Animax… You are already Dead

Animax_You_Are_Already_Dead

Ha körül kéne írnom az Animax csatorna (és úgy alapjáraton a magyar anime piac) jelenlegei helyzetét, akkor azt hiszem, Kenshiro híres egysorosánál, keresve se találhatnék jobbat.


A kezdet

Anno 2004 végén, megtörtént az, amire a hazai animés szubkultúra, már hosszú ideje várt. Végre megszületett az első, hazai anime csatorna, az A+, mely a Minimax esti műsorblokkjában kapott helyet, és az RTL Klubhoz tartozott. Az adó, szinkronos és feliratos animéket, egyaránt a műsorára tűzött, valamint igyekezett úgy összeállítani a műsor kínálatot, hogy lehetőleg minél szélesebb korosztályt lefedve, mindkét nem képviselőinek kedvezzenek.

Az A+ egykori tartalma:

– Blue Gender
– Blue Gender: The Warrior/Harcra született
– Captain Tsubasa Road to 2002/Tsubasa kapitány
– Cowboy Bebop – Bolygóközi fejvadászok
– DICE – A mentőcsapat
– F-Zero Falcon Densetsu
– Full Metal Panic!
– Full Metal Panic: Fumoffu?
– Gakkou no Kaidan/Bújj, bújj szellem
– Gallery Fake (Feliratos)
– Gravitation (Feliratos)
– Hakaima Sadamitsu (Feliratos)
– Humanoid Kikaider (Feliratos)
– Kamichu – Az iskolás istennő (Feliratos)
– Inuyasha
– Kaleido Star
– Kiddy Grade/Csajkommandó
– Mirage of Blaze/A káprázat lángjai (Feliratos)
– Nerima Daikon Brothers (Feliratos)
– Pocket Monsters/Pokémon
– Parappa, a Rapper (Feliratos)
– Read or Die – Betűk bűvöletében (Feliratos)
– Rockman.EXE/MegaMan NT Warrior
– Slayers – A kis boszorkány
– Slayers Next/Slayers – A kis boszorkány
– Slayers Try/Slayers – A kis boszorkány új kalandjai
– Spiral – Suiri no Kizuna (Feliratos)
– Sweet Valerian (Feliratos)
– Tokyo Mew Mew/Vadmacska kommandó
– Trigun
– Wild Arms – Veszett fegyverek (Feliratos)
– Yu-Gi-Oh! Duel Monsters
– Yu-Gi-Oh! Duel Monsters GX
– Yu Yu Hakusho/A szellemfiú

Ha jobban megnézzük, látunk ezek között shounent, seinent, shoujot, magical girlt, ecchit, sport és merch sorozatokat, fiataloknak és idősebbeknek szánt darabokat egyaránt. Vagyis, volt választék.

Természetesen, ennek az érának is megvolt a maga sara, hisz a hazai yaoi láz, gyakorlatilag ekkor indult útjára az olyan animéknek köszönhetően, mint a Gravitation, vagy a Mirage of Blaze. Igaz, ebből bőven kivette a részét a Fumax is, a Magányos Csillag nevű hányadékkal, de az már egy egészen más történet.=) A lényeg, hogy ez még megbocsátható volt, be lehetett tudni az “újdonság erejének” és pont ezért, idővel szépen el is csitult.

2006-ban aztán a Sony, felvásárolta az A+t, majd 2007-ben Animax névre keresztelte. Az első két és fél évben, folyamatosak voltak az anime premierek, a mennyiséggel tehát nem volt gond, a minőséggel azonban már annál inkább. Néha ugyan befutott egy-két értelmesebb cím, mint a Nana, a GitS: SAC, esetleg a Death Note, vagy az FMA, ám arányaiban nézve a választék, egyre inkább a kommersz shounenek, azon belül is a shounen fightok irányába kezdett terelődni, illetve az olyan legalja shoujok felé, amikkel nyilvánvalóan az akkori vámpírmániát akarták meglovagolni (Trinity Blood, Vampire Knight).

Épp ezért, az idősebb nézők számára, a műsorválaszték egyre érdektelenebbé kezdett válni, és végül el is fordultak a csatornától. A helyzeten persze, ekkor még bőven lehetett volna változtatni, ám az Animax vezetősége, erre sajnos nem volt hajlandó, és makacsul ragaszkodtak, a kitartóan alacsony minőséghez. Helyette 2010-től, a műsorstruktúra átalakult, és az anime sorozatok mellé, átvettek egy rakás élőszereplős, jórészt amerikai műsort, az AXN-től. Ezzel gyakorlatilag az Animax megszűnt anime csatornának lenni, és ennek az érvágásnak bizony egyetlen következménye lett, a nézettség, még rohamosabb ütemben kezdett csökkenni.

Már 2011-ben lehetett olyan pletykákat hallani, hogy az Animax szépen lassan halad a saját megszűnése felé. Ám alig egy évvel később, a meglehetősen lesújtó nézettségi adatok alapján, ez bizonyosságot is nyert. 2012 végére, az Animax nézettsége, országos szinten, 0,1%-ról, 0,0%-ra csökkent. Tehát már nem volt az 50 legnézettebb TV adó között, annak ellenére, hogy országosan nagyobb a lefedettsége, mint a sokkal régebbi Cartoon Network-nek.

Idén, 2013-ra, a csatorna sorsa, mondhatni megpecsételődött. A legtöbb anime licensze áprilisra lejárt, 3 kivétellel (Naruto, Kilari, Wolverine)…

animax_musor

Ezek alapján, nyilván joggal tehető fel a költői kérdés: Mi lesz így az Animax-el? Nos, véleményem szerint, jelen esetben sokkal érdekesebb, a valódi kérdés kivesézése, vagyis hogy: Miért lett ilyen?


Egy piac halála

Úgy vélem, az Animax csatorna, és annak vonzásköre (Mangafan, Mondo), egy igen tanulságos lecke lehetne hitványság tanból. Azon fölösleges vitatkozni, hogy a kínálat befolyásolta e, a keresletet, vagy a kereslet a kínálatot (ergo, hogy azért adtak e szart, mert arra volt igény, vagy hogy azért lett szarra igény, mert azt adtak) mert ez amolyan “Mi volt előbb? A tyúk, vagy a tojás?” esete, ahol véleményem szerint, mindkét fél hibás, a maga módján.

Az viszont már tényszerű, hogy először eluralták a piacot, minden konkurenciát ellehetetlenítettek vagy felvásároltak a környezetükben (lásd: AnimeStars és Mondo “házassága”), miközben szembeköpték a saját eszmeiségüket. Az Animax, Mangafan, Mondo szövetség ugyanis, a régi MAT-tól (amit felvásárolt a mangafan, és amiben “tudjuk ki” is benne volt) vette azt az öndefiníciót, miszerint nekik az a küldetésük, hogy az Anime, Manga popkultúrát, idehaza meghonosítsák, és hogy küzdjenek a beidegződések, sztereotípiák ellen.

Elviekben, ez egy nagyszerű elgondolásnak hangzott, és az egyházatyák (mint MegMondos Dönci atya és Mangofan Csabi tiszteletes) ezt úton, útfélen hangoztatták is, ám a gyakorlatban már mondanom se kell, milyen eredménnyel valósult ez meg. Olyan remek stratégiát választottak, hogy nem hogy leküzdeni nem sikerült, hanem épp hogy felerősítették azt, ami ellen küzdeni akartak. Az animékkel szemben, ugyebár két sztereotípia él a köztudatban, amikre hivatkozva pejoratívan általánosítják a műfajt, már az azon túl persze, hogy “kínai pornómesék”. =)

Az első, hogy “gyerekes mesék”, a másik a “szex, vér, erőszak, gyilkolás”. Na már most, azt nem szeretném részletezni, hogy ezek alapján általánosítani, legalább akkora hülyeség, mint ezeket élből tagadni, ám az egy meglehetősen érdekes ötlet volt, hogy ezek ellen, azt találták a leghatékonyabb fellépésnek, hogy az Animax olyan animéket kezdett sugározni, mint a Hellgirl, Blood+, Hellsing, illetve a Mangafan előrukkolt az Élni-vel. Jogosan tehető hát fel a kérdés: Ha a beidegződések ellen akartak küzdeni, akkor nem lett volna célszerűbb, mondjuk egy sport animét műsorra tűzni, és annak a mangáját kiadni?

Persze az ilyen és ehhez hasonló dolgok (gondolok itt olyanokra, mint a beígért hiteles fordítások) csak apró részei a kirakósnak, ám önmagukban is jól példázzák, hogy rendre mást csináltak, mint amit mondtak. Az Animax és baráti köre, valójában a rossz üzletpolitika, és a még rosszabb kommunikáció miatt kerültek ebbe a mostani helyzetbe, hogy lényegében halottak. Mert afelől senkinek ne legyenek kétségei, hogy ha az Animax bedől (márpedig jelen állás szerint, be fog), akkor hamarosan követik majd a szövetségesei is, előbb-utóbb.

A csatorna üzletpolitikája, lényegében arra a jó kis kapitalista elvre épült (akárcsak a Mangfané), hogy ami nem hozott hasznot, nem hozta azt a nézettséget, amit vártak tőle, azt kegyetlenül elmeszelték. A Naruto és a Bleach voltak a legnézettebb animék, amikből azt a következtetést vonták le, hogy ez kell a népnek, így ezekből vettek még többet, illetve néha csurrant-cseppent még valami más is, egy volt a lényeg, hogy olcsó legyen. Nem csoda hát, hogy a színvonal, a Pierrot, Deen, Gonzo szintjén állt be, ám tőlük se a jobbakat vették.

A recept (ahogy ilyenkor lenni szokott) eleinte működött is, az egyetlen baj az volt vele, hogy az Animaxnél elkövették azt a klasszikus hibát, hogy nem látták a fától, az erdőt. Nem gondolkoztak távlatokban, és nem mérték fel a hosszú távú következményeket. Vagyis nem fogták fel, hogy a divathullám nem fog örökké tartani, és a 10-16 éves tinikre nem lehet alapozni tartósan egy piacot, már csak azért sem, mert nem rendelkeznek saját keresettel. Általánosságban elmondható, hogy minden popkultúra nehezen tör magának utat az undergroundból, a mainstream felé. Ennek pedig azaz egyik velejárója, hogy az elején, a legtöbb cím, veszteséges lesz. Itt lassan kell építkezni, de kitartóan. Széles körben kell megszólítani a rajongókat (ahogy tette anno az A+) nem csak a fiatalabb nézők igényeit kell kielégíteni, hanem el kell nyerni az idősebb nézők bizalmát, akik közül a komoly vásárlók kerülnek ki, akik alkalomadtán nem sajnálják a pénzt, drágább merchekre, és nagyobb kiadásokra.

Ehhez azonban, előbb meg is kellett volna hallgatni a nézőket, hogy tudják, “mit kíván a magyar nemzet”. Ezzel pedig elérkeztünk, a kommunikációhoz.

NoSeeNoSpeakNoHear

Ezen a téren, a probléma sarokköve, az Animax, Mangafan, Mondo esetén is ugyan az volt, mégpedig, hogy egy 20. századi gondolkodásmóddal akartak érvényesülni, a 21. században. Bővebben, az ember bizonyos dolgokra kellemes, nosztalgikusérzéssel gondol vissza, viszont van, amit okkal felejtett el, és ha újra találkozik vele, már nem fogja lenyelni. Ezek közé tartozik az “örülj, hogy ez is van” elv, amit a 20. században, a gazdasági válságok, és a háborúk következményeként jelentkező tartós nélkülözés váltott ki. Ezzel egészen a század végéig el is volt nép, azt kaptuk, amit kaptunk, az olyan volt, amilyen, és annak jónak kellett lennie, mert nem volt más alternatíva. Ez azonban egy másik kor volt, ami azóta véget ért, és ma már, az internet, fájlcserélők, videó megosztók korában, ez már nem működik, sőt a potenciális fogyasztó, ilyenkor teljesen jogosan érezheti sértve magát.

Egy másik zavaró tényező volt az inkompetencia, ami a Mangafan, Mondo esetén úgy mutatkozott meg, hogy képtelenek voltak diplomatikusan, tárgyilagosan társalogni az olvasókkal. Egy komoly kiadó, újság, sohase közvetlen, tegező stílusban válaszol, és főleg nem engedhet meg magának személyeskedést, komolytalan, gyerekes hisztizést, sértődést, egy esetleges kritika kapcsán, pláne ha az megalapozott. Az Animax ezt egy másabb formában művelte, ők ugyanis, érdemben, egyszerűen nem kommunikáltak a nézőkkel, sőt a fórum (amiről külön bejegyzést lehetne írni) technikai okokra hivatkozva történő törlése, majd vissza nem állítása után, gyakorlatilag még a felületet is megszüntették.

Ezek után nem is csoda, hogy elkezdték hülyeségekre elszórni a pénzt, amit néha megpróbáltak leplezni azzal (akárcsak a Mangafan) hogy “volt közvélemény kutatás”, ami persze sose volt. Eleve fölösleges volt a Bleach mellett elkezdeni a Narutot, mert egy végtelenített shounen fight, bőven elég lett volna egy ekkora országba. Hasonlóan elhibázott döntés volt, például a Detective Conan, és a Dragon Ball GT megvásárlása, előbbi ugyanis szintén egyike a végtelenített fillereknek, még utóbbi úgy ahogy van, csak egy non-canon filler, amit még a franchise rajongói se szeretnek. A Slayers Revolution, Evolution-R mellé meg már csak a Premium mozit kellett volna megvenni, hogy sikeresen összegyűjtsék a franchise legalját. Igazság szerint, már annak is szimbolikus értéke van valahol, hogy az legutolsó premier, a Hello Kitty volt.

Emellett persze folyamatosan mentek a felelőtlen ígérgetések, amikkel csak még inkább aláásták a hitelességüket. Az RTL Klubbal sohase sikerült zöld ágra vergődniük, ennek ellenére minden évben, minden évszakban megpendítették a hírt, hogy nem csak az InuYasha lesz majd egyszer befejezve, de még a Dragon Ball, Sailor Moon is újra látható lesz.

A legvisszatetszőbb azonban mégis az volt mind közül, hogy az Animax, mindvégig egy olyan képet mutatott kifelé magáról, és a nézőiről egyaránt, amivel megint csak a sztereotípiákat sikerült erősítenie.

animx_hir

Ez a hírnek nevezett, viccesnek szánt kis helykitöltő például, azon túl, hogy 14-éves kor fölött nehezen értékelhető, valójában egy elég gusztustalan arcul köpése, a potenciális nézőnek. Ez az Animax valódi öndefiníciója, az ars poeticaja, amivel gyakorlatilag azt közli, hogy kiket tart célközönségnek, és azok milyen értelmi szinte vannak (Ricsi-sensei). Ilyen hír, ebben a stílusban, egy tisztességes, komolyan vehető, hozzáértő anime csatorna weblapján, meg se jelenhetne.


In the end, garbage is still garbage

Mit is mondhatnék még? Nos, úgy vélem az alcím lényegében összefoglalja, mit is gondolok az Animax-ről. Egyedül már csak arra vagyok kíváncsi, meddig húzzák még, bár gyanítom, hogy 2014-et, már nem érik meg.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy kár értük.

Reklámok

111 hozzászólás to “Animax… You are already Dead”

 1. Nohát, az én életemet nem szennyezte, az biztos, de még az A+-ról is lemaradtam sajna. Minimax az volt (tán ma is van) nálunk, de az esti anime műsort mindig lekapcsolták úgy fél óra után.

  • A+ot anno még elnézegettem, mert mégiscsak az első hazai anime csatorna volt, és még volt is rajta pár olyan cím, ami érdekelt, vagy ha nem volt más, elnézegettem.

   Az Animax viszont már az elején se volt túl szimpatikus a Blood+ féleségeivel, utána meg jöttek sorra a gagyibbnál gagyibb shounen fightok. Már a Naruto is sok volt, erre jött a Soul Eater, majd alig 2 hónapra rá a D.Gray-man… na ekkor éreztem, hogy itt valamit nagyon sikerült elbaltázni.

 2. Japánban is csökken a piac, akkor mit vársz egy lejtőn lefelé száguldó országtól?
  Az AnimeStar megszűnéséről: nem volt ott semmilyen ellehetetlenítés. Tudod, mennyi volt a remittendájuk? Több, mint 70%. Első kézből tudom, mert a Lapkernél dolgoztam akkoriban. A magyar piacon 20% el nem adott példány már komoly veszteségnek számít. Egyszerűen nem vették elegen az újságot, nem tudta fenntartani magát. A Mondo statisztikáit nem ismerem, de mivel átálltak a kéthavi megjelenésre, onnan már nincs visszaút. Max. egy évet adok nekik, aztán kalap-kabát. A magyar ember amúgy sem hajlandó a hobbijára áldozni (kell cigire, telefonra, piára), de jelen körülmények között bármilyen manga/anime vállalkozás tuti ráfizetés.

  • Az AS-nek eleve azzal is gondja volt, hogy csak úgy nem tehetett be képeket a lapba olyan animékből, amiket az Animaxon adtak, és amik nyilván jobban érdekelték az olvasóközönséget, mint azok az animék, amiket nem ismertek, és még csak nem is voltak túl híresek.

   Egyébként a lap megszűnése még a kisebbik gond volt, ott inkább az volt baromi visszatetsző, ahogy tagadni próbálták a nyilvánvalót. Éveken át, olyan nyílt szardobálást ment a két magazin között, amilyet én még addig, és azóta se láttam. Ehhez képest, olyan nevetséges, álszent módon akarták “baráti összeborulásnak” beállítani az egészet, hogy azzal végleg elásták magukat sokak szemében. Legalább szűntek volna meg tisztességesen, mint anno a Gamer.

   A magyar ember pedig hajlandó a hobbijára áldozni, abban az esetben, ha van olyan termék, ami megéri az árát.

   A csökkenő japán piac (már ha tényleg csökken) nem indok arra, hogy idehaza a piac ezen képviselői, elásták magukat, és ma már a kutya sem nézi/olvassa őket. Muszáj volt minden hónapban 2-3 gyenge közepes sorozatot megvenni? Nem, lehetett volna kevesebb, de minőségben jobb, változatosabb. Akkor talán nem érezték volna úgy az idősebb, komolyabb rajongók, hogy ez a csatorna szarik rájuk, arra, hogy ők mit szeretnének, mert csak a tizenéves Narutósok kedvére akarnak tenni.

   Igen, ha műsorra tűztek volna, teszem azt egy Berserket, amit aztán kiadnak DVD-n, és a reklámszünetekben azt promózták volna, hogy “ha tetszik, vedd meg itt és itt”, akkor biztos veszteséges lett volna, az elején. Ám még pár hasonló cím után, az eladások szépen lassan, emelkedésnek indultak volna, és kialakult volna egy olyan felvásárló erő, ami fix, és bízik a csatornában.

   Csak induljunk ki a videojáték iparból… A 2000-res évek elején, hány emberke vett nálunk eredeti játékot? 100-ból, ha 2, ők is csak nagyritkán. Miért? Mert nem volt kultúrája a játékvásárlásnak, helyette mindenki csak a warezt ismerte, mert az volt elérhető közelségben. Aztán nézd meg most. Manapság már nem nagyon ismerek olyan embert, aki alkalomadtán ne ruházna be erre-arra, akár telje sáron, vagy előrendelve.

   Én nem egy nagy városban lakok, de láttam már olyat, hogy a helyi 576-ban, X-Y cím nem volt kapható, mert felvásárolták az emberek, a helyi készletet. Csak hogy egy konkrét példát mondjak, ilyen volt az Orange Box.

   • “Egyébként a lap megszűnése még a kisebbik gond volt, ott inkább az volt baromi visszatetsző, ahogy tagadni próbálták a nyilvánvalót. Éveken át, olyan nyílt szardobálást ment a két magazin között, amilyet én még addig, és azóta se láttam. Ehhez képest, olyan nevetséges, álszent módon akarták “baráti összeborulásnak” beállítani az egészet, hogy azzal végleg elásták magukat sokak szemében. Legalább szűntek volna meg tisztességesen, mint anno a Gamer.”

    Ja igen, az így tényleg elég röhejesen/szánalmasan vette ki magát. Mondjuk ott is a Mondo volt inkább az agresszor kezdetben, csípte a szemüket, hogy valaki önerőből is képes volt ugyanolyan, sőt, jobb magazint kiadni, amihez nekik Animaxxal, meg ki tudja még kivel kellett szövetkezniük. Ha jól rémlik, az AS hamarabb is startolt, de egyből megindult ellene az “aknamunka”, Muffin ismét kereszteslovaggá avanzsált és “pártatlan vagyok, de amúgy rohadtul párttag” stílusban rögtön elkezdett beléjük kötögetni, hogy mennyire süt az egész magazinról, hogy “fanmade”, illetve hogy kíváncsi rá, hogy honnan a fenéből szereztek ennyi, csak külföldön levetített animéről képet, amit a kritikák mellett látott, alig leplezett módon utalgatva ezzel arra, hogy micsoda mocskos illegális banda az egész AS. Ugyanez az egyik kedvenc Mondo-érv volt sokáig: ha valaki megkérdezte, hogy ugyan miért nem lehet olyan animékről is kritikát írni az újságban, amik esetleg jelenleg nem futnak a magyar Animaxon, akkor egyből hallhattunk erről egy hosszú mesét, hogy bizony kemény dolog ez, fizetni kell minden képért és az AS azért tudja ezt olyan könnyedén megtenni, mert aljas kalózok. Ez most annak fényében rohadt vicces, hogy amint leáldozott a csatorna csillaga és a Mondo magazin berkein belül is volt egy alapos “tisztogatás” a stábban, hirtelen egyből megoldható lett náluk is, hogy Japánban mindössze egy hónapja lefutott, vagy még csak most induló sorozatok képeivel nyomják tele az újságot. 😀 Akkor most hogy is van ez? XD

 3. Animax szerintem addig lesz,, amíg lejár minden licence, aztán vége. Abban azért bízom, hogy Mangafan a megkezdett mangákat befejezi, főleg a Nanát, már csak ezt veszem.. Új mangákat viszont már ők sem fognak kiadni szerintem.

  “Egy komoly kiadó, újság, sohase közvetlen, tegező stílusban válaszol”

  Dehogynem,, szinte az összes könyvkiadó tegez

  “főleg nem engedhet meg magának személyeskedést, komolytalan, gyerekes hisztizést, sértődést, egy esetleges kritika kapcsán”

  Egyetértek. Egyes kiadók egyébként azon is meg tudnak sértődni, ha a könyvüket nem 9 – 10 pontra értékelem. Jó, hogy a többség azért nem ilyen.

  • A sértődésben Csabiék voltak nagy mesterek. =) Anno nem egyszer ment azért a hiszti, mert valaki meg merte azt említeni, aki nem mellékesen fizetett a mangáért, hogy rosszul fordítottak valamit, fölöslegesen magyarítottak, félrecsúsztak a betűk, vagy rosszabb esetben, konkrétan kihagytak egy oldalt.

  • Tököm tele van velük Elly. 😀 Kenshin-ből itt van nekem 12 kötet, de nem is tudom hány hónapja nem jött már új. Lesz egyáltalán valami ebből? Vagy úgy járunk vele mint a Deltravision-ös Berserkkel? Lehet eladom az összes szart inkább.. De legalább annak örülhetek, hogy a Hellsing lement végig.

   • A Berserkből épp most jött ki a tavaszi conra a hatodik kötet. 😉 A Kenshinből viszont tényleg jöhetne már az új, de Mangafanék továbbra is a Narutóra hajtanak, abból mindig kihoznak minden conra 1-1 új kötetet, a többi mangájukkal meg kb. úgy vannak, hogy “ha marad időnk lefordítani a Naruto mellett, akkor kijön egy új kötet azokból is”. :/

   • Micsoda? Berserk 6? Hány éve nem volt már új kötet? De mindegy szerintem akkor is eladom őket, ilyen sebességgel 70 éves koromra se fog összegyűlni.

   • Ezért vallom én azt, hogy egy ilyen kis piacon alapból elhibázott döntés volt olyan mangasorozatok kiadásába fogni, amiknek sosem lesz végük. Vagy több mint 20-30köteten át tartanak.

    Értelmesebb lett volna max 10kötetes címekre (mint pl a Hellsing) korlátozni a megjelenéseket, amit évi 2-3 kiadott kötettel számolva ugyanannyi év alatt véget is ért volna, és még azok a divatanimefanok is meg tudták volna venni, aki ennyi idő alatt meg is unják az egész műfajt.

    De ilyenek, mint a Kenshin, Berserk, Vampire Knight… Még a legelszántabb fan is megunja a több éves/évtizedes várakozást ami az első és utolsó kötet között eltelik, és félúton inkább kidobja az addig összegyűjtött köteteket.

    A Nana hazai kiadása pedig még nevetségesebb, hiszen annak még befejezése sincs, csak az nagy semmi közepén félbemaradt az egész, de úgy hogy semmit nem zártak le belőle.

   • Azt nem bánom, hogy a Nanát is kiadják, akkor sem, ha kint befejezetlen, mivel a kedvencem és örülök, hogy olvashatom. Azt viszont sajnálom, hogy idén nem 4 kötetet fognak kiadni, mint tavaly.

   • “De ilyenek, mint a Kenshin, Berserk, Vampire Knight… Még a legelszántabb fan is megunja a több éves/évtizedes várakozást ami az első és utolsó kötet között eltelik, és félúton inkább kidobja az addig összegyűjtött köteteket.”

    Amúgy ezzel szvsz nem lett volna gond, csak úgy kéne csinálniuk, mint mondjuk más országokban, hogy “X mangának ekkor és ekkor jelenik meg az új kötete és ebből nem engedünk”. Pl. az amcsik ráálltak arra, hogy heti mangákból úgy kéthavonta jön egy kötet, de még haviból is úgy kb. 3-4 havonta. Szóval pl. a Kenshin szvsz egyáltalán nem volt hülye ötlet (bár valóban hosszú, de egy régóta befejeződött, lezárt, kerek egész mangáról beszélünk), csak nem azt kéne, hogy évente adnak ki belőle 1-2 kötetet, hanem szépen beállni valami “emberi tempóra” és akkor nem kellene attól tartani, hogy “a legelszántabb fanok is megunják”. Sajnos amíg ezt a 2-3 hónapos szabályt csak a Narutóra alkalmazzák, a többi mangájukkal meg úgy vannak, hogy “kihozunk belőle egy újabb kötetet, ha épp van rá időnk/pénzünk/energiánk és még a fordító is pont ráér”, addig nem lesz pozitív változás. Persze üzletileg ez is teljesen érthető: azzal sietnek, amiben a legjobb pénz van és ezért is csinálták azt, hogy a mostanában népszerű címeket licenszelték, még akkor is, ha jelenleg még futnak, ezért félő, hogy beérik őket, illetve évek óta állnak Japánban is. Biztos nem véletlen az sem, hogy a kiadási fontossági sorrend kb: Naruto -> Vampire Knight -> Nana -> Kenshin. Gondolom a Kenshin nem teljesít valami fényesen az eladások terén, mert hiába egy teljesen korrekt manga, csak néhány régi motoros veszi, mivel az újoncok úgy vannak vele, hogy ha éppen nem az ömlik rájuk a net minden sarkából, akkor csak szar lehet és inkább nem is érdemes próbálkozni vele. Ergo azt jól “félredobják” és úgy “mutatóba” kihoznak belőle évi 1-2 kötetet, míg a többit nyomatják, akkor is, ha befejezetlen mangák, vagy ha ezzel a sebességgel elég hamar be fogják érni őket. Megint a kapzsiság…

   • Én is azon az állásponton vagyok, hogy a Berserk mangát fölösleges volt elkezdeni. Egyrészt mert már így is túl hosszú, másrészt mert még mindig fut.

    Egyébként szerintem sokat segített volna akár a Kenshin, akár a Berserk eladásain, ha az Animax műsorra tűzi, a belőlük készült TV sorozatot. Ez már önmagában egy jó nagy promo, kedvcsináló, reklám lett volna nekik. Lásd a Naruto, Hellsing, Vampire Knight, mind szerepeltek az Animaxon. E nélkül, valószínűleg közel se fogytak volna olyan jól.

   • Nyárra főleg ezeket tervezik:
    Love*Com 7. Vampire Knight 7. Darker Than Black 2.
    Emiatt nagy rá az esély, hogy akkor sem lesz Kenshin, de jó lenne ha tévednék, én. pl. Nana 13-at is szeretnék.

   • “Nyárra főleg ezeket tervezik:
    Love*Com 7. Vampire Knight 7. Darker Than Black 2.
    Emiatt nagy rá az esély, hogy akkor sem lesz Kenshin, de jó lenne ha tévednék, én. pl. Nana 13-at is szeretnék.”

    A Darker-t adják csak ki, az úgyis két kötet, ergo ezzel vége is lesz és legalább elmondhatják magukról, hogy egy újabb címet adtak ki végig, plusz mivel ahogy látom, nem nagyon van pénzük új licenszre, ezért a Darker befejezésével megint eggyel kevesebb mangájuk lett, amivel foglalkozniuk kell, így talán van rá esély, hogy végre rátérnek az elhanyagoltabb címeik folytatására. 😀 (Amúgy a Darkerről annyit, hogy animében még érdekelt volna, a manga azonban ilyen “anime után elkészült bőrlehúzás, csak azért, mert a japóknál MINDENBŐL kell mangának készülnie, abból is, amiből semmi értelme”, ez pedig a minőségét is előrevetíti, de mégis örülök, hogy legalább ezt is letudták hamar, lásd fentebb.)

    Speciel a Love*Com is olyan, hogy annyira semmiképp sem érdekel, hogy eredetiben vegyem, viszont annál is régen hallottam már új kötetről, szóval hátha igazam lesz és próbálják most már pörgetni az elhanyagoltabb cuccaikat is. Most meg is néztem, elvileg már csak ezeknek a mangáknak birtokolják a jogait: Love*Com, Nana, Kenshin, Naruto, Vampire Knight. Utóbbi kettő ugye az aranytojást tojó tyúkjuk, az N-el a shounen fight-mániás vérpistikéket fogják meg, utóbbival pedig az animéket kedvelő Twilight rajongókat (XD), ergo az tuti, hogy ezt a két címet nyomatni fogják fénysebességgel és rogyásig, valószínűleg minden Conra jön belőlük 1-1 új kötet. Viszont ezeken kívül azt a maradék három címet már igazán nem olyan nehéz irányítani, bőven beleférne, hogy mondjuk tavaszi Conra kijön egy Love*Com, a nyárira egy Kenshin, az őszire meg egy Nana. (Vagy felcserélve, a lényeg, hogy legalább évi egy kötetnek meg kéne jelennie mindegyikből.) Persze mehetne ez gyorsabban is, mondjuk ha kibírják, hogy Naruköcsög pihen egy Cont és helyette megjelenik egy újabb Kenshin kötet még ugyanabban az évben, de gondolom ilyesmiről persze szó sem lehet. 😛 Pedig már csak a “tempó” miatt is inkább a Kenshint nyomatnám a helyükben, mivel 28 kötetet azért tovább tart kiadni, mint 17-et (Love*Com), a Nanánál meg jelenleg szerintem a mangaka sem tudja, hogy mikor áll majd módjában folytatnia a történetet, kb. olyan tempóban jön ki, hogy az lett a “josei mangák Berserkre”, úgyhogy a helyükben inkább ezeket lassítanám le, mert ennyire loholnak, akkor a Love*Com-nak hamar a végére érnek (ami végülis nekem nem baj, mert ismét egy címmel kevesebb és foglalkozhatnak ehelyett is a Kenshinnel, csak éppen nekik lesz szívás, hogy lassan csak 2-3 címük marad), a Nanát pedig így is szüneteltetni kényszerülnek majd, csak nem most, hanem akkor, ha beérték a mangakát. A Naruto és a Vampire Knight pedig még jelenleg is futnak, ergo azoknál is fennáll a veszély, hogy ha nagyon sietnek, beérik őket. Szóval hacsak nem terveznek újabb címeket licenszelni, akkor szerintem jobb ötlet lenne, hogy ne csak az N-t és VK-t nyomassák, hanem próbálják meg a “maradék” címeik megjelenését úgy-ahogy egyenletesen elosztani.

    Ja és ha már Mangafan és kiadványai, egy kicsit “szemétkednék”: http://mangafan.hu/kiadvanyok/mangak/damagereport

    1. Ez mi a jóélet?

    2. És mit keres a Mangafan honlapján a mangák között kategorizálva? XD

    Na, de most komolyan, olvasta valaki ezt a könyvet? Úgy 1-2 éve jelent meg, ha jól emlékszem és kis túlzással akkora hírverést csaptak neki Mangafanék, mintha teszem azt a Naruto mellé kiadták volna a Bleach mangát is, vagy nem is tudom, mihez hasonlítsam, de hegyekben állt a könyv a standjukon. XD Tényleg érdekelne, hogy mi célból kellett ez, miből gondolták, hogy sikeres lesz és tényleg az lett-e, vagy kövér bukta? Az íróról annyi rémlik, hogy minimum egy évig volt állandó rovata a Mondóban, de még jobbára az újság “gagyi korszakában”, aztán a “tisztogatás” után belőle sem kértek már. A cikkjei kb. egy drogos látomásához voltak hasonlatosak, nehezen értelmezhető mondatok, önnön stílusában élvezkedve túlbonyolított írások, stb. Persze akár ő, akár egy haverja/hardcore fanja most tuti jól beolvasna nekem, hogy én mekkora egy műértésre képtelen paraszt vagyok és hogy a srác igazából maga az újságírói zsenialitás, sőt, miatta jött létre az egész szakma, de ettől még tartom magam a véleményemhez. Néha érteni véltem, hogy mi lenne 1-1 cikkjének az apropója, de olyan hamar “odakeverte még a hóembert is” (ezt Péter egyszer rám írta, de higgyétek el, ez a Damage gyerek SOKKAL durvább nálam XD), hogy kb. a cikk negyedénél már úgy érezte az ember, hogy tényleg sodort magának a srác egy cannabisos spanglit és már javában azt szívogatja, miközben néha-néha még felvillan neki, hogy az elején úgy ült le a gépe elé, hogy a cikknek lesz valami tartalma, értelme, fő témája, de egyre távolabb kerül tőle, aztán esetleg a legvégére újra “magára talált” és gyorsan odadobott valamit utolsó bekezdésként, hogy tűnjön úgy, mintha lenne a cikknek eleje meg vége és lehet, hogy ez a kettő volt is, csak éppen a közepe úszott egy nagy zagyvaságban. Persze ez idáig még el is menne, végülis ha nehezen is, de biztos találhatnék az övénél is haszontalanabb rovatot, ha most felütnék egyet abból a néhány régi Mondóból, amit hajlandó voltam meg is venni, viszont az már tényleg a vicc kategória, hogy ugyanezt kiadták könyvben, X oldalon keresztül és képesek érte 3000 Ft-ot elkérni. Még a Mangafan fórumán is ezt írja egy srác: “Miután elolvastam az ismertetőt. Miért? Mi értelme? Mi köze ennek bármihez?” Pontosan, a cikkei olvasása közben is hasonló érzés fogott el mindig. Mint amikor egy szabadbölcsésznek NAGYON sok ideje van és mindenféle értelmetlen hülyeségekbe gondol bele, aztán csavarja őket tovább a végtelenségig, vagy nem is tudom, mire emlékeztetett… XD

    A másik “poén”, hogy míg azért a mangákból a mai napig találhatóak régebbi darabok is a könyvesboltok polcain, addig ez a Damage-könyv vagy soha nem is jutott el hozzájuk, vagy baromi gyorsan elfogyott/visszaküldték. (Valszeg az utóbbi. XD) A Mangafan ugyan azt írja a honlapján, hogy Alexandrán és Librin át 576-ig és képregényboltokig mindenütt kapható volt a cucc, de én valahogy a saját Conos standjukon kívül soha máshol nem láttam ezt, szóval sanszos, hogy csak bevágták ehhez is azt a szokásos linket, amit az összes mangájukhoz szoktak. Csak azért rizsálok erről ilyen hosszan, mert ha az Animax bukása ott kezdődött el igazán, amikor animék helyett már élőszereplős gagyi amcsi reality show-kat kezdtek el venni, akkor a Mangafané meg ott, amikor mangák mellett kínjukban már egy haverjuk könyvét kezdték el árulni, amit amúgy minden más kiadó visszadobott volna az írónak, de ők az uram-bátyám viszony miatt “kötelezve” voltak rá. Ennek ellenére ha valaki ezt megvette és végig is bírta olvasni, esetleg még jónak is találta, vagy esetleg csak szimplán Damage-fan, akkor tényleg mesélje már el, hogy miről is szól ez az egész, meg mitől olyan marha szórakoztató az írási stílusa, mert tényleg érdekelne. (Főleg, hogy a könyv ismertetője is úgy hangzik, mintha kis túlzással élve épp csak az univerzum és létezésünk titkait nem fedné fel az író, de amúgy minden más hétköznapibb kérdésre választ ad nekünk a Mester. :D)

   • Nem rémlik, hogy olvastam volna bármit is ettől a gyerektől, de ha mégis olvastam, valószínűleg azóta sikeresen elfelejtettem, mint a többi magasröptű agymenést, úgy általában. =) Igaz, ez az egykori Danci féle Mondonál, nem is volt csoda. Ott a legtöbb cikknél tényleg úgy éreztem, mint ha az aktuális cikk írója, a szomszéd kocsmába ment volna ihletért, valahányszor megakadt a gondolatmenetben.

    A legtöbb esetben, szerintem simán csak az volt a gond, hogy az illetőnek, valószínűleg fogalma se volt arról, amiről írni akart, de még arra is lusta volt, hogy legalább utánajárjon. Máskor meg csak úgy hemzsegett az adott cikk, a belemagyarázásoktól, amiket rendre úgy adtak elő, mint ha az tényszerűen a canon része lenne. Persze az elméleteiket, sohase támasztottak alá, ellenben ködösíteni, és a magas lóról osztani, annál inkább szerették azt, aki megkérdőjelezte az elméleteik hitelességét.

    Amúgy ha már előjött a “hóember megmagyarázása”, akkor itt muszáj megjegyeznem, hogy igazából ez sohase állt ám távol ettől a szubkultúrától (tisztelet a kevés kivételnek). Rendre olyan dolgoknak tulajdonítanak jelentőséget, vagy társítanak hozzá “felsőbbrendű mondanivalót”, ahol valójában erről szó sincs. Persze nem akarok igazságtalan lenni, mert a felesleges komolykodás, és a beképzeltség, más szubkultúrákban is jelen van, de itt valahogy ez sokkal inkább előjön.

    Visszatérve ehhez a damage sráchoz (találó a neve) és a könyvéhez, igazából már ott elkezdtem a fejem kaparni, amikor megláttam a borítót. Címszavakba van szedve (mint ha csak egy site keresőjéből másolták volna ki) egy csomó téma, köztük olyanok, amikről önmagában egy egész könyvsorozatot lehetne írni. Ezek a témák véletlenszerűen el vannak szórva. Az eltérő méretek pedig arra engednek következtetni, hogy minél nagyobb egy téma betűmérete, az annál fontosabb, hangsúlyosabb lesz. Na de mi alapján lettek összeválogatva a témák, és mi döntött egy-egy téma fontosságáról? Na és miért Damage Report, vagyis “Kárjelentés” a címe? Lehet csak én nem látom a fényt az alagút végén, de nekem ez totális káosznak tűnik, ahol semminek nincs értelme. 400 oldalnyi kaotikus elmélkedés múltról és jövőről, amit mindig is egy vicces dolog volt megjósolni. =)

    Apropó, a Gonzo alatt ő most a Gonzo stúdiót érti? (Csak nem…) Mert ők jobb esetben is egy erősen középszerű brigád, akiknél bőven lehetett volna idősebb, jobb stúdiót is találni. Végül pedig, ha már megemlítették a leírásban, akkor engem tényleg érdekelne, hogy a Tron-al kapcsolatban, vajon mit találhatott ki? =) Azt ugyanis kevesen tudják, hogy a Tron az úgy jött létre, hogy a Disney, készített egy 6-8 perces animációt az 1980-as olimpiára, amivel az volt a céljuk, hogy nemzetközi porondon mutogassák, milyen technológiai csodára képes a “szabad Amerika”. Irtózatos összegeket beleöltek, csak hogy az olimpiát, a Szovjetunió rendezhette, ezért az USA visszalépett. Jött hát a hoppra a kopp, és a kérdés, hogy akkor most mit is csináljanak vele? Kitaláltak hozzá egy baromi erőltetett történetet, elnevezték Tron-nak, és beküldték a mozikba. A végeredmény rém gagyi lett, és végig látszott rajta, hogy ez csak valamilyen okból jöhetett létre, cserébe piszok látványos volt. Kábé ezért maradt meg az emberekben.

   • Valóban, a belemagyarázás tényleg sok cikk sajátja volt akkoriban, szerencsére a Dönci-korszak végével ez is megszűnt és jóval visszafogottabb, normálisabb anime ismertetők születtek azóta. De igazából még ez is bocsánatos bűnnek számított volna nálam, Damage cikkeinél szimplán az zavart, hogy nulla értelmüket láttam. Az egy dolog, hogy szabályszerűen kellemetlen volt őket olvasnom, de még ha rá is fogjuk, hogy én voltam hülye a stílusához és valakik meg pont erre buknak, akkor is úgy voltam vele, hogy emellett teljesen haszontalan kétoldalnyi agymenés az egész. Általában a cikk fő témáját/irányvonalát sem volt egyszerű megtalálnia az olvasónak, mivel olyan szinten csapongó volt az egész írás (bár persze gondolom ez “deep” és “művészi” szándékozott lenni), ha viszont ez még sikerült is, a továbbiakban nem vezetett a dolog sehová, tényleg az egész egy összehányt gondolathalmaznak tűnt, de úgy, hogy tulajdonképpen érdemi saját/új gondolattal két oldalon keresztül nem találkoztál, ami már tényleg tekinthető egyfajta tehetségnek. 😀 Komolyan mondom, inkább raktak volna be a helyére két oldal reklámot, legalább javul a magazin pénzügyi helyzete. XDDD

    Na, de mivel rákerestem a könyve borítójára (őszinte leszek: sosem érdekelt olyan szinten, hogy végigbogarásszam, hogy miket hajigált rá nagy randomságában, de most megtettem XD), nem fogod elhinni, de megtaláltam online az egyik cikkét, ami anno a Mondóban is szerepelt. 😀 Have fun: http://www.planetdamage.com/2010/08/01/the-damage-report-006-pupillaporno-nyalkas-allatokkal/

    Komolyan, te ezt tudod bármilyen formában értékelni? 😀 Mi akar ez lenni? XD Ennyire nem szoktam rászállni emberekre, de ez a gyerek tényleg nagyon kész van, ráadásul szerintem mellette meg is van róla győződve, hogy minimum ő fingja a passzátszelet. Lásd itt a második bekezdésben: http://mangafan.hu/kiadvanyok/mangak/damagereport/1

    Tipikusan ez a “minden voltam már, ami még nem, az leszek!” öntömjénezés. (Kérdés, hogy ha ekkora tehetség, miért a Mondónál szenvedett évekig, bár gondolom úgy van vele, hogy egy ekkora művész az önmegvalósításnál “alantasabb” munkát nem fogadhat el, csak éppen ő ezt olyan formában teszi, amire tíz munkahelyből kilenc baromira nem kíváncsi. XD)

    Ja, még visszatérve a könyvére: Szerintem egyáltalán nem úgy állította be a borítón lévő szavak nagyságát, hogy minél nagyobbak, annál hangsúlyosabban kerülnek elő a szövegben. Szerintem tényleg ilyen Google keresőlista mintájára összeírt egy lapra egy csomó szót, ami kicsit is érdekli, aztán “megrandomizálva” őket rádobta a borítóra és ez lett az eredmény. 😀 A Gonzo alatt szerintem az újságírási stílusra célzott, ő magát Gonzósnak tartja, bár erről is vitatkozhatnánk.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Gonzo_journalism

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Gonz%C3%B3_%C3%BAjs%C3%A1g%C3%ADr%C3%A1s

    “A gonzó lényege az erős szubjektivitás, a tények és a fikció vegyítése a szerző által közvetített üzenet hatásának felerősítése érdekében, aminek a pontosság igényét is alárendeli, és így a stílus felülkerekedik a tárgyilagosságon.”

    Rendben, csak Damage (ja, ezen én is röhögtem magamban, hogy találó a neve… XD) cikkei jellemzően nem szólnak semmiről, konkrétan nem igazán van benne “szerző által közvetített üzenet”, csak jólesik rákennie, hogy “Fú, ez a Gonzo!”, mivel így “profinak” tűnik a munkája.

    A Tronról: A filmnek ezt az olimpiás háttérsztoriját ugyan nem ismertem, de igazából én sem tartottam soha valami nagy számnak. Hardcore fanbázisa van amúgy és speciel itt Damage nem is írt hülyeséget, ugyanis valóban nem egy ember emlegette úgy, mint “az előző generáció Mátrixa”-t, csak engem sosem hagyott nyugodni, hogy itt van egy tök jó alapsztori/világ és ennyire nem dolgozzák ki, tulajdonképpen alig látunk belőle valamit. Ez mindkét részre igaz, a Tron: Legacy ugyanazokkal a gyermekbetegségekkel küszködik, mint az első film. Pl. mindig “vicces” volt, hogy másfél órás a film és az első fél órát úgy ábrázolják, mintha fontosak lennének majd azok a szereplők, akik nem kerülnek be a programra, az ember elkezd reménykedni, hogy kívülről irányítják majd az eseményeket, vagy ilyesmi, de nem, mert igazából végül mindig a virtuális világban dől el a harc, a “külsősök” pedig még csak nem is tudnak az egészről. Ráadásul mindkét film ugyanarról szól: bekerül a főszereplő a virtuális világba, mire ez megtörténik, addigra már lemegy a filmből fél óra (illetve látunk egy rakás szereplőt, akiknek kb. semmilyen beleszólása nem lesz a film további eseményeibe), majd még minimum további 15 percig mutogatják nekünk, hogy a szereplők hogyan frizbiznek és motoroznak egymás ellen, ezután kitörnek az arénából, majd immár “lázadókként” elindulnak a gonosz bázisára, ahol természetesen győznek. A Legacy egy kicsit jobb (mivel mindkét film látványfilm és azért a 2010-es látvány jobban működik, mint az 1982-es, illetve mert a Legacy-hoz olyan soundtracket csinált a Daft Punk, hogy simán nekik adtam volna az “év filmzenéje” Oscar díjat), de összességében mindkét részről elmondható, hogy a karakterek laposak, a film unalmas, sztori szinte nincs, a világ pedig látszólag kidolgozott, de valóban marhára nem és messze nem aknázták ki a benne rejlő lehetőségeket. Az Avatart szokták fikázni, hogy “fujj, mekkora látványfilm, ami a Pocahontast koppintja!”, de valahogy ott mégis egyben volt az egész: akiket összeszednek a film elején, azoknak később mind lesz valamilyen szerepe, a világ baromira ki van dolgozva, a na’vi-k még ha az indiánok másolatai is, saját istenük és nyelvük van, az állatok/növények és úgy az egész bolygó szintén nagyon rendben volt, stb-stb. A Tronnak valami hasonlónak kellett volna lennie, csak biosz, meg környezetvédelem helyett számtech és programok settinggel és akkor nagyon király lehetett volna, de nem sokat dolgoztak rajta, így olyan is lett. Szigorúan egyszer azért mindkét részét meg lehet nézni, de ennél többet szvsz nem érnek. Azt megértem, hogy annyi fancucc született belőle az évek során, elvégre ha a Disney lusta volt arra, hogy rendesen kidolgozza, akkor a fandom úgy döntött, hogy legalább ő megteszi. Apropó, még a Tron 2.0 PC játékot akarom majd kipróbálni egyszer, hátha játszani szórakoztatóbb, mint nézni, meg arra eddig mindenki azt mondta, hogy “marha jó, egy film alapján készült játéknak ilyennek kell lennie!” (Más kérdés, hogy ha már az alapfilm sem egy nagy szám, akkor valószínűleg a játék sem fog csodát tenni a koncepcióval, de azért egy próbát megér. Pl. ahhoz képest, hogy a Naruto anime/manga mekkora egy trágya, a belőle készült PS 2-es verekedős játékok marha szórakoztatóak lettek. :D)

   • Elolvastam a cikket… Hát basszus, előtörtek az emlékek, de nem ám a jó félék. =) Volt mondat, amit háromszor olvastam újra, hogy rájöjjek, ezzel mit akart mondani, de csak nem sikerült. Például: “Isteni triumvirátusként vibrál az E3 szórakoztatóipari expo minden országgyűlési felszólalást megszégyenítő bullshittengerében az innováció, az új generációs testkontrollerek meg a 3D, odakint tiszteletteljesen felgyullad az erkélyem alatt pár turista, én unottan kattintgatom át az elmúlt napok eresztéseit a gametrailers.comon, aztán eljön a Polaroid-pillanat, amikor befagy és éles szélű, síkos papírrá változik a világ, aztán szembenézünk, a jövő meg én.” Most mi van? =/

    Elhiszem én, hogy neki ez a játék, ekkora élmény volt, mert ingyen biztosította azt, amihez amúgy tudatmódosítók kellenének, plusz belépő, de ne beszéljünk már hülyeségeket… =/ A Child of Eden, leginkább arra szolgált, hogy promozza a mozgásérzékelős eszközöket, amik máig nem terjedtek el olyan mértékben, ahogy arra számítottak. Elsősorban azért nem, mert a legtöbb hagyományos játékstílust, egyszerűen képtelenség normálisan játszani rajtuk. Pedig csinálták már rá horror FPS-t is, de az olyan is lett, játszhatatlan.

    A könyvborítót szakmai szemmel is próbáltam nézni, mert ha nem is elsődlegesen, de valamennyire a szakmámba vág, és meg kell mondjam, ez egy elég rossz borító. Egy modern könyv borítójának a célja a tekintet megragadása, az érdeklődés felkeltése, illetve hogy a lehetséges olvasó sacc/kábé be tudja lőni, miről is szólhat a könyv. Ez a borító viszont olyan, mint az írója, zavaros.

    Egyébként találtam egy “még jobb” promot is a könyvről: http://www.ld50.hu/article/ld50/kultcorner/damage-report

    “Akárhogy nézem, írtam egy könyvet az életedrõl , a csajodpasid, családod, barátaid, wallod, partijaid, vágyálmaid meg WTFjeid életérõl egyszerre.” -> Ez a mondat, különösen, hogy az első fele még ki is van emelve eredetiben, így ahogy van, mehetne a best of-ok közé. =D

    Olyanról hallottam már, hogy híres emberek, életük alkonyán, amikor már túl voltak a csúcson, és akik, (hogy ezzel a szép mondással éljek) “letettek valamit az asztalra”, írtak egy könyvet az életükről. Olyannal viszont még sose találkoztam, hogy egy 30-éves figura, akiről az emberek döntő többsége, a büdös életben nem hallott (kíváncsi lennék, ha megkérdeznék pár embert, hogy: “Hallottak e már damageről?”, hányan kérdeznének vissza, hogy: “Az meg ki a franc?”) fogja magát, összehord mindent, és aztán ezt ő úgy definiálja, hogy “ez rólatok szól!”. =/

    Nekem van egy olyan érzésem, hogy ez a srác is egy tipikus álértelmiségi, aki folyamatosan azt bizonygatja kifelé, hogy ő mennyire komoly, mennyire naprakész, mennyire “minden tudás birtokosa”, miközben ő sem különb ám az átlagtól, ellenben hatalmas az harca.

    Gonzo… oké, akkor már értem, mire gondolt. =) Ellenben, szerintem félreértelmezte a dolgot, mert az erős szubjektivitás nem azt jelenti, hogy összefüggéstelen mondatokat írunk le egymás után, meg beleköltünk mindenbe, amibe csak lehet, makacsul elnézve a tények felett.

   • “[…]Most mi van? =/”

    Jaja, én az ilyen stílusú gondolatfolyamaitól megyek a falnak. Tényleg érdekelne, hogy egyáltalán Ő MAGA el tudná-e magyarázni, hogy itt éppen pontosan mire célzott, az acid trip-re nem vagyok kíváncsi, amit összehaluzik.

    “Egyébként találtam egy “még jobb” promot is a könyvről: http://www.ld50.hu/article/ld50/kultcorner/damage-report

    “Akárhogy nézem, írtam egy könyvet az életedrõl , a csajodpasid, családod, barátaid, wallod, partijaid, vágyálmaid meg WTFjeid életérõl egyszerre.” -> Ez a mondat, különösen, hogy az első fele még ki is van emelve eredetiben, így ahogy van, mehetne a best of-ok közé. =D”

    Fú bazz, ez már tényleg rendesen üt. XD “Akárhogy nézem, írtam egy könyvet az életedrõl…” Nem semmi, asszem Nietzsche csinálta azt, hogy élete utolsó éveiben kiadott egy könyvet, aminek kis túlzással egy mondatban összefoglalva az volt a lényege, hogy “én vagyok az atyaúristen!”, de neki egyrészt volt némi alapja ezt állítania magáról, másrészt Damage barátunk még ennél is tovább megy, ő már a MI életünkről ír könyvet, mert akkora májer, hogy így látatlanban le tudja írni azt, sőt, mivel még jós is, rögtön a jövőt is papírra veti. 😀

    “Olyannal viszont még sose találkoztam, hogy egy 30-éves figura, akiről az emberek döntő többsége, a büdös életben nem hallott (kíváncsi lennék, ha megkérdeznék pár embert, hogy: “Hallottak e már damageről?”, hányan kérdeznének vissza, hogy: “Az meg ki a franc?”) fogja magát, összehord mindent, és aztán ezt ő úgy definiálja, hogy “ez rólatok szól!”. =/”

    Valószínűleg amúgy tudatosan erre épít, ezt az összehordott baromságot tök jól el lehet adni a sok útkereső, magát rohadtul “elvontnak”, illetve “alternek” érző kamasznak. (Persze annyira mégsem jól, hiszen láthatóan belebukott a könyvébe.)

    “Nekem van egy olyan érzésem, hogy ez a srác is egy tipikus álértelmiségi, aki folyamatosan azt bizonygatja kifelé, hogy ő mennyire komoly, mennyire naprakész, mennyire “minden tudás birtokosa”, miközben ő sem különb ám az átlagtól, ellenben hatalmas az harca.”

    Én is így érzem és igazából még valami paródiának, vagy stand-up comedy-nek el is menne a dolog, de sajnos az az érzésem, hogy ő ezt teljesen komolyan el is hiszi magáról.

    “Gonzo… oké, akkor már értem, mire gondolt. =) Ellenben, szerintem félreértelmezte a dolgot, mert az erős szubjektivitás nem azt jelenti, hogy összefüggéstelen mondatokat írunk le egymás után, meg beleköltünk mindenbe, amibe csak lehet, makacsul elnézve a tények felett.”

    Igen, szóval gonzo stílusban meg lehetne pl. írni egy filmkritikát is, ami mondjuk nem “rendes” és erősen szubjektív szemszögből mutatja be a filmet, de ha ezt Damage-re bíznák, az egészből valami homályos katyvasz lenne, az olvasó annyit nem tudna a cikkből leszűrni, hogy egyáltalán miről szól a film, illetve hogy akkor ez most pozitív vagy negatív kritika volt-e, ergo pont a lényegét vesztené el a cikk. Amiket ő ír, az inkább valami blogbejegyzésnek, esetleg házi naplónak menne el, ott meg lehet csinálni, hogy “írtam sorban a szavakat, amik az eszembe jutottak”. Egy újságcikknél már kevésbé, regényként meg szvsz végképp szétesik az egész. Persze az ajnározó fanboyoknak köszönhetően ő elhiszi, hogy a legjobb úton halad, főleg, amíg ilyen kommenteket kap, hogy: “fear and loathing in ld50”. Ezt egy picit megmagyaráznám: az ld50 Damage egyik oldala, a Félelem és reszketés Las Vegasban-t pedig ugye nem kell bemutatni, film is készült belőle, mégpedig annak a Hunter S. Thompsonnak a regénye alapján, aki a gonzo újságíró műfaj megteremtője volt. Az más kérdés, hogy ha neki egy könyvét kézbevesszük, érdekes módon valóban elgondolkodtató, de legalábbis marha szórakoztató olvasmányt kapunk, aminek már az első öt oldala többet ér, mint Damage egész “kárjelentése”, illetve hogy kettőjük írási stílusát összehasonlítani kb. olyan, mintha Random Józsi holnap írna valami értelem nélküli vagdalkozós fantasy-t és valaki beírná rá, hogy “apám, te vagy a magyar Tolkien!”. Szóval nem tudom, hogy ez csak egy fanboy agymenése, vagy Damage szándékosan próbálja is Hunter stílusát másolni, de ha az utóbbi, akkor valamit végképp nagyon félreértett az egész gonzóval kapcsolatban.

  • Damage Angliában dolgozik a Tastebuds menedzsereként, és a biciklije is többe került, mint az én autóm. Valószínűleg nem ő könyörgött a Mondo-nak, hogy hadd írjon valamit, mert különben utcára kerül. Lehet, hogy egy önelégült sznob, de messze nem az a hülyegyerek, aminek tartjátok.
   (Egyébként a Damage Report letölthetővé vált ingyenes e-könyvként is.)

   • Felőlem akár Anglia királynője is lehet, ettől még amit ír, az tele van random elmélkedésekkel, amiknek sokszor köze sincs a témához, nem hogy a valósághoz. Látszik rajta, hogy minden cikkénél egy olyan képet akar kifelé mutatni magáról, hogy ő ám nem csak a véleményét mondja el, hanem ő bizony az igazságot mondja ki, mert ő a téma egy “különleges szakértője”. Ennek érdekében próbál erőből bonyolítani, miközben szorgosan mellébeszél, amitől viszont nem a szavai lesznek erősek, vagy a cikke hitelesebb, hanem csak szimplán azt éri el, hogy az olvasó, elveszíti a fonalat.

    “Egyébként a Damage Report letölthetővé vált ingyenes e-könyvként is” -> Na és ez szerinted mit igazol? Mert szerintem azt, hogy a haverjain kívül, a kutyának nem kellett a könyve, és inkább adja ingyen, hátha úgy valaki mégis elolvassa.

    Muffin is bevette magát mindenhová, mítosz volt köré kerekítve, hogy ő AZ animeprofesszor, de ettől még egy kicsinyes senki volt, aki semmivel se csinált jobb szinkronokat, mint azok, akiket ő szidott a ’90-es években. Kábé ennyire mestere damage is, az újságírásnak.

   • “Lehet, hogy egy önelégült sznob, de messze nem az a hülyegyerek, aminek tartjátok.”

    Azt nem is írtuk róla, bár ha szemétkedni akarnék, mondhatnám, hogy az előbbit már sikerült bizonyítania írásaival, az utóbbit viszont még nem igazán cáfolta valami érdemi alkotással. XD A Tastebuds meg ha jól kerestem rá, egy rádiócsatorna, ergo lehet, hogy ahhoz nagyon ért, vagy legalábbis a menedzseléséhez, de ettől még meglehetősen csapnivaló, mint író.

    “(Egyébként a Damage Report letölthetővé vált ingyenes e-könyvként is.)”

    Ezt meg tényleg azt bizonyítja, hogy közel sem volt rá akkora vevő a nép, mint amennyire ő számított rá. Mikor is jelent meg, kb. tavaly ilyenkor?

    Egyébként meg ja, amit Péter ír: ha legalább tényleg akkora korszakalkotó “mester” lenne, mint amilyennek beállítja magát, akkor lehet még a nagy arcát is el lehetne nézni neki, de az a helyzet, hogy tartalma/értelme nem igazán van az írásainak, az “újítását” a műfajon belül rohadtul nem látom, és sajnos a szórakoztatási faktora is valahol a béka segge alatt leledzik (ergo úgy 5 percig jót röhögsz rajta, az is inkább kiröhögés, nem vele nevetés, utána viszont már halálosan unod és zúg a fejed a sok baromságtól), így végképp nem értem, mire fel ez az “én vagyok a gonzókirály, bitches!” hozzáállás. XD

   • Ó, Damage. 😀 Case mellett a másik író, akinek reflexből ignorálni szoktam a cikkeit, valahányszor csak Mondo kerül a karmaim közé, csak míg utóbbi hátterében leginkább a “J-pop/J-rock téma abszolút nem az esetem” című történet áll, addig előbbi szimplán azt a stílust képviseli, ami számomra közel emészthetetlen. Ultrasznob, pozőr stílusban írni totálisan random dolgokról nem egy nagy művészet, ezért is lehet az, hogy mára már teljesen eltűnt a rovata a magazinból.

   • Erre a fanjai biztos azt mondanák, hogy “ő túl jó volt oda”. =D

    Amúgy ha már pocsék Mondo cikkek, akkor az én kedvencem máig az a Ghost in the Shell szösszenet, amit anno Jonna is kipostolt. Le is mentettem, mert az tényleg az a kategória volt, amin az egyik szemem sírt, a másik meg nevetett.

 4. Emlékszem még volt az A+ előtt is valami adó ami a Minimax után ment. Ott csak animék mentek bár nem a legkívánatosabbak számomra. (Mondjuk a Slayerst bármikor megnézem, mindegy hányszor adják újra.:D) Valami CherryTv volt vagy mi, lehet SakuraTv és én emlékszem rosszul.

  Ott ment a Pokemon első évada, Slayers/Slayers Next(a Try már szerintem nem ment le), volt Cowboy Bebop. Nem vennék rá mérget, hogy melyik shounen csatás de azt hiszem a Yu Yu Hakusho ment aztán a csatorna eltűnt egy féléven belül.

  Utána megjelent az A+ és bevallom… eddig az volt a legjobb anime csatorna amivel találkoztam. Választék az volt bőven, mondjuk a végére elég sokszor csak a yaois műsorok mentek már. De lehet ez azért volt mert főleg este tíz körül csatlakoztam be a nézőközönségbe.

  Nagyon újat nem tudtak nyújtani, mert addigra már volt egy ízlés stílusom. Nagyrészt tudtom nélkül is de animéken nőttem fel. (Egy jó dolog abban, hogy van nővére az embernek.:D) Német RTL-en még Vampi(kíváncsi vagyok emlékszik-e rá valaki egyáltalán rajtam kívül) műsorblokban volt Sailormoon, Dragonball, régi hanna barbera mesék, meg egy rakat sportról szóló műsor.

  Az, hogy az anime csatornák kihalnak már egy ideje megmondtam, még középsuliban jó 4-5 éve lassan.

  Mikor elkezdték a pop animéket adni az már előjel volt a változásra. Bleach, Naruto meg ezekre gondolok. De igazából ezek még nem voltak olyan szörnyűek. A gond ott kezdődött ahogy te is írtad, hogy utána nem akartak kimászni a pop műsorok/termékek vételéből. Sajnos ez kihatott a néző és rajongó bázisra is.

  Hosszú távra egyáltalán nem terveztek és bárki is a(nemsokára volt) marketing manager azt remélem máshova nem veszik fel. A PR-osokról meg inkább ne is beszéljünk.
  Ésszerűek lettek volna akkor valami nagyobb neveket kellett volna venni különböző célcsoportoknak. Bár a felnőtt nézőket lett volna a legnehezebb megnyerni, amilyen sok dolgot tudtak volna leadni szerintem az is ment volna.
  Egy két ötlet amit leadhattak volna:
  (próbálok olyanokat írni csak amiket befejeztek vagy még mindig írják, félbehagyottakat próbálok nem írni)

  Felnőtteknek:
  Berserk, Black Lagoon, Oh My Goddess(hogy erre miért nem csaptak le még most sem értem), Basilisk, Maison Ikkoku, FLCL, Excell Saga, Panty és Stocking

  Tiniknek:
  Ranma, Histories Strongest Disciple Kenichi (még 2010körül), Tenchi Muyo bármelyik évadját, Ruroni Kenshin, valamelyik C.L.A.M.P. feldolgozást a sok közül pl a Chobits(faszság de még mindig a jobb fajtából való szerintem), Fushigi Yuugi(azt hiszem így hívják), Card Captor Sakura

  Sport kedvelőknek:
  Baki the Grapler vagy Hajime no Ippo, King of Tennis meg még kitudja micsoda

  Szóval volt itt bőven lehetőség amit megtudtak volna venni. Főleg, hogy ezek ugyan amikből felsoroltam vannak nagy nevek de ezek tuti hozták volna a nézőket és sok közülük már underground vagy elég régi, hogy lemenjen a megvásárolható listába.

  Mindegy, ha eltűnik az Animax én nem fogom siratni. Előbb vagy utóbb úgyis lesz még aki próbálkozni fog ilyesmivel. Majd azt is elbíráljuk. Addig is a szubkultúra megint underground lesz legrosszabb esetben.

  • A Cherry TV, nekem nem rémlik, viszont amit említettél, az RTL 2, az nekem is a gyerekkorom része volt. =) Igaz már egy kicsivel később, mert én akkor kezdtem el aktívabban nézni, amikor már KKJ ment rajta.

   PaSwG szerintem túl friss lett volna az Animax-re, és én mondjuk szívesen látnám magyar szinkronnal is (már csak hogy milyen), de ha már Gainax a téma, akkor egy NGE, TTGL duóra, tuti kapott volna a hazai animések többsége.

   A felsoroltakkal amúgy maradéktalanul egyetértek, esetleg még pár Toei klasszikust is hozzá lehetett volna csapni, a nem túl hosszúak közül. Például egy Ghost Sweeper Mikami remek választás lett volna, mert akiknek tetszett a Slayers, és/vagy a Ghost Busters, annak ez is igen nagy eséllyel bejött volna, plusz csak 45 rész.

   Sport animének még jöhetett volna a Slam Dunk, az is elég híres.

   • Gondolom az a Kamikaze Kaito Jeanne. Valamikor abba becsatlakoztam de nem ragadott meg valahogy. Lehet azért mert nővérem odavolt érte én meg direkt nem néztem és űztem gúnyt a műsorból.(Kiskoromba is szívtam a vérét na:D)

    A Neon Genesis mondjuk jó ötlet bár valahogy az is olyasmi ami engem nem fogott meg valahogy a mecha meg ilyesmi nekem a Power Rangershez nem ért fel.:D(DRAGON ZORD!)

    Viszont a Ghost Sweeper Mikamira kíváncsi vagyok. Néztem róla véleményeket de eléggé megoszló. Van ahol az egekbe nyomták(gondolom valami nyáladzó fenefan.) volt ahol szórakoztató de középszerűt mondtak. A képek alapján jónak néz ki bár eléggé sokszor szívtam meg ilyesmivel. Jó példa erre az: Ikki Tousen amit kb 3 rész után nem értettem és nem is érdekelt, hogy tovább nézzem. Második nekiugrás után sem.
    Azt nem szeretnéd kifigurázni?:D Kíváncsi lennék rá.

    Ja és ha érdekel lehet megcsináljuk a brigádommal a PaSwG-et magyarra szinkronozva. Mielőtt kérded, VAN női színészünk így nem kell aggódni, hogy férfi adná a hangjaikat.

   • Nekem főleg azért tetszett a KKJ, mert nem sokkal előtte ért véget az SM az RTL-en, ez meg nagyon hasonlított rá. Később persze egy fokkal komolyabbá vált, legalább is az SM-hez képest.

    Ikkitousen, akárcsak a Queen’s Blade, egy fanservice anime, abból is a egy szélsőséges fajta, mert ugyebár ARMS. =) Hozzáteszem, én se bírtam sokáig, egyiket se.

    PaSwG szinkronból, ha már lesz leszinkronizált rész, majd dobhatsz egy linket. Egyébként gondoltam, hogy vagytok annyira kompetensek, hogy nem olyat csináltok, mint amilyen anno a román SM volt. XD

   • Jólvan.:D Ha kész lesz az első rész(ergó a 2 epizód) akkor küldöm. Nem tudom milyen a román SM de a töröknél csak jobb lehet.:D Abból láttam youtubeon véletlenül egy részt és mindenkit egy férfi szinkronizált. Vagy egy nagyon mély hangú nő? Nem tudtam eldönteni. De vicces volt hallgatni.

    Mondjuk amit láttam DBZ introt törökül szerintem nagyon király volt kár, hogy ezt a SM-ről nem mondhatják.

   • Az SM valamiért, sokkal inkább megszenvedte, az akkori kor bevett hülyeségeit, és a rossz szinkronokat, mint a DB. A DB amcsi szinkronja például egész jó volt, sőt az új zenék szerintem jobbak voltak, mint az eredetiben.

    Ehhez képest az SM… nos annak az Amerikai verziója egy külön történet. =) Eleve eredetileg meg se akarták venni a sorozatot, hanem azonos címen akartak egy saját szemetet gyártani, amiből el is készült egy trailer:

    Szerencsére ebből végül semmi se lett, úgy hogy be kellett érniük az eredetivel, csak hogy azt is rendesen sikerült szétcseszni. Anno volt egy videó összeállítást (vinyón még megvan), ami összehasonlította az eredeti Toei, és az Amcsi DiC verziót, és olyan volt, mint ha egy teljesen más animét néznél. Nem csak arról volt szó, hogy a szinkron tré volt, és hogy szanaszét cenzuráztak minden baromságot, hanem hogy emellett az egészet megpróbálták át amerikanizálni. Kezdve azzal, hogy a japán szövegkönyvet sztornózták, és helyette sajátot kerekítettek neki, epizód overview-k alapján.

    Így történt az meg, hogy az amcsi 1. epizód, az nem úgy kezdődött, mint a világon bárhol máshol, hogy Usagi rátalál Lunára, hanem egy prológussal, ami a későbbi részekből volt összevágva, és a narrátor szépen le spoilerezett minden fontosat, plusz még bele is volt költve (innen ered a hírhedt 1000 éves baromság, amit idehaza is átvettek páran).

  • “Emlékszem még volt az A+ előtt is valami adó ami a Minimax után ment. Ott csak animék mentek bár nem a legkívánatosabbak számomra. (Mondjuk a Slayerst bármikor megnézem, mindegy hányszor adják újra.:D) Valami CherryTv volt vagy mi, lehet SakuraTv és én emlékszem rosszul.”

   Bocs, nem álmodtad te ezt, vagy kevered valami mással? XD Már csak azért, mert én az első adásnaptól követtem az A+-ot, azelőtt nem volt ilyen animés csatorna a Minimax után tudtommal. Másrészt a címek, amiket felsoroltál, azok mind az A+-on startoltak először. (Slayers és Next, YYH, a Pokémon speciel csak azért nem, mert az RTL klub már leadta előttük.)

   “Oh My Goddess(hogy erre miért nem csaptak le még most sem értem)”

   A fene sem tudja, valamiért az összes hárem/ecchi címet messze elkerülték. Oké, nem mondom, hogy ezeket vegyék dögivel, mert ezek pont Japánban ássák mostanság az egész műfaj sírját, de azért a régi nagy klasszikusok (Oh My Goddess, Tenchi Muyo, Chobits, stb.) nyugodtan jöhettek volna, ezekben még történet is volt és az ecchi-szintjük sem verdeste a “majdnem pornó” szintet, mint a mai cuccok egy rész már. Plusz legalább ezzel is szélesedett volna a paletta és amíg ezek mennek, addig sem kellett volna a hatvanadik shounen fight sorozatukat nézni.

   • Nem hinném, hogy álmodtam. Mert még mindig emlékszem még az intrójára is a csatornának. Lehet nővérem is emlékszik rá, párszor néztük együtt. A Slayers biztos ment rajta. A többiben nem vagyok biztos. Ha jól emlékszem vettem is fel róla… kár, hogy a VHS-eket már kidobtuk felsőbb parancs miatt lomtalanításkor.

    Mint mondtam nem volt túl hosszú életű a csatorna. Max egy fél év volt talán. Utána eltűnt és jött az A+ vagy mi a rák.

    Kérdésem viszont támadt. Az Oh My goddess mióta harem?:D Az ecchit még elfogadom mert az ott van. De a hárem? Keichi csak Belldandit akarja. Urd csak flörtöl max, Skull meg max agyon verni szeretné mert, hogy “megrontja” a nővérét. Amennyire emlékszem hárem anyag ha van is akkor az elenyésző benne. Ami TALÁN lenne alapja az mikor Skuld úgymond megkedveli Keichit.
    Lehet valami filler epizódban lehetett vagy valamelyik +sorozat amit én nem láttam. (A sima tv és az ovan kívül mást nem néztem meg.)

    A háremeket alapban sem kedvelem, nagyon kevés ami kivétel. Pl.: Tenchi Muyo (az új sorozat mondjuk elég szar lett, a War on Geminar), Ranma nem tudom annak számít-e ott inkább szerelmi sok szög van, egyedül talán ami eszembe jut és tudom, hogy harem az a Love Hina volt. Abból is csak a mangát olvastam mert az animét gyorsan meguntam.

    Naja, a kínálat hiánya volt szerintem a fő indok, hogy miért mennek hamarosan csődbe. Bevallom mégha a közép minőségből is hozták volna a többit még az sem lett volna gond. Elvégre már az magában jó, hogy van választék.

    De logikus is a dolog szóval nem értem ott a vezérkar miért nem gondolkodott ezen. Nézzünk egy éttermet alapul(tuti jártak életükben egyszer étteremben). Ha csak 3 rendelhető étel van az is mind valami sült hús akkor valószínűleg kevesebb vendégre számítok mint a szomszéd étterem ahol van 6 fajta étel és ebben van desszert, saláta, leves meg miegymás.

   • “Kérdésem viszont támadt. Az Oh My goddess mióta harem?:D Az ecchit még elfogadom mert az ott van. De a hárem? Keichi csak Belldandit akarja. Urd csak flörtöl max, Skull meg max agyon verni szeretné mert, hogy “megrontja” a nővérét. Amennyire emlékszem hárem anyag ha van is akkor az elenyésző benne. Ami TALÁN lenne alapja az mikor Skuld úgymond megkedveli Keichit.”

    Azért írtam rá, mert igazából egyre több helyen láttam, hogy a háremet szimplán azokra a sorozatokra használják, ahol a felállás “egy srác – sok csaj”. Nem feltétlenül kell, hogy mindegyik csaj érezzen valamit a srác iránt, de azzal, hogy együtt élnek vele és észre lehet venni, hogy mindegyikük egy-egy típust képvisel (mert ha megfigyeled, Belldandy a “tökéletes feleség”, Urd a szexi csábító, Skuld meg mondjuk a loli XD), már háremnek számít a dolog. Ettől persze még egy csomó olyan hárem sorozat van, ahol vagy csak egyetlen lány szerelmes a srácba az 5-10 közül, vagy max egy szerelmi háromszög alakul ki, de az is úgy, hogy a néző már az elején sejti, hogy a két csaj közül melyiket választja majd a végén hősünk. Ettől ezeket még ugyanúgy háremnek szokták sorolni, mint az olyan cuccokat, ahol 5-6 nő egyszerre ugrál a srác nyakába. 🙂 Persze az tény, hogy az OMG-ben ez nem annyira hangsúlyos, de mondjuk a régi cuccoknál eleve nem nyomatták ezt vonalat annyira durván. Lásd Tenchi, ami aztán hárem a javából, de még így is tök lightosnak tűnik ebből a szempontból, ha összehasonlítjuk a mai darabokkal, ahol kis túlzással épp csak meg nem erőszakolja valaki a srácot minden részben.

    “A háremeket alapban sem kedvelem, nagyon kevés ami kivétel. Pl.: Tenchi Muyo (az új sorozat mondjuk elég szar lett, a War on Geminar), Ranma nem tudom annak számít-e ott inkább szerelmi sok szög van, egyedül talán ami eszembe jut és tudom, hogy harem az a Love Hina volt. Abból is csak a mangát olvastam mert az animét gyorsan meguntam.”

    Amúgy én is így vagyok ezekkel, egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan darab van, ami hárem és mégis le tudott kötni hosszútávon. A magyar Animaxra inkább csak azért akartam volna legalább egy ilyet, hogy ezzel a műfajjal is színesüljön a paletta, másrészt meg ha yaoi cuccokból kapásból két darabot is leadtak, akkor úgymond “az igazság nevében” egy ecchi/hárem a férfiaknak is járt volna. 😛 XD Ja, amúgy igen, a Ranmát és a Love Hinát is a háremek közé sorolják, úgy tudom. 🙂 A Tenchi Muyóból meg tényleg iszonyú gáz volt az a Gemináros baromság. ^^” Ráadásul ha már rossz üzletpolitika, az amcsik is maguk alatt vágták a fát. Az eredeti japán címe annak mindössze annyi volt, hogy “Isekai no seikishi monogatari” (kb: “a másik világból érkezett szent lovag története” vagy valami ilyesmi lenne, ha lefordítjuk XD) és annyi köze volt történetileg a Tenchihez, hogy ugyanaz a fazon írta, Tenchi féltestvére benne a főszerepől és pár másodpercre néha bevillant benne még az elején Ryoko vagy Washu. De nem véletlen, hogy ez már Japánban sem Tenchi Muyo néven futott, annyira eltért már az eredeti sztoritól, hogy parasztvakítás lett volna így kiadni. Az amcsik viszont gondolom paráztak, hogy ilyen “noname” címmel nem lesz sikeres a sorozat, ezért ők olyan címmel adták ki, mintha ez is egy újabb Tenchi-széria lenne, illetve hozzácsapták ezt a random módon kitalált alcímet. Amúgy az egész Tenchi széria jól példázza, hogy az a fazon is az animékkel együtt “romlott el”. Az első két Tenchi OVA még zseniális volt, azt akármikor újra tudnám nézni. A harmadik már gázabb lett, de még az “éppen fogyasztható” kategória volt, meg végülis a történet “lezárása”, így még nyilván akkor is feljebb pontozza az ember, ha amúgy önmagában jóval alacsonyabb pontszámot adna rá, mivel mégis csak a szeretett történet vége. Aztán volt a Tenchi Muyo GXP TV sorozat, az már egy fokkal lejjebb adta az OVA-hoz képest, itt jött be először, hogy spin-offozik a fazon rendes folytatás helyett és előjöttek az olyan dolgok is, hogy mivel 26 részes TV sorozat, ezét az első felében nem egy filler rész is volt. De még az is elég jó lett. Viszont utána jött ez a War on Geminar, ami már tényleg mindennek a legalja. A Tenchihez alig van köze, a sztori 90% filler, Kenshi meg egy hülye Gary Stu, olyan, mint egy fanfiction-karakter: tökéletes, mindenre fel van mindig készülve és nincs olyan dolog, ami bármi nehézséget okozna számára. Már ez alapján unalmas és temethető lenne a sorozat, de végig marad az a langyos-dögunalom, ráadásul hiába 13 rész, egy epizód majdnem egy órás, szóval nyugodtan vehetjük 26 részesnek is és ahhoz képest marhára nem történik benne semmi. A csajok nem lépnek túl a sablonkarakterek kliséin (Tenchi fele ennyi nővel volt körülvéve, de állítom, hogy azoknak háromszor jobban meg volt írva a karakterük), a gonoszok meg elég idióták és szánalmasok, mintha a Code Geass-ből kivették volna Charles-t és CC-t és még jobban elcseszték volna őket. A legutolsó jelenet meg szimplán érthetetlen és folytatást sejtet, de gondolom Japánban is hatalmas bukta volt a sorozat, mert nem csak erről a címről, de az írójáról sem hallottam ezek után semmit. XD

   • “Azért írtam rá, mert igazából egyre több helyen láttam, hogy a háremet szimplán azokra a sorozatokra használják, ahol a felállás “egy srác – sok csaj”. Nem feltétlenül kell, hogy mindegyik csaj érezzen valamit a srác iránt, de azzal, hogy együtt élnek vele és észre lehet venni, hogy mindegyikük egy-egy típust képvisel (mert ha megfigyeled, Belldandy a “tökéletes feleség”, Urd a szexi csábító, Skuld meg mondjuk a loli XD), már háremnek számít a dolog.”

    Nem tudom, hogy most szomorú legyek ettől vagy sem. Lehet én vagyok régimódi de mikor azt olvasom, hogy hárem akkor nekem mindig az jut eszembe, hogy 1 személy akinek legalább 3 “szeretője” van.

    Bell mint tökéletes feleség… ja van benne valami, bár azért vannak rossz tulajdonságai csak nem mutatja ki. Legalábbis a mangából ezt vettem észre. Átkozottul féltékeny és rettegésben tartja a nővérét és a húgát, hogy ne veszekedjenek.
    Skuld viszont igaz, ő a mákostsundere loli.XD

    “Amúgy az egész Tenchi széria jól példázza, hogy az a fazon is az animékkel együtt “romlott el” ”

    Masaki Kajishima and Hiroki Hayashi nem tudom már melyik pontosan a fő írója. De ja valamelyik bekattant nagyon. Utána néztem a novelláknak, kb 2 darabot fordítottak angolra. Az pedig kb az Ovaban a a Kagatos csatáig megy.(lehet rosszul emlékszem)
    Viszont az új részben(kb 2-3 éve adta ki) ott már említés van arról, hogy Tenchi valamikor torna gyakorlatokat tartott az ágyban Ryokoval. Lett egy kislányok és valamikor egy fiuk is született de nem értem az idő vonalat mert elég kusza. Utána ha jól értelmeztem a szöveget Ayekara is rácuppant vagy épp fordítva kitudja.
    Viszont az igaz, hogy rendezi állítólag a következő ova-t. Kíváncsi vagyok meddig jut vele. Szerintem hamar döglenek meg mint, hogy kész legyen. Kb mint a Berserk.

    A röhej az, hogy valamelyik a kettő közül írt 2 hentait, mindkettőt megnéztem már csak azért mert Tenchi jó volt. Egyik az Agra Router vagy mi a tököm, ha röviden kéne elmondanom mi ez lenne: Tenchi Muyo, csak a kivágott jelenetek kiadás.
    Csak ajánlani tudom, jót röhögtem a 3 részen.

    A másik annyira nem jött be, túl komoly egy ilyen ‘műfajban’ ha lehet annak nevezni. A sztori mondjuk jónak lehet nevezni, elborult de hiányoltam azt a szokásos humort amit a Tenchiben kaptam. Olyan mi lenne ha Tsunami fajtájának a vére egy halandóval keveredik sztori.

    “Az első két Tenchi OVA még zseniális volt, azt akármikor újra tudnám nézni. A harmadik már gázabb lett, de még az “éppen fogyasztható” kategória volt, meg végülis a történet “lezárása”, így még nyilván akkor is feljebb pontozza az ember, ha amúgy önmagában jóval alacsonyabb pontszámot adna rá, mivel mégis csak a szeretett történet vége. Aztán volt a Tenchi Muyo GXP TV sorozat, az már egy fokkal lejjebb adta az OVA-hoz képest, itt jött be először, hogy spin-offozik a fazon rendes folytatás helyett és előjöttek az olyan dolgok is, hogy mivel 26 részes TV sorozat, ezét az első felében nem egy filler rész is volt.”

    Az Ovak valóban jók voltak, nekem igazából mind tetszett. A tv sorozatot akkor ezek szerint nem láttad?:D Volt a Tenchi Universe és a Tenchi in Tokyo.
    Az universe a lightosabb kiadása az Ovának. Kicsit más a felállás a szereplők között pl.:Washuu és Ryoko között semmi kötelék nincs.
    Új és érdekes szereplők akik sokszor visszatérnek megkeseríteni/felpörgetni Tenchiék életét.

    A Tenchi in Tokyo viszont teljesen más. Nekem nem jött be annyira. Nézhető de valahogy hiányzott belőle valami. Ez is egy olyan Alternatív világ kiadás, itt Tenchi nem Yurai származék ha jól emlékszem. Wasuu Ryokonak dolgozott mint őrült tudós vagy micsoda és csak Ayeka, Ryoko, Washu és Sasami volt benne (amíg néztem legalábbis) ők meg követték Tenchit aki egyetemi tanuló lett Tokyoban. Az első 4-5 epizód után abbahagytam, valahogy nem passzolt az Universe és az ovákhoz képest.

    A Galaxy Police nem volt rossz… de jó sem annyira. Nehéz úgy megkedvelni egy műsort ahol gyenge a szereplő brigád.

    De a filmeket eltudná valaki nekem magyarázni mert azokat nem értem!

    Ha nem láttad akkor ne olvasd tovább!!

    !SPOILER!

    Az egyikben visszajön a jövőből Tenchi és Sasami(!) gyereke.(WTF?!) Meg valami ellenfél akit ugyancsak nem értek.

    Az utolsó mozifilm elméletileg elárulja, hogy kit is választ Tenchi. Én vagyok hülye vagy nekem nem esett le?

   • “Masaki Kajishima and Hiroki Hayashi nem tudom már melyik pontosan a fő írója.”

    Az előbbi, én is rá gondoltam. 🙂 A másodiknak még csak nem is hallottam a nevét sem, persze lehet, hogy ő is benne volt a stábban, de a fő sztorit, szereplőket, meg úgy az egész világot Kajishima Masaki találta ki.

    “Viszont az új részben(kb 2-3 éve adta ki) ott már említés van arról, hogy Tenchi valamikor torna gyakorlatokat tartott az ágyban Ryokoval. Lett egy kislányok és valamikor egy fiuk is született de nem értem az idő vonalat mert elég kusza. Utána ha jól értelmeztem a szöveget Ayekara is rácuppant vagy épp fordítva kitudja.”

    Nekem ez kimaradt (mármint, hogy jött ki új epizód az OVA 3 vége óta, egyről tudok, de asszem az Tenchi apjának az esküvője volt a második feleségével, vagy valami ilyesmi, Tenchiékről max annyi derült ki asszem, hogy most már Tokimi is beköltözött hozzájuk), de arra viszont emlékszem, hogy Kajishima gyakorlatilag magában továbbírta a sztorit, interjúkban, illetve 1-2 saját maga által rajzolt doujinban olyan dolgokat is megcsinált, ami vagy csak időhiány miatt nem kerülhetett bele az OVA-ba, vagy azért, mert nem lehetett 18 karikás a sorozat. XD Mindenesetre határozottan emlékszem egy doujinra, ahol Ryokoval vagy kivel van épp Tenchi az ágyban, míg Ayeka épp kint “vár a sorára”. XD (És ez canon, mármint szerintem eléggé canonnak számít, hiába hentai, ha maga az alkotó írta/rajzolta. XD) Meg nekem is az rémlik, hogy mondta is, hogy igazából ilyen hárem-endinget gondol hivatalos lezárásnak. (Amit szerintem animében legfőképp azért nem csináltak meg soha, mert akkor már nem igazán lehetne hová fokozni tovább a történetet és ténylegesen kénytelenek lennének lezárni. XD)

    “Viszont az igaz, hogy rendezi állítólag a következő ova-t. Kíváncsi vagyok meddig jut vele. Szerintem hamar döglenek meg mint, hogy kész legyen. Kb mint a Berserk.”

    Én erről annyit tudok, hogy még amikor az OVA 3 sem volt kész, akkor kérdezték tőle még előtte, hogy tervezi-e tovább is a sztorit, akar-e esetleg OVA 4-et? Erre mondta, hogy ötletei lennének, de mivel az istennők háborúját az OVA 3-ban le akarja zárni (ezt ugye meg is tette), ezért az OVA 4-re inkább ilyen hétköznapi életes sztorikat szánna már csak, afféle epilógust, meg fillereket, amiket ő ugyan valóban marhára élvezne, viszont lehet, hogy a stúdió így nem fogadná el és nem lennének hajlandóak megcsinálni, mert aggódnának, hogy nem biztos, hogy ez annyira lekötné a fanokat, mint őt. XD Azóta annyi változott, hogy az OVA 3-at is féltek eleinte megcsinálni ennyi év után, de úgy tudom, hogy sikeres lett, így még akármi is lehet belőle a jövőben, de sajnos azóta semmilyen hírt nem hallottam folytatásról. Mondjuk ha engem kérdezel, én a stúdióval értek egyet: slice of life szempontból engem kevésbé izgat az egész Tenchi világ, max még akkor érné meg egy OVA 4, ha Tenchi ténylegesen szerelmet vallana végre valamelyik csajnak, esetleg canonizálná a háremét, de más történeti szál már nem jut eszembe, amiről úgy érezném, hogy annyira fontos, hogy csak ezért egy teljesen új sorozatot csináljanak. Nem véletlen, hogy nekem az OVA 1 volt a kedvencem, ami még bővelkedett meglepetésekben, misztikumban, fantasy elemekben, akcióban stb. Az OVA 2 sem volt rossz, de ott már tényleg inkább a slice of life felé ment el a sztori, persze voltak azért érdekes dolgok, pl. Tsunami története, vagy a királyi család, de valahogy az első OVA feelingjéhez már nem értek fel annyira, meg pl. míg ott volt karakteres főbossnak Kagato (akinek még a háttérsztorija sem volt utolsó, elég csak a Ryokóhoz vagy Washuhoz fűződő viszonyára gondolnunk), addig az OVA 2-ben megkaptuk Doctor Clay-t vagy mi volt annak a neve, aki inkább valami geg-anime főbossának ment volna el. XD Az OVA 3-ban meg a Tokimis ls Z-s szál még jó is lett volna, kissé megint komolyodtak az események az OVA 2-höz képest, viszont Kajishima elfillerezte a nagy részét, pl. halál nem érdekelt, hogy milyen románc bonyolódik Mihoshi bátyja/öccse, meg a főnök-rendőrnő között. 😛 A vége meg jó lett volna, de olyan szinten túl lett bonyolítva, hogy az átlagnéző, aki nem olvasott el minden Kajishima einterjút az elmúlt 20 évből, csak saccperkábé foghatta fel, hogy mit is lát. Kis túlzással majdnem csinált egy End of Evangeliont, csak itt legalább hullák nem voltak. XD Apropó, nem tudom emlékszel-e, de pl. pont az OVA 3 utolsó epizódjaiban volt egy olyasmi flashback-szerű jelenet, hogy Mihoshi bátyja visszaemlékszik egy jelenetre, ahol olyan, mintha Mihoshi komolyan meg lenne sérülve és valami olyasmit mond a bátyus, hogy “nem fogom soha hagyni, hogy újra baja essen”, vagy valami hasonló. Na most emberrel még nem találkoztam, aki el tudta volna magyarázni, hogy az a jelenet mire utalt. XD Frankón olyan volt, mintha Kajishima bele akart volna rakni még egy plusz jelenetet valamikor korábban Mihoshi múltjáról, csak aztán elfeledkezett róla, a bátyus flashbackje viszont benne maradt. XD Sajnos nem egy ilyen dolog volt az OVA-ban, ami max akkor volt világos, ha minden Kajishima interjút elolvastál, mert egy csomószor mondott olyan infókat, amiket igazából az OVA-ban kellett volna elmesélnie. (És az első kettőnél még elhittem, hogy a szűkös műsoridő meg epizódszám miatt nem tette, de amennyi filler volt az OVA 3-ban, ott BŐVEN belefért volna mondjuk az ilyenek elmagyarázása a rendőrrománc helyett. Ha leszámítunk 1-2 extra szereplőt, meg a sorozat utolsó 1-2 részét, akkor az OVA 3-ra igaz, hogy kb. 90%-a filler volt, ami helyére akármilyen értelmesebb dolgot be lehetett volna rakni.)

    “A röhej az, hogy valamelyik a kettő közül írt 2 hentait, mindkettőt megnéztem már csak azért mert Tenchi jó volt. Egyik az Agra Router vagy mi a tököm, ha röviden kéne elmondanom mi ez lenne: Tenchi Muyo, csak a kivágott jelenetek kiadás.
    Csak ajánlani tudom, jót röhögtem a 3 részen.”

    Az is Kajishima volt, a fazon nem bír magával. 😀 XD De amúgy egyetértek, az még a jóféle hülyeségei közül került ki, én is leszedtem és tényleg lol volt. XD (Ja, meg ha még érdekel tőle ilyen kőkemény vígjáték, viszont nem hentai, akkor tudom ajánlani a Photon című animét, szintén a kilencvenes évekből. 😀 A múltkor láttam, hogy azt is ő írta és így két rész alapján eddig nagyon fun, másrészt meg hamar végignézhető, mivel ez is csak hat részes. :D)

    “A másik annyira nem jött be, túl komoly egy ilyen ‘műfajban’ ha lehet annak nevezni. A sztori mondjuk jónak lehet nevezni, elborult de hiányoltam azt a szokásos humort amit a Tenchiben kaptam. Olyan mi lenne ha Tsunami fajtájának a vére egy halandóval keveredik sztori.”

    Na ez viszont nekem totál kimaradt.

    “A tv sorozatot akkor ezek szerint nem láttad?:D Volt a Tenchi Universe és a Tenchi in Tokyo.”

    Ja, de, csak ezeket most azért nem kevertem ide, mert itt már nem Kajishima írta a sztorit (bár a stúdió ugyanaz asszem), azért is lett úgy megoldva, hogy a világ és a szereplők is elég mások voltak. Amúgy a Universe-t néztem végig, az nekem egy tök kellemes meglepetés volt. 😀 Egyik akkori nagy animés nagyon mondogatta, hogy az bizony förtelmes lesz, de igazából ha azon túl tud lépni az ember, hogy kvázi egy alternatív sztori, akkor baromi szórakoztató. 😀 Jó, Kagato abban a változatban eléggé gyenge lett az OVA-verzióhoz képest, de jó volt a sorozat, meg igazából az ilyen “fanservice-kiadás” volt (asszem Junchi mondta rá XD), mármint abban az értelemben, hogy sok olyan jelenet került bele, amiről tudták, hogy a fanok szívesen látnák, de az OVA-ba nem rakhatták be őket. Ilyen volt pl. az a 4-5 rész (de lehet több volt), amikor Washu csinál egy gépet, ami különböző dimenziókba küldi hőseinket és mindig más “szerepeket” kapnak, pl. volt egy olyan világ, ahol Ryoko és Ayeka leszbikus iskoláslányok voltak, Sasami meg magical girl. XD Ennek az egész sokepizódos-dimenziós izének történetileg semmi értelme nem volt, de legalább jókat röhögött a néző. XD Ja és nagyon fontos: az összes Tenchi sorozat közül ennek volt a legkirályabb openingje. 😀 (Endingje is majdnem, csak nálam azért a legjobb ending még mindig az OVA 1-é. 🙂 De a második a Universe.)

    A Tenchi in Tokyo meg szerintem konkrétan egy hulladék lett, tipikus példája annak, amikor pont egy bőrrel többet húzunk le egy franchise-ról, mint amennyit még kibír. Konkrétan EGYETLEN epizódot bírtam belőle, már az opening ritka gáz volt (úgy zeneileg mint mozgásilag, jézusom, az az animáció, meg azok a torz fejek…), maga a rész pedig egy hülyeség, nem is igazán értettem, hogy Tenchinek miért kéne shinto papnak tanulnia, de az utolsó szög a sorozat koporsójába számomra az volt, amikor Ry-oh-ki itt nem űrhajóvá, hanem rózsaszín, óriás nyúl-mechává alakult, Sasami meg beleugrott és ő verte le így az ellent. Asszem valahol itt kapcsoltam ki. 😀 XD Meg persze voltak még ilyen kapcsolódó hülyeségek, mint pl. hogy Tenchinek nem elég az eddigi hárem, kitalálták, hogy a suliba, ahová járnia kell, szintén viszonya lesz egy osztálytársnőjével. (Már az OVA 3-ban sem értettem, hogy mi ez a hülyeség, hogy Seto-sama vagy kicsoda “kijelölt” Tenchinek egy jövendőbelit, de ott még lenyelhető volt a dolog.)

    “De a filmeket eltudná valaki nekem magyarázni mert azokat nem értem!

    Ha nem láttad akkor ne olvasd tovább!!”

    Nem láttam még ugyan a filmeket, de továbbolvastam, mert ebből nem zavar a spoiler, bár így sajnos válaszolni sem tudok a kérdéseidre. Amúgy az a lol, hogy ezt én is csak mástól hallottam, hogy állítólag az utolsó filmben Tenchi tényleg választ valakit, de igazából sehol nem láttam, hogy ez olyan egyértelműen kiderülne, szóval szerintem nem benned van a hiba. XD A filmeket amúgy majd tervezem egyszer megnézni, de már elolvastam az ismertetőjüket, szóval kb. tudom, hogy mi van bennük, meg zavart, hogy ezek megint olyanok, mintha egy újabb alternatív verziót nézne az ember.

 5. Ááá, Péter, csesszus! Pont a magyar piac halálát megírtam a szakdogámba. 😀 Igaz nem ennyire szabatosan fogalmazva, de a lényegi vonalak azonosak. Csak schmittizálás miatt el ne dobják véletlenül. xD *joke*

  • Ha most ez egy szakdoga lenne, én is finomabban fogalmaztam volna helyenként, illetve más címet adtam volna neki, mondjuk: “Az anime piac öngyilkossága” vagy valami hasonló. =)

   Amúgy ez alapjáraton egy szomorú dolog, hogy ma egy anime fan arról tud írni szakdolgozatában, hogy hal(t) meg annak a piaca, amit szeret.

   • Na igen, bár mondjuk én kitértem a 2000 előtti időkre is a fejezetben, vissza a ’70-es évek elejéig, de a lényeg így is az ezredfordulót követően érkezett. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az első nagy egységen túl ezt a fejezetet gyűlöltem gépelni. Kifejezetten élveztem, utána meg is lett a kedvem, hogy lezárjam a második nagy egységet. Cinikus mosollyal zúztam bele 4 oldalba, amit lehetett elmondani róla.

    Hogy most szomorú dolog vagy se… Nem tudom, őszintén szólva, az internet naprakészsége mellett egy ennyire elmaradott és igénytelenül kialakított piacot fenntartani költséges és rohadt nehéz. A rossz üzletpolitikára és a hozzá nem értésre fogva én csak azt tudom mondani, hogy ezek megérdemelték, hogy a “hangokra” építettek, mint annak idején a DB esetében a mangánál, ami 16 kötet után befuccsolt, hiába volt népszerű a sorozat akkor az RTL-en. A VHS-ek ugyanígy jártak… De amíg friss a hamu, nem születik újjá a főnix se. Csak ezt a főnixet pénzzel kéne etetni…

    Mondjuk van 3-4 polcnyi DVD-kiadványom, de igazából azok, amiket úgy láttam érdemesnek, hogy megvegyem. Ebből a Bebopot piszok nehéz volt összeszedni egyesével. Befejezetlent nem szeretek venni, most is a Ghost Hound itt áll, várunk 1,5 éve a pöcsforgató Mirax-ra, hogy műveljen már csodát, mert eddig csak 4-5 alkalommal tolta arrább a megjelenését a 4 és egyben utolsó lemeznek. Emellett 3/4 polcnyi manga, ami igazából 6 címet foglal magába (Hetalia, Dominion, Pirontan, Nyári srácok, Élni, Árnybíró), de amiben mostanában utazok, az a light novel (Spice and Wolf és Bungaku Shoujo, illetve most már a Haruhi is angolul – ez utóbbinak a sorozatait szívből gyűlölöm, de a regényforma már messze élvezhetőbb). Amit még külföldről beszereznék, az a Galaxy Express 999 3 omnibus kötete (rohadt drága és még rohadtabbul ritkább), illetve az olasz Hazard Edizioni Queen Emeraldas-a (már csak az a kérdés, hogy kapható-e még antikváriumon túl is).

 6. “Az adó, szinkronos és feliratos animéket, egyaránt a műsorára tűzött…”

  Azért tegyük hozzá, hogy a feliratos animéket már az A+ “leszálló ágában” kezdték megvenni, sanszos, hogy olyasmi miatt, mivel már nem volt pénzük rá, hogy leszinkronizáltassák őket. XD Ez abból is észrevehető volt, hogy jellemzően az összes feliratos anime valami noname szar, vagy legalábbis erősen “rétegsorozat” volt, illetve abból, hogy Muffin őrült módon kardoskodott mellettük, ha valaki csak meg merte említeni, hogy azért nem egészen ilyesmikre gondoltak, amikor korábban kérték, hogy “legyenek már feliratos animék is eredeti nyelven”. (Márpedig tudjuk, hogy ő is egyike volt azoknak, akik az “előbb halok meg, mint hogy igazat adjak a fanoknak azzal kapcsolatban, hogy romlik a csatorna színvonala” filozófiát követték.) Ezt csak azért írom le, mert nem úgy zajlott ez, hogy “minden szép és jó volt, amíg A+-nak hívták, de aztán a csúnya, gonosz, kapitalista Animax rátette a mancsát és jól elbaszott mindent”, hanem eléggé látszott, hogy az A+ is kezdi az utolsókat rúgni, ha nem lett volna belőle Animax, szvsz már akkor sem létezne. Ebből a szempontból pedig még valahol érthető is, hogy ráálltak a tucatshounenekre, mivel azt szűrhették le a dologból, hogy hiába vettek ők Triguntól Slayersig sok jó sorozatot, úgy tűnik, azok sem voltak annyira népszerűek, hogy egyáltalán a licenszelési árukat visszahozzák, ergo jöttek a gagyibb sorozatok, immár feliratosan (amik nyilván szintén nem javították a nézettségi arányokat…), majd ezután jött az Animax, A+-ék meg választhattak, hogy vagy “átlényegülnek” Animaxxá és cserébe pár évig még lesz esélyük tejeltetni a fanokat, vagy pedig helyben megszűnnek létezni.

  “Ha jobban megnézzük, látunk ezek között shounent, seinent, shoujot, magical girlt, ecchit, sport és merch sorozatokat, fiataloknak és idősebbeknek szánt darabokat egyaránt. Vagyis, volt választék.”

  Mondjuk az ecchit én mindig hiányoltam az Animaxról (tudom, rohadjak meg 😀 de már csak “for the fun” is kíváncsi lettem volna a magyar átlagfan reakciójára, amikor először lát ilyet XD), nem is nagyon volt olyan cím, amire rá lehetett volna mondani, hogy az. (Talán az FMP: Fumoffu, de az is elég harmatos volt ebből a szempontból, inkább csak szimpla vígjáték.)

  “Helyette, 2010-től, a műsorstruktúra átalakult, és az anime sorozatok mellé, átvettek egy rakás élőszereplős, jórészt amerikai műsort, az AXN-től. Ezzel gyakorlatilag az Animax megszűnt anime csatornának lenni, és ennek az érvágásnak bizony egyetlen következménye lett, a nézettség, még rohamosabb ütemben kezdett csökkenni.”

  Mondjuk tegyük hozzá, hogy ez nem a magyar vezetőség “zsenialitása” volt, az amcsi Animaxxal ugyanez történt, azon tudtommal már egyáltalán nem is megy anime. Ahhoz meg gondolom kis halak vagyunk, hogy visszapofázzunk a Sony-nak, hogy mit szeretnék leadni és mit nem. (Cartoon Network-ről is ilyesmit hallottam amúgy, az amcsi forgalmazó dönti el, hogy mit adhatunk a magyar CN-en.)

  “Jogosan tehető hát fel a kérdés: Ha a beidegződések ellen akartak küzdeni, akkor nem lett volna célszerűbb, mondjuk egy sport animét műsorra tűzni, és annak a mangáját kiadni?”

  Mert azokat a kutya nem nézi. 😀 Nem csak az animékkel frissen ismerkedőket nem lehetne velük “megfogni”, de a “régi motorosok” nagy hányada is azt szokta írni fórumokon, hogy dögre unja magát a sportanimék 99%-án, mivel gyakorlatilag ugyanaz megy bennük, mint egy való életbeli meccsen, azzal a különbséggel, hogy mondjuk plusz látványeffekteket raknak be, ha eltalálja valaki a labdát, vagy idióta támadásneveket ordítanak közben. Speciel akármelyikbe néztem bele, általában egy rész mindig bőven elég volt belőle, bár igaz, engem a való életben is hidegen hagy a sport, szal lehet én pont rossz példa vagyok, de másoktól is hallottam, hogy “ha sport, akkor inkább az igazi szavazok”. Meg gondolom mire Animax lett az A+, volt valami nézettségi adat, hogy Tsubasáék kalandjaira hányan voltak kíváncsiak és a számok valszeg ott is magukért beszéltek…

  Persze nem mondom, hogy ha a sztereotípiák ellen akartak volna küzdeni, akkor nem választhattak volna jobb címeket is ebből a célból, de egyrészt remélem mind tisztában vagyunk vele, hogy ez a “nemes cél” jó duma, de ez valójában leginkább a pénzről szólt (pénzt pedig a Hellsingtől és hasonló népszerű sorozatoktól remélhettek, vér ide vagy oda) másrészt meg relatíve kevés olyan anime van, amivel kaszálhatnak is és “európai szemmel nézve” nem véres és nem is perverz. Ergo választhattak, hogy látókört szélesítenek és cserébe még hamarabb mennek csődbe, vagy gyorsan megveszik a hype sorozatokat és cserébe legalább pár évig úszhatnak a pénzben. Hát megint mit választottak végül… 😀 XD

  “Az Animax és baráti köre, valójában a rossz üzletpolitika, és a még rosszabb kommunikáció miatt kerültek ebbe a mostani helyzetbe, hogy lényegében halottak.”

  Ez tény, persze lehet, hogy egyéb tényezők is közrejátszottak a dologban, de az tuti, hogy ezzel a hozzáállással a saját sírjukat ásták. (Ugyanakkor tényleg ott van a fanoknak az a hozzáállása, hogy amit letölthetnek, azért fix, hogy nem adnak ki pénzt, de erre még kitérek majd.)

  “Mert afelől senkinek ne legyenek kétségei, hogy ha az Animax bedől (márpedig jelen állás szerint, be fog), akkor hamarosan követik majd a szövetségesei is, előbb-utóbb.”

  Erre viszont azt mondom, hogy várjuk ki a végét. Az Animax kvázi már legalább egy éve halott (nem nagyon hiszem, hogy a még futó Naruto és Bleach miatt jár mindenki MondoConra, vesz Mangafan cuccokat, illetve Mondo magazint), ennek ellenére a “többiek” ha nem is mesésen, de egész még elvegetálgatnak. Szvsz sikerült szerencsére időközben “kinevelni” egy olyan réteget, akik tovább látnak az aktuális shounen tucatszaroknál és már régen a netről töltik az animéket, nem pedig azt eszik, amit az Animax még oda-odavet nekik. Lásd pl. a Mondót, ami olyan nagy mértékű pozitív változáson ment keresztül, hogy lehet magam sem hinném, ha nem a saját szememmel láttam volna. Sokkal kevésbé hangsúlyos már az “Animax reklámmagazinja” feelingjük, helyette Japánban most induló animékről cikkeznek és olyan témákról is írnak, ami szvsz pár éve még elképzelhetetlen lett volna náluk. (Pl. épp a most áprilisi számban egy álmod vált valóra: a japán társadalom perverz/negatív oldalát taglaló cikk jelent meg.) Bevallom, én kicsit még abban is reménykedek, hogy ha a csatorna megdöglik, akkor végre megszűnik ez a hülye függésben levés tőle és akkor már abszolút arról lehet majd cikkezni, amiről csak akarnak, illetve a Mangafannak sem lesz “kötelező feladata”, hogy legalább egy Animaxon futó animéből kiadja az azonos című mangát is. (Oké, nyilván a Mondo is azért kezdett “nyitottabb” lenni, mert felismerték, hogy az Animaxon lassan egy szál anime sem fog futni, ergo a csatorna fényezését a továbbiakban lehetetlen lesz megoldani, elvégre azt nem lehet reklámozni, ami nincs, viszont én úgy vagyok vele, hogy kezdetnek már ez is jó, legalább nem csinálják azt, hogy ők is egyből megszüntetik a magazint, ha a csatorna is haldoklik, vagy hasonló hülyeséget.)

  “A csatorna üzletpolitikája, lényegében arra a jó kis kapitalista elvre épült (akárcsak a Mangfané), hogy ami nem hozott hasznot, nem hozta azt a nézettséget, amit vártak tőle, azt kegyetlenül elmeszelték. ”

  Mondjuk nem azért, hogy őket védjem, de mondj ma egy olyan TV csatornát, ami nem ilyen elven működik és kereskedelmi alapú. Ez mindenhol így megy a világban, beleértve Japánt is: amelyik sorozat nem sikeres, az kegyetlenül megy a levesbe. Mit csináltak volna? Szívjóságból hagytak volna a műsoron minden olyan animét, amire kettőnél több néző azt mondta, hogy neki tetszik és nem örülne, ha nem folytatnák, amíg végül olyan mínuszba kerültek volna, hogy már a villanyszámlát sem tudták volna fizetni és azért szűnt volna meg a csatorna, vagy mi? XD Ez még akkor sem lett volna megvalósítható, ha tényleg a közszolgálatiság, a látókörszélesítés és hasonló “nemes célok” vezérelték volna őket (amiket amúgy sem hittem el, mint már írtam fentebb XD), mivel egyszerűen elfogyott volna a pénzük.

  “A Naruto és a Bleach voltak a legnézettebb animék, amikből azt a következtetést vonták le, hogy ez kell a népnek, így ezekből vettek még többet…”

  Sajnos igazuk is lett, legalábbis én tényleg azt tapasztaltam, hogy ezekre itthon komoly igény van. (És most olyan szívesen ideírtam volna, hogy “bár csak a fiatal, újdonsült fanok körében”, de sajnos nem egy 20-30 közötti habzó szájú Narutarddal is találkoztam már, úgyhogy nem csak a “Ricsi-senseiek” körében hódított ez a cucc, függetlenül attól, hogy a minősége ótvar.) Gondolom azt sem puszta hülyeségből csinálja a mai napig a Mangafan, hogy míg mondjuk a Kenshin tart a 12. kötetnél (de ott áll egy éve kb…), a Nana meg 10 körül, addig a Naruto már 18-nál jár és mindig azon igyekeznek, hogy abból minden Conra kijöjjön legalább egy új kötet, akkor is, ha emiatt a többi cím folytatásait késleltetni kell és azok mondjuk csak úgy “random” jelennek majd meg, vagyis nem valami animés rendezvény keretein belül. (Pedig mint tudjuk, olyankor helyből annyi példányt lehet eladni 1-1 címből, mint máskor a könyvesboltokban csak hosszú hónapok alatt.) A kiadó tehát valószínűleg azt tapasztalta mangfronton is, hogy a kukást cosplayelő, nem csak hajszínben szőke ninjagyerek kalandjaiból veszik a legtöbb kötetet, ezért arra keményebben ráálltak. Ezen lehet keseregni, engem is zavar a dolog, de speciel üzleti szempontból ez egy teljesen érthető és logikus lépés.

  “[…]Nem gondolkoztak távlatokban, és nem mérték fel a hosszú távú következményeket. Vagyis nem fogták fel, hogy a divathullám nem fog örökké tartani, és a 10-16 éves tinikre nem lehet alapozni tartósan egy piacot, már csak azért sem, mert nem rendelkeznek saját keresettel.[…]”

  Ez mind igaz (illetve az is, amit előtte és utána írsz a bekezdésben), viszont azért annyit megjegyeznék, hogy az anime/manga (főleg az előbbi) azért jellemzően világszerte a kamaszok hobbija. Persze tény, hogy meg lehetne szólítani a 20-30 közötti korosztályt is, vagy akár a 16-20-asokat, de nem lehet ráfogni, hogy ilyesmivel nem próbálkoznak, ott van pl. a Berserk manga. Az más kérdés, hogy tuti, hogy az is jóval kevésbé fogy, mint mondjuk a Natúró, csak a DeltaVision a japán cuccokon kívül épp elég más fantasy terméket is árul ahhoz, hogy úgymond “kis veszteség” mellett is megérje nekik mangázni. De visszatérve az elejére: szóval ez elsősorban a kamaszok hobbija és nem csak nálunk. Talán Japánban mondható el az, hogy a 20-30 közöttiek is rengeteg seinen/josei manga közül választhatnak, szóval náluk nem áll meg 16-18 év körül a mangázás, de lefogadom, hogy még ott is főleg a “kölykök” teszik ki a potenciális vásárlóréteg jelentős részét, animét pedig még Japánban is csak ők néznek, mivel 20 év fölött ott már úgy hajtják az embert, hogy mangázni is csak azért van ideje, mert azt elolvassa reggel a metrón munkába menet. Oké, vannak ellenpéldák is, de jellemzően azért nem a felnőtt, dolgozó emberek hizlalják fel világszerte a manga-anime piacot, hanem a kamaszok, akik kikönyörgik anyutól-aputól a pénzt rá. (Anyu és apu ugyanis addigra kétszer is meggondolja, még ha amúgy fan is, hogy mire veri el összekuporgatott fizetését, viszont mint tudjuk “a gyereknek mindent”, ergo rá akkor is költeni fog, ha magára amúgy nem tenné.)

  Illetve az is tény, hogy bár valóban nem volt látható semmiféle hosszútávú tervre utaló nyom Animaxék üzletpolitikájában (már azon kívül, hogy “megveszünk pár sorozatot, aztán meglátjuk, meddig tudjuk fejni a fandomot”), viszont ők szerintem egyszerűen azt remélték, hogy itt is bekövetkezik majd az, mint amcsiknál. Ők a 90-es évek eleje/közepe környékén kezdtek el animézni-mangázni, ugyanazok a problémák voltak kezdetben náluk is, mint nálunk még anno a DB/SM-nél (cenzúra ezerrel, mert “túl véres”, gondosan meg kellett válogatni, hogy melyik címet veszik meg és milyen időpontban adják le, stb.), viszont ott valahogy nem “befulladt” ez az egész, hanem egyre inkább gyarapodott, mostanra pedig ott tartunk, hogy a híresebb sorozatokból egyes cégek szimultánban streamelik az új részeket amcsiban a japán megjelenésükkel, illetve a híresebb címeket a japán kiadás után nem sokkal ők is nyomják Blu-ray-re egyből. Szerintem itthon is ilyesmiben reménykedtek, csak azt felejtették el, hogy az amcsik jóval többen vannak, nekik is kellett úgy 10-15 év, hogy eljussanak erre a szintre és úgy “mellékesen” nekünk romokban a gazdaságunk, nekik nem, ergo ott alapból jóval több ember teheti meg, hogy szórja ilyesmire a pénzt. Plusz ugye amcsiban sosem volt annyira underground szubkultúra ez az egész, mint nálunk, mindig ment anime valamilyen TV csatornán stb., míg itthon kvázi teljesen arra szokott rá, aki animézett, hogy “vagy letöltöd a netről kalózba’, vagy a büdös életben nem fogod látni ezt vagy azt a sorozatot!”. EZUTÁN tényleg baromi nehéz lehet rászokatni arra egy egész fandomot, hogy “figyi, meg lehetne oldani, hogy ne tőccsé le?” XD

  “Ehhez azonban, előbb meg is kellett volna hallgatni a nézőket, hogy tudják, “mit kíván a magyar nemzet”.”

  Mondjuk kívánt mindenki mindenfélét, az egyiknek csak szinkronnal volt jó, a másiknak csak felirattal, a harmadik több shounent akart, a negyedik inkább shoujót, az ötödik új sorozatokat, a hatodik nosztalgiából a régi RTL klubon menőket, stb-stb. Nem mondom, hogy profi volt a csatorna,, de azért annyi “sírós picsát”, ami az Animax fórumon is volt, ember legyen a talpán, aki ki tud szolgálni úgy, hogy mind elégedett legyen.

  “Ezek közé tartozik az “örülj, hogy ez is van” elv, amit a 20. században, a gazdasági válságok, és a háborúk következményeként jelentkező tartós nélkülözés váltott ki.”

  Na igen, ez volt az egyik legnagyobb fail, főleg egy olyan fandommal szemben, akik amúgy azt szokták meg, hogy “ha nem adod, amit kérek, letöltöm magamnak öt perc alatt”, ahogy azt már fentebb írtam. Persze tény, hogy egyesek irreális módon követelőzőek voltak, illetve tényleg azt hitték, hogy az animék megvétele valahogy úgy történik, hogy a magyar forgalmazó csettint egyet és a japók máris magánrepülővel hozzák neki a teljes sorozatot, ami már le is van szinkronizálva előre. Viszont ezek mellett rendre felbukkantak normális emberek is, akik a lehetőség szerint értelmes hangnemben próbáltak aziránt érdeklődni hogy mégis mire fel ennyire töketlen ez a csatorna és miért érzi úgy egyre több néző (jogosan), hogy leszarják őket, de az “irtóhadjáratba” beleőrült “Muffin & Co.” természetesen ezeket is ugyanabban a “csípőből paraszt vagyok” stílusban támadta le, amivel csak azt érték el, hogy másnap eggyel több ember állt rá a netes letöltésekre. XD Az külön “tetszett”, amikor az Animax belépett “végnapjaiba”, ami azzal járt együtt, hogy sorozatos sugárzási bakikat követtek el (de olyan szépeket ám, hogy a Hellsing hangsávja ment a Gankutsuou alatt, meg ilyenek… XD), kis túlzással nem telt el úgy este, hogy valami hasonló dilettáns marhaság be ne csúszott volna, de persze ha ilyenkor valaki panaszkodott fórumon, akkor is ő volt a hülye, elégedetlen fasz, aki nem tudja értékelni a jót és blablabla. 😀 Mi meg haverokkal már komolyan azon röhögtünk, hogy az Animax stábjában tuti az megy minden este, hogy megpörgetik a Twistert, amikre színek helyett ilyenek vannak írva, hogy “epizódok felcserélése, hibás hangsáv, X anime felirata Y anime alatt, stb.”, aztán ahol megáll a nyíl, azt a bakit követik el aznap, mert szinte már lehetetlen volt, hogy ez ne direkt legyen csinálva, annyira gyakorivá vált a dolog. XD

  “Egy komoly kiadó, újság, sohase közvetlen, tegező stílusban válaszol, és főleg nem engedhet meg magának személyeskedést, komolytalan, gyerekes hisztizést, sértődést, egy esetleges kritika kapcsán, pláne ha az megalapozott.”

  Bocs, de ez így elég hülyeség, miért ne tegeződhetnének, ha a célközönség kamaszok? Az 576 Kbyte több, mint tíz éven át volt az ország vezető gamer magazinja, de asszem nézett volna mindenki, ha CoVboyék magázzák az olvasókat, amikor a Csevegőben válaszolnak nekik. 😀 Meg úgy egyáltalán, nem egy Népszabadság/Magyar Nemzet a Mondo sem, hogy ennyire “komolykodni” kelljen, másrészt hülyén is venné ki magát szvsz, ha mondjuk az olvasók 10-20 év közöttiek, a szerkesztők meg maximum harmincasok, de jó eséllyel annál fiatalabbak. Az persze tény, hogy a tegeződésen túl azért illendő lett volna minimum az alapvető udvariassági szabályokat betartania mindkét félnek, Mangafanék nem egyszer reagáltak “Hé paraszt, melyik út megyen itt Budára?” stílusban, esetleg csak indok nélkül töröltek olyan postokat a fórumukról, amik szerintük nem voltak odavalók. (Ezt már úgy is kiérdemelhetted, ha mondjuk úgy védted meg egy kevésbé sikeres mangájukat, hogy mondjuk a Naruto színvonalával állítottad azt párhuzamba. XD)

  “Az Animax ezt egy másabb formában művelte, ők ugyanis, érdemben, egyszerűen nem kommunikáltak a nézőkkel, sőt a fórum (amiről külön bejegyzést lehetne írni) technikai okokra hivatkozva történő törlése, majd vissza nem állítása után, gyakorlatilag még a felületet is megszűntették.”

  Igen, ez ismét egy megafail volt tőlük, főleg, hogy így végleg szétzilálták az odajáró animéseket. Eddig az volt, hogy ha a műsor szar, a moderátorok és a szerkesztők szarok, egyesek legalább a társaság miatt még jártak oda, de ezzel őket is sikeresen kicsinálták.

  “Eleve fölösleges volt a Bleach mellett elkezdeni a Narutot, mert egy végtelenített shounen fight bőven elég lett volna egy ekkora országba. Hasonlóan elhibázott döntés volt, például a Detective Conan, és a Dragon Ball GT megvásárlása, előbbi ugyanis szintén egyike a végtelenített fillereknek, még utóbbi úgy ahogy van, csak egy non-canon filler, amit még a franchise rajongói se szeretnek. A Slayers Revolution, Evolution-R mellé meg már csak a Premium mozit kellett volna megvenni, hogy sikeresen összegyűjtsék a franchise legalját.”

  Itt szerintem megint azt nézték be, hogy amerikai piacnak nézték a magyart. Illetve ismét nem bírtak ellenállni a pénznek. A Naruto mellé azért “kellett” a Blach, mert “há’ ugyanolyan sikeres, nehogy má’ ne kaszáljunk kétszer annyi pénzt, ha megtehetjük!”, a Detective Conan meg szvsz üdítő színfolt lett volna (végre egy gondolkodós anime a sok agyatlan fighting mellé), meg Japánban is baromi nagy sikere volt, csak addigra már sikeresen úgy “elhülyítették a nézőket” ezzel a sok kommersz szarral, hogy senki nem volt kíváncsi egy japán Sherlock Holmes kalandjaira. A DB GT-t a DB fanboyok szájának betömése végett hívták életre, csak azt nem értették meg, hogy ők főleg nosztalgiából sírnak, ergo vagy a régi RTL klubos DBZ-t adják le nekik, vagy semmit, a Slayers R és E-R pedig ilyen “addig üsd a vasat, amíg meleg” felfogású megvétel volt, mivel az azon kevés sorozatok egyike, ami talán nálunk is ugyanolyan népszerű lett, mint Japánban, az más kérdés, hogy ugye ott sok év telt el a Try és az R között, magyarban meg hiába adták őket majdnem egymás után, így is érezték a fanok, hogy ez már egy jóval gyengébb “utángyártott” eresztése a franchise-nak. Azt mondjuk tényleg nem értem, hogy miért ragaszkodtak olyan makacsul ahhoz, hogy “márpedig a DBZ kópiái eltűntek és különben is blablabla….”, ha a Viasatnak kb. azonnal előkerültek. XD Sokkal nagyobbat “robbant” volt, ha tényleg az Animax kezdi újra leadni. Nem mondom, hogy az megmentette volna a csatornát, de állítom, hogy ott lett volna a legnézettebb cuccaik között, versenyben Fartúró és Giccs kalandjai mellett. 😀

  “Az RTL Klubbal sohase sikerült zöldágra vergődniük, ennek ellenére minden évben, minden évszakban megpendítették a hírt, hogy nem csak az InuYasha lesz majd egyszer befejezve, de még a Dragon Ball, Sailor Moon is újra látható lesz.”

  Na igen, volt egy “egyességem” magammal, hogy majd akkor nézek újra Animaxot legközelebb, ha vagy az IY vagy a D.Gray-man maradékát megveszik végre. Nem azért, mert ez kívánságműsor, csak gondoltam jogosan várhatok el tőlük olyasmit, amit ők maguk ígérgetnek már hosszú évek óta, de úgy látom, ez sem fog már soha bekövetkezni, hamarabb szűnik meg az egész csatorna. XD

  “Ilyen hír, ebben a stílusban, egy tisztességes, komolyan vehető, hozzáértő anime csatorna weblapján, meg se jelenhetne.”

  Egyrészt, másrészt meg látszik, hogy ez megint a pénzről/önreklámról szól, ilyen “hány sugárzott anime linkjét tudod belenyomni egyetlen listába?” játékot játszottak. Szánalmas. :/

  “Mit is mondhatnék még? Nos, úgy vélem az alcím lényegében összefoglalja, mit is gondolok az Animax-ről. Egyedül már csak arra vagy kíváncsi, meddig húzzák még, bár gyanítom, hogy 2014-et, már nem érik meg.

  Hazudnék, ha azt mondanám, hogy kár értük.”

  Azért én a Mondo magazint sajnálnám, most, hogy nem olyan rég végre “normálissá” váltak, illetve a MondoCon is hiányozna, lévén kb. az egyetlen értékelhető igazán nagy animecon az egész országban (mondom ezt úgy, hogy évi egy, max két pesti con szokott nálam időbe/energiába/pénzbe beleférni), viszont egyetértek, az Animax csatornának így a jelenlegi formában már semmi értelme, ha meg is maradna, amcsi valóságshow-kon, meg idióta live action sorozatokon kívül más már nem enne rajta, akkor meg már egyszerűbb lecserélni a logót “Amerikamax”-ra.

  • Az A+ közel sem volt tökéletes, ez való igaz, de itt az is befigyelt, hogy az RTL számára ez csak amolyan mellékvágány volt, akárcsak a Cool, és a többi. Nem véletlen, hogy ők “gond nélkül megtehették” hogy a kész szinkronok ellenére nem fejezik be a DBZ-t, InuYashát, mert volt mellette Való Világ, Mónika Show, Vágó Pista, Heti Hetes, hollywoodi siker filmek, stb. Az animések hőböröghettek, de itt a csatorna megtehette, hogy tesz rájuk, mert nem ők voltak a fő bevételi forrás. Az A+, és annak választéka, kezdésnek szerintem jó volt, ha nem is maradéktalanul.

   Ecchinek ott volt a Kiddy Grade. =)

   Sport animékkel való igaz, hogy nem lehet kasszát robbantani, mert nyilván többeket érdekel egy Hellsing, mint egy Prince of Tennis. De itt most nem az eladhatóság a lényeg, hanem hogy nem kellett volna rendre egy olyan célra hivatkozni, amit úgy se tudnak betartani, mert ez így képmutatás. Olyan, mint ha valaki azt mondaná, hogy küzdjünk a túlsúly, és az egészségtelen táplálkozás ellen, majd beállítana két junkfood menüvel. =D

   Elkaszálást illetően, azért az teljesen más, amikor egy kereskedelmi csatorna, mint az RTL, vagy a TV2, indít egy műsort, de az nem kell a népnek és leveszik, mint amikor valakik, akik egy bizonyos szubkultúrát szeretnének kiszolgálni, ám érdemi kommunikáció hiányában, random ötletektől vezérelve, beruháznak egy több száz részes sorozatra, ami még mindig fut. Abból megvesznek 50 részt, aztán rácsodálkoznak, hogy nem kell népnek, miután is kinevelték azt a nézőtípust, akinek az értelmi szintje, és a látóköre, megragadt a Naruto szintjén, és másra nem is nyitott. Ergo ezzel nem csináltak mást, mint kihajították a pénzt az ablakon, és 1-el növelték a befejezetlen animék számát.

   Apropó befejezetlenség… Ha valami következménye volt annak, hogy az RTL nem adta le végig, se a DBZ-t, se az Inuyashát, akkor az volt, hogy erre jogosan lettek rohadt érzékenyek az emberek, főleg mi, idősebbek. Joggal vártuk el, hogy egy anime csatorna, ennél különb mentalitással álljon hozzá a nézőihez. Magyarul, szavahihető legyen, és amibe belekezdett, azt be is fejezze, illetve amit megígért, azt tartsa is be. Ezzel pedig nem azt mondom, hogy akkor például a Detective Conan-t is erőltetni kellett volna, hiába nem volt nézettsége, mert azt elve meg se kellett volna venni, azon körülmények között.

   Azzal is egyetértek, hogy valahol törvényszerű, hogy a húzó címek, a végtelenített shounen fightok, mert a sok fiatal, kezdő animés, ezekkel fog első körben megismerkedni, és ezeket fogja megszeretni, mert lényegében nekik is szólnak. Régen is a DBZ volt a legnépszerűbb anime, a rajzfilmklubon. Viszont egy ekkora országba, 2 shounen filler, amik már akkor több száz résznél jártak, bőven elég lett volna. Ezek mellé totál fölösleges volt még többet venni, mert két hype mellett, amik lefedték a közönség ezen részének igényeit, többnek már nem volt különösebb esélye. Csak hát ezt is látni kellett volna.

   Kiszolgálással kapcsolatban, nyilván én se arra gondoltam, hogy mindenki egyéni kívánságait teljesítsék, de például ki lehetett volna egy olyan rendszert találni, hogy akkor legyen egy shounen, egy shoujo, egy seinen, egy merch, meg egy humoros ecchi/hárem, minden kategóriában van öt cím, amit meg tudunk venni, és online szavazásra bocsássuk. Döntse el a nép, mit akar, műsorra a tűzzük a nyerteseket, és ha például a 2. helyezett, csak kicsivel maradt le az elsőtől, akkor majd következőnek az jön. Ahhoz a semmihez képest, ami volt, ez már valami lett volna.

   A kommunikációs stílusnál pont arra gondoltam, amikor valaki, a kellő tiszteletet megadva, szépen tételesen felsorolta, mi is a baj például a Kensin mangával, majd bátorkodott ezért jogosan kérdőre vonni a kiadót, mire jött Csabi, mint a kiadó feje, és majdhogynem azt mondta az illetőnek, hogy: “ha ennyire okos vagy, csinálj jobbat!”. Szóval érted, egy dolog, hogy valamit elcsesznek, de hogy erre fel még gyerekes stílusban meg is sértődnek, az már szánalmas.

   Természetesen a fandom is kivette a részét abból, hogy végül is ide jutott piac, ahová, de ahogy írtam is, ez a tyúk, vagy a tojás esete. Szerintem itt is az volt a baj, hogy az átlag animést, kétfajta impulzus érte. Az egyik volt, az a felelőtlen ultratolerancia, amit a Mondo fórum, és a Mondoconok tudhattak magukénak, ahol minden hülyeség meg volt engedve, moderáció nélkül. A másik, ennek a totális ellentéte volt, az ami az Animax fórumon ment, ahol nem demokrácia, hanem fasizmus volt, és mindent tűzzel, vassal, de legalább is törléssel irtottak, ami szembement az ő elveikkel. Esetleg ha érdekük úgy kívánta, még meg is hamisították az illető kritikáját, függetlenül annak stílusától és tartalmától. Ebből pedig mit szűrtek le az olyanok, mint mi? Azt, hogy az egyik oldalon olyan alpári a színvonal, hogy az üvöltő hülyeség, elnyom minden értelmes gondolatot az éterben. A másik oldalon pedig azért nem lehet semmi konstruktívval előállni, mert a rendszer nem tűri a kritikát, és meggyőződéses alapon akadályozza, hogy bármilyen más véleményén helyet kapjon.

   A Mondo való igaz, hogy mindenképp pozitív irányba változott, az újság tartalmát illetően, de nekem sajnos van egy olyan érzésem, hogy már későn.

   • “Ecchinek ott volt a Kiddy Grade. =)”

    Első gondolatom az volt erről, hogy “Á, gyenge volt az ahhoz…:P” (mármint ecchi jelenetek szempontjából, komolyan, a Fumoffuban többre emlékszem XD), de egye-fene, fogjuk rá. XD

    “De itt most nem az eladhatóság a lényeg, hanem hogy nem kellett volna rendre egy olyan célra hivatkozni, amit úgy se tudnak betartani, mert ez így képmutatás. ”

    Valóban, de gondolom itt arról van szó, hogy mennyivel jobban hangzik már egy ilyen “nemes cél”, mintha mondjuk Csabi és Dönci a kamera elé állnának, aztán bemondják, hogy “az a szándékunk, hogy a magyar fiatalokból is legalább akkora animemániást csináljunk, mint amekkorát az amcsik csináltak a sajátjaikból és akkor nekünk bizony nagyon jó lesz, mert dőlni fog a lé”. 😀 XD Lásd “elődjüket” a MAT-ot, akiknek asszem a honlapjukon a “célkitűzés” szintén egy hasonló rizsával kezdődött, de ők aztán talán még annyit sem tettek a japán kultúra és az animék megismeréséért, mint Mondóék. Egyedül azzal döngették mindig a mellüket, hogy “de mi kezdtük el szervezni a Conokat, mi tapostuk ki az ösvényt, hogy most már bárki szervezhessen ilyet!”, ami egyrészt hülyeség, mert bárki szervezhet akármit, ha kellő pénze és ötlete van a dologhoz, másrészt meg az ő Conjaik kb. onnantól a fanokkal való kicseszésről szóltak, hogy “beköltöztek” a PeCsa-ba. (Aztán persze jöttek az egyéb “finomságok”, pl. hogy egyes emberek azért léptek ki tőlük és pártoltak át a Mondóhoz, mert a fanok után elkezdtek egymással is kibaszni, kezdődött a diktátorkodás az egyesületen belül, meg a “közpénz” megdézsmálása, stb.)

    “Abból megvesznek 50 részt, aztán rácsodálkoznak, hogy nem kell népnek, miután is kinevelték azt a nézőtípust, akinek az értelmi szintje, és a látóköre, megragadt a Naruto szintjén, és másra nem is nyitott. ”

    Igen, ebben mondjuk van valami. Ők gondolom abban reménykedtek, hogy elsősorban a Naruto a fontos, mert azt eszi a sok narutard, aztán ESETLEG a későbbiekben majd átszokatják a népet az értelmesebb sorozatokra is. A gondok ott kezdődtek, amikor kiderült, hogy ez egyrészt nem fog menni és ott tetőztek, amikor az is, hogy úgy néz ki, a narutardok bár sokan vannak, de azért nem annyian, hogy eltartsanak egy egész csatornát/magazint/akármit.

    “Apropó befejezetlenség… Ha valami következménye volt annak, hogy az RTL nem adta le végig, se a DBZ-t, se az Inuyashát, akkor az volt, hogy erre jogosan lettek rohadt érzékenyek az emberek, főleg mi, idősebbek. ”

    Ja igaz is, nekem meg az jutott még erről eszembe, hogy amellett, hogy az IY utolsó harmadát is folyamatosan ígérgették, mellé még kitalálták, hogy az Inu Yasha Kanketsuhent már BIZTOSAN meg fogják venni, mivel az technikailag egy teljesen másik sorozatnak számít, vagyis nem vonatkozik rá az RTL klub licensze. (Ugyebár az első sorozat végét erre való hivatkozás miatt nem vették meg soha.) Guess what: abból sem lett semmi. XD Most már valszeg nem is lesz. XD Azért nem rossz, beígértek kb. 2-3 olyan dolgot is, amiért még akár újra a képernyő elé is ülnék és még jogosan is várhatnám el, hogy adják már, ha egyszer ők ígérgetik, de persze nem. Na ja, így lehet hamar sok nézőt veszteni.

    “Döntse el a nép, mit akar, műsorra a tűzzük a nyerteseket, és ha például a 2. helyezett, csak kicsivel maradt le az elsőtől, akkor majd következőnek az jön. Ahhoz a semmihez képest, ami volt, ez már valami lett volna.”

    Na igen, itt jön az, hogy ők ezt ennyire messze nem tervezték nézőbarátra és megelégedtek az “örüljetek annak, hogy egyáltalán megvettük X vagy Y sorozatot!” mentalitással.

    “…mi is a baj például a Kensin mangával,…”

    Tényleg, ezzel volt valami? Vagy csak úgy példának mondtad? Mert ezt pont veszem, ha volt erről vita és esetleg megvan a link, vagy emlékszel a beszélgetés tartalmára, engem érdekelne, hogy konkrétan mit csesztek el benne. A Muffin által fordított Hellsingből rémlik, hogy nem volt pontosan tisztában azzal, hogy melyik fegyver micsoda és amikor egy fan erre rámutatott, “elarroganizálta” azzal, hogy “fegyver-fegyver, nem mindegy? XD”, erre meg te írtad itt egyszer, hogy “ja, végülis akkor az aknavetőt is fordíthatjuk csúzlinak :D” XD

    A mentalitásokkal kapcsolatban teljesen igazad van.

    “A Mondo való igaz, hogy mindenképp pozitív irányba változott, az újság tartalmát illetően, de nekem sajnos van egy olyan érzésem, hogy már későn.”

    Na igen, a kéthavivá válás pl. tényleg nem túl biztató (meg az sem, hogy pl. a múlt évi utolsó 2-3 szám levelesrovata szinte csak arról szólt, hogy Luggeriano, vagy valaki más könyörgött az olvasóknak, hogy “légyszi, vegyétek meg a magazint, különben tönkremegyünk!”), de én azért még szurkolok nekik.

    Ja, meg beugrott, mire akartam még reagálni az eredeti postból a múltkor:

    “Az Animax ezt egy másabb formában művelte, ők ugyanis, érdemben, egyszerűen nem kommunikáltak a nézőkkel, sőt a fórum (amiről külön bejegyzést lehetne írni) technikai okokra hivatkozva történő törlése, majd vissza nem állítása után, gyakorlatilag még a felületet is megszűntették.”

    Tényleg, nem tervezed, hogy egyszer megírod majd azt a “külön bejegyzést” is? 😀 Csak mert azon a fórumon aztán tényleg lenne mit kritizálni, bármelyik diktátor állva tapsolt volna az ott kiépített rendszer láttán. 😀 Kezdve a moderátorok arroganciájával és teljhatalmával (mert jól mondod, volt olyan eset, amikor utólag még valaki más postját képesek voltak meg is hamisítani, hogy úgy tűnjön, nekik van igazuk), folytatva azzal, hogy “törlünk minden postot, ami csak megemlíti a “letöltés” szót!” (vagyis minden ilyet PM-ben intéztek, ergo fasza kis “alvilág” és “feketekereskedelem” alakult ki… XD), majd az egészet megkoronázták azzal, hogy ugyanakkor így sem tudtak elég hatékonyak lenni és rendre előfordult, hogy jött valami “ámokfutó hülye”, aki aztán végigtombolta a fórumot, mire “le tudták kapcsolni”. XD Ezek egy része valóban hülye kis n00b volt, aki azt sem tudta, mi fán terem a fórum, ugyanakkor szép számmal akadtak olyanok is, akik régi felhasználók voltak álnéven, akiknek szimplán elegük lett az ott tomboló “moderátorterrorból” és úgy döntöttek, hogy álnéven szépen adnak egy kis munkát a modoknak. XD Persze nyilván ők húzták a rövidebbet, mivel IP cím alapján bannolták az illetőket, sőt, még összehasonlítást is végeztek, mert volt pl. egy olyan eset, amikor konkrétan megmondták, hogy “amúgy az ámokfutó IP címe megyezetett XY-éval, aki több éve itt fórumozott már”, szóval még jól le is égették és utólag “közszemlére tették a nép előtt”, de azért nekik is volt pár kellemetlen helyzetük az ilyenek miatt, pl. amikor Muffin is bannolva lett egy hétre egy ilyen akció során. (Amit amúgy asszem pont te “hoztál össze” neki pár haveroddal vagy hogy volt ez. XD) Bár a mai napig csodálom, hogy ő is büntit kapott, lehet új volt még a mod, aztán nem szóltak neki, hogy “hé, ő “klubtag”, nem bántani!” vagy mi? (Vagy lehet pont azért kapott csak egy hetet és nem permabant. XD) Nem mintha nem lett volna jogos a ban, mert megint “azt” a stílusát vette elő, csak azért volt érthetetlen, mert ebből kiindulva már számtalanszor bannolhatták volna, messze nem ez volt az első ilyen esete. A másik verzió, hogy olyan őrültek ültek már a “végnapokban” a “bannológombnál”, akik szinte a nickneveket sem nézték, csak helyből bannoltak mindenkit, aki vitázni kezdett valakivel. (Elvégre csak a “minden szép és jó, imádom az Animaxot!” postok voltak elfogadottak.)

   • Mangafanról anno zsinden mutatott érdekes dolgokat, illetve MSN-en is belinkeltek alkalomadtán ezt-azt, csak hát a kritikát azt ugye ott se nagyon szerették, tűrték, úgy hogy ezek rendre fel is szívódtak aztán az éterben.

    A legtöbb kritika a félrefordítások, és a felesleges magyarítás, szlengesítés miatt volt (már persze az olyan “alap” hibákon túl, mint a helyesírási hibák, betűk elcsúszása, szedési, tördelési hibák, szélsőséges esetben, hiányzó oldalak) amire Csabi azt mondta, hogy “volt ezzel kapcsolatban felmérés”, de gyanítom ez simán csak kamu volt.

    Animax fórumról egyszer majd lehet írok, bár újat szerintem nem tudnék mondani, azon kívül, amit már mindketten tudunk. =)

    A Muffinos balhé úgy indult anno, hogy Muffin elkezdett “vitatkozni” (értsd: személyeskedni) egy anime kapcsán tErika-val, ami felcseszte Sjonna agyát, akinek már előtte is volt pár összetűzése vele. Akkor simán csak takarítás volt, utána viszont, kisvártatva újabb balhé tört ki. Na ekkor már nekem is telelett a hócipőm Muffin faszságaival, és hogy ne csak őnagysága kapjon supportot Meglivorn-tól és a többi lovagtól, beszálltam hát én is. =) A végén persze, amikor már Muffin gyógyszere is kezdett teljesen elgurulni, jött a moderátor, és kibannolt mindenkit a francba, beleértve csodák csodájára Mufurcot is. Elvileg egy hétig tartott volna a kényszer pihenője, de hát ugye egy királyság nem működhet királynő nélkül, ezért 2 napba se telt bele, és már újra oszthatta az észt.

 7. Nos én rövidre fogom. A+ néha néha elnéztem, ezt viszont soha mert elég volt végignézni mi a kínálat rögvest elfogott az ásítás. Annyira biztonsági játékra menve alakították ki az egészet, szinte semmi újat behozva, hogy az hihetetlen.
  Ha bedőlnek, nem fogok zokogni.

  • Inkább arról van szó, hogy kapzsik és hülyék voltak, akik amolyan általános flegmasággal még le is nézték a saját nézőiket.

   Ezek után meg is érdemlik, hogy becsődöljenek.

 8. Elöljáróban: A kommenteket (még) nem olvastam el.

  Nálam ott halt meg ez az egész Animax dolog, mikor a Jetex (vagy mi a rosseb volt a neve) megvásárolta vágottan a Narutót, erre ők ilyen “na majd mi megmutatjuk hogy kell!!!!!44” stílusban szintén meglépték ugyanezt, mert hát milyen jó lesz majd példát statuálni azzal, hogy ők a _vágatlan_ verzsönt adják, jobb (*cough*) szinkronnal.

  Na most két dolog: 1) olcsó alibi olcsó, 2) ha netán mégsem erről lenne szó, akkor alighanem ez a legsúlyosabb, heves facepalmozásra bőségesen okot adó “versengés”.

  Egyébként én azt mondom, mikor elstartolt anno az Animax, akkor még bőven volt lehetőség a csatornában, mert bár az A+-éra vitathatatlanul a legszebb, azért itt is voltak meglepő dolgok, pozitív értelemben. Emlékszem, mikor anno bejelentették, hogy lesz Bleach-FMA-DN – Kvázi mindenki egy emberként ujjongott, mert az igaz, hogy mindhárom erősen mainstream, de akkoriban hatalmas dolog volt ez, hogy ilyesmi cuccokat is betudtak szerezni. A másik, hogy ebben az időben is kerültek igazi gyöngyszemek a csatornára; pölö azt álmomban sem hittem volna, hogy a Gankutsuout és az Ayakashi Ayashit valaha is leadják, voltak igényes josei cuccok (néhol ugyan megkérdőjelezhető szinkronnal…), Blood+-félék a Gore-fanoknak, meg etc. Egy szóval: Volt választék. Nyilván nem hozta az A+ szintjét, de bőven vállalható volt az akkori állapot.

  Aztán jött a már említett Naruto és onnantól kezdve nem volt megállás: shounen shounen hátán, nagy ritkán esetleg felbukkant valami Lovely Complex és persze beindult az amerikai fasságok gépezete. (Én voltam olyan merész, hogy belenéztem egyikbe-másikba, de komolyan, ezeknél még a Naruto is jobb…)

  Kár amúgy érte… Emlékszem, számtalanszor felvetettem nekik annak idején, hogy betervezhetnének valami TTGL-t és/vagy Code Geass-t, elindítva ezzel (akár) a mecha-vonalat is. Persze tudom, nem úgy működik a dolog, hogy elküldjük nekik, mit szeretnénk látni és azt a jövő héten már el is kezdik sugározni, de mondjuk a sok shounen és az elkezdett, de be nem fejezett (Conan, YGO GX) cuccok helyett gondolkodhattak volna ilyen irányokban is, függetlenül attól, hogy nyilván drágább mulatság lett volna.

  • A Naruto megvásárlása mögött, minden bizonnyal azaz ok húzódott, amit felvázoltál. Egyszerűen láttak egy kielégítetlen, elszipkázható néző tömeget, és nem voltak restek őket átcsábítani, ami persze meglehetősen sunyi és alattomos húzás, de ezt még talán le is lehetett volna nyelni, ha ezzel megáll a shounen felvásárlás.

   Valóban volt egy-két igényes, értelmes cím az Animax-en, például amiket említettem, a GitS: SAC és a Nana, az engem is meglepett, és alkalomadtán, meg is néztem. Sőt volt, amikor még bizakodtam is benne, hogy hátha “jobb világ lesz” de aztán nem hogy a régi színvonalat nem sikerült tartani, hanem minden sokkal rosszabbra fordult.

   Állítólag amúgy a Madhouse, Marveles adaptációit, az idősebb nézőknek szánták, de ebből is csak az látszik, hogy meg se próbálták felmérni, hogy az idősebbeknek ez kell e majd egyáltalán. Ha megpróbálták volna, merem állítani, hogy a többség kapásból 10 másik animét hozott volna fel a Madhouse-tól, amiket sokkal szívesebben láttak volna, ezek helyett.

   Az a baj, hogy kitermelték az ilyen Ricsi-sensei féléket (igaz hogy a Mondón látott napvilágot, de az alapanyagot az Animax adta hozzá) akiknek Naruto Shippuuden kellett, és nem fogod kitalálni, mit akart műsorra tűzni az Animax, mielőtt elkezdtek becsődölni. Bizony, Naruto Shippuudent. Csak közben elfogyott a zsé, úgy hogy nem futotta már csak Hello Kitty-re. =)

   • Én egy dolgot várok az Animaxra ezek után. A Hello Kitty hentai-verzióját, a Hello Cicit. XD

   • “Az a baj, hogy kitermelték az ilyen Ricsi-sensei féléket (igaz hogy a Mondón látott napvilágot, de az alapanyagot az Animax adta hozzá) akiknek Naruto Shippuuden kellett, és nem fogod kitalálni, mit akart műsorra tűzni az Animax, mielőtt elkezdtek becsődölni. Bizony, Naruto Shippuudent. Csak közben elfogyott a zsé, úgy hogy nem futotta már csak Hello Kitty-re. =)”

    Mondjuk azok után, hogy a Naruto mennyire bejött nekik (a csatornának és a nézőknek egyaránt), én valahogy azon lepődtem volna meg, ha nem veszik meg. (Szerintem legszívesebben szimultánban adták volna a sima sorozattal együtt, csak ugye azt sajnos mégsem lehetett, mert történeti sorrend szerint előbb a simát kellett végignyomniuk.) Szóval eddig ez logikus, mint ahogy az RTL klub megvette a DB után a DBZ-t. Gond inkább megint azzal volt, hogy ezeknek minden a Narutóról szól, ezért ahelyett, hogy valami értelmes sorozatot vettek volna meg, már megint Narutót terveztek, vagyis kínjukban utolsó szalmaszálként kapaszkodnak a még egyetlen eladható franchise-ukba. Most nem tudom, hogy azt csak álmodtam, vagy ténylegesen hallottam-e, de mintha a Bleach-nek is azért lett volna vége a csatornán, hogy helyet csináljanak a Narutónak (értsd: hogy még az eddiginél is több Naruto részt adhassanak le egy nap, illetve hogy a tervezett Natúró – Shitpúdernek legyen műsorsávja). No comment… Bár lehet szimplán lejárt a licensze, szóval ebben nem vagyok biztos.

    “Én egy dolgot várok az Animaxra ezek után. A Hello Kitty hentai-verzióját, a Hello Cicit. XD”

    Jobb ötletem van: álljanak át teljesen hentai-csatornára. Ilyen japánon kívül talán még sehol nem volt (lehet ott sincs ilyen XD), ergo valóban forradalmi lenne és a 0,0%-os nézettség mellett nyugodtan lehet próbálkozni akármivel, rontani már nem lehet az arányon, csak javítani. XD Új szlogenjük: “Szeximax -a perverz éned!” XD

    Ja, még kicsit komolyra fordítva a szót, azt akartam kérdezni Pétertől, hogy ez a “a csatorna elérte a 0,1% után a 0,0%-ot” honnan jött? Nem mintha cáfolni akarnám, vagy ilyesmi, mert láthatóan egyre mélyebbre csúsznak a lejtőn, csak kíváncsi vagyok, hogy van esetleg valami honlap, ami a magyarországi TV csatornák nézettségét mutatja, vagy…?

   • Ricz: Látom te is találkoztál már a Hello Titty-vel… =D http://cochinoman.com/wp-content/uploads/2008/06/hellotitty-460×345.jpg

    titkos: Itt találod a tavalyi összesítést, amiben az Animax nincs benne a Top 50-ben: http://sorozatwiki.hu/news.php?readmore=75381

    Viszonyítás képen, 2011-ben még benne volt, igaz már csak 0.1%-al (teljes lakosság):
    http://sorozatwiki.hu/news.php?readmore=55921

  • “Nálam ott halt meg ez az egész Animax dolog, mikor a Jetex (vagy mi a rosseb volt a neve) megvásárolta vágottan a Narutót, erre ők ilyen “na majd mi megmutatjuk hogy kell!!!!!44″ stílusban szintén meglépték ugyanezt, mert hát milyen jó lesz majd példát statuálni azzal, hogy ők a _vágatlan_ verzsönt adják, jobb (*cough*) szinkronnal.

   Na most két dolog: 1) olcsó alibi olcsó, 2) ha netán mégsem erről lenne szó, akkor alighanem ez a legsúlyosabb, heves facepalmozásra bőségesen okot adó “versengés”.”

   “Jetix” volt, de amúgy kb. arról volt itt szó, hogy már akkor látták, hogy a Natúróban van a legnagyobb pénz és a fanok valóban évekig fikázták a Jetix-változatot, hozzáteszem jogosan, mert az egy dolog, hogy rosszul vagyok ettől a sorozattól japánul is, de olyan baromságok voltak a Jetixes magyar változatban, hogy Kibának vizipók-hangja volt, meg egyéb baromságok. Tipikus példája volt a “két percnél többet nem foglalkoztunk a szinkronnal” sorozatnak. Persze az való igaz, hogy az Animaxos változat szinkronja is csak egy hangyányit lett jobb, de ők is tudták, hogy nem is igazán a szinkronról van itt szó, hanem arról, hogy a Jetix eleve egy vágott változat volt, kb. mint Yugioh-ból a 4Kids és már azzal meg fogják maguknak nyerni a magyar fandomot, hogy ők közvetlenül Japánból veszik meg a sorozatot. Igazuk is lett. Megjegyzem, azért vicces, hogy a két legnagyobb “fejőstehén” sorozatukra fordították a legkevesebb figyelmet, már ami a szinkront illeti. Voltak azért eltaláltak hangok, de mind a Naruto, mind a Bleach eléggé elmaradt mondjuk egy Slayers vagy Inu Yasha szinkrontól. (Sőt, igazából ide jöhetne még Trigun, Cowboy Bebop, Kiddy Grade, elég sok animének jobb szinkronja lett, mint ennek a kettőnek.) Kb. ilyen “50%-ban megjárja, 50%-ban el van toszva” hangokat sikerült a szereplők mellé összeválogatniuk, bár lehet ez is tudatos volt, vagyis tudták, hogy míg az ismeretlenebb, vagy kisebb fandommal bíró sorozatoknál nem árt, ha legalább a hangok jók, addig ezekkel úgy voltak, hogy akkor is nézné minden fan, ha három ember szinkronizálna harminc szereplőt. Bleachnél befigyelt még “sztárvendégként” Muffin és MaKo fordítása, avagy “lehetsz akármilyen jó japán nyelvből, ha hülye ötleteid vannak”, ezért aztán került bele “szürkemacskától” “gulyáslevesen” át mindenféle csodálatos magyarítás. 😀 XD (Most azt hiszitek marhulok, de ezek konkrétan elhangzott szavak voltak a sorozatban. XD)

   • Ja és még ehhez az utolsóhoz annyit, hogy amikor az epizód után fórumon szóltam Muffinnak, hogy ezt a gulyáslevest szvsz nem kellett volna és bőven meghagyhatták volna sukiyakinak vagy más kajának, ami az eredeti neve volt (passzolom már, hogy mi), akkor azzal védekezett, hogy “végülis ebben is van lé, meg hús, meg krumpli, szóval… :D”, ja, csak akkor ennyi erővel akár krumplifőzeléknek is fordíthatnánk. XD (Amúgy ez az érv kísértetiesen hasonlít a már itt emlegetett Hellsing mangás fordításához, amikor fegyverfajtákat kevert össze, majd a szembesítéskor szintén azzal védekezett, hogy “ez is fegyver, az is fegyver”, kissé szabadon fordít a csaj úgy látom, felelősséget meg nem szeret vállalni. XD) Apropó felelősség: azt bírtam még Animax fórumon, hogy ahogy azt is messzemenőkig titkolta, hogy bármilyen kapcsolatban lenne a moderátorokkal (azt meg aztán végképp, hogy esetleg neki is benne lenne a keze néhány ember “megfegyelmezésében”), úgy arról is mindenkinek hallgatnia kellett, hogy ő amúgy nem egy Animaxon menő sorozatnak ő volt a fordítója. Tudatosan egyes szám harmadik személyben beszélt mindig róla (“a fordító”), sőt, még “álpoénokat” is ellőtt ezzel kapcsolatban, pl. amikor valaki azt kifogásolta, hogy a hollow-okat miért fordították “lidérceknek” a magyarban, akkor Muffin vicceskedve beírta, hogy “ha én lennék a fordító, simán “lukashasú”-nak fordítanám őket :D”, nekem meg kedvem lett volna erre reagálni, hogy “dehát mufurc, TE VAGY a fordító, jogodban áll! :D”, persze ez valszeg instant permaban lett volna. 😀 A mai napig nem jöttem amúgy rá, hogy erre a képmutatásra miért is volt szükség. Gondolom az lett volna a válasz, hogy nem akarja hallgatni, ahogy fórumon a sok “kis hülye” közvetlenül hozzá intézi a szerintük helytelen fordítású dolgokat, dehát istenem, ez a szakma ezzel is jár, a felelősség alól már eleve nem szép dolog kibújni, ahhoz viszont már tényleg elég vastag bőr kell, hogy titkolom, hogy én vagyok a fordító, de azért még E/3-ban fel is járok a fórumra, hogy gúnyolódó postokat írjak a panaszkodóknak. Akkor már tényleg az kellett volna, hogy “srácok, én vagyok a sorozat fordítója, ezt és ezt ennek és ennek fordítottam, mert így éreztem megfelelőnek, de nyitott vagyok a vitára és az érvekre”, csak ez persze már rohadtul “out of character” lett volna Muffintól, akinek az egyik híres mondása pont az volt, hogy: “Érvek? Azok minek? :D”

   • Ne felejtsük ki az “Üvölts bestia!” című szösszenetet se. =) A fegyvernevek félrefordítása amúgy, szerintem valami bevett szokás lett nála, mert anno ugyan ezt csinálta, amikor angolról fordított le magyarra egy SM fanficet, ahol a Rocket Launcher-t, ő gránátvetőnek fordította, ami még nem is lett volna akkora gáz, de amikor egy fegyver, konkrétan a nevén volt neve, Mac 10-nek, azt miért kellett átkölteni “gépfegyver”-nek? Erre persze csontra ugyan az volt a válasza, hogy: “Hát én ezekhez nem értek, de mindegy, mert mindkettő fegyver.” Ja… végül is igen, csak ugye létezne olyan dolog is a világon, hogy hitelesség. Egy fordítónak, fordítani, és nem beleköltenie kell az eredeti anyagba.

 9. Mondjuk én alapból nem tudom, hogy az internet/warez/torrent/ftp korában mennyi létjogosultsága vagy értelme van egy ilyen underground szubkultúra (mert ez Magyarországon az volt, most is az, és az is lesz mindörökké, mint a mellékelt ábra mutatja) számára fenntartott csatorna. Gyenge próbálkozás, bár lehet ebben az országban tökmindegy, mit csináltak volna. Én asszem 1-2 alkalommal ha láttam az Animaxot havernál, mivel otthon nem volt, bár lehet az még az A+ volt, faszom se tudja, valahogy mindig a Nana ment éppen, aminél pedig még a lábkörmömbe ragadt piszok is jobban érdekelt. Bár megvallom, kb. az egész felhozatallal így voltam/vagyok, utóbb olvasva a műsorkínálatot, de ebben nincs semmi új: én a casual anime nézés fogalmát egy új szintre emeltem az 1 anime/év(néha 2 év) rátámmal =P.
  Peter, MSN? 😀

 10. Tróger-san Says:

  Nagyon jó lett az írás, már csak azért is, mert én azokban az időkben amikor a benne említett dolgok történtek még azt sem tudtam mi az az anime, így történelemleckének sem utolsó 🙂 Ami engem illet én majdnem az összes hazai animés médiumot utálom úgy ahogy van. Lehet mondani, hogy jajj de dark ‘n edgy, de tényleg így van. Ide tartozik az Animax, a Mondo, meg az összes fansubos oldal, de ez utóbbin belül főleg az Uraharashop. Csupa arrogáns, magát istennek képzelő arc ül mindenütt, arról nem is beszélve, hogy milyen rajongótábort vonzanak maguk köré, illetve alakítanak ki. A postod legutolsó képe kitűnően szemlélteti az alap hozzáállást, imádom, hogy ilyen arcok magukkal egy kalap alá vesznek minden animést, függetlenül attól, hogy hogyan gondolkodik. Őrjöngő narutardok és nyáladzó fujoshik mindenütt! Én meg csodálkozok, hogy itthon nem találok egy értelmes embert, akivel tudnék a témáról beszélgetni. Ezt az igényemet így rendszerint ilyen blogok olvasgatásával, ritkábban kommenteléssel élem ki, de hát nincs más.

  • A Mondoval az a helyzet, hogy eredetileg egy idióta brigád kezében volt, akiknek fogalmuk se volt az újságírásról. Nem anime magazin, hanem egy komolytalan, gyerekes, összecsapott reklámfüzet volt, éveken át. Mára szerencsére kinőtte magát, csak hogy most meg már a piac van olyan helyzetben, hogy jelen körülmények között, kérdéses a fennmaradása. Illetve az is jelentősen közrejátszik a közmegítélésében, hogy Danci atya és brigádja áldásos tevékenysége, nem múlt el nyomtalanul.

   Fansubberekkel nekem mindaddig nincs semmi bajom, amíg nem kezdenek szerzői jogokról hadoválni, meg arról, hogy azért, mert X-Y feltöltötte valamelyik feliratukat a weblapjára, az lopás. Az UraharShopot viszont nem kell bemutatni, ott tényleg hasonló megy, mint a régi Animax fórumon. Egyszer még ide is feljött az egyik lelkes tagjuk téríteni. =D

   • “A Mondoval az a helyzet, hogy eredetileg egy idióta brigád kezében volt, akiknek fogalmuk se volt az újságírásról.”
    Kodaj Dani (adeptus) egy pár évig írta és szerkesztette a Bíborhold és Holdtölte magazinokat. OK, nem egy Élet és Irodalom, de újság.

   • “Fansubberekkel nekem mindaddig nincs semmi bajom, amíg nem kezdenek szerzői jogokról hadoválni”.
    Pont a dolgozattémám ez, hogy mi a kapcsolatuk a joggal, hogy mennyire szabatosan értelmezik, de még az alternatívát kínáló CC licencet is. 😀

    Bár tény, hogy vannak ilyen egyedek is, akik az ilyen terjesztést is lopásnak minősítik, de azért vannak kivételek (elfelejtetted kiemelni őket, de sebaj, most megteszem én :P). Engem csak az zavar, ha módosítják a feliratot ÉS el is b*sszák. Hogy példát mondjak, volt olyan formázott feliratom, amit átraktak SRT-be. Az egyik képernyő teteji megjegyzés direkt kicsire volt véve, de még olvashatóra, hogy az adott kifejezés érthető legyen (konkrétan a hegedű “lelkéről”, amiről hányan tudnánk megmondani, hogy az egy vékony fenyőpálca, aminek a hangját köszönheti és ha egy kicsit is elmozdul, akkor jön a macskanyúzó hangzás?). Erre az SRT-ből nem hogy kiszedi, de meg se nézi, hogy DVD-szabványbetűkkel beteríti a teljes képet. Ez pedig hitelrontásnak minősül, mert az elején ott maradt még a készítői lista – könnyen lejáratásnak tud minősülni egy hozzá nem értő engedély nélküli szabad felhasználása. Ha kért volna engedélyt, lehet adtam volna neki, sőt, megtaníthattam volna neki, hogy a formázás sokszor rohadtul nem véletlen. Nekem csak ezzel az eggyel van bajom, meg ha profitot csinálnak belőle, de hála égnek az utolsó nem volt példa…

   • durrendel: Az ottani munkásságát nem ismerem, de amit a Mondoban ő, és még néhány szerkesztő leműveltek, az színvonaltalan alpáriság volt. Hogy egy egykori blogger kollégától idézzek: “Értem én hogy elsősorban fiataloknak szól a lap, de a fiatalok sem degeneráltak.”

    Danci pedig nem egyszer úgy beszélt az olvasókról, illetve az olvasókkal, mint ha azok retardáltak lennének. Danci kapásból úgy köszöntötte a népet, hogy először jól lehülyézett minden “kívülállót”, ügyesen előszedve olyan legendákat, mint az ORTT és a betiltás story, hogy máris az olvasó érzelmeire hasson, erősítve bennük a “meg nem értettség” érzését. Majd erre úgy kontrázott, hogy kiselőadást tartott művészetből, hogy jól megsimogassa az olvasók egoját, amolyan “ezt csak mi értjük gyerekek!” alapon.

    Az AS se volt a szívem csücske, de ők legalább nem hülyeségekkel, reklámokkal szórtak tele 60 oldalt.

    Ricz: Az átszerkesztésen, elbaltázáson, pláne ha utána az eredeti fordító(k) nevével adják tovább, jogosan fel lehet háborodni. Ugyanakkor sok fordító már azon is elkezd ajvékolni, ha chottamakeyyo XY-chan, kiteszi a gportáljára azt a feliratot, amibe egyrészt a tisztelt fordító amúgy is beletett minden infot. Másrészt, ha már lopást kiált, akkor kíváncsi lennék rá, hogy mielőtt ő nekiállt fordítani, engedélyt kért e vajon, mondjuk a HorribleSubs-tól, hogy felhasználhassa a feliratukat. Mert igen nagy valószínűséggel, nem.

   • “Az átszerkesztésen, elbaltázáson, pláne ha utána az eredeti fordító(k) nevével adják tovább, jogosan fel lehet háborodni.”

    Anno a “fansubsztrájk” ezen tört ki, mert egy csomót módosítottak a drága feltöltők. Egyfelől amit említettem, másfelől meg kiszedték a fordítók jelzéseit, hogy ki kiészítette. Egyet tudok viszont, aki nem régiben a mi feliratunkat adta ki saját néven (gondolom a Schmitt Pali a csapatfőnök), de azokat már elsüllyesztettem a francba, csak kicsit kellett őket megfúrni miatta. 😀

    “Másrészt, ha már lopást kiált, akkor kíváncsi lennék rá, hogy mielőtt ő nekiállt fordítani, engedélyt kért e vajon, mondjuk a HorribleSubs-tól, hogy felhasználhassa a feliratukat.”

    Na, a HS minden csak nem fansub, mert ők szó szerint lelopják a streamelt videót, megformázzák minimálisan és viola, virítják a torrenteken, ahogy a CrunchySubs is szokta. Őket alapból nem érdekli, ha valaki felhasználja és még tovább, mert pl. a Commie szokta javítgatni az ő hivatalos fordítási ripjeiket meg még pár másik csapat. Viszont mondasz vele valamit, de külföldön ebből nem csinálnak a fansubberek problémát. Csak idehaza ilyen “jogtudatosak” az emberkék. A Live-Evil, aki elzárkózik az ilyesmitől és azt mondja, hogy nem ad “se időzítést, se fordítást, oldd meg magadnak”.

    Mondjuk én meg szoktam őket jelölni (általában a leírásokban, de a csomagokban/feliratokban nem), de egyetlen egyszer (ill. 2x) tettem azt, hogy benne hagytam az eredeti fordítót, az is egy orosz csávó volt, Niji. Ő az oroszoknál-ukránoknál a “Leiji-fanok Messiása” (by Minako / Vanadis), mivel lefordítatlan Leiji-műveket fordít oroszra és mi (mármint Vanadis, Vincent és én) várhatóan felhasználunk az angol subok elkészítéséhez. Tőle se kértünk engedélyt, de a tiszteletet ekképp megadjuk neki.

   • Ezért mondtam én is, hogy ezen a “lopás” dolgon, nevetséges hőbörögni, pláne ha csak simán annyit tett az illető, hogy tovább osztotta (amin nem is értem a kiakadást, hisz lényegében ingyenreklám =D). Egy komoly fordító / csapat, ilyesmivel nem is foglalkozik, mert tudja, hogy a net “ezzel jár”. =)

   • Jah, bár most mondjuk olyanra készülök, amire szerintem kevesen vállalkoznának: az egyik társaságnak írok (a TVP-nek, Telewizja Polska S.A.), hogy egy hazánkban nem vetített ’60-as évekbeli sorozatuknak (Stawka wieksza niz zycie, avagy “Az életednél is több forog kockán”) csinálnék magyar feliratot. Kíváncsi vagyok mit felelnek, mert a sorozat itt figyel a polcomon (még lengyelben vettem több másik aranyoskával együtt).

 11. Yuriko-chan Says:

  Gyorsan leírom, amit szeretnék, mielőtt elfelejtem, aztán befejezem a kommentek elolvasását.

  Először is: jó kis összefoglaló lett ez az írás, nagyon hiányzott már egy ilyen a blogról. 🙂

  Az AnimeStars (mert ez a pontos neve) 4 hónappal előbb indult, mint a Mondo. Végig kéthavonta jelent meg, és végig sokkal igényesebbnek tartottam a Mondónál. Utóbbinak több mélyrepülése is volt, szerintem került már a megszűnés szélére is, de azt kell mondanom, a kéthavi megjelenés nagyon jót tett neki, azóta csupa érdekes téma van. Én azért örülök, hogy az AnimeStars nem tűnt el teljesen, bár biztos nem felejtették el a néhai csatározást, és valószínűleg nem is fogják soha, de ha valami számomra jó animéről van cikk a Mondóban, az szinte mindig AnimeStars-os író keze alól kerül ki, és ezt gyakorlatilag már a cím alapján tudni szoktam.

  A+-om nem volt soha, az Animax is már évek óta ment, mire bekerült a kábelcsomagunkba, és egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány műsort néztem meg rajta. Az A+-nál először szomorú voltam, hogy nem volt ilyen csatornánk, aztán ez az érzés átment dacba, hogy úgysem érdekel, amit adnak rajta, de azóta már én is többször visszagondoltam, hogy mennyivel változatosabb volt a kínálata, mint az Animaxnak, össze sem lehet hasonlítani. Nem csoda, hogy az Animax bekrepált, a Facebook oldalukon fél éve nem kommunikáltak egyetlen mondatot sem a nézők felé (és azt a fél évvel ezelőtti életjelet is hosszú hallgatás előzte meg).

  A japán animepiac helyzetéről nem tudok nyilatkozni, én csak azt látom, hogy elhalasztották az új Sailor Moon animét. Mondjuk egyáltalán nem vagyok meglepve, júliusban indult volna, és semmit, még csak egy hivatalos karakterdizájnt sem adtak ki mostanáig (előzetest meg pláne nem).

  Egy kicsit off: másnak is feltűnt, hogy az AXN-t már nem “éjekszen”-nek mondják, hanem “áikszen”-nek? Mondjuk az Animaxot én se ejtettem soha “enimeksz”-nek.

  • Én igyekeztem az “Enimeksz”-hez tartani magam, de szerintem mindegy. =) Az “áikszen” nekem is feltűnt, és azóta se értem, most hirtelen miért jó nekik helytelenül kimondani, hisz mégiscsak a csatorna narrátora lenne az illető, akinek tartania kellene magát egy szinthez.

   Amúgy nem szoktam nézni egyik AXN-t sem, (sőt egy ideje már TV-t se nagyon) viszont az már évekkel ezelőtt feltűnt, hogy az AXN Scifi-n egy időben, többször ment anime egy nap, mint az Animax-en, igaz, azok csak ismétlések voltak.

 12. Yuriko-chan Says:

  “(meg az sem, hogy pl. a múlt évi utolsó 2-3 szám levelesrovata szinte csak arról szólt, hogy Luggeriano, vagy valaki más könyörgött az olvasóknak, hogy “légyszi, vegyétek meg a magazint, különben tönkremegyünk!”)”
  Ez bizony így volt. Ciki, de nem meglepő, ha a célközönség igényeit kielégíti az 1 db Mondo / osztály olvasási szokás. Most, az újság tartalmának érdekesebbé tételével talán a másik oldalról próbálják megközelíteni a problémát.

  MAT-os conokhoz: pont szombatra esik az egyesület 10. születésnapja, és ezt egy AnimeConnal fogják megünnepelni a PeCsában. Kíváncsi vagyok, milyen lesz (már csak azért is, mert a PeCsát a távollétükben állítólag felújították), és ha tehetem, megpróbálok elmenni, mert a Mondós nyári con idén is kimarad nekem. Egyébként szerintem teljesen kétesélyes a dolog, mert sok régi MAT szimpatizáns már most be van zsongva, hogy újra PeCsás con lesz, viszont ha tartják magukat a régi elveikhez, és csak japános dolgokat engednek be, akkor ez nem tudom, mennyire lesz kifizetődő. Nyilvánvaló, hogy a MondoCon sem itt tartana mindenféle gamer és egyéb nyugati sci-fi/fantasy tartalmak nélkül.

  • Melisande Says:

   Kíváncsi vagyok, hogy mekkora embertömeget fog megmozgatni a nyári MAT-os Con, pláne, hogy a MondoCon (megint) rájuk akar szervezni. Mármint időben. Pedig az egész valami kisebb cosplay-összeröffenésnek indult, de aztán biztos jött a nagy ötlet, miért ne lehetne inkább egy újabb MondoCon. Pedig MangafanFőnök Csabának állítólag nem nagyon áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű tartalék, kb abból tud gazdálkodni, ami az eggyel korábbi Con-ból befolyt. Így is eléggé a szakadék szélén táncol, most meg bevállal egy bevételi szempontból minimum kérdéses nyári hepajt? Aha, oké. Fő az optimizmus.

  • Hát arra én is kíváncsi vagyok, egyáltalán mennyien mennek el a MAT-os Conra a PeCsába. Le merem fogadni, hogy az a maroknyi társaság nagyrésze is legfeljebb nosztalgiából látogat ki, de amúgy meg mégis mit tudnak felmutatni egy ilyen conon, ha “japán exkluzív” lesz? Cosplay versenyek, AMV vetítések, anime vetítések, meg talán elrángatnak valami szerencsétlent előadást tartani, jah meg talán még pár árus standot is el tudnak cibálni. És ennyi. Ez megy kb. évek óta, és biztosra veszem, hogy sokaknak már a könyökén jön ki az egész.
   Igen, a Mondocon azért indult meg a fejlődésnek, mert ha kénytelen-kelletlen is, de nyitott más fandomok felé, és láss csodát, most már van konzolos szponzoruk, meg miegyebük. A mostani conon volt egy komplett konzol épület, ahol lehetett játszani a legújabb címekkel XBOX 360-on, PS3-on, Wiin, Wii-U-n, meg még egy halom cuccon, amellett voltak non-anime scifi, fantasy könyvárusok, szerepjáték boltosok, tabletop és kártyajáték standok, ahol meg lehetett szemlélni és kipróbálni ezeket a cuccokat is. Fasza volt, érdekes volt, lehetett sokmindent nézegetni és eljátszadozni, amíg éppen mondjuk a cosplay performance ment a nagyszínpadon a másik épületben, amit én szívem szerint betiltanék a faszba, mivel az átlag színvonal egyszerűen iszonyatosan kínos mind a nézőknek, de talán még pár fellépőnek is, már akik észreveszik magukat. Ha már cosplay, akkor maradjunk már csak a szépen kidolgozott jelmezeknél, oké?…

   • Na igen, volt amikor a gamer részleg fő attrakciója a Sims 3 volt, ami azért… Nos, fogalmazzunk úgy, hogy nem a legvonzóbb cím, és amúgy se egy rendezvényre való darab. =)

    Egyébként cosplay téren is pozitív fejlődés ment végbe, különösen az elmúlt 2-év során. Kíváncsiságból, most is megnéztem a tavaszi conról készült képeket, és arányaiban nézve, egyre több igényes CP-t látok, még a kirívóan gagyik, csak elvétve láthatók. Az viszont való igaz, hogy ebbe az is belejátszik, hogy a CP-k kábé fele, nem animéből, vagy japán játékokból kerül ki, hanem teljesen máshonnét. Például megint volt az Alice CP, de volt egy jól sikerült Lara Croft is, az új, túlélő fajta.

    Igazából egy valóban szörnyűségeset láttam (már persze Momij legújabb alakításán kívül). Az egyik elefánt azt hitte, jó ötlet lesz, ha beöltözik, a hercegnőnek, a Melty Blood-ból, de fogalmazzunk úgy, a végeredmény, egyáltalán nem volt szexi. =)

   • Asszem azt én is láttam, menekültem is. Momijit meg szívesen :D. Valóban egyre igényesebb a CP-k átlagszínvonala, és jah, szerencsére egyre több a gamer/illetve más fandom CP. Talán egyszer még eljutunk oda, hogy a Mondocon lesz Magyarország Dragonconja… Vagy nem =P. De mindenesetre megtette az első lépéseket felé, és ez egy jó dolog.
    Az Alice CP-s csajt amúgy ismerem :D. A rebootos Laraból több is volt a conon, mivel hogy volt egy Lara Croft hasonmásverseny szombaton =P.
    Hát igen, most a Sims helyett volt Gears of War: Judgement, Bioshock: Infinite, Starcraft 2: Heart of the Swarm, stb., szóval nem gagyival dobálóztak már.

   • Yuriko-chan Says:

    “Le merem fogadni, hogy az a maroknyi társaság nagyrésze is legfeljebb nosztalgiából látogat ki, de amúgy meg mégis mit tudnak felmutatni egy ilyen conon, ha “japán exkluzív” lesz?”

    Meg is nyernéd a fogadást, én is csak nosztalgiából szeretnék elmenni.

   • “Az viszont való igaz, hogy ebbe az is belejátszik, hogy a CP-k kábé fele, nem animéből, vagy japán játékokból kerül ki, hanem teljesen máshonnét. Például megint volt az Alice CP, de volt egy jól sikerült Lara Croft is, az új, túlélő fajta.”

    Lara néni új alakjai legalább szexik voltak. Az új Alice CP-sel, Enjivel annyi bajom van, hogy az ilyesmiken lovagolja meg a hullámot, közben se nem szép (olyan mutáns combjai vannak, ha képregényhősnőt kell CP-zni, hogy az instant szemrák).

    A Melty-set láttam én is, hát tényleg nem volt szexi. Momijit meg lehet elkerültem, de még jobb is. Lehet epés hányással vitt volna el a mentő. 😀 A gamer részleg sztem szar volt, ami a konzolosokat illeti. GoW4 és Sly, ezek voltak a jók, de ki is fulladt.

   • Ricz: Enjit illetően, én továbbra is tartom a véleményem, miszerint igen, túl van értékelve, de az átlagot még így is magasan veri. =) Szóval legyünk őszinték, a hazai CP átlag, az inkább a hurkás Arcueid-hez áll közelebb, hát még 4-5 évvel ezelőtt.

    GoW 4-re amúgy sokan panaszkodnak, hogy “CliffyB nélkül, már nem ugyan az…”, hát nem tudom, én még mindig ugyan azt a cover shootert látom, mint anno. Csak itt-ott történtek kötelező, tessék-lássék változtatások.

   • Aha, akkor biztos velem van a gond, de én nem bánnám, ha Enji “mutáns combjaival” akadna dolgom =P…

   • “Enjit illetően, én továbbra is tartom a véleményem, miszerint igen, túl van értékelve, de az átlagot még így is magasan veri. =) Szóval legyünk őszinték, a hazai CP átlag, az inkább a hurkás Arcueid-hez áll közelebb, hát még 4-5 évvel ezelőtt.”

    Ebben továbbra is neked adok igazat, mert kár lenne vitatkoznom, amíg még megvan a szemem világa. 😀 Bár azért átlagban, hazai szinten is látni néha párat, ami így is alaposan kenterbe néhol.

    @Szabó Zoltán: “Aha, akkor biztos velem van a gond, de én nem bánnám, ha Enji “mutáns combjaival” akadna dolgom =P…”

    Nos, ha nem lenne szétfotoboltolva a CP-s képeinek nagyja, akkor én is hasonló véleményen lennék (mert deréktől fölfelé szépnek szép – ezt aláírom). De a Miss Marvel (vagy mi a neve annak a képregényhősnek) cosplay-e után még a puszta gondolatát is elvetettem. Azok a combok szerintem élnek és éhesek a férfihúsra. És nem csak úgy értem… o_o

   • Ricz: Csakazértis megnéztem újra a devartját, hátha meglátom rajta azt a horror dolgot, amiről beszéltél… De nem jött össze. Őszintén nem értem, mi bajod van a combjaival, szerintem pazar alakja van, bár én eleve nem szeretem, ha egy lánynak zörögnek a csontjai, úgyhogy biztos ez az én egyéni preferenciámból fakad, de továbbra is tartom magam ahhoz, hogy nem dobnám ki Enjit az ágyamból =P. Photoshop ide vagy oda…

   • Szabó Zoltán:
    Én se szeretem, ha a nőhöz képest a piszkafa egy kék bálna, de csak rákeresve a devarton és a guglin, rendre a fotoboltos képek jönnek elő, amin beszedtek a combjaiból, mert legalább negyedével, ha nem harmadával nagyobb eredetileg az a két vádli, ami nekem sokadjára is ijesztő (a PS-sel meg a saját arányosságán javítanak). Az egyik frászbúkos képen láttam az eredeti formát, nekem is úgy linkelték valamelyik Holdfényes conról.
    Amúgy személyes preferenciám a nők iránt annyi, hogy nézzen ki ízlésesen (mármint a megjelenése), ne törjek ketté alatta (mégiscsak 50 kiló vagyok vasággyal) és a kor az enyémhez képest -6 és +8 tartományban mozogjon.

   • Ricz: Én is találtam róla néhány nem photoshoppolt képet, meg hát élőben is láttam… Oké, vastag a combja, tényleg. És én ettől még továbbra is tolnám mint a lopott biciklit =P.

 13. Csak úgy általában az előzőekre:

  A+/Animax részben nem is volt a csomagunkban sokáig, de engem amúgy sem érdekel a “rendes sorozatszerű-követés”. Vagyis nem is lennék képes hetente, naponta nézni valamit sokáig, elhúzódóan. Filmeket meg nemigen adtak. Mondjuk a Ghibli DVD-kből szépen vásároltam, amikor kijöttek. Akkor még bíztam benne, hogy esetleg majd mehetek családostul moziba Ponyo-t, meg hasonlókat nézni. De sajna nem…

  Mondo: megvettem a mostani számot és kidobott pénz volt. Ha ez javulás, akkor nagyon szörnyű lehetett az előzmény. Finoman ezt jeleztem is a Mondo-fórumon, de hosszan lehetne ostorozni a színvonalat. Persze, ha tapasztalatlan, angolul nem értő friss animefan lennék, akkor még lehet, hogy tetszene is. De egyértelmű szégyen, hogy pénzt kérnek egy olyan kiadványért, aminél a neten a fanok által írt sokkal jobbak, tartalmasabb stb. ingyenesek vannak. Még ez a blogbejegyzés és a hozzászólások is sokkal szórakoztatóbbak, informatívabbak, tartalmasabbak, mint az az újságnak csúfolt valami. (Bár az igaz, hogy simán vagyok ugyanilyen kritikus nagy, komoly, országos lapokkal is.) Oké, pár pozitívumot is tudnék mondani, de azok csak felszínesek.

  Nem baj, ha kipusztulnak. Legalább nem rontják a (leendő) rajongók ízlését…

  • Ha a mostani Mondo-val nem vagy megelégedve, akkor tényleg érezd magad szerencsésnek, mert a régi Danci fajtához képest, ez már egy korrekt darab. =)

   A rajongók és az ő ízlésük… nos ha őszinte akarok lenni, akkor valójában csak annyi történt ezen a téren, hogy az Animax, Mondo, Mangafan, felületet adtak annak sok gyökérnek, akik már régen is ott lappangtak a szubkultúrában. Muffin például már 99-be írta a hülyeségeit, csak akkor még a királysága elszigetelt volt. De én még emlékszem arra is, amikor a Usteam éra élte a virágkorát, és épp az EL-t emelték bálvánnyá.

   Tény, amit ezek a szolgáltatók leműveltek, a hozzáállásukkal, az üzletpolitikájukkal, és a kommunikációjukkal (vagy épp annak hiányával), az semmiképp se tett jót a szubkultúrának. Ugyanakkor, ha valaki felnéz az AA hype részlegébe, időről-időre megbizonyosodhat róla, hogy nem kell ám ahhoz külső befolyás, hogy valaki nagyon hülye legyen. =)

   • “Ha a mostanival nem vagy megelégedve… érezd magad szerencsésnek”:
    Ha valami a béka segge alól eljut egy átlagos szintre, az valóban dicsérendő. De, ha az átlagos szint unalmas, érdektelen semmitmondást jelent – akkor azért hadd ne tapsikoljak már neki hangosan…

    “A rajongók és az ő ízlésük”:
    Az egy dolog, hogy a rajongó mondjuk fiatal, tapasztalatlan, kiforratlan, urambocsá’ hülye vagy rossz ízlésű. Az meg egy másik dolog, hogy ezt ki kell -e szolgálni teljes mértékben, elvtelenül. Változás/választás mindig van, csak az a kérdés, hogy milyen irányú legyen és vállal-e benne az ember felelősséget, gondolkodik-e hosszútávra stb. Írtál te is ezekről Péter. Én viszont egyértelműen kimondom, hogy nem a “hülye rajongót” terheli a felelősség… (Az más kérdés, hogy részben naiv a gondolatmenetem, mert, ha nagyban nézzük, akkor ugyanígy “hülyének” degradálja a “nagypolitika” is a “birka népeket” stb.)

    Tény, hogy nem olvasok mostanában egyéb magazinokat (Élet és Irodalom, Filmvilág, Bravo, IPM, HVG, CKM stb.) se, így nincs összehasonlítási alapom, de azt ettől függetlenül meg tudtam állapítani, hogy semmit nem adott nekem és a kicsit túl kritikus szememet nem kerülte el a rengeteg hibája sem.

    Az A+/Animax esetében a sugárzási idő is még egy elb@**ott tényező egyébként. Ki gondolhatja azt komolyan, hogy a 20 óra körüli főműsoridőben versenyképes lehet? Akár csak mondjuk egy többezer résszel, több éve futó “Barátok közt”-el vagy ‘Jóban Rosszban’-al… A Megamax vagy a Nickelodeon már itt nyert…

   • Nem is állítottam, hogy örvendezni kéne emiatt, mert az elején kellett volna, a mostani színvonalat hozni. Ha így lett volna, akkor ma egy tisztességes, kompetens lapként emlékeznénk rá, és nem úgy, mint az első animés reklámfüzetre.

    A felelősség mindkét félt terheli, csak eltérő mértékben. A rajongói oldalon ugyanis, voltak értelmes hangok, csak hogy ezeket a hangokat vagy elnyomták, vagy olyan körülményeket teremtettek, hogy az elvesszen a tömegben. Ebből a munkából viszont, nem csak a hivatalos oldal vette ki a részét, hanem a rajongói is. Lásd Mufurc, elvileg “a mi oldalunkon” állt volna, de amint odakerült a dolog, hogy őt is érhette (jogos) kritika, a munkássága miatt, egyből kényelmetlenné vált neki. Máskor meg pont abból lett a balhé, hogy képtelen volt nem fanként/anti-fanként hozzáállni a témához. Persze ő is csak emberből volt, és az ember néha hibázik, nem képes mindig korrekt véleményt formálni. Ám nála ez nem alkalomszerű, hanem rendszeres volt.

    Sugárzási idővel kapcsolatban, azért ne felejtsük el, hogy hétköznap 8-tól, 3-ig, az emberek döntő többsége vagy iskolában csücsül, vagy dolgozik. Kivétel, ha szünet van, vagy épp beteg az illető, de ekkor se valószínű, hogy a TV és az Animax lesz az első. =) A legtöbb TV néző, hétköznap, olyan este 6-óra körül ér már rá arra / kap kedvet hozzá, hogy a TV elé üljön, és általában 10-11 óra magasságában, már elfárad. A műsorsáv, műsoridő, szerintem jó volt, itt a választékkal volt a probléma.

    Barátok közt, Jóban rosszban… szerintem egy anime csatornának / rajzfilm csatornának, nem ilyenekkel kell versenyeznie. =) Egy anime rajongó, aki animéket szeretne nézni, nem hiszem, hogy lemondott volna mondjuk a Berserk-ről, hogy helyette Görényiék és Maugli anyus kalandjait nézze, a 64 magos processzorral. =) Ezek a szappan sorozatok, ugyanazoknak szólnak, akiknek annak idején a Familia KFT, a Szomszédok, meg a többi szemét… Proliknak, akikkel elhitették, hogy ezek a sorozatok, “a hétköznapokat szimulálják”. Szerencsére, ma már egyre többen kritizálják ezeket is.

   • Szerintem se túl jó ez az idősáv, hiszen gyerekeket céloznak meg, de olyankor főműsoridőben már valószínűleg a szülők akarnak tévézni, és szerintem nem biztos, hogy egy átlagos magyar háztartásban van külön TV a gyereknek.

   • Szerintem annak speciel oka volt, hogy 20:00-tól hajnal 1-2-ig lőtték be a csatorna műsoridejét. Egyrészt el akarták kerülni a basztatást a különböző randomjóskák részéről, akik passzióból rájuk küldik az ORTT-t (ja bocs, most már Médiahatóság vagy mi a neve, de mindegy, ugyanaz…), ha olyanjuk van. Ugye emlékszünk, hogy mind a DBZ, mind pedig az Inu Yasha ezzel szívta meg az RTL klubon anno, sem a hétköznapi délutáni, sem a szombat reggeli műsorsávot nem találták megfelelőnek a sugárzásra. (Ugye az RTL klub is próbálkozott anno azzal, hogy a “fenyítés” után átrakta a DBZ-t délutánról éjfélre, meg hajnal 1-2-re, de értelemszerűen akkor a célközönség már aludt, úgyhogy gyorsan le is vették a műsorról, mert rájöttek, hogy így nagyon nem éri meg nekik vetíteni. Egyébként hasonló módon “nyírták ki” az X-aktákat is még a M1-en, kb. akkor kezdődött a sorozat halála Magyarországon, amikor a népszerű este nyolc körüli kezdésből csináltak valami este tíz utánit.)

    A+/Animax ennek elejét akarta venni, ezért kerestek egy ilyen szabad esti/éjszakai műsorsávot, ahol aztán szépen feloszthatták, hogy a lightosabb animéket rakják előre, 22:00 után pedig jöhet az igazi “durvulás”. (Persze ez sem volt mindig logikus, pl. pont a “balhés” Inu Yashát simán berakták 20:45 körülre itt is, pedig elvileg a “nagyon ijesztő” és “nagyon véres” cuccok csak 22:00 után mehettek volna, ha jól tudom.)

    Másrészt azt sem zárom ki, hogy valszeg nem volt pénzük egy reggeltől estig menő, közel 24 órás csatornát üzemeltetni (meg sem érte volna nekik), ezért eldöntötték, hogy csak X órányi sugárzási jogot (vagy mi a fene az XD) vesznek meg. Ezért is volt az, hogy a legelején még csak éjfélig vagy meddig volt rajta adás, majd ezt később tolták ki hajnal kettőre, amikor nőtt az érdeklődés, illetve már vettek elegendő sorozatot ahhoz, hogy ismétlésekkel és új címekkel képesek legyenek hat órányi műsoridőt is kitölteni. Persze mondhatták volna azt is, hogy ők ezt a hat órát teszem azt délelőtt vagy délután használják fel, de egyrészt mégis csak este néz TV-t a legtöbb ember, másrészt olyan csatornát könnyebben találtak, aki este/éjjel nem üzemel és átadja nekik a “holt idejét”, mint egy olyat, amelyik délután is sugároz, de a kedvükért mondjuk déltől hatig szünetet tart (és csinál magának jó kis bevételkiesést).

    Szóval speciel magával a sugárzási idővel szerintem semmi gond nem volt, azt kivételesen nagyon okosan csinálták.

 14. Nem csoda ha megszűnnek, ilyen választék mellett. Amúgy terveztek egyáltalán valami jót is adni? 😕

  • Nem igazán. Utoljára a Naruto Shippuudent, és a Bleach következő adagját akarták megvenni, csak közben rájöttek, hogy elfogyott a lé, és így már csak egy Hello Kitty-re futotta. =)

   Pletyka szinten persze sok minden felmerült az évek során. Volt, amit az Animax ígérgetett (IY, DB, SM), és volt amiért a rajongók sírtak folyton. Például az EL-t már akkor is nagyon akarták, amikor még az A+ élte a fénykorát, de szerencsére ebből nem lett semmi. =)

   Szintén felmerültek olyanok, mint Shana, vagy az akkor vadiúj, frissen véget ért Rosario 1. szezon, de ezek mind esélytelenek voltak, már csak az akkori magas áruk miatt is. Persze abból kiindulva, hogy az Animax, láthatóan mennyire szimpatizált Gonzoék termékeivel is, utóbbi még akár be is jöhetett volna később… bár hozzáteszem, a Narutonál még az is jobb lett volna. Legalább meg lett volna az első, idehaza is sugárzott bugyi filler. =D

 15. Nem tudom mennyire lenne értelme egy változatosabb közönséget célozni, hiszen a fiatal felnőttek vagy idősebb tinédzserek akik szóba kerülhetnek szerintem nem sokat tévéznek, inkább letöltik. Azoknak esetleg DVD-t vagy mangát kiadni értelmesebb lenne, legalább a kedvencüket csak megveszik becsületből. Vagy mondjuk valami streaming szolgáltatás se lenne rossz ötlet.

  • Most már semennyi, ennek 2010 előtt kellett volna beállnia, abban a 2 és fél évben. A warez meg pont a DVD, manga kiadásokat érinteni a leginkább, igaz idehaza nem ez volt az elsődleges probléma. Régen főleg a reklám és a lefedettség hiánya okozta a fő gondot, utána meg az, hogy amit kiadtak DVD-n, az enyhén szólva nem érdekelte a népet. Legalább is azon részét nem, akik már megengedhetnék maguknak, hogy költsenek, mert van saját keresetük. Nem véletlen, hogy a DVD kiadások úgy 2011 közepe óta halottak.

   A TV-t ellenben amúgy is fizeted/fizetik a szülők, ergo a legtöbb nézőnek semmibe se került volna, hogy odanyomjon az Animax-ra, csak épp az volt a gond, hogy nem volt miért odanyomni, egy-két kivételtől eltekintve.

   Csak magamból kiindulva, ha teszem azt, leadták volna az NGE-t, aminél látom, hallom, hogy a magyar verzió, egy korrekt munka eredménye, aztán a reklámszünetben promozzák a DVD kiadást, akár úgy, hogy “ha tetszett, megrendelheted XY online áruházból”, valószínűleg meg is rendeltem volna, akár teljes áron.

   Lásd régen hogy működött ez, például a videojátékoknál, ahol még TV adó se volt? Volt egy újság, az újságban hírek, előzetesek, bemutatók, a mellékleten demok, illetve elérhetőség a CD Galaxis-hoz. Ha akkor meg tudta tenni az ember, internet nélkül, hogy megrendelte azt, ami megtetszett neki a kritika és/vagy demo alapján, akkor itt is simán meg lehetett volna oldani.

 16. Gyönyörűen megfogalmazott cikk lett, gratulálok Peti! És külön köszönet az A+ műsorlistáért, így egyben sehol se találtam meg, eddig. ^^ A Bújj, búj szellem és a Kamichu nagy kedvenceim voltak akkor! Kár hogy az Animax nem adott lányoknak szóló animéket, az említett Vampire Knghtot és a Trinity Bloodot leszámítva, de azokat én nem szeretem. ^_^ Ezeket szerintemis csak az Alkonyat rajongók miatt vették meg.

 17. Nos köszönöm, és szívesen. =)

  Lányoknak való animék közé még Kilarit, avagy eredeti nevén, Kirarit lehetne besorolni, ami amúgy elég népszerű is volt. Nekem spec, ez már az a kategória, ami már “túl lányos”. Annyira chibis, annyira cukira akarja venni a figurát, hogy majdhogynem nagyobb cukormérgezést lehet tőle kapni, mint anno TMM-től. =)

  Egyetlen dolog maradt meg vele kapcsolatban (már az emberek vállain sziesztázó, random miniállatokon túl), amikor az egyik animés fórumon, egy fangirl azt kérte, hogy: “lehetne a Mondoban róla elemzés”… (igen, elemzés… a Kilari-ról). Írtam is neki egyet gyorsan: “Van egy hihetetlenül béna, nyomi kislány, de a végén mégiscsak belőle lesz a hold tündér, vagy legalább is, a J idol.”.

  • Lehet “elemzés” helyett “kritikát/ismertetőt” akart írni a csaj, csak ezek a “mai fiatalok” már fogalmazni sem nagyon tudnak.

 18. Jó kis iromány lett Peter. Tényleg sajnálatos dolog ez. Volt egy csatorna amin anno olyan animék mentek mint a Slayers, Yu Yu Hakusho,Blue Gender,Cowboy Bebop,Inuyasha stb…szóval amiket jó nézni.Jó mondjuk nekem se volt sokáig A+-om,Minimax után kb ment 5 percig amig lement az első sorozat Op-ja aztán vége.Csak akkor lett folyamatos mikor már Animax-e változatatták a nevét.Eleinte tényleg jó volt az is de mára eljutottak odáig hogy van össz-vissz 3 anime a listán azok is a Kilari,a Bleach és a Naruto.Meg persze az ismétlések állandóan. A Dragon Ball GT olyan szempontból is felesleges volt leadni hogy akik nem látták az eredeti szériákat azok azt se tudják hogy mi az. Mondjuk azt se lett volna rossz ha pár animefilmet is leadnak.

  Ha tényleg normálisan gondolkoztak volna akkor nem csak a hype sorozatokat veszik meg hanem a klasszikusokat is mint a Ranma,A Saint Seiya,Sailor Moon meg ilyeneket. Ha talán még most észbe kapnának és műsorra tűznék mondjuk csak a Ranmát akkor máris jobb lenne a helyzetük.Bár megkockáztatom hogy az én animés DVD-imből vagy pedig az indavideó választékából jobb műsorblokkot lehetne összehozni mint ami most van 🙂

  • Blue Gender és InuYasha mondjuk sohase voltak a kedvenceim között (előbbi egy elég gyér Starship Troopers utánzat, utóbbi meg túl girly a műfajához képest) de való igaz, a Naruto, Bleach féleségek helyett, inkább elnézegethetők.

   Az Animax hogy jól indult e… nos relatív, volt közte pár jobb (FMA, Death Note) de a többség az már akkor se különösebben érdekelt. Sőt a Blood és a Hellsing franchiset, spec kifejezetten rühellem, nagyjából ugyanazon okok miatt. Egyébként a Bleach vetítési joga, ugyan úgy lejárt március végén, szóval már az sincs. Na nem mint ha nagy kár lenne érte. =)

   Saint Seiya, Ranma jöhetett volna, de ezeket is inkább az első években kellett volna megvenni. Most már, (valószínűleg) ezek is úgy jártak volna, hogy megvettek 50 részt, aztán “úgy maradt”. Az el nem kezdett sorozatnál, pedig csak az elkezdett, de be nem fejezett a rosszabb.

   Sailor Moon-t tervezték adni, akárcsak a DB-t, de az ígérgetésen kívül, más soha nem lett belőle. Utána persze, ha számon kérte őket a nép, akkor mindig jött a hebegés, habogás, a bevett sablonszövegek elpuffogtatása, ami már az elején is átlátszó volt, később viszont, egyenesen komikus lett.

   • Mondjuk DB jól elhalt már a viasat6-on is. Legalábbis mostanában nem nagyon látom. Kár, hogy csak 50-valahány részt játszottak le. Azért elmehettek volna a Frieza-saga végéig, ha már ennyire komolytalanul álltak hozzá.

   • “Sailor Moon-t tervezték adni, akárcsak a DB-t, de az ígérgetésen kívül, más soha nem lett belőle. Utána persze, ha számon kérte őket a nép, akkor mindig jött a hebegés, habogás, a bevett sablonszövegek elpuffogtatása, ami már az elején is átlátszó volt, később viszont, egyenesen komikus lett.”

    Arra azért kíváncsi lennék, hogy egyáltalán próbáltak-e bármit is tenni az ügy érdekében, vagy ez már ilyen kétségbeesett “fanetetés” akart lenni, nehogy még többen pártoljanak el mellőlük és valójában a DB GT megvételén túl soha nem is akartak komolyabban foglalkozni a témával?

   • Nekem megfordult a fejemben, a sokadik megígérés után, hogy ez csak afféle “kampányfogás”, amivel az idősebbek nézők érzelmeire akarnak hatni. Ha ez volt a cél, akkor viszont baromi rosszul csinálták. A politikában, a pártok is csak addig beszélnek adócsökkentésről, amíg ellenzékben áskálódnak, nem akkor, amikor már hatalmon vannak. Akkor már azon munkálkodnak, hogy adják be az adóemelést úgy, hogy a nép ne jöjjön rá a turpisságra, egyhamar.

    Szerintem ez csakis akarás kérdése volt. Ha valóban műsorra akarták volna tűzni, az egykori RTL szinkronokat, akkor szépen leülnek velük a tárgyalóasztalhoz, elmondják, hogy mit szeretnének, és megkérdezik, hogy ez mennyibe fog kerülni. Egészen biztos, hogy meg lehetett volna oldani.

 19. Na igen, főleg hogy a Viasat6 kb. röhögve “előrántotta”, míg Animaxék évekig ígérgették, hogy mennyire próbálkoznak a dologgal… (Az más kérdés, hogy Foma írja, hogy ott is szépen elhalt a sorozat, de arról már tényleg nem a csatorna tehet.)

 20. mimi_kiss Says:

  Nem fogom sajnálni ha megszűnik, egy kalap kaki az egész csatorna.
  Ennyi….

 21. Shikamaru Says:

  Ha nem is minden részlettel, de majdnem teljesen egyetértek ezzel a tartalmas véleménnyel. Nem is nagyon tudok hozzátenni semmit, hiszen ezen a ponton már nem látunk bele a jövőbe. Ami azt illeti az Animax addig nem fog megszűnni, amíg az AXN úgy látja, hogy ez nem szükséges. Addig viszont elmegy majd az élőszereplős műsorokkal is, ahogy az más országokban is megtörtént már. Talán csak ez maradt ki az előbbi irományból. Animék szempontjából viszont addig nem lesz alapvető változás, amíg ez a brancs képviseli. Beszélnek AXN Spinről, ami Lengyelországban és Romániában is elindult már, és rendelkezik animés tartalommal, de mivel AXN bűvkör, így az animékhez való hozzáállás nemigen változna akkor sem, ha nálunk is lenne ilyen. Addig “az van, amit kapunk”. Lehet, hogy valóban 20. századi felfogás, de sajnos nem rajtunk múlik, mert egy ilyen elmaradott országban élünk, ahol az emberek zöme még mindig a 20. században él. Ezzel nem tudunk egymagunkban mit kezdeni. Csak meg kell nézni a többi nagy kereskedelmi adót. Egyértelműen ők határozzák meg, hogy mit nézünk, és nem mi. Akinek meg ez nem tetszik, az nézheti a neten felirattal. Aki a szinkronhoz ragaszkodik, annak viszont csak a tévé marad és az, hogy abban bízik, hogy talán egyszer leszinkronizálják a kedvenc sorozatát nálunk is. Az animékre ez hatványozottan igaz. Messze vagyunk még egy a németeknél tartott közönségszavazástól. Mert ebben az országban a nép “túl hülye hozzá, hogy döntést hozzon”, dönteni kell helyettük és mennyivel egyszerűbb ha ők döntenek helyettünk, mert nekünk nem kell gondolkodnunk se, csak éljük a szaros kis életünket, járjunk munkába minden nap, éljünk meg havi 50k-ból és fogjuk be a pofánkat. Erről szól a magyar valóság. Elnézést a poltizálásért, de szerintem ez igen erőteljesen kihat arra, hogy egyrészt miért nem mi dönhetünk arról, hogy mit nézünk és leszűkítve a kört az animékre, miért van az, hogy az Animax ilyen módon próbált életben maradni. Én is talán kicsit 20-ik századian gondolkodok, és már annak is örültem, hogy leadak egy-egy animét szinkronosan, mert nekem az mindennél többet jelent. A jelenlegi helyzetben pedig szintén csak örülni tudnék bárminek, mert a társadalmunkban a változás nem egyik nap a másikra megy végbe, ha végbe megy egyáltalán és a nép is szókimondóbb lesz végre. Mert sajnos az szart se ér, hogy itt írogatunk egymásnak. Addig én meg reménykedem abban, hogy valamennyi animét mégis láthatok szinkronnal, még akkor is, ha csak betömni akarják vele a számat. Jelenleg többet szerintem senki sem tehet ez ügyben.

  • Állítólag Portugáliában is ugyan így járt az Animax, mint nálunk, hogy szépen elfogytak róla az animék, aztán végül maga a csatorna is megszűnt.

   Az Animax, jelen kilátások alapján, valószínűleg nem húzza már sokáig, és én nem sok értelmét látnám annak se, ha AXN Spin lenne helyette, mert valószínűleg azt se néznék többen. Az AXN Scifin anno mentek animék, szóval oda esetleg megpróbálhatnak átrakni néhány sorozatot, de igazság szerint, ez se lenne hosszútávon életképes.

   Én abban látom a megoldást, a jövőt, hogy ezt az egész hazai anime piacot, ami már egy romhalmaz, szépen le kéne túrni az alapokig, és új arcokkal, új cégekkel, szépen újjáépíteni az egészet.

   Kemény munka lenne, az egyszer biztos, de ha egy A+ szerű érát, a mai lehetőségek kihasználásával (mind kommunikáció, mind üzleti szempontból), sikerülne megteremteni, akkor kaphatna a hazai anime piac, egy második esélyt a fennmaradásra. Addig viszont, marad a lassú vegetálás a romokon, és az underground élet.

 22. Nem tudom mennyire van igazam, de én úgy érzem, hogy ez az egész szándékos. Mármint hogy az Animax amcsi valóságshow-kat, meg sorozatokat ad. Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy vissza akarják szoktatni az embereket az amerikai cuccokra. Azokat, akik elkezdtek az animék felé kacsintgatni. Szóval meg volt a beetetés (1-2 évig anime dömping, húzócímekkel, mint Bleach, Naruto stb.) majd szépen lassan jönnek az amcsi filmek. Ezért nem válaszol az Animax már senkinek, mert nincs mit mondani, azt mégsem mondhtaják, hogy “Mostantól valóságshow-kat fogtok nézni és kész!”, inkább nem mondanak semmit. Nem igaz?? Hogy miért szűnnek meg az Animax csatornák máshol? Hát azért mert nem mindenki hülye, a többség nem nézi meg azt ami nem anime, így animaxék kénytelenk csődbe menni… Higgyétek el: az USA van annyira beképzelt és nacionalista, hogy ne bírja elviselni, hogy komolyabb számú rétegek nem Teen Wolfot meg Hannah Montanat náznek, hanem animét….

  • Igazán nem akarlak megsérteni, de elég nagy hülyeséget sikerült most leírnod. =)

   Ez az egyik legnevetségesebb összeesküvés elmélet, amit eddig hallottam. Majd valószínű, hogy az USA szánt szándékkal teszi tönkre az Animax csatornákat világszerte, miközben Japán után, ott van a 2. legnagyobb piac. =D Az usákok, már a ’90-es években rájöttek arra, mekkora pénz van ebben, és nem is voltak restek kihasználni. Nem véletlen, hogy odakint akad pár olyan hardcore weeaboo, akik némelyike már úgy nyomja, mint egy igazi japán otaku. =)

   A csatornák többségén idehaza (is) amerikai filmek és sorozatok mennek. Emellett van vagy 5 rajzfilmcsatorna, és például a cartoonon, animék is mennek, igaz azok többsége mind legalja merchandising, de attól még animék. Ha ezt figyelembe vesszük, hamar rá lehet arra jönni, hogy az Animax, még fénykorában se jelentett valós konkurenciát, az amerikai termékeknek.

   Az Animax sokkal prózaibb ok miatt szűnik meg (ha megszűnik), azért, mert a kutya sem nézi már.

   • Tudom hogy ez úgy hangzik mint egy összeesküvés, de annak is szántam! 🙂 Mert már nem tudok mit mondani arra, ahogy elbasszák a saját csatornájukat.
    Miért nem nézi a kutya sem? Mert amerikai faszságok mennek rajta. Miért mennek rajta amerikai faszságok???
    Miért ad egy anime csatorna egyre több amerikai élőszereplős sorozatokat, valóságshow-kat, könyörgöm?? Azért mert tudja (mert igen is tudja) hogy a közönsége az animét imádja? Hol van ebben a logika??

   • Az okot nem lehet az okozattal magyarázni. Ergo nem azért nem nézik a csatornát, mert azon amerikai műsorok mennek, ez egy téves következtetés.

    Az Animax, azért kezdett el amerikai műsorokat is sugározni, mert csökkent a nézettsége. Ezt szerette volna kompenzálni azzal, hogy más rétegeket is megpróbált bevonzani. Nyilván ennek is megvolt az előzménye, mert a nézettség se a semmitől kezdett visszaesni, hanem attól, hogy a csatorna nagyon ráállt a tiniknek szánt shounen és shoujo sorozatokra. Vagyis az animék iránt érdeklődők közül, egyre inkább csak egy bizonyos réteghez kezdtek szólni, azokhoz, akik kiskorúak, és nincs saját keresetük. Persze belőlük is rengeteg pénzt ki lehet sajtolni, hisz anno még net se volt, amikor Pokemon folyt még a csapból is. Ehhez viszont erős marketing kell, megfelelő formában kell megszólítani a célközönséget, annyi felületen, ahányon csak lehet.

    A baj csak az volt, hogy a műsorstruktúra megváltoztatása, nem hozta a várt eredményt. Köszönhetően annak, hogy az emberek többsége, anime csatornaként ismerte az adót, ezért akik addig nézték, azoknak nem jött be a változás, akik pedig addig se nézték, azoknak meg nem tudtak olyat nyújtani, ami miatt odakapcsoltak volna.

 23. […] Egy gyönyörű és hosszú okfejtés arról, hogy az Animax végül is a saját ürülékén hasalt el: Animax… You are already dead […]

  • Nah tessék Peter, itt válasz a “mikor” kérdésre :D.

   • Végül is még nincs vége, de a visszaszámlálás, már elkezdődött. A honlapjuk talán még novemberben megszűnt, és akkor már sejteni lehetett, hogy hamarosan erre a sorsra jut majd, maga az adó is.

    Egyébként, kíváncsiságból megnéztem a nemzetközi honlapot, és a szerint, Európában, már csak a briteknél, németeknél, spanyoloknál van még Animax. Bár a spanyol elég szegényes, szóval valószínűleg, az lesz majd a soron következő.

    A felhozatal, átlagban nézve, elég tré amúgy mindnél, viszont láttam köztük olyanokat is, amikre simán azt mondtam, hogy na ez nálunk is mehetett volna. Spanyoloknál például van most Excel Saga, Trigun, a briteknél van Berserk, Black Lagoon, a németeknél meg SM, DB, Slayers, GitS, Madoka is megy. Jó persze, nyilván nagyobb, pénzesebb országok, de valahol azért szomorú, hogy ott ilyen premierek, újravetítések mennek, nálunk meg jól elkúrták.

 24. Most már hivatalosan is megszűnt az animax!

 25. kittykat630 Says:

  Én azért sajnáltam hogy megszűnt az Animax. A koromból fakadóan én már csak az Animaxot láthattam, amik előtte voltak, azokat sajnos nem. Szerencsére volt akkora mázlim, hogy amikor elkezdtem nézni, pont adták a FMA-t és még pár jobb animét, nem csak a Naruto ment rajta mindig.
  Igazából nem is értem hogy ha az ilyen hülye amerikai sorozatokra meg vetélkedőkre volt pénzük, akkor miért nem animéket vettek inkább? Ha a németeknél ment, akkor nálunk miért nem? Talán ha ugyanazokat a sorozatokat megveszik, mint amik ott mentek, talán jobban ment volna? Miért volt jó nekik, hogy teljesen leépítették a csatornát, úgy hogy lassan már senki sem nézte, mert nem volt igény a 250. ismétlésre, meg a nézhetetlen valóságsókra. Na mind1… Amúgy nagyon megköszönném ha valaki fel tudná sorolni, milyen animéket adtak az Animaxon.

  • Pontosan azért szűnt meg a csatorna, mert a nézettségük, a béka segge alatt volt. Egy idő után, már nem volt rajta semmi új,
   bár először inkább a be nem fejezett anime sorozatokat kellett volna befejezniük, mert sokan arra vártak. (No meg az se ártott volna, ha nem ígérgetnek folyton, vagy ha már megígértek valamit, akkor be is tartják.)

   A német viszonyokat, nem érdemes a magyarhoz mérni, mert a kettő, teljesen más, és nem csak gazdaságilag. A hazai média, még mindig 20. századi felfogás szerint működik, amit itthon, jelenleg senkinek se érdeke előremozdítani, mert akkor nem tudnák olyan könnyedén zsebre tenni a pénzt.

   Persze én is örültem volna annak, ha a német Animaxhez hasonlóan, Ranma 1/2-t, Kamikaze Kaitou Jeanne-t, és hasonlókat kezdenek el vetíteni, de erre sajnos, nem sok esély volt.

   Az Animaxen, ezek az animék mentek:

   – III. Lupin: Cagliostro kastélya
   – A dinoszauruszok királya
   – Afro szamuráj
   – Akuei és Gatchinpo
   – Ayakashi Ayashi
   – Bleach
   – Blood+
   – Conan, a detektív
   – Chrono Crusade
   – D.Gray-man
   – Death Note – A Halállista
   – Deltora Quest
   – Digimon
   – Dragon Ball GT
   – Fullmetal Alchemist
   – Fullmetal Alchemist: Testvériség
   – Gankutsuou: Monte Cristo grófja
   – Ghost in the Shell: Stand Alone Complex
   – Hello, Kitty!
   – Hellsing
   – Kilari
   – Kukucska kalandjai
   – Krumplikutya
   – Lamb
   – Lovely Complex
   – Méz és lóhere
   – Nana
   – Naruto
   – Nodame Cantabile
   – Penge
   – Pokoli lány
   – Rozsomák
   – Rómeó és Júlia
   – Slayers: Revolution
   – Slayers: Evolution-Revolution
   – Soul Eater – Lélekfalók
   – Trinity Blood
   – Vampire Knight
   – Vampire Knight: Guilty
   – Vasember
   – X-Men

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: