My Little Pony, Bronyk helyreigazítás

Korábban több alkalommal is felvetődött már bennem a gondolat, hogy kéne erről az egész MLP, brony témáról, egy olyan bejegyzést írnom, mely nem a sorozatról szóló élménybeszámoló, mint inkább egy informatív, kifejezetten a tévinformációkra, sokszor rosszindulatú pletykákra reagáló, helyreigazító cikk lesz. Ám valahányszor belekezdtem, végül mindig elvetettem az ötletet. Pedig apropója, már akkor is lett volna a dolognak.

Egyszerűen azért, mert ha az egyszeri ember, aki erről a rajzfilmről, és annak rajongóiról, semmit se tud. Elköveti azt a hibát, hogy magyarul próbál utánajárni a dolgoknak, akkor fogalmazzunk úgy, finoman szólva is “rossz lóra tesz”. A kereső ugyanis (jó eséllyel) olyan találatokat fog neki kidobni, mint a hülyeségekkel alaposan megszórt Szirmai videó, vagy ez az istenverése. Amik másra sem jók, minthogy elriasszák az egésztől. Valamiféle bizarr, beteges dolognak állítsák be, tele félcédulásokkal. Holott a valóság, ettől azért jóval árnyaltabb.

Eddig igyekeztem nem foglalkozni a dologgal, tudomásul vettem, hogy vannak emberek, akikre kár a levegőt pazarolni. Miután azonban szembesültem azzal, hogy máig születnek ilyen írások a témában, úgy döntöttem, ideje felvennem a kesztyűt, és végre tiszta vizet öntenem a pohárba.

Mikor valaki az MLP témáról nyilatkozik, általában kapásból ugyanaz a probléma merül fel, már rögtön az elején. Mégpedig hogy ezeknek a “kritikáknak” a nagy része, valójában nem arról szól, amiről szólniuk kéne. Lásd akár a Szirmai videó, akár a Hetediksor cikkének esetét. Itt van egy youtuber, illetve egy blogger, akik a profiljuk alapján filmekkel, sorozatokkal foglalkoznak. Aztán ehhez képest, mindkettőjük “kritikájának” a 80%-a, az igazából nem is a rajzfilmről szól, hanem a köré épült fandomról, a bronykról.

A Szirmai videóval rengeteg probléma van. Anélkül, hogy belemennék a részletekbe, Gergő kritikája összecsapott, hatásvadász, tele van tévinformációkkal, félrevezető, és manipulatív. Egyértelműen érződik rajta, hogy Gergőt pont nem érdekelte ez az egész (inkább viszolygott tőle) és nem a hiteles tájékoztatás volt a célja, hanem csak egy közönség igényt szeretett volna kielégíteni. Mivel pontosan tudta, hogy a nézői nagyobbik részét, nem a sorozatról szóló kritika érdekli, hanem csak (hogy ezzel a divatos szóval éljek) a cringere kíváncsiak. Vagyis hogy hogyan lehet gúnyt űzni a sorozat rajongóiból, amire Gergő, meg is adta nekik az alapot.

A Hetediksor cikkében, lényegében ugyanez az elv köszön vissza, ami nem is véletlen, hisz egyértelműen kitűnik az a szövegből, hogy az egész apropóját, az ominózus Szirmai videó adta. Csak mintha a cikk íróját, itt pluszban még az is motiválta volna, hogy rátegyen még egy lapáttal. Igazából el se kell olvasni ahhoz a bejegyzést, elég csak ránézni a képekre, linkelt videókra, már azok alapján is látszik, hogy a cél itt sem az volt, hogy korrekt hangnemben, érdemben közöljünk erről a fandomról (ha már a rajzfilmről nem voltak képesek) bármi érdemlegeset, csakis a cringe.

Szóval én most veszem a fáradtságot, és mint olyan ember, aki benne is van ebben az egész miliőben, és nem kívülről próbál róla okosakat mondani, igyekszem helyretenni a dolgokat, megválaszolni a feltett kérdéseket, tisztázni a félreértéseket, és leszámolni, a legtöbbször hangoztatott hülyeségekkel.

“Miért pont ez a rajzfilm vált népszerűvé?”

Nos, erre pofonegyszerű a válasz. Azért, mert egy generációja átlagához képest jó minőségű rajzfilmről van szó, melyen egy tehetséges, és tapasztalt rajzfilmes brigád dolgozik, akik értenek ahhoz, amit csinálnak. Alapvetően egy slice-of-life komédiáról van szó, mely nem a történettel, mint sokkal inkább a karakterekkel kíván érvényesülni. Jól megírt, stílussal, sármmal, egyediséggel rendelkező figurákat vonultat fel, akik között pörgős, szórakoztató párbeszédek folynak. Mindez meghintve hol infantilis, hol kifejezetten intelligens humorral, és helyenként felbukkanó, ügyesen használt pop-kulturális utalásokkal.

Az MLP az a típusú rajzfilm, amit pont azért lehet szeretni, mert tisztában van önmagával, és nem nézi hülyének a nézőit. Ellentétben az olyan rajzfilmekkel, mint az Adventure Time, a Steven Universe, a Star vs Forces of Evil, vagy a Korra, az MLP nem próbál másnak látszani, mint ami. Nem akarja aktuálpolitikával, szexualitással, diszfunkcionális párkapcsolatokkal, és hasonló baromságokkal traktálni a nézőt, csakis vegytisztán szórakoztatni akar. A készítőket itt nem valamiféle kényszeres bizonyítási, önigazolási vágy hajtja, hanem szimplán csak egy jó rajzfilmet akarnak csinálni, amit ők, és a nézők is élveznek. Ami elől jó kedvűen lehet felállni.

“A régi sorozat bukás volt…”

Áh igen, ez egy igazi hungarikum, melyet még egyetlen magára valamit is adó külföldi oldaltól, bloggertől, kritikustól sem hallottam vissza. Egyébiránt tipikus példája annak, mikor egy népszerű felületen, egy tekintélyszemély szájából, elhangzik egy fals információ, aztán emberek tömegei, beleértve a rajongók egy részét is, ezt zokszó nélkül elhiszik, anélkül, hogy utánajárnának, mennyi is igaz ebből az állításból valójában. Mondhatnám akár azt is, hogy Szirmai Gergő itt elvégezte azt a műveletet, amit egy évtizeddel korábban, JackD elkövetett a Sailor Moon fandomban.

Eleve ott a gond, hogy a G1-et, kapásból a TV sorozattal azonosítják, aminek az valójában, csak egy részét tette ki. Egyébiránt pedig nem volt bukás. Eleve a TV sorozat elstartolása előtt, készült egy mozifilm, amit pont azért küldtek a mozikba, hogy felmérjék, mégis mekkora igény mutatkozik erre. Ergo, ha nem lett volna sikeres a mozifilm, a TV sorozatot se indítják el, alig három hónappal később.

Plusz egy bukott sorozatra, nem az szokott jellemző lenni, hogy megél több mint 60 epizódot. Majd évtizedek múltán, úgy marad meg az emberek emlékezetében, mint egy közismert, klasszikus rajzfilm a ’80-as évekből. A bukott rajzfilmeket, pont azért szokás bukottnak nevezni, mert néhány rész után elkaszálták őket, és senki sem emlékszik rájuk. Ilyen bukott rajzfilm például a King Star King, vagy Eminem nagyon saját rajzfilm sorozata.

Egyébként sem a ’80-as rajzfilm sorozattal kéne kezdeni az értekezést, ha már itt tartunk, majd ugorni rögtön a G4-es sorozatra (meg a rajongókra) mert ezek csak kiragadott részei a nagy egésznek. Röviden összefoglalva, a My Little Pony, eredetileg My Pretty Pony címen indult el 1981-ben, mint uniszex oktatójáték. Majd a Hasbro később ezt a játékot dolgozta át színes, gyűjthető figura sorozattá, mely eddig négy, úgynevezett  generációt élt meg.

G1: 1982-1995 Az első széria, melyhez mozifilm, és TV sorozat is készült.

G2: 1997-2003 A második széria, mely kizárólag figurák formájában létezett.

G3-3.5: 2003-2009 Hivatalosan egy generációként tartják számon, ám a későbbi, erős dizájnváltás miatt a rajongók, gyűjtők, mégis elkülönítik a kettőt egymástól. A figurák mellett, úgynevezett direct-to-video mozik, speciálok jöttek ki hozzá.

G4: 2010 Vagyis ami épp most fut, a tervek szerint, egészen 2020-ig. A figurák mellett TV sorozat, mozi, illetve az Equestria Girlsnek nevezett spin-off mozik, speciálok tartoznak ide.

Ezek közül eddig kettő tudott jelentősebb sikereket elérni, a G1, és a G4.

“A bronyk a 4chanról jöttek…”

Nem, nem a 4chanról jöttek.

Ahogy az anime fandom nem az Animaxal, és a Narutoval kezdődött el, úgy az MLP fandom sem a G4-el indult el, hanem sokkal korábban. Ennek a fandomnak az eredete, egészen a ’90-es évek második feléig nyúlik vissza, ami az ezredforduló utánra, eljutott oda, hogy már találkozókat is szerveztek, ponycon címen. Ez egy periféria hobbi volt, ami leginkább abban különbözött a későbbi (vagyis a mai) állapotától, hogy nem a rajzfilmek, hanem sokkal inkább a toyline, a figurák képezték a rajongás tárgyát. A fandom magja több száz, több ezer figura gyűjtőből, egyedi figura készítőből állt.

A G4 eljövetelével, lényegében az történt, hogy azt a jóval nagyobb, főleg férfiakból álló réteget, akiket önmagában a figurákkal nem lehetett megfogni, azokat be lehetett vonzani, egy minőségi rajzfilmmel, aminek meg is lett a hatása. A sorozat elstartolását követő, nagyjából másfél-két éven belül, már egy milliós fandomról beszélhettünk.

A 4chan csak egyike volt azon népszerű felületeknek, ahová a rajongók eljutottak. (Deviantarton, Youtubeon, már sokkal korábban ott voltak.) Plusz a 4chanról, már csak azért is jöhettek volna nehezen a bronyk, mert a 4chan adminjai és moderátorai, hihetetlenül gyorsan letiltották őket, különösebb indok nélkül. Erre jött aztán létre válaszul a derpibooru (eredetileg ponybooru) mint a bronyk saját imageboard felülete.

Hozzáteszem, nem ez volt az utolsó ilyen eset, mert kezdetben például a San Diegoi Comi Conra se akarták beengedni őket. Nem kaphattak ott panelt. Jelzem, azon a Comic Conon, ahol a Twilight például kaphatott.

“A bronyk a love and tolerate eszmében, és a harmónia elemeiben hisznek…”

Egy újabb remek példája az utána nem járásnak. A harmónia elemei egy plot device volt a sorozat első két évadában. A love and tolerate pedig nem egy eszme, hanem egy mém volt. Hasonló, mint amilyen például a “Join the Herd” volt.

Azért hozták létre, mert anno a nagy mainstremesedés, hypeolás időszakában, voltak olyanok (meg igazából, a mai napig is vannak) akik egyszerűen nem tudták azt elfogadni, hogy ez a fandom bizony kikövetelte magának a helyet, és a figyelmet. Elképesztően irritálta őket, hogy valami olyan dolog vált sikeressé és népszerűvé, amit ők semmibe se néznek. Aztán ezeknek az embereknek egy része, nem bírt magával, és úgy próbált, valamiféle revansot venni a fanokon, hogy a különféle topicok, videók, rajongói tartalmak alatti komment részlegben, előadták hihetetlenül egyedi, és tartalmas véleményüket. (Buzik, lóbaszók, stb…)

Na erre jött létre ez a mém, aminek nagyjából az volt a lényege, hogy “ne etesd a majmot”, vagyis senki se üljön fel a provokációnak. Az illető ugyanis csak azért jött, hogy jól kidühöngje magát, aztán úgyis le fog lépni, mert érdemben nem képes hozzászólni a témához.

“A rajzfilmben Michael Bay keze is benne volt…”

Ez így ebben a formában nem igaz. Ebből a storyvól, konkrétan annyi igaz, hogy a Hasbro, a két Transformers film után befolyó összegekből finanszírozta meg a G4 rajzfilm sorozatot. Amihez Baynek viszont semmi köze nem volt. Az elkészítésében nem vett részt, semmilyen formában.

Egyébként ez se nagyon szólt másról, minthogy a sorozat elstartolásának, illetve a hypenak az ideje alatt, egyszerűen divat lett a Michael Bay filmeket fikázni. Aztán egyesek, jobb híján, megpróbálták ezt is sorozat ellen felhozni, mint érvet. Mondhatnám azt is, hogy megpróbálták “össze Michael Bayezni” az MLP-t, hogy ettől is rosszabbnak tűnjön.

“Feminizmus, incelség, autizmus…”

Avagy menjünk át bulvár médiába… Mert az nyilván nem egy opció, hogy a rajongók, simán csak azért nézik ezt a sorozatot, mert tetszik nekik. Szórakoztatja, kikapcsolja őket, szeretik az erről, illetve az ehhez készült rajongói tartalmakat. Nem, ez nem elég, hanem mindenképp mögé kell látni, bele kell beszélni, mindenféle nyakatekert, elcseszett pszichológiai “magyarázatot”. Szociális, szexuális, mentális defektusokat, különben még a végén kiderülne, hogy többségében, teljesen normális átlagos emberekről van szó, akiknek ez nem több, mint egy hobbi.

Egyébként érdekes ám az is, hogyan használják a bulvár média stílusát, eszközeit, gyakran olyan emberek is, akik máskor meg épp ez ellen emelnek szót, mikor az ő kocka hobbijukról születnek, hasonlón hatásvadász, szándékosan félrevezető, démonizáló elmélkedések.

“Ronda, tunya, kövér hapsik, gagyi jelmezekben parádéznak…”

Mármint kicsodák, ők? =)

Megint egy jó kis bulvármédiás fogás ez, mikor le akarunk járatni egy szubkultúrát, és erre direkt a lehető leggagyibb, legócskább cosplayereket vesszük elő. Hogy ezzel váltsunk ki viszolygást, rosszindulatú élcelődést az emberekből. Hisz ez egy baromi egyszerű támadási felület, ahol minimális energia befektetésével lehet látványos hatást elérni. Az meg, hogy a többség nem ilyen, valahogy senkit sem érdekel.

Aztán ez is akkor lesz igazán vicces, mikor azok fintorognak a leghangosabban, akik különben más, hasonló szubkultúrák tagjai. Mondjuk gamerek, animések, dc, marvel fanok, fantasykért, scifikért rajonganak. Hisz az ő házuk táján is, ugyanúgy megtalálhatóak ezek (sőt), amit egyébként ki is szoktak kérni maguknak. Toleranciát és elfogadást követelnek, mondván hogy őket ne általánosítsa, bírálja senki, negatív sztereotípiák, beidegződések alapján. Ami persze jogos kérés, csak közben finoman szólva is vicces, hogy mikor nekik kéne toleránsnak lenni, mondjuk a bronykkal szemben, akkor valahogy pont azt teszik ők maguk is, mint ami ellen szót emelnek.

Záró gondolat gyanánt, csak annyit mondanék, hogy természetesen nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy ez a cikk, végleg le fog számolni, akár a rajzfilmet, akár a rajongókat övező, fentebb felsorolt téveszmékkel. Abban viszont reménykedem, hogy lesznek azért olyan emberek, akiknél célt fog érni a cikk, és ezek után, másképp tekintenek majd erre az egészre.

41 hozzászólás to “My Little Pony, Bronyk helyreigazítás”

 1. “Ellentétben az olyan rajzfilmekkel, mint az Adventure Time, a Steven Universe, a Star vs Forces of Evil, vagy a Korra”
  Rick és Morty? ^^’ Tudom nem tartozik a témához de érdekelne mi róla a véleményed.

  • A Rick és Mortyt nem sorolnám ide, mert az egy más kategória. Az az Adult Swim féle felnőtt rajzfilmek közé tartozik.

   Pár részt láttam belőle még 2016 körül, amikor hirtelen, nagy hypeja lett, de engem valahogy nem nyűgözött le. Lényegében egy bizarr Vissza a jövőbe fanfic, ami nagyon Futurama szeretne lenni, de a humora sokkal közelebb áll az Amerikai fateréhoz. Szóval más vele bajom is, mint a fentebb felsoroltakkal.

   • A R&M első 4 része szvsz nézhetetlen, de aztán emelkedik a színvonal, szóval nem érdemes az elején feladni. Később erősen ingadozik a színvonal a zseniális és a hulladék filler epizódok közt, de én azért összességében élveztem.

   • Én random néztem végig pár részt, de azok alapján nem tűnt egy nagy eresztésnek. Mondjuk az tény, hogy még így is simán jobb, mint a SuperJail, vagy a Mr. Pickles, de azért nem egy Frisky Dingo, Boondocks, vagy Archer.

   • “A R&M első 4 része szvsz nézhetetlen”

    Akkor ezért nem bírtam már az első epizódot sem végig nézni.

 2. Köszönöm hogy leírtad, ezt én sem fejthettem volna ki szebben!
  Volt ami nekem is újdonság volt, a brony fandom történelmével ennyire részletesen nem voltam tisztában, meg erről a Michael Bay vonatkozásról se hallottam korábban.

  A sorozathoz szerintem kell egy kis idő mire beindul. Az első évad első felében még nagyon érezni hogy a kicsiknek szólt, a második felében és a 2. évadtól viszont nagyon ráéreztek az írók. Nem minden része kimagasló – nem is lehet az – de szerintem a sorozat még mindig tart egy állandó színvonalat. Annyival egészíteném ki, amit nem említettél – pedig hihetetlenül nagy pozitívum a sorozat mellett – a karakterfejlődés! Az évadok alatt rengeteget változtak a karakterek, főleg a mane 6 persze, de nagyon sok mellék karakter is átesett valamilyen mértékű változáson.

  • Amennyire tudtam, igyekeztem informatív lenni, ha már egyszer tévinfókra akartam rácáfolni. Ugyanakkor nem szerettem volna azt se, ha a sorok között, elveszik a lényeg. Ezért is nem mentem bele több helyen se a részletekbe, a kelleténél jobban.

   Haverok közül pl. többen említették, hogy a quke által is kiragadott részre, kíváncsiak lettek volna, hogy mi is a baj azokkal a rajzfilmekkel. Ami persze jogos kérés. Na de ha most én azt nekiállok ott kifejteni, az legalább egy oldal lett volna. Az meg egyrészt, nagyon elvitte volna a fókuszt más irányba. Másrészt ha valakit érdekel, úgyis azért van a komment részleg, hogy itt ezt megbeszélhetjük. =)

   A sorozattal kapcsolatban, én valahogy mindig úgy voltam, hogy nem igazán tudtam szakaszokra felosztani, már az első évadot se. Egyszerűen azért, mert elég random jöttek a jó, jobb, átlagos, vagy gyengébb részek. Amiknek a megítélése persze, erősen szubjektív. Egy Fluttershy fan pl. nyilván másként tekint a Dragonshy című epizódra, mint egy Rarity fan.

   Mondjuk az tény, hogy mikor először elkezdtem nézni az MLP-t, kellett azért pár epizód, mire elkezdett nálam működni a sorozat. Konkrétan a “Feeling Pinkie Keen” volt az, amitől foga rákattantam. Viszont már előtte is voltak epizódok, amikkel jól elvoltam. Utólag visszanézve pedig, a korai részek is máshogy csapódnak le az emberben, mint korábban.

   Második végignézésre pl. a Gildás epizódon is jól szórakoztam. Amiben közrejátszott az, hogy anno még nem különösebben voltam oda Pinkie Pie-ért. Illetve a sorozat humorára, stílusára se voltam úgy ráhangolódva, mint később, amikor már fanként újráztam.

   A karakterfejlődés, nos igen, van a sorozatban, és nem is működik rosszul. Viszont szerintem ennél sokkal hangsúlyosabb lett az úgynevezett lore írás, azaz a világépítés. Igazából ez is bizonyos oldfagek baja, hogy még az első két évad, nagyrészt slice-of-life komédiából állt. Addig az utána következő évadokban, egyre nagyobb szerepet kezdett kapni a lore. Ami egyébként törvényszerű, minden hosszan futó dolognál.

   Egyszerűen elkerülhetetlen, főleg egy olyan sorozatnál, ami addig erősen a karakterekre épített, és a világról alig árult el valamit, hogy idővel ne kezdjék el szépen, a világot is kibontani. Hisz törvényszerű, hogy a fanok fantáziáját, előbb-utóbb elkezdik piszkálni ezek a dolgok. A karakterek pedig legyenek akármilyen jól is megírva, egy idő után nehéz lesz róluk újat mondani.

 3. PashCutter Says:

  A Magyar Narancs szerzője próbál objektívan közeledni az MLP-hez. Igaz, egy részt sem látott, ami nehezíti az “objektivitást”. (“Súlyos előítéleteim vannak az Én kicsi pónimmal kapcsolatban. Habár legjobb esetben is csak néhány jelenetet láttam belőle – plusz a neten felbukkanó gifeket, képeket és egyéb mémeket –, összességében olyan tévéprogramnak tűnt, amely leginkább vasárnap reggeli családi étkezésekhez biztosít háttérzajt.”) De kifejezetten toleráns az álláspontja.

  (https://m.magyarnarancs.hu/parateka/radikalis-ellenallas-ma-ferfiak-ezrei-oszinten-rajonganak-az-en-kicsi-ponimert-110739)

  • Azért túlzásba nagyon nem vitte azt az “objektivitást”, hisz kapásból az első bekezdésben azzal zárja a gondolatsort, hogy: “az alapbenyomásom mégiscsak az, hogy Az én kicsi pónim valami gyanús dolog. Mint minden, ami egy hatalmas médiavállalat egyik húzócímeként barátságról, szeretetről, elfogadásról meg hasonló gyanús dolgokról prédikál”

   Persze azt már ki nem fejtette, hogy ez alatt, pontosan mit ért. (Bár tippelni tudnék…)

   Amúgy alapból ott a félreértés, hogy a fickó a bronyságot, valamiféle lázadásnak, mozgalomnak látja, holott erről szó sincs. Ezek a srácok, lányok, alapvetően semmi mást nem akartak, mint kiélni a rajongásukat egy rajzfilm iránt. Aztán, mint minden hasonló esetben, ezzel szemben is kialakult egy ellentábor, beléjük kötött a bulvár média, stb. Már csak azért is, mert többségében fiúk rajonganak egy inkább lányoknak szóló dologért, ami ugye “‘milyen már?”.

   Láttunk már hasonlóra példát korábban is, Jam és a Hologrammok, Sailor Moon, Sabrina, Kim Possible, PPG, stb.

   Na igen ám, csakhogy a bronyk esetében, az a furcsa helyzet állt elő, hogy itt az ellentábor jelentős részét, nem “külsősök” tették ki, hanem egy úgymond “belső ellenzék”. Vagyis olyan emberek tömege, akik pont azokból a szubkultúrákból jöttek, ahonnét a bronyvá lett emberek nagy része is. Azaz gamerek, animések, fantasy, sci-fi fanok, képregényesek, satöbbik voltak. Akiknek egy részének befolyás, hatalom is volt a kezében. Ezért is volt az, hogy ez az ellentábor, kezdetben elég sikeresen cseszett ki a bronykkal ott, ahol tudott. Olyan mértékben, amire korábban még nem igazán volt példa.

   Korábban is voltak megosztó címek köré kialakult fantáborok. Pl. hogy mást ne mondjak, a Harry Potter esetében is volt egy ellentábor, főleg fantasy rajongókból, akiknek a nagy része a LotR fanokból került ki, akik előszeretettel szekértábor harcoltak a HP fanokkal. Meg elvitatták azt, hogy egyáltalán tekinthető e ez valódi fantasynak. Viszont a bronykkal szemben ez a féle basztatás, egy egészen más szinten zajlott.

   Lehet hogy a HP rajongóknak, vagy akár az animéseknek el kellett azt viselnie, hogy páran rosszalló megjegyzéseket tesznek rájuk. Esetleg nyíltan be is szólnak nekik. Főleg ha nem “hazai terepen” mozogtak. Na de olyan azért nem volt, hogy felületekről, rendezvényekről tiltották, törölték volna a témáikat, tartalmaikat, bármiféle konkrét ok nélkül.

   Igazából a bronyk jó eséllyel, közel sem lettek volna ennyire “hangosak”, ha nem adnak rá nekik okot, hogy azok legyenek. Lásd, ez a bejegyzés se született volna meg, ha nem máig olyan “kritikák” látnának ez ügyben napvilágot, még idehaza is, mint az elcseszett Szirmai videó, vagy a Hetediksor írása.

 4. Jó hosszú, és tartalmas írás lett. Már régóta gyűjtöm magamban az energiát és gondolatot, hogy komment formába öntsem, de valahogy mindig közbe jött valami.

  Mondjuk jó régóta esedékes volt már ez az írás, de legalább gyűjtöttél hozzá pár egyéb darabot a Szirmai videó mellé. 🙂 Jó, ez a Bors cikk kb. semmit nem ér, mivel se füle, se farka, mintha a cikk szerzője csak írni akart volna valamit valamiről, aztán félidő tájt eszébe jutott, hogy elérte a karakter maximumot.

  Amúgy, ahogy elnéztem az egész Póni-kommunikációt, erősen érződik rajta ez a jó magyaros hozzáállás, hogy a rajzfilm az mese, és gyerekeknek való. Ebből kiindulva bármi, amihez felnőtteknek köze van, már gyanús, és az nem lehet rá magyarázat, hogy egyszerűen élvezhető sorozat, és vannak felnőttek, akik továbbra is igénylik a meséket, minden áron keresni kell valami mögöttes okot, lehetőleg valamilyen perverziót. Az MLP meg jó táptalajt szolgáltat erre, hisz ki lehet ragadni azokat a feltűnési viszketegségben szenvedő retardáltakat, akik amúgy csak szégyent hoznak a saját fandomjukra, ráadásul itt jó látványosak. Ez nagyon hasonlít a Pride-ra is. Ugye ott is zömmel azt mutogatják az ellenzőik, hogy egy hangos és beteg kisebbség botrányt kelt a megjelenésével, viselkedésével, ezzel meg inkább kárt okoznak a csendes többségnek, de legalább jó alapot adnak arra, hogy mutogatni lehessen rájuk, hogy na ezek a “buzik”! (Azért azt még megjegyzem, hogy nem vagyok támogatója a Pride-nak, szerintem annyira lejáratták már a brand-et, hogy inkább törölni kellene, mert hiába próbálták meg kulturált hangnembe terelni az ideit, a név már önmagáért beszél).

  Aztán ott vannak ezek a csodás, megint csak magyaros megmozdulások, hogy félinformációk alapján olyan messzemenő következtetéseket vonnak le, amelyek aztán akár évtizedekig benne is maradnak a köztudatban. Ugye ez a G1 megbukott dolog is olyan, mint anno a “betiltották a Dragon Ball-t” hangoztatása.

  Hogy Szirmai motivációja mi volt, azt elég jól körül jártuk még anno. Meg most is kiértékelted. Az viszont már külön röhej, hogy azóta is zömmel az ő frázisai köszönnek vissza. Jó, a Hetedik Sor cikke annyira copy-paste szagú, hogy simán elhasalna egy plágium vizsgálaton szerintem. De az egészet képesek voltak megfejelni azzal az álszent zárással. Akkor már álltak volna bele teli pofával a szarba.

  “Ellentétben az olyan rajzfilmekkel, mint az Adventure Time, a Steven Universe, a Star vs Forces of Evil, vagy a Korra, az MLP nem próbál másnak látszani, mint ami.”

  Ezen most agyaltam egy sort. Oké, az AT és SU kimaradt nekem, de a Star vs és a Korra kapcsán kicsit elcsodálkoztam az álláspontodon. Erről kicsit részletesebben írnál? A Star vs-t egy szerethető, randomkodós sorozatnak tartom, és nem igazán látom át, hogy mi lehet vele a bajod. A Korra már más tészta, második nézésre már élvezhetőbbnek tudtam találni, de valóban komoly problémák vannak vele, ami főként az aktuálpolitikai felhangjaiban érhető tetten. Még az első évad a társadalmi problémákra próbál reflektálni, addig a második évadtól már állást is próbál foglalni ezekben a kérdésekben, és valahol itt siklott ki a sorozat. Rombol, de közben nem épít újat, csak úgy csinál, vagy inkább disztópiát kreál, egy döcögő, de működő rendszer helyére.

  “aztán emberek tömegei, beleértve a rajongók egy részét is, ezt zokszó nélkül elhiszik, anélkül, hogy utánajárnának, mennyi is igaz ebből az állításból valójában.”

  Ó igen, ez annyira jellemző. De ezt betudhatjuk az általános lustaságnak, és elhülyülésnek is. ‘Minek utánanézni bárminek is, ha ezt az influencer megtette helyettünk? Ja, hogy az meg téves információkat terjeszt? Ugyan, hisz ő a tévedhetetlen. Meg amúgy is, nem tudok angolul.’ Kb. ez megy le sokak agyában.

  “Egyébiránt pedig nem volt bukás.”

  Igazából, most lehet ezért furcsán fogsz nézni rám, de ez relatív. Nyugaton oké, hogy siker volt, hisz elég hosszan kitartott. Azért hazánkban nem tudom, mennyire ragadta meg a gyerekeket (felnőttekre most nem számolok, mert a 90-es évek elején egy valamire való felnőtt már nem nézett mesét). Ahogy én emlékszem, az uniszex sorozatok nálunk valamivel népszerűbbek voltak, mint a tisztán lányoknak szólók. Általános iskolában azért volt egy-két osztálytársamnak pónija, illetve tudtunk a sorozat létéről, egy-két epizódot láttam is, de hogy őszinte legyek, nem emlékszem arra, hogy Magyarországon komolyabb visszhangja lett volna a sorozatnak. Eleve egy olyan időszakban jelent meg nálunk, amikor a piacot és a képernyőt leuralta a Disney és a dinoszauruszok. Szóval szerintem Szirmainak annyiban igaza van, hogy Magyarországon nem bizonyult sikertörténetnek a G1, mint audiovizuális termék, még ha bukásról beszélni azért túlzás lenne. Persze, játékok formájában azért ott volt az él-mezőnyben, szorosan a Barbie babák mögött.

  “Ahogy az anime fandom nem az Animaxal, és a Narutoval kezdődött el, úgy az MLP fandom sem a G4-el indult el, hanem sokkal korábban.”

  Jah, vicces, mennyire sok közös vonása van az animésekkel, amikor a félreinformálásról van szó. Mondjuk ebben is visszaköszön a magyar társadalom általános idegenkedése (most direkt maradok a magyar vonalon). Azért máig előfordul, hogy olyat hallok emberektől, hogy az anime perverz, meg japán mese, meg hogy meg se nézi, és még nem is látott animét (gyanítom, nem tudják sokan közülük, hogy a Maja a méhecske, vagy a Nils Holgerson is ide sorolható). Sokan, amit nem ismernek, arról kizárólag sztereotípiákat képesek puffogtatni, és nem is akarják megismerni, de közben meg vélemény formálásra jogot tartanak.

  “Ennek a fandomnak az eredete, egészen a ’90-es évek második feléig nyúlik vissza”

  Mondjuk ez nekem új. 🙂

  “Azért hozták létre, mert anno a nagy mainstremesedés, hypeolás időszakában, voltak olyanok (meg igazából, a mai napig is vannak) akik egyszerűen nem tudták azt elfogadni, hogy ez a fandom bizony kikövetelte magának a helyet, és a figyelmet.”

  Na igen, az irigység. 🙂 Amúgy ebben a póni-ellenességben az a legviccesebb, hogy sokan lebuzizzák a bronykat. Erre csak annyit tudok mondani, hogy van olyan meleg ismerősöm, aki szintén nagy póni-hater. De egyszer nem tudott értelmes választ adni arra, hogy miért utálja a sorozatot? Szóval nem nemi identitás függvénye, hogy egy férfi rajongjon egy kislányoknak szánt rajzfilm sorozatért.

  ““A rajzfilmben Michael Bay keze is benne volt…””

  Ha jól emlékszem, Szirmai azzal magyarázta ezt az állítását, hogy egy Rainbow Dash figurát vittek be az egyik Transformers filmbe, ezzel cameo-t csináltak az MLP-nek, és szerinte kb. ennyi köze van Bay-nek a pónikhoz.

  “Nem, ez nem elég, hanem mindenképp mögé kell látni, bele kell beszélni, mindenféle nyakatekert, elcseszett pszichológiai “magyarázatot”.”

  Igen, de ez általánosan jellemző szerintem mára mindenütt. Azért a gamerek is rendre megkapják a sajtótól a magukét, főleg egy kiadós iskolai lövöldözés után. Ez valahol a sajtónak az általános jellemzője, hogy lehetőség szerint bárki becsületébe belegázoljnak (micsoda alliteráció), ha tehetik.

  “Egyébként érdekes ám az is, hogyan használják a bulvár média stílusát, eszközeit, gyakran olyan emberek is, akik máskor meg épp ez ellen emelnek szót, mikor az ő kocka hobbijukról születnek, hasonlón hatásvadász, szándékosan félrevezető, démonizáló elmélkedések.”

  Na jah. Ez Szirmai esetében például külön vicces volt, amikor jött ezzel a Póni videóval, közben előtte is, utána is adta a nagy szentbeszédet, hogy meg kéne adni az emancipációt az animációnak, meg az animének, stb. Jó, azok után, ahogy felszopta az Utolsó Jediket, már semmin nem lepődöm meg tőle. Kb. ott vesztette el nálam végleg a maradék becsületét is.

  “Mármint kicsodák, ők? =)”

  Jó képgyűjtemény. 😀

  “Megint egy jó kis bulvármédiás fogás ez, mikor le akarunk járatni egy szubkultúrát, és erre direkt a lehető leggagyibb, legócskább cosplayereket vesszük elő.”

  Ahogy korábban példálóztam a Pride-al kapcsolatban is. Mondjuk azért volt itt is egy időben cosplay fail kifigurázás. Igaz, más céllal, és más súlycsoport is volt.

  “Záró gondolat gyanánt, csak annyit mondanék, hogy természetesen nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy ez a cikk, végleg le fog számolni, akár a rajzfilmet, akár a rajongókat övező, fentebb felsorolt téveszmékkel. Abban viszont reménykedem, hogy lesznek azért olyan emberek, akiknél célt fog érni a cikk, és ezek után, másképp tekintenek majd erre az egészre.”

  Én is remélem. Persze, ha éveken át rendre megjelenik ilyen helyre igazító írás, előbb-utóbb már az emberek fejébe is bevésődik, hogy talán vannak itt is tévinformációk. Azért ma már egyre ritkábban hallani a “betiltották a DB-t” dolgot, pedig máig keringenek a YT-n ilyen betiltott animék típusú videók.

  Na, a kommentekre később reagálok már, mert így is sokat írtam.

  • “Amúgy, ahogy elnéztem az egész Póni-kommunikációt, erősen érződik rajta ez a jó magyaros hozzáállás, hogy a rajzfilm az mese, és gyerekeknek való.” -> Igazából a gyerekeknek készült rajzfilmek, mint amilyen az MLP is, alapvetően a gyerekeknek valók. Más téma, hogy ettől függetlenül egy felnőtt is élvezheti őket, mivel a rajzfilmek többsége, már a kezdetektől fogva abban a felfogásban készül, hogy lehetőleg az egész családot szórakoztassák. Csak gondoljunk ugye vissza a Disney, vagy a Looney Tunes klasszikusokra, amiknek az intenzív képi humora, korosztálytól függetlenül szórakoztatni tudja az embereket a mai napig.

   A probléma azzal van, mikor a “gyerekeknek való” alatt azt értik, hogy csak a gyerekeknek való. Miközben ez a rajzfilmek nagyon kis százalékára igaz. Valóban vannak olyan rajzfilmek, főleg oktató rajzfilmek, mint a Bob the Builder Man, amik tényleg a nagyon kicsi gyerekeket célozzák csak, viszont az MLP ugye nem ez a kategória. =)

   “ki lehet ragadni azokat a feltűnési viszketegségben szenvedő retardáltakat, akik amúgy csak szégyent hoznak a saját fandomjukra” -> Igazából itt még csak erre sincs szükség, ugyanis sokan már ránézésre, a borító alapján elítélik az egészet, ahogy tették azt anno az SM-nél. Vagyis náluk már ott elásta magát a dolog, hogy ez lányos, alapvetően lányoknak készült. Amiből aztán egyből jön az asszociáció, hogy ha egy fiú valami olyanban leli örömét, ami alapvetően lányoknak szól, akkor az nem normális, tehát buzis.

   Persze a bronyk között is előfordulnak sztereotipok, de őket meg a épp a fandom “üldözi” a leginkább. Például úgy, hogy kifigurázzák őket ilyen videókkal. =)

   “Az viszont már külön röhej, hogy azóta is zömmel az ő frázisai köszönnek vissza. “ -> Pont ezért is hasonlítottam JackD-hez, mert ugyanaz történt, csak már a modern trendekhez igazítva. JackD esetében, adott volt egy site, amit elsőként dobott ki minden kereső, egy olyan időszakban, amikor az emberek még főleg weblapokról szedték össze az információkat. Így sok fan, neki köszönhetően, tévinfók tucatjaival a fejében kezdett neki a fanságnak.

   Szirmai esetében meg (tetszik vagy sem) de az ország egyik legnépszerűbb youtuberéről beszélünk, aki bármennyire is próbálja magyarázni a bizonyítványát ez ügyben, de igenis formálja az őt néző tömegek véleményét. Már csak azért is, mert azoknak az embereknek egy része, úgy nagyjából a fele, aki az ő videóit nézi, utána nem gondolkozik el semmin. Épp ellenkezőleg, zokszó nélkül elhiszik azt, amit Szirmai mond. Na most ehhez ugye még hozzájön az, hogy sok ember, manapság már nem a keresőkben vadászik információkra, nem olvas ismertetőket, hanem ha valamire kíváncsi, rákeres youtubeon, és megnézi az első pár témába vágó elemző videót. Ami jelen esetben ugye a Szirmai videót jelenti.

   “Ezen most agyaltam egy sort. Oké, az AT és SU kimaradt nekem, de a Star vs és a Korra kapcsán kicsit elcsodálkoztam az álláspontodon. Erről kicsit részletesebben írnál?” -> Persze.

   A helyzet az, hogy manapság a rajzfilm ipart is elérte ugyanaz az kortörténeti probléma, ami a ’90-es években a képregény ipart. (Elsőként a DC-t persze, de a Marvel is próbálta átvenni ezt.) Vagyis hogy születik egy komolyabb, sötétebb tónusú mű, ahol a történet indokolta a stílusváltást. Ez aztán sikeres lesz, majd sokan ebből azt a téves következtetést vonják le, hogy durva, darkos körítésbe kell bugyolálni mindent, mert ettől lesz felnőttes, komoly, és ettől lesz jó.

   Ezért is olyanok pl. a DC filmek, amilyenek, mert volt egy Batman, aminek a storyja indokolta azt a fajta stílust. Majd aztán minden soron következő élőszereplős DC film, ezt akarta másolni. Aztán csodálkoztak, hogy a Lego Batman fogadtatása, és kritikája jobb lett, mint akármelyik vér komolyra vett filmjük. =)

   A rajzfilmeknél megint az történt, hogy az a generáció, aki a mai rajzfilmeket csinálja, azoknak egy része, látta a korábbi évtizedben az olyan rajzfilmeknek a sikerét, mint a Samurai Jack, a Teen Titans, vagy akár az Avatar. (Amikre amúgy elég nagy hatást gyakoroltak a ’90-es évek beli animuk, de ez már egy másik történet.) Aztán kitalálták, hogy na mi is ilyeneket akarunk csinálni, csak épp ők is, részben azért, mert nem tanulták ki rendesen a szakmát, részben pedig mert sohase voltak különösebben tehetségesek, a rossz tanulságot vonták le.

   Azt gondolták, hogy ezek a rajzfilmek, a komolyabb hangvételű epizódok miatt voltak jók. “Mert ezzel bebizonyították, hogy ezek a rajzfilmek, nem csak a gyerekeknek szólnak.” Na most ezzel csak az a gond, hogy ezzel épp a lényeg meg nem értéséről tanúskodtak. Azt ugyanis elfelejtették, hogy ezeknek a rajzfilmeknek a 80%-át, a komédia tette ki. Az alkalmankénti stílusváltást pedig a történet követelte meg. Ezek a rajzfilmek, nem azt akarták bizonyítani, hogy nem csak a gyerekeknek szólnak, épp ellenkezőleg. Alapvetően jó gyerekrajzfilmek voltak, amik komolyabb témákat is megpendítettek, amik mögött volt egy történet, és amik a sokkhatás miatt működtek.

   Na most a fentebb felsorolt rajzfilmekkel, kapásból ott a probléma, hogy azzal a szándékkal születnek, hogy bebizonyítsák, ezek nem csak gyerek rajzfilmek, hanem többek ennél. A probléma viszont ott kezdődik, hogy ezeknek a készítőknek amúgy nincs egy épkézláb ötletük, nem képesek normális történetet írni, meg úgy különösebben humorérzékük sincs. Ezekben a rajzfilmekben, min ugyanaz a közös. Elindulnak úgy, mint egy randomkodós se füle, se farka rajzfilm, amiknek a humora, általában kimerül abban, hogy a főszereplő egy félkegyelmű, hiperaktív, idegesítő, felelőtlen pöcs/picsa, aki legalább 10 decibellel hangosabban üvölt mindenkinél.

   Lemegy 1-2 évad, aztán hirtelen kitalálják, hogy na most elkezdünk komolykodni, csakhogy épkézláb történet híján, ami indokolná a stílusváltást, nem igazán akar nekik a dolog összejönni. Ezért az egyszerűbb utat választják, és mint írtam, nekikezdenek vagy aktuálpolitikával, vagy diszfunkcionális párkapcsolatokkal traktálni a nézőt. Olyan tartalommal, ami a célközönségnek, tehát a 6-12 éves korosztálynak nem való. A tőlük idősebbek pedig, ha nincsenek totál elvakulva, simán kiszúrják, hogy bizony kilóg a lóláb.

   A Star kapcsán (mert gondolom, leginkább erre vagy kíváncsi) én az elején úgy voltam, hogy oké, ez majd valami hasonló lesz, mint a Gravity Falls volt. Aztán rájöttem, hogy nem, ez egész konkrétan egy Steven Universe light, minden szempontból. A szörnyek és csillag népe közötti konfliktusban, amiben amúgy az se tiszta, egyáltalán ki is tekinthető szörnynek, előbbiek hol illegális határátlépőket, hol feketéket, hol zsidókat testesítenek meg. Ami nem is véletlen, hisz akárcsak a sorozat rendezője, úgy az íróinak egy jó része is, feminista. Viszont nem is a politikai vonal a fő probléma, mert az szerencsére (bár ez valszeg a Disneynek köszönhető) közel sem kap akkora hangsúlyt, mint pl. a Steven Universben, hanem sokkal inkább a párkapcsolati rész.

   Lényegében ugyanaz megy itt is, mint az Adventure Time-ban, hogy tetemes idő megy el a ki-kivel kavar, ki-kinek játszik az érzéseivel témával, ami valami kicseszett unalmas, és nem is nagyon vezet sehová.

   “Igazából, most lehet ezért furcsán fogsz nézni rám, de ez relatív. Nyugaton oké, hogy siker volt, hisz elég hosszan kitartott. Azért hazánkban nem tudom, mennyire ragadta meg a gyerekeket” -> Az hogy nálunk mi van országos szinten, az nem mérvadó. Az a mérvadó, ami nemzetközi szinten megy, amihez mi csak egy nagyon picit teszünk hozzá. Amerikában, Oroszországban, vagy Japánban több rajongója van a G4-nek, mint ahány ember nálunk az országban él.

   A mai világ globalizált, ha ma szétnézel a neten, a legtöbb ’80-as évek rajzfilmjeiről szóló listáknak, cikknek, kritikának, része lesz a G1-es sorozat, és nem úgy, mint bukás, hanem mint egy emlékezetes sorozat.

   “Jah, vicces, mennyire sok közös vonása van az animésekkel, amikor a félreinformálásról van szó. Mondjuk ebben is visszaköszön a magyar társadalom általános idegenkedése” -> Igen, viszont van egy lényeges különbség. Az anime mint fogalom, illetve az ehhez köthető szubkultúra, bekerült a köztudatba. A megítélése persze máig vitatott, főleg a 35-40 feletti korosztály, illetve bizonyos társadalmi rétegek körében. Ugyanakkor sokat változott, mondjuk a 15 évvel korábbi viszonyokhoz képest. Ha nem is ért el olyan szintre az “integrációja” mint a gamer, vagy a sci-fi, fantasy közösségnek, de már sokkal elfogadottabb, mint amilyen az ezredforduló környékén volt, amikor sokan azt se tudták, hogy eszik vagy isszák e.

   “Amúgy ebben a póni-ellenességben az a legviccesebb, hogy sokan lebuzizzák a bronykat. Erre csak annyit tudok mondani, hogy van olyan meleg ismerősöm, aki szintén nagy póni-hater.” -> Én meg csak megint azt tudom ajánlani, hogy kicsit nézzen már szét az illető. Mert ez pl. minden, csak nem meleg. =)

   Amúgy anno ugyanez volt az SM-nél. Már az intróban jött a miniszoknyás Venus, de azért buzik, aha, értem… =)

   “Ha jól emlékszem, Szirmai azzal magyarázta ezt az állítását, hogy egy Rainbow Dash figurát vittek be az egyik Transformers filmbe” -> Azt a cameot én hoztam fel. =)

   “ez általánosan jellemző szerintem mára mindenütt” -> Na meg köszönhetően a “piros kapszulás” idiótáknak, és hasonló megmondó embereknek.

   “Ez Szirmai esetében például külön vicces volt, amikor jött ezzel a Póni videóval, közben előtte is, utána is adta a nagy szentbeszédet, hogy meg kéne adni az emancipációt az animációnak, meg az animének, stb.” -> Na meg azt se felejtsük el, hogy az egekbe tud magasztalni olyan animációs, képregény filmeket, amik “kellően liberális” üzeneteket közvetítenek, az MLP-ben viszont semmi ilyet nem talált.

   A Galaxis Őrzőinél külön megmagyarázta, miért teljesen oké Mordályt fanolni, de a színes lovak ebbe már nem fértek bele. Ahogy az MLP ellen még érv volt a merchandise, de a Porgoknál már ez nem számított, sőt, azok kellettek oda. =D

   “mondjuk azért volt itt is egy időben cosplay fail kifigurázás. Igaz, más céllal, és más súlycsoport is volt.” -> Ezt eredetileg szintén bele akartam írni, mert számítottam rá, hogy elő fog kerülni. Viszont mint írtam, nem akartam elvinni a témát más irányba.

   Ha viszont már feljött, akkor tegyük hozzá, az kifejezetten a hazai mondoconról szólt. Aztán oké, hogy elég paraszt stílusban leszóltam a többségében amúgy valóban gány cosplayereket, ezt nem is tagadom, ám nem alaptalanul. Egyrészt mikor az a bejegyzés elkészült, 2011 körül, akkor már tényleg elég gáz volt az, hogy 5-6 éve itt van ez a rendezvény, de sokan még mindig ilyesmikre vetemednek, mint a 90 kg feletti Sailor Moon, az összeszikkadt Rei, meg a kibelezett tengeri csillag hajú Goku.

   Hozzáteszem, pont az előtt a Mondocon előtt, már magán a Mondon is megjelent egy cikk, ami pont azt taglalta, hogy nem kéne Yokonak öltöznie annak, aki maximum az ogre Fiónának menne el. Lett is belőle hatalmas botrány, meg sírás-rívás, hogy valamiféle kritikát mernek megfogalmazni a szarral szemben.

   Másodszor, azért ne felejtsük el azt se, hogy volt ám ott cosplay win is mellette, épp avégett, hogy lássák az érintettek, mi a jó cosplay. A teljesség igénye nélkül, volt ott Altair az Assassin’s Creed-ből, Alice a Madness Returns-ből, Slash, Vader, két PaSwG csaj, Misa, Rangiku, euro cosplayen is szereplő SM csajok, stb.

   • “Igazából a gyerekeknek készült rajzfilmek, mint amilyen az MLP is, alapvetően a gyerekeknek valók. Más téma, hogy ettől függetlenül egy felnőtt is élvezheti őket, mivel a rajzfilmek többsége, már a kezdetektől fogva abban a felfogásban készül, hogy lehetőleg az egész családot szórakoztassák.”

    Itt igazából azt értettem, hogy nálunk valahogy úgy állnak hozzá nagyon sokan, hogy bármi, ami rajzolt, animált, az kizárólag gyerekeknek szólhat, vagyis, aki felnőtt fejjel ilyet néz, az vagy infantilis, vagy perverz.

    “Csak gondoljunk ugye vissza a Disney, vagy a Looney Tunes klasszikusokra, amiknek az intenzív képi humora, korosztálytól függetlenül szórakoztatni tudja az embereket a mai napig.”

    Na igen, azok voltak az igazán jók. Mondjuk azoknak egy része nem is feltétlenül gyerekeknek készültek, még ha mai szemmel nézve kimondottan gyermekded a humoruk és a képi világuk.

    “Valóban vannak olyan rajzfilmek, főleg oktató rajzfilmek, mint a Bob the Builder Man, amik tényleg a nagyon kicsi gyerekeket célozzák csak”

    Úgy hallottam valahol, hogy ennek a Bobnak is van felnőtt rajongó tábora. 🙂

    “Persze a bronyk között is előfordulnak sztereotipok, de őket meg a épp a fandom “üldözi” a leginkább.”

    Jó, ennyire nem vagyok képben ezzel, eleve nem nagyon mozgok a fandom körül, mert annyira azért nem izgat a dolog. De ez a videó nagyon ütött. 😀

    “Szirmai esetében meg (tetszik vagy sem) de az ország egyik legnépszerűbb youtuberéről beszélünk, aki bármennyire is próbálja magyarázni a bizonyítványát ez ügyben, de igenis formálja az őt néző tömegek véleményét.”

    szirmai esetében az a külön poén, hogy áltatja magát azzal, hogy önálló gondolkodásra ösztönzi a közönségét, miközben látványosan megy a kritika nélkül rajongók ömlengése a csatornáján, az érdemi kritikát megfogalmazókat meg sokszor szóra se méltatja. Az mondjuk meg már egy külön történet, hogy ő maga is képes kritikátlanul rajongani valamiért.

    “Ezek a rajzfilmek, nem azt akarták bizonyítani, hogy nem csak a gyerekeknek szólnak, épp ellenkezőleg. Alapvetően jó gyerekrajzfilmek voltak, amik komolyabb témákat is megpendítettek, amik mögött volt egy történet, és amik a sokkhatás miatt működtek.”

    Ezt jól összefoglaltad. 🙂 Nekem se sikerült volna így. És így jobban belegondolva, tényleg nagyon látszik, hogy sok mai rajzfilm görcsösen erőlködik, hogy felnőttesnek látszon, miközben elfelejti a gyökereit.

    “nem képesek normális történetet írni, meg úgy különösebben humorérzékük sincs.”

    Szerintem, ha nagyon akarnának, lenne nekik mindkét képességből elég, csak ugye ott vannak a nyakukon az olyan megkötések, hogy de azért a gyerekeknek is legyen befogadható, meg mostanában kötelezővé vált a különféle kvótáknak való megfelelési kényszer is, ami sok esetben eléggé erőltetetté teszi a végeredményt. Na meg a PC mánia érvényesülése. Már nem lehet egy jó áthallásos poént bedobni, mert valamelyik szexuális vagy etnikai kisebbség megsértődik, helyette maradnak a helyzetkomikum-gegek, és fingós viccek.

    “Ezekben a rajzfilmekben, min ugyanaz a közös. Elindulnak úgy, mint egy randomkodós se füle, se farka rajzfilm, amiknek a humora, általában kimerül abban, hogy a főszereplő egy félkegyelmű, hiperaktív, idegesítő, felelőtlen pöcs/picsa, aki legalább 10 decibellel hangosabban üvölt mindenkinél.”

    A Korra kapcsán azért ez a képlet nem teljesen áll meg, de a többi esetében lényegében jogos az észrevétel. Ebben amúgy kb. az a legzavaróbb, hogy elindul randomkodósan, majd ahelyett, hogy az ötlettár kifogyásával befejeznék a sorozatot, helyette elkezdenek sztorit mesélni. Az, meg, hogy a főszereplő mennyire defektes, már szerintem alapkövetelménynek számíthat, mert nem nagyon láttam mostanában olyan alkotást, ahol kiegyensúlyozott főhős lenne (de, hogy őszinte legyek, az MLP fő karakterei is erősen pszichiátriai esetek lennének a való életben – Twilight kényszerbetegség, Pinkie pszichopata, Fluttershy pánikbeteg és szorongásos, stb.).

    “A tőlük idősebbek pedig, ha nincsenek totál elvakulva, simán kiszúrják, hogy bizony kilóg a lóláb.”

    Pedig sajnos az idősebbek az esetek többségében totál elvakulva nézik ezeket. Amikor elsoroltam a kritikai meglátásaimat a Korra kapcsán egy megrögzött Korra rajongónak, az legyintett egyet, és közölte, hogy ő nem látja be, hogy ezek miért lennének problémák (egyetemista az illető).

    “A Star kapcsán (mert gondolom, leginkább erre vagy kíváncsi) én az elején úgy voltam, hogy oké, ez majd valami hasonló lesz, mint a Gravity Falls volt. Aztán rájöttem, hogy nem, ez egész konkrétan egy Steven Universe light, minden szempontból. A szörnyek és csillag népe közötti konfliktusban, amiben amúgy az se tiszta, egyáltalán ki is tekinthető szörnynek, előbbiek hol illegális határátlépőket, hol feketéket, hol zsidókat testesítenek meg. Ami nem is véletlen, hisz akárcsak a sorozat rendezője, úgy az íróinak egy jó része is, feminista. Viszont nem is a politikai vonal a fő probléma, mert az szerencsére (bár ez valszeg a Disneynek köszönhető) közel sem kap akkora hangsúlyt, mint pl. a Steven Universben, hanem sokkal inkább a párkapcsolati rész.”

    Így összegezve, már látom, miért untam rá a sorozatra a harmadik évadban. 🙂 Valami nagyon nem működött már ott nekem, de nem realizáltam, hogy valójában ez a szappanoperás kínlódás az, ami legjobban zavart. Viszont nekem az elején nagyon tetszett a sorozat. Mondjuk a grafika ellenére, sose tekintettem Gravity Falls utódnak, annyiból legalábbis, hogy jóval randomabb volt az elején, és később sem a történet volt a fő erőssége. Igazából ezt a sorozatot egy évad alatt le kellett volna zárni, vagy max két évad. De már a második végén is kellett egy epicnek szánt nagy harc, hogy ne tűnjön fáradtnak a sorozat. Még a harmadik szezon elején zárták le a másodikat (ilyet se láttam még, hogy egy évad lezárása a következő elejére kerüljön), aztán azzal a mozdulattal el is vesztett a sorozat. Ettől függetlenül, szerintem az elején még jó ez a sorozat. Ez a szerelmi-sokszöges nyűglődés szerintem is zsibbasztó, és totál felesleges. Az elején még érdekes volt Marco vacillálása, abban még vissza köszön a tini-kori csajozási problémák nagyja, de a végére már tényleg olyanná vált, mint az Első csók című francia sorozat.

    “Az hogy nálunk mi van országos szinten, az nem mérvadó.”

    Nagy totálban valóban nem mérvadó, de amikor az ilyen Hetediksorok és Szirmaik ilyeneket kijelentenek, akkor szerintem náluk az is benne van a képletben, hogy gyerekkorukban nem tapasztalták azt, hogy itthon különösebben nagy népszerűségnek örvendett volna a sorozat.

    “Azt a cameot én hoztam fel.”

    Na, látszik, hogy rövid a memóriám. 🙂 Meg rendesen utána se néztem, mielőtt leírtam.

    “Ahogy az MLP ellen még érv volt a merchandise, de a Porgoknál már ez nem számított, sőt, azok kellettek oda.”

    Ja, azon én is ledöbbentem. 🙂 Mondjuk az egész “felszopjuk az Utolsó Jediket, mert mindenki más fikázza” hozzáállása totál kiábrándító volt.

    “Ezt eredetileg szintén bele akartam írni, mert számítottam rá, hogy elő fog kerülni. Viszont mint írtam, nem akartam elvinni a témát más irányba.”

    Jó, akkor én sem firtatom túlságosan. 🙂 Mondjuk még mindig azon a véleményen vagyok, hogy bármennyire gázak voltak, a kigúnyolásuk kicsit túlzás volt. Meg azért az is valahogy elsikkadt, hogy sokan úgy tekintettek erre, mint amolyan farsangozásra, és nem gondoltak bele abba, hogy a cosplay az ennél több.

    “Másodszor, azért ne felejtsük el azt se, hogy volt ám ott cosplay win is mellette, épp avégett, hogy lássák az érintettek, mi a jó cosplay.”

    Na igen, azért tényleg volt itt jó példa is. 🙂

   • “Itt igazából azt értettem, hogy nálunk valahogy úgy állnak hozzá nagyon sokan, hogy bármi, ami rajzolt, animált, az kizárólag gyerekeknek szólhat, vagyis, aki felnőtt fejjel ilyet néz, az vagy infantilis, vagy perverz.” -> Ezt az X generációnak még el is nézem. Bár már tőlük is elég visszatetsző, mikor a Magyar népmeséket, a János vitézt, vagy épp a Macsakafogót bezzeg példaként emlegetik. Sőt tovább mennek, amolyan “kötelező olvasmány” gyanánt nézetnék ezeket a mai gyerekekkel is. Nem törődve azzal, hogy őket mondjuk a Lego Ninjago, valszeg sokkal jobban érdekli.

    Az Y és főleg a Z generációtól viszont ugyanezt, már egyáltalán nem tudom elfogadni. Hisz ők, illetve mi, már abba az érába születtünk bele, amikor nemhogy rajzfilmek, de komplett rajzfilm csatornák választékából lehetett válogatni. Többségében nyugati, illetve kisebb részt japán rajzfilmeken nőttünk fel. Mondhatni a mi generációnk “vívta azt ki”, hogy igenis lehessen rajzfilmekért nyíltan rajongani anélkül, hogy emiatt elítélnének. Csak valahogy ez sem maradéktalanul valósult meg, mert érdekes módon, az a paradox helyzet állt elő, hogy miközben az ilyen-olyan mainstream animációs filmeket, amik jó része amúgy szintén a gyerekrajzfilm kategóriába tartozik, mondhatni következmények nélkül lehet rajongani. Gondolok itt például a Shrekre, a Rontó Ralphra, vagy a Zootropolisra. Aközben bizonyos rajzfilmekért való rajongásért meg ugyanúgy elítélnek.

    “Na igen, azok voltak az igazán jók.” -> Volt, van ott jó minden generációból. =)

    “Jó, ennyire nem vagyok képben ezzel, eleve nem nagyon mozgok a fandom körül, mert annyira azért nem izgat a dolog.” -> Pedig vannak ott is igazán jó dolgok. =) Persze tudom, te nem vagy az a fandomokban elmerülős, beleásós, gyűjtögetős típus, de aki ilyen, annak ez egy külön fun a canon mellett. =)

    Mondjuk én most pont kibasztam magammal, mert a kezdet kezdetén, még random töltögettem le mindenfélét. Aztán most elhatároztam, hogy szépen rendszerezni kéne mindent, lehetőleg az eredeti cím, alkotó megjelölésével. Na gondolhatod, milyen lehet ez pl. a fanartoknál, ahol úgy cirka 6000 kép közül kell kikeresni az ilyen-olyan kriksz-kraksz kódnevű képeket, aztán utánakeresni az eredetinek. Pláne, hogy a google képkereső se mindig nyújt segítséget ez ügyben. =)

    “szirmai esetében az a külön poén, hogy áltatja magát azzal, hogy önálló gondolkodásra ösztönzi a közönségét, miközben látványosan megy a kritika nélkül rajongók ömlengése a csatornáján, az érdemi kritikát megfogalmazókat meg sokszor szóra se méltatja” -> Igazából ezzel nincs egyedül. Nagyon sok youtuber van így ezzel, hogy valamiféle “népnevelési” szándékról beszélnek. Aztán amikor odakerül a sor, hogy bele kéne állni a vitába, akkor valahogy mindig kibukik, hogy annyira azért mégsem szeretik ám ők azt, ha megkritizálják őket.

    “Szerintem, ha nagyon akarnának, lenne nekik mindkét képességből elég, csak ugye ott vannak a nyakukon az olyan megkötések, hogy de azért a gyerekeknek is legyen befogadható, meg mostanában kötelezővé vált a különféle kvótáknak való megfelelési kényszer is, ami sok esetben eléggé erőltetetté teszi a végeredményt” -> Valójában ez épp fordítva van. Nem a CN vagy a Disney erőlteti azt rá ezekre a rajzfilm készítőkre, hogy ők gender feminista eszmeiséget csempésszenek a rajzfilmjeikbe, hanem épp ők szeretnék ezt a narratívát, minél inkább a rajzfilmjeik részévé tenni, mert ebben hisznek. Ennek a politikai szekértábornak a nyílt, és büszke tagjai.

    Nem egyszer, épphogy csatorna próbálja őket visszafogni, ami nem is nagyon tetszik nekik. Például a Starnál volt az a bálos rész, ahol a tömeges csók jelenetben, voltak homik. Na azt a jelenetet a Disney, nem engedte adásba, így a TV-ben csak a cenzurázott változat mehetett le, amiből ez a jelenet ki lett vágva. Mire az írók, illetve az ő buzdításukra a rajongók egy része, óriási balhét csapott ebből.

    Ugyanez volt az SU-nál is, ahol meg a Garnetet alkotó két gem, csókos fúzió jelenetét vágták ki. Utóbbinál az ügy még tovább fajult akkor, mikor kiderült, hogy Oroszországban a fiús kinézetű ékkőre szakállat rajzoltak, hogy így alakítsák férfivá. Aztán erre fel néhány epizóddal később az írók, bosszúból kvázi “leradírozták” Oroszországot a térképről. =D

    “Az, meg, hogy a főszereplő mennyire defektes, már szerintem alapkövetelménynek számíthat, mert nem nagyon láttam mostanában olyan alkotást, ahol kiegyensúlyozott főhős lenne (de, hogy őszinte legyek, az MLP fő karakterei is erősen pszichiátriai esetek lennének a való életben – Twilight kényszerbetegség, Pinkie pszichopata, Fluttershy pánikbeteg és szorongásos, stb.).” -> Ha szigorúan nézzük, akkor Donaldnak is egy szanatóriumban lenne a helye, poszt-traumás veteránok között. Goofy mellé pedig egy gondozó kéne, mert a figura ön és közveszélyes. =D

    Twilight simán csak egy maximalista stréber. (Egyik haverom húga, egész gimnazista évei alatt kb. ilyen volt.) Fluttershy valóban elég pánikolós, de vannak ilyen emberek is bőven, pláne a mai világban, akik alapból túl félénkek, gátlásosak ahhoz, hogy másokkal kapcsolatokat alakítsanak ki, tartsanak fenn. Pinke már érdekesebb helyzet, már csak azért is, mert őt az írók idővel szándékosan kezdték lehetetlenre írni. Illetve később a testvérkéi személyiségét is úgy írták meg, hogy hozzá hasonlóan, valamilyen érzelmi szélsőséget testesítsenek meg.

    Pszichopatának viszont semmiképp se nevezném. Pinkie egy hiperaktív szélkelep, akinek van egy görcsölős, mániákus, illetve egy nem túl kedves oldala is. Viszont a légynek se tudna ártani. Még szociopatának se nevezném, annak max Limestonet lehetne nevezni, de még ő is távol áll mondjuk Ren-től a Ren & Stimpyből, na ő egy valódi szociopata, viszont még ő se pszichopata. Pszichopatának mondjuk Jokert nevezném a Batmanből, aki az egyik pillanatban még revolvert nyom az arcoba, amiből egy “bang!” feliratú zászló jön ki. A másikban meg már untatod, ezért elvágja a torkodat egy üvegszilánkkal.

    “Pedig sajnos az idősebbek az esetek többségében totál elvakulva nézik ezeket.” -> Persze, mivel ezek a rajzfilmek a tematikájuk folytán, vonzzák magukhoz az ilyen embereket. Az SU-ra, vagy a Star-ra, pont azért tapadt rá igen vastagon egy toxikus Tumblr feminista réteg, mert olyan témákat vonultatnak fel, olyan a szóhasználatuk, az álláspontjuk, mint nekik.

    Mást ne mondjak, a Starban van az a rész, amikor kvázi felelsz vagy merszet játszanak azzal a varázskockával, na ott pl. elhangzik ez a mondat: “Janna likes pink and fights the patriarchy.” Na most azon kívül, hogy ez valami elképesztően kínos volt, bevallom, én felröhögtem rajta, de nem azért, mert találó volt a jelenet, hanem mert egyből eszembe jutott róla a big red nevű feminista némber. =D (Hogy őt magát idézzem: “I don’t know if you noticing a theme… patriarchy!)

    “gyerekkorukban nem tapasztalták azt, hogy itthon különösebben nagy népszerűségnek örvendett volna a sorozat” -> Ezért kellett volna mondjuk utána olvasni, és nem fejből dolgozni. =)

    “Mondjuk az egész “felszopjuk az Utolsó Jediket, mert mindenki más fikázza” hozzáállása totál kiábrándító volt.” -> Pláne, hogy az előzmény trilógiát, még pont ő szedte ízekre anno, ugyanazért.

    “Mondjuk még mindig azon a véleményen vagyok, hogy bármennyire gázak voltak, a kigúnyolásuk kicsit túlzás volt. Meg azért az is valahogy elsikkadt, hogy sokan úgy tekintettek erre, mint amolyan farsangozásra, és nem gondoltak bele abba, hogy a cosplay az ennél több.” -> A stílussal, és nem a kritikával volt a baj. Nekik meg azzal, hogy szimplán túl lusták, igénytelenek voltak ahhoz, hogy belegondoljanak abba, mit is csinálnak.

    Az hogy egy 8 éves duci kislány Sailor Moon-nak öltözik az általános iskolás farsangon, az egy dolog. Arra nem igazán tudok rosszat mondani, mert ő még csak egy kisgyerek. Na de amikor valaki 23 évesen, úgy megy ki egy rendezvényre, hogy előtte egyszer nem nézett bele a tükörbe, az már egészen más. Annak az embernek, kéne annyi felelősség érzetének, meg önkritika érzetének lennie, hogy felmérje azt, mi az ami szép, és esztétikus, és mi az ami taszító, és gagyi.

   • ” Sőt tovább mennek, amolyan “kötelező olvasmány” gyanánt nézetnék ezeket a mai gyerekekkel is. Nem törődve azzal, hogy őket mondjuk a Lego Ninjago, valszeg sokkal jobban érdekli.”

    Mondjuk szerintem hasznos volna azokat is nézetni. Játszák is többször ezeket a régi klasszikusokat, és ami azt illeti, meglepően népszerűek tudnak lenni még ma is. Egyik ismerősöm Tatabányán volt helyettesítő tanár egy ideig, és ott a Magyar Népmeséket, meg a Mátyás királyt lejátszotta a gyerekeknek, és élvezték. Pedig voltak ott problémás gyerekek is.

    “Mondhatni a mi generációnk “vívta azt ki”, hogy igenis lehessen rajzfilmekért nyíltan rajongani anélkül, hogy emiatt elítélnének.”

    Szerintem igazán nem lett ez kivíva, csak úgy akarjuk látni. Ehhez még kelleni fog pár generáció, hogy ténylegesen kikopjanak azok az álláspontok, hogy a rajzfilmért csak gyerekként lehet rajongani. Pedig azért számos komolyabb tartalmú darab is bizonyította, hogy igenis lehet tartalmat biztosítani ezen a felületen akár felnőtteknek is.

    “Persze tudom, te nem vagy az a fandomokban elmerülős, beleásós, gyűjtögetős típus, de aki ilyen, annak ez egy külön fun a canon mellett.”

    Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez a fandom annyira nem keltette fel az érdeklődésemet. Annyi fandom van, és valahogy nem sok késztetést érzek arra, hogy belekóstolgassak már ezekbe. Korábban masszívan ott voltam a HP fandomban, marginálisan megfordultam az animések és a Tolkien-fandom körül, meg a gamer vonalon, de ezeknél tényleg inkább amolyan társutas voltam. Amikor lett volna energiám fankodni, akkor még főként HP volt, meg a szakmai dolgok kötöttek le, később meg már időm nem maradt arra, hogy bármibe belemerüljek. Jelenleg épp elég nekem a WoT, mint fandom.

    “Mondjuk én most pont kibasztam magammal, mert a kezdet kezdetén, még random töltögettem le mindenfélét. Aztán most elhatároztam, hogy szépen rendszerezni kéne mindent, lehetőleg az eredeti cím, alkotó megjelölésével.”

    Hehe. 😀 Nálam is van ilyen rendezésre váró dolog a gépen, már tíz éve. Konkrétan az írott doksik rendezése áll úgy, hogy anno, még három számítógéppel ezelőtt le kellett mentenem, aztán egy másik lementés révén összekuszálódott az egész, így egy csomó duplikátum van, meg több mappában szerepelnek ugyanazok, néhány egyedileg, csak arra a mappára jellemző darabbal, így aztán totális a káosz. Hasonló a helyzet a képállománnyal. Szerencsére legalább a zene gyűjtemény rendezett.

    Aztán tavalyelőtt nekikezdtem az egyetemi jegyzeteimet rendezni, begépelni. Na, ott meg rádöbbentem arra, hogy ahogy kézzel leírtam, úgy nem lehet rendesen átültetni a dolgot Word doksiba, főleg, hogy valahogy be kéne digitalizálni a sok skiccet is a leletekről. Na meg a különféle témák különféle füzetekben vannak, sokszor egy füzetben több tantárgy anyaga. Ezt megfejeli, hogy nem csak szakos anyagok is befigyelnek, majd az oroszos cuccok is átfedésben vannak néhol vele. Utóbbit is le kéne rendezni.

    ” akkor valahogy mindig kibukik, hogy annyira azért mégsem szeretik ám ők azt, ha megkritizálják őket.”

    Na jah. És sokszor kimondottan támadásnak veszik, még akkor is, ha amúgy tök korrekt hangnemben, és érvekkel kritizálják őket. Emlékszem, tavaly ilyenkortájban beírtam az Otherworld-nek, hogy az egy kicsit nonszensz, hogy az utóbbi időkben többségben vannak a Gorefest videók. Na, kaptam olyan sértődött hangvételű választ, hogy öröm volt nézni. Persze, több se kellett, gyors összeállítottam nekik, hogy az addigi két hónapban milyen videókból mennyi volt, és a feltöltéseik fele Gorefest volt. Ezen kicsit ledöbbentek, majd hogyhogy nem, visszább is fogták a horrorfilmes szekciót.

    “Valójában ez épp fordítva van. Nem a CN vagy a Disney erőlteti azt rá ezekre a rajzfilm készítőkre, hogy ők gender feminista eszmeiséget csempésszenek a rajzfilmjeikbe, hanem épp ők szeretnék ezt a narratívát, minél inkább a rajzfilmjeik részévé tenni, mert ebben hisznek. Ennek a politikai szekértábornak a nyílt, és büszke tagjai.

    Nem egyszer, épphogy csatorna próbálja őket visszafogni, ami nem is nagyon tetszik nekik.”

    Ez mind szép és jó dolog, de hol van ez a nagy visszafogósdi, amikor a mozifilmjeiket nézi az ember? Szerintem a Disney (CN-re már nincs rálátásom) is csak annyira fogja vissza őket, hogy ne lehessen rájuk fogni, hogy 100%-ban beleállnak ebbe az őrületbe.

    “Például a Starnál volt az a bálos rész, ahol a tömeges csók jelenetben, voltak homik.”

    Ennél a jelenetnél például nem tudom, melyik változatot láttam, mert nekem nem tűnt fel a dolog, és csak utólag egy YT videóban láttam kiemelve ezt. Most vagy azért, mert a vágott verziót láttam, vagy azért, mert nem volt annyira előtérbe tolva, hogy tudatos figyelés nélkül észre lehessen venni. De, ha már ez így felmerült, a Katicabogár második évadába is bele erőltették ezt a meleg dolgot, és ott elég visszafogott lett a megoldás.

    “bosszúból kvázi “leradírozták” Oroszországot a térképről.”

    Ez legalább poénos. 🙂

    “Ha szigorúan nézzük, akkor Donaldnak is egy szanatóriumban lenne a helye, poszt-traumás veteránok között. Goofy mellé pedig egy gondozó kéne, mert a figura ön és közveszélyes.”

    Ha szigorúan nézzük, akkor nagyon sok mesehősnek vannak lelki problémái. 🙂 A Micimackó karaktereinek meg drog-elvonóra kéne vonulniuk.

    “Mást ne mondjak, a Starban van az a rész, amikor kvázi felelsz vagy merszet játszanak azzal a varázskockával”

    Jó, mondjuk az elég gáz rész volt. 😀

    “Pláne, hogy az előzmény trilógiát, még pont ő szedte ízekre anno, ugyanazért.”

    Főként ezért fájt, hogy ennyire felszopta az Utolsó Jediket. Jó, a Filmbarátok Podcast-ben is voltak páran, akik szerint jó volt a film. Azon is néztem. Jó, mondjuk ők meg tipikusan azok a fajták, akik képesek ráizgulni egy tök átlagos, vagy épp szar művészfilmre, miközben egy közönség kedvenc filmet meg fanyalognak. Legutóbb is, a Bohém Rapszódia kapcsán, kijelentették, hogy nekik az év egyik csalódása volt a film. Szerintem sem az év filmje, de azért messze van attól, hogy ennyire negatívan vélekedjenek róla.

    “a de amikor valaki 23 évesen, úgy megy ki egy rendezvényre, hogy előtte egyszer nem nézett bele a tükörbe, az már egészen más.”

    Az a baj ezzel, hogy igazából ők még akkor is úgy tekintettek a Cosplayre, mint farsangra. Csak épp nem februárban, hanem az év egy random napján.

   • “Mondjuk szerintem hasznos volna azokat is nézetni.” -> Igen, de ők nem azt mondják, hogy a Lego Ninjago mellett próbáljuk a mai generációt megismertetni ezekkel a régi klasszikusokkal. Aztán majd a gyerek eldönti, tetszik e neki, vagy sem. Hanem ők azt mondják, hogy a Lego Ninjago helyett, ami “dekadens, nyugati szenny” ezeket kell nézetni a gyerekkel, hogy majd “jó hazafi váljék belőle”. Vagyis átideologizálnak, átpolitizálnak valamit, amit nem kéne. Figyelmen kívül hagyják azt, hogy a gyerek mit szeretne. Abba pedig bele se gondolnak, hogy azzal hogy nem engedik neki, hogy a saját generációjának készült rajzfilmeket nézze, nem csak egy élménytől fosztják meg, de a gyerek szocializálódását, beilleszkedését is megnehezítik ezzel a társai közé.

    Ha csak a saját óvodás, általános iskoláséveinkre visszagondolunk, már ott is az volt, hogy vagy nézted te is aktuális menő sorozatot, vagy te voltál azon keveseknek az egyike, aki nem. Abba a táborba viszont, senki sem akart tartozni. Egyrészt, mert senki sem akart olyan gyerek lenni, aki kimarad beszélgetősekből, játékokból. Másrészt meg mert ezzel általában együtt járt az is, hogy az ilyen gyerekeket kinézték, kicsúfolták, de minimum mellőzték a társaik.

    Egyébként ez a “magyar gyereknek, magyar rajzfilmet” mentalitás is olyan, hogy a mi generációnktól, vagyis a rendszerváltás körül (+/- 2-3 év) született emberkéktől, ez azért visszatetsző, merthogy már mi sem a Magyar népmeséken, meg Macskafogón nőttünk fel. A mi generációnk, az már a “What a Cartoon” érához tartozott. Mi a Cartoon Network, a Nickelodeon, na meg a Disney rajzfilmjein nőttünk fel. Legalábbis a többségünk.

    “Szerintem igazán nem lett ez kivíva, csak úgy akarjuk látni.” -> Azért ahhoz képest én elég sok embernél látom, hogy akár a való életben, akár az interneten kerülnek szóba az ilyen-olyan rajz és animációs filmek, szívesen beszélnek róla. Sorolnak kedvenceket, hogy mit néztek meg legutóbb, vagy épp mire kíváncsiak.

    “Főként ezért fájt, hogy ennyire felszopta az Utolsó Jediket.” -> Most lehet rosszindulatúan fog hangzani, de szerintem e mögött vagy az volt, hogy mivel sokan leszólták, ezért ő már csak azért is a pártolók közé akart csatlakozni, mert most épp ők voltak ha úgy tetszik “kisebbségben”. Vagy lehet itt is kapott valamit, pl. az Alien Covenantról is azért nem mondott rosszat, mert meghívták vetítésre, meg interjúzhatott is, aztán elég hülyén jött volna ki, hogy ott végig jó pofizott, aztán utólag a csatornáján meg leszólja a filmet.

 5. Jut eszembe, szó volt arról, hogy a 8. évadról komment formájában lesz egy verdikt. Sikerült már a végére érni? 🙂

  • Persze, már rég, csak közben jött a speciál, fancuccok rendezgetése, stb. aztán menet közben elfelejtődött. =)

   Igazából egy teljesen oké szezon volt, bár bevallom ez a young six dolog, meg az iskolás setting, főleg az elején, nem különösebben tűnt szimpatikusnak. Aztán végül is egész jól működött a gyakorlatban mindkettő. (Szerencsére mértékkel használták.)

   Azt mondjuk sajnáltam, hogy a Chrysalisos ügynek nem tettek pontot a végére. Amolyan szezonos mid-bossnak oké volt, de valljuk be, minél többször tapsolják vissza, annál nehezebb köré értelmes storyt írni. Szóval remélem, következő alkalommal, valamilyen módon lezárják ezt a szálat. A rész maga egyébként tetszett, még meg is tudott lepni a végén (nem gondoltam volna, hogy azt úgy meg merik majd jeleníteni).

   A zárás, igazából rendben volt. Jó, hogy kitaláltak valami olyat, ami még eddig nem volt ebben a sorozatban. Éppenséggel csak ez az archetípus, sose tartozott a kedvenceim közé. A manipulátor gyerek zseni, meg a gyerekek mentőakciója típusú felállás, számomra mindig is valami olyasmi volt, mint amikor egy scifiben, az időutazáshoz nyúlunk. Lehet jól csinálni, van ahol működik is, de számomra ez inkább a temérdek probléma forrását szokta jelenteni. Gondolok itt például a hitelesség, komolyan vehetőség problémájára. Ami egy MLP-nél, első olvasatra persze érdekesen hangozhat, na de kérem, azért voltak itt korábbi bossok, akik felrakták a mércét. Tirek, Chrysalis, Sombra, de a maga módján még Glimmer is, elég durva dolgokat tudott csinálni. Plusz náluk ugye ehhez a hatalomhoz, megfelelő kor, tapasztalat is párosult.

   Mondjuk az pozitív értelemben meglepett, hogy legalább nem a szokásos megtérítős megoldás született, hanem elnyerte méltó büntetését.

   Amit sajnáltam, hogy a sea ponykon kívül, más nem nagyon került át ebbe a szezonba. Se egy Tempest, se egy Capper jelent nem volt benne. Pedig sokkal népszerűbb karakterek voltak, mint az említett sea ponyk. Nem is értem, hogy lehetett ezt kihagyni? Spec sokkal szívesebben néztem volna őket, mint hogy Fluttershy, hogyan játszik szerepet Rarity boltjában.

   Ami nagyon tetszett, az a Horse Play, illetve a közvetlenül az után adott The Parent Map epizódok voltak. A The End in Friend című epizódban, pozitívan csalódtam. Ahogy annak is örültem, hogy így cirka öt évad után, végre visszahozták Lightning Dustot is.

 6. Ironpony Says:

  axelton írt neked választ

  • Vettem észre, így majdnem két hét után válaszolt, nekem viszont már nem volt kedvem rá válaszolni, inkább WoToztam. =) Nem is biztos hogy fogok amúgy rá, mert a mezei oldafageskedésen túl, nem nagyon tudott egyetlen értelmes érvvel sem előrukkolni.

   Én Axelnél is, igazából ugyanazt látom, a nyavalygása hátterében, mint ami általában lenni szokott. Az ilyen emberek, folyton azt magyarázzák, hogy “a régi részeket akarják vissza, mert a show elvesztette a varázsát”. Valójában azonban, nem a régi részeket akarják ők vissza, hisz azokat bármikor újranézhetik (és lefogadom, hogy a többségük ezt sose teszi) hanem valami egészen mást, a figyelmet.

   Annak idején, mikor anno elkezdtek pónizni, ezek a srácok még hipszter egyetemista kölykök voltak, a bronyság pedig egy új és fiatal szubkultúra volt, aminek volt egy masszív hatedoma is. Ergo, sok figyelmet vonzott magához, ők pedig ezt a figyelmet élvezték, mert úgy érezték, különlegessé teszi őket, még akkor is, ha negatív volt.

   Ezért nevezik magukat “igazi bronyknak”. Ezért irkálnak borzalmas “hogyan kellett volna lenni” fanficeket. Ezért utálnak mindent, ami az új szezonokhoz köthető. (Alicorn Twilight, Glimmer, reformált Changelingek, Friendship School, stb.) Mert attól érzik magukat különbnek, okosabbnak az átlagnál, ha mindig ellenzékben lehetnek.

   Szerencsére, az idő nagy ellensége az ilyen embereknek. Garantálom neked, hogy amint véget ér a G4, és elkezdődik a G5, Axel és a hozzá hasonlók, szépen el fogják felejteni minden gondjukat, bajukat, és máshogy fognak a későbbi szezonokhoz állni.

   Ugyanez megtörtént már annyiszor korábban. Lásd Star Wars esete. Voltak azok a régi vonalas SW fanok, akik rühellték az új trilógiát. Ám az Utolsó Jedi, és a Solo film után, hirtelen mind meggondolták magukat, és most már úgy beszélnek még a Baljós Árnyakról is, hogy: “megvoltak ugyan a maga hibái, na de legalább nem olyan, mint az Utolsó Jedi!”

   Vagy a “szomszédban” a Star Trek fanoknál. Az eredeti, és a New Generation oldfagjei, szanaszét cincálták a Voyagert, az Enterpriset, a Nemesist pedig még említeni sem volt szabad előttük. Aztán jött a Discovery, és hirtelen a korábban ekézett címek, annak tükrében mind megszépültek.

   Egyébként Axelnél is az a vicces, már azon kívül, hogy még mindig “Glimmerözik” ami ugye a Friendship School után, már kissé ódivatú szokás (hisz most már az a fandráma célpontja), hogy miközben az S2-S3-at tekinti az “igazi MLP-nek” ha megnyúznák se ismerné el, hogy korábban azok is ugyanígy csesztetve voltak. =)

   Az S3 ugye félbe vett vágva, jött az Equestria Girls, meg annak a végén debütált az Alicorn Twilight. Az S2-ről meg nekem haver mesélt olyanokat, hogy ez is igazából az S3-S4 körül vált a fanok kedvencévé. Előtte viszont azt is csesztették az S1 oldfagjei, főleg a Meghan McCarthy, és a Merriwether Williams féle epizódokat.

   Cadence pl. egy “rossz fanfic marysue” volt a szemükben, merthogy alikornis, és hogy “nem lett rendesen felvezetve a karaktere, szerelme Shinig Armoral”. Ahogy sokuk a minotauruszos Flutterbitch, meg a Cheerilee x Big Mac-es shippelős részel se volt kibékülve, merthogy előbbi “karakter idegen volt”, utóbbi pedig “kínos, fantáziátlan”. Aztán nézd meg most, hogyan viszonyul a fandom, ezekhez az epizódokhoz. =)

 7. Rábai Bence Says:

  Veled meg tudod mi a baj? Hogy te még mindig ezen vagy felakadva a pónis témával ami vagy 3 éve lecsengett de te még mindig ezen drámázol. Te mondod másokra hogy a nézetségre mennek és pont te vagy az aki csak a nézetségre mész. Elsőnek nézd végig a videót mert azt se tudod mivan, Gergő meg is mondta a nézőinek hogy az ő kérésükre csinálta a videót büntetésből. Utánaolvasott és a sorozatba is belenézett azért valószínűleg, mert elég sok helyen egyáltalán nem hülyeség az amit írtak, hanem tényleg úgy történt. Miért beszélt a brónikról? Hát mert ha nem tűnt volna fel a brónik miatt vált ismerté a sorozat. És beszélt a pornóról is azért mert a jelenség része! Vagy kiknek készült szerinted a póni pornó? Kiknek árulják a lófarkas análdugót? Felnőtt férfiaknak akik brónik.

  • “még mindig ezen vagy felakadva a pónis témával ami vagy 3 éve lecsengett” -> Szerintem meg nem az a lényeg, hogy mikor mondta, hanem az, hogy mit mondott. Sanszosan nem került volna szóba, ha nem azt tapasztalnám a mai napig, hogy sokan, általában olyanok, akik amúgy semmiféle előismerettel nem rendelkeznek, a Szirmai videóból akarnak tájékozódni erről a témáról.

   Az a nagy utánajárás Szirmai részéről meg konkrétan kimerült annyiban, hogy bevágta egy akkor hat évados sorozatnak az első évadát, amire kb. semennyire se figyelt oda. Gyorsan megnézett még róla két random videót a neten, hogy egyáltalán némi fogalma legyen az egészről. Aztán összedobott róla egy maximum ismertetőnek nevezhető videót. Mindezt valami három nap alatt.

   Szóval ja, nem véletlen, hogy ennyire “hitelesre” sikerült végül az a Szirmai videó, mikor odáig nem jutott el, hogy egyszerűen csak megkérdezze a fanokat. Pedig sok baromságot, már ennyivel el lehetett volna kerülni. =)

   “ha nem tűnt volna fel a brónik miatt vált ismerté a sorozat” -> Ebből annyi igaz, hogy sokan arra kapták fel a fejüket, hogy: “Lol! Húsz éves pasik, kislányoknak szóló rajzfilmért rajonganak! Milyen már ez?!” Csakhogy ez max azoknak volt újdonság, akik korábban még sohase láttak hasonlót, mert nem mozognak elég mélyen ebben a nerdy, kocka világban. Akik igen, azoknak viszont ebben nincs semmi meglepő. Ugyanez elmondható a Sailor Moonról, a Totally Spiesról, meg még vagy fél tucat másik címről.

   Szóval ja, mondhatjuk, hogy a bronyk miatt lett ekkora ez a szubkultúra. (Rajongók nélkül, nehezen is létezhetne.) Na de ott van közben az érem másik oldala, hogy jó eséllyel sohasem lett volna ennek a rajzfilmnek ennyi rajongója, akik hosszú évek óta, hűségesen követik ezt a franchiset, és gyártják a fanmade tartalmakat, ha magában a rajzfilmben ne lenne valami egyedi, és megkapó, ami kiemeli azt az átlag közül.

   “Vagy kiknek készült szerinted a póni pornó…” -> Na jó, bevallom, ezen most röhögtem, két okból is. =) Egyrészt, valami hatalmas az ahogy a szteroidoktól felfújt, tetovált fickó, Barátok Köztöt megszégyenítő színvonalon azt mondja a mellette ülő, idiótán vigyorgó, random szőke picsának, hogy: “You are slowly destroying everything we love about Magic Pony Land.”

   Másrészt, mert anno még én trollkodtam valami hasonló szöveggel, hogy “mindegyik olyan, mint valami idegesítő party picsa”. Na ezekre a csajokra viszont ez tényleg igaz. =D Szóval a franchise pornóknak ugye pont az lenne a lényege, hogy ráismerj azokra a karakterekre, akiket szeretsz. Na itt viszont sok szerencsét ahhoz, hogy a négy random szőke picsa közül kitaláld azt, hogy most melyik lenne ezek közül Fluttershy, Rainbow Dash, vagy épp Pinkie Pie. =)

   Amúgy ha már mindenáron bronyknak árult pornó a téma, akkor két szó: “Equestria Untamed” Más téma, hogy annak is úgy S1 körül volt utoljára relevanciája. =)

  • Lehet ez tipikusan olyan “francnak megyek bele…” helyzet, de azért úgy a végére reagálnék… 🙂

   “És beszélt a pornóról is azért mert a jelenség része! Vagy kiknek készült szerinted a póni pornó? Kiknek árulják a lófarkas análdugót? Felnőtt férfiaknak akik brónik.”

   Nekem amúgy nem az jött le, hogy Szirmai itt olyan pornókra gondolt, mint az általad fentebb linkelt élőszereplős (vagy ha igen, akkor annál is hülyébb, mint gondoltam, ilyen jellegű “pornó paródia” ugyanis mindenből készült már, Karib-tenger kalózain keresztül a Hupikék Törpikékig…), inkább az ilyen rule 34-es pónis pornó fanartokra, meg fanok által készített 3D CGI videókra, amikben ténylegesen a karakterek dugnak. 😀 Csak ugye még így sincs új a nap alatt, hiszen ilyen jellegű pornó is gyakorlatilag MINDENBŐL van, lásd pl. az Overwatchot (aminél már megkockáztatom, hogy a pornókészítő fanok simán termékenyebbek és kreatívabbak voltak, mint maga a Blizzard, ha tartalomgyártásról van szó… XD), vagy pl. ott volt a “The Modifyers” nevű rajzfilm (https://themodifyers.fandom.com/wiki/The_Modifyers), amiből egyetlen pilot epizód jött ki, aztán kaszálták is, ergo rendes sorozat gyakorlatilag nem is született belőle, de guess what: pornó animáció bizony ebből is van, még röhögtek is a kommentekben, hogy “majdnem olyan hosszú, mint a canon”, utalva ugye arra, hogy a canon is egyetlen epizód és a fanmade pornó is valami 10 perces “kaland” volt legalább… XDDD Na a fentiek miatt volt rohadtul röhejes, ahogy Szirmai szende, őzikeszemű kislányként csodálkozott rá arra, hogy “úristen, ebből van pornó? O___O”, majd egy perc alatt vedlett át konzervatív keresztény plébánossá, aki elkezdte ennek ürügyén köpködni az egészet, hogy micsoda fertő ez a fandom. 😀 (Főleg úgy, hogy tudjuk, hogy ő meg mekkora képregénybuzi, most menjünk bele abba, hogy azokból hány pornó fanart, fanfic és hasonló létezik Supergirltől Batgirlig? Ja, hogy az szerinte oké, mert az az “ő fandomja” és az így rendben van, mi?)

   “Kiknek árulják a lófarkas análdugót?” -> Valszeg azoknak, akik lovakat, vagy félállat lányokat szeretnének dugni, viszont erős a gyanúm, hogy ilyen fétisű emberek már az MLP: G4 megjelenése előtt is bőven léteztek, szóval kisebb-nagyobb csúsztatásnak érzem azt állítani, hogy ez bizony a brónik miatt lett piacra dobva, mert akkora piaci szegmenst képviselnek, hogy külön szexjátékszert kellett csak nekik kifejleszteni. 😀 Ennyi erővel akkor a rózsaszín szőrmés szexbilincs meg gondolom a Gondos Bocsok rajongói miatt jelent meg… 😀

   • Jut eszembe, tegnap erre a részre nem reagáltam (meg lehet túl is gondolom kissé) de amúgy tényleg, anál dugót árulni a bronyknak, akikkel szemben ugye az a sztereotípia él, hogy nincs nőjük, szüzek, meg különben is lovakat akarnak dugni, nos nem hangzik épp a legjobb üzletnek. =) Mármint most kinek helyezné fel, magának? Azzal sokra nem menne… =)

    Szóval ha már bronyknak árult segédeszköz a téma, akkor a “titokzsebes” plushiek erre jobb példa.

    Egyébként épp azt beszéltük tegnap Fomával, hogy ahhoz képest hogy évek óta benne vagyok ebben a fandomban, és sok mindent láttam már, erről a fentebb linkelt videóról, még csak nem is hallottam, és gyanítom, még a haverok közül se ismeri senki. Valszeg nem véletlenül, mert ez tényleg nagyon minimálisan köthető csak az MLP-hez úgy általában. Magához a G4-hez meg kb semennyire. Legalábbis én ebből a videóból se Equestriára, se egyetlen karakterre nem ismertem rá. =)

    A Szirmai dologhoz annyit, hogy egyrészt igen, ő fanmade pornóra gondolt (abból is vágott be pár cenzurált képet). Másrészt valóban, azért milyen érdekes, hogy korábban pl. a Zootropolisnál, valamiért a tárgynál tudott maradni, és nem kezdett el se a furrykről, se a yiffről beszélni. Pedig ugye ott sem kellett volna sokáig kutakodnia, hogy hasonló “furcsaságokat” lásson. =)

    Eleve a bronyk nagy része, már a bronyság előtt is kocka hobbikat űzött, furrykből, animésekből, meg gamerekből álltak össze. Aztán az ott “eltanult” fétiseket vitték tovább az MLP fandomba. Ami a G4 előtt se volt pornó mentes, mert a G1-ből, G3-ból is készültek olyan artok. Igaz, azok marginális mennyiségben.

    A Modifyerst láttam, és hát igen, valahogy ennél is az volt, hogy a harmadik-negyedik találat már az ominózus pornósított verzió volt. Ráadásul ugyanaz a tag csinálta, aki anno a Teen Titansből, Raven szülinapját is átszerkesztette, aztán azt is hasonlóan linkelgették mindenfelé a fanok. =)

  • Kedves Bence, nem értünk egyet.

   Évek óta követem Szirmai Gergő kritikáit, de erre a videójára dislikeot nyomtam. Bróniként hatalmas csalódás volt végighallgatni azt a sok butaságot ami Greg száját elhagyta. Őt én ennél jobbfej embernek ismertem meg, nem olyannak aki végig se néz egy sorozatot majd nem érti mit szeretnek rajta és ítélkezik a rajongói felett.

   Azt az időt amit arra fecsérelt hogy a brónikról nézett videókat, fordíthatta volna arra hogy normálisan végignézze az első két évadot. Ha utána sem tetszik neki akkor rendben van elfogadom, de nem így hogy lényegében esélyt sem adott neki.

   • Én mondjuk sohase szerettem különösebben Szirmai videóit. Nem is követtem a csatornáját rendszeren. (Az MLP fiaskó óta meg egyáltalán.) A gátlástalan ripacskodása, az amerika fuck yeah mentalitása, meg az ahogy rendre túlelemzett olyan, sokszor full középszerű filmeket, amikben akárcsak a legkisebb liberalizmus, humanizmus mellett állást vélte felfedezni, nos finoman szólva is zavaró tudott lenni.

    Mondhatnám akár azt is, hogy egy inverz trabi a srác, aki minden olyan dolgot imád, amit a trabik, meg úgy az átlag radikális jobberek többsége, a világból kiüldözne. Viszont pont ezeknek a tulajdonságoknak az ismeretében volt az érdekes, hogy az MLP-nél, Szirmai mintha egy lightosat pálfordult volna.

    Szóval érted, itt egy rajzfilm, amiben aztán tényleg minden benne van, amit Szirmai szeret. Amcsi pop-kulturális utalások, humanista üzenetek, all age sitcom humor, stb. Még a bronyk egy része is nyomta a “love and tolerate” üzenetet. Erre Szirmai nagyjából elintézte az egészet annyival, hogy “fuck”. Sőt, tovább ment, és megfejelte az egészet egy ilyen “Úristen, ebből van pornó, hívjatok papot!” kirohanással a végén. Mintha épp a jobbereknek akart volna törleszteni ezzel. =D

    Aztán ahogy telt-múlt az idő, jött a többi hasonló húzása. Például mikor a kalózkodás kapcsán szopta be ugyanazt, mint az MLP-nél, hogy olyan állításokat szedett elő, amiket évekkel korábban megcáfoltak. Ahogy az se volt semmi, ahogy az anime nézés alól próbált kibújni. =)

    Ugye az is úgy jött neki össze, hogy régóta kértek tőle anime kritikát, de nem akart foglalkozni a témával. Viszont miután az MLP-nél felhozta az animéket amolyan bezzeg példának, utána már szinte követelték tőle, hogy legyen anime kritika. Szóval dilemmába került, vakarhatta a fejét, hogy: “Bazzeg, kellett nekem jártatnom a számat, ezek most animét akarnak nézetni velem, pedig én kurvára nem akarok animét nézni. Most mégis hogyan kéne ezt nekik úgy beadni, hogy ne legyen sértődés a vége?” Aztán végül csak kitalált valami nyegle mesét, hogy ő azért nem akar animét nézni, mert ő az amcsi kultúrához lett szocializálva. Aztán bevágott egy részletet valami random gagyi három cuccból, hogy na ő ezért nem néz animét. Pedig még csak azt se lehet mondani, hogy a fanok ilyeneket ajánlgattak volna neki. Hisz ők ilyen Death Noteokat, meg Attack on Titanöket szerettek volna nézetni vele, amik azért jóval színvonalasabbak voltak.

    Sőt, hogy a témánál maradjunk, a BRS-t story szinten, még az MLP is simán veri. Karakterek terén meg aztán pláne. Arról már nem is beszélve, hogy az sem kérdés, a kettő közül, melyiknél van nagyobb pedo veszély. =)

  • Rábai Bence:

   Ugyan már zömében mindent elmondtak a többiek, azért egy-két dolgot hozzá szeretnék fűzni.

   “Veled meg tudod mi a baj? Hogy te még mindig ezen vagy felakadva a pónis témával ami vagy 3 éve lecsengett de te még mindig ezen drámázol.”

   Ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy nem csak Szirmai videója ihlette az írást, pusztán ez volt a leglátványosabb ilyen megnyilvánulás. Az a tény, hogy már régi a videó, nem feltétlen jelenti azt, hogy el kell menni mellette kommentálás nélkül.

   “Elsőnek nézd végig a videót mert azt se tudod mivan, Gergő meg is mondta a nézőinek hogy az ő kérésükre csinálta a videót büntetésből.”

   Hidd el, elég sokszor átrágtuk már magunkat ezen a videón. Amúgy meg ez az indoklása kb. csak arra volt jó, hogy mentegetőzzön a színvonaltalanságért. Életemben először éreztem azt, hogy Szirmai semmit nem mondott nekem, és az nem indok a lusta, trehány munkára, hogy “mert büntetés volt”. Főleg azok után, hogy mennyit mantrázta, hogy ha elégedetlen egy munkája minőségével, akkor inkább fel se rakja YT-ra.

   “És beszélt a pornóról is azért mert a jelenség része!”

   Ugyan már többen, köztük Péter is megfogalmazta, hogy alapvetően nem azzal van a baj, hogy ez is szóba került, hanem azzal, hogy erre vitte ki a videó lényegét a sorozat elemzése helyett, hogy úgy csodálkozott rá a pornó létére, mint aki még nem hallott a rule 34-ről, és tette mindezt olyan álszent érveléssel, hogy bezzegpéldának felhozza az animét, amiben sokkal undorítóbb pornó található.

   Amúgy ezt a manavédést kár volt így ide pakolnod, ha jó eséllyel nem érdekel téged a válaszunk.

   De, hogy személyes érintettségemet is hozzátegyem. Számomra pont ez a Szirmai videó számít töréspontnak. Addig védtem őt, de ezen a ponton úgy éreztem, hogy szánalmas, amit produkált. És erre úgy jutottam el, hogy addig nem láttam egyetlen epizódot sem az MLP-ből, így lényegében Szirmainak köszönhetem, hogy megnéztem, és mellesleg megszerettem a sorozatot, mert értetlenül álltam az előtt, hogy lehet ennyire semmit sem mondani valamiről, amit elvileg kritizálunk? Azóta kijött már néhány további olyan videója is, amivel nagyon nem tudok egyet érteni, de ezt most hagyjuk is. A lényeg az, hogy a videó tárgyát teljesen mellőzte, helyette belement olyan dologba, ami nem is igazán tartozott hozzá a témához, így aztán az jött le, hogy érzésem szerint végig se nézte az első évadot sem, legfeljebb annak pilotjait, meg egy-két epizódot ráadásnak. Pont ezért döntöttem úgy, hogy akkor megnézem már, hogy mégis mi az, amiről ennyire nem mondott semmit.

   És a legnagyobb gond ott van, hogy semmit sem mondott. Ha azt mondja, hogy “bocs srácok, ez nekem nem tetszett”, senkinek nem lett volna gondja (jó, egy-két ember valószínűleg így is kiakad).

   De jöjjenek a többiek is. 🙂

   Péter:

   “Ugyanez elmondható a Sailor Moonról, a Totally Spiesról, meg még vagy fél tucat másik címről.”

   Meg a Katicáról. 😛 Jó, ezt most csak szenyózásból szúrtam ide. 🙂

   “Na ezekre a csajokra viszont ez tényleg igaz”

   Megnézve a videót, egyet tudok érteni. 🙂 Mondjuk szerintem ennek az alkotásnak semmi köze az MLP-hez. De, hogy ennyire identitás nélküli, megkülönböztethetetlen nőket sikerült ide castingolni, az már művészet. Basszus, ennél még az ázsiai csajok is könnyebben megkülönböztethetőek.

   “Na itt viszont sok szerencsét ahhoz, hogy a négy random szőke picsa közül kitaláld azt, hogy most melyik lenne ezek közül Fluttershy, Rainbow Dash, vagy épp Pinkie Pie.”

   Tartom magam az előzőhöz, de azért, ha nagyon bele akarjuk magyarázni, akkor a fehérneműjük színe alapján lehetne őket kategorizálni. 🙂

   Titkos:

   Jó látni, hogy még létezel. 🙂

   “Overwatchot (aminél már megkockáztatom, hogy a pornókészítő fanok simán termékenyebbek és kreatívabbak voltak, mint maga a Blizzard, ha tartalomgyártásról van szó… XD)”

   Hehe. 😀 Pont tanakodtunk azon Péterrel, hogy újra fel kéne rakni a játékot. Közben belekezdtem kíváncsiságból a Fortnite-ba. Egyelőre nem nagyon tudok róla mit mondani. Viszont jól ki vagy akadva az Overwatch-ra. Én valahogy sejtettem, hogy kb. ebbe az irányba fog menni a cucc, bár sokáig magamnak sem akartam ezt bevallani. Vagy inkább bíztam benne, hogy többet is bele tudnak szuszakolni a dologba.

   “vagy pl. ott volt a “The Modifyers” nevű rajzfilm”

   Megint mutattál valami újat. 😀 Ebbe lehet, majd belenézek valamikor.

   Péter:

   “Aztán ahogy telt-múlt az idő, jött a többi hasonló húzása. Például mikor a kalózkodás kapcsán szopta be ugyanazt, mint az MLP-nél, hogy olyan állításokat szedett elő, amiket évekkel korábban megcáfoltak. Ahogy az se volt semmi, ahogy az anime nézés alól próbált kibújni.”

   Ha jól emlékszem, nálam az volt a második töréspont, amikor úgy éreztem, hogy Szirmai álláspontja védhetetlen. Mármint a kalózkodás téma. Főleg, hogy ez is totál álszentség, mert szerintem ő is ugyanúgy enkórozik, például az MLP-t sanszosan nem vásárolta meg a Hasbrotól.

   A másik meg az anime ügy. Miután kihozza bezzegpéldának az MLP-vel szemben az animéket, és kijelenti, hogy csak rászánja magát egy anime értékelésre, ezek után jó fél évig húzza-halogatja a dolgot, majd kiböki, hogy valójában mégsem akar ezzel foglalkozni. Pedig ajánlottak neki nem egy jó darabot. Sőt, ott volt a Ghost in the Shell film kapcsán a remek lehetőség, hogy összehasonlítsa az animét és a filmet, így letudva two in one a dolgot. De még erre sem volt vállalkozó. Ezek után meg azért erősen szkeptikussá tesz az, hogy ő elvileg nem tartja rossznak az animéket. Én sem vagyok nagy fogyasztója ennek a tartalomnak, de szerintem azért van egy-két kötelezőnek nevezhető cím, amelyeket minden kockának látnia kellene, függetlenül attól, hogy amúgy animézik, vagy sem.

   “pedig én kurvára nem akarok animét nézni. Most mégis hogyan kéne ezt nekik úgy beadni, hogy ne legyen sértődés a vége?”

   Igazából ebben az ügyben még így is korrektül járt el, ahhoz képest, hogy bő fél évig teljes kussban volt, se videó, se egy kósza életjel, csak az ígérgetés, hogy lesz videó, ráadásul azt is úgy, hogy konkrétan meghatározta, hogy ekkor, meg akkor, aztán mégse. Ezek után rácsodálkozott arra, hogy sokan leiratkoztak, illetve sokan kritizálják a viselkedését. Majd jött a jó hosszú önéletrajzi videó, hogy ő mekkora pszichológiai problémát kellett leküzdjön. Oké, értem én, hogy lelki gondjai vannak, elfogadom, hogy amíg nem küzdi át magát rajta, addig nincs videó, de azért annyira vehette volna emberszámba a nézőit, hogy csak egy face-bejegyzést írjon, két mondatot: Bocs srácok, egészségi okok miatt bizonytalan ideig szünetel az adás. Stay Tuned. Szerintem senki nem sértődött volna meg, és a többség teljesen megértően állt volna a dologhoz, sőt még támogatták is volna.

   “Sőt, hogy a témánál maradjunk, a BRS-t story szinten, még az MLP is simán veri.”

   Oké, erre kérek dekódolást, mert nem sikerült rájönnöm, mit jelent a BRS.

   • “Ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy nem csak Szirmai videója ihlette az írást” -> Amúgy valóban, azért tök jó hogy le lett írva ide csomó minden, részben pont azoknak a hülyeségeknek a cáfolata végett, amik a Szirmai videóban is elhangzottak, aztán ezekre valamiért semmiféle reakció nem érkezett tőle.

    “az nem indok a lusta, trehány munkára, hogy “mert büntetés volt”.” -> Ez meg a másik, hogy attól mert kvázi kérésre csinált egy kritikát a sorozatról, az még nem jelenti azt, hogy azt nem kell azt normálisan végignéznie.

    “úgy csodálkozott rá a pornó létére, mint aki még nem hallott a rule 34-ről” -> Na meg már eleve az sem volt piskóta, ahogy felvezette ezt amolyan Blikkes bulvár újságírós stílusban, hogy itt valami sötét titoknak a felfedéséről van szó, amiről senki sem beszél. Miközben a videóban bevágott jelenetben meg nem csak hogy foglalkoztak vele, de épp nevén nevezték a jelenséget. =)

    “Mondjuk szerintem ennek az alkotásnak semmi köze az MLP-hez.” -> Azt azért nem lehet mondani, hogy semmi köze hozzá, elvégre csak színes lovakat akarnának itt eljátszani, varázslatos póniföldén. Na most ebből meg ugye elég nehéz másra asszociálni, mint az MLP-re. Szóval inkább úgy fogalmaznék, hogy úgy nagy általánosságban köthető az MLP-hez, de a G4-hez és a brónikhoz annál kevésbé. Arra tényleg az Equestria Untamed a jó példa, amit eredetileg tényleg pénzért árultak a fanoknak.

    Viszont ebben sincs semmi új keletű, mert ez ugyanaz, mint mikor a kora 2000-res években, amcsiban árultak hasonló pornó art packeket, meg képregényeket, akkoriban népszerű animukból. Na az MLP-nél ugyanez volt az EU, amiből art packek, meg pár képregény jött ki.

    “Ha jól emlékszem, nálam az volt a második töréspont, amikor úgy éreztem, hogy Szirmai álláspontja védhetetlen. Mármint a kalózkodás téma.” -> Na de az is miért volt amúgy? Mert valaki elkezdte ncorera felpakolni a videóit, ő meg egyből ment szerzői jogok miatt nyavíkolni.

    Amúgy valóban, az MLP részeket ő honnét is szedte le? Mert lefogadom, hogy nem Amazonról rendelte be a DVD-t, máskülönben legalább végignézte volna. =)

    “kijelenti, hogy csak rászánja magát egy anime értékelésre, ezek után jó fél évig húzza-halogatja a dolgot, majd kiböki, hogy valójában mégsem akar ezzel foglalkozni” -> Na meg azért azt se felejtsük el, mikor korábban az anime jelenséget, a conokat, otakukat, úgy mutatta be, hogy ne ez majd lesz nálunk is. Mondta ezt akkor, amikor vagy 5-6 éve már itt volt nálunk a dolog, sőt, már lényegében le is csengett. Szóval ja, akkor is úgy nyilatkozott, hogy lényegében lövése se volt a témáról, pedig ezt is el lehetett volna kerülni, úgy nagyjából 15 percnyi kutatómunkával. =)

   • “Na de az is miért volt amúgy? Mert valaki elkezdte ncorera felpakolni a videóit, ő meg egyből ment szerzői jogok miatt nyavíkolni.”

    Mondjuk a történet ezen része vagy elkerülte a figyelmemet, vagy már elfelejtettem. 🙂

    “Mondta ezt akkor, amikor vagy 5-6 éve már itt volt nálunk a dolog, sőt, már lényegében le is csengett.”

    Jó, mondjuk elég gyakori nálunk, hogy az ilyen kvázi külsősök mindig 5-6 éves késésben vannak az ilyen dolgokkal kapcsolatban. Az anime esetében meg különösen.

 8. Amúgy még annyit ehhez (bár lehet leírtam már), hogy eleve Szirmainak abba kéne hagynia ezt a “csak a nézők kedvéért csinálok videót erről meg arról, hol “büntetve” magamat, hol meg magyarázkodva azon, hogy valamiből miért NEM lesz videó”. Igen, tudom, hogy számára a feliratkozószám az elsődleges, de szerintem sokkal több értelme lenne, ha ilyenkor esetleg azokban a komment keddes videóiban rövid, pár mondatos válaszban megmondaná, hogy “bocsi, látom, hogy sokan kéritek, de ebből meg ebből nem lesz soha videó valószínűleg, mert nem érdekel, nem vonz, esetleg még taszít is az adott sorozat/műfaj”. Nem, helyette előbb jött a Pónis fikázás, csak azért, mert “ezt szavazták meg nekem büntetésül”, majd utána az animékről is csinált egy komplett videót, aminél meg az volt a röhej, hogy bár ezúttal a Póni blamát elkerülve nem feltétlenül fikázni, hanem magyarázkodni próbált, így is az jött le, hogy őt taszítja az egész, ő az összes animében csak az infantilizmust, meg a pedofíliát, meg a tököm tudja még mit lát. Ez is egy olyan helyzet, hogy simán hagyhatta volna a témát, de helyette belement és így megint nevetségessé/hiteltelenné tette magát. Az meg így belegondolva pszichológiailag is érdekes, hogy bár elvileg ő lenne a nagy liberális toleranciabajnok, gyakorlatilag ha egy adott téma őt nem érdekli, akkor nem tud róla úgy megnyilatkozni, hogy közben ne sértegesse a fanjait. Előbb a Póninál ment a pornó téma, majd az animénél is gyakorlatilag folyamatosan, kisebb-nagyobb mértékben, hol burkoltan, hol nyíltabban fikázta az egész műfajt. Ergo majdnem sikeresen összehozta ugyanazt, amit épp el akart kerülni ezzel a “magyarázó videóval”, nevezetesen, hogy az animefanokat ne haragítsa magára. 😀 Szóval nagy toleranciabajnok, épp csak amit nem ismer, vagy felületesen úgy ítéli meg, hogy nem neki való, arról már nem is tud semlegesen, csakis fröcsögve nyilatkozni, meg bulvárosan elővenni a legnépszerűbb témákat vele kapcsolatban. (De tényleg, basszus, így belegondolva mind a Póninál, mind az animéknél kb. egy Blikk cikk színvonalát hozta, de azt is úgy a 90-es évek végéről, amikor pl. a Dragonball “betiltásáról” cikkezgettek… XD)

  A másik meg, amit Péter írt, de így belegondolva tényleg röhej: a Póninál felhozta, hogy nem érti, mit vannak úgy elájulva a fanok attól, hogy érdekes sztori, komplexebb karakterek, stb-stb., “NÉZTETEK TI ANIMÉT?”, majd az animés videójában meg azt tudtuk meg róla, hogy láthatóan azokról sincs fingja sem, még az ilyenek is mind kimaradtak neki, mint Akira, Ghost in the Shell, Neon Genesis Evangelion, stb. Akkor most ő úgy szólt le “érvelve” egy sorozatot, hogy egy másik műfajból vett példával sajnálta le, de egy olyan műfajból, amiről szintén lövése sincs? 😀 Hát lol, well played Greg! 😀 Amúgy meg az van, amit Foma mond, egyrészt minden ilyen videóval egyre hiteltelenebbé és nevetségesebbé teszi magát, másrészt meg nekem is feltűnt, hogy most már szinte alig beszél arról, amiről a cím alapján az adott videó szólna. Az utóbbi fél évben (jó, nem csinált valami sok videót, lásd Foma szövegét erről, hogy kurva nagy kihagyás volt nem tudom hány hónapig a csatornáján) legalábbis már sokadjára járok úgy vele, hogy tökmindegy, hogy épp olyan filmet elemez, amit már láttam (és ilyenkor kíváncsian várom, hogy mit tud hozzátenni, mennyire egyezik vagy tér el a véleményünk a filmről, stb.), vagy olyat, amit még nem (és ilyenkor meg azt várnám, hogy hátha megtudok a filmről valamit, kedvet csinál a megnézéséhez, stb.), teljesen mindegy, mert a videó marginális része szól magáról a filmről, a maradékban megy a semmitmondás.

  “… addig nem láttam egyetlen epizódot sem az MLP-ből, így lényegében Szirmainak köszönhetem, hogy megnéztem, és mellesleg megszerettem a sorozatot,…”

  Legalább egy haszna már bizonyítottan volt annak a szutyok videónak. 😀 XDDD

  “Megnézve a videót, egyet tudok érteni. 🙂 Mondjuk szerintem ennek az alkotásnak semmi köze az MLP-hez. De, hogy ennyire identitás nélküli, megkülönböztethetetlen nőket sikerült ide castingolni, az már művészet. Basszus, ennél még az ázsiai csajok is könnyebben megkülönböztethetőek.”

  Egyébként ha már ebbe a fenti videóba is ennyire belemegyünk, tudjátok, mi a poén? Létezik egy ilyen “Cosplay Deviants” néven futó, kvázi pornós csajokat cosplayeltető oldal, ahol mindig azt csinálják, hogy épp ami népszerű rajzfilm (legyen az anime, vagy nyugati cucc), abból gyorsan beöltöztetnek pár csajt, aztán egymásra eresztik őket. Sima pornó, csak cosplayjel megspékelve. Na, amikor a G4 berobbant a fandomba, abból is elkezdtek “természetesen” a fentihez hasonló “filmet” gyártani, de azok legalább arra ügyeltek, hogy ha minimálisan is, de “passzoljon” a pornó a canonhoz, eleve Twilight valamilyen “love spellje” hatására kezdődött el a nagy leszbizés, aztán AJ és Rainbow kezdték egymást falni, mint ugye nagy fankedvenc népszerű ship, stb. Illetve a jelmezeket ott sem tolták túl azért, de legalább látszott, a színükön, hogy melyik pornós melyik karakter lenne, meg hogy ki az unikornis és ki a pegazus, stb. Na, ezt csak azért meséltem el, mert ezek után végképp röhej, hogy mennyi energiát öltek ebbe a fentebbi izébe, aminél tényleg még a karikat is nehéz megkülönböztetni egymástól, szóval ennél még ez a Cosplay Deviantsos alkotás is hamarabb lenne nevezhető “meghatározó bróni pornónak”, pedig amennyire emlékszem, még az olyan rule34-es felületeken is körberöhögték, ami direkt 18+-os dolgokban utazott. 😀

  “Jó látni, hogy még létezel. 🙂”

  Vagyok azért, csak megint épp a Blizz-függő fázisomban (plusz ahogy lassacskán csak jön a tavasz, próbálok nem egész nap a gép előtt ülni 🙂 ) de pl. a te blogodra mostanság még többet is kommenteltem, mint ide, Pash épp fél órája baszott fel valamivel, azt is oda írtam ki magamból. XD (Annyira azért nem durrant el az agyam, ettől ne félj, inkább csak némileg off lett, de ez egy szar nap betetőzése volt… ^^” XD)

  “Hehe. 😀 Pont tanakodtunk azon Péterrel, hogy újra fel kéne rakni a játékot. Közben belekezdtem kíváncsiságból a Fortnite-ba. Egyelőre nem nagyon tudok róla mit mondani. Viszont jól ki vagy akadva az Overwatch-ra. Én valahogy sejtettem, hogy kb. ebbe az irányba fog menni a cucc, bár sokáig magamnak sem akartam ezt bevallani. Vagy inkább bíztam benne, hogy többet is bele tudnak szuszakolni a dologba.”

  Én nem sejtettem, mivel eddig az összes többi Blizz játékra az volt a jellemző, hogy rendszeresen bővítik, fejlesztik, kvázi “folytatják” őket. A többi címükkel összehasonlítva az OW siralmasan le van szarva, már ami a fejlesztői oldalt illeti és erre nem mentség az, hogy “igazából ez a kukába dobott Titan című MMO-nknak a maradéka”, mert pl. a Diablo 3 is gagyi volt, amikor megjelent, error miatt nem is működött rendesen, meg hasonlók, de addig alakítgatták, kalapálták, amíg a kiegészítő környékén és utána is folyamatos patchekkel végül egy élvezhető játékot tudtak összehozni belőle. Na, az OW-nál én még várok erre, mert ugyan az elején valóban szórakoztató volt, de mivel már a negyedik évében járunk és nulla érdemi fejlesztést kapott azóta is, ezért tényleg berágtam erre a címre, Blizz játékhoz képest hihetetlenül monoton és fantáziátlan. Ráadásul nem hogy érdemi újdonság nincs benne, de még vissza is fejlődnek, pl. ha emlékeztek, az elején még úgy volt, hogy kijöttek az eventek az első évben (halloween, karácsony, stb.), majd később ezeket “tuningolták”, pl. a karácsonyi eventnél a Mei hócsatája után második évben már volt jeti vadászat is. Na, azóta viszont ezekkel is leálltak, nyár óta SEMMI érdemi újítás nem volt a játékban. Komolyan, nem csak a Blizznél, de úgy egyáltalán, mi a faszt csinál egy fejlesztőcsapat fél évig, akiknek elvileg ez lenne a munkájuk? Ja, tudom, dobálják ki az új skineket huszasával, hogy mi meg a loot boxokba dobáljuk a pénzünket, de ezen túl? Amúgy lehet, hogy ez egy átlag játékos számára nem zavaró, de akik a többi Blizz cuccot is tolják, szerintem elhűlve nézik, hogy azokhoz képest mennyire nem foglalkozik a Blizz az OW-vel. (És az a lol, hogy elvileg ez a játékosszámon is meglátszik, nem is tudom hányan hagyták abba azóta, ahogy lecsengett a kb. fél éves/egy éves hype-ja a címnek.) Még ha lenne valami kampány sztori móddal, talán egy szavam sem lenne, de ha egy játékban a PvP a lényeg és az egyetlen választható opció, ha játszani akarunk vele, akkor az a PvP tényleg legyen már olyan, hogy szórakoztasson, vonzzon be újra és újra, stb. Érdekes módon egy HotS-nál vagy egy HS-nél ez sikerült nekik.

  “Megint mutattál valami újat. 😀 Ebbe lehet, majd belenézek valamikor.”

  12 perc az egész, szóval végig is nézheted. 😀

  Ha jól emlékszem, a Nickelodeoné lett volna, de végül nem kértek belőle, vagy valami ilyesmi. Egyébként bár a karadizájn nem az esetem (lehet írtam már, de nekem ez a Tartakovsky-féle dizájn és rajzstílus sosem volt az esetem, hiába tartják sokan az amcsi TV animációk egyik megújító mesterének), semmivel sem volt rosszabb, mint azok a Cartoon Networkos “What a cartoon!” szösszenetek (Dexter, PPG, stb.), amikből később hosszú, többszezonos sorozatok lettek. Sőt, amennyire a karidizájn nem volt az esetem, a hátterek, a környezet, a hangulat kifejezetten tetszetősre sikeredtek, ilyen viktoriánus/steampunk-szerű látványvilág. 🙂

  “Főleg, hogy ez is totál álszentség, mert szerintem ő is ugyanúgy enkórozik, például az MLP-t sanszosan nem vásárolta meg a Hasbrotól.”

  Nem arcozásból, de egyébként puszta kíváncsiságból érdekelne, hogy Magyarországon van-e még olyan bróni rajtam kívül, aki képes volt az első 3-4 szezont, plusz az EQG trilógiát is berendelni amcsi Amazonról eredeti DVD-n. 😀

  “Ezek után meg azért erősen szkeptikussá tesz az, hogy ő elvileg nem tartja rossznak az animéket. ”

  Abból a videóból sütött, a gesztusokból, a bevágott jelenetekből, stb, hogy rohadtul taszítja az egész, sőt, az egész otaku kultúrát olyan “weirdnek” tartja. (Mondanám, hogy “furának”, de a “weird” jobban lefedi azt a részben undort, részben értetlenséget, aminek a mixét Szirmai érzi a téma és a rajongói iránt. XD) Az más kérdés, hogy ő megpróbálta ennek az ellenkezőjét éreztetni velünk, de ahogy a Póninál, úgy ennél is bebizonyosodott, hogy pocsék színész, legalábbis ebből a szempontból. Ha valami ellenszenves neki, még tettetni sem nagyon tudja, hogy nincs vele baja, vagy van ugyan, de minimum tolerálja a témát. Hanem beindul a köpködés, vagy legalább a burkolt szurkálódás. Ezzel így önmagában még egyébként nem feltétlenül lenne baj, csak:

  1. Akkor nem csinálok eleve videót a témából.

  2. Ha pedig csinálok, akkor nem próbálom elkendőzni azt, hogy ez igazából egy kicikizős, kisebb-nagyobb mértékben hater videó, hanem beleállok 100%-ig az oltásba, lesz ami lesz.

  Nála ez a két dolog “veszett össze”, a fanok miatt tennie kellett valamit, mert “a nép ezt akarta”, ugyanakkor viszont nem tudta a saját undorát megtagadni. (Esetleg megpróbálhatott volna még “nyalni” a fanoknak, viszont ezt meg igen nehéz egy olyan témában csinálni, amihez semmit nem konyítasz. Érted, hogy kezdhetnéd el dicsérni azt, amit egyáltalán nem ismersz? XD)

  “Oké, értem én, hogy lelki gondjai vannak, elfogadom, hogy amíg nem küzdi át magát rajta, addig nincs videó, de azért annyira vehette volna emberszámba a nézőit, hogy csak egy face-bejegyzést írjon, két mondatot: Bocs srácok, egészségi okok miatt bizonytalan ideig szünetel az adás. Stay Tuned. Szerintem senki nem sértődött volna meg, és a többség teljesen megértően állt volna a dologhoz, sőt még támogatták is volna.”

  Pláne, hogy persze emellett olyanokra meg volt ideje, hogy TV műsorokban adjon interjút arról, hogy milyen az a YouTuber lét, meg ilyesmi és ott is totál félreértette a fanjait, olyanokról beszélt, hogy “a fanokat nem érdekli, hogy épp milyen passzban vagy, most halt meg a nagymamád, stb-stb., csak az a lényeg, hogy ott legyen a tartalom, méghozzá heti rendszerességgel”. Miközben ezen videó alatt is ott írogatták be sorban a fanok, hogy ők nem valami véresszájú főnökök, akik a heti “adagjukat” akarják bármi áron megkapni, egyszerűen csak tudni szeretnék, hogy mi a fasz van vele, miután hónapokig nem mond magáról semmit. Nagyon ilyen “filmsztárosra” veszi ő ezt az egészet, olyan értelemben, hogy van a “Szirmai-szerep”, amit szerinte kötelessége mindig hoznia, a túlmozgást, az affektálást, meg mindent, ami vele jár, mert szerinte a fanok csak így lesznek elégedettek és ebbe a “feelingbe” nem fér bele szerinte az, hogy kivételesen mondjuk csinál egy “bocsi, épp lelki gödörben vagyok” videót. Ehelyett inkább ha ezt a szerepet épp nem tudja hozni, akkor addig nem is csinál videót. Közben meg a fanok csak egy őszinte embert akarnának, de a fenti megnyilatkozásai, meg videós blamái után számomra egyre kétségesebb, hogy ő mennyiben adja valóban magát a videóiban.

  Egyébként én már szinte csak úgy hébe-hóba nézek rá, lassan az lesz az egyetlen pozitívuma, hogy “…de legalább még mindig jobb, mint Dancsó!”, épp csak Dancsó meg annyira a legalja már (múltkor ránéztem, nem is tudom hanyadik videója szól már arról, hogy ilyen cigány rapzenéket elemez, hát lol… XDDD), mint amikor egy filmről azt mondjuk, hogy “…de még ez is jobb volt, mint a Twilight széria!”, szóval nem valami nagy dicsőség. XD

  “Oké, erre kérek dekódolást, mert nem sikerült rájönnöm, mit jelent a BRS.”

  Elsőre nekem is gondolkodnom kellett, de aztán beugrott, hogy a Black Rock Shooter, mivel Szirmai a Pónis videóban konkrétan abból az animéből vágott be valami fanartot, vagy mit. (Bár őszintén szólva kétlem, hogy ő ezzel tisztában lett volna, valószínűleg beírta a Gugliba, hogy “anime picture”, vagy valami hasonló és pont ez volt ott az első 2-3 sorban a találatok között, aztán random kiválasztotta. 😀 XD) Amúgy pont ettől volt duplán vicces, amikor akár a Pónis, akár a “Miért nem lesz anime?” videójában bevágdosott belőlük, mert ha ismered, amiket bevág, akkor még jobban látod, hogy:

  1. Mennyire hülye a témához. XD

  2. Mikor hogyan próbálja manipulálni a nézőit, pl. hogy direkt valami híresen infantilis hülye sorozatból mutatott példákat arra, hogy “ilyen az animék humora”, ami kb. ahhoz volt hasonló, mintha mondjuk az “Angolkák” nevű sorozatra ráfognád, hogy ez úgy egy az egyben az angol humor, nincs más stílusa, vagy változata és neked többek között ezért nem tetszik az egész műfaj. 😀

  Ja, még egy betoldás:

  “Közben belekezdtem kíváncsiságból a Fortnite-ba. Egyelőre nem nagyon tudok róla mit mondani.”

  Pedig speciel ez érdekelne, egyrészt mostanság a csapból is ez folyik gamer körökben, akármerre nézek, másrészt azt mondogatják most sokan, hogy amik eleinte az MMO-k voltak, majd később a MOBA-k lettek, azok most már az ilyen Fortnite-szerű “battle royale” játékok, mármint úgy értve, hogy most ez a legnépszerűbb játékzsáner elvileg. Én meg semmit nem tudok sem erről a címről, sem erről a battle royale alműfajról (jó, gondolom, hogy valami “egymást ölik egy meghatározott mapen és aki utolsónak marad életben, az nyer”, vagy valami hasonló, de ha jól sejtem, ennél azért bonyolultabb), elkezdeni viszont nem akarnám, van így is épp elég játék, erre már végképp nem szeretnék ráfüggni, így is tartok tőle, hogy előbb-utóbb a Blizz is ki fog dobni valami hasonlót ebben a műfajban is és akkor mégis csak kénytelen leszek kipróbálni. XD

  • “eleve Szirmainak abba kéne hagynia ezt a “csak a nézők kedvéért csinálok videót erről meg arról” -> Vagy ha már ezt csinálja, akkor vegye legalább annyira komolyan a dolgot, hogy normálisan megnézni az alapművet, meg utánanéz a témának, hogy ne mondjon róla hülyeséget. Ami egyébként alap kéne hogy legyen, pláne nála, aki előszeretettel beszél szakmaiságról.

   Amúgy ha már itt tartunk, ez is egy ilyen fasza hozzáállás ám, hogy mikor önszorgalomból csinál valamit, akkor azért próbálja odatenni magát. Viszont amikor kvázi “megrendelésre” dolgozik, akkor ha úgy tartja kedve, beleszarik az egészbe, ahogy esik, úgy puffan alapon.

   “Az meg így belegondolva pszichológiailag is érdekes, hogy bár elvileg ő lenne a nagy liberális toleranciabajnok, gyakorlatilag ha egy adott téma őt nem érdekli, akkor nem tud róla úgy megnyilatkozni, hogy közben ne sértegesse a fanjait.” -> Ez igazából nem annyira szokatlan, pl. kedvenc Memberünkre is igaz az, ami Szirmaira, hogy amolyan “szelektív liberálisok”. Azaz náluk csak addig terjed a tolerancia, és az elfogadás, amíg az az ő fejükben metszi a “szerintem is rendben van” című halmazt. Viszont amikor valami azon kívül esik, annak már nyugodtan be lehet szólni, le lehet húzni, mert nem számít.

   “most már szinte alig beszél arról, amiről a cím alapján az adott videó szólna” -> Na igen, lásd az Utolsó Jedinél is többet beszélt arról, miért hülyék a vén fasz károgók, miért jók a porgok, miért kéne bele meleg románc, stb, mint magáról a filmről, és arról, szerinte miért jó, és miért nincs igaza azoknak, akiknek nem tetszett.

   “Létezik egy ilyen “Cosplay Deviants” néven futó, kvázi pornós csajokat cosplayeltető oldal” -> Hehe, én erről anno még írtam is. =D Jó a stílus az még a “régi Péteres”, meg amúgy is egy rövid kis szösszenet volt, ami azért jött létre, mert az akkori egyik olvasóm, Zsinden, az eredeti cikk írója ajánlotta nekem, de ja, megvolt. =)

   “Pash épp fél órája baszott fel valamivel” -> Különösebben nem akarok belemenni a témába, mert pont nem hiányzik, hogy ez ide ismét visszatérjen, de most komolyan srácok, csodálkoztok? =)

   Fomának is nem egyszer mondtam már TS-en, mikor emiatt panaszkodott, hogy Pash ismét felkúrta agyilag, hogy én megmondtam neki előre, hogy ez lesz. Hisz ő maga is láthatta ugye, mit csinált itt nálam vagy egy jó másfél évig, borítékolható volt, hogy hiába váltott felületet, pontosan ugyanazt fogja csinálni nála is, mint nálam, és hát így is lett. A madarak repülnek, a halak úsznak, Pash meg azt csinálja, amit Pash szokott. Kétkulacsos politikát folytat, mindig ahhoz a véleményhez igazítva a magáét, amit ott és akkor erősebbnek érez. Neki ez a természete, olyan, mint a macska az Állatfarmban.

   Mondjuk annyiban igaza volt, hogy Foma azért nem egyszer magának kereste a bajt az utóbbi időben. Elvégre tudhatta, de legalábbis sejthette, hogy a feminizmus, PC említése, kiket fog bevonzani, és ők miylen irányba fogják terelni a beszélgetést. Szóval erre tényleg nem nagyon lehet mást mondani, mint hogy: “Te vetetted az ágyat, most aludj is benne.”

   A Mufurcos hasonlatra reagálva, amúgy igen, ebben is van valami. Ugye Muffra is igaz volt az a mondás, ami még Az Ördög jobb és bal kezében hangzott el, miszerint: “Áhh én nem keresem a bajt. És valahogy mégis megtalálod…” =)

   “Ha jól emlékszem, a Nickelodeoné lett volna, de végül nem kértek belőle” -> Jól emlékszel, sajnos a Nickelodeon egy jó ideje már nem nagyon szeret felkarolni ambiciózus projekteket. Inkább a jól bevált címekre alapoznak. A CN-nél több esélye lett volna, bár ők is nem egy ötletes, kreatív rajzfilmet kukáztak korai fázisban, mert kellett a műsoridő a legújabb Ben 10-nek, Totál Drámának, meg Scooby Doo-nak.

   “Nem arcozásból, de egyébként puszta kíváncsiságból érdekelne, hogy Magyarországon van-e még olyan bróni rajtam kívül, aki képes volt az első 3-4 szezont, plusz az EQG trilógiát is berendelni amcsi Amazonról eredeti DVD-n.” -> Én tudok mondani egyet. Van ugye az ősbrónis haver, aki az első rész premiere óta követi ezt az egészet. Na neki az eddig kijött összes évad, mozi, speciál, stb. ami elérhető, megvan DVD-n. Nem is kis összeget költött már erre, meg a figurákra. =)

   Amúgy nem kötekedésből, de tényleg folytathatnád újra a sorozatot. Én és Foma is kíváncsiak lennénk rá, mit gondolsz a későbbi évadokról, moziról, stb. =)

   “Abból a videóból sütött, a gesztusokból, a bevágott jelenetekből, stb, hogy rohadtul taszítja az egész, sőt, az egész otaku kultúrát olyan “weirdnek” tartja.” -> Ahogy a bronyknál is ugyanezt csinálta előtte, ami persze megint azért poén, mert ha belegondolunk a Zootropolis vagy a Kiskedvencek Titkos Élete sem épp valami felnőttes cucc, azokért mégis úgy tudott lelkesedni, ahogy az átlag animés, brony szokott a saját kedvencéért. Ergo ha más nem, már csak emiatt is érthetné, mit éreznek ők.

   “Pláne, hogy persze emellett olyanokra meg volt ideje, hogy TV műsorokban adjon interjút arról, hogy milyen az a YouTuber lét” -> Ez az egyik, na de ne felejtsük el azt sem, hogy Szirmai abban a videóban lényegében felrótta azt, hogy az átlag youtubernek nincs semmi célja, nincsenek szakmai ismeretei, nem kísérletezgetnek, nincs egyediség, művészi ambíciók, és hasonlók. Amit megint csak vicces pont az ő szájából hallani, aki folyamatosan ebben a vicceskedő, jófejkedő, hiperakítv ripacs szerepben tündököl. Szóval nem mintha nála a szórakoztatás, és a közönségnek való megfelelés nem a cél lenne, hanem valami mellékes szempont.

  • “Legalább egy haszna már bizonyítottan volt annak a szutyok videónak”

   Mivel akkoriban kezdtem rákattanni a rajzfilmekre újra, így sanszosan nélküle is eljutottam volna az MLP-hez. Ő inkább csak felgyorsította ezt. 🙂

   “Vagyok azért, csak megint épp a Blizz-függő fázisomban”

   Pedig milyen jó lenne közösben tolni valami játékkal. Azért még nem adtam fel a reményt, hogy befűzzelek a WoT-ba. 🙂 Bár talán nem épp a tavaszi időszakban érdemes elkezdeni, hanem inkább a nyári uborkaszezonban.

   “A többi címükkel összehasonlítva az OW siralmasan le van szarva”

   Alapból meg lett volna benne a potenciál, ez tény, csakhogy itt szerintem nem csak a beleszarás volt az egyetlen baj, hanem az is, hogy mégis hogy tegyenek pénztermelővé egy olyan játékot, amit a felhasználónak csak egyszer kell megvennie, és folyamatosan fejleszteni akarják. Sajnos ebben a dilemmában törvényszerű volt, hogy három utat járhatnak: fizetős dlc, fizetős skin, fizetős előny. Ezek közül kettőt élből elvetett a Blizzard, míg a fizetős skin dolgot meg elcseszték, mert ez a lootboxozás egy idő után nem tesz motiválttá. És az a baj, hogy még annyi mozgásterük sincs, mint a Wargamingnek a WoT terén, de szerintem így is lehetett volna olyan elemeket bepakolni, hogy új hőst fel kell oldani egy több lépcsős küldetés sorozat teljesítésével, a skinekhez és egyéb effektekhez a boxon túl küldetés teljesítéssel lehessen hozzájutni, esetleg egy random megjelenítő mechanizmussal pályákra elhelyezni változó pontokra, változó tartalommal, változó időpontokban.

   A másik meg az, hogy annyira lineárisak a pályák, hogy egy-két kör alatt teljsen ki lehet ismerni, még akkor is, ha az átlag játékos élete során ezeknek a pályáknak a területét mondjuk csak 40%-ban használja ki a csaták során. És még sok mindent bele lehetne tenni, és szerintem már többet agyaltam az Overwatch fejlesztési lehetőségein, mint a készítők.

   “Pláne, hogy persze emellett olyanokra meg volt ideje, hogy TV műsorokban adjon interjút arról, hogy milyen az a YouTuber lét, meg ilyesmi és ott is totál félreértette a fanjait, olyanokról beszélt, hogy “a fanokat nem érdekli, hogy épp milyen passzban vagy, most halt meg a nagymamád, stb-stb., csak az a lényeg, hogy ott legyen a tartalom, méghozzá heti rendszerességgel”. Miközben ezen videó alatt is ott írogatták be sorban a fanok, hogy ők nem valami véresszájú főnökök, akik a heti “adagjukat” akarják bármi áron megkapni, egyszerűen csak tudni szeretnék, hogy mi a fasz van vele, miután hónapokig nem mond magáról semmit.”

   Na jah, ezt el is felejtettem hozzátenni. 🙂 Pedig tényleg ez volt a legvérlázítóbb, hogy hónapokig kuss van, aztán kijön ez az interjú, és úgy beszél a témáról, mintha közben nem negligálná minden felületen és formában a csatornáját és a közönségét. És itt ezt megtetézi azzal, hogy totál fingja nincs arról, mit szeretnének a követői.

   “Egyébként én már szinte csak úgy hébe-hóba nézek rá”

   Most lehet, ki fogsz nevetni, de kb. úgy december magasságáig komolyan gondolkodtam azon, hogy újra feliratkozok a csatornájára. Miután kihozta ezt a nagy mea culpa videót még ősz elején, neki is kezdett nagy bőszen a tartalomgyártásnak. És az külön tetszett, hogy más videósok stílusát utánozta (tudom, ez sokaknak errefelé inkább negatívumnak számít), de nem cringe szinten (jó, volt, amelyik nem tetszett), plusz azért akadt pár, ami még színvonalas is volt. Gondoltam, hátha vette annyira a lapot, hogy ha nem is tudja tartani a rendszeres videókat, de legalább szól a népnek, hogy bocsi, most egy ideig nem leszek. Erre már egy hónapja megint nincs új tartalom, ami újfent a drága AFK légiónak köszönhető. Már többet van lassan külföldön, mint itthon. Észre kellene vennie, hogy kurvára nincs energiája két csatorna futtatására (a Gameday-t már leadta véglegesen Imrének, akivel úgy tűnik, hogy időközben össze is vesztek).

   “Pedig speciel ez érdekelne, egyrészt mostanság a csapból is ez folyik gamer körökben, akármerre nézek, másrészt azt mondogatják most sokan, hogy amik eleinte az MMO-k voltak, majd később a MOBA-k lettek, azok most már az ilyen Fortnite-szerű “battle royale” játékok, mármint úgy értve, hogy most ez a legnépszerűbb játékzsáner elvileg.”

   Szerintem fogok róla kritikát írni, de előbb bele tolok pár óra játékot. Eddig csak két kört mentem, és egyelőre nem vagyok meggyőződve arról, hogy ennek hosszú távon is sikere lesz, illetve van máris pár negatív tapasztalatom, pedig ehhez még csak csatát sem kellett indítanom. Csak közben már folyamatban van két másik komolyabb írás is, amelyek közül az egyik még csak a fejemben, meg egy füzetben formálódik (Ukrajna), a másikat már elkezdtem írni, de már 11 oldalnál tartok, és még csak az eleje sincs kész (az egyelőre titok, hogy mi lesz, de az biztos, hogy a végleges változathoz jelentősen redukálni fogom a cuccot).

   “Na igen, lásd az Utolsó Jedinél is többet beszélt arról, miért hülyék a vén fasz károgók, miért jók a porgok, miért kéne bele meleg románc, stb, mint magáról a filmről, és arról, szerinte miért jó, és miért nincs igaza azoknak, akiknek nem tetszett.”

   Ja, és közben tökéletesen arcul köpte önmagát vele, mert ugyanazokat a hibákat elnézte az Utolsó Jediknek, amikért fikázta az előzmény trilógiát.

   “Mondjuk annyiban igaza volt, hogy Foma azért nem egyszer magának kereste a bajt az utóbbi időben. Elvégre tudhatta, de legalábbis sejthette, hogy a feminizmus, PC említése, kiket fog bevonzani, és ők miylen irányba fogják terelni a beszélgetést. Szóval erre tényleg nem nagyon lehet mást mondani, mint hogy: “Te vetetted az ágyat, most aludj is benne.””

   😀 Mondjuk az, hogy értelmetlenül szétoffolják a témát, és ha ezért szólok, mint házigazda, felháborodnak rá, az szerintem enyhén szólva is szemöldök ráncoló. Nekem leginkább ezzel van bajom így a legutóbbi eset kapcsán.

   “Jól emlékszel, sajnos a Nickelodeon egy jó ideje már nem nagyon szeret felkarolni ambiciózus projekteket. Inkább a jól bevált címekre alapoznak.”

   Sajnos a Nickelodeon is legfeljebb újabb Spongyabob évadot rendel már be. És nincs is nagyon olyan felület, ahol tényleg el lehet adni egy új IP-t. Talán a Boomerang és az általad is említett CN. Illetve néha a Disney is vásárol külsősöktől.

   “mert kellett a műsoridő a legújabb Ben 10-nek, Totál Drámának, meg Scooby Doo-nak.”

   XD Jah, ezek a címek a végtelen utálat tárgyát képezik nálad. Én csak a Scooby Doo-val érzek így. Mondjuk utóbbi kapcsán külön poén, hogy most két verekedős játék kapcsán is felmerült Shaggy behozatala (az egyikben már be is hozták, nem tudom a címét, a másik meg a Mortal Combat legújabb iterációja lenne, de ott a fejlesztők kereken ellenálltak a rajongói kérésnek).

 9. ” Ez igazából nem annyira szokatlan, pl. kedvenc Memberünkre is igaz az, ami Szirmaira, hogy amolyan “szelektív liberálisok”. Azaz náluk csak addig terjed a tolerancia, és az elfogadás, amíg az az ő fejükben metszi a “szerintem is rendben van” című halmazt. Viszont amikor valami azon kívül esik, annak már nyugodtan be lehet szólni, le lehet húzni, mert nem számít.”

  Aztán persze amikor meg úgy adódott, hogy kétszer gyors egymásutánban jött 1-1 olyan anime cím, ami nála “epicség” volt, nálam meg szarság és ennek hangot is mertem adni, már egyből PM-ben jött rám, hogy “Ki vele Sick-rat, mi ez a szarakodás?” 😀 Szal fordítva is működött, az általa ajnározott dolgokra egy rossz szót nem volt szabad szólni. 😀

  “Hehe, én erről anno még írtam is. =D Jó a stílus az még a “régi Péteres”, meg amúgy is egy rövid kis szösszenet volt, ami azért jött létre, mert az akkori egyik olvasóm, Zsinden, az eredeti cikk írója ajánlotta nekem, de ja, megvolt. =)”

  Jaja, ők lesznek azok. XD Na most a poén egyébként az, ha már itt felemlegettem a sztorit, hogy ha jól rémlik, megpróbálták a saját pornójukkal is afféle Equestria Untamed stílusban megfejni a fanokat, ugyanis eleinte csak valami 5 perces kis szösszenet jött ki, ahol még épp csak kezdenének belemelegedni a dolgokba, de pont az igazán “izgalmas” résznél vége szakad. Majd ezután elkezdték mondani a bróniknak, hogy ha tényleg “teljes filmet” akarnak ebből, akkor kezdjék őket kvázi crowdfundingolni, vagyis küldjenek nekik sok pénzt. 😀 Mire a brónik körberöhögték őket, hogy fog a fasz egy ilyen gagyi, MLP-re max csak az alapjaiban emlékeztető, random pornós csajokkal felvett ál-leszbizésért fizetni, amikor külön “embereik” vannak arra, hogy ugyanilyen “póni yurit” kvázi ingyen megrajzolnak, vagy ha kell, meg is animálnak nekik. 😀 Aztán nem is tudom, hogy végülis lett-e ebből teljes film (bár sanszosan nyilván eleve kész volt az egész, csak direkt vágva rakták fel az “ízelítőt”), de az rémlik, hogy egy darabig még próbálkoztak a tarhálással, az egyik “fan” (szerintem ő valami “beépített embere” lehetett Cosplayéknek, vagy az az 1%-a a fandomnak, akinek irónia nélkül bejött a csajok “akciója” XD) tiszta Mel Gibsonos Rettenthetetlen beszédet is mondott nekik, hogy “Nem akartok részesei lenni ennek a csodának? Ilyen alkalom csak egyszer adódik az életben! Lehet, hogy nem lesztek örökké brónik, de amikor esetleg 30 év múlva, a padláson megtaláljátok mondjuk CD-re kiírva ezt a pornót és eszetekbe jut, hogy ti is hozzájárultatok anyagilag, hogy elkészülhessen, ezzel gazdagítva egy újabb élménnyel a fandomot, akkor büszkék lesztek magatokra!” Na, itt fogott csak el mindenkit igazán a röhögés… XDDDD Szal na, röviden annyi a lényeg, hogy még arra a bevallottan G4-es pornóra sem nagyon voltak vevők a fanok, ez a fenti itt meg kb. olyan, mintha annak lenne az erősen “teszkósított” változata. 😀

  “Különösebben nem akarok belemenni a témába, mert pont nem hiányzik, hogy ez ide ismét visszatérjen, de most komolyan srácok, csodálkoztok? =)[…]”

  Én még reménykedtem, mert azért minimális javulásokat (ha nagynehezen is, de…) el tudtunk érni nála, pl. hogy legalább itt a te blogodon szüntesse be a politizálást, vagy hogy legalább név szerint ne említsen meg minket Deanéknél. De ja, úgy látom, a szarkavarás sajnos már örökké megmarad, szóval Fománál is írtam, hogy majd megpróbálom ignorálni ezt a tulajdonságát a jövőben, csak így igen nehéz lesz vele bármiről beszélgetni, mert mindig arra fogok gondolni, hogy “na fasza, 1-2 nap és ez is elő lesz adva Deanéknél, vagy a franc tudja hol, persze amolyan Blikkes, túlzó, felháborodott stílusban”. Az animékről, illetve a fandomról alkotott véleményét pl. teljes mértékben a te és én itteni postjainkból rakta össze, majd Deanéknél már úgy adta elő, mintha minimum ő valami 10 éve a fandomban lévő veterán lenne, aki aztán nagyon tudja, hogy melyik anime a szar és melyik anime a jó (abból a kb. ötből, amit látott…), illetve, hogy a magyar fandomot kik is alkotják és melyikük a “félművelt”, meg hasonlók. Meg érted, akkor legalább ezt a “skizofréniát” vennénk ki a képből nála, mert ha csak arról lenne szó, hogy mindig ott nyal, ahol épp tartózkodik, akkor érteném, hogy arról van szó, hogy próbál minden áron mindenkivel jóban lenni, de ha csak a Deanes blogot nézem, ott is egyik nap “hű bajtársak”, másik nap meg a halálba cseszteti őket azzal, hogy mekkora Fidesz mániások. Ugyanez Fománál, ahol hol bevédi Finn-ugart (most pl. azzal, hogy szerinte Fomának kötelessége lett volna elviselnie, hogy már megint aktuálpolitikát, meg franc tudja mit kevertek egy másik témába), hol meg olyan gúnyos, cseszekedő hangnemben esik neki (ráadásul úgy, hogy a fazon akkor még csak nem is provokálta), mintha minimum régi sulis ellensége, vagy valami hasonló lenne. 😀 Szal ebből gondolom én is, hogy nincs emögött semmi más, mint unatkozásból eredő szarkavarás.

  “A Mufurcos hasonlatra reagálva, amúgy igen, ebben is van valami. Ugye Muffra is igaz volt az a mondás, ami még Az Ördög jobb és bal kezében hangzott el, miszerint: “Áhh én nem keresem a bajt. És valahogy mégis megtalálod…” =)”

  Meg amúgy nála is ez volt, hogy sokszor nem is az volt a lényeg, hogy van egy véleménye, amivel valakié szemben áll és mondjuk ezen kapnak össze, hanem szándékosan direkt mindig valamilyen ellentétes álláspontot keresett valaki postjára, hogy aztán balhét generálhasson belőle… Az egyik ilyen Mangazinos hőbörgésénél (ami egyébként kisebb flamewart generált már a vége felé, Megli meg vakarhatta a fejét, hogy “basszus, most mit tegyek, ez már egyrészt úgy elfajult, hogy modként muszáj közbelépnem, ugyanakkor viszont Muffin a “földim”, most a mi a francot csináljak?” XDDD) is valaki beírta neki, hogy “Mufurc, rólad szól az a vicc, hogy a fazon hajt a sztrádán és hallja a rádióban, hogy egy őrült száguld az autópályán a forgalommal szemben, mire ő: “Egy? Az összes!”” XDDDD

  “Én tudok mondani egyet. Van ugye az ősbrónis haver, aki az első rész premiere óta követi ezt az egészet. Na neki az eddig kijött összes évad, mozi, speciál, stb. ami elérhető, megvan DVD-n. Nem is kis összeget költött már erre, meg a figurákra. =)”

  Helyes. 😀 Mondjuk a figura dolog nálam vicces, azokból valahogy nem jött rám a gyűjtési mánia, beszereztem a mane sixből ötöt (abban a szériában pont Fluttershy nem volt… 😦 XD), meg EQG-ből a Sunset-Twilight párost és kb. itt meg is álltam. 🙂 Ezekből szerencsére volt rendes műanyag figura, szóval ne ilyen gagyi, hajfésülős, a sorozatbeli dizájnjukra csak nyomokban emlékeztető gagyikra gondoljatok. 😀

  “Amúgy nem kötekedésből, de tényleg folytathatnád újra a sorozatot. Én és Foma is kíváncsiak lennénk rá, mit gondolsz a későbbi évadokról, moziról, stb. =)”

  Egyszer az is eljön, most legutóbb amúgy ennek az új She-Ra-nak az első évadát nyomtam le valami két nap alatt, bár lehet ennek csak Foma fog örülni (vagy annyira ő sem, ahogy olvastam, neki kevésbé jött be ez a sorozat XD), arról pl. tervezek majd írni ott a postja alatt. 🙂

  “Pedig milyen jó lenne közösben tolni valami játékkal. Azért még nem adtam fel a reményt, hogy befűzzelek a WoT-ba. 🙂 Bár talán nem épp a tavaszi időszakban érdemes elkezdeni, hanem inkább a nyári uborkaszezonban.”

  WoT sajnos nálam valszeg sosem lesz, eleve a tankos téma totál hidegen hagy, kissé olyan, mint mondjuk focis játékra akarnátok rávenni. 🙂 De amúgy most ettől függetlenül is visszább kell majd vennem a játszadozásból, mert az egy dolog, hogy én is hosszú órákat el tudok tölteni a gép előtt magamtól is, de azóta az egyik animés ismerősömről kiderült, hogy nálam is nagyobb Blizzard-fűggő és sanszos, hogy nála is végül valami összeveszés a dologból, vagy nem tudom mi, mert az nem állapot, hogy képtelen mértéket tartani és ha pl. én HotS-ban úgy 2-3 órányi játék után azt mondanám, hogy “oké, akkor mára ennyi”, akkor duzzog, meg nyafog, meg izélget, hogy “még-még-még”, aztán a vége az, hogy kb. 6-8 órát egyhuzamban játszunk. Nem tudom, ti Péterrel pl. hány órát szoktatok WoT-ozni ,vagy milyen rendszerességgel, de pl. ennek a srácnak a játékmániája már szerintem sem egészséges, rám meg sajnos úgy hat, mint amikor valaki épp alkoholfüggőből próbál a leszokás, vagy legalábbis mértékkel ivás szintjére eljutni, de vesztére akárhányszor betér a kocsmába, rögtön ott van a haverja, aki úgy indít, hogy egyből rendel neki három felest, mint “a ház ajándéka”, a folytatást pedig már lehet sejteni.. XD Ja és az sem megoldás, hogy “hát, akkor ne HotS-ozz”, mert épp mindig azon függ, aminél látja, hogy én is tolom. A HS-re is rákapott, pusztán azért, mert látta, hogy én azzal is napi szinten játszom (aztán persze építgethettem a pakliját, meg ilyenek, mert ugye arra már képtelen, hogy magától nézzen utána a neten a dolgoknak, ahogy anno én tettem…) és a WoW/Diablo párost is csak azért nem tolja még, mert mondtam, hogy azokban én eleve szólózni szoktam. (Eskü, ha napi szinten OW-znék, még arra is visszaszokna. XD) Igazából az egészben az a legdurvább (és ebből gondolom, hogy nála ez valami narkóra hasonlító függőség már), hogy magában jóval ritkábban játszik ezekkel, tehát most vagy az van, hogy neki maga a játék már nem is okoz örömöt, hanem csak ilyen “kényszerbetegség” szinten nyomja és azért kell neki a játszótárs, hogy ne unja szét a fejét (mondjuk ezt sem értem…ha unsz egy játékot, miért játszol vele?), vagy a másik verzió, hogy mivel jobb vagyok nála pl. HotS-ban, ezért azt reméli, hogy “carryzem” majd valamilyen szinten, ha velem van egy csapatban. Mert különben nem tudom, hogy mi ez, hogy ma is ahogy meglátta, hogy fenn vagyok, egyből ment be a HotS-ba, amikor ott két meccs múlva közöltem, hogy nekem mára ennyi és átnéztem HS-be a napi quest miatt, fél percen belül már ő is belépett oda, majd amikor mondtam, hogy itt is végeztem és később, úgy másfél óra múlva mentem csak fel, csodák csodája, már egyikben sem volt benne, csak magában a Blizz appban. Most erről mit lehet mondani, azon kívül, hogy fárasztó és némileg creepy is? Na mindegy, megvolt a pszichológiai fél óránk most is, csak gondolom így már érthető, hogy emellett végképp nem akarok még újabb embereket, akik azzal zaklatnak, hogy “jáccunkmá!”. ^^” Igazából ezt a srácot is rég letiltottam volna, csak ő egyrészt akkor Facebookon kezdene izélgetni tovább, másrészt az éves találkozónkon személyesen is. Ja és nincs olyan, hogy “játssz akkor, amikor ő nem!”, mert teljesen random időközönként van fent, hol az éjszaka közepén jön fel, hol meg reggel kezd és estig tolja, lehetetlen megtippelni. (Részben azért, mert váltott műszakokban dolgozik, részben meg azért, mert pont a játékfüggősége miatt már kb. a bioritmusát is totál elcseszte, van, hogy csak másfél órákat alszik és persze ezután sem az a reakciója, hogy “oké, akkor most kialszom magam!”, hanem ahogy felkel “IN THE BLIZZ, WE GO!” ^^” XDDDD Ja és amúgy múltkor még azt is a szememre hányta, hogy állítólag én “leszarom”, hogy ő mikor tud játszani, meg nem vagyok tekintettel a munkarendjére. 😀 Na most: 1. Nincs előttem a teljes heti beosztása, küldje akkor át, vagy valami… XD 2. Nem vagyok köteles a saját szabadidőmet úgy igazítani, hogy az pont egybeessen azzal, amikor ő melóhelyen van és unalmában onnan akar játszani. Akkor játszom, amikor én akarok, ez van.) Na, tényleg leállok, de lefogadom, hogy ilyen sztorija sincs sok embernek, valahogy én mindig bevonzom ezeket… XD Ja és még azt is ügyesen megoldotta, hogy le ne bukjon: ha melóhelyen van, laptopról nyomja, külön azért beviszi a munkahelyére, hogy az ottani gépen nyoma se’ legyen annak, hogy végigMOBAzza a munkaidejét. XDDD Kész a gyerek, még vicces is lenne, ha nem én szívnék miatta… XDDDD Ja és mellette ugye a pszichológiai zsarolás, ha lose streak van, akkor: “Na, hát így nem lehet abbahagyni, még egy kör, hátha most nyerünk!”, ha win streak van, akkor meg: “Tolni kell, most állunk jól!”, sőt, mivel ugye a Blizz tavaly novemberben bejelentette, hogy a HotS már csak ilyen “maintenance módban” fut, vagyis nem várható rá a jövőben komolyabb frissítés, azóta azt is bevette a repertoárjába, hogy “Gondolj bele Titkos, ki tudja, meddig tudunk még ezzel játszani, lehet előbb-utóbb a szervereket is lelövik!”

  “Most lehet, ki fogsz nevetni, de kb. úgy december magasságáig komolyan gondolkodtam azon, hogy újra feliratkozok a csatornájára. Miután kihozta ezt a nagy mea culpa videót még ősz elején, neki is kezdett nagy bőszen a tartalomgyártásnak. És az külön tetszett, hogy más videósok stílusát utánozta (tudom, ez sokaknak errefelé inkább negatívumnak számít), de nem cringe szinten (jó, volt, amelyik nem tetszett), plusz azért akadt pár, ami még színvonalas is volt. Gondoltam, hátha vette annyira a lapot, hogy ha nem is tudja tartani a rendszeres videókat, de legalább szól a népnek, hogy bocsi, most egy ideig nem leszek. Erre már egy hónapja megint nincs új tartalom, ami újfent a drága AFK légiónak köszönhető. Már többet van lassan külföldön, mint itthon. Észre kellene vennie, hogy kurvára nincs energiája két csatorna futtatására (a Gameday-t már leadta véglegesen Imrének, akivel úgy tűnik, hogy időközben össze is vesztek).”

  Mondjuk én még fel vagyok rá iratkozva, de épp a múltkor agyaltam azon, hogy lehet most már nem kéne, lévén vagy alig van videó, vagy ha van is, már totál érdektelen, lapos a legtöbb. (Mondjuk ha már az Oscarról beszéltünk odaát: na, arra pl. kifejezetten jó volt, hogy mindig összefoglalta nekem 10 percben, hogy idén épp melyik film és milyen kategóriában nyert. Engem úgyis csak az eredmények érdekeltek, az ilyen Spike Lee-féle politikázós meg hasonló “extrák” nem igazán. XD) Egyébként videós utánzások alatt kikre gondolsz? Nekem nem tűn fel, de ez nem jelent semmit, talán csak Otherworldéket követem rajta kívül rendszeresen, külföldiek közül meg a Nostala Criticet és kb. ennyi. Az AFK amúgy jó lenne, csak ja, én sem értem, hogy még a tervezési fázisban hogy nem esett le neki, hogy a két csatornát együtt vinni időben sem fog neki beleférni? A Gameday-es összeveszésről hallottam én is, persze semmi konkrétat, csak hogy Imivel már nincsenek jóban, vagy mi. Mondjuk Iminél meg azt bírom, hogy minden játékot úgy ad elő, mintha a “professzora” lenne. 😀 20 különböző szakszó, meg hasonlók, valamelyik HS videójánál írták is, hogy legalább egy ilyen játéknál ne csinálja már, aminél kb. úgy néz ki a “mester fokozat”, hogy beledobsz pár tízezrest, majd a netről nézel egy tier1-es decket, dustból megépíted és lehet vlogolni, hogy te mennyire “jól tolod”. 😀 Szal ez a “ripacskodás” azért nála is befigyel (úgy látszik, ez a stílus egyfajta védjegye a “Szirmai Cinematic Universe”-nek.. XDDD), csak nála nem feltétlenül úgy, mint Gergőnél, aki affektál, meg hadar, meg “AMERICA, FUCK YEAH!”, hanem helyette jön a “Game master”. 😀 A nem tudom milyen külföldi HotS bajnokságos nyerésükhöz már inkább tudtam gratulálni, emögött tényleg volt munka, de nem kéne minden játéknál ezt a stílust erőltetni. XD (Bár HotS-nál is túltolta némileg, a “HotS alapok” videója nyugodtan értelmezhető “HotS – ha ranked bajnok akarsz lenni!” videónak is, olyan szinten telenyomta mindenféle infóval, meg túlspilázta. XD)

  “Szerintem fogok róla kritikát írni, de előbb bele tolok pár óra játékot. Eddig csak két kört mentem, és egyelőre nem vagyok meggyőződve arról, hogy ennek hosszú távon is sikere lesz, illetve van máris pár negatív tapasztalatom, pedig ehhez még csak csatát sem kellett indítanom.”

  Oksa, nyugodtan, én kivárom. 🙂 Igazából egyedül ez a műfaji besorolás izgat, hogy “battle royale”. Én ezt úgy képzelem el, hogy van X számú játékos egy adott pályán és ilyen Hegylakós-stílusban “csak egy maradhat”, vagyis aki végül életben marad, az nyeri a kört. Az más kérdés, hogy én el nem tudom képzelni, hogy 12 éves kölykök között egy ilyen játék hogyan lehetne a legnépszerűbb, amikor így elképzelve ha valóban így működik, akkor az nem kevés skillt igényelhet, lévén csak magadra számíthatsz és jobbnak kell lenned, mint a másik X számú játékos. Persze gondolom, hogy valójában ez az egész “battle royale” műfaj totál nem így működik, csak én képzelem ezt róla. 😀

  “…most két verekedős játék kapcsán is felmerült Shaggy behozatala (az egyikben már be is hozták, nem tudom a címét, a másik meg a Mortal Combat legújabb iterációja lenne, de ott a fejlesztők kereken ellenálltak a rajongói kérésnek).”

  LOL, erről nem is hallottam. 😀 Szerintem amúgy emiatt a mém miatt: https://knowyourmeme.com/memes/ultra-instinct-shaggy

  • “Szal fordítva is működött, az általa ajnározott dolgokra egy rossz szót nem volt szabad szólni.” -> Természetesen, lásd Szirmai is, mikor Puzsérral vitázott a képregény filmekről, és Puzsér a tőle megszokott stílusban, hamar egyértelművé tette, hogy ő ezeket úgy általában nem sokba nézi. Ahogy az ezek iránt való rajongást se tudja komolyan venni. Szirmai egyből amellett kardoskodott, hogy márpedig ezeknek akkor is helye van, és igenis tök jó hogy ezek a fanok kivívták maguknak, hogy vegyék őket komolyan, és számoljanak velük. Szóval ja, ha arról van szó, akkor neki is egyből fontos lesz a “love and tolerate eszmeiség”. =D

   “Na most a poén egyébként az, ha már itt felemlegettem a sztorit, hogy ha jól rémlik, megpróbálták a saját pornójukkal is afféle Equestria Untamed stílusban megfejni a fanokat…” -> Na jó, ezen most bevallom felröhögtem, főleg a Rettenthetetlernes részen. =D Én ennyire ugyan sosem ástam magam bele ebbe a dologba, de így leírva tényleg elég röhejes, főleg hogy volt aki ebből kvázi szívügyet csinált, pláne annak fényében, hogy a lényeget meg se nagyon akarták mutatni, csak majd ha előre utalják nekik a pénzt. Szóval ilyen szempontból az EU sokkal tisztességesebb volt, mert ott legalább tudtad, miért fizetsz. =)

   Nem is beszélve arról, hogy ha “tartósság” szempontjából vizsgáljuk a dolgot, akkor az EU az tényleg meg is maradt az emlékezetnek. Ecmajor, meg Jungelypony munkái mellet, rendre elő szokott kerülni, mint az “első vonalas” clop cuccok egyik ismert darabja. Erre a CosplayDeviantsos projektre viszont gyanítom, nem sokan emlékeznek, még a régi motorosok közül sem. =)

   “Az animékről, illetve a fandomról alkotott véleményét pl. teljes mértékben a te és én itteni postjainkból rakta össze…” -> Igazából ezen nincs nagyon mit csodálkozni, mert a politikai világképét meg pl. Deanéktől lopta össze. Viszont a szervilizmusát (meg a kreativitás hiányát) még jóindulattal el is lehetne neki nézni, ha közben nem az lenne, mint amit te is említesz, ez az elképesztően irritáló bipolaritása.

   Egyébként ha visszaemlékszel, ezt egymástól függetlenül Dean, én, még egy harmadik férfihangos csóka is mind felróttuk már neki. Aztán neki az egészből nem az jött át, hogy “Ha három különböző ember, három különböző helyen jut ugyanarra a következtetésre velem kapcsolatban, akkor lehet bennem van a hiba?” hanem elkezdett rajta értetlenkedni, hogy “miért mondja nekem mindenki ezt?”. Szóval épp ez a gond, hogy láthatóan nem is nagyon érti azt, hogy azzal amit csinál, mi a baj.

   “szándékosan direkt mindig valamilyen ellentétes álláspontot keresett valaki postjára, hogy aztán balhét generálhasson belőle” -> Naná, hisz ettől érzik magukat okosabbnak az átlagnál, hogy folyton ellenzékben vannak.

   “Mondjuk a figura dolog nálam vicces, azokból valahogy nem jött rám a gyűjtési mánia” -> Jó mondjuk neki sincs belőle annyira sok, mint pl egyes animéseknek, akik már külön szobát töltenek meg vele, de azért két polcot csak telepakolt ő is velük. =) Amúgy figurákból igen, én is láttam már pár nagyon furcsát, amik alig hasonlítottak a rajzfilm béli eredeti karakterre. Viszont én pl. vettem páromnak olyan fésülhető frizurás Pinkie Pie-t, ami baromi jól néz ki. Illetve egy másik plüss Applejacket, ami szintén hű az eredeti karakterhez.

   “Nem tudom, ti Péterrel pl. hány órát szoktatok WoT-ozni ,vagy milyen rendszerességgel” -> Általában naponta egy-két óra, néha több, de van amikor fel se megyünk, mert más elfoglaltságunk van. Igazából így munka, párkapcsolat, haverok mellett, nem is nagyon tudnék rá több időt szánni, pláne hétköznap.

   Egyébként én évek óta azt tapasztalom magamon, hogy nem csak MMO-val, de úgy alapból egyetlen játékkal sem tudok már max 2-3 óránál többet játszani egyhuzamban. Persze van amikor elkap a “régi hév” de manapság már ez tényleg ritka.

   OW-val kapcsolatban, igazából szerintem is az a baja a játéknak, hogy egyrészt nem bővül megfelelő ütemben. Másrészt hogy ez a karakterenkénti egy maximum két fegyver limit, baromi kevés. Vagy ha már plusz fegyvereket nem is, újfajta tüzelési módokat, módosítókat lehetne bele tenni. Esetleg megléphetnék, hogy fogyjon a lőszer.

   “Igazából egyedül ez a műfaji besorolás izgat, hogy “battle royale”. Én ezt úgy képzelem el, hogy van X számú játékos egy adott pályán és ilyen Hegylakós-stílusban “csak egy maradhat”, vagyis aki végül életben marad, az nyeri a kört.” -> Nagyjából jól látod. Valójában ebben receptben sincs túl sok újdonság, hisz a Battle Royale alapjait anno pont a Last Man Standing mód rakta le, ami már anno a ’99-es UT-ban is benne volt. Lényegében ezt a módot tolták ki, turbózták fel. Arénaharc X számú játékos között egy nagy nyílt mapon, megbolondítva némi craftolással. Vagyis falakat, hidakat, rámpákat, lépcsőket tudsz képezni, a megfelelő alapanyagok begyűjtése után.

  • “Mondjuk a figura dolog nálam vicces, azokból valahogy nem jött rám a gyűjtési mánia”

   Ha már figurák. Nálam van egy darab Pinkie minifigura, és kész. Mondjuk szerettem volna egy Starlight-ot is mellé, de pont az ötödik évad előtt döntött úgy a Hasbro, hogy leállítja a minifigurák forgalmazását, és már csak ilyen kindertojás jellegű cuccokból lehetne beszerezni, ami meg ugye lutri, akár a lootbox.

   “ennek az új She-Ra-nak az első évadát nyomtam le valami két nap alatt”

   Kíváncsian várom a véleményedet. 🙂 Nekem mondjuk nagy csalódás volt, pedig nem vagyok feltétel nélküli híve az eredeti, 80-as évekbeli hasonszőrű sorozatoknak sem. Jó, a He-man-ből láttam pár epizódot, meg talán valamelyik másik sorozatból is egy-kettőt, és így kb. ennyi is volt. Azóta a Thundercats reboot-ot néztem meg, ami ugye folytatás nélkül lett elkaszálva. Ez a She-ra meg valahogy még annyira sem jött be.

   “WoT sajnos nálam valszeg sosem lesz, eleve a tankos téma totál hidegen hagy”

   Azért én remélem, hogy egyszer sikerül felkeltenünk az érdeklődésedet a WoT iránt. 🙂 Ebben is meg van a taktikázás, és gyakorlatilag minden meglelhető benne, ami mondjuk az OW-ból hiányzik. Persze semmi sem tökéletes, itt főként a sok idióta játékos zavaró, meg az MM-el vannak gondok.

   “de azóta az egyik animés ismerősömről kiderült, hogy nálam is nagyobb Blizzard-fűggő és sanszos”

   Jó, amit leírtál erről az ismerősödről, az már tényleg kóros. Mondjuk szerintem nem is feltétlen Blizzard függő már, hanem Titkos függő. Amúgy persze, bennem is meg van ez a hajlam, de messze nem ezen a szinten.

   “Nem tudom, ti Péterrel pl. hány órát szoktatok WoT-ozni ,vagy milyen rendszerességgel”

   Péter már megválaszolta. Amúgy ja, mostanában ilyen napi 1-3 órát vagyunk fenn, attól függően, mennyire van jó leosztás, vagy épp mennyire vagyunk fáradtak. Persze, amikor jó a társaság, és mondjuk olyan küldetés/event van, amit tolni akarunk, akkor előfordul, hogy még manapság is összejön a 4-6 óra játék. Amúgy meg kb. napi szinten fent vagyunk, de nem mindig van annyi kedvünk hozzá, hogy komolyabban toljuk, olyankor általában valami könnyebben használható tankot választunk (szokott is ilyenkor menni a versengés, hogy ki vigye az artyt).

   Ha netán egyszer, mégis rászánnád magad, csak szólj nyugodtan. 🙂

   Azt amúgy én sem szeretem, amikor megállás nélkül csak nyomjuk a csatagombot. Péter inkább hajlamos újabb csatába menni, míg az egyik tankját kilőtték az előzőben, és várnia kell, hogy kijöjjön a csatából, én meg jobb szeretem visszavárni a tankomat. Meg van, amikor szívesebben elbeszélgetném az időt, amíg várunk egy csata végére.

   “kifejezetten jó volt, hogy mindig összefoglalta nekem 10 percben, hogy idén épp melyik film és milyen kategóriában nyert”

   Ezt mondjuk más csatornákon is elérheted. Ajánlom figyelmedbe a vDrome-ot (ez ugye a VideoDrome újrázva), meg a Pimp Thy Mind csatornákat. Mondjuk nekem az eredmények önmagukban kevesek, pedig nem feltétlenül az ilyen botrányokra vagyok kíváncsi, de ha már valaki összefoglalja, akkor érdekel, hogy amúgy mit gondol a díjazásokról. Ha beérném a puszta listával, azt megtalálom bármelyik hírportálon is.

   “Egyébként videós utánzások alatt kikre gondolsz?”

   Igazából nem tudom, kiket utánzott, de előre bejelentette, hogy az elkövetkező hónapokban (ez volt akkor, amikor csinálta a nagy önvallomását) más youtuberek stílusát fogja alkalmazni, illetve, hogy szándékosan minden videója más stílusú lesz. Ez kb. úgy 60-70%-ban meg is valósult, érezhetően más volt a videóinak a stílusa. Persze volt, ami nem tetszett, míg volt, ami meg jó volt.

   Amúgy, ha már Nostalgia Critic, ugyan nem nézem, de egyre többször találkoztam nyáron azzal a jelenséggel, hogy egyre több youtube-er van kiakadva rá.

   “A Gameday-es összeveszésről hallottam én is, persze semmi konkrétat, csak hogy Imivel már nincsenek jóban, vagy mi.”

   Ja, ezt ő maga mondta, de tényleg nem tért ki konkrétumokra. Mondjuk szerintem ott lehetett az összeveszésük gyökere, hogy Imrét sem tájékoztatta, hogy amúgy depressziós hullámvölgybe került, aztán a viselkedésével kicsaphatta nála a biztosítékot. Szemmel láthatóan Imre jobban megsértődhetett, mert a Gameday YT oldaláról leszedte a társoldalak közül a HH-t és AFK-t, míg Gergőnél továbbra is kint van a Gameday elérhetősége.

   “Mondjuk Iminél meg azt bírom, hogy minden játékot úgy ad elő, mintha a “professzora” lenne.”

   Kb. akkor vesztettem el a komolyabb érdeklődésem a csatorna iránt, amikor már egyre inkább csak Imre vitte azt, mivel játékkritikák, véleményezések helyett egyre inkább elment a kedvenceinek a promózásába, szóval az utóbbi egy évben is minden új játékra jutott 2-3 HS vagy Hots videó. A másik meg, hogy sokszor látszik a játékstílusán, hogy arra nem vette a fáradtságot, hogy legalább azt megnézze, mégis hogy kell irányítani az adott játékot. Jó, ezen a téren a legviccesebb Otherworld Zoli, aki Warships stream-eket szokott időnként adni, és fáj nézni, hogy elvileg több száz csatával a háta mögött, olyan hibákat halmoz sorra, amelyeket én kezdő koromban 20 csata alatt kinőttem magamból. Jó, a legidegesítőbb a The VR tankozós videója volt. Az szabályosan fájt, hogy folyamatosan ordítanak, meg káromkodnak, már attól látványosan elélveznek, hogy lepattantak egy tankról, és általában a legnagyobb noobok módjára játszanak (ami biztos, hogy rájátszás, de pont ezért még idegesítőbb). Akkor már inkább nézek Hopka videókat. 🙂 Pedig az is egy seggfej.

   “Igazából egyedül ez a műfaji besorolás izgat, hogy “battle royale”.”

   A lényeget Péter leírta. Igazából az egész úgy néz ki, hogy van egy pálya, ami egy baromi nagy sziget, különböző terepekkel, de korlátlanul bejárható. Na, erre ledobnak 100 játékost (a Fortnite különlegessége ebben, hogy egy repülő iskolabuszból kell hozzá kiugrani), akik földet érés után hozzáláthatnak egymás likvidálásához. A cél ugye az, hogy a csak egy maradjon életben. Mindezt megspékelik azzal, hogy a pálya területe folyamatosan szűkül, aki a fog határon kívül kerül, az viszonylag gyorsan meghal. Továbbá van lehetőség építkezni, ami harci szituációkban hasznos lehet, ha hirtelen egy falat tudsz pattintani a téged támadó játékos elé.

 10. Na, újra elővették a bronyk nácik kártyát. Annyira röhögtem a felvezetőjén, hogy nem bírtam végig olvasni.

  • Szinte éreztem, hogy a Black Lives Fatter baromságra fogják ráhúzni az egészet. Szóval ja, ez vetekszik a Szirmai féle “a pornó mint sötét titok” nagy felfedésével. Elindul az egész azzal, hogy rácsodálkoznak arra, hogy vannak stilizált / direkt náci artok, amik egyébként megsúgom, 99%-ban nincsenek komolyan véve. Elővesznek ilyen évek óta relevanciájukat vesztett, már anno is marginális témákat, mint a nacionalista bronyk csoportosulás. Aztán megpróbálnak valami nagyon elcseszett párhuzamot vonni a mostani amerikai eseményekkel, ami eleve irdatlan nagy baromság, hogy egy mostani műbalhét (amit ráadásul polgárháborúnak neveznek, holott nem az) összemosnak egy kitalált rajzfilm világával, rajongóival. Majd rácsodálkoznak arra, hogy a rajongók többsége egyébként kurvára nem szeretné, ha az aktuálpolitikai szarkavarás, bemászna a fandomukba.

   Igazából ebből is látszik, hogy mennyire komolyan vehető ez az egész “mozgalom”. Ilyen “zseniális” cikkeket írogatnak nagy ráérésükben, a valódi problémával meg nem foglalkoznak. Érdemes ránézni Detroit fekete lakta környékére, és megnézni azt, az ott tanyázó Coonék hogy viselkednek, mikor kimennek a környékről, emberek közé. Érdekes, ilyenkor hol a BLM?

   • Mikor összefutottam a cikkel, először kínomban valóban felröhögtem, és nem is bírtam végig olvasni a cikket, mert már annyira lefárasztott, hogy ezt is betalálták (holott várható volt, hogy előbb-utóbb ide is eljut ez az őrület). Most rászántam magam, és végig olvastam. Azért valóban elég bicskanyitogató mindaz, amit ír, meg ahogy íjra. Eleve már a kezdésben ki kell hangsúlyozni, hogy a fandom többsége fehér férfi. Szóval egyrészt ekézi a rasszizmusért a fandomot, miközben a szerző maga meg rasszista módon viszonyul a rajongók irányában. Persze, ezen sem lepődünk meg, csak akkor sem tudok efölött napirendre térni.

    Másik, hogy ez már annyira marginális dolognak tűnik, hogy szerintem direkt kereséssel lehet csak bele akadni. Szóval itt is az jön ki a dologból, hogy már mindenbe bele akarnak kötni. Mosdatják itt a Netflixet is a Trópusi vihar kapcsán, hogy valójában csak lejártak a jogok. De mi lesz a következő, a Harry Potter? Abba is simán bele lehet kötni. Van a negyedik könyvben (a filmbe nem került bele ez a jelenet) egy mellék karakter, vagy inkább háttér karakter, aki férfi létére egy női ruhát visel, ami egyértelműen poénnak volt szánva. Na, most simán felháborodhatnának a transszexuálisok, hogy méltatlanul bánik velük a jelenet.

    Kicsit belenézve ennek az oldalnak a cikkei címeibe, azért látszik, hogy ez egy igazi, tőről pattant ballibsi felület, ami kizárólag az emberek hergelésében szeret dagonyázni.

    “amit ráadásul polgárháborúnak neveznek, holott nem az”

    Azért már közelít hozzá. 🙂

   • ironpony Says:

    Hát ez a “leleplezés” vagy nem is tudom minek kéne nevezni… elég szánalmas lett. Hihetetlen hogy 2020 van és még mindig itt tartanak egyesek, hogy ha épp nem buzi akkor náci vagy ha nézed az MLPt. 😕 Lehet ekkora “tudással” nem kéne kritikát írni, és előtte meg kéne tanulni fogalmazni.

    Különben semmi új nincsen a nap alatt. Tudjátok az a durva hogy más stílusban de lényegében ugyanazt leírták 10 évvel ezelőtt. https://msmagazine.com/2010/12/09/my-little-homophobic-racist-smarts-shaming-pony/

   • “Eleve már a kezdésben ki kell hangsúlyozni, hogy a fandom többsége fehér férfi.” -> Plus tegyük hozzá, hogy egyébként prózaian egyszerű oka van annak, miért van ez így. Azért, mert ahonnét ezek a nyugati pop-kulturális alkotások jönnek, Észak-Amerika, Kanada, Európa, azok alapvetően még mindig fehér emberek lakta területek. Szóval honnét máshonnét kellene hogy kikerüljön a rajongótábor túlnyomó része, ha nem az ottani őshonos rasszból? =)

    Más téma, hogy amúgy úgy vettem észre, például az utóbbi két-két és fél év alatt, hogy elég sok köztük az ázsiai rajongó is. Illetve szép számmal vannak Dél-Amerikaiak is. Főleg a relatíve újonnan érkezett fanok között. Szóval van itt azért “diverzitás”. Csak ugye informálódni is kellett volna, amit rendszerint nem szoktak. =)

    Ha meg az a baj, hogy nem elég a fekete brony, nos azzal meg nem tudunk mit csinálni. =) Bár meg kell jegyeznem, azért a fekete bronyk reputációjának nem igazán tett jót az, hogy kapásból két olyan hírhedt flepnis is akadt köztük, akiket egy idő után azért közösítettek ki a a rajongók, mert a hülyeségük, annyira elviselhetetlen lett.

    “Hihetetlen hogy 2020 van és még mindig itt tartanak egyesek, hogy ha épp nem buzi akkor náci vagy ha nézed az MLPt.” -> Erre szokták azt mondani, hogy ha a nácik kommunistáznak, a kommunisták pedig náciznak, akkor tudod, hogy jó helyen állsz. =)

    Amúgy valóban, addig még érthető a dolog, hogy a fandom megalakulásának az idején, baszogatták őket. Nem egyedi esetről van szó, ez máshol is előfordult már, még ha az MLP-nél ez a jelenség, hatványozottabban jelentkezett is. Alapesetben mondhatnánk erre, hogy jól van oké, és kiket nem? Viszont itt tényleg, nem az történt, mint mondjuk korábban az animéknél, Star Warsnál, Harry Potternél, hogy az elején volt egy hater réteg aki csesztette őket, már csak azért is, mert trendi és népszerű volt. Aztán eltelt pár év, elmúlt a hype, és jórészt leszálltak róluk. Maximum elvétve futott bele az ember egy-két önjelölt megmondó ember agymenésébe. (Főleg olyanokéba, akiknek különben köze sincs, semmilyen nerdy szubkultúrához.) Hanem ez még hosszú-hosszú évek múltán is elő-elő kerülő céltábla. Holott közben már véget is ért. =)

    “Tudjátok az a durva hogy más stílusban de lényegében ugyanazt leírták 10 évvel ezelőtt.” -> Jaj ezt anno mutatták nekem, tényleg “zseniális”. =D Ha jól emlékszem ez volt az, amire Faust anno reagált is. Valami olyasmit mondott rá, hogy: “Akinek ez jött belőle át, annak tud gratulálni.”

    Bevallom én amúgy jót röhögtem rajta. =D Szóval ez is olyan, mint egyik-másik ilyen trabis, migtahós értekezés, hogy amikor az ember elsőre elolvassa, röhög azon a sok képtelen hülyeségen, amit halál komolyan próbálnak előadni. Már azt hiszed, valami rohadt jó trollkodásról van szó, aztán kiderül, hogy nem, ez full komolyan van véve. =)

   • Na bazze, így lenne ötösöm a lottón. =D Gondoltam ránézek már a sasos trabikra, biztos nem maradtak szótlanok a BLM ügyben, erre nem egyből egy ilyen mestermű vágott arcon. =D Most az még hagyján, hogy amúgy elég bénán lett összefotoboltolva a kép, de már megint ez a frankenstein szimbolika köszön vissza, hogy random összeömlesztünk mindent, aztán had szóljon! A fuckin plebejusok úgysem értik majd a mélységét.

   • “Plus tegyük hozzá, hogy egyébként prózaian egyszerű oka van annak, miért van ez így. Azért, mert ahonnét ezek a nyugati pop-kulturális alkotások jönnek, Észak-Amerika, Kanada, Európa, azok alapvetően még mindig fehér emberek lakta területek. Szóval honnét máshonnét kellene hogy kikerüljön a rajongótábor túlnyomó része, ha nem az ottani őshonos rasszból?”

    Az őshonossal vitatkoznék. Legalábbis, ami Észak-Amerikát illeti. 🙂 De kétségtelen. Viszont itt inkább az szúr szemet, hogy kvázi a fehér férfiak bűnének tekinti a cikk írója, hogy feketék, ázsiaiak nem annyira nézik, vagy legalábbis nincsenek annyira markánsan jelen. Persze, itt is simán az van szerintem, hogy baszott rendesen utána nézni, mert szerintem szép számmal akadnak a rajongók körében nem fehérek is. Csak ugye azzal nem lehet triggerelni, riogatni.

    “Csak ugye informálódni is kellett volna, amit rendszerint nem szoktak. =)”

    Minek azt. 😀 Az olvasó sem fogja megtenni, és annak úgyis a sztereotípia ingerét kell kielégíteni, amibe nem illik bele az ilyen információ. 🙂

    “Ha meg az a baj, hogy nem elég a fekete brony, nos azzal meg nem tudunk mit csinálni. =) Bár meg kell jegyeznem, azért a fekete bronyk reputációjának nem igazán tett jót az, hogy kapásból két olyan hírhedt flepnis is akadt köztük, akiket egy idő után azért közösítettek ki a a rajongók, mert a hülyeségük, annyira elviselhetetlen lett.”

    Mivel a fandomban nem mozgok, így ezekről lemaradtam.

    “Főleg olyanokéba, akiknek különben köze sincs, semmilyen nerdy szubkultúrához.”

    Lásd. Puzsér. 🙂 Mondjuk azért még mindig meghallgatnék tőle egy MLP/Brony rantet. 😀

    “Bevallom én amúgy jót röhögtem rajta. =D Szóval ez is olyan, mint egyik-másik ilyen trabis, migtahós értekezés, hogy amikor az ember elsőre elolvassa, röhög azon a sok képtelen hülyeségen, amit halál komolyan próbálnak előadni. Már azt hiszed, valami rohadt jó trollkodásról van szó, aztán kiderül, hogy nem, ez full komolyan van véve.”

    Na igen. Az első röhögést követi a bosszankodás, vagy fejcsóválás. Csak az a baj, hogy mindkét oldalnak ezek a szélsőségei zengenek a leghangosabban.

    “Na bazze, így lenne ötösöm a lottón. =D Gondoltam ránézek már a sasos trabikra, biztos nem maradtak szótlanok a BLM ügyben”

    Megnéztem. 🙂 A legfájóbb, hogy a baromságaik ellenére, vannak dolgok, amikkel egyet kellett értenem. Remélem ezt Rontom nem látja. 🙂

    Kiegészítés: belenéztem ebbe az új MLP cuccba, mi a bánat a címe, nem jut eszembe. Hát, enyhén szólva is inkább szánalmas volt. Viccesnek nem mondanám, moe-loli-cukiskodáson túl, gyakorlatilag infantilisebb módon fogalmaztak meg ugyanolyan konklúziókat, mint az alap sorozatban tették, mondjuk úgy az első két évad alatt. De még így sem olyan bántó, mint a TTGo.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: