez náluk nem valami “megértő bölcsességből” fakad, mondván, hogy “nekik más a véleményük, mint a miénk, de nincs ezzel gond”, hanem valszeg gondolni ugyanazt gondolják, mint Pash (“nálam az igazság, ezek meg szart sem értenek a témához”), csak éppen ők pontosan ezért kitárgyalásra is méltatlannak tartanak minket, anno megkaptam az infantilis jelzőt, meg gondolom titeket is “kiértékelt” Dean (most nem emlékszem már, hogy akkor miket írt XD), aztán részéről ő ezt lezárta. Inkább tényleg az az érdekes, hogy miért érzi úgy hol Pash, hol most Zriff, hogy Deaneknek a fentiek ellenére továbbra is szállítaniuk kell az anyagot? Mintha engem valaki folyton azzal basztatna, hogy mondjuk Foma “műanyagpoharas” főnökének is van egy blogja, ahol mondjuk nekem nem tetsző dolgokat írogat, a környezet leszarására buzdítja az embereket, stb. és állandóan tőle idézgetnének, meg linkelgetnének. 😀 Oké, nem értek egyet vele, de most rageljek rajta hetente, vagy mi? 😀 Szal Deannél is valahogy így vagyok, hogy nem értem, hogy a “rajongói” mikre számítanak, miután benyomják a linkeket innen oda? XD Hátha a hatszázadik ilyennél Dean agya eldurran, aztán végiganyáz minket, esetleg átjön de és akkor “all out war”, vagy mi? 😀

   “Mondjuk ebben az esetben én úgy éreztem, hogy Pash ezúttal kibírta, hogy ne hozzon szóba minket odaát, főleg, hogy már elég sokszor megmondtuk neki, hogy ne tegye. Viszont a kommentje az nekem is tetszett. Amúgy érdekes, hogy megtanul egy jól hangzó kifejezést, és azt attól kezdve unos-untalan igyekszik elsütni. Most épp a pánpéterezés van terítéken.”

   Jó, hát téged meg engem most név szerint valóban nem említett (örülök, hogy úgy két-három év és hatszáz kérés után legalább eddig sikerült eljutnunk vele…), de azért gondolom nem volt véletlen a többes szám ennél a résznél:

   “Én a továbbiakban amondó vagyok, hanyagoljuk Pán Péteréket. Szart sem értenek az egészből – és a legrosszabb, hogy nem is akarják megérteni az egészet!”

   Szal itt azért mi tudjuk, hogy a “mi kis triónkra” gondol, pláne, hogy a te blogodon legutóbb mindhármunkat kollektíven lepánpéterezett, csak azóta most már kezdi ezt kizárólag Péter nickneveként használni. XD De ha már itt tartunk:

   Vasárnap este tíz, Pash: “Pszichológizáló bulvárcikk!”

   Hétfő este kilenc, szintén Pash:

   “Éppen most olvastam el (Pán) Péter bírálatát a Red Pill-ről (“A Piros kapszula rabjai” – egyszer érdemes átfutni). És bár továbbra is egy felszínes cikknek tartom, ami kevés energiát fektet bele egy jelenség megértésébe, sajnálatosan azt kell mondanom, vannak részigazságai, amikkel nehéz vitatkozni.”

   Tök jó, hogy már előre, látatlanban lebulvárszarozta, majd 24 óra múlva sikerült annyira lehiggadnia, hogy el is olvassa. XD (De legalább “vannak részigazságai”, már nem szarozza le…annyira. 🙂 XD)

   Mindegy amúgy, csak szerintem elegánsabb lett volna valami “én velük már nem foglalkozom, hagyjuk is szerintem a témát”, vagy szimplán nulla reakció, mint megint a Pánpéterezés, bulvárszarozás, stb. Plusz ebből így megint azt érzem, mint aki non-stop fúj ránk, amiért nem merültünk bele nyakig ebbe az egész izébe, ugyanúgy, mint ő. Miközben Kálmán-mester épp hogy kérdője vonja:

   “Én egyébként rajtad csodálkozom: előbb voltál jelen a férfiszférában mint én, és a mai napig néha úgy csinálsz mintha még mindig nem értenéd a Red Pillt. Tényleg nem érted, vagy fáj az igazság és vissza akarsz menekülni a kékpirulás világba?”

   Darth Kálmán Pashnak: I found your lack of faith disturbing…

   XDDDD Na, de látjátok, nem mindenki tud azért erős sith lenni, sokszor a “Red Force” évekig tartó tanulmányozása sem elégséges ehhez. És akkor Pash még minket hibáztat, amiért egy ponton túl nem kívánunk jobban belemenni? 😀 De Pashban még ott a vívódás, még hátha visszaáll egy nap. 😀 (Jó, abbahagyom, de ez így tényleg olyan, mint amikor Palpi vallatja Vadert, hogy eléggé lojális-e a Sötét Oldalhoz, meg ilyenek… XD)

   -Csak nem vonz…a KÉK PIRULA???

   -Nem, mester, én sosem…!

   -Kétkedést érzek benned…ugye nem felejtetted el, hogy mielőtt a Vörös Erő korlátlan hatalmát és rejtett összefüggéseit Dean uralkodó feltárta neked, egy senki voltál? Téged a Vörös Oldal tett naggyá! Sose merészeld megkérdőjelezni!

   -Értettem! De…Péterék a Kék Szigeten, amit Sohaországnak is neveznek, azt is mondták, hogy…

   -Azok INFANTILIS idióták! Sosem leszel igazi ALFA, amíg ilyen ostobákra fecsérled az idődet! Ne feledd a Migtáú Birodalom jelmondatát: “Alpha fucks, beta bucks!”

   -Igenis mesterem, bölcs igazság ez, mint oly’ sok más felfedezésünk, melyeket az évek során a Vörös Erő tanulmányozása közben szereztünk meg!

   (Oké, tényleg vége.. XD)

   “XD Mondjuk felesleges lemenni ugyanarra a szintre, de találó volt.”

   Amúgy igazad van, de ott azt nem bírtam ki, most meg sajnos egy komplett “mini fanfiction”-t sikerült ideírnom… XD

   ” Mint ahogy gender propagandát kell belelátni a Star vs sorozatba, mert az egyik évad egyik epizódjának van egy kb. fél másodperces jelenete, amin homoszexuális csók csattan el, és amúgy az élő tv-adásban le se adták, kizárólag lemezre került fel, de azért mocskos genderisták. De, ha már azt mondom, hogy az amúgy egész jó sorozat Dragon Prince-ben megjelenő leszbikus pár már tényleg zavaró, arra totális kuss a válasz, vagy rosszabb esetben infantilis vagyok, hogy még mindig rajzfilmeket nézek (ez nem történt meg, jó talán nem is baj, hogy visszhang nélkül maradt a téma).”

   Btw, kijött azóta a She-Ra S2, amiben Bownak konkrétan két apja van. XDDD Na most ebben nem is a propaganda volt a lol, hanem hogy láthatóan úgy rajzolták meg mindkét karit, hogy látszott, hogy Bow mindkettőjüktől örökölt biológiai tulajdonságokat. Azóta azon gondolkodok, hogy ez hogyan lehetséges, az egyikük ténylegesen megszülte? XD (Jó, pont a She-Ra-ban hatszázféleképpen meg lehetne ezt magyarázni, kezdve szimplán azzal, hogy valami mágia útján “teremtették” a gyereket, de ha már ennyire belementek ebbe a melegpropaganda témába, akkor örültem volna, ha ennek a biológiai részét sem sunnyogják el, pláne úgy, hogy a sztori szerint ő nem egyke, hanem valami tizenakárhány testvér közül a legkisebb… XDDD) Na mindegy, mondtad, hogy neked már ebből az S1 sem jött be túlzottan és gondolom ezek után ezt sem rohansz megnézni, csak beugrott, hogy ha valakik azon a Star vs jeleneten úgy kiakadtak, akkor ehhez mit szóltak volna? 😀

   “Itt leginkább a Fekete Párduc szituáció árulkodó, ahol Pash előadta Dean-ék véleményét…”

   Némi Puzsérral nyakonöntve még pluszba, afféle “ha már két nagy példaképem is mondja, akkor biztos igaznak kell lennie!”-alapon.

   Ja és tudom, hogy ezt Péternek írtad, de erre még reagálok:

   “Jó, kétségtelen, nem olyan humorosak, de azért néha akad ott is egy-két érdekes megnyilvánulás. Túl sűrűn én se nézek arra, az elején még érdekelt egyik-másik kommentelő, aztán idővel én is rájuk untam. Mostanra már csak egy-két naponta nézek arra, de azt is minek, végig sem olvasom már a kommentjeiket. Inkább csak bele-bele nézek, hátha találok valamiérdekeset. Lehet furcsán hangzik, de azért még mindig ott szunnyad bennem, hogy azért ha nagyon akarnak, még tudnának értelmeset is mondani.”

   Azért Kálmán nálam még mindig hozza időről-időre a nemszándékos humorbonbonjait, az egyik volt ez a fenti “kérdőre vonom Pasht, hogy elég elkötelezett-e a Sötét Oldal irányába, vagy esetleg csábítja a Fény…?” rész, amiből a fanficet is írtam ide, a másik meg ez volt:

   “Mivel nekem semmilyen problémám nincs…”

   Ami ugye önmagában nem egy humoros mondat, csak ezt így rakjuk mellé az olyan mondatainak, amikor “nőstényezik”, meg konteó mesét mond, meg épp a “sajátos” gyereknevelési elveit ismerteti, vagy múltkor pl. azt jegyezte meg, hogy “én patriarchista szempontból támogatom az otthonszülést, mivel számomra a feleség egy gyerekgyártó gép, egy jó szakember pedig nem engedi, hogy kontár orvosok elbasszák az amúgy jól működő gépet”. 😀 Szal ezek mind tök jól működnének valami olyan vígjátékban, ahol egy szándékosan hímsoviniszta karakter az egyik fő humorforrás (mit tudom én, képzeljétek el úgy, mint az Amerikai Pités Stiflert, csak azért annál értelmesebb pár fokkal XD), akinek az összes ilyen nőket lenéző ismert frázist a szájába adják az írók, csak éppen Kálmán ezeket teljesen komolyan és mindenféle kényszerítő külső hatás nélkül mondogatja. 😀 És még csak nem is hazudik, hiszen én is készséggel elhiszem, hogy számára a fent felsorolt dolgok egyike sem probléma, csak azért na… 😀

  • Mondjuk ezen a ponton szeretnélek megkérni titeket arra, hogy ezt a témát akkor itt zárjuk is le, mert eléggé körbeértünk. Ha esetleg Pash vagy Zriff akar valamit, majd leírja, de magunktól ne forszírozzuk tovább.

 5. Na, akkor hogy a Deanezésen túl is reagáljak az alappostra… 🙂 Igazából túl sok mindent azért nem tudnék hozzátenni, mert részben úgy a különböző postok alatt itt-ott, részben meg előtt a “Rontom térítő hadjárata”, majd a “Pash kavarása” “story arcok” során (XD) már kb. szerintem mindent leírtam én is, ami eszembe jutott az ilyen irányzatokkal kapcsolatban, de arra mindenesetre jó volt, hogy Péter itt most egy postban összefoglalta ezeket a korábbi dolgokat. Viszont még pár gondolat, ami beugrott:

  1. Azt figyeltétek, hogy ezen “szekták” legtöbbször egymást is utálják? 😀 Ugye megvan a Brian életében az a jelenet, amikor sorolják, hogy van Júdeai Népfront, Júdea Népe Front, meg tököm tudja még hány ilyen szervezet és kb. ugyanannyira utálják egymást (ha nem jobban), mint a rómaiakat, akik ellen elvileg létrejöttek. XD Ez talán persze a filmben jobban el van túlozva a humorfaktor miatt, mint amilyen a valóság, viszont nekem is feltűnt, hogy pl. sosem látunk amolyan “Bosszúállók” mintára teszem azt egy nagy csapattá összeállt Identitesz + Identitás Generáció + Tradisok jellegű nagy “sereget”, mivel ezeknek jellemzően egymással is bajuk van sokszor, illetve mindegyik azt állítja még így az azonos nézetrendszerű bandákon belül is, hogy csak az ő igazságuk a tuti, a többié mind szar? 😀 Szal pl. én emlékszem, anno, amikor a haver épp maxon pörgette épp a tradizást, mutattam neki az Identitesz épp akkor kijövő egyetemi kampányvideóját, hátha érdekli, végülis hasonló nézetrendszer, politikai oldal, stb. Erre ott röhögött, hogy “ehh, komolytalan hülyegyerekek ezek… :D”, ami egyfelől jogos, de akkor a tradisok micsodák? 😀 Illetve még szintén a Brian életénél maradva: nem csak mentalitásukat, de az elnyomó rendszer elleni “sikerességüket” is remekül bemutatták, szal ott is a “nagy lázadás” kimerül ilyen falra firkált “Menjetek haza, rómaiak!” mondatokban, vagy a másik csapat keresztek alatti tömeges hasbaszúrós öngyilkossági akciójában a film vége felé. XD Na most ha megnézzük “Super Mario” kocsmai “támadását”, valami nagyon hasonló színvonalat láthatunk. 😀

  2. Annyira bírom, hogy az összes ilyen “klubnak” van egy sajátos áltudományos szakszó gyűjteménye, amik persze a valódi tudományokkal ellentétben legtöbbször tök egyszerű dolgokat fednek le, csak úgy vannak tálalva, hogy (főleg az újdonsült, frissen behülyített klubtagok számára) ez úgy tűnjön, mintha valami komoly kutatómunka, szakirodalom, stb. lenne mögöttük. Nem azt mondom, hogy ilyen nem lehetséges, de ezt utáni elkezdik kiterjeszteni, aztán a végén ott tartunk, hogy:

  -Ez egy hülyeség…

  -Dehogy hülyeség, csak nem olvastad el a szakirodalmát!

  -Milyen “szakirodalmát”?

  -“MGTOW Joe345” nevű Reddit felhasználó fél órája írt postját…

  -…

  XDDDD

  “Szakirodalom” mellett imádják az ilyen nagybetűs szavakat is, mert amit ugye Caps Lock-al írunk, az egyrészt mindig komolyabb, másrészt ha csak a kezdőbetűt írjuk ki, akkor még inkább úgy tűnik, hogy itt valami komoly szakszavak repkednek. A különbség az, hogy míg egy valódi szak-, illetve mozaikszónál azért jellemzően utána kell olvasni, hogy ténylegesen mit is jelent, addig az ilyen kreált izéknél a Gugli fél percen belül kisegít és a találatok sem épp a Révai Nagylexikonra, vagy hasonló helyekre fognak mutatni, hanem ilyen “Urban Dictionary”, meg “KnowYourMemes” oldalakra. Pl. most volt egy ilyen mondat, hogy: “nem elég magas az objektív SMV-je, hogy a fiatalabb nőkre is legyen esélye”, oké, mondom, keressük ki, lássuk mi a fenét jelent ez, mert nagyon szakszerűen hangzik így elsőre körben. XD

  “SMV stands for Sexual Marketplace Value (how desirable you are to the opposite sex).” -> Ennyi, egyetlen kurva mondatban megmagyarázható és gyakorlatilag azt az “ősigazságot” csomagolja be misztikus köntösbe, hogy “Minél jobb külsőd/nagyobb önbizalmad/több pénzed van, annál inkább mennek majd rád a nők.” Csak ez ugye jóval kevésbé hangzik tudományosan, mint hogy ” nem elég magas az objektív SMV-je”… 😀 És ja, most megint MGTOW-s példát hoztam “a másik blogról”, mert épp ez volt kéznél, de tradiban is volt egy millió ilyen, meg kb. az összes Red Pilles szakta sajátja ez a nyelvezet. Aztán az ilyen alap dolgokat bonyolítják, misztifikálják, meg mondogatják, amikor röviden összefoglalod, hogy “hát igen, végülis ezt jelenti, de nem érted, ennek még ott vannak a rétegei…” Btw, ha már itt tartunk, Peti, tudtad, hogy többféle Red Pill van? 😀 Egy egész gyógyszertárra elegendő! XD

  “A Red Pill egyébként nem több mint egy hasonlat arra, hogy felismered egy területnek a rejtett igazságait. Emiatt többféle Red Pill van, minden területnek sajátja.

  […]

  A kontextusból kell felismerni, hogy melyik Red Pillről van szó. A The Red Pill általában a Woman Question red pilljére vonatkozik, mert ez a híres Reddit oldal neve.”

  Ezek már ilyen Végtelen Kövek, aki mindet összegyűjti (jelen esetben “beszedi” XD), az lesz az istencsászár. 😀

  Amúgy ha már többértelmű dolgok: most esett le, hogy ugye a Red Pill náluk az igazság felfedésének szimbóluma a Mátrixból, de úgy is lehet értelmezni, hogy van valami gyanús, hülye fazon, aki behív a kocsijába, a lakására invitál, “megetet” valami baromsággal, amit én hülye módon “beszedek” és utána viselhetem a következményeit, vagyis azt, hogy teljesen átalakítja a világlátásomat, kiszakít a normális életből, stb… 😀 Ebből a szempontból is elég találó, így szokott kezdődni a legtöbb szektásodás… XDDD

  Na, de visszatérve: szóval vannak ezek a szakszavak, meg áltudományos maszlag, amit egyből magukévá tesznek és ezt még utána megfejelik azzal, hogy ők non-stop így beszélnek, akár “beavatatlan átlagember” között is és még ők vannak meglepődve, ha azt sem érted, hogy épp mi a francra utalnak. 😀 Szóval érted, még te érezd magad hülyén, amiért velük ellentétben nem művelted ki magad az adott szekta kismillió mozaikszavából, mert hát pl. az ilyet, mint MGTOW, SMV, PUA, stb. azt egy “rendes ember” már rég tudja, mi az, hogy te még nem? 😀

  3. Nem vagyok egy 200 IQ-s ember, de ugyanakkor mindig furcsálltam, hogy a legtöbb ilyen szektás milyen későn ébren rá olyan dolgokra, amik számomra megérzés, vagy tapasztalat alapján már elsőre is gyanúsak voltak.

  Pl:

  “De h kapásból-csípőből beböfögni, h “Most esett le a faszkörhintáról, úgy kell neki!” ez pontosan ugyanaz az empátia nélküli, megkeseredett, emberekhez való hozzáállás, mint amit a feminácik csinálnak. És mindez még folytatjátok azzal, h az a férfi is nyomi, aki meg foglalkozik egy 37 éves nővel… Eddig azt hittem, h ezen a fórumon többségében vannak azok az emberek, akik képesek a világot cizelláltan, annak 16,7 millió színében a monochrome helyett látni, értelmezni, de most kicsit megreccsentem. 😦 Tisztelet a kivételnek, illetve az vegye magára, aki úgy érzi.”

  Na most erre azt tudom mondani, hogy egyrészt jobb későn, mint soha, másrészt viszont nem tudom, hogy mióta jár ő személy szerint oda, de “tudjukkiékre” pont nem jellemző a nyitottság, meg a dolgok több szemszögből való hosszas vizsgálgatása és ezt most nem is személyes ellenszenv, vagy bármi hasonló mondatja velem, egyszerűen már pár postból lejött igen hamar, leginkább azokból, amiket reagáltak bárkire, aki ellenvéleménnyel merészelt élni. (Btw, Miát pl. nem látom ott egy ideje, lehet már az ő nemlétező tökei is tele lettek velük? XD) Szal akiknél kb. úgy megy a vita, hogy “mihelyt nem fogadod el az itt divatos nézeteket, egyből elkezdünk személyeskedni, meg lehülyézni”, azokból nem tudom hogy tudta valaki hónapokig,vagy akár évekig azt kiolvasni, hogy “képesek a világot cizelláltan, annak 16,7 millió színében látni, értelmezni”? Igen, nem tökhülyék, ezt azért én sem állítottam soha, igen, kurva sokat olvasnak az adott témában, amin függnek, de CSAK ABBAN. Úgy meg nem nagyon fogod “sok színben látni a világot”, ha egyedül abban az egy témában ásod magad még mélyebbre, amin már amúgy is totálisan függsz, míg pl. minden, azzal kicsit is ellentétes véleményt és írást egyből megbélyegzel, hogy “ez káros libsi propaganda, amit el sem olvasok/meg sem nézek, mert tudat alatt máris kiherél és csökkenti a maszkulinitásomat”. El nem tudom képzelni, hogy amikor még csak valaki ízlelgeti az ilyen szektákba való belépést, miért nem szólalnak meg hasonló vészcsengők a fejében, miért nem látják ugyanezeket a jeleket már az elején, miért kell ehhez ÉVEKNEK eltelnie, mire “felébrednek”? (Ezúttal nem “redpillesen”, hanem tényleg… XD)

  És lehetne mondani, hogy “jó, lehet, hogy ez a srác azért nem ANNYIRA régóta van benne ebben az egészben”, de pl. nem olyan rég, meg pont Deantől láttam valami hasonlót, hogy “Sajnos be kell látnom, hogy Trump elsősorban Izrael érdekeit szolgálja, ha ezek épp egybeesnek az Egyesült Államokéval, akkor öröm és boldogság van, egyébként meg az USA megszívja, mert Izrael mindig elsődleges lesz számára.” (Nem pontos idézet, ezt már nem tudtam előkeresni, de a lényege kb. ez volt.) Oké, na most az izraeli vő, a siratófalas húzás, a nem tudom már milyen szent templom izraelivé nyilvánítása, stb-stb. (lehetne még sorolni) nem volt Dean számára egyszer sem gyanús hónapokon át, de most valami hatszázadik ilyen dolognál hirtelen a homlokára csapott, hogy “ó bazz, hát hogy nem vettem észre!”? 😀 Most mondjam azt, hogy a Kurucinfón ugyanerre a választások utáni pár hét/hónap megnyilvánulásaiból rájöttek? XD Dean meg kb. akkorra, mire lassan már véget ér a fazon elnöksége. XD Mondjuk lehet, hogy nem mindig “pro-Trump” jellegű, agymosó híroldalakat kéne csak olvasni, akik az összes szar/kétes döntését is próbálják úgy előadni, hogy “ez volt a kisebbik rossz” és akkor a valódi objektív kép láttán lehet ez mind hamarabb leesett volna neki is. Még azt várom, hogy a “Trump, aki nem a globalisták gonosz bábja!” mese mikor fog neki széttörni, szal itt egy Wall Street-i, “a pénzért bármit!”-jellegű fazonról beszélünk, olajvezetékes, meg miegymásos kalandjai után, tényleg várom, hogy ebből a szempontból mennyit kell még “bizonyítania”, míg itt is úgy ébred Dean egy nap, hogy “ó bazz, hát ez az ürge ugyanolyan globalista, akiket én rühellek!” XD

  Na, de mielőtt a nyakunkba varrnák, hogy ez a post tényleg csak kizárólag a Férfiszférásokat basztatja, gyorsan elmesélem már, hogy tradis haver mit írt a múltkor. 😀

  “Egyébként az altrightot meg a tradisokat is azért kerülöm most már, mert ilyen beképzelt pöcsök vagy ilyen Orosz Mihály szintű mesevilágbeli félkegyelműek…”

  Oké, ez szép, de ezt írta idén április végén és mikor is kezdte a tradizást? Szerintem alsó hangon úgy öt éve. Mi a franc történt öt év alatt? A “fucking plebs!”, az “Eljő az EZÜST KOR!” és hasonló mesés + nagypofájú dumák során egyszer sem érezte ezt, csak így most, ennyi év után? 😀 Már csak azért, mert eleinte, amikor ez volt a haveri köröm ezen részében a “slágerszekta”, akkor nekem is reklámozgatták, hogy milyen fasza, meg hogy tudnak ajánlani “dílert” Debrecen környékén is, stb., viszont valahogy nekem már úgy az első reakcióik + 1-2 napnyi netes kutakodás és utánanézés után elkezdett egy olyan hang szólni a fejemben, hogy “Hagyd ezt a francba, mert ez egy baromság, de legalábbis nem nyersz vele semmit, ellenben vesztened lesz mit.”

  Szal ez a harmadik pont most olyan, mint valami öntömjénezés, hogy “miért ilyen hülye rajtam kívül mindenki?”, de igazából nem így értem, meg pl. Péter ugyanúgy meg szokta érezni ezeknél a bullshit-szagot, már ahogy eddig tapasztaltam (jó, itt Rontom pont bemutatta mindenkinek szép részletesen, hogy milyen szinten be tud valakit szippantani a tradizás, de nekem már előtte is gyanús volt, ő max a végső megerősítést adta ehhez XD), szóval inkább csak azt nem értem, hogy aki ezekbe belemegy, azok miért nem kapcsolnak hamarabb? Pláne az elején nem értem, mert hogy később már átmossák az agyukat rendesen, az egy dolog, de amíg még nincsenek benne olyan mélyen a “hitvilágukban”, addig a fent felsorolt intő jelek egyike sem tűnik fel nekik? Mert ilyenek azért mindegyik szektában vannak.

  • “Péter itt most egy postban összefoglalta ezeket a korábbi dolgokat.” -> Amúgy igen, ennyi volt a célom, hogy ezeket a szétszórtan heverő gondolatokat, összefűzzem eggyé. Az hogy ez most megint elment abba az irányba, amit nem szerettem volna, már egy nem várt következmény volt. Viszont úgy voltam vele, hogy oké, akkor ez most már fakadjon ki, aztán majd visszatérünk az egyébkénti témához.

   “Azt figyeltétek, hogy ezen “szekták” legtöbbször egymást is utálják?” -> Meglehetősen, de ezt írtam is, hogy leginkább azért van ez így, mert mindegyik ilyen szubkultúra abból indul ki, hogy övék az “igaz hit”. Az ő tanaik adják a valódi válaszokat a világ problémáira. Ők mentik meg a világot a pusztulástól, az ő zászlójuk alatt kell egyesülni, és a többi. (Kicsit mint a Rakétacsapatnál.)

   Tudod, olyan ez, mint ahogy a radikális muszlimok viszonyulnak a keresztény, zsidó valláshoz, hogy hát végül is, ez is egy Ábrahámita hit, ők is a könyv népei, akik majdnem a jó úton járnak, de mégse, mert az igaz hit az a miénk.

   “a Red Pill náluk az igazság felfedésének szimbóluma a Mátrixból, de úgy is lehet értelmezni, hogy van valami gyanús, hülye fazon, aki behív a kocsijába, a lakására invitál, “megetet” valami baromsággal, amit én hülye módon “beszedek” és utána viselhetem a következményeit, vagyis azt, hogy teljesen átalakítja a világlátásomat, kiszakít a normális életből, stb.” -> Hehe, na igen, valami hasonlóra gondoltam én is. Illetve valami nagyon ehhez hasonló érzés fogott el rendre az ilyen térítős dumákat nyomató embereknél, hogy ezek valahol olyanok, mint a dealerek. Az az feltett érdekük, hogy rávegyenek arra, hogy kipróbáld a szert, és ráfüggj.

   “Btw, ha már itt tartunk, Peti, tudtad, hogy többféle Red Pill van? Egy egész gyógyszertárra elegendő! XD” -> Nos ha belegondolunk, végül is logikus, hogy minden “gyógyszer labor” legyártja a maga verzióját, aztán egyiktől erre, a másiktól meg arra “látsz majd rá”. Aztán minél több félét szedsz be, annál több mindent fogsz látni. Ha pedig kemény vagy, és mindet beveszed, nos akkor eljuthatsz a “teljes megvilágosodásig” de legalábbis elmondhatod magadról, hogy tényleg komolyan vetted a “Red Pill for Life!” életérzést. =)

   “Hagyd ezt a francba, mert ez egy baromság, de legalábbis nem nyersz vele semmit, ellenben vesztened lesz mit.” -> Pláne hogy ott aztán tényleg nincs az megengedve, hogy te csak úgy kikapcsolódj, szórakozz ám, mert vagy minden hívságot eldobsz, és aláveted magad teljesen a “hitéletnek” vagy kitagadnak az “egyházból”.

   Szóval ha te be szeretnél ülni mondjuk egy Bosszúállók filmre, azt hívőként, csakis úgy teheted, hogy a lényege megint az legyen az egésznek, hogy jól kiakadsz azon, micsoda liberális, SJW propaganda van épp ebben. Az ilyeneket meg, mint hogy Star, MLP, stb. felejtsd is el, mert az “igazi férfi”, az ilyesmivel nem mocskolja be magát. Még az is lehet, hogy a végén buzi leszel tőle, hisz az így működik. =)

   Mondjuk ha már egyház, bár ez a téma nyilván inkább Fomának áll kézre, de én azt is bírom, mennyien hivatkoznak ezek közül előszeretettel Krisztusra, meg a Krisztusi erkölcsre, miközben egyrészt, ők maguk sem élnek olyan élete. Másrészt ha kicsit többet időzöl köztük, hamar kiderül, hogy ők a kereszténységnek inkább azt az oldalát szeretnék vissza, amit az inkvizítorok képviselnek.

   • Nekem az esik le, hogy a red pill kiváltó okait a meglévő súlyos társadalmi problémákat vagy letagadod, vagy elismered, de lekicsinyled, meg úgy vagy vele azok önmaguktól megoldódnak. A migránshelyzetről való cikkedben 2015-ben még te is írtad, hogy háború lesz, azóta már hülyeségnek gondolod. A helyzet rosszabbodott, és te mégis azt mondod nincs mitől tartani. Normál helyzetben tényleg osztom azt, hogy hagyni kell a politikát, de a helyzet már jóval túlhaladt a normalitáson. Nyugaton a polkorrektség már rohadtul orvelli kezd lenni (gyűlölet bűncselekmény), és nekünk mázlink van, hogy még nem rohasztotta szét a társadalmat. Példák:

    http://valodiegyenloseget.hu/2017/03/11/igy-rombolja-le-az-isztambuli-egyezmeny-a-jogrendszert-es-a-tarsadalmat/

    https://www.metazin.hu/index.php/item/3473-a-kamaszkori-nemvalto-jarvany

    Még szoktam olvasni, lovas istván írásokat, a flagmagazint, főleg az antidogmák az érdekesek, még ott van az empíria magazin. A férfihangon ott van a férfigyűlölet buborékja, vagy a férfihatalom mítosza jó olvasmányok.

   • Pedig nem erről beszéltem. Leírtam azt, hogy van egy internetes mém, amit kisajátított magának, megannyi radikális jobboldali szubkultúra. Amikre jellemző a szektás mentalitás, amit az erre hajlamos emberek képesek átvenni, és ami nem csak idegesítő, de borzasztó káros. Mondjuk azért, mert hosszútávon ez az életforma megmérgez, a valódi problémáidat nem segít megoldani, csak neurotikussá, paranoiássá tesz.

    Erre te azt hoztad ki az egészből, hogy én letagadom a migráció okozta társadalmi problémákat, meg a radikális femcsik, szociális igazság harcosok nyomulását. Holott erről szó nem volt. Illetve ha már itt tartunk, nem mintha ezek létének ténye, helyessé tenné azt, hogy a radikális férfigyűlöletre, egyesek radikális macsóssággal akarnak válaszolni.

    Ahhoz hogy valaki meglássa, és felemelje a szavát a szélsőliberális hülyeségek ellen, nem kell se piros kapszulásnak, se MRA-snak, se MGTWO-snak lennie, egyszerűen csak normálisnak. Azok különben sem arról szólnak, hogy valódi megoldást találjunk a problémákra, hanem arról, hogy tagozódj be egy szekértáborba.

    Speciel én pont azért nem járok ilyen helyekre, mint pl a hang, mert még ha vannak is ott olyan írások, meglátások, amivel egyetértek, amint az ember jobban elmélyed abban a miliőben, nem egy olyan megnyilvánulást fog olvasni, ami nos finoman szólva se korrekt, mondjuk a nőkkel szemben. Viszont még a férfiak sincsenek ám biztonságban, mert vannak hangadók, akik szeretik például azt hangoztatni, milyen az igazi férfi, aztán ha valaki attól eltér, akkor az se számít, hogy elviekben velük van.

 6. Csak pár dologra reagálnék.

  Titkos:

  “Ők gamer-elemekből építkeznek, az emblémájuk ugye Overwatch, a főnökükről meg most derült ki, hogy nem más, mint maga Super Mario.”

  Nekem is inkább Poirot bajsza jutott róla eszembe. Amúgy vicc, hogy mindenféle jogvédett játék-elemeket használnak fel politikai célokra. Nem tudom, mikor veszi őket észre bármelyik kiadó, főleg, hogy vannak közöttük kimondottan pereskedő kedvűek is.

  “Btw, kijött azóta a She-Ra S2, amiben Bownak konkrétan két apja van.”

  Igen, láttam. Mondjuk az S2 összességében jobban szórakoztatott, mint az S1, de azon én is néztem egyet. 🙂 Mindegy, majd úgyis lesz róla kritika, de még te is adós vagy egy védőbeszéddel az S1 kapcsán (sajnos már nem találom, hol volt szó róla, de emlékszem, hogy tettél egy ilyen jellegű utalást).

  Bow szüleit meg majd a kritika alatt részletezzük. 🙂

  “Azt figyeltétek, hogy ezen “szekták” legtöbbször egymást is utálják?”

  Ez gyakorlatilag bármelyik szektánál észre vehető, legyen szó szórakoztató-ipari cucc köré szerveződőről, politikairól, vagy épp vallásiról. Már a Biblia is említ több lázadó csoportot a zsidók körében, akik utálták a rómaiakat, és azok ellen harcot hirdettek, de egymást is utálták, így nem egyszer épp egymásnak estek.

  “Annyira bírom, hogy az összes ilyen “klubnak” van egy sajátos áltudományos szakszó gyűjteménye”

  Mint ahogy minden szubkultúrának meg van a maga argója. Ezen nincs mit csodálkozni. Persze az már valóban röhej, hogy ezt tudományos szakszavakként használják.

  Péter:

  “Mondjuk ha már egyház, bár ez a téma nyilván inkább Fomának áll kézre, de én azt is bírom, mennyien hivatkoznak ezek közül előszeretettel Krisztusra, meg a Krisztusi erkölcsre, miközben egyrészt, ők maguk sem élnek olyan élete. Másrészt ha kicsit többet időzöl köztük, hamar kiderül, hogy ők a kereszténységnek inkább azt az oldalát szeretnék vissza, amit az inkvizítorok képviselnek.”

  És ilyenkor rendre fogom a fejem, hogy ezek hol keresztények? Az még hagyján, hogy többségében ateistákról van szó, de úgy hivatkoznak a keresztény erkölcsiségre, hogy annak legelemibb szintjét sem tartják be. A kirekesztés, mások lenézése, az alázat teljes hiánya, stb. ezek egyáltalán nem keresztényi viselkedésnek számítanak. Most nagyon nincs kedvem kikeresni az ide vonatkozó részt, de Jézus eléggé egyértelműen elmondta, hogy az ilyen viselkedés nem neki tetsző.

  Amúgy, ha már így szóba kerültek ezek az identiteszesek, belehallgattam már ebbe a Huszárvágásba is. Pont a Pride-os részt választottam ki. Ahhoz képest, hogy micsoda műbalhé hisztiket tudnak kamera előtt produkálni, ezekben a beszélgetős műsorokban egész kulturáltan tudnak nyilatkozni. Meg is lepett, hogy az egész Pride-ról (jó még nem hallgattam végig) nem voltak annyira elragadtatva ugyan, de nem is fikázták. Pedig balhét keresni mentek ki, azt viszont nem találtak, mert annyira unalmas volt. Jó, nem részletezem tovább, a lényeg az, hogy kimondottan kulturáltan nyilatkoztak, és ráadásul még olyat is tudtak mondani, amivel egyet is tudtam érteni.

  • “Nekem is inkább Poirot bajsza jutott róla eszembe. Amúgy vicc, hogy mindenféle jogvédett játék-elemeket használnak fel politikai célokra. Nem tudom, mikor veszi őket észre bármelyik kiadó, főleg, hogy vannak közöttük kimondottan pereskedő kedvűek is.”

   Jó kérdés, bár ez néha eléggé random tud lenni. Debrecenben kb. tíz éve működik pl. egy Aladdin gyros bár, az ismert Disney betűtípussal, Dzsinit használva illusztrációnak a falon, stb. Nem hinném, hogy leszurkolták volna a Disneynek a jogdíjakat, aztán mégis megvannak. 😀 (Működésük első felében még egy ilyen kis “büféként” indultak, most már azóta a főtéren nyomják, úgy felbátorodtak… XD) Mondjuk ez is érdekes olyan szempontból, hogy pl. anno Pesten volt valami animés teaház, aminek meg alig pár hónap leforgása után többek között azért kellett bezárnia, mert jól megbaszták őket jogilag az olyan dolgok miatt, hogy pl. a Shounen Jump fél szereplőgárdáját felfanartozták a falra. Jó, voltak ott egyéb bajok is, pl. hogy nem ment a bolt annyira, mint tervezték, emiatt végül már a bérleti díj fizetésével is gondjuk volt, de épp ezért érdekes, hogy egy ilyen, nem is túl hosszú ideig működő teázónál még a jogi oldalát is elővették a dolognak, míg Aladdinék meg kedvükre nyomathatják kb. ugyanezt. Főleg annak fényében, hogy míg az animekaraktereknek itthon kb. semmi piaca (tehát nem volt forgalmazó, aki azt mondhatta volna, hogy “az én hivatalos kiadásom népszerűségét rontják ezzel!”, vagy bármi hasonló), addig a Disney azért nálunk is ugyanúgy jelen van, mint bárhol máshol a világon, X évente kiadogatják a rajzfilmjeiket is DVD-n, stb., simán érthetőbb lenne, ha az őket “plagizáló” fazonokat kapták volna el, a teázó meg a mai napig működne. Na mindegy.

   “Igen, láttam. Mondjuk az S2 összességében jobban szórakoztatott, mint az S1, de azon én is néztem egyet. 🙂 Mindegy, majd úgyis lesz róla kritika, de még te is adós vagy egy védőbeszéddel az S1 kapcsán (sajnos már nem találom, hol volt szó róla, de emlékszem, hogy tettél egy ilyen jellegű utalást).

   Bow szüleit meg majd a kritika alatt részletezzük. 🙂”

   Oké. 🙂 Ja, amúgy persze, nem felejtettem el, hogy ígértem ezt, úgy voltam vele, hogy majd S2 után megírom, akár azt is belevéve. S2-t letudtam múlt héten, most conon voltam Pesten és még nem értem haza, de majd úgy a hét második felében hátha végre a She-Ra írásig is eljutok. 🙂 (Amúgy sokan mondják, hogy az S2 jobban tetszett nekik, igazából nekem a színvonal, meg úgy minden 1-1, ellenben szerintem S2-ben mintha jobban rohantak volna mindennel, ami nekem nem feltétlenül tetszett. Nem tudom, hogy ezt eredetileg is így tervezték a készítők, hogy “lassan induló sorozat, ami később majd egyre jobban felpörög”, vagy pedig valami felsőbb utasításra kellett átszabni, mint ahogy azt is, hogy 12-13 rész helyett most csak 7 epizód jött ki…) Na, de akkor ezt majd tényleg a te blogodon, ha odajutok. 🙂

   “Mondjuk ha már egyház, bár ez a téma nyilván inkább Fomának áll kézre, de én azt is bírom, mennyien hivatkoznak ezek közül előszeretettel Krisztusra, meg a Krisztusi erkölcsre, miközben egyrészt, ők maguk sem élnek olyan élete. Másrészt ha kicsit többet időzöl köztük, hamar kiderül, hogy ők a kereszténységnek inkább azt az oldalát szeretnék vissza, amit az inkvizítorok képviselnek.”

   Apropó, erről jut eszembe: gondolom találkoztatok már a neten az elmúlt pár évben azzal a kereszteslovagos “DEUS VULT!” mémmel. Meg az ilyen “Amikor mennél visszahódítani a Szentföldet, de anyád szól, hogy le kell vinned a szemetet.” és akkor ott a képen egy pasas talpig kereszteslovagos páncélban, kezében a szemeteszsákkal. XD Na, ahhoz képest, hogy ha valami, ez aztán egyértelműen poénnak/paródiának indult, egy csomóan ezt is elkezdték komolyan venni (tradisok pl. értelemszerűen szinte reflexből XD), aztán tiszta “redpilles életfelfogás” lett ebből is sokaknál. (Illetve dettó ugyanez a vikinges mémeknél, ahol meg Odint imádó, mézsört vedelő fazonok bukkantak fel. XD)

   “Amúgy, ha már így szóba kerültek ezek az identiteszesek, belehallgattam már ebbe a Huszárvágásba is. Pont a Pride-os részt választottam ki. Ahhoz képest, hogy micsoda műbalhé hisztiket tudnak kamera előtt produkálni, ezekben a beszélgetős műsorokban egész kulturáltan tudnak nyilatkozni.[…]”

   Amúgy várj, nem úgy van, hogy ezekből kettő is van? 😀 Van az “Identitás Generáció”, ők használják az Overwatch logót, csinálják kamera előtt a performanszaikat, illetve ezt a Huszárvágást is. Illetve ott van az “Identitesz”, de ők nem a fentiek, hanem a “babérkoszorúban a nyíl” logós csapat, élükön ezzel a fazonnal: https://i1.wp.com/rendesigazsagossag.hu/wp-content/uploads/2017/07/001-753×366.jpg?resize=753%2C366

   Aztán lehet persze, hogy rosszul tudom, annyira azért nem ástam utánuk.

   • Kettő van belőlük? Jó, azt hiszem az identitás generációra gondolhattam, mert azoknak a csatornáján pörgettem a videókat, amit Péter linkelt.

    A többire majd este tudok válaszolni.

   • Válaszolok még gyorsan erre. Az Identitesz és az Identitás generáció nem ugyanaz, csak sokban hasonlítanak. Két külön társaság, ha jól tudom előbbiek alakultak meg hamarabb. Más téma, hogy az akcióik, performanszaik, hát nekik se voltak jobbak.

 7. Ez a kép felvet néhány kérdést. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: